Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ Ατα
  • [02] Ελπίδες για τους παράλυτους να κινηθούν ξανά

    [01] Αποκαλύψεις για τον Μοχάμεντ Ατα

    7/6/2002 8:41:00 μμ

    Τζονέλ Μπράιντ

    Ο Μοχάμεντ Ατα, ένας από τους αεροπειρατές που οδήγησαν το αεροπλάνο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, είχε προσπαθήσει να λάβει δάνειο από την αμερικανική κυβέρνηση για να αγοράσει ένα αεροπλάνο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις μιας δημοσίας υπαλλήλου. Η Τζονέλ Μπράιντ, αξιωματούχος αμερικανικού υπουργείου, είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι του ABC ότι ο Ατα είχε ζητήσει δάνειο ύψους 650.000 δολαρίων για την αγορά και την επισκευή ενός αεροπλάνου τον Μάιο του 2000.

    Σύμφωνα με όσα είπε στις ανακρίσεις ένα στέλεχος της Αλ Κάιντα, ο Αμπού Ζουμπαϊντάχ, όταν απερρίφθη το δάνειο του Ατα, το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν αποφάσισε να στραφεί σε διοργάνωση αεροπειρατειών.

    Ειχε ζητήσει και αεροφωτογραφίες των στόχων

    Η κ. Μπράιαντ μίλησε για πρώτη φορά σε αμερικανικό κανάλι, πιστεύοντας ότι όσα είχε να πει θα ακουσθούν ως μία προειδοποίηση για το μέλλον.

    Η ίδια υπογράμμισε ότι απέρριψε την αίτηση του Ατα γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει τα κίνητρά του, αλλά και επειδή δεν ήταν Αμερικανός πολίτης. Η Τζονέλ Μπράιντ συνέστησε στον Ατα να απευθυνθεί σε άλλες εταιρείες και σε μία τράπεζα, αλλά ποτέ δεν επικοινώνησε η ίδια με τις ομοσπονδιακές αρχές για το εν λόγω συμβάν.

    Η Αμερικανίδα υπάλληλος υποστήριξε επίσης ότι ο Μοχάμεντ Ατα είχε ζητήσει μία αεροφωτογραφία του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου.

    Πηγή: BBC

    [02] Ελπίδες για τους παράλυτους να κινηθούν ξανά

    7/6/2002 7:49:00 μμ

    Πίθηκοι, στον εγκέφαλο των οποίων είχαν εμφυτευτεί ειδικά ηλεκτρόδια, κατάφεραν να μετακινήσουν τον κέρσορα στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και με την εξάσκηση έμαθαν να το κάνουν καλύτερα, σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανών ερευνητών. Τα πειράματα αυτά είναι πιθανόν να οδηγήσουν στο μέλλον στην κατασκευή καλύτερων πρόσθετων μελών για τους ακρωτηριασμένους, ακόμα και να προσφέρουν στους παράλυτους τη δυνατότητα να μπορέσουν να κινηθούν ξανά.

    Νευροπροσθετική:

    ''Οι πίθηκοι μπόρεσαν να μετακινούν εικονικές μπάλες μέσα σε έναν εικονικό τρισδιάστατο χώρο, μόνο με τη σκέψη'', τόνισε ο Αντριου Σβαρτς, νευροφυσιολόγος από το πανεπιστήμιο της Αριζόνας, που ήταν επικεφαλής των ερευνών. Ο νέος αυτός τομέας ονομάζεται νευροπροσθετική και ενώ ακόμα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο προβλέπεται πως θα έχει σημαντική εξέλιξη.

    Ηδη, τον περασμένο Μάρτιο ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Μπράουν του Ρόουντ Αϊλαντ ανακοίνωσαν πως πραγματοποίησαν παρόμοια πειράματα. Ο Δρ. Σβαρτς και οι συνεργάτες του τοποθέτησαν 50 ως 100 πολύ μικρά ηλεκτρόδια στον φλοιό του εγκεφάλου, στο σημείο που ελέγχει την κίνηση, σε δύο πιθήκους.

    Τα ζώα εκπαιδεύτηκαν για να μάθουν να παίζουν στο κομπιούτερ ένα παιχνίδι με εικονικές μπάλες σε έναν εικονικό τρισδιάστατο χώρο. Στην αρχή χρησιμοποιούσαν τα χέρια τους. Αφού ''χαρτογραφήθηκαν'' οι κατάλληλοι νευρώνες, εμφυτεύτηκαν σε αυτούς ηλεκτρόδια που έστελναν μηνύματα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα χέρια των πιθήκων ακινητοποιήθηκαν και στην αρχή τα ζώα αντέδρασαν, όταν όμως κατάλαβαν ότι μπορούν να μετακινούν τον κέρσορα και μόνο με τη σκέψη τους ηρέμησαν.

    Ο Αμερικανός επιστήμονας δήλωσε πως οι πίθηκοι δεν νοιώθουν πόνο, υπογράμμισε όμως πως αυτή η μέθοδος δεν είναι δυνατόν προς το παρόν να εφαρμοστεί στους ανθρώπους γιατί τα ηλεκτρόδια που χρησιμοποιούνται δεν είναι κατάλληλα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί απελπισμένοι ασθενείς που θα ήθελαν να δοκιμάσουν τη μέθοδο αυτή, οι αρμόδιες Αρχές δεν πρόκειται να δώσουν την έγκρισή τους για μια χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις ότι είναι ασφαλής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 June 2002 - 21:01:19 UTC