Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οργανωτικές-καταστατικές αλλαγές για το ΠΑΣΟΚ
  • [02] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Κατεχάκη
  • [03] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ
  • [04] Σαραντάχρονος στραγγάλισε 11χρονη
  • [05] Υποπτο δέμα στα γραφεία του ΝΑΤΟ στη Λάρισα
  • [06] Εμπρηστικοί μηχανισμοί σε δύο ΑΤΜ
  • [07] Τραυμάτισε τη φίλη του και αυτοπυροβολήθηκε
  • [08] Εντοπισμός και συλλήψεις λαθρομεταναστών
  • [09] Σήμερα η συνάντηση Ανάν με Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [10] Ινδία:Κύμα καύσωνα άφησε πίσω 178 θύματα
  • [11] Στις κάλπες οι Ολλανδοί
  • [12] Δόνηση 6,2 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ταϊπέι
  • [13] Αρση του εμπάργκο κατά Κούβας ζητά ο Κάρτερ
  • [14] Σήμερα ο τελικός του Champions League
  • [15] Μπάσκετ: ΠΑΟΚ-Ηράκλειο
  • [16] Νέα στοιχεία για το AIDS από Ελληνα ερευνητή
  • [17] Χρήση τεχνητού ήπατος για πρώτη φορά στην Ελλάδα

    [01] Οργανωτικές-καταστατικές αλλαγές για το ΠΑΣΟΚ

    15/5/2002 12:02:00 πμ

    Ομόφωνα και ομόθυμα, όπως δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, το Εκτελεστικό Γραφείο αποφάσισε κατά την συνεδρίαση της Τρίτης να εισηγηθεί στην οργανωτική συνδιάσκεψη την εκλογή του προέδρου του κόμματος με καθολική ψηφοφορία των μελών του Κινήματος, ενώ ο γραμματέας, η Κεντρική Επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο θα εκλέγονται από το Σώμα του συνεδρίου. Ωστόσο η τελική απόφαση επί της πρότασης του Ε.Γ. δεν θα ληφθεί στη Συνδιάσκεψη καθώς με βάση το καταστατικό δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες, αλλά στο έβδομο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2004.

    Λαλιώτης: σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διαρχία

    Η συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουλίου και θα πάρουν μέρος σε αυτήν 1.700 μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα θα πάρουν μέρος στην συνδιάσκεψη τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Κεντρικής Επιτροπής, του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και τα μέλη των νομαρχιακών, τομεακών και περιφερειακών επιτροπών του Κινήματος.

    Ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η διεύρυνση της νομιμοποιητικής βάσης για την εκλογή των οργάνων και των προσώπων και επισήμανε ότι αυτή η διεύρυνση αποτελεί μια δημοκρατική κατάκτηση για το Κίνημα.

    Επίσης, χαρακτήρισε τη συνδιάσκεψη θετική πρόκληση, ξεχωριστό πολιτικό γεγονός και μια μεγάλη ευκαιρία για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να συμβάλει στην ανατροπή της δυσμενούς συγκυρίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον τρόπο εκλογής του προέδρου και των υπολοίπων κορυφαίων οργάνων ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει διαρχία, καθώς προσδιορίζονται με σαφήνεια στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ οι αρμοδιότητες του κάθε οργάνου.

    Ο κ. Λαλιώτης κατέληξε λέγοντας ότι η συνδιάσκεψη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα στενά κομματικό οργανωτικό γεγονός με μονοσήμαντη αναφορά στο μικρόκοσμο των διευθετήσεων μεταξύ των στελεχών.

    Μια εποικοδομητική συζήτηση σε καλό κλίμα

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε ότι ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση καθώς αναδείχθηκε ένα αίσθημα ευθύνης από όλα τα στελέχη και επισήμανε την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει με θαρραλέο τρόπο στις αλλαγές και να ξεκαθαρίσει τα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα.

    Ο Χρήστος Παπουτσής ήταν το μοναδικό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου που έθεσε έναν προβληματισμό περί αναβολής της συνδιάσκεψης χωρίς ωστόσο να γίνει αποδεκτός.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι η συνδιάσκεψη πρέπει να έχει ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα με σκοπό να αναζητηθούν πολιτικές διεξόδου από την κρίση και που θα απαντούν στα προβλήματα του λαού.

