Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστά τα ΑΕΙ-αγωνιούν οι φοιτητές
  • [02] Σκανδαλίδης για προσλήψεις συμβασιούχων
  • [03] Στο σημείο ''Μηδέν'' ο Κώστας Καραμανλής
  • [04] Στο 1,5 τρισ. δρχ τα χρέη στους ΟΤΑ
  • [05] Αναβάθμιση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ουκρανίας
  • [06] Συστάσεις για τις παράνομες ελληνοποιήσεις
  • [07] Eπίθεση Κ. Μητσοτάκη για πολιτικό χρήμα
  • [08] Κρατείται ο Σαλιαρέλης
  • [09] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά
  • [10] Κακοκαιρία σε Ιταλία-Γερμανία-Γαλλία
  • [11] Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη
  • [12] Νεκρός Αμερικανός όμηρος στις Φιλιππίνες
  • [13] Ευνοϊκές αυξήσεις χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε
  • [14] Εφοριακοί για αύξηση αφορολόγητου στα 4 εκατ.
  • [15] Ξεκινούν τη Δευτέρα τα ''Τσικλητήρεια''
  • [16] Αβάσιμες οι φήμες για μεταγραφή Φύσσα στη Σέλτικ
  • [17] Εφυγε από τον Πανιώνιο ο Τάκης Γκώνιας
  • [18] ''Σιγή ιχθύος'' στην ΑΕΚ για μεταγραφές
  • [19] Χρυσόψαρο 40 εκατ. στο βιβλίο Γκίνες

    [01] Κλειστά τα ΑΕΙ-αγωνιούν οι φοιτητές

    Τζένη Χαραλαμπίδου 7/6/2002 7:40:00 μμ

    Σε διπλή εξεταστική περίοδο το Σεπτέμβριο οδηγούνται τα περισσότερα ΑΕΙ μετά την απόφαση των πανεπιστημιακών καθηγητών να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Και ενώ η κόντρα καθηγητών-υπουργείου Παιδείας συνεχίζεται, οι φοιτητές χάνουν το εξάμηνο τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με διπλή εξεταστική περίοδο τον Σεπτέμβριο. Κανονικά λειτουργούν μόνο τα Πανεπιστήμια της Βορείου Ελλάδος και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

    Τί αποφάσισαν στις συνελεύσεις τους οι καθηγητές

    Σύμφωνα με τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών:

    Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συνεχίζεται η αποχή ως το τέλος Ιουνίου Το Νομικό Αθηνών θα παραμείνει κλειστό ως το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, αλλά θα γίνουν οι εξετάσεις των πτυχιούχων Κλειστά ως το τέλος Ιουνίου θα μείνουν και το Ιόνιο, της Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου Ως τις 11 Ιουνίου θα συνεχιστεί η αποχή των καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Μετά τις 11 θα γίνουν νέες γενικές συνελεύσεις για την παραπέρα πορεία Κλειστό και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μέχρι τις 11 Ιουνίου και αμέσως μετά θα γίνει γενική συνέλευση Η Οδοντιατρική και Ιατρική Αθηνών, η Θεολογική και η Φιλοσοφική Αθηνών δεν πρόκειται να ανοίξουν ως ο τέλος Ιουνίου. Το ίδιο και η Φιλοσοφική Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο) Αποχή ως την προσεχή Παρασκευή αποφασίστηκε για το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

    Οι καθηγητές ρίχνουν ευθύνες στην κυβέρνηση

    Οι καθηγητές Πανεπιστημίου σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους επαναλαμβάνουν ότι ''η ευθύνη της όξυνσης βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση''.

    Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου έχει δηλώσει κατ επανάληψη ότι το συνταξιοδοτικό που ήταν ένα αίτημα αιχμής έχει αποφασισθεί να αντιμετωπισθεί το 2003, ενώ τότε ανοίγει και ο διάλογος για το μισθολογικό με προοπτική οι αποφάσεις να εφαρμοστούν την αμέσως επόμενη χρονιά.

    Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης ανέφερε ότι η κυβέρνηση απευθύνει ''έκκληση προς τους καθηγητές, με αίσθημα ευθύνης να προσέλθουν στις εξετάσεις για να μην χαθεί η χρονιά για τους φοιτητές''.

    Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ζήτησε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο γ. γ του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών και Πρόεδρος των διδασκόντων στη Φιλοσοφική, Παναγιώτης Κοντός.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, Γ. Καλός, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαλλαξία και την κάλεσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διδασκόντων.

    [02] Σκανδαλίδης για προσλήψεις συμβασιούχων

    7/6/2002 3:28:00 μμ

    Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο για προσλήψεις συμβασιούχων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Α. Αλαβάνο και τον βουλευτή Π. Λαφαζάνη. Οι δύο πολιτικοί του ΣΥΝ ζήτησαν να μάθουν αν θα εφαρμόσει η κυβέρνηση την Κοινοτική Οδηγία 70 του 1999 που αφορά στους συμβασιούχους εργαζόμενους στο δημόσιο. Σύμφωνα με την Οδηγία η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τις 20 Ιουλίου 2002 να την εφαρμόσει. Ο κ. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε πως μέχρι την προθεσμία που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την ευκαιρία της κατάθεσης του νόμου για τις προσλήψεις θα δώσει μια οριστική απάντηση επί του θέματος.

    Ανάγκη νέου νόμου από τη Βουλή

    Μια πιθανή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας θα μονιμοποιούσε αναπληρωτές καθηγητές, γιατρούς του ΙΚΑ και εργαζόμενους στους ΟΤΑ, όταν υπάρχει διαδοχική κατάχρηση στις συμβάσεις τους.

    Ο κ. Λαφαζάνης επέμενε πως για το μείζον αυτό θέμα των μονιμοποιήσεων δεν αρκεί το Προεδρικό Διάταγμα που ετοιμάζεται αλλά νόμος που να ψηφιστεί από τη Βουλή, διότι όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΝ, αυτό το Προεδρικό Διάταγμα εξαιρεί αυθαίρετα το πνεύμα και το κλίμα της Κοινοτικής Οδηγίας για τους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα. Συνέπεια αυτού θα είναι η δημιουργία δύο μέτρων και δύο σταθμών για τους εργαζομένους: αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό και αυτούς που δουλεύουν στο δημόσιο τομέα.

    Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως αν απαιτηθεί νόμος η κυβέρνηση θα φέρει νόμο, αλλά το θέμα αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη.

    [03] Στο σημείο ''Μηδέν'' ο Κώστας Καραμανλής

    7/6/2002 6:23:00 μμ

    Στο σημαντικό έργο που επιτελείται στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από χθες, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μιλώντας σε δεξίωση που οργάνωσε το Ωνάσειο Πολιτιστικό Ίδρυμα Νέας Υόρκης προς τιμήν του, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμπαράσταση που επέδειξε ο Ελληνικός λαός στα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και τη συμβολή της Ελλάδας στον αγώνα των ΗΠΑ και της παγκόσμιας κοινότητας για την πάταξη της τρομοκρατίας. Σήμερα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και αργότερα επισκέφτηκε το χώρο των Δίδυμων Πύργων.

    [04] Στο 1,5 τρισ. δρχ τα χρέη στους ΟΤΑ

    7/6/2002 5:52:00 μμ

    Για έλλειψη αξιοπιστίας σε ό,τι αφορά στα χρέη της απέναντι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στη σημερινή, καθιερωμένη, συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο κ. Παπαγεωργόπουλος, μιλώντας και ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι τα χρέη του κράτους προς τους ΟΤΑ φθάνουν το 1,5 τρισ. δρχ και "κάλεσε την κυβέρνηση να αποδώσει τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκησης".

    Πρόταση για να διασωθεί οικονομικά η ΔΕΘ

    Εξάλλου, με αφορμή την δημοσίευση του ισολογισμού της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ ΑΕ) όπου εμφανίζονται ζημίες ύψους 1,76 εκατ. ευρώ, ο κ. Παπαγεωργόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι "θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η ταλαιπωρία της ΔΕΘ και η κυβέρνηση να τη δώσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης και τους φορείς της πόλης".

    Επανέλαβε επίσης την πρότασή του περί δημιουργίας εταιρίας λαϊκής βάσης "μέσω της οποίας", όπως είπε, "θα δοθεί η δυνατότητα στο λαό αυτής της πόλης να γίνει συμμέτοχος στη μεγάλη προσπάθεια σωτηρίας της ΔΕΘ".

