Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης
  • [02] Διαβαλκανική Κατασκήνωση φιλίας
  • [03] Αυξηση ορίου ηλικίας για διορισμό στο Δημόσιο
  • [04] Διορισμοί καθηγητών από το ΑΣΕΠ
  • [05] Συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας
  • [06] Συζητείται το ν/σ για το βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ
  • [07] Απολογίες κατηγορουμένων στη δίκη Κράμπη
  • [08] Βουλή:Ανέβηκαν οι τόνοι για το Ελεγκτικό Συνέδριο
  • [09] Ρήξη στις σχέσεις ΝΔ-ΣΥΝ για υποψηφιότητα Λουλέ
  • [10] Αλλαγές στη δομή της Παλαιστινιακής Αρχής
  • [11] Βομβιστική επίθεση σε λαϊκή αγορά της Αλγερίας
  • [12] Επίσκεψη Ισπανού πρέσβη στους Παλαιστινίους
  • [13] Ταραχές στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας
  • [14] Αυξήθηκε η φοροδιαφυγή μέσα στο 2001
  • [15] Σήμερα ο μεγάλος τελικός στη Γλασκώβη
  • [16] Παρουσίαση εγκαταστάσεων Παραολυμπιακών
  • [17] Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα ταξιδεύει
  • [18] Ξανά στα... θρανία ο Σπίλμπεργκ

    [01] Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης

    15/5/2002 6:56:00 μμ

    Τις εργασίες διήμερου συνεδρίου με θέμα "Διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης: Πολιτικές και Θεσμικές Αλλαγές", άνοιξε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "οι προσαρμογές πολιτικών για τους πολίτες είναι η κεντρική κατευθυντήρια γραμμή μας, το σύνθημα και η αναφορά μας" ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης, πρόληψης και αλληλεγγύης.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να "καταπολεμήσουμε το φόβο και την ανασφάλεια που διαμορφώνουν το θολό τοπίο μέσα στο οποίο ανδρώνονται ακροδεξιά κινήματα", είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι η απαξίωση της πολιτικής με τις ισοπεδωτικές-εξισωτικές προσεγγίσεις είναι αυτή που οδηγεί στην απάθεια και τον κυνισμό.

    Το συνέδριο διοργανώνει σε κεντρικό ξενοδοχείο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    [02] Διαβαλκανική Κατασκήνωση φιλίας

    15/5/2002 6:28:00 μμ

    Κατασκήνωση φιλίας οργανώνει το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών τον Ιούλιο για 160 παιδιά από χώρες των Βαλκανίων. Στόχος του προγράμματος είναι να μπορέσουν να ''μιλήσουν'' μεταξύ τους και να δημιουργήσουν φιλίες που θα οδηγήσουν στην κατανόηση και το σεβασμό της διαφορετικότητας του καθενός. Στην κατασκήνωση θα συμμετέχουν συνολικά 160 παιδιά ηλικίας 14 ως 16 ετών (είκοσι από κάθε χώρα: Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ερζεγοβίνη, Βοσνία, ΦΥΡΟΜ, Ρουμανία, Ελλάδα).

    Σε συνέντευξη που δόθηκε, η πρόεδρος του ΣΕΟ Αλεξάνδρα Καλογερά μεταξύ άλλων ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη για την στήριξη του προγράμματος, το οποίο έθεσε υπό την αιγίδα της Βουλής, καθώς επίσης και τη βοήθεια που προσέφερε η υφυπουργός Παιδείας Ελένη Κούρκουλα και η εμπνεύστρια της πρωτοβουλίας και υπεύθυνη του Συμφώνου Σταθερότητας ΝΑ Ευρώπης Ειρήνη Λαμπράκη.

    Το 15νθήμερο πρόγραμμα παραμονής των παιδιών στην κατασκήνωση περιλαμβάνει άθληση με βάση τα ολυμπιακά αγωνίσματα, εργαστήρια και ομαδικά παιχνίδια, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αλλά και συναυλία με τη συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου και παραστάσεις Καραγκιόζη από τον Ευγένιο Σπαθάρη.

    [03] Αυξηση ορίου ηλικίας για διορισμό στο Δημόσιο

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/5/2002 6:12:00 μμ

    Στα 55 αυξάνεται το όριο ηλικίας για τους διορισμούς στο στενό δημόσιο τομέα ,τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις ΔΕΚΟ που παραμένουν υπό κρατικό έλεγχο. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα τα βασικά κριτήρια για τις προσλήψεις είναι οι τίτλοι σπουδών και τα μεταπτυχιακά, η εμπειρία, η γνώση ξένης γλώσσας και η εντοπιότητα. Οι προσλήψεις θα γίνονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία με τη διαδικασία των μορίων.

    Οι γραπτοί διαγωνισμοί περιορίζονται στους κλάδους διοικητικού και οικονομικού και θα διενεργούνται μόνο αν το ζητούν οι φορείς που προσλαμβάνουν προσωπικό. Πρόσθετη μοριοδότηση 40% προβλέπεται για τους συμβασιούχους στη βαθμολογία της εμπειρίας, εφόσον συμπληρώνουν 24μηνη υπηρεσία από το 1994 μέχρι την ψήφιση του νόμου και στην περίπτωση που διεκδικούν μόνιμες θέσεις στον ίδιο φορέα που είχαν υπηρετήσει.

    [04] Διορισμοί καθηγητών από το ΑΣΕΠ

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/5/2002 4:00:00 μμ

    Οριστικό τέλος στην πολυετή ταλαιπωρία των αναπληρωτών καθηγητών δίνει το Υπουργείο Παιδείας με νονμοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και η οποία προβλέπει ότι από το έτος 2003 και μετά οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών θα γίνονται κατά 75% από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και 25% από τους εγγεγραμμένους στον πίνακα των αναπληρωτών.

    Αυστηρά μέτρα και για φοιτητές

    Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι από το 2004 καταργούνται οι μεταγραφές φοιτητών από πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ παράλληλα θεσπίζονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για την αναγνώριση πτυχίων από χώρες του εξωτερικού. Ακόμη καταργείται η ΣΕΛΕΤΕ και στη θέση δημιουργείται η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η οποία θα είναι ισότιμη με τα ΤΕΙ. Τέλος, σε ότι αφορά τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων διευρύνεται ο ρόλος του και θα έχει τη δυνατότητα να μετέχει σε διαγωνισμούς για να συνεργάζεται με τον Οργανισμό "Αθήνα 2004" για την εκτέλεση έργων.

    [05] Συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Λιθουανίας

    15/5/2002 2:55:00 μμ

    Ιδιαίτερα φιλικό κλίμα επικράτησε στις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Βλαντάς Αντάμκους με τον Ελληνα ομόλογό του Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Στη συνάντηση Στεφανόπουλου- Αντάμκους υπεγράφη συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και αποτροπής φοροδιαφυγής, φόρων εισοδήματος και κεφαλαίων. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα για την ένταξη της Λιθουανίας στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την κοινή παρουσία των δυο χωρών στους διεθνείς οργανισμούς. Από την πλευρά του, ο κ. Αντάμκους επεσήμανε τη βοήθεια της Ελλάδας ώστε η χώρα του να γίνει μια ισχυρή Δημοκρατία και τη στήριξη που παρέχει η χώρα μας στη Λιθουανία για την ένταξη της σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

    Περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων

    Στη συνάντηση οι δύο πρόεδροι έκαναν και μια γενικότερη επισκόπηση των διεθνών προβλημάτων, όπως το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

    Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών και στην υπογραφή της συμφωνίας.