    [02] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Κατεχάκη

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/5/2002 11:49:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν από σήμερα κατά μήκος της λεωφόρου Κατεχάκη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργασίες κατασκευής του ανισόπεδου κόμβου με τη δυτική περιφερειακή λεωφόρο Υμηττού και συγκεκριμένα από τον ανισόπεδο κόμβο Καισαριανής έως τη διασταύρωσή της με την οδό Πίνδου στο δήμο Παπάγου. Παράλληλα από σήμερα αρχίζουν εργασίας συντήρησης του ασφαλτοτάπητα της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου και συγκεκριμένα στο τμήμα από τα Ελληνικά Διυλιστήρια έως τη γέφυρα Σαρανταπόταμου τμηματικά του δήμου Ασπροπύργου και στον κλάδο κυκλοφορίας προς Κόρινθο.

    [03] Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

    15/5/2002 9:40:00 πμ

    Με προσωπικό Ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο και μεθαύριο τα ιατρεία του ΙΚΑ. Αιτία η 48ωρη απεργία των γιατρών του Ιδρύματος, με την οποία διεκδικούν επίδομα εξομάλυνσης και μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων.

    [04] Σαραντάχρονος στραγγάλισε 11χρονη

    15/5/2002 8:58:00 πμ

    Στυγερό έγκλημα με θύμα ένα 11χρονο κοριτσάκι αποκαλύφθηκε χθες στο κέντρο των Ιωαννίνων. Στην αποθήκη σιδερικών του Χρήστου Κολοβού 40 χρόνων στην οδό Καστρίτσας βρέθηκε σκεπασμένο με μονωτική ύλη το άψυχο σώμα της 11χρονης Μαρίας Δασκάλου.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 40χρονος γύρω στις 3 το μεσημέρι είχε στραγγαλίσει και κρύψει τη μικρή περιμένοντας το βράδυ για να το μεταφέρει και να χαθούν τα ίχνη του. Ο Κολοβός οδηγήθηκε στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, όπου και ανακρίνεται.

    Διερευνώνται τα αίτια του αποτρόπαιου εγκλήματος

    Η άτυχη μικρούλα έμενε σε απόσταση 20 μέτρων από την αποθήκη του Κολοβού και συχνά πήγαινε εκεί όπως και άλλα παιδιά της γειτονιάς για να παίξει με ένα σκυλάκι που είχε ο σιδηρέμπορας.

    Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο 40χρονος στραγκάλισε την 11χρονη με ένα σκοινί και έκρυψε το πτώμα της, ενώ από μία πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή Θεόδωρου Βουγιουκλάκη οι αρχικές υπόνοιες που υπήρχαν για βιασμό δεν εξακριβώθηκαν. Το πτώμα μεταφέρθηκε για νεκροψία οπότε θα ακολουθήσει λεπτομερέστερη ιατροδικαστική εξέταση.

    Ο 40χρονος εντοπίστηκε όταν οι αστυνομικοί ψάχνοντας για τη μικρή έφτασαν και στο μαγαζί του και τον κάλεσαν να ανοίξει τις πόρτες για να ερευνήσουν το εσωτερικό του αλλά αυτός αρνήθηκε. Οταν τον απείλησαν ότι θα άφηναν ελεύθερα τα ειδικά αστυνομικά σκυλιά ανίχνευσης που είχαν μαζί τους τους άνοιξε την πόρτα άρχισαν οι έρευνες και τα σκυλιά κατευθυνθηκαν κατευθείαν στο σημείο όπου ήταν σκεπασμένο το πτώμα του παιδιού με πολυουρεθάνη. Εκείνη τη στιγμή ο Κολοβός προσπάθησε να διαφύγει αλλά τον συνέλαβαν και οδηγήθηκε στην υποδιεύθυνση ασφάλειας Ιωαννίνων όπου και ανακρίνεται.

