Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-06-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύντομα οι αποφάσεις για την αποχή στα ΑΕΙ
  • [02] Παραίτηση γ.γ υπουργείου Δικαιοσύνης
  • [03] Στη Σιγκαπούρη ο Κ. Στεφανόπουλος
  • [04] Εκπληξη στο ΠΑΣΟΚ για αποχώρηση Παπαδόπουλου
  • [05] Σφοδρή επίθεση Καραμανλή κατά Σημίτη
  • [06] Στους Δήμους το δικαίωμα χρήσης Αιγιαλού
  • [07] Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σαλαμίνα
  • [08] Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Αλεξανδρής
  • [09] Δραπέτευσαν τρεις Ρουμάνοι κατάδικοι
  • [10] Θεσσαλονίκη: φωτιά σε μονοκατοικίες
  • [11] Απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ
  • [12] Στα πρόθυρα πολέμου
  • [13] Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τεχεράνη
  • [14] Λεπέν: η ''Λε Μοντ'' χειραγώγησε την κοινή γνώμη
  • [15] Νέες αποκαλύψεις για το χτύπημα στη Νέα Υόρκη
  • [16] Καταρρεύσεις κτιρίων σε Ρωσία - Ισπανία
  • [17] Συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιχειρήσεις
  • [18] Ανυποχώρητη η Τουρκία για εκτέλεση Οτσαλάν
  • [19] Τρεις τραυματίες σε ταραχές στο Μπέλφαστ
  • [20] Βρετανία:Αντιδρά για τα χωρικά ύδατα της Κύπρου
  • [21] Ελληνο-κινεζικές οικονομικές συμφωνίες
  • [22] Σε ισχύ από σήμερα το θερινό ωράριο
  • [23] Παράταση προθεσμίας των τελών κυκλοφορίας
  • [24] Με ορίζοντα το 2010 η ανάπτυξη της Γεωργίας
  • [25] Συνέδριο για καταναλωτή-τραπεζικές συναλλαγές
  • [26] Συναντήσεις στον ΠΑΟ για ανανεώσεις συμβολαίων
  • [27] Εξελίξεις στον ΟΣΦΠ με την επιστροφή Κόκκαλη
  • [28] Ενδιαφέρον της ΑΕΚ για Γιουγκοσλάβους παίκτες
  • [29] Χρυσές διακρίσεις Ελλήνων πυγμάχων
  • [30] Συζητήσεις για μετεγγραφές στον Ηρακλή
  • [31] Ο Μπουμπένκο στον Πανιώνιο
  • [32] Αριστες οι επιδόσεις των Ελλήνων σφυροβόλων
  • [33] Αβεβαιότητα στον ΠΑΟΚ
  • [34] Πιθανό κρούσμα τρελών αγελάδων στο Ισραήλ
  • [35] Τελευταίο αντίο στην Κάκια
  • [36] Συναυλία ''ΑΡΕΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΑ''
  • [37] Εξυπνες μετακινήσεις στην Αττική Οδό
  • [38] Πρόγραμμα φιλοξενίας του Ερυθρού Σταυρού

    [01] Σύντομα οι αποφάσεις για την αποχή στα ΑΕΙ

    3/6/2002 12:35:00 μμ

    Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινώσουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές την περαιτέρω στάση τους, οι οποίοι πραγματοποιούν εδώ και δυο εβδομάδες αποχή από τα καθήκοντά τους, ζητώντας την ικανοποίηση οικονομικών, συνταξιοδοτικών και θεσμικών αιτημάτων τους. Η στάση τους αυτή δημιουργεί κινδύνους να χαθεί η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου. Πάντως, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου εξέφρασε την ευχή οι φοιτητές να μην μετατραπούν σε ομήρους, ενώ επανέλαβε στους πανεπιστημιακούς ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τα αιτήματά τους για το συνταξιοδοτικό, αλλά τους διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για μισθολογική αναβάθμιση μέσα στο 2003.

    Εξετάσεις χωρίς καθηγητές;

    Πάντως, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτό από την προηγούμενη εβδομάδα.

    Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο συνεχίζονται αρκετά μαθήματα και η εξεταστική περίοδος αρχίζει στις 14 του μήνα.

    Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αποφασίσει να γίνουν κανονικά οι εξετάσεις και το ερώτημα πλέον είναι το πόσοι καθηγητές θα προσέλθουν στα αμφιθέατρα.

    [02] Παραίτηση γ.γ υπουργείου Δικαιοσύνης

    3/6/2002 2:38:00 μμ

    Δεκτή έγινε σήμερα το μεσημέρι από τον υπουργό Δικαιοσύνης Π. Πετσάλνικο, η παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πρ. Ασημιάδη. Ο κ. Ασημιάδης υπέβαλε την παραίτησή του ύστερα από δημοσίευμα απογευματινής εφημερίδας, που ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πήτερ Σέντομ πριν από την απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού, παρέμεινε στον Κορυδαλλό με έγγραφο του Ασημιάδη. Η παραίτηση του γενικού γραμματέα έγινε για λόγους ευθιξίας, με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο θέωρησε ότι τον θίγει βαρύτατα.

    Το επίμαχο έγγραφο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπαρκτό και η εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, δόθηκε καθώς είχε γίνει μεν η μεταγωγή του Σέντομ απο τις φυλακές Κέρκυρας στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά επειδή είχε δίκη στις 13 Μαϊου 2002 και για να μην γίνονται συνεχείς μεταγωγές, ο Ασημιάδης παρήγγειλε να παραμείνει ο Σέντομ στις φυλακές Κορυδαλλού.

    [03] Στη Σιγκαπούρη ο Κ. Στεφανόπουλος

    3/6/2002 2:13:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος συναντήθηκε το απόγευμα (τοπική ώρα) με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης κ.Νάθαν. Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους αναφέρθηκαν σε θέματα ναυτιλιακής και πολιτιστικής συνεργασίας, ενώ από την πλευρά της Σιγκαπούρης εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2003. Επίσης, ζητήθηκε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, ζώνη ελευθέρων συναλλαγών. Νωρίτερα το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην πόλη της Σιγκαπούρης και το βράδυ παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο Ελληνας πρεσβευτής στη χώρα. Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Μελβούρνη, πρώτο σταθμό της επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία.

    [04] Εκπληξη στο ΠΑΣΟΚ για αποχώρηση Παπαδόπουλου

    3/6/2002 2:07:00 μμ

    Αμηχανία και σκεπτικισμό προκάλεσε στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Αλέκου Παπαδόπουλου να ανακοινώσει χθες ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική, αφού δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Ο κ. Σημίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Υπουργό Υγείας όταν το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κίνα προσγειώθηκε στη Τασκένδη. Στη απόφαση του Αλέκου Παπαδόπουλου προσετέθη και το περιοδικό Economist που σε άρθρο του βλέπει εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μετά τις δημοτικές εκλογές αναφέροντας ότι ο Κώστας Σημίτης δέχεται πιέσεις από το κόμμα του για πιο λαϊκή πολιτική, ενώ θέτει θέμα εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ.

    Διευκρινήσεις Χυτήρη για την μελλοντική αποχώρηση του Α. Παπαδόπουλου

    Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος είχε και έχει μία κανονική δραστηριότητα στο υπουργείο του. Το θέμα της μελλοντικής αποχώρησής του από την πολιτική είναι απολύτως προσωπικό. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι ένα μάχιμο στέλεχος που προσέφερε, προσφέρει και ελπίζω να συμβάλει και πάλι στη νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ.

    Αυτά επισήμανε σήμερα ο υφυπουργός Τύπου, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τη δήλωση του υπουργού Υγείας σε συνέντευξή του, πως προτίθεται στις εκλογές να μην πολιτευθεί εκ νέου. ''Ο κ. Παπαδόπουλος έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στη θέση στην οποία βρίσκεται και θα μιλήσει με τον πρωθυπουργό μόλις ο κ. Σημίτης επιστρέψει από την Κίνα'', προσέθεσε ο κ. Χυτήρης, ενώ αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε το ''προσωπικό θέμα'' του κ. Παπαδόπουλου και το πληροφορήθηκε από το δημοσίευμα, ο κ. Χυτήρης παρατήρησε πως ''ο υπουργός Υγείας επέλεξε αυτό το δημόσιο τρόπο, εγώ μπορεί να διαφωνώ, αλλά σέβομαι την επιλογή του''.

    [05] Σφοδρή επίθεση Καραμανλή κατά Σημίτη

    Πηγή: ΑΠΕ 3/6/2002 1:55:00 μμ

    Ανέβασε σήμερα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής απο το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομαδας του κόμματος του. Ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο γιά απρόβλεπτες εξελίξεις στα Εθνικά θέματα και βαρύ νεφέλωμα πάνω από την χώρα, ενώ εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τον οποίο κατηγόρησε γιά χαρακώματα και διχαστική πόλωση, σημειώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης του τόπου, καθώς, όπως είπε " η κυβέρνηση έχει πάψει να λειτουργεί ως σχήμα και ο κ.Σημίτης είναι ανήμπορος να ανταποκριθεί στον ρόλο του".