    [05] Αναβάθμιση των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ουκρανίας

    7/6/2002 4:51:00 μμ

    Η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα έχει ως αποτέλεσμα και την αναβάθμιση των αναμεταξύ σχέσεων τους, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Συμβουλίου υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Συμβουλίου, ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου τόνισε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συμμετάσχουν με πιο ουσιαστικό τρόπο στην αναδιοργάνωση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, με την παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης Ουκρανών αξιωματικών.

    Ευρώπη: ένας ενιαίος αμυντικός χώρος χωρίς διαχωριστικές γραμμές

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη συμφωνία που έχει συνάψει το ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε ότι η "Ελλάδα ήταν μεταξύ εκείνων των χωρών που εξαρχής είχαν ταχθεί υπέρ της ουσιαστικής ένταξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι οι διαχωριστικές γραμμές δημιουργούν εντάσεις που υποσκάπτουν το βαθμό ασφαλείας στην Ευρώπη".

    Η χθεσινή ιστορική πρώτη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, είπε, με "ισοδύναμο βάρος, ρόλο και ψήφο" με τα υπόλοιπα 19 μέλη της Συμμαχίας, διασφαλίζει την ευρωαταλαντική ασφάλεια.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου, υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ όλων ανεξαιρέτως των βαλκανικών χωρών και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ώστε να διαμορφωθεί στην Ευρώπη ένας ενιαίος αμυντικός χώρος χωρίς διαχωριστικές γραμμές και κενά.

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Παπαντωνίου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του με τον οποίο συζήτησε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, η Ελλάδα έχει μεγάλη αμυντική συνεργασία με την Αρμενία-τη μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη παρευξείνια χώρα, όπως διευκρίνισε-και η οποία πηγάζει από "μια ισχυρή φιλία μεταξύ ελληνικού και αρμενικού λαού μέσα από κοινές ιστορικές ρίζες".

    Δεν τίθεται θέμα μετονομασίας των στενών του Βοσπόρου

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα που προβάλει η Τουρκία για μετονομασία των στενών του Βοσπόρου σε "τουρκικά στενά", ο κ. Παπαντωνίου διέψευσε κατηγορηματικά ότι το θέμα συζητείται στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

    "Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα και σε κάθε περίπτωση το χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών", είπε ο κ. Παπαντωνίου και διευκρίνισε ότι το αίτημα αυτό "δεν είναι θέμα του στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ, το οποίο παρακολουθούμε εμείς ως υπουργείο Αμυνας".

    [06] Συστάσεις για τις παράνομες ελληνοποιήσεις

    7/6/2002 4:29:00 μμ

    Αυστηρές συστάσεις προς τις νομαρχίες, προκειμένου να κοινοποιήσουν στο υπουργείο Εσωτερικών τις αποφάσεις τους για την άρση της ελληνικής ιθαγένειας, όσων την απέκτησαν με παράνομο τρόπο, θα απευθύνει ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, όπως δήλωσε ο ίδιος στη Βουλή. Απαντώντας επίσης σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Κασσίμη, σχετικά με την καθυστέρηση λόγω αδράνειας της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης στην εκκαθάριση των δημοτολογίων στα οποία βασίζονται οι εκλογικοί κατάλογοι, ο κ. Παπαδήμας δεσμεύθηκε να φροντίσει ο ίδιος το θέμα.

    Προεκλογικές ανακοινώσεις

    Τα ονόματα 21 υποψηφίων τους οποίους υποστηρίζει σε δήμους της Αττικής ανακοίνωσε η ΝΔ, καθώς και υποψηφίους σε νομαρχίες και δήμους της υπόλοιπης Ελλάδας.

    Εν τω μεταξύ, την περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στα Πατήσια επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής.

