Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαφορά απόψεων Ελλάδας-Βρετανίας για Ευρωστρατό
  • [02] Στην αγκαλιά των γονιών της η Μαρκέλλα
  • [03] Σκληρή γλώσσα Πάγκαλου προς Σημίτη
  • [04] Συνέχεια δίκης Μιλόσεβιτς με μάρτυρα κατηγορίας
  • [05] Ιχνη του βακίλου άνθρακα στην Ουάσινγκτον
  • [06] Μπάσκετ: Νίκη Ολυμπιακού επί του ΠΑΟ
  • [07] Μαρούσι-Αρης 85-81
  • [08] Τάε κβον ντο: ''Χρυσός'' πάλι ο Ιωνάς
  • [09] Το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδας κλείνει τα 40 χρόνια

    [01] Διαφορά απόψεων Ελλάδας-Βρετανίας για Ευρωστρατό

    9/5/2002 9:37:00 μμ

    Διαφορά απόψεων για το θέμα του Ευρωστρατού διαπιστώθηκε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου με το Βρετανό ομόλογό του Τζεφ Χουν, στο Λονδίνο. Οπως δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου, έγινε απόλυτα κατανοητό πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση το κείμενο της Αγκυρας όπως έχει διατυπωθεί, ενώ σχετικά με τα όσα είπε ο κ. Χουν σημείωσε πως αναφέρθηκε σε δυσκολίες προκειμένου να αλλάξει το κείμενο. Στη συνάντηση εξετάστηκαν επίσης το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και η διεθνής τρομοκρατία, θέματα στα οποία υπήρξαν κοινές θέσεις.

    Κυπριακό, Μ. Ανατολή, διεθνής τρομοκρατία επίσης στην ατζέντα

    Πέντε ήταν τα θέματα στην επίσημη ατζέντα των συνομιλιών που είχαν σήμερα οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Βρετανιας κ.κ. Γιάννος Παπαντωνίου και Τζεφ Χουν αρχικά στο υπουργείο Αμυνας και στη συνέχεια σε γεύμα εργασίας, στο ιστορικό μέγαρο Λάνγκαστερ Χάους. Τα θέματα αυτά ήταν το Κυπριακό, ο Ευρωστρατός, τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η διεθνής τρομοκρατία.

    Ο κ. Παπαντωνίου συνοψίζοντας τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών, οι οποίες διήρκησαν περισσότερο από 3 ώρες δήλωσε: Αποκομίσαμε απόλυτη συμφωνία της Ελλάδας με τη Βρετανία σε μια σειρά διεθνών ζητημάτων τα οποία μας απασχολούν και κυρίως το Κυπριακό. Στο θέμα της Κύπρου διαπίστωσα, συνέχισε ο κ. Παπαντωνίου, ότι βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος με την Βρετανία, η οποία στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα και αντιλαμβάνεται επίσης η Βρετανία απόλυτα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην Ευρώπη πέρα από το εάν βρεθεί ή όχι πολιτική λύση. Φυσικά και εμείς επιθυμούμε να βρεθεί πολιτική λύση για να σταματήσει η Κυπριακή τραγωδία, συνέχισε για να προσθέσει ότι: Συμφωνήσαμε απόλυτα επίσης με την Βρετανία στις θέσεις μας για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή και υπήρξε μια πολύ μεγάλη εκτίμηση και θετική αξιολόγηση της συνδρομής που παρέχει η Ελλάδα στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και στο Αφγανιστάν και όπου αλλού χρειάζεται. Αυτό έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τη Βρετανία η οποία παίζει έναν σημαντικό ρόλο σ' αυτόν τον αγώνα.

    [02] Στην αγκαλιά των γονιών της η Μαρκέλλα

    Πηγή: ΑΠΕ 9/5/2002 4:49:00 μμ

    Στην αγκαλιά των συγγενών της επέστρεψε η 6χρονη Μαρκέλλα μετά την περιπέτεια που πέρασε επί 26 μέρες στα χέρια των απαγωγέων της. Σύμφωνα με τους ειδικούς που την παρακολουθούν, η μικρούλα βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση ενώ κατά τη διάρκεια της απαγωγής της εξωτερίκευε τα συναισθήματά της ζωγραφίζοντας και γράφοντας σημειώματα για τη μητέρα και τις φίλες της.