    Όχι σε συμψηφισμό των εθνικών θεμάτων

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι ακολουθεί διχαστική τακτική υποταγμένος στη συμφωνία των Δολλιανών και πρόσθεσε ''κάποτε αυτοπροβαλόταν ως ο μαέστρος της ορχήστρας. Τώρα περιορίζεται σε ροκ εκτροπές και μοιράζει αυτόγραφα. Κρίμα για το τέλος της θητείας του θα μπορούσε να κρατήσει κάτι καλύτερο''.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην πορεία της οικονομίας, αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι δε μπορεί να γίνει κανένας συμψηφισμός για τα εθνικά θέματα, ούτε να υπάρξει "πακετοποίηση" διαφορετικών θεμάτων, κάτι, που όπως ανέφερε, "φαίνεται να προωθούν ορισμένοι". Χρειάζεται, είπε, επαγρύπνιση και αποφασιστικότητα και σημείωσε πως η ομοψυχία στα εθνικά θέματα είναι δεδομένη, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν δίστασε να βάλει ''πλάτη'' και να στηρίξει το διπλωματικό οπλοστάσιο της χώρας, ακόμα και όταν η κυβέρνηση την κατηγορούσε για τις θέσεις της.

    Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τις αλλαγές που προωθούνται στο κείμενο της Αγκυρας για τον Ευρωστρατό, παρά τις υποσχέσεις του κ. Σημίτη στην κατ'ιδίαν συνάντησή τους και εξέφρασε την ελπίδα να αρθεί το αδιέξοδο και να δοθεί λύση υπέρ των εθνικών συμφερόντων και όχι, όπως ανέφερε, για τα προσχήματα.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής αύριο αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και στη συνέχεια για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει επαφές με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους και θα συζητήσει και για τα εθνικά θέματα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί επιβεβαιώνουν την κριτική αλλά και τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει το μέλλον με προμέτοχα και προεισπράξεις και τόνισε ότι τίποτα δεν θα μείνει κρυφό και τίποτα δεν θα μείνει αδιερεύνητο. Σε κάθε περίπτωση, είπε, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας θα ξεκινήσει με δημοσιονομική απογραφή ''και αυτό είναι δέσμευσή μας''

    Καραμανλής: Η κυβέρνηση επιλέγει ''τη μη λύση''

    Αναφερόμενος στο Γ' ΚΠΣ έκανε λόγο για έγκλημα, τεράστιες καθυστερήσεις, σκουριασμένες μηχανές και παράτυπες μεθόδους ανάθεσης των έργων. Η αδιαφάνεια, είπε ο κ. Καραμανλής, συνδέει την κυβέρνηση με συμφέροντα και μίλησε για πρωτόγνωρο νοσηρό κατεστημένο, που έχει ως προστάτη την κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ο έλεγχος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι καθημερινός, ασφυκτικός και σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να φωτίσει την αλήθεια σε όλους τους τομείς. Να ξέρουν αυτοί, πρόσθεσε, που παίρνουν αποφάσεις, ότι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Και ανέφερε μία σειρά απο περιπτώσεις, όπως της Ολυμπιακής Αεροπορίας, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, του ΟΤΕ, της Αττικής Οδού, του ΟΣΕΠ, του Κτηματολογίου και του ΤΑΧΙΣ.

    Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει τη μη λύση και πως μοιράζει ακάλυπτες επιταγές με δημόσιο δανεισμό, επιχειρώντας να συγκαλύψει και να μεταθέσει για την επόμενη κυβέρνηση το πρόβλημα. Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει απο τον περασμένο Σεπτέμβριο τις προτάσεις της και πως όταν χρειάστηκε ανέλαβε το πολιτικό κόστος ως κυβέρνηση και γι'αυτό, όπως είπε, σήμερα πληρώνονται οι συντάξεις.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τέλος, απηύθυνε και προειδοποίηση στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας ότι οι θέσεις που κατέχουν σήμερα τα στελέχη είναι για την περίοδο που το κόμμα θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση και πως δεν προδικάζουν τίποτα ούτε μοιράζουν καρέκλες

    Απάντηση Χυτήρη

    "Οσο καιρό ο κ. Καραμανλής είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Ελλάδα έχει προοδεύσει, έχει αποκτήσει κύρος" τόνισε ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης. Ο κ. Χυτήρης διευκρίνισε ότι η πρόοδος αυτή δεν προκύπτει μόνο από την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αλλά και από την αναβάθμιση της χώρας σε όλους τους τομείς, όπως στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική πολιτική κ.α.

    "Όλα αυτά θα έπρεπε να τα βλέπει ο κ. Καραμανλής", είπε ο κ. Χυτηρης και πρόσθεσε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει επιλεξει λάθος δρόμο κάνοντας αντιπολίτευση της καμένης γης. Ο υφυπουργός Τύπου τόνισε ότι ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να δείξει ότι τίποτα δεν γίνεται και "καταστροφολογεί". "Η ελαφρότητά του είναι επκίνδυνη για την πορεία της χώρας", είπε ο κ. Χυτηρης και πρόσθεσε ακόμα ότι δεν έχει την αίσθηση της ευθύνης που του επιβάλει ο ρόλος του και πως ο λαϊκισμός που εφαρμόζει θα πέσει στο κενό.

    [06] Στους Δήμους το δικαίωμα χρήσης Αιγιαλού

    3/6/2002 4:23:00 μμ

    Στους δήμους θα παραχωρηθεί η χρήση του αιγιαλού και της παραλίας με στόχο την καλύτερη ανάπτυξη και τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης μετά τη συνάντησή που είχε με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ).

    Στη συζήτηση εξετάστηκε και το θέμα της φορολογικής αποκέντρωσης. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του προεδρείου του ΚΕΔΚΕ με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη.

    Σχετικά με τα προγράμματα του Γ'ΚΠΣ ο υπουργός δήλωσε ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να αναθέτουν σε ιδιώτες τις μελέτες των έργων προκειμένου να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς και να επισπευσθεί η ένταξή τους στα προγράμματα.

    Επίσης, οι δήμοι θα μπορούν να επωφεληθούν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα αφού το καθεστώς θα ισχύσει και σε τοπική κλίμακα.

    Από την πλευρά της η ΚΕΔΚΕ έθεσε και το θέμα των οφειλών του δημοσίου προς τους ΟΤΑ, οι οποίες, όπως είπε ο πρόεδρος του ΚΕΔΚΕ ανέρχονται σε 700 δισ.δρχ. από το 1994.

    [07] Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σαλαμίνα

    3/6/2002 4:03:00 μμ

    Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στα Ανω Βασιλικά της Σαλαμίνας. Στην περιοχή έσπευσαν 15 οχήματα με 65 πυροσβέστες, οι οποίοι έθεσαν γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά. Η πυρκαγιά, που δεν απείλησε οικίες, κατέστρεψε λίγα πεύκα, αλλά δεν επεκτάθηκε τόσο χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διέθεσε όλα τα ειδικά οχήματα που είχε, ενώ σημαντική ήταν η των πυροσβεστικών αεροπλάνων και του ελικοπτέρου που κινητοποιήθηκαν έγκαιρα.

    [08] Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Αλεξανδρής

    3/6/2002 3:49:00 μμ

    Οι κ.κ. Παπουτσής και Λαζαρίδης

    Ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ για το δήμο Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής παρουσίασε σήμερα το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Λαζαρίδη ο οποίος θα στελεχώσει το ψηφοδέλτιο του. Ο κύριος Λαζαρίδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι το όραμά του είναι να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της Αθήνας. Ωστόσο, την ίδια ώρα ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Αλέκος Αλεξανδρής με επιστολή του προς τον κύριο Παπουτσή του γνωστοποιούσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος με το συνδυασμό του, λόγω φόρτου εργασίας. Οπως ανέφερε στο κείμενο του ο Αλέκος Αλεξανδρής οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του με τους πρωταθλητές Ελλάδας δεν του επιτρέπουν να συμμετάσχει στις εκλογές.

    [09] Δραπέτευσαν τρεις Ρουμάνοι κατάδικοι

    3/6/2002 1:52:00 μμ

    Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τριών ρουμάνων κατάδικων που δραπέτευσαν χθες βράδυ από τις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας στην Αργολίδα. Οι Ρουμάνοι απέδρασαν από τη φυλακή εκμεταλλευόμενοι στιγμιαίο άνοιγμα της πόρτας του κτιρίου από τον αρχιφύλακα, Αλκιβιάδη Αρχιμανδρίτη. Αφού χτύπησαν στο πρόσωπο τον αρχιφύλακα, διέσχισαν την αυλή, σκαρφάλωσαν τον τοίχο και βγήκαν στο δρόμο.

    Είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης εννέα και 10 ετών

    Πρόκειται για τους:

    Ντανιέλ-Σουλιάν Βανκέα (Daniel-Sulian Vankea), 30 ετών, έμπορο, τον Μίμπελ Νικόλαν (Mibel Nicolan), 30 ετών, άεργο και τον Σίπριαν Ισχίμ (Ciprian Ichim), 26 ετών, εργάτη.