    [07] Eπίθεση Κ. Μητσοτάκη για πολιτικό χρήμα

    7/6/2002 4:26:00 μμ

    Με το άρθρο 12 το νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα εξέφρασε τη διαφωνία του ο πρώην πρωθυπουργός Κωσταντίνος Μητσοτάκης. Μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ουσιαστικά το άρθρο 12 προβλέπει ότι για τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου δεν θα έχει κανένας καινούριος πολιτικός τη δυνατότητα να παρουσιαστεί στους ψηφοφόρους του ιδιαίτερα, όταν απευθύνεται σε μια μεγάλη περιφέρεια όπως η Αθήνα και κυρίως η Β Αθηνών που είναι τερατώδης.

    "Ουσιαστικά καταργείται η ανανέωση της πολιτικής ζωής, ουσιαστικά δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει η ανομολόγητη πρόθεση να συντηρήσει ένα πολιτικό κατεστημένο. Από εκεί και πέρα πρέπει να εκλέγονται βουλευτές μόνο όσοι έχουν όνομα και προέρχονται από πολιτικά τζάκια είτε να εκλέγονται βουλευτές αυτοί που έχουν αναγνωρισιμότητα". Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος το άρθρο που ψηφίζεται και δεν θα αντέξει στο χρόνο.

    ''Ψεύτικοι οι ισολογισμοί του ΠΑΣΟΚ''

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συζήτηση στη Βουλή για τα οικονομικά των κομμάτων. Τόνισε ότι παρουσιάστηκε ξεκάθαρα ότι είναι ψεύτικοι οι ισολογισμοί του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει έναν ισολογισμό που έχει έσοδα μόνο από την κρατική εισφορά και από δάνεια. Αναρωτήθηκε ακόμα πώς είναι δυνατόν να μην έχει ούτε δραχμή έσοδα από εισφορές οπαδών του. "Είναι προφανές ότι είναι ψεύτικοι, κατασκευασμένοι ισολογισμοί, που δεν αποδίδουν την πραγματικότητα".

    Τόνισε ότι για τη Μάγιο περιμένει με εμπιστοσύνη το αποτέλεσμα και πρόσθεσε: "Θέσαμε και το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ τα οποία παρουσίασαν αυτή την τραγική ανωμαλία, που παρουσιάζεται μόνο στο ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει στη ΝΔ, πρόσθεσε δε ότι οι ισολογισμοί της ΝΔ έχουν πάντοτε έσοδα και από εισφορές οπαδών του κόμματος. Δήλωσε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε τι κρύβει αυτό το περίφημο ΠΑΣΟΚ και πώς διαχειρίζεται τα οικονομικά του. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στην υπόθεση θα υπάρξει και συνέχεια.

    ''Ψυχραιμία και όχι υπερβολές'' σχετικά με τα ελληνοτουρκικά

    Για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι όσο πηγαίνουν στην κρίσιμη φάση της επίλυσής τους, στη φάση που θα κριθεί αν θα λυθούν ή δεν θα λυθούν, θα περνάμε τέτοια σκαμπανεβάσματα και συνέστησε ψυχραιμία και όχι υπερβολές. Μην παίρνουμε πολύ τοις μετρητοίς και τους φίλους μας τους Τούρκους, πρόσθεσε.

    Δήλωσε ότι ο κ. Παπαντωνίου το παρακάνει και ως υπουργός Αμυνας θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός.

    [08] Κρατείται ο Σαλιαρέλης

    7/6/2002 2:39:00 μμ

    Ο επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Αργύρης Σαλιαρέλης συνελήφθη στις 11.30 στα γραφεία της εταιρίας του στον Πειραιά κατηγορουμενος ως ηθικός αυτουργός σε πυροβολισμούς εναντίον αυτοκινήτου χθες τα ξημερώματα, έξω απο το ξενοδοχείο ''Τζονς Οτελ'' στην οδό Πανδώρας 3 στη Γλυφάδα. Ο Σαλιαρέλης συνελήφθη μετά απο μήνυση που υπέβαλε εναντίον του χθες το πρωΐ Ελληνας μόνιμος κάτοικος Γερμανίας ο οποίος είχε νοικιάσει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο και το είχε σταθμεύσει έξω απο το ξενοδοχείο που διαμένει προσωρινά.