    Κατά τη συνάντηση του κ. Αντάμκους με τον κ. Σημίτη συζητήθηκε το θέμα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχει η Λιθουανία, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στην ένταξη της Λιθουανίας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στο ΝΑΤΟ. Επίσης, υπογράμμισε ότι πρέπει να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιθουανία σε εμπορικό, αμυντικό και πολιτιστικό επίπεδο. Μάλιστα πρότεινε η Ελλάδα να αναλάβει την εκπαίδευση Λιθουανών αξιωματικών στα προγράμματα εκπαίδευσης ειρηνευτικών επιχειρήσεων στο Κιλκίς.

    Η εξωτερική μας πολιτική, τόνισε ο κ. Σημίτης, βασίζεται στην αρχή ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια ταυτότητα, μια οντότητα σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η δική μας προοπτική βασίζεται στη σκέψη ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη χρειάζεται να συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σε όλα τα ευρωατλαντικά σχήματα.

    Από την πλευρά του, ο Λιθουανός πρόεδρος χαρακτήρισε την επίσκεψη του στην Αθήνα ως μια μεγάλη ευκαιρία για να επιδείξει η Λιθουανία τις δυνατότητές της όχι μονο στον οικονομικό κλάδο, αλλά και στον πολιτιστικό και τον επιστημονικό.

    Ο κ. Βαλντάς Αντάμκους είπε πως είναι σημαντική η ανάπτυξη στενότερων σχέσεων στο μέλλον με την Ελλάδα, γι' αυτό και σημαντικός σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι να γνωριστούν καλύτερα και οι δυο πλευρές και να δουν τις δυνατότητες συνεργασιών που υπάρχουν, ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη των ευκαιριών στην Ευρώπη. Επίσης ήταν και μια μεγάλη ευκαιρία για να παρουσιάσει η Λιθουανία τους στόχους της σε θέματα εξωτερικών σχέσεων, όπως επίσης και το θέμα της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ με την υποστήριξη και της Ελλάδας.

    Ο κ. Αντάμκους δήλωσε ευτυχής για την συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα και τόνισε ότι αυτή θα αποτελέσει κίνητρο για τους επιχειρηματίες της χώρας του για την καλύτερη ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών.

    [06] Συζητείται το ν/σ για το βασικό μέτοχο στα ΜΜΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/5/2002 6:34:00 μμ

    Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο που ψηφίστηκε επί της αρχής και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να περάσει στην Ολομέλεια. Μετά την αντίδραση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Μανωλάκου για τη διάταξη παροχής δεύτερης συχνότητας στους ραδιοσταθμούς, ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας τροποποίησε τη διάταξη και πλέον οι κάτοιχοι άδειας λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού θα μπορούν να χρησιμοποιούν δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής και όχι δεύτερη συχνότητα.

    [07] Απολογίες κατηγορουμένων στη δίκη Κράμπη

    Πηγή: ΑΠΕ 15/5/2002 4:37:00 μμ

    Αρχισαν σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, μετά από τέσσερις μήνες ακροαματικής διαδικασίας, οι απολογίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη το Νοέμβριο του 1997. Ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση Παναγιώτης Κράμπης που ξεκίνησε πρώτος να απολογείται επέρριψε όλες τις ευθύνες του εγκλήματος στον καταζητούμενο Ηλία Μαζαράκη, ενώ εμφάνισε τον εαυτό του ως ''σπεσιαλίστα'' στο οικονομικό έγκλημα σε συνεργασία με Ιταλούς.

    Σύμφωνα με τον Κράμπη, ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιούνταν σε λαθρεμπόριο καυσίμων αλλά και στην τοκογλυφία προσέλαβε μετά απο δική του υπόδειξη τον Μαζαράκη και την ομάδα του για υποθέσεις προστασίας και πίεσης πελατών του για εξόφληση χρεών.

    Οπως είπε ο κατηγορούμενος ο Μαζαράκης είχε εκνευριστεί επειδή ο Νικολαΐδης δεν του έδινε τα ποσοστά που του είχε υποσχεθεί. Και έτσι τον απήγαγε και τον απείλησε και όταν το θύμα αντέδρασε έφθασε στη δολοφονία. Επίσης, είπε πως ο Μαζαράκης του είχε αρνηθεί όταν τον ρώτησε ότι μαζί με το Νικολαΐδη ήταν και μια γυναίκα.

    Ο Κράμπης υποστήριξε ότι ο Μαζαράκης του έδωσε τις πιστωτικές κάρτες του Νικολαΐδη, αλλά και επιταγές και άλλα έγγραφα που του είχε πάρει, γιατί του χρώσταγε χρήματα αλλά και γιατί δεν μπορούσε ο ίδιος να τα χρησιμοποιήσει.

    Η υπεράσπιση του Κράμπη αντέδρασε έντονα για την κρίση που εξέφρασε ο πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Παναγιώτη Κράμπη.

    Ο πρόεδρος Γιάννης Ξηροτύρης είπε στον κατηγορούμενο ότι θεωρεί πως δεν είπε όλη την αλήθεια και δήλωσε ότι σε ένδειξη ''ευγενούς διαμαρτυρίας'' δεν θα του υποβάλει ερωτήσεις.

    Ο συνήγορος του Παναγιώτη Κράμπη χαρακτήρισε δικονομικό λάθος την τοποθέτηση του προέδρου και υποστήριξε ότι εξέφρασε με την τοποθέτησή του δικαιοδοτική κρίση.

    [08] Βουλή:Ανέβηκαν οι τόνοι για το Ελεγκτικό Συνέδριο

    15/5/2002 4:24:00 μμ

    Σφοδρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην παρουσίαση της Εκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έτος 1999. Με δριμύτατους τόνους επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ''η χώρα δεν κυβερνάται, υπάρχει ένα νεφέλωμα προεκλογικής περιόδου για τον έλεγχο απο τον πρωθυπουργό των κυβερνητικών δελφίνων. Επίσης την κατηγόρησε ότι δεν υπηρετεί τη διαφάνεια και τη νομιμότητα, και υπογράμμισε ότι η μόνη της έννοια είναι η κατασκευή εντυπώσεων σε βάρος των άλλων.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δείχνει τις ευθύνες της κυβέρνησης για ''κατασπατάληση και καταλήστεψη του δημόσιου χρήματος, καθεστώς αλληλοσυγκάλυψης και ατιμωρησίας, αδιαφάνεια και διαπλοκή σε προμήθειες και αναθέσεις έργων του δημοσίου, υποταγή του κράτους σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα, υποταγή της κυβέρνησης σε πελατειακές σχέσεις''.

    Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης τον κατηγόρησε ότι είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που κατηγορήθηκε μετά τη μεταπολίτευση από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο ότι επεδίωξε μεταμοντέρνα αποστασία με αφορμή την περίπτωση Λουλέ.

    Ως προς τα μεγάλα έργα του δημοσίου, είπε ότι αυτά δεν ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα συνχρηματοδοτεί. Τέλος, προανήγγειλε ότι σε λίγες μέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα νομοσχέδιο με το οποίο ο έλεγχος στα δημόσια έργα δεν θα αφορά μόνο τη νομιμότητα, αλλά και το αποτέλεσμα τους.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε διαφάνεια καί ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης έκανε λόγο για υποβάθμιση του κρατικού ελέγχου προς όφελος της ανεξέλεγκτης δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.

