Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η επίσκεψη Σημίτη στο Βελιγράδι
  • [02] Έλεγχοι σε τρόφιμα από επιθεωρητές της ΕΕ
  • [03] Στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία
  • [04] Τροχαίο σε στάση λεωφορείου-δύο τραυματίες
  • [05] Δραπέτευσαν κρατούμενοι τρυπώντας τον τοίχο
  • [06] Βηθλεέμ: Εκκενώνεται ο Ναός της Γεννήσεως
  • [07] Φόβοι στρατιωτικών αντιποίνων από το Ισραήλ
  • [08] Νταγκεστάν: 38 νεκροί ο τραγικός απολογισμός
  • [09] Συνάντηση Κληρίδη-Ντε Σότο για επίσκεψη Ανάν
  • [10] Εκτελέσεις θανατοποινιτών στις ΗΠΑ
  • [11] Αυξάνονται οι μισθοί του δημοσίου
  • [12] Καναδάς: Καταγραφή των ιατρικών λαθών
  • [13] Στο ευρώ το βραβείο Καρλομάγνος
  • [14] Αναχωρεί ο Κάρολος από το Αγιο Ορος

    [01] Συνεχίζεται η επίσκεψη Σημίτη στο Βελιγράδι

    10/5/2002 8:15:00 πμ

    Με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που βρίσκεται στο Βελιγράδι για διήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη Ελληνα πρωθυπουργού τα 16 τελευταία χρόνια. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Σημίτης, με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας θα είναι η κατάσταση στα Βαλκάνια, με έμφαση στη συνεργασία για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και οι διμερείς σχέσεις. Ήδη ο πρωθυπουργός υπέγραψε συμφωνίες οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας που αφορούν κυρίως στους τομείς των εναέριων και οδικών μεταφορών.

    [02] Έλεγχοι σε τρόφιμα από επιθεωρητές της ΕΕ

    10/5/2002 10:23:00 πμ

    Υπό στενή παρακολούθηση τίθεται ο ελεγκτικός μηχανισμός που λειτουργεί σε όλο το φάσμα διακίνησης και εμπορίας της αγοράς τροφίμων. Κλιμάκιο επιθεωρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθεί να ελέγξει από τη Δευτέρα, 13 Μαΐου και για δέκα ημέρες κατά πόσο τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής, όπως αυτοί υπαγορεύονται από την κοινοτική οδηγία 94/43/ΕΟΚ, σε ταβέρνες, σούπερ-μάρκετ, χώρους μαζικής εστίασης, αρτοποιία, ζαχαροπλαστεία, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα φυτικά έλαια (πυρηνέλαια), προκειμένου να διαπιστωθούν τα όρια των ρυπαντών (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες).

    Στο πλαίσιο του παρόντος ελέγχου, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, αξιολογείται η αποτελεσματικότητα και οι ικανότητες των ελεγκτικών μηχανισμών για την τήρηση και εφαρμογή των νομοθεσιών τόσο από τις επιχειρήσεις τροφίμων όσο και από τα τυποποιητήρια φυτικών ελαίων.

    Το πόρισμα πάντως από το κοινοτικό κλιμάκιο θα γνωστοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου από τις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τίθεται και η αγορά του Ρέντη. Στις 17 Ιουλίου θα καταφθάσουν οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες προκειμένου να εξετάσουν τα έργα αναβάθμισης της αγοράς, εξέλιξη που δρομολογήθηκε μετά την πρώτη τους επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκαν και επισημάνθηκαν τα κακώς κείμενα.

    Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης δεν έχει καν ξεκινήσει παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων φέρει την ολοκλήρωσή τους στα τέλη Ιουνίου.

    [03] Στάση εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/5/2002 9:22:00 πμ

    Στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι έχει κηρύξει γιά αύριο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

    Η απεργία γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της διεθνούς ημέρας νοσηλευτών, η οποία είναι στις 12 Μαΐου.

    Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας είναι να γίνουν προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, να δοθούν αυξήσεις στους εργαζόμενους και να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    [04] Τροχαίο σε στάση λεωφορείου-δύο τραυματίες

    10/5/2002 8:19:00 πμ

    Δύο άτομα τραυματίστηκαν, ελαφρά κατά την Τροχαία, όταν ενώ περίμεναν σε στάση λεωφορείου έπεσε πάνω τους διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο. Το ατύχημα συνέβη στις 05.20 το πρωί σε στάση επί της λεωφόρου Δημοκρατίας 182 στους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

    Μέχρι στιγμής από την τροχαία δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των θυμάτων ούτε και του δράστη οδηγού του ΙΧ.