    Σύμφωνα με τη μήνυση ο Σαλιαρέλης είναι ηθικός αυτουργός στους πυροβολισμούς γιατί έχουν οικονομικές διαφορές ύψους περίπου 90 εκ. δρχ. χρήματα που του είχε δώσει ο Ελληνογερμανός στα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ τους στην Ολλανδία. Ο Αργύρης Σαλιαρέλης κρατείται στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και το απόγευμα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    [09] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά

    7/6/2002 6:44:00 μμ

    Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:45 σε δασική έκταση, στην τοποθεσία Κούραβος, στα Ραζάτα Αργοστολίου, στην Κεφαλονιά. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, η πυρκαγιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις απειλώντας άμεσα μεγάλης έκτασης περιοχή. Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί έξι υδροφόρα οχήματα με πλήρωμα 12 πυροσβεστών, πεζοπόρο τμήμα 10 πυροσβεστών, πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη (δύο CL-215, δύο CL-415, ένα PZL), και δύο ελικόπτερα βαρέως τύπου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για την ολοκλήρωση της κατάσβεσης. Για εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς, διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς.

    [10] Κακοκαιρία σε Ιταλία-Γερμανία-Γαλλία

    Aννα Κούρτη 7/6/2002 4:26:00 μμ

    Καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία. Στη Βενετία η παλίρροια έφτασε σε ύψος ρεκόρ για το μήνα Ιούνιο, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να διασχίζουν την πλατεία του Αγίου Μάρκου, βουτώντας στα νερά. Στο Μόναχο τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και αρκετοί αγνοούνται εξαιτίας των ισχυρών βροχών και ανέμων που έπληξαν χθες την νύχτα και τις πρωινές ώρες σήμερα την νότια Γερμανία. Επίσης, ζημιές από την κακοκαιρία αναφέρθηκαν στη νότια Γαλλία και στην Ελβετία. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πνίγηκε μία 80-χρονη Γαλλίδα.

    Στην Βενετία το νερό έφθασε χθες το βράδυ σε ύψος περίπου 48 εκατοστών, πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, φαινόμενο χωρίς προηγούμενο για τη θερινή περίοδο, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα της πόλης να καλυφθούν απο τα νερά.

    Οι μετεωρολόγοι πρόβλεψαν ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και για το υπόλοιπο της ημέρας.

    ''Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο τον Ιούνιο'', δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της στάθμης των υδάτων.

    Οι πλημμύρες δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για την πόλη αλλά σπάνια σημειώνονται το καλοκαίρι.

    Επίσης, δύο ανδρες παγιδεύθηκαν και πνίγηκαν σε υπόγειο πάρκινγκ στο Ντίντορφ.

    Τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν δεν πρόλαβαν να τους σώσουν.

    Στην ίδια πόλη, μία 81-χρονη έχασε την ζωή της όταν πλημμύρισε το υπόγειο διαμέρισμά της,αλλά δεν διευκρινίστηκε εάν πνίγηκε η υπέστη καρδιακή προσβολή. Αγνοείται η τύχη αρκετών ανθρώπων.

    Πολλοί δρόμοι και εκατοντάδες υπόγεια πλημμύρισαν και τα σωστικά συνεργεία ζήτησαν απο τους κατοίκους στη πόλη Γκίντσμπουργκ, στη Βαυαρία, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Αναφέρθηκαν αρκετές ζημιές. Σήμερα το πρωί υπήρχε κίνδυνος υπερχείλισης ορισμένων ποταμών.

    Από τις καταρρακτώδεις βροχές προκλήθηκαν κατολισθήσεις στο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης, όπου πλημμύρισαν και πολλοί δρόμοι.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η ένταση των καιρικών φαινομένων θα υποχωρήσει, αλλά θα συνεχιστεί η βροχή κατά την διάρκεια της ημέρας.

    Πηγές: ΑΠΕ

    [11] Έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη

    7/6/2002 3:17:00 μμ

    Μια βόμβα εξερράγη σήμερα στο ιστορικό κέντρο Μπεγιαζίτ της Κωνσταντινούπολης, στο ευρωπαϊκό τμήμα της πόλης, τραυματίζοντας ελαφρά μια γυναίκα, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε μια τσάντα εγκαταλειμμένη κάτω από ένα δένδρο.

    Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη συνοικία και αναζητούσαν δύο πρόσωπα που εθεάθησαν να απομακρύνονται γρήγορα από τον τόπο της έκρηξης.