    [09] Ρήξη στις σχέσεις ΝΔ-ΣΥΝ για υποψηφιότητα Λουλέ

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/5/2002 4:12:00 μμ

    Ενταση έχει δημιουργήσει στις σχέσεις ΝΔ-Συνασπισμού το ενδεχόμενο συμμετοχής της Νίτσας Λουλέ στο ψηφοδέλτιο της Ντόρας Μπακογιάννη. Την ίδια ώρα η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει την Ντόρα Μπακογιάννη, διαρρέοντας ότι θα είναι δήμαρχος όλων των Αθηναίων ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, ενώ κορυφαία στελέχη συστήνουν προσοχή στο χειρισμό του θέματος.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη, σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε ότι έχει προτείνει στην κ. Λουλέ να μπει στο συνδυασμό της, για το δήμο της Αθήνας, τονίζοντας ότι η πρώην βουλευτής του ΣΥΝ μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει. Ανοιχτό άφησε μεσω της ΝΕΤ 105,8 η κ.Λουλέ, το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κ. Μπακογιάννη.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας υποστήριξε ότι ουδέποτε η ΝΔ επεδίωξε συνεργασία με την Αριστερά και απέδωσε το κλίμα σε μεθοδεύσεις από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης επέκρινε στη Βουλή τον Κώστα Καραμανλή για το θέμα Λουλέ, λέγοντας ότι είναι ο πρώτος αρχηγός κόμματος που κατηγορήθηκε μετά τη μεταπολίτευση από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο ότι επεδίωξε μεταμοντέρνα αποστασία.

    Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ο Στέργιος Πιτσιόρλας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, χαρακτηρίζοντας πολιτικάντηδες όσους χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους.

    [10] Αλλαγές στη δομή της Παλαιστινιακής Αρχής

    15/5/2002 5:26:00 μμ

    Την αναδιοργάνωση της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά και τη διεξαγωγή εκλογών προανήγγειλε ο Γιάσερ Αραφάτ μιλώντας σήμερα στην Παλαιστινιακή Εθνοσυνέλευση. "Ηρθε η ώρα για αλλαγή και μεταρρύθμιση", τόνισε και ζήτησε άμεσες αλλαγές σε διοικητικό και υπουργικό επίπεδο, καθώς και σε ζητήματα ασφαλείας. Ωστόσο, δεν όρισε την ακριβή ημερομηνία εκλογών, ούτε προχώρησε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Αραφάτ παραδέχθηκε επιπλέον ότι έχει διαπράξει σφάλματα κατά τον αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και δήλωσε ότι πρέπει να διορθωθούν.

    Ο Αραφάτ προσηλωμένος στην αναζήτηση ειρηνευτικής συμφωνίας

    Παράλληλα, καταδίκασε για μία ακόμα φορά τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών. ''Ανακοινώσαμε πρόσφατα και επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι απορρίπτουμε επιχειρήσεις ενάντια σε Ισραηλινούς πολίτες'', τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης. ''Η παλαιστινιακή αλλά και η διεθνής κοινή γνώμη είναι σήμερα πεπεισμένες ότι αυτές οι επιχειρήσεις, όχι μόνον δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς μας, αλλά και στρέφουν εναντίον μας ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, η οποία δημιούργησε το Ισραήλ και του εξασφάλισε χρήματα, όπλα και προστασία'', πρόσθεσε.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι το Ισραήλ προσπάθησε να καταστρέψει τις προσωρινές ειρηνευτικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τους Παλαιστίνιους, αλλά ότι παραμένει προσηλωμένος στην αναζήτηση συμφωνίας για μια διαρκή ειρήνη. Επίσης, επέκρινε την ισραηλινή ''επίθεση'' κατά των Παλαιστινίων και υποσχέθηκε ότι ο λαός του δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα του για την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους.

    Προηγουμένως ο Αραφάτ είχε τονίσει ότι η ειρήνη ήταν και παραμένει η ''στρατηγική επιλογή'' των Παλαιστινίων, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις δεν έχουν κάμψει την απόφασή τους ''για ανεξαρτησία, κυριαρχία και ελευθερία'' του παλαιστινιακού λαού.

    Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου, Ραανάν Γκίσιν δήλωσε ότι η ομιλία του Παλαιστίνιου προέδρου δεν περιέχει ''τίποτα το καινούργιο''. "Η Νεκρά Θάλασσα είναι πάντα η Νεκρά Θάλασσα και ο Αραφάτ είναι πάντα ο ίδιος, παλιός Αραφάτ'', είπε χαρακτηριστικά.

    Κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια της PLΟ και του Αραφάτ

    Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται μία ομάδα Αμερικανών βουλευτών να ζητήσει από το αμερικανικό Κογκρέσο την εφαρμογή κυρώσεων ενάντια στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLΟ).

    Μικτή επιτροπή από τα δύο κόμματα της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να ανακοινώσουν ένα σχέδιο νόμου που επιβάλλει μία σειρά από διπλωματικές κυρώσεις ενάντια στην PLΟ και του Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο κατηγορούν ότι δεν έπραξε τίποτε για να αποτρέψει την τρομοκρατία κατά του Ισραήλ.

    Τα νομοθετικά μέτρα θα "παγώνουν" τα περιουσιακά στοιχεία της PLΟ, θα απαγορεύουν την είσοδο στις ΗΠΑ στον Αραφάτ και σε άλλα σημαίνοντα στελέχη της, θα επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις των αντιπροσώπων της στον ΟΗΕ, το κλείσιμο του γραφείου πληροφόρησης της αντιπροσωπείας της στη χώρα και θα επιβάλλει κι άλλες κυρώσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από τον πρόεδρο. Επίσης θα απαιτεί από τον πρόεδρο να υποβάλει κάθε 90 ημέρες έκθεση για πιθανές τρομοκρατικές δραστηριότητες της PLΟ και θα καθορίζει εάν θα πρέπει να θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση με βάση τα στοιχεία της έκθεσης.

    Παρά τις παραινέσεις του προέδρου Τζορτζ Μπους προς το Κογκρέσο να αναβάλει το νομοθετικό του έργο για τη Μέση Ανατολή, όσο η αμερικανική κυβέρνηση διερευνά μία συμφωνία για την επίλυση της σύρραξης, αυτό ενέκρινε πρόσφατα μία απόφαση αλληλεγγύης προς το Ισραήλ, που υποστηρίζει την στρατιωτική δράση του μέσα στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Σε έξι εβδομάδες η έκθεση του ΟΗΕ για τη Τζενίν

    Η προετοιμασία της έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για τα γεγονότα που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, είναι σε εξέλιξη και θα χρειαστεί περίπου έξι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού.

    Οπως ανέφερε ο Φρεντ Εκχαρντ είπε ότι συντάσσονται ήδη οι επιστολές με τις οποίες ζητείται από την ισραηλινή κυβέρνηση και από την Παλαιστινιακή Αρχή να παράσχουν πληροφορίες για το ζήτημα αυτό και θα αποσταλούν τις προσεχείς ημέρες.

    Τη σύνταξη της έκθεσης ζήτησε την περασμένη Τρίτη, με συντριπτική πλειοψηφία, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίαση της με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τις ισραηλινές δυνάμεις ότι διέπραξαν σφαγές και εγκλήματα πολέμου κατά την επίθεση τους στον καταυλισμό, στο διάστημα από τις 3 μέχρι τις 12 Απριλίου, κάτι που το Ισραήλ διαψεύδει κατηγορηματικά.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις διεισδύουν σε παλαιστινιακά εδάφη

    Και ενώ οι εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, τα επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δεν λείπουν. Σήμερα το πρωί, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε και πάλι στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη της Ράφα, ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες με την κάλυψη τεσσάρων αρμάτων μάχης και ενός εκσκαφέα, διείσδυσαν σε βάθος 200 μέτρων στο εσωτερικό της Ράφα και ξεκίνησαν έρευνες σε σπίτια. Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν διεισδύσει και χθες στη Ράφα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά πυρά.