    Και οι τρεις κατάδικοι είχαν καταδικαστεί αντίστοιχα σε ποινές κάθειρξης εννέα και 10 ετών για διακεκριμένες κλοπές.

    [10] Θεσσαλονίκη: φωτιά σε μονοκατοικίες

    3/6/2002 11:56:00 πμ

    Φωτιά ξέσπασε στις 3.10 τα ξημερώματα σε δύο μονοκατοικίες στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη. Η πυροσβεστική υπηρεσία, που έσπευσε άμεσα στον τόπο της πυρκαγιάς, εκτιμά ότι η φωτιά ξεκίνησε από τον προαύλιο χώρο του ενός από τα δύο σπίτια και επεκτάθηκε στη συνέχεια στο εσωτερικό τους. Το ύψος των ζημιών που προκλήθηκαν στις μονοκατοικίες υπολογίζεται γύρω στα 15.000 ευρώ.

    [11] Απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΓΑ

    3/6/2002 8:22:00 πμ

    Σαρανταοκτάωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις προσωπικού, ενώ ζητούν και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού. Στις 9 το πρωί θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία του Οργανισμού και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έχουν προγραμματίσει νέα 48ωρη απεργία στις 6 και 7 του μηνός, τριήμερη από τις 11 ως τις 13 του μηνός και πενθήμερη από τις 17 έως 21 Ιουνίου.

    [12] Στα πρόθυρα πολέμου

    3/6/2002 2:20:00 μμ

    Δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Πακιστανό πρόεδρο ο Ινδός πρωθυπουργός, στο περιθώριο της επικείμενης συνόδου ασιατικών χωρών στο Καζακστάν. Όπως δηλώνει ο Ατάλ Βατζπαγί, αναμένει κάποια ένδειξη που να αποδεικνύει ότι ο στρατηγός Μουσάραφ θα τηρήσει την υπόσχεση να αποτρέψει τις διεισδύσεις μουσουλμάνων αυτονομιστών στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Κι ενώ αναμένεται ρωσική διαμεσολάβηση για αποτροπή της απειλής ενός πυρηνικού πολέμου, που έχει παγώσει την διεθνή κοινότητα, ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες απομακρύνουν ήδη το διπλωματικό προσωπικό τους από Ινδία και Πακιστάν.

    Νέες ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ινδίας- Πακιστάν

    Ινδοί και Πακιστανοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με βαρείς όλμους, πολυβόλα και ελαφρά όπλα κατά μήκος της θερμής μεθοριακής γραμμής ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως ανακοινώθηκε από ινδικές στρατιωτικές πηγές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από την πλευρά των ινδικών δυνάμεων, ενώ ούτε σχόλια έχουν γίνει από πακιστανικής πλευράς.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πακιστανικές δυνάμεις άνοιξαν πύρ με όλμους και πολυβόλα ενάντια σε ινδικές θέσεις στους τομείς του Πούντς και του Ρατζούρι, κατά μήκος της μήκους 1,010 χλμ Γραμμής Ελέγχου, που χωρίζει τους δύο στρατούς στο διαφιλονεικούμενο κρατίδιο του Κασμίρ."Τα πυρά ξεκίνησαν νωρίς το πρωί και διήρκεσαν μία ώρα και κάτι και οι ινδικές δυνάμεις απάντησαν με όλμους και βαριά πολυβόλα", δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Οι δύο στρατοί αντήλλαξαν πυρά βαρέων πολυβόλων και ελαφρών όπλων στη διεθνή μεθόριο ανάμεσα στο κρατίδιο Τζάμου και Κασμίρ και στο Πακιστάν, όμως δεν υπήρξαν πληροφορίες για απώλειες από μέρους της Ινδίας.

    Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις δύο πυρηνικές αντιπάλους έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, έπειτα από την πολύνεκρη επιδρομή εναντίον ινδικού στρατοπέδου, στα μέσα Μαίου, για την οποία το Νέο Δελχί κατηγόρησε αυτονομιστές αντάρτες του Κασμίρ, που υποστηρίζονται από το Πακιστάν.

    [13] Δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την Τεχεράνη

    Πηγή: ΑΠΕ 3/6/2002 2:09:00 μμ

    Ενα αγοράκι οκτώ ετών βρέθηκε νεκρό στο υπόγειο ενός τριώροφου κτιρίου στη νότια Τεχεράνη, το οποίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές από έκρηξη φιάλης υγραερίου σήμερα το πρωί. Νωρίτερα, το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι από την έκρηξη καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές ''πολλά κτίρια'' και ότι πυροσβέστες και αστυνομικοί προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν ανθρώπους παγιδευμένους στα ερείπια. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο IRNA, τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε πολυσύχναστη υπαίθρια αγορά της Τεχεράνης από δυο εκρήξεις που σημειώθηκαν με διαφορά μιας ώρας. Την ίδια ώρα τα σωστικά συνεργεία, συνεχίζουν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανασύρουν τους παγιδευμένους από τα ερείπια.

    [14] Λεπέν: η ''Λε Μοντ'' χειραγώγησε την κοινή γνώμη

    3/6/2002 10:59:00 πμ

    Ο Γάλλος ακροδεξιός ηγέτης Ζαν Μαρί Λεπέν κατηγόρησε χθες Κυριακή την εφημερίδα ''Λε Μοντ'' για απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, με το σχέδιο της να δημοσιεύσει λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία άρθρο για βασανιστήρια στην Αλγερία, το οποίο προκαλεί υποψίες όσον αφορά στο δικό του παρελθόν στη χώρα αυτή. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL και στην εφημερίδα ''Λε Μοντ'', ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου εξέφρασε εκ των προτέρων τις επικρίσεις του για άρθρο, το οποίο όπως δήλωσε, σκοπεύει να δημοσιεύσει η εφημερίδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Ιουνίου και διέψευσε ότι είχε πραγματοποιήσει βασανιστήρια όταν ήταν υπολοχαγός στον Πόλεμο της Αλγερίας.

    ''Πρόσκληση σε φόνο'' ή ωμή αλήθεια;

    Το άρθρο αυτό ''σκοπεύει για άλλη μια φορά να δώσει τροφή σε επιθέσεις στην τιμή του γαλλικού στρατού και στους βετεράνους του Πολέμου της Αλγερίας και αποτελεί μια έμμεση απολογία για άσκηση τρομοκρατίας'', δήλωσε ο Λεπέν, τονίζοντας ότι η δημοσίευση ενός τέτοιου άρθρου, την εβδομάδα πριν από τις εκλογές, θα αποτελούσε ''μια ιδιαίτερα δόλια μορφή χειραγώγησης. . . με στόχο εμένα προσωπικά''.

    Αποτελεί, όπως σημείωσε, μια ''πρόσκληση σε φόνο" έπειτα από το όπως το χαρακτήρισε ''λιντσάρισμά του από τα ΜΜΕ'' στη διάρκεια του β γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τον Απρίλιο. Οπως πρόσθεσε, το άρθρο αυτό που σχεδιάζει να δημοσιεύσει η ''Λε Μοντ'' έγινε με τη βοήθεια πρακτόρων των αλγερινών μυστικών υπηρεσιών και στηρίχτηκε κυρίως ''στην ψευδή μαρτυρία μαχητών και τρομοκρατών του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FLN) που έχουν ήδη καταδικαστεί εννέα φορές από τα δικαστήρια''.

    Στη λίστα των εγκληματιών στον πόλεμο της Αλγερίας

    Ερωτηθείς αν έκανε βασανιστήρια κατά τον πόλεμο της Αλγερίας για την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία τη δεκαετία του 50, ο Λεπέν απάντησε: ''Οχι. Δεν έγκειται στο εφετείο να αποφασίσει αν έκανα ή όχι βασανιστήρια''.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας απεφάνθη το Νοέμβριο του 2000 ότι η εξέταση των πιθανών ενεργειών στις οποίες προέβη ο Λεπέν στην Αλγερία θα μπορούσε να θεωρηθεί νόμιμη υπό ορισμένες περιστάσεις. Η απόφαση αυτή ήρθε ως επιβεβαίωση απόφασης να μην εξεταστεί αγωγή που υπέβαλε ο Λεπέν κατά του πρώην πρωθυπουργού Μισέλ Ροκάρ, όταν ο δεύτερος τον κατηγόρησε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση για βασανιστήρια κατά τη θητεία του στην Αλγερία.

    Καταλήγοντας στη χθεσινή του συνέντευξη, ο Λεπέν προειδοποίησε ότι η Γαλλία θα πρέπει να είναι έτοιμη για εκπλήξεις στις βουλευτικές εκλογές στις 9 και 16 Ιουνίου.

    [15] Νέες αποκαλύψεις για το χτύπημα στη Νέα Υόρκη

    Πηγή: ΑΠΕ 3/6/2002 10:56:00 πμ

    H CIA γνώριζε μήνες πριν από την 11η Σεπτεμβρίου, πως δυο από τους μετέπειτα αεροπειρατές βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνδέονταν με την οργάνωση Αλ Κάιντα, σύμφωνα με το νέο τεύχος του περιοδικού Newsweek. Όπως αναφέρει, η πληροφορία δεν έφθασε ποτέ στο FBI, το οποίο τώρα ισχυρίζεται ότι, αν γνώριζε, οι πράκτορές του θα είχαν ξεσκεπάσει την τρομοκρατική συνωμοσία. Πάντως ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, παραδέχθηκε πρώτη φορά χθες πως οι επιθέσεις του Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.