    Ο διευθυντής της ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης Χασάν Οζντεμίρ μετέβη επιτόπου, αλλά δεν έκανε καμιά υπόθεση για τους δράστες της επίθεσης αυτής.

    [12] Νεκρός Αμερικανός όμηρος στις Φιλιππίνες

    7/6/2002 5:16:00 μμ

    Σκοτώθηκε ο Aμερικανός Μάρτιν Μπέρναμ και τραυματίστηκε η γυναίκα του κατά τη διάρκεια επιχείρησης των στρατιωτικών δυνάμεων των Φιλιππίνων για την απελευθέρωσή τους. Οι δύο Αμερικάνοι κρατούνταν όμηροι στις νότιες Φιλιππίνες από τη οργάνωση Αμπού Σαγιάφ. Η οργάνωση, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το δίκτυο της Αλ Κάιντα και μέλη της έχουν εκπαιδευθεί στο Αφγανιστάν, είχε απαγάγει στις 27 Μαΐου 2001 είκοσι άτομα, μεταξύ τους τον Μάρτιν και την Γκράθια Μπέρναμ και ακόμη έναν Αμερικανό πολίτη. Το ζευγάρι βρισκόταν σε διακοπές στο νησί Παλάουαν στις νότιες Φιλιππίνες.

    Σκοτώθηκε και 3η όμηρος

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Μακαπαγκάλ Αρόγιο επιβεβαίωσε την πληροφορία. Σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπων του στρατού, και μία τρίτη όμηρος που εκρατείτο μαζί με το ζευγάρι των προτεσταντών ιεραποστόλων, η Φιλιππινέζα Εντιμπόρα Γιάπ, σκοτώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού των Φιλιππίνων για την απελευθέρωσή τους.

    Οι Φιλιππίνες κατηγορούν τον Τζωρτζ Μπους

    Η πρόεδρος των Φιλιππίνων δήλωσε ακόμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους πως η κυβέρνησή της θα θεωρήσει υπεύθυνους για τον θάνατο του αμερικανού ιεραποστόλου Μάρτιν Μπέρναμ, που εκρατείτο όμηρος για περίπου ένα χρόνο, τους μουσουλμάνους αντάρτες.

    ''Με διαβεβαίωσε (η κ. Αρόγιο) πως η κυβέρνηση των Φιλιππίνων θα θεωρήσει υπεύθυνη την τρομοκρατική οργάνωση για τον τρόπο που αντιμετώπισε τους αμερικανούς και ότι η δικαιοσύνη θα αποδοθεί'', τόνισε προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Ο Μπους είπε ότι πρόκειται να τηλεφωνήσει στους γονείς του Μπέρναμ για να τους εκφράσει την συμπάθειά του. Η Αρόγιο τηλεφώνησε ήδη στην οικογένεια του Μπέρναμ που σκοτώθηκε κατά την διάρκεια επιχείρησης διάσωσης των κυβερνητικών δυνάμεων των Φιλιππίνων, πρόσθεσε ο πρόεδρος Μπους.

    [13] Ευνοϊκές αυξήσεις χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε

    7/6/2002 7:43:00 μμ

    Την αύξηση των χρηματοδοτήσεων για τα διευρωπαϊκά δίκτυα αποφάσισε το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που συνήλθε σήμερα στο Λουξεμβούργο, στο οποίο μετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την Ελλάδα την απόφαση, η οποία προβλέπει αυξήσεις χρηματοδοτήσεων για τις μελέτες των έργων από 10-20% και για τις κατασκευές από 30-50%.

    Το Συμβούλιο Ενέργειας ενέκρινε επίσης την ανάδειξη νέου άξονα φυσικού αερίου Ελλάδας-Αυστρίας, απόφαση κρίσιμη για τη χώρα μας, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, η οποία ωστόσο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τελικά από το Συμβούλιο Κορυφής.

    Φυσικό αέριο για όλους

    Οπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός, το Συμβούλιο συμφώνησε στη διασφάλιση φθηνής ενέργειας για όλους και στην προστασία ειδικών κατηγοριών των καταναλωτών.