    Εκπρόσωπος του στρατού κατηγόρησε από την πλευρά του τους Παλαιστινίους ότι άνοιξαν πυρ εναντίον του γειτονικού οικισμού εποίκων Νέρβε Ντεκαλίμ, δίχως να υπάρξουν θύματα.

    Χθες το βράδυ ένα μέλος της Χαμάς συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας. Ο άνδρας αυτός, που καταζητείται από το Ισραήλ, συνελήφθη κοντά στους εβραϊκούς οικισμούς του Γκους Κατίφ, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Ο στρατός δεν διευκρίνισε την ταυτότητα του συλληφθέντος.

    [11] Βομβιστική επίθεση σε λαϊκή αγορά της Αλγερίας

    15/5/2002 4:55:00 μμ

    Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου τριάντα τραυματίστηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην εβδομαδιαία λαϊκή αγορά του Ταζμάλτ, στην περιοχή Μπετζάγια (Μικρή Καμπυλία), σε απόσταση 260 χιλιομέτρων ανατολικά της αλγερινής πρωτεύουσας. Νοσηλευτικές πηγές από την πλευρά τους έκαναν λόγο για 11 τραυματίες και πρόσθεσαν ότι από αυτούς οι πέντε, ανάμεσά τους και ένα 13χρονο αγόρι, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση για τη φονική επίθεση. Η κυβέρνηση της Αλγερίας έχει προειδοποιήσει ότι οι ισλαμιστές αντάρτες, που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αναλάβει ένοπλη δράση κατά των λαϊκών καθεστώτων, θα επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που προγραμματίζονται για τις 30 Μαΐου.

    [12] Επίσκεψη Ισπανού πρέσβη στους Παλαιστινίους

    15/5/2002 6:10:00 μμ

    Ο πρέσβης της Ισπανίας στη Λευκωσία, Ιγκνάσιο Φερνάντες, επισκέφθηκε σήμερα τους 13 Παλαιστίνιους, στο ξενοδοχείο ''Φλαμίγκο'' στη Λάρνακα, όπου βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή. Οπως δήλωσε ο κ. Φερνάντες, ενημέρωσε τους Παλαιστίνιους για τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αναφορικά με τη μεταφορά τους σε χώρες της Ευρώπης, οι οποίες εξέφρασαν προθυμία να τους δεχθούν. Ανάμεσα στις χώρες αυτές, είπε, είναι και η Ισπανία.

    Ερωτηθείς για το καθεστώς που θα διέπει την εκεί παραμονή τους, είπε ότι αυτό είναι κάτι που έχει ξεκαθαριστεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του την περασμένη Δευτέρα.

    Εν τω μεταξύ, ο Παλαιστίνιος, ο οποίος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αμέσως μετά την άφιξή του στη Λάρνακα, μεταφέρθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο, όπου εξετάστηκε από τους γιατρούς και επέστρεψε στο ξενοδοχείο.

    [13] Ταραχές στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας

    15/5/2002 2:15:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ταραχές που ξέσπασαν στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας μετά από έρευνες της αστυνομίας σε αρκετές κατοικίες, στην ανατολική πλευρά της πόλης.

    Οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση από πλήθος που εκτόξευε εναντίον τους βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα, στην οποία απάντησαν με πυροβολισμούς.

    Οι ταραχές ξέσπασαν μετά από επιδρομές σε σπίτια στα όρια μεταξύ μιας συνοικίας προτεσταντών και μιας συνοικίας καθολικών όπου το περασμένο σαββατοκύριακο σημειώθηκαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί.

    Ενας εκπρόσωπος του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, κατηγόρησε τις αστυνομικές αρχές για την τακτική που ακολούθησαν κατά τις έρευνες του σε 10 σπίτια καθολικών.

    ''Ενα από τα σπίτια είχε δεχτεί επίθεση με γκαζάκι το σαββατοκύριακο. Μπορείτε να φανταστείτε τη διάθεση των ανθρώπων που ζουν εκεί'' είπε ο εκπρόσωπος.

    Νωρίτερα την Τρίτη έφτασε στο Μπέλφαστ η βασίλισσα Ελισάβετ για τριήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ιρλανδία στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την άνοδο της στο θρόνο.

    [14] Αυξήθηκε η φοροδιαφυγή μέσα στο 2001

    15/5/2002 3:40:00 μμ

    Στο 23,6% αυξήθηκε το μέσο ποσοστό φορολογικών παραβάσεων το 2001 από 17,9% το 2000. Αυτό προκύπτει από τους ελέγχους που έκανε το ΣΔΟΕ στους διάφορους τομείς της οικονομίας πέρυσι, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσίασε σήμερα ο ειδικός γραμματέας του Σώματος κ. Δημήτρης Μπατζελής που τόνισε ότι η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να αποτελεί γάγγραινα για την ελληνική οικονομία, καθώς τα ποσοστά των παραβάσεων αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2002 το μέσο ποσοστό φορολογικών παραβάσεων, που δείχνουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, κυμαίνεται στο 19%, το οποίο πάντως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες.

    Οι τομείς με τα υψηλότερα ποσοστά διαφυγής

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ το μέσο ποσοστό φορολογικών παραβάσεων που προέκυψε στους βασικότερους κλάδους το 2001, είναι:

    Ελεύθεροι επαγγελματίες 25%, Κέντρα διασκέδασης-μπαρ 28%, εταιρίες παροχής υπηρεσιών 34%, επιχειρήσεις τουρισμού και φιλοξενίας 31%, επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου 25%, κατασκευαστικές επιχειρήσεις 35% και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου 30%.

    Το πρώτο τρίμηνο του 2002 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι:

    Ελεύθεροι επαγγελματίες 19%, κέντρα διασκέδασης 30%, φοροδιαφυγή επωνύμων 25%, μεγάλες επιχειρήσεις 28%, επιχειρήσεις τουρισμού 32% και επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου 25%.

    Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε σε τέσσερις τομείς στους οποίους η φοροδιαφυγή παρουσιάζεται ιδιαίτερα υψηλή.

    1. Η φοροδιαφυγή που εντοπίζεται στις μεγάλες και τις μεσαίες επιχειρήσεις και αφορά στην έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Το 2001 το ΣΔΟΕ από τους ελέγχους που έκανε εντόπισε 6.200 πλαστά και εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας 21 δισ. δρχ. χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις που εξέδωσαν τα τιμολόγια αυτά ήταν 400, που σημαίνει ότι πολλές περισσότερες ήταν αυτές που τα έλαβαν.

    2. Η φοροδιαφυγή στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Μπατζελής, από ελέγχους που έγιναν στο διάστημα 1996-2001 εντοπίστηκαν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι κ.α.) να αποκρύπτουν εισοδήματα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών.

    3. Το λαθρεμπόριο τελωνειακών προϊόντων όπου το ποσοστό παραβατικότητας ανέρχεται σε 13%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΔΟΕ οι περισσότερες παραβάσεις στο χώρο αυτό αφορούν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο χρησιμοποιείται για κίνηση. Εκτιμάται ότι περίπου ενάμισι εκατ. τόνοι πετρελαίου θέρμανσης καταναλώνονται στην χώρα σε ετήσια βάση πέραν από τις πραγματικές ανάγκες θέρμανσης. Αυτό οδηγεί σε απώλεια εσόδων ύψους 120 δισ. δρχ. ανά έτος. Ο κ. Μπατζελής ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών συζητά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος μεταξύ των οποίων είναι η υποχρεωτική χρήση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια.

