Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κανένας λόγος ανησυχίας λένε οι σεισμολόγοι
  • [02] Ομιλία Σημίτη στην ΚΟ ΠΑΣΟΚ
  • [03] Συναντήσεις Κληρίδη στην Αθήνα
  • [04] Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-Ν.Δ στη Βουλή
  • [05] Εκρηξη κοντά στα γραφεία του 2004
  • [06] Τέλος στη διαδοχολογία έδωσε ο Γ. Παπανδρέου
  • [07] Στην Ευρώπη σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ
  • [08] Ιαπωνία: Σεισμός 5,7 Ρίχτερ, χωρίς θύματα
  • [09] Μόνο φίλαθλοι της ΑΕΚ σήμερα στο ΟΑΚΑ
  • [10] Χωρίς Κόμματο, αλλά αποφασισμένος ο ΠΑΟΚ
  • [11] ΗΠΑ: Εικόνες της Χριστιανοσύνης της Ανατολής
  • [12] Αντίο στο δημοσιογράφο Νεόκοσμο Γρηγοριάδη

    [01] Κανένας λόγος ανησυχίας λένε οι σεισμολόγοι

    22/5/2002 8:33:00 πμ

    Ανήσυχη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Κρήτης λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που αναστάτωσε το νησί χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα και η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα, τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο. Πάντως οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και παρά το γεγονός ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν μόνο στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας, στο Ηράκλειο Κρήτης. Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετείται 170 χιλιόμετρα ΝΑ της Αθήνας, νότια της Μήλου.

    Από το ''ελληνικό τόξο'' προήλθε ο σεισμός

    Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 23:54 και μάλιστα σε δύο ...δόσεις. Ο πρώτος σεισμός που έγινε αισθητός έξι λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ανησύχησε τους κατοίκους αλλά πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσουν το τι γινόταν ακουλούθησε μια δεύτερη σφοδρή δόνηση. Ο σεισμός συνοδευόταν από υπόκωφη βοή και ο κόσμος έντρομος βγήκε στους δρόμους και στις πλατείες. Πάντως μέχρι στιγμής δεν εύχουν αναφερθεί θύματα σ' ολόκληρη την Κρήτη.

    Ο Νομάρχης Ηρακλείου κ. Γιάννης Γαρεφαλάκης ανέφερε ότι σημειώθηκαν ζημιές σε καταστήματα σούπερ-μάρκετ στην Αγία Πελαγία. Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκαν τα ΠΣΕΑ από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας κ. Καρούντζο. Μια μικροπυρκαγιά σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην πλατεία Δασκαλογιάννη αποδίδεται σε βραχυκύκλωμα. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε αμέσως από την πυροσβεστική υπηρεσία ενώ σημειώθηκε και ένα περιορισμένο μπλακ-άουτ στο κέντρο του Ηρακλείου.

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Σταυρακάκης αφού τόνισε ότι γίνεται επεξεργασία των στοιχείων, επεσήμανε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε σε υποθαλάσσιο χώρο, σε ενδιάμεσο εστιακό βάθος (35-40 χιλιόμετρα) και ότι δεν έχουν καταγραφεί ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις. Τόνισε δε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Ο σεισμολόγος κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε στην περιοχή νότια της Μήλου, 160 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο, σε εστιακό βάθος 36 χιλιομέτρων. Δεν ήταν όμως σε θέση να διευκρινίσει αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, μολονότι επισήμανε ότι η εστία του είναι σε θαλάσσιο χώρο και αυτό είναι ευχάριστο, και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση δεν ήταν μεγαλύτερη από 5,8 Ρίχτερ, ωστόσο το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ έδωσε μέγεθος 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ και το το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Στρασβούργου κάνει λόγο 6 βαθμούς και προσθέτει ότι πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στην περιοχή μετά τη δόνηση των 5,7 Ρίχτερ που καταγράφηκε στις 20 Ιουλίου 1996.

    Επίσης σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ ο σεισμός προήλθε από το λεγόμενο "ελληνικό τόξο".

    Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο επίκουρος καθηγητής της Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ο χθεσινοβραδυνός σεισμός ήταν ενδιάμεσου εστιακού βάθους, περίπου 100 χιλιομέτρων και αυτού του είδους οι σεισμοί κατά 99% γίνονται μόνοι τους, δηλαδή δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία.

    Παρόμοιος σεισμός είχε γίνει στις 22 Ιανουαρίου στην Κάρπαθο. "Αυτού του είδους οι σεισμοί", πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος, "γίνονται πάρα πολύ αισθητοί και στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, ανάλογα με το που βρίσκεται πιο κοντά το επίκεντρό τους, αλλά δεν έχουν μετασεισμική ακολουθία".

    [02] Ομιλία Σημίτη στην ΚΟ ΠΑΣΟΚ

    22/5/2002 11:48:00 πμ

    Σημαντική πολιτική ομιλία εφ όλης της ύλης πραγματοποιεί αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Στο επίκεντρο της ομιλίας του αναμένεται να βρεθούν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής καθώς και η σημασία που έχουν στην παρούσα φύση τα θέματα του ευρωστρατού και της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Επίσης θα υπάρξει αναφορά στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων, όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ασκήσει έντονη κριτική στη ΝΔ για την τακτική που ακολουθεί στην άσκηση του αντιπολιτευτικού της ρόλου και θα ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών, τη διεξαγωγή των οποίων θα τοποθετήσει στο τέλος της τετραετίας, την Ανοιξη του 2004.

    Λόγω του κλίματος των ημερών αλλά και των επικείμενων συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ζητήσει και να πάρει το λόγο για τα θέματα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Σημίτης, συναντήθηκε το πρωί με υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την προετοιμασία της περιοδείας του το Σαββατοκύριακο στους νομούς Φθοιώτιδας και Ευρυτανίας.

    [03] Συναντήσεις Κληρίδη στην Αθήνα

    22/5/2002 8:51:00 πμ

    Στην Αθήνα αναμένεται να καταφθάσει σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Αμέσως μετά την άφιξή του ο κ. Κληρίδης θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό του της Ελλάδος Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Ο κ. Κληρίδης θα έχει σύσκεψη το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν λεπτομέρειες για την πορεία του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη στη Μεγαλόνησο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [04] Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-Ν.Δ στη Βουλή

    22/5/2002 12:20:00 πμ

    Αναψαν τα πνεύματα το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, καθώς έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ με αφορμή την συζήτηση του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη σύμπραξή της αποθρασύνει τη διαπλοκή και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο απαράδεκτο. Για κρίσιμο και αποφασιστικό βήμα κατά της διαπλοκής έκανε λόγο ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ασκεί κριτική εκ του ασφαλούς, προτείνοντας ανεφάρμοστα μέτρα και ικανοποιώντας στην ουσία τη διαπλοκή. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    [05] Εκρηξη κοντά στα γραφεία του 2004

    22/5/2002 10:49:00 πμ

    Εκρηξη φιάλης υγραερίου σημειώθηκε σε καντίνα κοντά στις εγκαταστάσεις του 2004 στη Νέα Ιωνία στις 5.10 τα ξημερώματα.

    Η καντίνα βρίσκεται δίπλα σε ανεγειρόμενο κτίριο στη συμβολή των οδών Αλέξανδρου Παναγούλη και Φιλικής Εταιρίας. Ευτυχώς οι εργάτες της νυχτερινής βάρδιας είχαν αποχωρήσει λίγο νωρίτερα και έτσι υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές.