    [05] Δραπέτευσαν κρατούμενοι τρυπώντας τον τοίχο

    10/5/2002 9:05:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δραπέτευσαν δύο Αλβανοί κρατούμενοι από το αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας γύρω στη 1.30 τα ξημερώματα, οι οποίοι επρόκειτο να απελαθούν. Οι δραπέτες άνοιξαν τρύπα στον τοίχο, πέρασαν στη βεράντα, πήδηξαν στον ακάλυπτο χώρο και εξαφανίστηκαν.

    Γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό τους, ενώ διατάχθηκε και Ενορκη Διοικητική Εξέταση κατά των αστυνομικών που είχαν υπηρεσία.

    [06] Βηθλεέμ: Εκκενώνεται ο Ναός της Γεννήσεως

    10/5/2002 11:20:00 πμ

    Λύθηκε η πολιορκία του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ. Πρώτοι αποχώρησαν, κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, οι 13 Παλαιστίνιοι μαχητές, που θεωρούνται ''επικίνδυνοι τρομοκράτες'' από το Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι μεταφέρονται με βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στην Κύπρο, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινώς, ωσότου βρεθεί οριστική λύση. Το πιθανότερο να απελαθούν σε διάφορες χώρες, όπως: Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα.

    Τη Δευτέρα θα συζητηθεί το θέμα των 13 Παλαιστινίων

    Επίσης αναχώρησαν από το Ναό της Γεννήσως στη Βηθλεέμ για τη Γάζα και οι 26 έγκλειστοι Παλαιστίνιοι που πρόκειται να δικαστούν από παλαιστινιακό δικαστήριο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με ευρωπαϊκή παρέμβαση, οι 26 έγκλειστοι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό το φυλάκιο Ερέτζ, όπου θα τους παραλάβουν οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας.

    Μία οριστική συμφωνία για την τύχη των 13 Παλαιστινίων θα επιδιωχθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη διάρκεια του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

    Στο εσωτερικό του Ναού παραμένουν μόνο περίπου δέκα αλλοδαποί φιλειρηνιστές που είχαν κατορθώσει να εισέλθουν στην εκκλησία πριν μερικές ημέρες μεταφέροντας τρόφιμα και φάρμακα στους Παλαιστινίους. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες θα παραδώσουν τους φιλειρηνιστές στην αστυνομία που θα αποφασίσει αν θα απελαθούν.

    Η τελική λύση στο θέμα της πολιορκίας του Ναού επήλθε έπειτα από μαραθώνιο συνομιλιών που είχε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα και τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, αλλά και τους ομολόγους του της Ισπανίας και της Κύπρου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, που είχε χθες τηλεφωνικές επαφές με αρκετούς ευρωπαίους ομολόγους του και με τον Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε πως η χώρα του αποδέχεται να φιλοξενήσει τους Παλαιστίνιους για περίοδο μερικών ημερών μέχρι να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν στην Κύπρο με βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο αναχώρησε για το Τελ Αβίβ και θα επιστρέψει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Εκεί οι 13 Παλαιστίνιοι θα παραληφθούν από τις αρμόδιες Κυπριακές αρχές οι οποίες και θα λάβουν μέτρα για την προστασία τους. Η Κύπρος εξέφρασε μέσω του κ. Κασουλίδη "την ευαρέσκειά της διότι συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στη θετική κατάληξη της δοκιμασίας του Ιερού Ναού της Γεννήσεως και με τον τρόπο αυτό διαδραματίζει ως αυριανό μέλος της ΕΕ, τον συγκεκριμένο ρόλο που θέλει να αναδείξει με την επέκταση του Ευρωπαϊκού Χώρου στην Ανατολική Μεσόγειο με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    [07] Φόβοι στρατιωτικών αντιποίνων από το Ισραήλ

    10/5/2002 10:12:00 πμ

    Εντονοι είναι οι φόβοι για νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στα αυτοδιοικούμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας. Η ισραηλινή κυβέρνηση κάλεσε εφέδρους στις ένοπλες δυνάμεις, ενώ οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα παίρνουν τα μέτρα τους για το ενδεχόμενο νέας επίθεσης του ισραηλινού στρατού, που έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία για να προβεί σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε την Τρίτη στο Τελ Αβιβ.

    Εν τω μεταξύ, έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το πρωί έξω από υποκατάστημα τράπεζας στην πόλη Μπερσέμπα, στο νότιο Ισραήλ, και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις άνθρωποι. Σύμφωνα με την αστυνομία οι δράστες της επίθεσης ήταν δύο -ο ένας συνελήφθη και ο άλλος καταζητείται.