    Οι 15 υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη διεύρυνση του φυσικού αερίου στην κατανάλωση. Ο Ελληνας υπουργός τόνισε την ανάγκη πραγματοποίησης της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου στο συντομότερο δυνατό χρόνο -μέχρι το 2004 είναι μόνο για βιομηχανική χρήση - και στην ευρύτερη αξιοποίησή της από όλους τους καταναλωτές.

    Τέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι ο νομικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων διανομής όσον αφορά το φυσικό αέριο, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά το πλήρες άνοιγμα της αγοράς και ακόμα ότι στους οικιακούς χρήστες πρέπει να συμπεριληφθούν και οι μικρές επιχειρήσεις.

    [14] Εφοριακοί για αύξηση αφορολόγητου στα 4 εκατ.

    7/6/2002 5:34:00 μμ

    Την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 4 εκατομμύρια δραχμές και στα έξι εκατομμύρια στην περίπτωση που στην οικογένεια δεν εργάζεται ο ένας από τους δύο συζύγους προτείνουν οι εφοριακοί, όπως τόνισαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διημερίδας για τη φορολογική αναμόρφωση. Εκπρόσωποι των εφοριακών υποστήριξαν, επίσης, ότι είναι σχεδόν ανέφικτο να εφαρμοστούν από την 1/1/2003 οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, καθώς απαιτείται η κατάλληλη προετοιμασία. Τάχθηκαν, πάντως, υπέρ της επιβολής ΦΠΑ. Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ζήτησε την αύξηση του αφορολογήτου ορίου σε 4.500.000 εκατομμύρια δραχμές.

    [15] Ξεκινούν τη Δευτέρα τα ''Τσικλητήρεια''

    7/6/2002 12:30:00 μμ

    Περισσότεροι από 240 αθλητές σε 17 αγωνίσματα θα συμμετάσχουν στο φετινό γκραν πρι "Τσικλητήρεια" που διοργανώνει τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο, ο Πανελλήνιος στο ΟΑΚΑ. Απ' αυτούς, οι 180 θα είναι ξένοι και μεταξύ τους 3 κάτοχοι παγκοσμίων ρεκόρ, 21 Ολυμπιονίκες του Σίδνεϊ, 12 παγκόσμιοι πρωταθλητές ανοικτού στίβου, καθώς επίσης και πολλοί του αντίστοιχου κλειστού.

    [16] Αβάσιμες οι φήμες για μεταγραφή Φύσσα στη Σέλτικ

    7/6/2002 12:26:00 μμ

    Τη διάψευση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όσον αφορά τη μεταγραφή του Τάκη Φύσσα στη Σέλτικ, επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του, ο προπονητής της πρωταθλήτριας Σκωτίας, Μάρτιν Ο' Νιλ. Ετσι ο Ο' Νιλ, ο οποίος εργάζεται ως ειδικός σχολιαστής στο τηλεοπτικό δίκτυο "BBC" του Λονδίνου, καθ' όλη τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποκάλυψε ότι ουδέποτε μίλησε με τον παίκτη. "Δεν ξέρω τίποτα, πρώτη φορά το ακούω. Δεν υπήρξε καμία επαφή με τον Φύσσα", είπε χαρακτηριστικά στον δικτυκό τόπο www.bbc.com.

    ''Τιμή μου να παίξω σε αυτή την ομάδα''

    Βέβαια στο ίδιο site δημοσιεύονται και δηλώσεις του 28χρονου αμυντικού, που μεταφέρθηκαν μέσω του εκπροσώπου τού παίκτη. "Η Σέλτικ αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ και θα είναι πολύ σημαντικό για μένα να αγωνιστώ σε έναν τέτοιο σύλλογο. Θα είναι τιμή για μένα. Μου αρέσει η Σέλτικ και θα ήθελα να έρθω στη Γλασκώβη και να αγωνιστώ στην ομάδα. Ομως, πρέπει να δω πρώτα αν η Σέλτικ θέλει να με αποκτήσει", φέρεται να δηλώνει ο Φύσσας.

    Πάντως, αν τελικά γίνει η μεταγραφή του Φύσσα στη Σέλτικ, τότε θα είναι η δεύτερη κατά την περίοδο του καλοκαιριού για τον σκωτσέζικο σύλλογο, αφού έχει προηγηθεί αυτή του Ντέιβιντ Φερνάντεθ, της Λίβινγκστον.