    Οι γείτονες του παιδιού και του Κολοβού δήλωσαν ότι πρόκειται για ιδιόρρυθμο άτομο, δεν ήταν παντρεμένος και κατά διαστήματα δημιουργούσε προβλήματα με τους γείτονές του.

    [05] Υποπτο δέμα στα γραφεία του ΝΑΤΟ στη Λάρισα

    15/5/2002 9:04:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ενα ύποπτο πακέτο εντοπίστηκε χθες το μεσημέρι στο χώρο του Αμερικανικού ταχυδρομείου στο Διακλαδικό Συμμαχικό Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Ευρώπης στην Λάρισα κινητοποιώντας άμεσα τις αρμόδιες αρχές του στρατηγείου οι οποίες προέβησαν σε όλα τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα. Τα οκτώ άτομα που υπήρχαν στο ταχυδρομείο τέθηκαν υπό ιατρική φροντίδα λαμβάνοντας προληπτικά αντιβίωση, ενώ το ύποπτο πακέτο χωρίς να ανοιχθεί μεταφέρθηκε στο ειδικό κέντρο λοιμώξεων του Στρατού Ξηράς στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες παραλήπτης του πακέτου το οποίο ήρθε από τις ΗΠΑ ήταν ένας Αμερικανός που υπηρετεί στο Στρατηγείο ο οποίος θεώρησε ύποπτη τη συσκευασία του. Τα πρώτα αποτελέσματα από το ειδικό κέντρο Λοιμώξεων αναμένονται σήμερα.

    [06] Εμπρηστικοί μηχανισμοί σε δύο ΑΤΜ

    15/5/2002 10:07:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Στόχοι εμπρηστών έγιναν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες τα μηχανήματα Αυτόματης Ανάληψης της Τράπεζας Πειραιώς έξω από το σούπερ μάρκετ ''Βερόπουλος'' επί της οδού Τραλλέων 152 στο Γαλάτσι και της ΑΣΠΙΣ BANK επί της οδού Πανόρμου 71-73 στους Αμπελόκηπους.

    Στην πρώτη περίπτωση οι δράστες έριξαν αυτοσχέδιο μηχανισμό με έξι γκαζάκια και στη δεύτερη δοχείο με βενζίνη, στο οποίο είχαν προσαρμοστεί δύο γκαζάκια. Από τις εκρήξεις προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

    [07] Τραυμάτισε τη φίλη του και αυτοπυροβολήθηκε

    15/5/2002 10:47:00 πμ

    Σε δράμα κατέληξε η λογομαχία που είχε ένα ζευγάρι, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Αθήνας. Ο 30χρονος Παύλος Κοντός πυροβόλησε και τραυμάτισε στην κοιλιακή χώρα τη φίλη του Αντωνία Βεργινάδη 20 ετών μέσα στο διαμέρισμά της επί της οδού Ασκληπιού 189 στα Εξάρχεια. Στη συνέχεια ο δράστης αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι.

    Η Βεργινάδη νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ ο δράστης μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.

    [08] Εντοπισμός και συλλήψεις λαθρομεταναστών

    15/5/2002 11:01:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ογδονταοκτώ λαθρομετανάστες, μετέφερε το ελληνικό επαγγελματικό τουριστικό σκάφος ''Μύριαμ'', το οποίο με κυβερνήτη του 50χρονο Κώστα Τζίρμπα και πλήρωμα τον Αλβανό υπήκοο, Τζερκάκ Μουράιβα, 20 χρόνων, εντοπίσθηκε από σκάφη του Λιμενικού ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Πετριές Εύβοιας. Οι λαθρομετανάστες - κυρίως κουρδικής καταγωγής - 84 άνδρες, δύο γυναίκες και δύο παιδιά παραμένουν σε ειδικό χώρο, ενώ ο Τζίρμπας και ο Μουράιβα θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [09] Σήμερα η συνάντηση Ανάν με Κληρίδη-Ντενκτάς

    15/5/2002 9:16:00 πμ

    Στη Λευκωσία βρίσκεται από χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο οποίος θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ κοινή συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

    Ο κ. Ανάν δήλωσε ότι ο στόχος του Ιουνίου για συμφωνία στις κύριες πτυχές του Κυπριακού είναι απόλυτα κατάλληλος και εξέφρασε την ανησυχία του για την αργή πρόοδο στις απευθείας συνομιλίες.