    Γνώριζε η CIA;

    Σύμφωνα με το Newsweek, η CIA ενημερώθηκε για τον έναν από τους τρομοκράτες, τον Ναουάφ Αλχαζμί, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή του σε μυστική συνάντηση σχεδιασμού της Αλ Κάιντα του Οσάμα Mπιν Λάντεν, στη Μαλαισία, τον Ιανουάριο του 2000. Οι πράκτορες ανακάλυψαν ακόμη ότι ένας άλλος άνδρας, ο Χαλίντ Αλμιχντάρ, είχε ήδη αποκτήσει άδεια πολλαπλής εισόδου που του επέτρεπε να εισέρχεται και να εξέρχεται από τις ΗΠΑ κατά βούληση.

    Σύμφωνα με το περιοδικό, η CIA δεν έκανε τίποτε με την πληροφορία αυτή, μη ενημερώνοντας ούτε το FBI, που θα μπορούσε να είχε εντοπίσει τους δύο άνδρες, ούτε την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Πολιτογράφησης, που θα μπορούσε να τους είχε διώξει στα σύνορα. Το Newsweek υποστηρίζει, αντιθέτως, πως για ένα χρόνο και εννέα μήνες μετά την αναγνώρισή τους από τη CIA ως τρομοκρατών, ο Αλχαζμί και ο Αλμιχντάρ ζούσαν ανοικτά στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τα πραγματικά τους ονόματα, αποκτώντας άδειες οδήγησης, ανοίγοντας τραπεζικούς λογαριασμούς και εγγραφόμενοι σε σχολές πιλότων. Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, επιβιβάστηκαν σε ένα από τα τέσσερα αεροπλάνα που κατελήφθησαν από αεροπειρατές, στην πτήση 77 της American Airlines που συνετρίβη πάνω στο Πεντάγωνο.

    Ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NBC: ''Το θεωρώ πολύ απίθανο, αλλά μήπως ίσως θα μπορούσαν να είχαν εμποδιστεί; Ναι.'' Ο Μίλερ δήλωσε πως το FBI έχει αποτρέψει επιθέσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά προειδοποίησε πως η επιφυλακή είναι ακόμη επιτακτική. ''Θα υπάρξει και άλλη επίθεση'', είπε. ''Αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή σε πέντε χρόνια''.

    [16] Καταρρεύσεις κτιρίων σε Ρωσία - Ισπανία

    3/6/2002 4:53:00 μμ

    Δυο πολυώροφα κτίρια κατέρρευσαν σήμερα στη Ρωσία και την Ισπανία. Δυο άτομα τραυματίστηκαν στην Πετρούπολη, όταν από έκρηξη αερίου υποχώρησε τμήμα 9όροφης πολυκατοικίας, ενώ στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν και δυο αγνοούνται από την κατάρρευση τμήματος πενταόροφου κτιρίου. Στην περίπτωση της Ισπανίας, δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια του ατυχήματος. Οι αρχές θεωρούν, ως πιθανά αίτια της κατάρρευσης, τα έργα κατασκευής ενός πάρκινγκ που βρίσκεται εκεί κοντά και την παλαιότητα του κτιρίου.

    [17] Συνεχίζονται οι Ισραηλινές επιχειρήσεις

    3/6/2002 2:17:00 μμ

    Ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν εκ νέου σήμερα στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Καλκίλια. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο στρατός επέβαλε αμέσως απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Ναμπλούς, από την οποία αποσύρθηκε μόλις χθες, ύστερα από κατοχή δυο ημερών. Εν τω μεταξύ, Ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν και ανακρίνουν εκατοντάδες άνδρες στον προσφυγικό καταυλισμό 'Ειν Μπετ Αλμάα στη Ναμπλούς. Επίσης ισραηλινά στρατεύματα έχουν καταλάβει από την Παρασκευή τη Ναμπλούς, όπου έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Αρνείται η Χαμάς να συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο

    Το ισλαμικό κίνημα αντίστασης Χαμάς απέρριψε χθες την πρόταση της αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής να συμμετάσχει σε ένα καινούργιο, μικρότερο υπουργικό συμβούλιο, που σχεδιάζει να συνθέσει ο Γιάσερ Αραφάτ. Παρά την άρνησή της όμως, θέλει να πάρει μέρος στις συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Ισμαήλ Χανίγιε, αξιωματούχος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. "Η Χαμάς θα υποστηρίξει ένα κοινό πρόγραμμα για την παλαιστινιακή αντίσταση, για να υπερασπιστεί το ύψιστο συμφέρον του παλαιστινιακού λαού και την εθνική ενότητα", πρόσθεσε ο Χανίγιε.

    Τις περασμένες ημέρες άλλες τρεις παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις απέρριψαν αντίστοιχες προσφορές. Οπως δήλωσε ο Ισμαήλ Αμπού Σάναμπ, ανώτατο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς στη Γάζα, η οργάνωση, η οποία έχει πραγματοποιήσει μία σειρά από επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, έπειτα από εσωτερικές διαβουλεύσεις μέσα στη Χαμάς για το θέμα αυτό.

    Εξάλλου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με την Παλαιστινιακή Αρχή όσο αυτή δεν προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις στην ηγεσία της και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

    Αποφυλάκιση Σααντάτ από Ανώτατο Δικαστήριο Παλαιστινιακής Αρχής

    Εν τω μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Παλαιστινιακής Αρχής αποφάσισε σήμερα την αποφυλάκιση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Αχμεντ Σααντάτ, που καταζητείται από τις ισραηλινές αρχές, μετά τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεχαβάμ Ζεεβί τον περασμένο Οκτώβριο.

    Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την αποφυλάκιση του Σααντάτ αναμένεται να εξοργίσει τις ισραηλινές αρχές, αφού η κράτησή του ήταν προϊόν παλαιστινο-ισραηλινής συμφωνίας, η οποία συνέβαλε στην άρση της πολιορκίας του στρατηγείου του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα.

    Οι τρεις δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τον ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης με τη δολοφονία του Ζεεβί.

    Ο Αχμεντ Σααντάτ κρατείται σε φυλακή της Ιεριχούς στη Δυτική Οχθη υπό την εποπτεία Αμερικανών και Βρετανών παρατηρητών μαζί με πέντε Παλαιστίνιους που έχουν καταδικασθεί για τη δολοφονία του Ζεεβί. Δεν έχει γίνει σαφές εάν θα αποφυλακισθεί και είναι άγνωστη η αντίδραση των βρετανικών και των αμερικανικών αρχών για τη σημερινή εξέλιξη.

    [18] Ανυποχώρητη η Τουρκία για εκτέλεση Οτσαλάν

    3/6/2002 10:51:00 πμ

    Η απόφαση για την εκτέλεση της θανατικής καταδίκης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν θα επηρεαστεί από οποιαδήποτε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Τα σχόλια αυτά αναμένεται να προκαλέσουν περαιτέρω αμηχανία στις χρηματαγορές της Τουρκίας, καθώς μια προστριβή όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προβεί η χώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία την προσπάθεια του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού για να εξέλθει η Τουρκία από την οικονομική ύφεση.

    ''Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει με κανέναν τρόπο την απόφαση που έλαβε το τουρκικό δικαστήριο και την επιθυμία του τουρκικού κοινοβουλίου να προχωρήσει στην εφαρμογή της", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μπαχτσελί. Να σημειωθεί οτι ο Οτσαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο το 1999 από τουρκικό δικαστήριο ασφαλείας.

    Υπενθυμίζεται, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου αποφάσισε να εξετάσει την έφεση του Οτσαλάν το 2000, κρίνοντας ότι είναι αποδεκτή βάσει ορισμένων άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δήλωσε τον Απρίλιο ότι μια απόφαση για την υπόθεση Οτσαλάν θα μπορούσε να ληφθεί φέτος, πιθανώς πριν από την θερινή διακοπή των εργασιών του Δικαστηρίου.

    [19] Τρεις τραυματίες σε ταραχές στο Μπέλφαστ

    3/6/2002 10:43:00 πμ

    Τρία άτομα τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε Καθολικούς και Προτεστάντες χθες στο Μπέλφαστ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Μπέλφαστ. Οι πυροβολισμοί ακολούθησαν τις συγκρούσεις στο προάστιο Σόρτ Στράντ, έναν θύλακο Καθολικών σε μία αμιγώς προτεσταντική περιοχή ανατολικά της πόλης. Στις συγκρούσεις βόμβες μολότοφ έπεσαν στα σπίτια Προτεσταντών, τα οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως οι πυροβολισμοί προήλθαν από την πλευρά των Καθολικών. Οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας απεκατέστησαν την τάξη και στη 01.00 ώρα Ελλάδος, η αστυνομία ανακοίνωσε πως η κατάσταση στην περιοχή "ήταν ήσυχη, αλλά τεταμένη". Το ίδιο προάστιο υπήρξε θέατρο ταραχών ανάμεσα στις δύο θρησκευτικές παρατάξεις τις τελευταίες ημέρες.

