Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Μπαίνουμε σε νέα εποχή''
  • [02] Δύσκολα τα περισσότερα θέματα των εξετάσεων
  • [03] Παπουτσής - Δημαράς: Κοινοί στόχοι και θέσεις
  • [04] Τουρκικές παραβιάσεις ανοιχτά της Ρόδου
  • [05] Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος
  • [06] Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Ιατρικό Σύλλογο
  • [07] Μια νέα αρχή στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  • [08] Αρνείται η Ινδία τα σενάρια πολέμου με Πακιστάν
  • [09] Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Σομαλία
  • [10] Εκκληση Ερυθρού Σταυρού για Παλαιστίνη
  • [11] Ξεκίνησε τις προπονήσεις η εθνική μπάσκετ
  • [12] Παρελθόν για τον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Σιγάλας
  • [13] Ο Γιοβάνοβιτς νέος προπονητής του Ηρακλή
  • [14] Στον β' γύρο του Ρολάν Γκαρός η Δανηιλίδου
  • [15] Τα ταξί του ''αύριο'' σήμερα
  • [16] Μήνυση της RIAA στο Audiogalaxy
  • [17] Φοιτήτρια κατάπιε αίμα μολυνσμένο με AIDS

    [01] Σημίτης: ''Μπαίνουμε σε νέα εποχή''

    28/5/2002 5:13:00 μμ

    «Σήμερα ξαναγεννιέται η ελπίδα» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα στην αεροπορική βάση Πράτικα ντι Μάρε. Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι χωρίς τη συνεργασία της Ρωσίας δεν μπορεί να διαρκέσει η ειρήνη και η συνεργασία στην Ευρώπη, ενώ χαιρέτισε με έμφαση τις νέες σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

    Αναγκαία για τη σταθερότητα η συνεργασία με τη Ρωσία

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, άρχισαν να χτίζονται εκ νέου γέφυρες συνεργασίας.

    " Η χώρα μου, από την αρχή των ανακατατάξεων στην ανατολική Ευρώπη ήταν υπέρ της συνεργασίας με τη Ρωσία. Πιστεύαμε τότε, αλλά και τώρα ότι χωρίς τη συνεργασία με τη Ρωσία δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη " είπε χαρακτηριστικά.

    Όπως επεσήμανε, η σημερινή μέρα είναι ιστορική, καθώς αποτελεί παράδειγμα για το πως ξεπερνιούνται τα προβλήματα που βασανίζουν τον κόσμο εδώ και πολλά χρόνια.

    Όραμα ειρήνης και φιλίας

    Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης αναφορά στο νέους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, καλώντας τους ηγέτες να απαντήσουν από κοινού στην πρόκληση της τρομοκρατίας.

    Ο Κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στην "εύθραυστη ζώνη" των Βαλκανίων, η οποία φθάνει μέχρι τη Μέση Ανατολή και η οποία θα πρέπει να γίνει "χώρος ειρήνης και σταθερότητας".

    Ο πρωθυπουργός επίσης είπε οτι χρειάζεται πολιτική θέληση και προσήλωση στις αρχές και τις αξίες ενός σύγχρονου κόσμου συνεννόησης που καταδικάζει τη βία.

    "Χρειάζεται όραμα ειρήνης και φιλίας και αυτό το όραμα πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    [02] Δύσκολα τα περισσότερα θέματα των εξετάσεων

    28/5/2002 6:17:00 μμ

    Στη Φυσική και τα Αρχαία Ελληνικά κατεύθυνσης διαγωνίστηκαν σήμερα οι μαθητές της Β' λυκείου και στα μαθηματικά Γενικής Παιδείας οι μαθητές της Γ' λυκείου. Τα θέματα της Φυσικής δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, αν και τα δύο τελευταία είχαν επιλεγεί για τους μαθητές που επιδιώκουν υψηλή βαθμολογία. Το άγνωστο κείμενο των αρχαίων ελληνικών ίσως να δυσκόλεψε κάποιους μαθητές, αφού τα κείμενα του Πλάτωνα χρειάζονται ακριβή νοηματική απόδοση. Τα ερωτήματα των μαθηματικών ήταν σαφή και αυτό διευκόλυνε τους μαθητές της Γ' λυκείου.