    Εικοσιτετράωρο κρίσιμων συνομιλιών

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημείωσε επίσης ότι ήρθε στην Κύπρο για να τονίσει τη μεγάλη ευθύνη που έχουν αναλάβει οι δύο ηγέτες και να τους ωθήσει να προχωρήσουν με κοινή αίσθηση σπουδής και βούληση να συμβιβαστούν με ειλικρίνεια.

    Ο κ. Ανάν θα συναντηθεί αρχικά στη Λευκωσία με τον πρόεδρο Κληρίδη και στη συνέχεια θα μεταβεί στα κατεχόμενα, για συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Στις 7 το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας θα έχει κοινή συνάντηση με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων σε δείπνο που θα παραθέσει στην οικία του ειδικού του αντιπροσώπου στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Χθες βράδυ ο κ. Ανάν είχε διαβουλεύσεις με τον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα είναι και ο μόνος που θα παρευρίσκεται στις σημερινές συναντήσεις.

    Ο κ. Ανάν αναμένεται να ολοκληρώσει τις επαφές του με τους δύο ηγέτες αύριο Πέμπτη και να κάνει δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη.

    Με την ευκαιρία της παρουσίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, θα πραγματοποιηθούν σήμερα εκδηλώσεις από προσφυγικά σωματεία, γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Η μία εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το Προεδρικό από τις 3.30 το απόγευμα μέχρι τις 7 το βράδυ. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, η Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, η Ελεύθερη Κυθρέα, οι Μανάδες του Οδοφράγματος, το Ελεύθερο Μόρφου και η Αδούλωτη Κερύνεια.

    Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι Γυναικείες και οι Συνδικαλιστικές Οργανώσιες Πόγο, Γυναικείος Ομιλος Πρωτοπορία, Γοδήκ, Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, Γοέδ, Πεό και Δεόκ.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8 το βράδυ στον κυκλικό κόμβο του Αεροδρομίου Λευκωσίας.

    [10] Ινδία:Κύμα καύσωνα άφησε πίσω 178 θύματα

    15/5/2002 9:53:00 πμ

    Τουλάχιστον 178 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα στο κρατίδιο Αντρα Πραντές της Ινδίας και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά. Η θερμοκρασία κατά μήκος των ακτών στον Κόλπο της Βεγγάλης έφτασε τους 48 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσαν οι αρχές.

    "Συμβουλεύσαμε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους από το μεσημέρι ως τις 16.00 " δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών. "Οσοι αναγκαστούν να βγουν έξω θα πρέπει να έχουν καλυμμένα τα κεφάλια τους με λευκά μανδήλια και να έχουν μαζί τους νερό", πρόσθεσε.

    [11] Στις κάλπες οι Ολλανδοί

    15/5/2002 8:43:00 πμ

    Δώδεκα εκατομμύρια Ολλανδοί ψηφοφόροι εκλέγουν σήμερα τους βουλευτές για το κοινοβούλιο της χώρας, στο οποίο ενδέχεται να εισέλθει, για πρώτη φορά, το λαϊκό ακροδεξιό κόμμα του Πιμ Φορτάιν, μόλις εννέα ημέρες μετά τη δολοφονία του. Το κόμμα που ονομάζεται ''Λίστα Πιμ Φορτάιν'' φέρεται με βάση τις δύο τελευταίες σφυγμομετρήσεις να συγκεντρώνει 24 με 28 έδρες σε σύνολο 150 εδρών στην Κάτω Βουλή της χώρας και να αποτελεί το δεύτερο, ή το τέταρτο σε δύναμη κόμμα μέσα στο Σώμα, στο οποίο αναμένεται να αναδειχθούν ξανά ως ισχυρή δύναμη οι χριστιανοδημοκράτες του CDA, έπειτα από 8 χρόνια στην αντιπολίτευση.