    [20] Βρετανία:Αντιδρά για τα χωρικά ύδατα της Κύπρου

    3/6/2002 10:15:00 πμ

    Νομικά ανυπόστατη χαρακτήρισε η Βρετανία την απόφαση για την επέκταση των χωρικών υδάτων των κατεχομένων εδαφών της βόρειας Κύπρου στα 12 μίλια, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζει μόνο τα χωρικά ύδατα που καθορίστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1964.

    Από την άλλη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, από τα κατεχόμενα, επαναβεβαιώνει τη θέση της Αγκυρας για μη αποδοχή του σχεδίου επανένωσης της Κύπρου, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, από την Κύπρο Όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, συνέστησε ψυχραιμία στις φραστικές προκλήσεις της Τουρκίας και επανέλαβε ότι το Κυπριακό αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, πρώτο εθνικό θέμα.

    [21] Ελληνο-κινεζικές οικονομικές συμφωνίες

    3/6/2002 7:24:00 μμ

    Ιδιαίτερα γόνιμη και θετική χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός την πρώτη μέρα επαφών του με την πολιτική ηγεσία της Κίνας. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα καλές τις σχέσεις τόσο μεταξύ των δύο χωρών, όσο και ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα. Επίσης τόνισε ότι διμερείς οικονομικές σχέσεις αναπτύσσονται και μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο. Ηδη οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας και δύο πρωτόκολλα διμερούς συνεργασίας για θέματα αγροτικού ενδιαφέροντος, από τα οποία το πρώτο αφορά στην προώθηση του ελαιολάδου στην Κίνα και το δεύτερο θέματα δασικής πολιτικής.

    Σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών - Επικύρωση και άλλων σημαντικών συνεργασιών

    Μάλιστα μεταξύ των δυο μερών υπάρχει συμφωνία για μια ειδική πολιτική, η οποία εξετάζεται κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο σε συνάντηση κορυφής ΕΕ-Κίνας. Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, όπως την ενδιαφέρει επίσης να υπάρχει ένας κόσμος που θα διασφαλίζει την ειρήνη. Και γι' αυτό θα ασχοληθεί ιδιαιτέρως, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, με την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας, το Σεπτέμβριο του 2003.

    Για τα άλλα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος ανέφερε ότι στο θέμα του τουρισμού υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση, ώστε να θεωρηθεί η Ελλάδα ως χώρα τουριστικής προτίμησης. Αυτό όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός μπορεί να γίνει και με διμερή συμφωνία και δεν χρειάζεται να περιμένει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΕΕ.

    Το πρόβλημα στο θέμα αυτό ήταν μέχρι τώρα η ακαμψία των Κινέζων στο θέμα προσδιορισμού ρήτρας επανεισαγωγής. Ο κ. Σημίτης διαπίστωσε σήμερα στις συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία της Κίνας ότι οι Κινέζοι θεωρούν ότι αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να ξεπεραστεί και μάλιστα ο ομόλογός του της Κίνας του υποσχέθηκε ότι η κινεζική πλευρά θα επανεξετάσει το θέμα.

    Την ίδια διαπίστωση έκανε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα τουρισμού, Δημήτριος Γεωργακόπουλος, ο οποίος συζήτησε τα θέματα αυτά για δεύτερη φορά και εκτιμά ότι πιθανόν στην τρίτη συνάντηση να υπάρξει λύση του θέματος. Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι αν αυτή η συμφωνία προχωρήσει θα υπάρξει μεγάλο όφελος για τον ελληνικό τουρισμό.

    Στα θέματα γεωργίας εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από την κινεζική πλευρά για την παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα σχετικά με το αν είναι δυνατή η καλλιέργεια της ελιάς στο έδαφός της, καθώς και για εξαγωγές ελιάς και ελαιολάδου από την Ελλάδα.

    Επίσης η Κίνα εκδήλωσε ενδιαφέρον για θέματα δασοπονίας και ιδιαίτερα για θέματα πυρόσβεσης στα οποία, όπως είπε ο κ. Σημίτης, δυστυχώς έχουμε τεχνογνωσία.

    Στενή αναμένεται να είναι η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και του Πεκίνου. Οι Κινέζοι θέλουν εμπειρία από την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό και έτσι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η συνεργασία στα θέματα αυτά αναμένεται να γίνει πιο στενή. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης στη χώρα μας του καθεστώτος εγκεκριμένου προορισμού.

    Στον τομέα του πολιτισμού αποφασίστηκε να διοργανωθεί μια εβδομάδα κινεζικού κινηματογράφου στην Αθήνα και μια ελληνικού κινηματογράφου στο Πεκίνο. Ενώ πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές σε θέματα αρχαιολογικών ανασκαφών.

    Στις συναντήσεις του ο πρωθυπουργός συζήτησε και θέματα εξωτερικής και διεθνούς πολιτικής. Συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η διεθνής συγκυρία, ο ρόλος των ΗΠΑ διεθνώς, οι σινοαμερικανικές σχέσεις, οι σχέσεις Κίνας - Ρωσίας, οι σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, η όξυνση των σχέσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, το θέμα του Αφγανιστάν και το Μεσανατολικό θέμα, το οποίο η Κίνα επιθυμεί να κλείσει όσο γίνεται γρηγορότερα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η Κίνα τηρεί θετική στάση στο ζήτημα της συνεργασίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας η οποία κατά την εκτίμηση της κινεζικής πολιτικής ηγεσίας μπορεί να οδηγήσει σε σταθεροποίηση τον κόσμο. Οι Κινέζοι εκτιμούν ότι η Ρωσία, με τη συμφωνία αυτή, δεν αποσπάται από τους πρώην συμμάχους της.

    Για την ΕΕ οι Κινέζοι θεωρούν ότι η πορεία ενοποίησής της είναι μια αυτονόητη εξέλιξη η οποία πρέπει να προχωρήσει. Εκτιμούν επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να έχει αυξημένο ρόλο στα διεθνή δρώμενα και επιθυμούν η Ευρώπη να έχει ισχυρότερη παρουσία απ' ότι έχει σήμερα.

    Τελος αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της υπογραφής στο μέλλον ενός μνημονίου κατανόησης για συνεργασία σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας και εξοπλισμών.

    Σημειώνεται ότι Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Τύπου Χρήστο Πρωτόπαπα και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Ανδρέα Λομβέρδο και Ανάπτυξης Δημήτρη Γεωργακόπουλο.

    Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης, ακόμα, 50 Ελληνες επιχειρηματίες.

    Πριν από 16 χρόνια η προηγούμενη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού - Εγκάρδια η υποδοχή από την πολιτική ηγεσία της χώρας

    Το μεσημέρι στις 15.00 ώρα Πεκίνου, ο κ. Σημίτης έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας Ζιανγκ Ζεμίν, ο οποίος υποδεχόμενος τον Ελληνα Πρωθυπουργό θυμήθηκε το δικό του ταξίδι στην Ελλάδα προ διετίας και ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Σημίτη είναι η δεύτερη Ελληνα πρωθυπουργού και η πρώτη μετά από 16 χρόνια, καθώς την προηγούμενη την είχε πραγματοποιήσει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον χαιρετισμό του κ. Ζεμίν, ανέφερε ότι στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κόσμος άλλαξε πολύ και ιδίως μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και ανέφερε ως παραδείγματα τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ και τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

    Ακολούθησε η επίσημη τελετή υποδοχής του Πρωθυπουργού στην ιστορική πλατεία Τιεν Αν Μεν. Επρόκειτο για μία μεγαλειώδη υποδοχή, στην οποία μετείχαν ο πρωθυπουργός της Κίνας Ζου Ροντζι και ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο. Τιμές απέδωσε άγημα και των τριών όπλων, το οποίο έφερε και τη σημαία της φρουράς του Πεκίνου.

    Μετά την επίσημη τελετή υποδοχής οι δύο πρωθυπουργοί είχαν σύντομη συνάντηση, παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων και των δημοσιογράφων. Ο πρωθυπουργός της Κίνας χαιρετώντας τον κ. Σημίτη ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με την επέτειο των 30 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης ανέφερε ότι ο ίδιος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1994, πριν αναλάβει πρωθυπουργός, καθώς και ότι γνωρίζει την ελληνική ιστορία και τον αρχαίο πολιτισμό της, ενώ σημείωσε ότι και οι επιτυχίες της σύγχρονης Ελλάδας τον έχουν βαθύτατα εντυπωσιάσει.