    [06] Τέλος στη διαδοχολογία έδωσε ο Γ. Παπανδρέου

    21/5/2002 11:54:00 πμ

    Στο περιθώριο της επισκέψεως του στον Πρωθυπουργό-για την ονομαστική του εορτή-ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ερωτηθείς πιεστικά από τους εκπροσώπους του Τύπου για τα πρόσφατα σενάρια που τον έφεραν διαφωνούντα με τον Πρωθυπουργό για το θέμα του ευρωστρατού μίλησε για διάφορα θέματα όπως το Κυπριακό, η διαδοχολογία και οι σχέσεις του με τον κ. Σημίτη. Ειδικότερα απαντώντας στο ερώτημα περί προσδοκιών του από την Οργανωτική Συνδιάσκεψη δήλωσε ότι ''εκεί δεν μετράμε κουκιά και ότι η συνδιάσκεψη είναι πολιτική και οργανωτική''. Στο ερώτημα εάν το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει σε εκλογές με άλλο ηγετικό σχήμα χαρακτήρισε λάθος εικόνα αυτή που θέλει τη λύση των προβλημάτων με μια αλλαγή προσώπου. Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να μπαίνει το κάρο πριν το άλογο και συνέχισε λέγοντας ότι ''πρέπει να φτιάξουμε ένα κόμμα που δεν θα είναι κάποιου προσώπου αλλά της κοινωνίας''.

    Απαντήσεις για εκλογές, διαδοχολογία και δημοσκοπήσεις

    Για τις εκλογές είπε ότι προηγείται η μάχη για την ένταξη της Κύπρου που όμως δεν γνωρίζει ακόμη, όπως είπε, ''αν θα πάει προς λύση ή όχι''. Στο ερώτημα αν τίθεται θέμα ανταλλαγής του ενός σε βάρος του άλλου μεταξύ ευρωστρατού και ένταξης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ''κανένας Ευρωπαίος δεν έχει συνδέσει τα δύο αυτά θέματα''.

    Για τη διαδοχολογία είπε ότι το θέμα είναι πρόωρο και ανεπίκαιρο αλλά ότι έχει νομοτελειακή πορεία της οποίας οι εξελίξεις που έρχονται θα δείξουν από μόνες τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πιέζεται από κανέναν, ότι δεν παίζει διπλό παιχνίδι και ότι ο πρωθυπουργός του συμπαραστάθηκε και στην αρρώστια και στη σεναριολογία.

    Για τις ανησυχητικές ενδείξεις των δημοσκοπήσεων υπογράμμισε ότι ''πρέπει να μετουσιώσουμε τα μηνύματα της κοινωνίας και να τα μεταφράσουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές''.

    Τέλος, στο ζήτημα των επαφών του με άλλα στελέχη για κοινούς προβληματισμούς και κομματικά θέματα, είπε ότι ήδη μίλησε με τον κ. Πάγκαλο για το ζήτημα του ευρωστρατού και ότι αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για το Κυπριακό ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Γλαύκου Κληρίδη.

    [07] Στην Ευρώπη σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ

    22/5/2002 12:00:00 μμ

    Περιοδεία σε Ευρωπαϊκές χώρες αρχίζει σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τζωρτζ Μπους θα επισκεφθεί κατά σειρά τη Γερμανία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια των επαφών που θα έχει με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών θα επιδιώξει να τους πείσει να συμπαραταχθούν μαζί του στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα σχέδια της Ουάσιγκτον για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

    Μπους: ''Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει''

    Ο κ. Μπους αναμένεται στο Βερολίνο σήμερα το απόγευμα όπου θα συνομιλήσει με τον καγκελάριο Σρέντερ, ενώ την Πέμπτη θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο, όπου θα αναπτύξει το όραμά του για μια ενωμένη και ειρηνική Ευρώπη.

    Το κλίμα που επικρατεί πάντως εν όψει της επισκέψεως του Αμερικανού προέδρου είναι ιδιαιτέρως αρνητικό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περίπου 10.000 αστυνομικοί έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για να προστατέψουν τον Αμερικανό πρόεδρο από διαμαρτυρίες εναντίον του. Την αντίδρασή τους στην έλευση του Μπους εξέφρασαν με μία δυναμική συγκέντρωση την Τρίτη το μεσημέρι, χιλιάδες διαδηλωτές στο Βερολίνο, όπου έγιναν τρεις συλλήψεις.