    ''Εκτόξευση'' του ποσοστού του κόμματος του Φορτάιν τις τελευταίες ημέρες

    Από το 1994 η Ολλανδία κυβερνάται από την κεντροαριστερή συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα (PvdA), στο Φιλελεύθερο Κόμμα (VVD) και στο μικρό μεταρρυθμιστικό κόμμα D66.

    Η εντυπωσιακή άνοδος του κόμματος του Φορτάιν, που δημιουργήθηκε μόλις τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, έχει προκαλέσει αναταραχή στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

    Ο Φορτάιν είχε προσανατολίσει τη ρητορεία του κόμματός του στον περιορισμό της μετανάστευσης, συνοψίζοντας τις ιδέες του στο σύνθημα: ''Η Ολλανδία είναι πλήρης''.

    Δεδομένου του εκλογικού συστήματος -απόλυτα αναλογικό σύστημα που ευνοεί τα μικρά κόμματα και την πολυδιάσπαση του εκλογικού σώματος- η Ολλανδία παραδοσιακά κυβερνάται από συμμαχίες κομμάτων, υπό την πρωτοβουλία ενός ισχυρού κόμματος το οποίο υποδεικνύει η βασίλισσα.

    Η διαδικασία και οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι δυνατόν να διαρκέσει πολλούς μήνες.

    [12] Δόνηση 6,2 Ρίχτερ συγκλονίζει την Ταϊπέι

    15/5/2002 8:26:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην Ταϊβάν, κλονίζοντας εμπορικά και άλλα κτήρια στην πρωτεύουσα της χώρας Ταϊπέι. Λεπτομέρειες για ζημιές, ή απώλειες δεν έχουν γίνει άμεσα γνωστές. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα ανοιχτά του ωκεανού, σε απόσταση 9,3 χλμ βορειοανατολικά του Σουάο, στη βορειανατολική Ταϊβάν, όπως τόνισε το Κεντρικό Γραφείο Μετεωρολογίας. Η Ταϊβάν βρίσκεται σε μία ενεργό σεισμογενή ζώνη στον Ειρηνικό Ωκεανό που δίνει πολύ συχνά σεισμούς μεγάλου μεγέθους. Ενας από τους χειρότερους σεισμούς προκάλεσε τον θάνατο 2.400 ανθρώπων τον Σεπτέμβριο του 1999 και κατέστρεψε 50.000 κτήρια.

    [13] Αρση του εμπάργκο κατά Κούβας ζητά ο Κάρτερ

    15/5/2002 10:32:00 πμ

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ δήλωσε τα ξημερώματα από την Αβάνα ότι έφτασε πια η ώρα για ''αλλαγές'' στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ με την Κούβα και πως ''δοθέντος ότι οι ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο κράτος, εναπόκειται σε εμάς να κάνουμε το πρώτο βήμα'' και να άρουμε το εμπάργκο. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν από τον Κάρτερ σε άπταιστα Ισπανικά και παρουσία του Κουβανού ηγέτη Φιντέλ Κάστρο, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αβάνα.

    Ζήτησε την επίσκεψη εκπροσώπων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού

    ''Εχω την ελπίδα'', δήλωσε ο Κάρτερ, σε ομιλία του στο μεγάλο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο της Αβάνας, που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά,'' πως το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα ανταποκριθεί σύντομα για να επιτρέψει τα ταξίδια χωρίς περιορισμούς'', ανάμεσα στις δύο χώρες, ''να εγκρίνει ανοιχτές εμπορικές σχέσεις και να άρει το εμπάργκο''.

    Παράλληλα, ο Κάρτερ ζήτησε από την Κούβα να επιτρέψει την επίσκεψη της Ύπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μέρι Ρόμπινσον, καθώς και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, ενώ επαίνεσε και το ''Σχέδιο Βαρέλα'', μία πρωτοβουλία των Κουβανών αντιφρονούντων υπέρ των εκλογών και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

    Στην ομιλία του, ο Κάρτερ ζήτησε από τον Κουβανό ηγέτη να επιτρέψει την επίσκεψη της Ρόμπινσον και του Ερυθρού Σταυρού, ''προκειμένου να εξετάσουν το θέμα των κρατουμένων συνειδήσεως και της μεταχείρησης των φυλακισμένων''.