    [03] Παπουτσής - Δημαράς: Κοινοί στόχοι και θέσεις

    28/5/2002 6:05:00 μμ

    Ταύτιση απόψεων για τα περισσότερα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο της Αθήνας, διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, οι δυο υποψήφιοι για το δημαρχιακό θώκο, Χρήστος Παπουτσής από το ΠΑΣΟΚ και Γιάννης Δημαράς από το ΔΗΚΚΙ. Οι δυο άντρες συμφώνησαν σε έναν έντιμο προεκλογικό αγώνα, δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν την πόλη από την προεκλογική ρύπανση και έθεσαν ως άμεσο στόχο τους την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων του Δήμου.

    [04] Τουρκικές παραβιάσεις ανοιχτά της Ρόδου

    28/5/2002 5:51:00 μμ

    Οκτώ τουρκικοί σχηματισμοί προέβησαν σήμερα σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

    Διευκρινίσεις Χρ. Πρωτόπαπα

    Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε σήμερα οτι δεν ήταν απειλή η διατύπωση του υπουργού Αμύνης περί ''casus belli'' σε περίπτωση κατάληψης της Κύπρου.

    " Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει απειλή'', υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε ότι το κύριο μέτωπό μας είναι στραμμένο στα εθνικά ζητήματα.

    [05] Συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος

    28/5/2002 4:49:00 μμ

    Ενοχλημένος εμφανίστηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την άμεση απάντηση που έδωσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος όσον αφορά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Βόλο στις 27 Ιουνίου. Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε επίσης και με την δήλωση της Ισπανίδας ευρωβουλευτού ότι οι γυναίκες θα πρέπει να συμμετέχουν στην ιεραρχία. Ο Αρχιεπίσκοπος θα επισκεφτεί την Εκκλησία της Πολωνίας από τις 17 έως τις 22 Αυγούστου.

    Ενοχλημένος ο Χριστόδουλος

    Σε ερώτηση που δέχτηκε ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης σχετικά με την επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Βόλο, τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος ενοχλήθηκε γιατί δεν τηρήθηκε η εκκλησιαστική τάξη, καθώς ο κ. Ιγνάτιος είναι υποχρεωμένος να απευθυνθεί στην Ιερά Σύνοδο και να την ενημερώσει για την επίσκεψη και να ζητήσει τη συγκατάθεσή της.

    Η Ιερά Σύνοδος, φυσικά δεν είχε αντίρρηση, αλλά πρέπει να τηρείται η τάξη. Τώρα, η Σύνοδος έρχεται προ τετελεσμένων, αφού ήδη απάντησε ο κ. Ιγνάτιος, σημείωσε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως. Ερωτώμενος για το θέμα που ανέκυψε ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε ότι ο κ. Βαρθολομαίος είναι ευπρόσδεκτος στην επαρχία του.

    Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο είναι η έκθεση στο ευρωκοινοβούλιο της Ισπανίδας κ. Ρόχο, η οποία - όπως είπε ο εκπρόσωπος της Συνόδου μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος - εξομοίωσε τους χριστιανούς με τους μουσουλμάνους όσον αφορά τη θέση των γυναικών και υποστηρίζει ότι πρέπει αυτές να συμμετάσχουν στην ιεραρχία.

    Ο κ. Ανθιμος τόνισε ότι η έκθεση δημιουργεί ένα κλίμα που δεν είναι δυνατόν να δεχθούν οι χριστιανοί. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, Θεόκλητος, που μίλησε επί του θέματος, τόνισε ότι η απάντηση της Εκκλησίας θα πρέπει να είναι σε επίπεδο ομολογίας και όχι νομικίστικη.

    Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της ανταπόδοσης της επίσκεψης του μητροπολίτη Πολωνίας Σάββα. Έτσι, αντιπροσωπεία της Εκκλησίας, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο, θα επισκεφθεί την Εκκλησία της Πολωνίας από 17 έως 22 Αυγούστου.

    [06] Νέο διοικητικό συμβούλιο στον Ιατρικό Σύλλογο

    28/5/2002 10:18:00 πμ

    Ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Ιατρικό Σύλογο Αθηνών και των αντιπροσώπων τους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΗΚΙ που πρόσκειται στη ΝΔ με ποσοστό 48,85%. Η ανεξάρτητη παράταξη "Νέοι Γιατροί" έλαβε 17,5% και αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη. Η ΠΑΣΚΕ που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ έλαβε 16,5%, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΚΚΕ) 6,3%, η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΣΥΝ) 5,1%. Τέλος, η -επίσης- ανεξάρτητη παράταξη "Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία" πήρε 5,5%.

    [07] Μια νέα αρχή στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας

    28/5/2002 5:04:00 μμ

    Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας, επικυρώνοντας και τυπικά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι 19 ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ κι ο Ρώσος πρόεδρος Βαλντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν τη ''Διακήρυξη της Ρώμης'', με την οποία εγκαινιάζεται μία νέα εποχή στις σχέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας. Η συμφωνία θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να λαμβάνουν κοινές αποφάσεις, μεταξύ άλλων, για θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, διαχείρισης κρίσεων και ελέγχου των εξοπλισμών.

    Ιστορική προσέγγιση των δύο πλευρών

    Για "ιστορικό αποτέλεσμα με στόχο μία μεγάλη συμμαχία και ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κράτος" έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

    ''Δυο πρώην εχθροί είναι τώρα εταίροι, έχοντας ξεπεράσει 50 χρόνια αντιπαράθεσης και μία δεκαετία αβεβαιότητας, και η συνεργασία αυτή μας οδηγεί σε έναν ακόμα πιο φιλόδοξο στόχο: μία Ευρώπη απολύτως ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική'', πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Το νέο κοινό συμβούλιο που θεσμοθετήθηκε μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μία απλή διακήρυξη προθέσεων, αλλά εντάσσεται σε μία λογική ''κοινών δράσεων'', δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της συνόδου κορυφής. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ακόμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος στη συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην απειλή της τρομοκρατίας και στις ''δυσκολίες που υπάρχουν στην αντιμετώπισή της''.

    Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε μέσα στην αεροπορική βάση Πράτικα ντι Μάρε, η οποία είχε μετατραπεί σε "απόρθητο" φρούριο για τον φόβο τρομοκρατικής ενέργειας. Δεκαπέντε χιλιάδες Ιταλοί στρατιώτες κι αστυνομικοί, επικουρούμενοι κι από στελέχη ξένων μυστικών υπηρεσιών, εγγυήθηκαν την διεξαγωγή της συνόδου σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας.

    Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ που συνέρχεται την Παρασκευή στη Σόφια, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον χαρακτήρισε τη Ρωσία ως έναν ''ισότιμο εταίρο'' που θα έχει πλέον λόγο σε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων.

    ''Η ιστορική αυτή σύνοδος μας δίνει την ευκαιρία να μεταμορφώσουμε το στρατηγικό τοπίο και να οικοδομήσουμε μακροπρόθεσμα πρακτικές και ουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, τέτοιες που θα έπρεπε να είχαμε πριν από πολλά χρόνια'', τόνισε ο Ρόμπερτσον.

    Η Ρωσσία δεν θα μπορεί να ασκεί βέτο σε στρατιωτικά ζητήματα

    Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ τόνισε ότι οι αποφάσεις στο νέο Μικτό Συμβούλιο ΝΑΤΟ -Ρωσίας, θα λαμβάνονται με ομοφωνία, αλλά η Μόσχα δεν θα έχει το δικαίωμα του βέτο στον στρατιωτικό τομέα.