    Ο κ. Ροντζί ενημέρωσε τον Ελληνα ομόλογό του ότι η πόλη Σιάν, την οποία θα επισκεφθεί ο κ. Σημίτης είναι μία πόλη με αρχαία ιστορία, μικρότερη όμως από αυτή της Ελλάδας, ενώ η Σαγκάη, την οποία επίσης θα επισκεφθεί ο κ. Σημίτης, είναι η πιο σύγχρονη πόλη της Κίνας.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Πεκίνο και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κίνα έχουν μακρά πολιτιστική παράδοση, η οποία συνδέει τους δύο λαούς, ενώ σημείωσε πως όταν έρχεται κάποιος στην Κίνα βλέπει ότι δεν είναι μόνο η πολιτιστική παράδοση που είναι και θα παραμείνει γέφυρα για τους δύο λαούς, αλλά γέφυρα θα αποτελέσει και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και η πρόοδος που πραγματοποιείται στις σχέσεις αυτές. Και πρόσθεσε ότι η Κίνα είναι μία χώρα που έχει ένα μεγάλο δυναμισμό.

    Το πρωί ο κ. Σημίτης και η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκαν ένα τμήμα του Σινικού τείχους. Στο βιβλίο των επισκέψεων ο κ. Σημίτης έγραψε: ''Ενας θαυμάσιος περίπατος, μία υπέροχη θέα, μία συνάντηση με την ιστορία''.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης και η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκαν τους τάφους της μεγάλης δυναστείας της Κίνας, Μινγκ, όπου βρέθηκαν οι 13 από τους 16 διατελέσαντες αυτοκράτορες από την δυναστεία αυτή.

    [22] Σε ισχύ από σήμερα το θερινό ωράριο

    3/6/2002 10:31:00 πμ

    Τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το θερινό κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης των εργαζομένων στο Ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα. Με την ισχύ της ελαστικής ώρας, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα προσέρχονται κατά μισή ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 7 το πρωί, ενώ οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα προσέρχονται στις 7.45. Τα κρεοπωλεία, οι φούρνοι, τα ιχθυοπωλεία, τα οπωροπωλεία και το χονδρεμπόριο θα ανοίγουν στις 7, ενώ τα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται εντός του δακτυλίου στις 8.15 και όσα βρίσκονται εκτός στις 8.

    [23] Παράταση προθεσμίας των τελών κυκλοφορίας

    3/6/2002 6:00:00 μμ

    Παρατείνεται μέχρι τις 10 Ιουνίου 2002 η προθεσμία για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας όλων των επαγγελματικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών έτους 2002 που έληγε κανονικά στις 31 Μαΐου, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης τα ειδικά σήματα των τελών κυκλοφορίας θα χορηγούνται μόνο από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες.

    [24] Με ορίζοντα το 2010 η ανάπτυξη της Γεωργίας

    3/6/2002 12:06:00 μμ

    Την έναρξη ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου για την ανάπτυξη της ελληνικής Γεωργίας με ορίζοντα το 2010 ανήγγειλε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς στην 47η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ. Αναφερόμενος στο Γ ΚΠΣ από το οποίο θα δοθούν 3 δισ. και 903 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της υπαίθρου, ο κ. Δρυς σημείωσε ότι όλα τα προγράμματα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζαννέτος Καραμίχας ζήτησε εκσυγχρονισμό των συνεταιριστικών οργανώσεων, ενώ διαπίστωσε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Γ ΚΠΣ.

    [25] Συνέδριο για καταναλωτή-τραπεζικές συναλλαγές

    3/6/2002 10:31:00 πμ

    Η Ενωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή (Ε.ΔΙ.Π.ΚΑ.) διοργανώνει το 1ο συνέδριό της, την ερχόμενη Παρασκευή, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών "Γιάννης Κρανιδιώτης" στις 9,30 π.μ., με θέμα: "Η προστασία του καταναλωτή στις τραπεζικές συναλλαγές".

    Στις εργασίες του συνεδρίου θα προεδρεύσουν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής Πανεπιστημίου Μιχάλης Σταθόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, ενώ εισηγήσεις θα κάνουν καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόροι.

    Η Ε.ΔΙ.Π.ΚΑ. ιδρύθηκε πρόσφατα ως επιστημονικό Σωματείο και έχει σκοπό την εξέλιξη, διάδοση και εμβάθυνση στο Δίκαιο της προστασίας του καταναλωτή. Πρόεδρος της Ενωσης είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ι. Σχινάς, αντιπρόεδρος ο Εφέτης Ι. Χαμηλοθώρης και γενικός γραμματέας ο δικηγόρος Δ. Σπυράκος.

    [26] Συναντήσεις στον ΠΑΟ για ανανεώσεις συμβολαίων

    Πηγή: ΑΠΕ 3/6/2002 12:01:00 μμ

    Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί ο Αγγελος Φιλιππίδης με τον Γιώργο Καραγκούνη, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του 25χρονου άσου. Και οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν την συνεργασία τους και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι καθαρά τυπικό το θέμα της παραμονής του Καραγκούνη στον Παναθηναϊκό. Αντίθετα, "σκαλώνει", σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το πολύκροτο θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Αγγελου Μπασινά. Η "πράσινη" ΠΑΕ είναι διατεθειμένη να περιμένει τον 26χρονο μέσο μέχρι τις 30 Ιουνίου.

    Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση που του έχει κάνει ο Παναθηναϊκός είναι 200 εκατ. δραχμές τον χρόνο για τριετές συμβόλαιο και επιπλέον 70 εκατ., εάν αγωνίζεται σε περισσότερους από τους μισούς αγώνες κάθε χρόνο.

    Από την άλλη πλευρά, τον Αγγελο Μπασινά δεν έχει δυσαρεστήσει τόσο το ύψος της προσφοράς του Παναθηναϊκού, όσο το γεγονός ότι η διοίκηση της ΠΑΕ δημοσιοποίησε τους όρους του συμβολαίου του.

    Στο μεταξύ, μετά την απόκτηση των Παντελή Κωνσταντινίδη (απομένουν μόνο οι υπογραφές) και Ερικ Λίνκαρ, και μέχρι να ξεκαθαρίσει ποιοι θα φύγουν και ποιοι θα μείνουν στον Παναθηναϊκό, αναμένεται να "παγώσουν" οι μεταγραφικές κινήσεις των "πρασίνων".

    [27] Εξελίξεις στον ΟΣΦΠ με την επιστροφή Κόκκαλη

    Πηγή: ΑΠΕ 3/6/2002 11:45:00 πμ

    Μέσα στην εβδομάδα ο Ολυμπιακός αναμένεται να κλείσει τον ξένο σέντερ μπακ, που έχει ζητήσει τόσο επίμονα ο Τάκης Λεμονής. Η επιστροφή του Σωκράτη Κόκκαλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ένας από τους Ισμαέλ (Λανς) και Νικοφόροφ (Αϊντχόβεν) θα είναι αυτός που θα πάρει τη θέση του Χόρχε Μπερμούντες, που οδεύει για το Μεξικό και την Κρουζ Αζούλ.

    Συνάντηση Ολυμπιακού -ΠΑΕ Απόλλων- Ερασιτέχνη Απόλλων

    Εν τω μεταξύ χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση παραγόντων του Ολυμπιακού, της ΠΑΕ Απόλλων και του Ερασιτέχνη Απόλλων για το γήπεδο της Ριζούπολης, ωστόσο οι υπογραφές -για μία ακόμη φορά- δεν έπεσαν.

    Ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Λούβαρης, δέχθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ στο Πασαλιμάνι τους Καμάρα και Αλαμάνο, προέδρους του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ Απόλλων αντίστοιχα, όπου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για το γήπεδο της Ριζούπολης.

    Να σημειωθεί ότι Ερασιτέχνης Απόλλων και Ολυμπιακός τα έχουν βρει σε όλα και αυτό που απομένει είναι να πέσουν οι υπογραφές απο την πλευρά των "ερυθρολεύκων" αλλά και να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Προέδρου της ΠΑΕ Απόλλων, Κώστα Αλαμάνου. Αντιρρήσεις που όπως τονίζει (και έτσι είναι) η πλευρά του Ερασιτέχνη είναι αδύνατο να χαλάσουν την πλήρη ταύτιση απόψεων, και τη δεδομένη συμφωνία, με τον Ολυμπιακό.

    [28] Ενδιαφέρον της ΑΕΚ για Γιουγκοσλάβους παίκτες

    Πηγή: ΑΠΕ 3/6/2002 11:40:00 πμ

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς θα αποφασίσει σήμερα εάν θα μεταβεί ή όχι στο Σμεντέροβο για να παρακολουθήσει τον αγώνα Σάρντιτ -ΖΕΤΑ, για το γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα, ο οποίος θα γίνει την Τετάρτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προπονητή της ΑΕΚ βρίσκονται δύο παίκτες των γηπεδούχων, ο 31χρονος μεσοαμυντικός Σλάβοσλαβ Κίζιτς και ο 32χρονος κεντρικός αμυντικός Ντράγκαν Παούνοβιτς, καθώς και δύο των φιλοξενούμενων, οι αδερφοί Νέναντ και Μπόγιαν Μπρνόβιτς (αμυντικός χαφ και επιθετικός, αντίστοιχα).