    ''Αυτές οι επισκέψεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καταρριφθούν μία σειρά από επικρίσεις κατά της Κούβας'', πρόσθεσε.

    Ο Κάρτερ δήλωσε πως η Κούβα ''έχει υιοθετήσει ένα σοσιαλιστικό σύστημα που δεν επιτρέπει στον λαό να οργανωθεί σε όποιας μορφής αντιπολιτευτικά κινήματα. Το Σύνταγμά της αναγνωρίζει την ελευθερία λόγου και της δημιουργίας ενώσεων, όμως άλλα νομοθετικά μέτρα αρνούνται αυτές τις ελευθερίες σε όσους δεν συμφωνούν με την κυβέρνηση''.

    [14] Σήμερα ο τελικός του Champions League

    15/5/2002 10:26:00 πμ

    Στο Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης θα πέσει η αυλαία της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη του Champions League, στην οποία αντιμέτωποι θα βρεθούν η ''βασίλισσα'' Ρεάλ Μαδρίτης και η ''σταχτοπούτα'' Μπάγερ Λεβερκούζεν.

    Πέρσυ έτσι και φέτος έχουμε μια Γερμανοϊσπανική αναμέτρηση σε επίπεδο τελικού Champions League, αλλά με διαφορετικούς ''μονομάχους'' και σε διαφορετική ''αρένα''.

    Πέρσυ η ''αρένα'' ήταν το Σαν Σίρο του Μιλάνο και ''μονομάχοι'' η Μπάγερν Μονάχου και η Βαλένθια.

    H Μπάγερν ήταν το φαβορί και δικαίωσε τα προγνωστικά κατακτώντας το τρόπαιο, ενώ φέτος φαβορί είναι η Ρεάλ Μαδρίτης και αουτσάϊντερ η Λεβερκούζεν.

    [15] Μπάσκετ: ΠΑΟΚ-Ηράκλειο

    Πηγή: ΑΠΕ 15/5/2002 10:23:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται σήμερα στις 17.00 στο κλειστό της Πυλαίας, το Ηράκλειο, σε αγώνα μπάσκετ για τη Β' φάση των πλέι οφ (θέσεις 7-10). Οι δύο ομάδες έχουν μοιραστεί τις νίκες στα μεταξύ τους παιχνίδια (1-1) και καλούνται αύριο να διαλευκάνουν το τοπίο και φυσικά την ομάδα που θα πάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση, όπου περιμένει το συγκρότημα του Κώστα Πετρόπουλου. Οι δύο σύλλογοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, πλην αυτού του Νίκου Κρίτσαλου, από πλευράς Ηρακλείου, ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία του. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ μπορεί να θεωρείται φαβορί, μιας και αγωνίζεται στην έδρα του, αλλά οι Κρητικοί έχουν δείξει στο παρελθόν τι σημαίνει... σπάσιμο πλεονεκτήματος έδρας.

    [16] Νέα στοιχεία για το AIDS από Ελληνα ερευνητή

    15/5/2002 9:46:00 πμ

    Νέα σημαντικά στοιχεία για τη νόσο του AIDS ανακάλυψε Ελληνας γιατρός από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε ο Δρ. Γιώργος Ν. Παυλάκης του Εθνικού Ογκολογικού Ινστιτούτου του Φρέντερικ της πολιτείας Μέριλαντ, ο ιός HIV μπορεί να "κρυφτεί" και σε άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι νέες αυτές πληροφορίες στην ουσία δείχνουν πως οι επιστήμονες πρέπει να υπερβούν ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια τους για δημιουργία της θεραπείας που θα εξαλείψει τον ιό.

    Ο ιός προσβάλλει δύο είδη κυττάρων

    ''Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ένα είδος των κυττάρων ΝΚ (σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) μπορούν να προσβληθούν από τον ιό HIV'', ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Γιώργος Ν. Παυλάκης.

    ''Όχι μόνο προσβάλλονται αλλά η λοίμωξη παραμένει παρά τη θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα. Τα κύτταρα αυτά είναι ένας σημαντικός κρυψώνας για τον ιό''. πρόσθεσε.