    Συλλήψεις μελών της Χαμάς

    Χθες πραγματοποιήθηκε μια πρώτη επιδρομή από άρματα μάχης του Ισραήλ, σε καταυλισμό της Ράφα. Εντούτοις η παλαιστινιακή ηγεσία στην προσπάθειά της να δείξει ότι δεν υιοθετεί την τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας έδωσε εντολή για συλλήψεις μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

    Ετσι η παλαιστινιακή αστυνομία συνέλαβε το προηγούμενο 24ωρο 14 μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ενέργεια που εκτιμάται όμως ότι δεν θα αποτρέψει μία νέα στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών.

    Εν τω μεταξύ, 10 ισραηλινά άρματα μάχης και δύο εκσκαφείς εισέβαλαν χθες το πρωί στην αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε βάθος 150 μέτρων στο εσωτερικό της πόλης που βρίσκεται κοντά στα αιγυπτιακά σύνορα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένα σπίτι παραδόθηκε στις φλόγες και άλλο ένα καταστράφηκε από τις οβίδες των αρμάτων μάχης.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απηύθυνε έκκληση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να θυμηθεί, πριν οποιαδήποτε απόφασή του, την προοπτική της ειρήνης, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως ο Γιάσερ Αραφάτ θα προχωρήσει σε ενέργειες ανάλογες με τις διακηρύξεις του.

    Συστάσεις Μπους προς Αραφάτ

    Ωστόσο ο Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, οφείλει να διαλύσει τις αμφιβολίες αποδεικνύοντας ότι μπορεί να ηγηθεί των Παλαιστινίων, αναπτύσσοντας δράση και παραδείγματος χάρη κρατώντας φυλακισμένους τους πολεμιστές της Χαμάς ή διοργανώνοντας μία νέα παλαιστινιακή δύναμη τήρησης της ασφάλειας.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος πρέπει τώρα να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις κι ανάμεσά τους τη σύσταση μίας ενιαίας παλαιστινιακής δύναμης για την τήρηση της ασφάλειας, δηλώνοντας κατόπιν ότι πρέπει, ο Γιάσερ Αραφάτ να κρατήσει στη φυλακή τους καταδικασμένους μαχητές της οργάνωσης Χαμάς και τονίζοντας ότι η ειρήνη στη Μέση Ανατολή περνά μέσα από το ξερίζωμα της τρομοκρατίας.

    Ομως ο Τζορτζ Μπους διέψευσε με τρόπο κατηγορηματικό ότι συναινεί στη θέση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Σαρόν, πως ο Αραφάτ πρέπει να αποδυναμωθεί πολιτικά και όπως τόνισε ο Μπους ''τα όσα διημείφθησαν στο Οβάλ Γραφείο ανάμεσα σε μένα και τον Σαρόν δεν αποδόθηκαν ορθά στον Τύπο''.

    [08] Νταγκεστάν: 38 νεκροί ο τραγικός απολογισμός

    10/5/2002 9:34:00 πμ

    Ημέρα πένθους η σημερινή ημέρα στη Ρωσία, καθώς τριάντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 130 τραυματίστηκαν κατά τη χθεσινή έκρηξη βόμβας στην πόλη Κασπίσκ του Νταγκεστάν, σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό των αρχών. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ Τας, 20 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε απόσταση 300 μέτρων από την κεντρική πλατεία του Κασπίσκ όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τελετή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 57 ετών από την νίκη της Ρωσίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

    Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στην Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι δράστες της επίθεσης είναι κακούργοι. Κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο Κρεμλίνο ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε: ''Εχουμε το δικαίωμα να τους αντιμετωπίσουμε σαν Ναζί, στόχος των οποίων είναι να σκοτώνουν. Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπήρχε ένα σύνθημα στο μέτωπο: 'Συνθλίψτε την ψείρα'. Και συνεθλίβη'', πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. ''Οσο περίπλοκοι και αν είναι οι στόχοι που πρέπει να επιτύχουμε σήμερα, θα τους επιτύχουμε'', προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.

    [09] Συνάντηση Κληρίδη-Ντε Σότο για επίσκεψη Ανάν

    10/5/2002 11:27:00 πμ

    Η επικείμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κύπρο ήταν το αποκλειστικό θέμα της σημερινής συνάντησης του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Αλβαρο Ντε Σότο. Εξερχόμενος του προεδρικού ο κ. Ντε Σότο αρκέστηκε να πει ότι συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές επί του θέματος, ενώ σε ερώτηση εάν έχει βρει τρόπους να βοηθήσει τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, απάντησε λακωνικά ότι θα αναμένει την επίσκεψη Ανάν.