    ''Πρέπει να αλλάξουμε την νοοτροπία και να αποκαταστήσουμε ένα νέο επίπεδο εμπιστοσύνης και καλής θέλησης για να εφαρμόσουμε μια κοινή πολιτική των 20'' τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε πάντως ότι το νέο Μικτό Συμβούλιο ''δεν θα αντικαταστήσει την Ατλαντική Συμμαχία''.

    Ο λόρδος Ρόμπερτσον σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα διευκρίνισε μάλιστα ότι ''η στρατιωτική υποδομή και η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων αποτελούν εσωτερικά ζητήματα του ΝΑΤΟ και δεν μπορούν να συζητούνται στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας''.

    Σημειώνεται ότι τα θέματα στα οποία θα μπορούν στο εξής να λαμβάνονται κοινές αποφάσεις θα αφορούν στους τομείς της πάταξης της τρομοκρατίας, της διαχείρισης κρίσεων, της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, του ελέγχου των εξοπλισμών, της άμυνας έναντι τακτικών πυραύλων, των σωστικών επιχειρήσεων στη θάλασσα, της στρατιωτικής συνεργασίας κλπ.

    Βάσει της νέας συμφωνίας που καθορίζει τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας, το κοινό συμβούλιο, που θα είναι χωριστό από το μόνιμο συμβούλιο της Συμμαχίας, θα αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον μόνιμο συμβούλιο ΝΑΤΟ Ρωσίας που συγκροτήθηκε το 1997 και παρέμεινε έκτοτε ένας φορέας επίσημης ενημέρωσης.

    Η Ρωσία είχε αναστείλει τη συμμετοχή της στο συμβούλιο αυτό επί ένα χρόνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Κόσοβο το 1999.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους μετά την λήξη των εργασιών της Συνόδου μετέβη στο Βατικανό προκειμένου να συναντηθεί με τον πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ. Μετά από την συνάντησή του με τον πάπα ο πρόεδρος Μπους θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.

    [08] Αρνείται η Ινδία τα σενάρια πολέμου με Πακιστάν

    28/5/2002 12:18:00 μμ

    Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στη ζώνη ελέγχου του Κασμίρ ανάμεσα σε Ινδούς και Πακιστανούς στρατιώτες, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για ευρύτερη σύρραξη ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλος ένας τραυματίστηκε στο πακιστανικό έδαφος από την ανταλλαγή των πυρών που συνεχίστηκε ολόκληρη τη νύχτα. Ωστόσο, ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Τζορζ Φερνάντες απέκρουσε σήμερα τους ισχυρισμούς του προέδρου του Πακιστάν ότι οι δύο χώρες είναι στα πρόθυρα του πολέμου.

    Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

    ''Οπως φαίνεται η λογική ακόμη δεν μπορεί να βρει έδαφος στην ηγεσία του Πακιστάν και φυσικά οι εναλλακτικές λύσεις θα γίνονται όλο και λιγότερες. Ποιά από τις λύσεις αυτές θα υπερισχύσει είναι κάτι που δεν μπορώ να σχολιάσω'', τόνισε ο Φερνάντες.

    Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν προχώρησε σε νέα δοκιμή ενός μικρού βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου τύπου Αμπντάλι. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε τη στιγμή που ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο έφθανε στο Ισλαμαμπάντ, σε μία διπλωματική πρωτοβουλία που στόχο έχει να συμβάλει στη μείωση της έντασης ανάμεσα στο Πακιστάν και στην Ινδία. Το Πακιστάν πραγματοποίησε άλλες δύο δοκιμές πυραύλων το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Λόγω των συγκρούσεων χιλιάδες άνθρωποι που ζούν στην περιοχή των συνόρων έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Οι δύο χώρες έχουν συγκεντρώσει στην περιοχή των συνόρων ένα εκατομμύριο στρατιώτες .