    Αύριο οι απολογίες των τριών απαγωγέων

    Αύριο, αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή οι τρεις απαγωγείς, Ευάγγελος Σαρίδης, 21 ετών, Δημήτρης Κιτσικίδης, 26 χρόνων και ο 23χρονος Αρμένιος Σεργκέι Ζοραμπιάν. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αρπαγή και έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, σύσταση συμμορίας, ληστεία, αντίσταση, διακεκριμένες κλοπές, πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και παράνομη οπλοφορία.

    [03] Σκληρή γλώσσα Πάγκαλου προς Σημίτη

    Πηγή: NET 105,8 fm 9/5/2002 8:39:00 μμ

    Σκληρή γλώσσα προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει άσκησε ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Ζάππειο για την Ημέρα της Ευρώπης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι όταν μιλάς συνέχεια για την ΟΝΕ και στη συνέχεια μιλάς συνεχώς για σύγκλιση, δημιουργείται πρόβλημα με αποτέλεσμα να προκύπτουν στη συνέχεια φαινόμενα τύπου Λεπέν. Επίσης, ο κ. Πάγκαλος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένα φαινόμενα στο χώρο της εκπαίδευσης, καταγγέλλοντας τόσο τους καθηγητές όσο και τους μαθητές για τη στάση τους μέσα και έξω από το σχολείο.

    [04] Συνέχεια δίκης Μιλόσεβιτς με μάρτυρα κατηγορίας

    9/5/2002 8:47:00 μμ

    Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ(ΔΠΔ) για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία κατέθεσε, σήμερα, ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Μιλόσεβιτς ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματικός του γιουγκοσλαβικού στρατού, ο οποίος τόνισε ότι ''το Βελιγράδι κήρυξε πόλεμο εναντίον της επαρχίας του Κόσοβου'', που επεδίωκε να αυτονομηθεί. 0 55χρονος Αλβανός Νίκε Πέρατζ-λιποτάκτησε τον Ιούνιο του 1999-περιέγραψε στο δικαστήριο τις σχέσεις μεταξύ της τότε σερβικής αστυνομίας, των τότε παραστρατιωτικών μονάδων και τέλος των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού.

    Ναι μεν, αλλά.. .

    ''Ως πρόεδρος, ο Μιλόσεβιτς ήταν ο ανώτατος διοικητής του γιουγκοσλαβικού στρατού, δεν κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στο Κόσοβο-με Αλβανούς ως πληθυσμιακή πλειοψηφία-αλλά έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το ίδιο ήταν'', κατέθεσε ο μάρτυρας, που άσκησε διοικητικά καθήκοντα κατά την εκστρατεία του γιουγκοσλαβικού στρατού στο Κόσοβο.

    Μέχρι σήμερα παρήλασαν ως μάρτυρες κατηγορίας Αλβανοί του Κόσοβου που έπεσαν θύματα αυτής της εκστρατείας.

    Ο Γιουγκοσλάβος πρώην πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δικάζεται μετά τις 12 Φεβρουαρίου κατηγορούμενος για τέλεση εγκλημάτων πολέμου αλλά και εναντίον της Ανθρωπότητας κατά την περασμένη δεκαετία.

    Tι απαντά ο Μιλόσεβιτς

    Ο Μιλόσεβιτς αντιτείνει σταθερά ότι έπρεπε να κατηγορηθούν επίσης τα μέλη του ''Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού του Κόσοβου'' αλλά και ΝΑΤΟϊκοί που διέταξαν και διέπραξαν τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον γιουγκοσλαβικών στόχων. Ο ίδιος μάρτυρας κατέθεσε, απαντώντας σε ερώτημα του κατηγορούμενου, ότι στο Κόσοβο ''δεν ανέπτυξε δράση μία μόνον μονάδα, αλλά με την εξαίρεση του πολεμικού ναυτικού, το σύνολο των γιουγκοσλαβικών ένοπλων δυνάμεων''.