    Σημαντικότερος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού προέδρου είναι η Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο θα υπογράψει συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, ενώ αναμένεται να επαναλάβει την προσήλωσή του στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο κ. Μπους θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο τις σχέσεις Μόσχας-Τεχεράνης, οι οποίες ανησυχούν την Ουάσιγκτον, καθώς και το θέμα της ελευθερίας του Τύπου, για το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος έχει συχνά επικριθεί.

    Στη Γαλλία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ζακ Σιράκ, στο Παρίσι, και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νορμανδία, όπου θα περάσει την αργία της 27ης Μαΐου. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Ιταλία, όπου θα παραστεί στη σύνοδο ΝΑΤΟ-Ρωσίας και θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β'.

    [08] Ιαπωνία: Σεισμός 5,7 Ρίχτερ, χωρίς θύματα

    22/5/2002 9:14:00 πμ

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί στα βόρεια της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν ζημιές ή θύματα. Από τη δόνηση σείσθηκαν οι βόρειες περιοχές της νήσου Χοκάιντο, της μεγαλύτερης στο Ιαπωνικό Αρχιπέλαγος, 900 χλμ βορείως του Τόκιο. Το επίκεντρο της εντοπίζεται σε εστιακό βάθος 140 χλμ από την επιφάνεια της θάλασσας, χωρίς να υπάρχει, όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, κίνδυνος για τη δημιουργία παλλιροϊκού κύματος (τσουνάμι).

    [09] Μόνο φίλαθλοι της ΑΕΚ σήμερα στο ΟΑΚΑ

    22/5/2002 10:13:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Χωρίς την παρουσία οπαδών του Ολυμπιακού θα διεξαχθεί σήμερα στο ΟΑΚΑ ο πρώτος τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1. Με έγγραφο που απέστειλαν οι "ερυθρόλευκοι" στην ΚΑΕ ΑΕΚ επισημαίνουν ότι δεν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος σύμφωνα με το οποίο δικαιούνται το 30% των εισιτηρίων για τη σημερινή συνάντηση. Ετσι, στο ΟΑΚΑ, θα δώσουν παρών μόνο φίλαθλοι της ΑΕΚ, ενώ δεν αποκλείεται η τακτική αυτή να υιοθετηθεί και από τους"κιτρινόμαυρους" ενόψει του δεύτερου τελικού που θα γίνει την Κυριακή.

    [10] Χωρίς Κόμματο, αλλά αποφασισμένος ο ΠΑΟΚ

    22/5/2002 11:11:00 πμ

    Ασχημα είναι τα νέα για τον ΠΑΟΚ σε ότι έχει να κάνει με τον σημερινό αγώνα μπάσκετ με το Μαρούσι. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Νέστορας Κόμματος, παρά την αρχική αισιοδοξία, δεν μπορεί τελικά να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ομάδα λόγω του τραυματισμού του. Η απουσία του νεαρού φόργουορντ προβληματίζει τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, ο οποίος ωστόσο δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι ο ΠΑΟΚ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να φτάσει στη νίκη. Εκτός από τον Κόμματο, ενοχλήσεις αισθάνεται και ο Εντουαρντς, οι οποίες όμως δεν είναι τόσο σοβαρές ώστε να αποτρέψουν τη συμμετοχή του στο σημερινό αποφασιστικής σημασίας παιχνίδι.