    [09] Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Σομαλία

    28/5/2002 1:39:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Περισσότεροι από 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και πολιτοφυλάκων του πολέμαρχου Μουσά Σούντι Γιαχαλόου, στο βόρειο Μογκαντίσου της Σομαλίας. Οι άνδρες του Μουσά Σούντι Γιαχαλόου, προέδρου του Ενωμένου Σομαλικού Συνεδρίου αντάλλαξαν πυρά από αυτόματα όπλα, μπαζούκας και βλήματα όλμων κοντά στο στρατηγείο του με δυνάμεις της μεταβατικής εθνικής κυβέρνησης, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πολέμαρχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου καταμέτρησε τέσσερα πτώματα στρατιωτών στο κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας του Μογκαντίσου, το οποίο εγκατέλειψαν κυβερνητικές δυνάμεις ενόψει επίθεσης πολιτοφυλάκων του Γιαχαλόου. Το στρατόπεδο Γιαχαλόου έχασε τέσσερις άνδρες, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του.

    Την περασμένη Παρασκευή τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Μογκαντίσου σε μάχες μεταξύ οπαδών του υπουργού Εσωτερικών Νταχίρ Σεϊχ Μοχάμεντ Νταγιάχ και πολιτοφυλάκων του Μοχάμεντ Ομαρ Χαμπέμπ, πολέμιου της εθνικής μεταβατικής κυβέρνησης και διοικητή της γειτονικής περιφέρειας Μουαγιέν Σαμπέλε, στο νότιο τμήμα της χώρας.

    [10] Εκκληση Ερυθρού Σταυρού για Παλαιστίνη

    28/5/2002 10:22:00 πμ

    Νέα οικονομική βοήθεια 44 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η ''κοινωνικο-οικονομική κατάρρευση της παλαιστινιακής κοινωνίας'' ζητά σε επείγουσα έκκληση της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Η οικονομική αυτή ενίσχυση προς τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη χρειάζεται για τη χρηματοδότηση μίας σημαντικής αύξησης της βοήθειας σε τρόφιμα και σε φάρμακα, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Μαζική αύξηση της βοήθειας

    Στην έκκληση προς τους δωρητές, αναφέρεται ότι οι τελευταίες έρευνες στη Δυτική Οχθη δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για ''μία μαζική αύξηση της βοήθειας προς αυτούς που δεν μπορούν πλέον να αντιμετώπισουν την πρόσφατη κατάσταση απο πλευράς οικονομίας και ασφάλειας''.

    Η Οργάνωση παρατηρεί ότι οι συνθήκες στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στο τέλος Μαρτίου, την οποία ακολούθησε ένα κύμα παλαιστινιακών βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών. Η ΔΕΕΣ επισήμανε ότι προγραμματίζει να τριπλασιάσει, στις περίπου 30.000, τις οικογένειες σε χωριά της Δ. Οχθης που λαμβάνουν βοήθεια σε τρόφιμα, ενώ η βοήθεια θα αυξηθεί σε περίπου 20.000 οικογένειες που ήδη λαμβάνουν κάποια βοήθεια. Η ΔΕΕΣ, εκπρόσωποι της οποίας επισκέπτονται επίσης φυλακές, αναφέρει ακόμη ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που κρατούνται απο Ισραηλινούς αυξήθηκε στις 6.600 από την αρχή Μαΐου από περίπου 4.250 που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου.

    [11] Ξεκίνησε τις προπονήσεις η εθνική μπάσκετ

    28/5/2002 10:26:00 πμ

    Νωρίτερα από το αναμενόμενο ξεκίνησαν, έστω και ανεπίσημα, οι προπονήσεις της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών. Επτά αθλητές και συγκεκριμένα οι: Φώτσης, Χατζηβρέττας, Διαμαντίδης, Κούβαρης, Τσαρτσαρής, Διαμαντόπουλος και Γλυνιαδάκης, συγκεντρώθηκαν χθες και γυμνάστηκαν υπό τις οδηγίες των συνεργατών του Γιάννη Ιωαννίδη.

    Οι προπονήσεις θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα, προκειμένου οι διεθνείς μας να μη μείνουν πίσω από φυσική και αγωνιστική κατάσταση, ενόψει και της επίσημης πρώτης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Μέσα στην εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται να ανακοινωθούν οι επιλογές του ομοσπονδιακού τεχνικού για την προετοιμασία της εθνικής μας.