    4. Η φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω των υπεράκτιων (offshore) εταιριών. Οπως ανακοινώθηκε, υπάρχουν περίπου 3.000 τέτοιες εταιρίες, οι οποίες φέρονται να έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα ακίνητο προκειμένου οι πραγματικοί κάτοχοι των ακινήτων αυτών να αποφύγουν τη φορολογία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού το υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα αυξάνει τη φορολογία αυτών των εταιριών για τα ακίνητα που κατέχουν.

    Οσον αφορά το καλοκαιρινό πρόγραμμα ελέγχων του ΣΔΟΕ, θα ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και το Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ το ποσοστό παραβατικότητας που προέκυψε από τους ελέγχους αυτούς το 2001 στις Κυκλάδες ήταν 35%. Φέτος από ελέγχους που έγιναν στη Ρόδο στο διάστημα των πενταήμερων σχολικών εκδρομών, το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε στο 40%.

    Ελέγχους πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ το 2001 και στην ΕΠΑΕ όπου διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 650 εκατ. δρχ. καθώς και άλλες παραβάσεις. Ελεγχοι έγιναν και σε ΠΑΕ όπως Πανιώνιος, Αρης, Ηρακλής και Παναχαϊκή όπου, όπως ανακοινώθηκε, προέκυψαν παραβάσεις που αφορούν στη μή απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

    [15] Σήμερα ο μεγάλος τελικός στη Γλασκώβη

    Δημήτρης Αλεξόπουλος 15/5/2002 12:00:00 μμ

    Σήμερα, το βράδυ στις 21.45, στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης, θα πέσει η αυλαία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον τελικό, θα βρεθούν αντιμέτωπες η ''βασίλισσα'' Ρεάλ Μαδρίτης και η ''σταχτοπούτα'' Μπάγερ Λεβερκούζεν. Οπως και πέρσι έτσι και φέτος έχουμε στον τελικό μία Γερμανο-ισπανική αναμέτρηση.

    Ο δρόμος προς τον τελικό

    Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ,, είναι η κορύφωση της διοργάνωσης που ξεκίνησε με κάθε μεγαλοπρέπεια τον περασμένο Σεπτέμβριο και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον εκατομμυρίων φιλάθλων, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σ΄όλο τον κόσμο.

    Η φετινή χρονιά είναι κάτι το ξεχωριστό για τη Λεβερκούζεν αφού έπαιξε σε ''τρία ταμπλό'', διεκδικώντας το ''τρεμπλ'' δηλαδή πρωτάθλημα και κύπελλο στη Γερμανία και τσάμπιονς λιγκ. Ωστόσο μέχρι στιγμής έχασε τόσο το πρωτάθλημα, όσο και το κύπελλο στη χώρα της και απομένει τώρα να δούμε αν θα καταφέρει να ''σώσει την παρτίδα'', κερδίζοντας το Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η πορεία της Λεβερκούζεν στο Τσάμπιονς Λιγκ ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο με τους αγώνες του τρίτου προκριματικού γύρου όπου η γερμανική ομάδα απέκλεισε τον Ερυθρό Αστέρα (0-0 στο Βελιγράδι και 3-0 στο Λεβερκούζεν) και προκρίθηκε στη φάση των ομίλων, όπου μετείχε στον 6ο όμιλο με αντιπάλους τη Μπαρτσελόνα, τη Λιόν και τη Φενερμπαχτσέ.

    Σ΄ αυτή τη φάση η Λεβερκούζεν τερμάτισε στη δεύτερη θέση, με 12 βαθμούς, πίσω από τη Μπαρτσελόνα η οποία πρώτευσε με 15.

    Στη δεύτερη φάση των ομίλων η Λεβερκούζεν μετείχε στον τέταρτο όμιλο, μαζί με τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, την Αρσεναλ και τη Γιουβέντους και εκεί που την είχαν όλοι ''χαμένη από χέρι'', αυτή κατάφερε να τερματίσει πρώτη, μαζί με τη Λα Κορούνια, αφήνοντας εκτός την Αρσεναλ και τη Γιουβέντους.

    Στη συνέχεια και στο πλαίσιο των προημιτελικών, η Λεβερκούζεν έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Λίβερπουλ, πράγμα που έκανε αφού έχασε με 1-0 στο Ανφιλντ, αλλά κέρδισε 4-2 στην έδρα της. Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη έγινε στα ημιτελικά όπου η αυριανή φιναλίστ απέκλεισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-2 στο Ολντ Τράφορντ και 1-1 στο Λεβερκούζεν).

    Από την άλλη πλευρά, η Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασε με σχετική άνεση στον τελικό, αποδίδοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο και τώρα προβάλει ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

    Η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, στην πρώτη φάση των ομίλων αντιμετώπισε τις Ρόμα Λοκομοτίβ Μόσχας και Αντερλεχτ, κατακτώντας άνετα την πρώτη θέση με 13 βαθμούς, ενώ στη β΄ φάση των ομίλων έπαιξε με τον Παναθηναϊκό, τη Σπάρτα Πράγας και την Πόρτο.

    Η πορεία της Ρεάλ στη Β φάση των ομίλων ήταν ένας ''περίπατος'' καθώς κατέκτησε την πρώτη θέση με 16 βαθμούς, ενώ ο Παναθηναϊκός που τερμάτισε δεύτερος συγκέντρωσε 8.

    Στο πλαίσιο των προημιτελικών, στο δρόμο της Ρεάλ βρέθηκε η Μπάγερν Μονάχου, αλλά η ισπανική ομάδα πήρε την πρόκριση καθώς έχασε μεν στο Μόναχο με 2-1, αλλά κέρδισε στη Μαδρίτη με 2-0, ενώ στα ημιτελικά είχαμε την εμφύλια μονομαχία με τη Μπαρτσελόνα, όπου η Ρεάλ κέρδισε εκτός έδρας με 2-0 και παραχώρησε ισοπαλία 1-1 για να φτάσει έτσι στον τελικό της Γλασκώβης.

    Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Ελβετός Ουρς Μέγιερ.

    Η ιστορία του τελικού 1956-2001

    Το Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, το οποίο σήμερα έχει μετονομαστεί Τσάμπιονς Λιγκ, καθιερώθηκε από την ποδοσφαιρική περίοδο 1955-56. Η ιδέα για τη διεξαγωγή του ήταν έμπνευση του γάλλου δημοσιογράφου της ''Εκίπ'', Γκαμπριέλ Ανό.