    [11] ΗΠΑ: Εικόνες της Χριστιανοσύνης της Ανατολής

    22/5/2002 11:37:00 πμ

    φωτό αρχείου

    Η παρουσίαση της ''Τέχνης της Χριστιανοσύνης της Ανατολής'' (Christian Art of Eastern Christianity) ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τις μέρες του Πάσχα στη δημοτική βιβλιοθήκη O'Toole της πόλης του Νιού Τζέρσει στις ΗΠΑ. Με επίκεντρο την Ελλάδα, την Κρήτη, την Κύπρο και την Ρωσία του 14ου ως τον 19ο αιώνα, η συλλογή περιέχει επίσης ένα σημαντικό αριθμό ιδιόμορφων εικόνων του 16ου-17ου αιώνα από την Αρμενία, τη Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο, τα Βαλκάνια, ακόμη κι από τα βάθη της Αφρικής, την Αιθιοπία, που διατηρούν ακέραιο το πνεύμα και την τέχνη του Βυζαντίου. Είναι αυτά ακριβώς τα σπάνια δείγματα, που ξύπνησαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των ιεραρχών των εκκλησιών άλλων δογμάτων, καθώς και πολλών εκπροσώπων της καλλιτεχνικής ζωής της Νέας Υόρκης.

    Η έκθεση που οργάνωσε το Saint Peter's College περιλάμβανε περί τις 90 εικόνες και διάφορα αντικείμενα της ορθόδοξης λατρείας σταυρούς, θυμιατά, ασημικά, τάματα, που ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή Byzantine Heritage Collection του Εmmanuel Tiliakos.

    O Εμμανουήλ Τιλιακός, που γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε με υποτροφία Fulbright Ιστορία της τέχνης και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Yale και στη συνέχεια αρχιτεκτονική στο Χάρβαρντ και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο MIT το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης άρχισε τη συλλογή του πριν 30 χρόνια, όταν ήταν ακομη φοιτητής.

    Ο Τιλιακός λέει στο ΑΠΕ: ''Ξόδεψα μια ολόκληρη ζωή και πολλά χρήματα επειδή πιστεύω ότι η εικόνα είναι εφεύρεση ελληνική. Χωρίς τους Ελληνες δεν θα υπήρχε η τέχνη των εικόνων. Ακόμη και στις εικόνες που έχομε από τους Κόπτες της Αιγύπτου ή τους Βενετούς, που δεν είναι ορθόδοξοι, βρίσκομε τα χαρακτηριστικά της τέχνης και της φιλοσοφίας του Βυζαντίου. Πιστεύω επίσης ότι οι εικόνες αποτελούν το ταμιευτηριο όλων των αισθημάτων και των συναισθημάτων του λαού. Στις εικόνες αποτυπώνονται οι ευχές και οι προσευχές των πιστών. Στις εικόνες έχουν καταθέσει ολόκληρη την ψυχή τους η μάνα που περιμένει να επιστρέψει το παιδί της από τον πόλεμο, ο πατέρας που καμαρώνει το γιό του, ο νέος που ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή και στις εξομολογήσεις που σώθηκαν γραμμένες πίσω από τα εικονίσματα διαβάζομε όσα δεν τόλμησαν ή δεν θέλησαν ν' αποκαλύψουν στον εξομολογητή τους''.

    Είναι αυτή ακριβώς η πηγαία έκφραση της θρησκευτικής πίστης μιας πολύ μεγάλης μερίδας των λαών της υδρογείου, καθώς και η αποκάλυψη μερικών αγνώστων πτυχών της λαϊκής τέχνης, που κάνουν οργανισμούς σαν το American Folk Art Museum του Μανχάταν καθώς και τον ΟΗΕ να συζητούν την πιθανότητα να φιλοξενήσουν, την περίοδο 2002-2003, στις αίθουσες τους, την Byzantine Heritage Collection.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [12] Αντίο στο δημοσιογράφο Νεόκοσμο Γρηγοριάδη

    22/5/2002 12:06:00 πμ

    Αθόρυβα, όπως έζησε, έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από την επάρατη νόσο ένας δικός μας άνθρωπος, ο δημοσιογράφος Νεόκοσμος Γρηγοριάδης. Ο Νεόκοσμος Γρηγοριάδης γεννήθηκε το 1939 στην Εδεσσα και απασχολήθηκε στις εφημερίδες "Ακρόπολις", "Απογευματινή", "Αθηναική", "Νίκη", "Χρήμα" και στο περιοδικό "Ταχυδρόμος". Το 1985 προσελήφθη στην ΕΡΑ όπου παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 May 2002 - 9:25:46 UTC