    [12] Παρελθόν για τον ΠΑΟΚ ο Γιώργος Σιγάλας

    28/5/2002 10:23:00 πμ

    Την σελίδα της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ έκλεισε σήμερα ο διεθνής καλαθοσφαιριστής Γιώργος Σιγάλας, που ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο παίκτης, που ολοκλήρωσε την σεζόν με πολλά οικονομικά αλλά και αγωνιστικά προβλήματα, δήλωσε ότι πήρε την απόφαση να φύγει από τον ΠΑΟΚ. "Ενας κύκλος έκλεισε και ίσως ένας άλλος ανοίξει". Ο διεθνής άσος αποχαιρέτισε συμπαίκτες, φίλους και συνεργάτες και oμολόγησε πως είναι μια δύσκολη στιγμή, αλλά όπως διευκρίνισε δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στον ΠΑΟΚ, με τη διαρκή οικονομική ανέχεια και ανασφάλεια.

    [13] Ο Γιοβάνοβιτς νέος προπονητής του Ηρακλή

    28/5/2002 6:24:00 μμ

    Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα είναι ο νέος προπονητής του Ηρακλή, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του «γηραιού». Ο Γιοβάνοβιτς, που για 12 χρόνια υπήρξε ποδοσφαιριστής της ομάδας, πήρε τη θέση του Αγγελου Αναστασιάδη, με τον οποίο η διοίκηση του Ηρακλή είχε λύσει προ ημερών κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της μακεδονικής ΠΑΕ, ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΠΑΕ Ηρακλής είναι σίγουροι ότι η παρουσία του Γιοβάνοβιτς θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, και θα οδηγήσει τον Ηρακλή εκεί που όλοι οι φίλαθλοι επιθυμούν.

    Επίσης ανακοινώθηκε και η πρόσληψη του Λάκη Παπαϊωάννου, στη θέση του Γενικού Αρχηγού της ποδοσφαιρικής ομάδας.

    [14] Στον β' γύρο του Ρολάν Γκαρός η Δανηιλίδου

    28/5/2002 6:05:00 μμ

    Πανηγυρική πρόκριση για τον β' γύρο του Ρολάν Γκαρός πήρε η Λένα Δανιηλίδου. Παρά τις συνεχόμενες αναβολές από τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες αλλά και σήμερα στο Παρίσι, η 20χρονη πρωταθλήτρια απέδειξε ότι δεν βρίσκεται άδικα στις 55 καλύτερες τενίστριες του κόσμου, αφού σαν σε προπόνηση κατάφερε να προκριθεί στον β` γύρο του τουρνουά εις βάρος της Γαλλίδας Σελίν Μπεϊμπέντερ (Νο 110).

    Με εντυπωσιακό τρόπο, η Δανιηλίδου κέρδισε το πρώτο σετ με 6-3 σε 30 λεπτά, για να φτάσει στη νίκη επικρατώντας και στο δεύτερο με 6-1 σε λιγότερο από μισή ώρα. Επόμενη αντίπαλος της Ελληνίδας πρωταθλήτριας θα είναι η πανίσχυρη Κιμ Κλίστερς από το Βέλγιο (Νο-4 στον κόσμο), η οποία στον πρώτο γύρο επικράτησε σχετικά δύσκολα της Λευκορωσίδας Τατιάνα Πούτσεκ με 3-6, 6-3, 8-6.

    [15] Τα ταξί του ''αύριο'' σήμερα

    28/5/2002 4:55:00 μμ

    Πως θα σας φαινόταν, αν μπαίνοντας σε ένα ταξί μπορούσατε να κάνετε μερικές από τις πιο προσφιλείς σας δραστηριότητες; Να δείτε ποδόσφαιρο, να ενημερωθείτε για τη συνεδρίαση του ΧΑΑ, να δείτε τον οδικό χάρτη της Αθήνας, να τσεκάρετε τα mails σας και να πληρώσετε με πιστωτική κάρτα; Αν η ιδέα και μόνο σας ενθουσιάζει, εμείς απλά να σας πούμε ότι όλα τα παραπάνω είναι πλέον απτή πραγματικότητα.