    Τον Αλβαρο ντε Σότο συνόδευε στο Προεδρικό ο σύμβουλός του Ρόμπερτ Νταν.

    Η συνάντηση Κληρίδη- Ντε Σότο πραγματοποιήθηκε ύστερα από δύο συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου των απευθείας συνομιλιών. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βρίσκεται από χθες στην Αγκυρα για επαφές με την τουρκική ηγεσία και για σειρά διαλέξεων, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει.

    [10] Εκτελέσεις θανατοποινιτών στις ΗΠΑ

    10/5/2002 10:16:00 πμ

    Εκτελέστηκε σε ηλεκτρική καρέκλα σήμερα το πρωί στις φυλακές Χόλμαν ντ' Ατμόρ της Αλαμπάμα η 53χρονη αναρχική Λίντα Λίον Μπλοκ που είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία ενός αστυνομικού το 1993, ανακοίνωσαν δικαστικές πηγές.

    Η Λίντα Λίον Μπλοκ είναι η πρώτη γυναίκα που εκτελείται στην Αλαμπάμα από το 1957 και η ένατη στις Ηνωμένες Πολιτείες από την επαναφορά της ποινής του θανάτου το 1976. Η Λίντα Λίον Μπλοκ ήταν και το τελευταίο πρόσωπο που εκτελέστηκε στην Αλαμπάμα με τη χρήση της ηλεκτρικής καρέκλας -της "Yellow Mama"- όπως την αποκαλούν στις ΗΠΑ. Η τοπική Βουλή της Αλαμπάμα αποφάσισε την κατάργηση της ηλεκτρικής καρέκλας και τη χρήση πλέον της θανατηφόρου ένεσης για τους καταδικασμένους στην εσχάτη των ποινών.

    Στο Τέξας εκτελέσθηκε με θανατηφόρο ένεση ο 28χρονος Ρέτζιναλντ Ριβς, ο οποίος είχε καταδικασθεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία ενός 14χρονου κοριτσιού, το 1993. Ο Ριβς, που εργαζόταν σε βιομηχανία, είχε ομολογήσει την ενοχή του για τον στραγγαλισμό της 14χρονης Τζένι Λιν Γουίκς, η οποία βρέθηκε νεκρή λίγες ημέρες αφότου είχε εγκαταλείψει το σπίτι της.

    Οι γονείς της 14χρονης ήταν παρόντες στην εκτέλεση του Ριβς, που έγινε στον θάλαμο των θανατοποινιτών του Χάντσβιλ.

    Η 14χρονη Γουίκς είχε συναντήσει τον Ριβς -που ήταν τότε 19 χρόνων- όταν έφυγε από το σπίτι της. Εμεινε μαζί του στο διαμέρισμά του, αλλά βρέθηκε νεκρή ύστερα από λίγες ημέρες σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Κλάρκσβιλ. Είχε στραγγαλισθεί και έφερε ίχνη σεξουαλικής επίθεσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Τέξας.

    Ο Ριβς είναι ο 11ος άνθρωπος που εκτελείται φέτος στο Τέξας και ο 267ος από το 1982, όταν ξανάρχισαν οι εκτελέσεις θανατοποινιτών στην αμερικανική πολιτεία. Για τον Μάιο έχει προγραμματισθεί η εκτέλεση ακόμη πέντε θανατοποινιτών και άλλοι πέντε θα εκτελεσθούν τον Ιούνιο.

    [11] Αυξάνονται οι μισθοί του δημοσίου

    Πηγή: NET 105,8 fm 10/5/2002 10:13:00 πμ

    Σημαντικές αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων προτείνει μεταξύ άλλων η Επιτροπή Μισθολογίου, και υιοθετεί η ΑΔΕΔΥ. Οι αποδοχές θα ξεκινούν από 300.000 δρχ. και θα φτάνουν τις 891.000. Βασική αρχή της πρότασης είναι η ενσωμάτωση στο βασικό μισθό των δημόσιων υπαλλήλων των επιδομάτων χρόνου υπηρεσίας, εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, κίνητρων απόδοσης και το ειδικό μηνιαίο επίδομα.

    Οπως δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, το κριτήριο για τις αυξήσεις πρέπει να είναι, η σύγκλιση με το μέσο επίπεδο των μισθών και των συντάξεων των πολιτών της ΕΕ.

    Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων εκτιμά το κόστος του μισθολογίου στο 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.