    Ο καθηγητής μελέτησε δέκα οροθετικούς ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν λάβει ποτέ θεραπεία με φάρμακα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια συνδυασμένη επιθετική θεραπεία μειώνει εντυπωσιακά τα επίπεδα του ιού στο αίμα, έτσι που καθίσταται ακόμη και μη ανιχνεύσιμος.

    Δεν τον εξαφανίζει όμως ούτε από τα κύτταρα ΝΚ ούτε από τα Τ, όπου οι γιατροί γνώριζαν ήδη ότι κρύβεται.

    ''Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις νέες πληροφορίες για καλό σκοπό. Για παράδειγμα, ίσως μπορέσουμε να προσαρμόσουμε τις επόμενες θεραπευτικές μεθόδους ώστε να εξαλείψουν τον ιό από τα κύτταρα αυτά'' τόνισε.

    Οπως είπε, η ομάδα του πειραματίζεται ήδη για να βρει ποια φάρμακα κατά του AIDS καταπολεμούν τον ιό στα κύτταρα ΝΚ και μέχρι στιγμής έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι φάρμακα όπως το AZT και το 3TC έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

    [17] Χρήση τεχνητού ήπατος για πρώτη φορά στην Ελλάδα

    15/5/2002 11:34:00 πμ

    Νέες δυνατότητες για τη χειρουργική αντιμετώπιση ασθενών που έχουν φθάσει στο στάδιο της ηπατικής ανεπάρκειας, δηλαδή ασθενείς με κύρωση ή με ηπατοκυτταρικό καρκίνο δίνει και στην Ελλάδα μια νέα μέθοδος που στηρίζεται στη χρησιμοποίηση τεχνητού ήπατος.

    Η πρώτη επέμβαση στη χώρα μας με τη χρήση τεχνητού ήπατος έγινε σε έναν εξηντάχρονο ασθενή ο οποίος υπεβλήθη σε τομή για την αφαίρεση ενός μεγάλου μέρους από το συκώτι του στο νοσοκομείο ''Ερρίκος Ντυνάν''.

    Ο ασθενής αυτός έπασχε από μεταστατικό καρκίνο του ήπατος γι' αυτό χρειάστηκε να αφαιρεθεί και ένα μεγάλο κομμάτι του συκωτιού. Μετεγχειρητικά δυστυχώς ανέπτυξε ηπατική ανεπάρκεια και χάρη στο τεχνητό ήπαρ στο οποίο μπήκε για οχτώ συνεδρίες ο ασθενής είναι σήμερα ζωντανός.

    Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσαν οι καθηγητές Νίκος Λυγιδάκης και Δημήτρης Κάρλος, διευθυντής της Β' Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου.

    Το τεχνητό ήπαρ χρησιμοποιείται μετά από εκτεταμένες επεμβάσεις και μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να ζήσει με καλή ποιότητα ζωής έως ότου να αναπλάθει το ήπαρ που έχει απομείνει μετά την επέμβαση.

    Χρησιμοποιείται μέρα παρά μέρα ή κάθε δυο - τρεις μέρες ανάλογα με τον ασθενή και η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από δυο μήνες μέχρι όσο χρειαστεί ώστε να λειτουργήσει πλήρως το ήπαρ. Ουσιαστικά πρόκειται δηλαδή για ένα μηχάνημα όπως αυτό του τεχνητού νεφρού το οποίο μπορεί να κρατά στη ζωή ανθρώπους με ηπατική ανεπάρκεια προδιαθέτοντας ώστε η μετεγχειρητική τους πορεία να είναι πιο ομαλή και ενδεχομένως η επιβίωση τους μεγαλύτερη.

    Το πιο θετικό στοιχείο όμως από την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου έγκειται στο γεγονός ότι με τη χρήση του θα είναι πολλοί περισσότεροι οι ασθενείς που θα έχουν ένδειξη χειρουργικής αφαίρεσης του καρκίνου του ήπατος καθώς τώρα εξασφαλίζεται με περιορισμό κινδύνου η χειρουργική επέμβαση και σε αυτή την κατηγορία ασθενών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 May 2002 - 9:08:21 UTC