    Πρωτοποριακές λειτουργίες για τον σύγχρονο πολίτη

    Δέκα ταξί με υπολογιστή, τηλεόραση και Internet βρίσκονται ήδη ανάμεσα μας.

    Αποτελούν πρωτοβουλία της εταιρείας ραδιοταξί Κόσμος και στους επόμενους δυο μήνες αναμένεται να γίνουν διακόσια πενήντα.

    Τα ταξί του μέλλοντος, όπως δικαίως τα ονομάζουν πολλοί, χάρη σε ένα ειδικό εξοπλισμό παρέχουν πληθώρα δυνατοτήτων στους τυχερούς επιβάτες τους.

    Στη θέση της κονσόλας έχουν το μηχάνημα GPS, το οποίο παίρνει πληροφορίες από δορυφόρο και ενημερώνει επιβάτη και οδηγό για τον οδικό χάρτη της Αττικής.

    Διαθέτουν μια οθόνη 14 ιντσών, η οποία πέρα από τις παραπάνω πληροφορίες μετατρέπεται εύκολα σε τηλεόραση μέσω της οποίας οι επιβάτες μπορούν να παρακολουθήσουν εκπομπές, (ειδήσεις, αγώνες, χρηματιστήριο) και να μπουν αν θέλει στο internet.

    Το σύστημα συνοδεύεται επίσης:

    Με ένα ψηφιακό μηχάνημα για τη λήψη και μετάδοση δεδομένων, μέσω του συστήματος ΤΕΤΡΑ-ΟΤΕ Με ένα μηχάνημα αναγνώρισης των πιστωτικών καρτών, εφόσον ο πελάτης θέλει να πληρώσει με την κάρτα του Με έναν εκτυπωτή που τυπώνει ταμειακή απόδειξη

    Συστήματα και για την ασφάλεια των οδηγών

    Συμπληρώνεται με μια μικροσκοπική ψηφιακή κάμερα, η οποία θα φωτογραφίζει τους επιβάτες μόνο κατά τις νυχτερινές ώρες και μόνο αυτούς που επιβιβάζονται στο δρόμο.

    Η φωτογραφία θα στέλνεται στον κεντρικό υπολογιστή που διαθέτει η εταιρία και μετά από μια ώρα θα σβήνεται.

    Το σύστημα αυτό αποτελεί ασπίδα προστασίας των οδηγών από τους επίδοξους ληστές, αλλά για να καθιερωθεί θα πρέπει να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.

    Πόσο στοιχίζει;

    Το συνολικό κόστος για την αγορά του εξοπλισμού ανέρχεται σε περίπου δύο εκατομμύρια δραχμές, αλλά οι υπεύθυνοι της εταιρίας εκτιμούν ότι το κόστος αυτό θα πέσει ίσως και στο 1/3 με τη διαφήμιση.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα ταξί που θα έχουν αυτό το σύστημα, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να συλλέγουν πληροφορίες για την κίνηση των δρόμων και να χαράζουν εναλλακτικές διαδρομές, προκειμένου να αποφεύγουν τα σημεία όπου υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    [16] Μήνυση της RIAA στο Audiogalaxy

    28/5/2002 12:20:00 μμ

    Μετά το Napster τώρα ήρθε η σειρά και του Audiogalaxy. Η Αμερικανική Ενωση Δισκογραφικών Εταιριών (RIAA) υπέβαλε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης μήνυση για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών ιδιοκτησίας ενάντια στην ιντερνετική υπηρεσία ανταλλαγής αρχείων μουσικής Audiogalexy.