    Πάντως, η Επιτροπή Μισθολογίου έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την πρόταση αυτή, λόγω των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και του ενδεχομένου εμφάνισης πληθωριστικών πιέσεων.

    [12] Καναδάς: Καταγραφή των ιατρικών λαθών

    Πηγή: ΑΠΕ 10/5/2002 10:26:00 πμ

    Πολύ συχνά απασχολούν την κοινή γνώμη σκάνδαλα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν ιατρικά λάθη που έχουν κοστίσει τη ζωή σε ανθρώπους. Παρόλα αυτά μέχρι στιγμής καμία χώρα δεν είχε αποφασίσει να πάρει μέτρα, να αναζητήσει τους λόγους που οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση. Ο Καναδάς, για πρώτη φορά, καθιερώνει μια μεγάλη ιατρική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν ιατρικά λάθη που έχουν κοστίσει ανθρώπινες ζωές, καθώς και χρήματα στο Ταμείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Οι ιατρικοί ερευνητές πρόκειται να εξετάσουν τα αρχεία ασθενών από 20 νοσοκομεία σε όλο τον Καναδά αναζητώντας τα λάθη εκείνα που τους οδήγησαν σε θάνατο και σε σοβαρές επιπλοκές υγείας.

    Tα λάθη είναι διαφορετικής φύσης, από την κακή διάγνωση και την κακή θεραπεία μέχρι επεμβάσεις, στις οποίες έγιναν ιατρικά λάθη ακόμη και στην επιλογή των οργάνων τα οποία εγχειρίστηκαν.

    Οι αρχές υγιεινής των ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει ότι σημειώνονται 3,7 ιατρικά λάθη ανά 100 ασθενείς.

    Τα ιατρικά λάθη στην Αγγλία αγγίζουν το 11%, ενώ στην Αυστραλία υπολογίζονται στο 16,6%.

    Ο δρ. Τζον Μίλαρ, αντιπρόεδρος του Καναδικού Ινστιτούτου Υγείας εξήγησε ότι τα ανησυχητικά νούμερα που ήρθαν από τις ΗΠΑ οδήγησαν τις ιατρικές αρχές στον Καναδά να πραγματοποιήσουν μια ανάλογη μελέτη, που μπορεί στο μέλλον να σώσει ζωές.

    [13] Στο ευρώ το βραβείο Καρλομάγνος

    10/5/2002 10:26:00 πμ

    Στο ευρώ απονεμήθηκε φέτος το βραβείο Καρλομάγνος που δίνεται κάθε χρόνο συνήθως σε μια προσωπικότητα, που συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενότητα. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βιμ Ντούιζενμπεργκ, σε τελετή που έγινε στο δημαρχείο της πόλης Ααχεν παρουσία της βασίλισσας Βεατρίκης της Ολλανδίας και χιλίων καλεσμένων.

    Ο Ντούιζενμπεργκ χαρακτήρισε το ευρώ σύμβολο της ενωμένης Ευρώπης και τόνισε: ''Γνωρίζουμε πως το τολμηρό εγχείρημα της δημιουργίας ενός κοινού νομίσματος αποτελεί κομμάτι μιας ευρύτερης διαδικασίας για μια Ευρώπη ενωμένη όχι μόνον οικονομικά, αλλά και πολιτικά''.

    Ο Iταλός πρόεδρος Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι στην ομιλία του αναφέρθηκε στους νέους, επισημαίνοντας πως ''ήρθε η ώρα να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές τη δημιουργία της Ευρώπης''.

    Ο δήμαρχος της πόλης Γιούργκεν Λίντεν είπε πως ''η δημιουργία του ευρώ είναι η πλέον χρήσιμη απόφαση της Ευρώπης''.

    Το βραβειο Καρλομάγνος απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1950 και το έχουν λάβει μεταξύ άλλων ο πρώτος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Κόνραντ Αντενάουερ (1954), ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος (1982), ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ (1988), ο Μπιλ Κλίντον (2000) και πέρυσι ο ούγγρος συγγραφέας Γκιόργκι Κόνραντ.

    [14] Αναχωρεί ο Κάρολος από το Αγιο Ορος

    10/5/2002 9:14:00 πμ

    Σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει από το Αγιο Όρος, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία από τη Δευτέρα του Πάσχα. Το Αγιο Όρος θα επισκεφτεί και o πρωθυπουργός της Bουλγαρίας, ο οποίος έφτασε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και παρακάθησε σε γεύμα που θα παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Mακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 May 2002 - 8:56:54 UTC