    Ο Μπάγεβιτς θέλει στην ΑΕΚ δύο κεντρικούς αμυντικούς, ένα αμυντικό χαφ και έναν επιθετικό. Εάν όμως ο προπονητής των "κιτρινόμαυρων" δεν μεταβεί τελικά στην Γιουγκοσλαβία, θα δει οπωσδήποτε τη βιντεοκασέτα του αγώνα για να διαμορφώσει προσωπική άποψη για την αξία των τεσσάρων αυτών παικτών, οι οποίοι βρίσκονται στο "μεταγραφικό στόχαστρο" της ΑΕΚ.

    Στο μεταξύ, εντυπωσιακό αναμένεται να είναι το "λίφτινγκ" που γίνεται ήδη στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ενόψει της νέας περιόδου και της εμφάνισης της ΑΕΚ στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Οι εργασίες στους εσωτερικούς χώρους προχωρούν με εντατικό ρυθμό και πολύ γρήγορα θα είναι αγνώριστο.

    [29] Χρυσές διακρίσεις Ελλήνων πυγμάχων

    3/6/2002 10:52:00 πμ

    Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι πυγμάχοι μας, Αρτούρ Μικαελιάν (54κ.) και Ηλίας Παυλίδης (81κ.) στο διεθνές τουρνουά πυγμαχίας "23ο Κύπελλο Ακρόπολις", που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στο Δημοτικό γυμναστήριο Νίκαιας και στο οποίο πήραν μέρος 82 πυγμάχοι από 16 χώρες. Οι Ελληνες πρωταθλητές νίκησαν στους τελικούς και κατέκτησαν τα χρυσά μετάλλια στις κατηγορίες τους.

    Εκλεψαν την παράσταση και οι Ελληνίδες πρωταθλήτριες

    Ο Μικαελιάν κέρδισε τον Φιλιππινέζο Λέριο Αρλάν με 15-6 στα σημεία, ενώ ο Παυλίδης επικράτησε του Ιταλού Κλεμέντε Ρούσο με 18-11.

    Αντίθετα ο Γιώργος Γαζής που αγωνίσθηκε στον τελικό των 71κ. έχασε από τον ανώτερο του Νορβηγό Κέι Τβέμπεργκ και περιορίστηκε στο αργυρό μετάλλιο.

    Η Ελληνική Ομοσπονδία της Πυγμαχίας πήρε το χρυσό μετάλλιο στο "23ο Κύπελλο Ακρόπολις" για την τέλεια διοργάνωση.

    Χρυσά μετάλλια όμως είχαμε και από τις Ελληνίδες πρωταθλήτριες στην τριεθνή συνάντηση πυγμαχίας (Ελλάδα-Ουγγαρία-Ιταλία), που έγινε ταυτόχρονα στο κλειστό της Νίκαιας.

    Τα κατέκτησαν η Αρετή Μαστροδούκα 60κ., η Μαρία Αβραμίδου στα 51κ. και η Καλλιόπη Γεϊτσίδου στα 54κ..

    Η πρώτη κέρδισε με 18-7 στα σημεία την Ουγγαρέζα Ανιές Ταπάι, η δεύτερη την Ελευθερία Παλαιολόγου με 24-11 επίσης στα σημεία και η τρίτη την Ιταλίδα Αντζελα Κανιτζάρο με διακοπή απο τον διαιτητή στο β' γύρο.

    [30] Συζητήσεις για μετεγγραφές στον Ηρακλή

    3/6/2002 12:11:00 μμ

    Εντονη κινητικότητα υπάρχει το τελευταίο διάστημα στον Ηρακλή, καθώς βρίσκονται ακόμη στον αέρα οι μετακινήσεις παικτών. Σενάρια υπάρχουν για τον γκολκίπερ Κώστα Χαλκιά και ο Ηρακλής αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο ενδεχόμενο μετακίνησης του, καθώς θα μπουν κάποια χρήματα στο ταμείο του. Ενας άλλος τερματοφύλακας του Ηρακλή, ο Χρήστος Κελπέκης περιμένει για το αν θα προχωρήσει σε μονομερή ανανέωση ή όχι του συμβολαίου του, οπότε η ομάδα των τερματοφυλάκων ενδεχομένως να έχει αλλαγές καθώς ο "Γηραιός" τον πρότεινε για να είναι μεταξύ των ανταλλαγμάτων για τον Γήττα. Για τον Κελπέκη υπάρχει ενδιαφέρον από την Παναχαϊκή. Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης υπάρχει πάντα η αισιοδοξία και για τον Γκώνια, αλλά και για τον Αλβανό Μουράτι. Με τον Πέτρο Πασσαλή του Αρη, έγινε μία συζήτηση πριν από μέρες, ο Ηρακλής άφησε το θέμα σε αναμονή αφού προείχε τότε η επιλογή του προπονητή, οπότε τώρα ενδεχομένως να ασχοληθεί και πάλι.

    [31] Ο Μπουμπένκο στον Πανιώνιο

    3/6/2002 11:57:00 πμ

    Νέος προπονητής του Πανιωνίου είναι τυπικά από χθες ο Γιόζεφ Μπουμπένκο. Ο Σλοβάκος τεχνικός υπέγραψε χθες βράδυ στα γραφεία της ΠΑΕ συμβόλαιο για 1+1 χρόνο και σήμερα πρόκειται να αναχωρήσει για την χώρα του, προκειμένου να τακτοποιήσει ορισμένα προσωπικά του θέματα. Ο Μπουμπένκο, στον οποίο έχει επενδύσει πολλές ελπίδες η διοίκηση της νεοσμυρνιώτικης ΠΑΕ, πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Ιουνίου.

    Παράλληλα, συνεργάτης του νέου προπονητή των "κυανέρυθρων" θα είναι, εκτός απροόπτου, "ένας φίλος απ' τα παλιά", ο Δημήτρης Μπαρμπαλιάς.

    Οσον αφορά τον Στέλιο Χασιώτη και τον Τάκη Γκώνια αναμένεται το αργότερο μέχρι την Τρίτη να έχουν απαντήσει θετικά στην πρόταση της διοίκησης της ΠΑΕ για ανανέωση του συμβολαίου τους.

    [32] Αριστες οι επιδόσεις των Ελλήνων σφυροβόλων

    3/6/2002 11:35:00 πμ

    Ολοκληρώθηκε χθες το 9ο Φεστιβάλ Ρίψεων της Τρίπολης που διοργανώθηκε από την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Τρίπολης.

    Στους αγώνες εντυπωσίασε ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Παναθηναϊκού στην σφυροβολία εφήβων όπου με τα 70 μέτρα έφτασε το όριο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Τζαμάικα.

    Πολύ καλή επίδοση και από τον Γιώργο Αρεστη που με το 55.65 στην δισκοβολία ανδρών έπιασε το όριο για τους αγώνες της Κοινοπολιτείας. Το φεστιβάλ ρίψεων που πραγματοποιήθηκε στο Αθλητικό Κέντρο της Τρίπολης ήταν αφιερωμένο φέτος στη μνήμη του Γιώργου Μπαμπανιώτη.

    ΑΝΔΡΕΣ

    Σφυροβολία παίδων: Κατζηκαντάμης Θεμιστοκλής (Γας Εύβοιας) 57.42 Σφυροβολία εφήβων: Παπαδόπουλος Γιώργος (ΠΑΟ) 70 Σφυροβολία ανδρών: Παπαδημητρίου Αλέξανδρος (Ηρακλής) 78.32 Σφαιροβολία παίδων: Περιβολάρης Ανδρέας (Πανελευσινιακός) 13.16 Σφαιροβολία εφήβων: Τριανταφυλλίδης Γιάννης (ΓΑΣ Κιλκίς) 17.68 Σφαιροβολία ανδρών: Βασιλόπουλος Γιάννης (Πειραικός) 17.21 Δισκοβολία εφήβων: Κατζοχειράκης Παναγιώτης (Ελευθέριος Βενιζέλος) 56.12 Δισκοβολία ανδρών: Αρεστης Γιώργος (ΠΑΟ) 55.65 Ακοντισμός ανδρών: Κοτζιάς Αναστάσιος (Πανιώνιος) 58.80

    ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Σφυροβολία γυναικών: Δερβένη Ευαγγελία (ΓΣ Ηλιούπολης) 57.90 Σφαιροβολία γυναικών: Χαχάμη Θεοδώρα (ΟΦΚΑ Οδυσσέας) 12.57 Δισκοβολία γυναικών: Αμπατζή Αρετή 60.88 Ακοντισμός γυναικών: Νάστας Αλεξάνδρα (Μεσσηνιακός) 47.50

    [33] Αβεβαιότητα στον ΠΑΟΚ

    3/6/2002 12:21:00 μμ

    Ολο και πιο... σκούρα γίνονται καθημερινά τα πράγματα για τον ΠΑΟΚ. Η εμμονή του Θανάση Κατσαρή στην παραίτηση του από την προεδρία του Αθλητικού Συλλόγου, αλλά και η αβεβαιότητα των διαθέσεων του Βασίλη Οικονομίδη καθιστούν δυσοίωνο το μέλλον του "Δικεφάλου του Βορρά". Η ομάδα είναι στο χείλος του γκρεμού και σε αυτή την διαπίστωση δεν υπάρχει ούτε ίχνος υπερβολής, για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα δοθούν τα χρήματα που οφείλονται στους παίκτες και κανείς δεν μπορεί να αισιοδοξεί για το αύριο, από τη στιγμή που αυτή η περιβόητη ειδική εκκαθάριση προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

    [34] Πιθανό κρούσμα τρελών αγελάδων στο Ισραήλ

    Πηγή: ΑΠΕ 3/6/2002 10:16:00 πμ

    Το πρώτο πιθανό κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων στο Ισραήλ εντοπίστηκε στην περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των ισραηλινών εφημερίδων. Μια αγελάδα 10 ετών στην περιοχή αυτή θανατώθηκε καθώς παρουσίαζε τα τυπικά συμπτώματα της νόσου. Ιστός του εγκεφάλου της αγελάδας εστάλη προς εξέταση στην Ελβετία. Εάν η εξέταση είναι θετική θα πρόκειται για το πρώτο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στο Ισραήλ. Τρεις αγελάδες του ίδιου κοπαδιού τέθηκαν σε καραντίνα.