    Τα αποτελέσματα των τελικών αγώνων από την έναρξη του θεσμού μέχρι και σήμερα είναι τα εξής:

    1956: Παρίσι ΡΕΑΛ-Ρεμς 4-3

    1957: Μαδρίτη ΡΕΑΛ-Φιορεντίνα 2-0

    1958: Βρυξέλλες ΡΕΑΛ-Μίλαν 3-2 παράταση (2-2)

    1959: Στουτγκάρδη ΡΕΑΛ-Ρεμς 2-0

    1960: Γλασκόβη ΡΕΑΛ-Αϊντραχτ 7-3

    1961: Βέρνη ΜΠΕΝΦΙΚΑ-Μπαρτσελόνα 3-2

    1962: Αμστερνταμ ΜΠΕΝΦΙΚΑ-Ρεάλ 5-3

    1963: Γουέμπλεϊ ΜΙΛΑΝ-Μπενφίκα 2-1

    1964: Βιένη ΙΝΤΕΡ-Ρεάλ 3-1

    1965: Μιλάνο ΙΝΤΕΡ-Μπενφίκα 1-0

    1966: Βρυξέλλες ΡΕΑΛ-Παρτιζάν 2-1

    1967: Λισαβόνα ΣΕΛΤΙΚ-Ιντερ 2-1

    1968: Γουέμπλεϊ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.-Μπενφίκα 4-1 παράταση (1-1)

    1969: Μαδρίτη ΜΙΛΑΝ-Αγιαξ 4-1

    1970: Μιλάνο ΦΕΓΙΕΝΟΡΝΤ-Σέλτικ 2-1 παράταση (1-1)

    1971: Γουέμπλεϊ ΑΓΙΑΞ-Παναθηναϊκός 2-0

    1972: Ρότερνταμ ΑΓΙΑΞ-Ιντερ 2-0

    1973: Βελιγράδι ΑΓΙΑΞ-Γιουβέντους 1-0

    1974: Βρυξέλλες ΜΠΑΓΕΡΝ-Ατλέτικο Μαδρ. 1-1 και 4-0 στον επαναληπτικό

    1975: Παρίσι ΜΠΑΓΕΡΝ-Λιντς 2-0

    1976: Γλασκόβη ΜΠΑΓΕΡΝ-Σεντ Ετιέν 1-0

    1977: Ρώμη ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Γκλάντμπαχ 3-1

    1978: Γουέμπλεϊ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Μπριζ 1-0

    1979: Μόναχο ΝΟΤΙΓΧΑΜ-Μάλμοε 1-0

    1980: Μαδρίτη ΝΟΤΙΓΧΑΜ-Αμβούργο 1-0

    1981: Παρίσι ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Ρεάλ 1-0

    1982: Ρότερνταμ ΑΣΤΟΝ ΒΙΛΑ-Μπάγερν 1-0

    1983: Αθήνα ΑΜΒΟΥΡΓΟ-Γιουβέντους 1-0

    1984: Ρώμη ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-Ρόμα 1-1 (5-3 στα πέναλτι)

    1985: Βρυξέλλες ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Λίβερπουλ 1-0

    1986: Σεβίλλη ΣΤΕΑΟΥΑ-Μπαρτσελόνα 0-0 (2-0 στα πέναλτι)

    1987: Βιένη ΠΟΡΤΟ-Μπάγερν 2-1

    1988: Στουτγκάρδη ΑΙΝΤΧΟΒΕΝ-Μπενφίκα 0-0 (6-5 στα πέναλτι)

    1989: Βαρκελόνη ΜΙΛΑΝ-Στεάουα 4-0

    1990: Βιένη ΜΙΛΑΝ-Μπενφίκα 1-0

    1991: Μπάρι ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ-Μαρσέιγ 0-0 (5-3 στα πέναλτι)

    1992: Γουέμπλεϊ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-Σαμπντόρια 1-0 στην παράταση (0-0)

    1993: Μόναχο ΜΑΡΣΕΙΓ-Μίλαν 1-0

    1994: Αθήνα ΜΙΛΑΝ-Μπαρτσελόνα 4-0

    1995: Βιένη ΑΓΙΑΞ-Μίλαν 1-0

    1996: Ρώμη ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-Αγιαξ 1-1, (4-2 στα πέναλτι)

    1997: Μόναχο ΜΠΟΡ. ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ-Γιουβέντους 3-1

    1998: Αμστερνταμ ΡΕΑΛ-Γιουβέντους 1-0

    1999: Βαρκελόνη ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.-Μπάγερν Μον. 2-1

    2000: Παρίσι ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-Βαλένθια 3-0

    2001: Μιλάνο ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ-Βαλένθια 1-1, (5-4 στα πέναλτι)

    Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η ομάδα που έχει κατακτήσει τις περισσότερες φορές το τρόπαιο είναι η Ρεάλ Μαδρίτης (8) και ακολουθούν η Μίλαν (5), Μπάγερν, Αγιαξ και Λίβερπουλ (από 4), Μπενφίκα, Ιντερ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νότιγχαμ (από 2) και από μία οι Αστον Βίλα, Μπαρτσελόνα, Ντόρτμουντ, Σέλτικ, Ερυθρός Αστέρας, Φέγενορντ, Αμβούργο, Μαρσέιγ, Πόρτο, Αϊντχόβεν και Στεάουα Βουκουρεστίου.

    Αν κάνουμε τον καταμερισμό τροπαίων ανά χώρα, βλέπουμε ότι Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία έχουν κατακτήσει από 9 φορές τον επίζηλο τίτλο και ακολουθούν Ολλανδία και Γερμανία (από 6), Πορτογαλία (3) και από μία οι Γαλλία, Ρουμανία, Σκωτία και Γιουγκοσλαβία

    Το ξέρεται ότι .....

    Για τρίτη φορά στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ), ο τελικός θα διεξαχθεί στο αχανές ''Χάμπτντεν Παρκ'' της Γλασκώβης. Η πρώτη ήταν το 1960, όπου η Ρεάλ συνέτριψε με 7-3 την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και η δεύτερη το 1976 με τη Μπάγερν να νικά 1-0 τη Σεντ Ετιέν και να κατακτά τον τρίτο της συνεχόμενο τίτλο.

    Στον τελικό του 1960 έχει σημειωθεί ρεκόρ θεατών (134.000) στην ιστορία του θεσμού

    Ρεάλ Μαδρίτης και Λεβερκούζεν έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές και ο απολογισμός είναι τρεις νίκες για τη "βασίλισσα'" και μία ισοπαλία. Αναλυτικά, 4/3/1998: Λεβερκούζεν-Ρεάλ 1-1, 18/3/1998: Ρεάλ-Λεβερκούζεν 3-0, 27/9/2000: Λεβερκούζεν-Ρεάλ 2-3, 17/10/2000: Ρεάλ-Λεβερκούζεν 5-2.

    Συνολικά η Ισπανία έχει κατακτήσει εννέα τρόπαια, τα οκτώ από τη Ρεάλ (1956-57-58-59-60, 1966, 1998, 2000) και ένα από τη Μπαρτσελόνα (1992). Οι γερμανικές ομάδες που έφτασαν στην κορυφή της Ευρώπης είναι η Μπάγερν (1974-75-76, 2002), το Αμβούργο (1983) και η Ντόρτμουντ (1997).

    Φέτος είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια που μια γερμανική ομάδα φτάνει στον τελικό. Ακόμη καλύτερο είναι το πρόσφατο ρεκόρ των ισπανικών συλλόγων, καθώς η Ρεάλ έχει φτάσει στον τελικό τρεις φορές τα τελευταία πέντε χρόνια, η Βαλένθια είχε συμμετάσχει στον περσινό, ενώ υπήρχε και ο "εμφύλιος" Ρεάλ-Βαλένθια (3-0) το 2000.

    Είναι ο τέταρτος Ισπανο-γερμανικός τελικός στην ιστορία. Αναλυτικά: 1960: Ρεάλ-Αϊντραχτ 7-3, 1974: Μπάγερν-Ατλέτικο Μαδρίτης 4-0 (επαναληπτικός, 1-1 ο πρώτος αγώνας), 2001: Μπάγερν-Βαλένθια 5-4 στα πέναλτι (κ.α. 1-1).

    Η Λεβερκούζεν συμμετέχει για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Το 1988 κατέκτησε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ νικώντας μια ισπανική ομάδα (Εσπανιόλ) στον τελικό.