    Δεν μπόρεσαν να αποκλείσουν την πρόσβαση των χρηστών

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δισκογραφικές εταιρίες κρίνουν ανεπαρκείς τις προσπάθειες των επικεφαλών της υπηρεσίας να αποκλείσουν την πρόσβαση των χρηστών της σε προστατευμένα μουσικά έργα και καταθέτουν ως αποδεικτικό στοιχείο τη διακίνηση 476 έργων που φέρουν copyright, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται κανένας έλεγχος των αρχείων που διακινούνται.

    Ο πρόεδρος της RIAA, Ματ Οπενχάιμ σε δηλώσεις του στο CNet τόνισε ότι "εάν είχαν αποδείξει ότι έχουν τη δυνατότητα να φιλτράρουν την κίνηση, δεν θα φτάναμε ως εδώ" και συνέχισε "ένας άπειρος προγραμματιστής θα είχε καταφέρει πολύ περισσότερα". Ο κ. Οπενχάιμ ανέφερε επίσης ότι οι δισκογραφικές εταιρείες έδωσε στο παρελθόν στο Audiogalaxy μία λίστα τραγουδιών που θα έπρεπε να μπλοκάρει. Η υπηρεσία όμως δεν κατόρθωσε να αποκλείσει την διακίνηση των τραγουδιών της λίστας σε όλες τις περιπτώσεις.

    Και άλλες ιντερνετικές υπηρεσίες στο στόχαστρο της RIAA

    Το Audiogalaxy όπως και το Napster είναι από τις πιο παλιές ιντερνετικές υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων μουσικής και κατά την περασμένη χρονιά υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλής στους χρήστες.

    Βάσει στοιχείων που έχει δώσει η υπηρεσία Downoald.com του CNet, 30 εκατομμύρια χρήστες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή μέχρι σήμερα. Λόγω όμως του "ανταγωνισμού" αυτών των υπηρεσιών η δημοτικότητα του Audiogalaxy έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, παραχωρώντας την πρώτη θέση στο Kazaa. Ωστόσο είναι πάρα πολλοί οι χρήστες που συνεχίζουν να το θεωρούν ως πλέον αποτελεσματικό στην αναζήτηση σπάνιων ή άλλων μουσικών κομματιών και όχι μόνο, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αλλά και δύσκολο να τα "κατεβάσουν" από το Διαδίκτυο.

    Στα μέσα του περασμένου έτους, ξεκίνησαν οι προσπάθειες να φιλτραριστεί η κίνηση, μετά την καταδίκη της Napster. Η RIAA έχει μέχρι στιγμής στη black list της το Napster, το Morpheus, το Kazaa, το Grokster, το MP3Board και το Madster (πρώην Aimster).

    Πηγή:Cnet http://news.com.com/

    [17] Φοιτήτρια κατάπιε αίμα μολυνσμένο με AIDS

    28/5/2002 5:11:00 μμ

    Ολλανδή φοιτήτρια της Ιατρικής κατάπιε κατά λάθος, την ώρα του μαθήματος, αίμα που μπορεί να ήταν μολυσμένο με τον ιό HIV του AIDS και τώρα θα πρέπει να περιμένει έξι μήνες μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης για να μάθει αν είναι φορέας ή όχι.

    Το περιστατικό αυτό συνέβη στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, όταν η πρωτοετής φοιτήτρια συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα σε μια άσκηση πρακτικής, στη διάρκεια της οποίας έπρεπε μαζί με τους συμφοιτητές της να ρουφήξει αίμα με μια πιπέτα ή ένα γυάλινο σωλήνα και πιστεύεται πως κατά λάθος κατάπιε μια μικρή ποσότητα αίματος.

    Το αίμα που χρησιμοποιείται σε αυτές τις ασκήσεις ελέγχεται, όμως κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αργότερα ανακαλύφθηκε πως το αίμα ήταν μολυσμένο με τον ιό HIV, του οποίου η περίοδος επώασης είναι έξι μήνες.

    Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου δήλωσε πως δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια σειρά τραγικών συμπτώσεων για τις οποίες το πανεπιστήμιο εκφράζει τη μεγάλη του λύπη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 May 2002 - 16:59:01 UTC