    [35] Τελευταίο αντίο στην Κάκια

    3/6/2002 7:09:00 μμ

    Μέσα σε κλίμα συγκίνησης εκατοντάδες φίλοι, γνωστοί και απλός κόσμος, συνόδευσαν το απόγευμα στην τελευταία της κατοικία την ηθοποιό Κάκια Αναλυτή, που πέθανε στο σπίτι της στο Παλαιό Φάληρο από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η ηθοποιός, σύζυγος του αείμνηστου Κώστα Ρηγόπουλου, έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο κοινό με τη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία ''Αγάπη μου Ουάουα'', ενώ πρωτοεμφανίστηκε στη θεατρική σκηνή με το έργο ''Η βίλα των οργίων''. Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το θάνατο του συντρόφου της, η ηθοποιός είχε αποσυρθεί στο διαμέρισμά της.

    Εφυγε για να συναντήσει τον Κώστα της

    Περισσότερο από 40 χρόνια έζησε με τον δημοφιλή κωμικό Κώστα Ρηγόπουλο και απέκτησαν μαζί μία κόρη, επίσης ηθοποιό τη Ζωή Ρηγοπούλου.

    Τα τελευταία δύο χρόνια η ζωή της ηθοποιού, σύμφωνα με το περιβάλλον της ήταν ιδιαίτερα μαρτυρική, καθώς όταν έχασε το σύντροφό της αποτραβήχτηκε και η ίδια στο διαμέρισμά τους.

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο της Κάκιας Αναλυτή, η οποία όπως είπε υπηρέτησε σε όλη της τη ζωή με συνέπεια, αφοσίωση και ήθος, το θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο.

    [36] Συναυλία ''ΑΡΕΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΑ''

    3/6/2002 12:06:00 μμ

    Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος σας προσκαλεί στην συναυλία εμπνευσμένη από την συνάντηση της ορθοδόξου πνευματικότητας μετά των Ολυμπιακών ιδεωδών, με το συμφωνικό ποίημα "ΑΡΕΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΑ", που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Ιουνίου, στις 9:00 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εντός του πλαισίου της ενισχύσεως του Εθελοντισμού εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

    Μουσική: Γιώργος Βούκανος

    Ποίηση: Δημήτριος Ρουμπάνης

    [37] Εξυπνες μετακινήσεις στην Αττική Οδό

    Αννίτα Πασχαλινού 3/6/2002 7:16:00 μμ

    Πραγματικότητα είναι πλέον και στη χώρα μας τα ηλεκτρονικά διόδια καθώς τέθηκε σε εφαρμογή στην Αττική Οδό το σύστημα ηλεκτρονικής διέλευσης με πομποδέκτη (e pass) και η πληρωμή διοδίων με τηλεκάρτα (smart Pass). Και τα δυο συστήματα προσφέρουν ευελιξία στις μετακινήσεις των πολιτών και διατίθενται από τα σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών της Αττικής Οδού, στην έξοδο 18 του κόμβου Παιανίας και στο Μεγάλο Σταθμό των Διοδίων που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Προσοχή στις ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας

    Σύμφωνα με τον Βασίλη Χαλκιά Διευθύνοντα Σύμβουλο των Αττικών Διαδρομών, κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας των ηλεκτρονικών διοδίων, τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλά.

    Μοναδική εξαίρεση, όπως μας τόνισε ήταν οι περιπτώσεις των οδηγών που για να αποφύγουν τις ουρές επέλεγαν τις λωρίδες που ισχύουν αποκλειστικά και μόνο για τους κατόχους των E pass.

    Για αυτό το λόγο συνιστά στους οδηγούς να προσέχουν την πορτοκαλοκίτρινη πινακίδα που δείχνει αυτούς τους ειδικούς διαδρόμους κυκλοφορίας.

    Το ενδιαφέρον των πολιτών για τις νέες έξυπνες μορφές μετακινήσεων είναι έκδηλο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, μέχρι στιγμής, έχουν πουληθεί περίπου 5.500 συσκευές E pass.

    Αναλυτικά τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα:

    E- pass: Περάστε ελεύθερα γρήγορα και εύκολα

    Είναι το σύστημα ηλεκτρονικής διέλευσης διοδίων με πομποδέκτη, ο οποίος τοποθετείται εσωτερικά στο παμπρίζ του οχήματος.

    Η συσκευή αυτή αναγνωρίζεται από τις κεραίες που είναι εγκατεστημένες στις ειδικές λωρίδες τηλεδιοδίου, ενώ περνώντας καταγράφονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την αυτόματη χρέωσή σας.

    Όσοι διαθέτουν το συγκεκριμένο πομποδέκτη, αποφεύγουν τις ουρές, επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο εξόφλησης που επιθυμούν, διαλέγοντας ένα από τα προσφερόμενα πακέτα συνδρομής, δε χρειάζεται να ανησυχούν για μετρητά ή κάρτες, ενώ σύντομα θα απολαμβάνουν και άλλα προνόμια όπως εκπτώσεις αγορών και δώρα.

    Η χρέωση των διελεύσεων γίνεται σύμφωνα με τον τρέχοντα τιμοκατάλογο διοδίων της Αττικής Οδού.

    Η χρήση του πομπού επιτρέπεται μόνο σε Ι.Χ επιβατικά και ελαφρά εμπορικά οχήματα (με ύψος μικρότερο από 2,7μ.) ενώ απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του σε όλες τις άλλες κατηγορίες οχημάτων.

    Για την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των οδηγών, δημιουργήθηκαν δυο συνδρομητικά πακέτα

    Banca: Απευθύνεται κυρίως σε ιδιώτες

    Προαγοράζοντας ένα συγκεκριμένο ποσό, ανάλογα με τις ανάγκες σας, (τουλάχιστον 30 Ευρώ), διέρχεστε ελεύθερα από τις ειδικές λωρίδες.

    Business: Απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες

    Ένα πακέτο που προσφέρει προνόμια μεταπληρωμής. Καταβάλλοντας την απαραίτητη εγγύηση πίστωσης μπορείτε να απολαμβάνετε τις υπηρεσίες του αυτοκινητόδρομου, ενώ η εξόφληση των οφειλών γίνεται ετεροχρονισμένα. Σε μηνιαία βάση, θα παραλαμβάνετε αναλυτικό λογαριασμό.

    Smart Pass: Περάστε έξυπνα....

    Είναι ο δεύτερος έξυπνος τρόπος πληρωμής διοδίων με κάρτα.

    Με τη SMART PASS, κάθε φορά που διέρχεστε από τα διόδια και τη χρησιμοποιείτε, αφαιρείται ηλεκτρονικά από την κάρτα σας το αντίστοιχο χρηματικό ποσό, ανάλογα με την κατηγορία οχήματος που οδηγείτε.

    Όταν η αξία της κάρτας μηδενιστεί, αυτή δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί.

    Με την SMART PASS δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν έχετε ψιλά στο αυτοκίνητό σας και κερδίζετε πολύτιμο χρόνο, γιατί δεν καθυστερείτε περιμένοντας τα ρέστα.

    Και εδώ η χρέωση των διελεύσεων γίνεται σύμφωνα με τον τρέχοντα τιμοκατάλογο διοδίων τελών της Αττικής Οδού.

    [38] Πρόγραμμα φιλοξενίας του Ερυθρού Σταυρού

    3/6/2002 1:48:00 μμ

    Ορφανά παιδιά από την Πρώην Γιουγκοσλαβία, ηλικίας 7-15 ετών, θα φιλοξενηθούν στη χώρα μας από τις 11 Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου, σύμφωνα με το πρόγραμμα φιλοξενίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το ταξίδι θα γίνει με λεωφορεία και τα παιδιά θα συνοδεύονται από τους εκπροσώπους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και του Γιουγκοσλαβικού Ερυθρού Σταυρού. Το πρόγραμμα φιλοξενίας, πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 1993, κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και των καλοκαιρινών διακοπών σε συνεργασία με τον Γιουγκοσλαβικό Ερυθρό Σταυρό-Σερβικό τμήμα-και διάφορους ελληνικούς δήμους και κοινότητες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 June 2002 - 17:03:01 UTC