    [17] Εφυγε από τον Πανιώνιο ο Τάκης Γκώνιας

    7/6/2002 12:38:00 μμ

    Παρελθόν αποτελεί για τον Πανιώνιο ο Τάκης Γκώνιας, σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ, Αχιλλέα Μπέου. Το γεγονός, ότι ο 31χρονος μέσος απέρριψε την προσφορά των 110.000 ευρώ τον χρόνο για τριετές συμβόλαιο που του έκανε η διοίκηση, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος αφού ανακοίνωσε, ότι τέλειωσε ο Γκώνιας για τον Πανιώνιο, πρόσθεσε: "Η πρόταση που του κάναμε τον τιμούσε. Οταν μιλάει για τον Πανιώνιο, το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και αξιών".

    Οσον αφορά στις παρατυπίες που διαπίστωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στην μεταβίβαση του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ στον Λευτέρη Πανταζή, ο Αχιλλέας Μπέος επεσήμανε:"Ολα έγιναν με νόμιμο τρόπο. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναησυχία".

    [18] ''Σιγή ιχθύος'' στην ΑΕΚ για μεταγραφές

    Πηγή: ΑΠΕ 7/6/2002 12:35:00 μμ

    "Κλειστά κρατά τα χαρτιά του" ο Ντούσαν Μπάγεβιτς όσον αφορά στους παίκτες που παρακολούθησε, αλλά και συζήτησε μαζί τους στο δεύτερο ταξίδι του στην Γιουγκοσλαβία. Ο προπονητής της ΑΕΚ είπε λακωνικά, ότι θα συζητήσει στη συνάντησή του με τον Μάκη Ψωμιάδη για το ταξίδι του αυτό. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο "μεταγραφικό στόχαστρο" της ΑΕΚ βρίσκονται δύο παίκτες της Σάρντιτ, οι Παούνοβιτς και Ζέσεβιτς, ενώ παράλληλα προτάθηκαν δύο Κολομβιανοί στην ΑΕΚ. Πρόκειται για τον τερματοφύλακα της Σάντα Φε Αγουστίν Χούλιο Κάστρο και τον συμπαίκτη του Πέδρο Πορτοκαρέρο, που αγωνίζεται στην άμυνα.

    Οσον αφορά στο θέμα του Ντέμη Νικολαΐδη δεν υπήρξε ούτε σήμερα κάποια εξέλιξη. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο διεθνής επιθετικός της ΑΕΚ που παρακολούθησε τον αγώνα της Ενωσης με τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ και αποθεώθηκε από τους "κιτρινόμαυρους" οπαδούς, όταν ρωτήθηκε αν θα μείνει ή θα φύγει από την ΑΕΚ, επεσήμανε: "Δεν ξέρω ακόμη τι θα γίνει. Εχω προτάσεις, αλλά τίποτα ακόμη δεν είναι σίγουρο".

    [19] Χρυσόψαρο 40 εκατ. στο βιβλίο Γκίνες

    Πηγή: ΑΠΕ 7/6/2002 4:33:00 μμ

    Mια θέση στο βιβλίο "Γκίνες" εξασφάλισε ο Μπρους, ένα ''γιγαντιαίο'' χρυσόψαρο μήκους 40 εκατοστών στο Χονγκ Κονγκ. Ο Μπρους αναγνωρίστηκε από την επιτροπή Γκίνες ως το μεγαλύτερο χρυσόψαρο στον κόσμο και ήδη πρόκειται να εκτεθεί στο ενυδρείο του Χονγκ Κονγκ. Οι υπεύθυνοι του ενυδρείου σχεδιάζουν μάλιστα να αναδείξουν τον Μπρους σε ''πρεσβευτή'' τους σε όλον τον κόσμο, αφού ετοιμάζουν ήδη μια παγκόσμια περιοδεία επίδειξης του χρυσόψαρου που έχει μέγεθος όσο και μια κατοικίδια γάτα. Ο Μπρους γεννήθηκε σε ένα ιδιωτικό ιχθυοτροφείο στη νότια Κίνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 7 June 2002 - 16:57:01 UTC