    Τόσο η Ρεάλ, όσο και η Λεβερκούζεν έχασαν στις τελευταίες αγωνιστικές τον τίτλο του πρωταθλητή στη χώρα τους, ενώ ηττήθηκαν στους αντίστοιχους τελικούς κυπέλλου.

    Η Ρεάλ είναι η ομάδα με τα περισσότερα κύπελλα πρωταθλητριών, καθώς έχει ήδη οκτώ στην τροπαιοθήκη της. Ακολουθεί η Μίλαν με πέντε.

    Ενα τεράστιο... χάσμα χωρίζει τις δύο αυριανές αντιπάλους, όσον αφορά τις συνολικές διακρίσεις. Σε 100 χρόνια ζωής, η Ρεάλ έχει κατακτήσει 58 τρόπαια, ενώ η Λεβερκούζεν μόλις 2 (κύπελλο Γερμανίας 1993, ΟΥΕΦΑ 1988).

    Σε περίπτωση που η Λεβερκούζεν κερδίσει τη Ρεάλ στον τελικό, θα γίνει η μοναδική ομάδα στην ιστορία που φτάνει στην "υπέρτατη" συλλογική διάκριση, χωρίς να έχει κατακτήσει πρωτάθλημα στη χώρα της!

    Η Λεβερκούζεν είναι η 36η φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου τους τίτλους ''μοιράζονται'' έως τώρα 23 ομάδες.

    Η πόλη του Λεβερκούζεν είναι η δεύτερη μικρότερη σε πληθυσμό, που καταφέρνει να "στείλει" την ομάδα της στον τελικό της διοργάνωσης. Με πληθυσμό μόλις 165.000 κατοίκων, υστερεί μόνο του Μπριζ (η τοπική Κλαμπ Μπριζ το 1978) που έχει 115.000 κατοίκους.

    Τέσσερις παίκτες της Ρεάλ φιλοδοξούν να σηκώσουν για τρίτη φορά το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, αριθμός ρεκόρ για την ιστορία της διοργάνωσης που ξεκίνησε την περίοδο 1992-93. Πρόκειται για τους Ρομπέρτο Κάρλος, Ραούλ, Φερνάντο Ιέρο και Φερνάντο Μοριέντες. Παράλληλα, αν η ''βασίλισσα'' εξακολουθεί να ''δυναστεύει'' το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, κάποιος (ή κάποιοι) από αυτήν την τετράδα, ίσως απειλήσουν το απόλυτο ρεκόρ που ανήκει στον Φρανθίσκο Χέντο ο οποίος συμμετείχε και στους έξι τίτλους που κατέκτησε η Ρεάλ, τη δεκαετία 1956-1966.

    Κάθε ένας από τους Μοριέντες, Ραούλ και Στιβ ΜακΜάναμαν φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε δύο τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτοί οι τρεις είχαν πετύχει τα γκολ της Ρεάλ στο 3-0 επί της Βαλένθια, τον Μάιο του 2000.

    Με τον Ζινεντίν Ζιντάν συμπληρώνεται αύριο μία ενδεκάδα παικτών που έχουν αγωνισθεί σε τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ με διαφορετικές ομάδες. Ο "Ζιζού'' ήταν παρών στην ήττα της Γιουβέντους από τη Ντόρτμουντ το 1997.

    Ο Ραούλ είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού έχει σημειώσει 33 γκολ σε 65 αγώνες. Φέτος, κορυφαίος αναδείχθηκε ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 10, ενώ από τους παίκτες που συμμετέχουν στον τελικό τα περισσότερα γκολ (6) έχει πετύχει ο Μίκαελ Μπάλακ.

    Το συνολικό ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης κατέχει ο Αλφρέδο ντι Στέφανο με 49 γκολ. Ο ίδιος μαζί με έναν άλλο θρύλο της Ρεάλ, έχουν πετύχει τα περισσότερα τέρματα σε τελικούς: Επτά είχε πετύχει ο Φέρεντς Πούσκας (4 το 1960 και 3 το 1962), επτά και ο Ντι Στέφανο (από ένα το 1956, το 1957, το 1958, το 1959 και τρία το 1960).

    Δεκατρεις είναι οι προπονητές που έχουν κατακτήσει δύο φορές το κύπελλο πρωταθλητριών. Σε περίπτωση που η Ρεάλ επικρατήσει, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε θα γίνει ο 14ος και θα βάλει ''πλώρη'' για το ρεκόρ του θρυλικού Μπομπ Πέισλι, ο οποίος είχε οδηγήσει τη Λίβερπουλ σε τρεις τίτλους (1977, 1978, 1981).

    [16] Παρουσίαση εγκαταστάσεων Παραολυμπιακών

    15/5/2002 6:40:00 μμ

    Σε τρεις κύριους αθλητικούς πόλους (ΟΑΚΑ, Ελληνικό και Φάληρο) θα διεξαχθούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004, ενώ συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 20 αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου θα στεγαστούν τα 18 Παραολυμπιακά αθλήματα. Οπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής Αθλημάτων Μάκης Ασημακόπουλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Παραολυμπιακών Αγώνων, ουσιαστικά η Οργανωτική Επιτροπή δεσμεύεται να παρέχει άριστες αγωνιστικές συνθήκες, έτσι ώστε κάθε αθλητής να μπορεί να πετύχει την καλύτερη δυνατή επίδοση. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δίνεται από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων ιδιαίτερη σημασία στη διοργάνωση των test events.

    Το πρώτο Παραολυμπιακό test event προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο του 2003, ενώ τα τελευταία θα γίνουν το Μάιο του 2004.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν 950 διαιτητές-κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τα Παραολυμπιακά αθλήματα.

    Οι Ελληνες κριτές θα επιλεγούν και θα εκπαιδευτούν από την Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Ελλάδα και το μέλλον των Παραολυμπιακών αθλημάτων στη χώρα μας.

    Η Συμβουλευτική Επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων ενημερώθηκε, επίσης, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ''Αθήνα 2004'' Γιάννη Σπανουδάκη, για τα αποτελέσματα των συναντήσεων της 2ης Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 22 έως και τις 24 Απριλίου 2002 και τα πολύ θετικά σχόλια που εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο της Φρανσουά Τερανόβα.

    [17] Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα ταξιδεύει

    15/5/2002 7:00:00 μμ

    Εκτός ελληνικών συνόρων και αθηναϊκών τειχών πρόκειται να ταξιδέψει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2002. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων του β' εξαμήνου της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, ζήτησε από τις χώρες που μετέχουν ενεργά στο Ολυμπιακό κίνημα να συγκροτήσουν εθνικές Επιτροπές Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, με στόχο την διεθνή απήχηση των εκδηλώσεων. Μάλιστα, ο υπουργός έχει αποστείλει επιστολές και στους ομολόγους του, όσων κρατών διαθέτουν διαπιστευμένες διπλωματικές ελληνικές αρχές και συμμετέχουν στο διεθνή οργανισμό της UNESCO.

    Επαφές Βενιζέλου για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα

    Αύριο το βράδυ, σε επίσημο δείπνο προς τιμήν των ξένων πρέσβεων, ο κ. Βενιζέλος θα τους ενημερώσει για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους έξι μήνες.

    Την προσεχή Δευτέρα, 20 Μαΐου, ο υπουργός θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Κινέζο ομόλογό του για να συζητήσουν συνεργασίες των δυο χωρών, στο πνεύμα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια συζήτησης που έγινε μεταξύ των δυο υπουργών στο Σολτ Λέικ Σίτι και αφορά την εξασφάλιση της συνέχειας της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

    Επίσης, εντός των επομένων εβδομάδων θα συγκροτηθεί η Διεθνής Επιτροπή που θα απονείμει τα βραβεία "Κότινος" της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και τα μέλη της οποίας θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά στην Αθήνα.

    Σχετικά με την προβολή της ελληνικής συμμετοχής στο κίνημα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στον Δημήτριο Βικέλα και στη συμμετοχή του στη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Τον χαρακτήρισε δε ως "προκάτοχο του Ζακ Ρογκ".

    Πολιτιστικά δρώμενα σε Ελλάδα και ευρωπαϊκές χώρες

    Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και εκθέσεις για τον πολιτισμό, ενώ εικαστικά και μουσικά γεγονότα χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα των επόμενων θερινών μηνών. Επίσης, δεν απουσιάζουν οι προβληματισμοί της σύγχρονης κοινωνίας, όπως είναι το οικολογικό θέμα και η ανάγκη της προσωπικής ελευθερίας της έκφρασης.

    Συγκεκριμένα, στην πόλη της Βέροιας θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 19 Μαΐου, συνέδριο με θέμα "Αναβίωση και διαχρονική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων", με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ομιλητών.

    Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, έχουν προσκληθεί περισσότερες από 50 εθνικές, αθλητικές ομοσπονδίες από διάφορες χώρες. Θα προβληθεί και ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Βικέλα, που καταγόταν από τη Βέροια. Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου θα επανεκδοθεί το βιβλίο του δημοσιογράφου Πέτρου Λινάρδου για τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Βικέλα.

    Στις 8 Σεπτεμβρίου στους Δελφούς διοργανώνεται συνέδριο για την Οικολογία με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συζήτηση γύρω από τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφορίας.

    Τον Σεπτέμβριο, στη Θεσσαλονίκη σύγχρονοι λογοτέχνες-δημιουργοί συναντώνται -στο πλαίσιο ενός διεθνούς θεσμού -με στόχο την προστασία ανθρώπων του λόγου που διώκονται για τις ιδέες και τα κείμενα τους.

    Από τα εικαστικά δρώμενα ξεχωρίζει η μεγάλη αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στις σημαντικότερες στιγμές του Ελληνα δημιουργού Διονύση Φωτόπουλου, που εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του Σπολέτο στην Ιταλία.

    Η ίδια έκθεση θα συνεχίσει την περιοδεία της και σε άλλες σημαντικές θεατρικές πόλεις της Ευρώπης, την επόμενη χρονιά.

    Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 29 Ιουνίου, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

    Στις 21 και 23 Ιουνίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει την Αρχαία Κόρινθο, την όπερα του Ροσίνι "Η πολιορκία της Κορίνθου" σε σκηνοθεσία, κοστούμια, σκηνικά Ν. Πετρόπουλου και χορογραφία F. Mazzuccelli.

    Αφιερωμένη στον Πανσέληνο, τον αγιογράφο της Παλαιολόγειας Περιόδου είναι η έκθεση φωτογραφιών που διοργανώνεται τον προσεχή Δεκέμβριο, στη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις του εξωτερικού. Με την προβολή οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού ζωντανεύει το έργο του κορυφαίου αγιογράφου της Μακεδονικής αναγέννησης.

    Αξίζει ακόμα να σημειωθεί η έκθεση Βυζαντινών εικόνων της Βέροιας που μεταφέρεται στην Μπριζ, στο γραφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις Βρυξέλλες, ενισχύοντας την ελληνική πολιτιστική παρουσία στην καρδιά της βελγικής πόλης, που μαζί με την ισπανική Σαλαμάνκα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2002.

    "Μινωϊτών και Μυκηναΐων Γεύσεις", ονομάζεται η αρχαιολογική έκθεση που ανιχνεύει τις διατροφικές συνήθειες στο Μινωικό και Μυκηναϊκό κόσμο και η οποία διοργανώνεται από 11 Ιουλίου μέχρι 7 Ιανουαρίου 2003, στο Μπίρμιγχαμ.

    Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, δίνοντας έτσι περισσότερο ελληνικό χρώμα στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Χαλκίδα, στις 24 Ιουλίου με την πραγματοποίηση μεγάλου φεστιβάλ για την ερασιτεχνική δημιουργία και συνεχίζεται στο Πήλιο, το Ρέθυμνο, τον Πειραιά, το Βόλο, τα Γιάννενα, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη, την Καλαμάτα, τη Μυτιλήνη, τα Χανιά και τη Ρόδο.

    "Φεστιβάλ των Πιθαριών-η τέχνη του Πηλού, χθες και σήμερα" είναι ο τίτλος συνεδρίου της Διεθνούς Ακαδημίας Κεραμικής που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων καλλιτεχνών και θεωρητικών της τέχνης του πηλού, από όλον τον κόσμο, ενώ δεκάξι αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες γκράφιτι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δημιουργούν δέκα τοιχογραφίες, εμπνευσμένες από τις αρχές και τις αξίες του Ολυμπισμού και παρασύρουν 10 πόλεις της Ελλάδας σε μια γιορτή για την ειρήνη και τη νεολαία (από τον Πειραιά μέχρι τη Ρόδο).

    [18] Ξανά στα... θρανία ο Σπίλμπεργκ

    15/5/2002 2:08:00 μμ

    Εχει κερδίσει Οσκαρ, έχει βγάλει εκατομμύρια δολάρια από τις ταινίες του αλλά τώρα επιχειρεί τη ''μεγαλύτερη εξω-κινηματογραφική προσπάθεια της ζωής του'', όπως ο ίδιος λέει. Ο Στήβεν Σπίλμπεργκ θα πάρει ένα τίτλο που τόσα χρόνια του ''ξέφευγε''. Το πανεπιστημιακό του πτυχίο. Ο 55χρονος Σπίλμπεργκ δήλωσε ότι θα αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λονγκ Μπιτς, από το τμήμα κινηματογράφου και ηλεκτρονικών τεχνών στις 31 Μαΐου με μια καθυστέρηση περίπου 30 χρόνων, απο τότε που παράτησε τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στη σκηνοθεσία.

    Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους γονείς του

    Ο Σπίλμπεργκ που έχει τιμηθεί με βραβεία Οσκαρ καλύτερης ταινίας για τη ''Λίστα του Σίντλερ'' και τη ''Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν'', θα εμφανισθεί στην τελετή αποφοίτησης με την κλασσική τήβεννο όπως όλοι οι άλλοι συμφοιτητές του, δήλωσε η εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Τόνι Μπέρον.

    ''Ηθελα να το πετύχω αυτό εδώ και πολλά χρόνια, ως ένα "ευχαριστώ" στους γονείς μου, γιατί μου παρείχαν τη δυνατότητα για σπουδές και καριέρα και ως επισήμανση στην οικογένεια μου -και για όλους τους νέους ανθρώπους- για τη σημασία που έχει να επιτυγχάνονται οι πανεπιστημιακοί στόχοι'', δήλωσε ο Σπίλμπεργκ. ''Ωστόσο ελπίζω να πάρουν το πτυχίο τους πιο γρήγορα από εμένα'' πρόσθεσε γελώντας ο Σπίλμπεργκ.

    Ο διάσημος σκηνοθέτης επανήλθε στις τάξεις του πανεπιστημίου την περασμένη άνοιξη και ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών του με ανεξάρτητη και ελεγχόμενη παρακολούθηση διευκρίνισε η εκπρόσωπος του πανεπιστημίου χωρίς να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες, ούτε με πιο βαθμό πήρε το πτυχίο του ο Στήβεν Σπίλμπεργκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 May 2002 - 16:58:03 UTC