    Επίσης ο Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι ο μάρτυρας εκβιάζεται από τον ''Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό του Κόσοβου'' και ότι έχει λιποτακτήσει. Ο πρώην διοικητής ανέφερε ότι καταθέτει όσα γνωρίζει στο όνομα γυναικών, παιδιών, αντρών που έχασαν για πάντα τους δικούς τους στο Κόσοβο και είναι σήμερα απαρηγόρητοι. ''Ποτέ δεν θα λησμονήσω όσο ζω τα εγκλήματα που είδαν προσωπικά να τελούνται'', πρόσθεσε, αποσαφηνίζοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών υπήχθη τότε με διαταγή του Μιλόσεβιτς στο Γενικό Αρχηγείο των Ενοπλων Δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας.

    [05] Ιχνη του βακίλου άνθρακα στην Ουάσινγκτον

    9/5/2002 8:36:00 μμ

    Ιχνη του βακίλου του άνθρακα εντοπίστηκαν στην Ουάσινγκτον σε μικρή ποσότητα αλληλογραφίας που προοριζόταν για εξωτερικό κτίριο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ανακοίνωσε σήμερα η ίδια η Fed. Ωστόσο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ''υπάρχει μεγάλη πιθανότητα'' να φάνηκαν ψευδώς θετικά τα αποτελέσματα των εξετάσεων ή να πρόκειται για μόλυνση από προηγούμενα περιστατικά. Αυτή είναι ωστόσο η δεύτερη φορά που η αμερικανική Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα εκτίθεται στο θανατηφόρο βακτήριο που προκάλεσε πέρυσι το θάνατο πέντε ανθρώπων. Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι ''υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες'' τα ίχνη αυτά άνθρακα που βρέθηκαν να αποδειχθεί ότι φάνηκαν ψευδώς θετικά στις εξετάσεις ή ότι αποτελούν μόλυνση που προκλήθηκε από προηγούμενα περιστατικά.

    [06] Μπάσκετ: Νίκη Ολυμπιακού επί του ΠΑΟ

    9/5/2002 10:32:00 μμ

    Διπλή επιτυχία σημείωσε ο Ολυμπιακός μετά τη σημερινή του νίκη με 89-80, στο ΟΑΚΑ, επί του Παναθηναϊκού, στην πρώτη αναμέτρηση των "αιωνίων" για τα ημιτελικά των πλέι οφ. Οι παίκτες του Σλόμπονταν Σούμποτιτς κατάφεραν να "σπάσουν" το πλεονέκτημα έδρας του πρωταθλητή Ευρώπης, ενώ σημείωσαν και τη δεύτερη τους νίκη μέσα στο "άντρο" των "πρασίνων" από το 1995.

    Ετσι, την Κυριακή στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να "ζευγαρώσει" τις απαιτούμενες νίκες, που θα τον στείλουν στον τελικό κόντρα σε ΑΕΚ ή Ηρακλή.

    Τα δεκάλεπτα: 19-14, 34-42, 53-66, 80-89

    [07] Μαρούσι-Αρης 85-81

    9/5/2002 8:38:00 μμ

    Το Μαρούσι έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του στην πρώτη οκτάδα της τελικής κατάταξης της Α1 μπάσκετ. Η ομάδα του Κώστα Πετρόπουλου επικράτησε στο κλειστό του Αγίου Θωμά, του Αρη με 85-81 (ημ. 43-40) και έκανε το 1-0 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις για την Β' φάση των πλέι οφ (θέσεις 7-10). Ετσι, οι Μαρουσιώτες θα επιδιώξουν να διπλασιάσουν τις νίκες τους επί του Αρη, στην αναμέτρηση που θα γίνει την Κυριακή στο Αλεξάνδρειο, για να πάρουν την πρόκριση στην επόμενη φάση των πλέι οφ, αλλά ο πάλαι ποτέ αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ, Αρης, δεν πρόκειται να παραδώσει τα όπλα και έτσι την Κυριακή αναμένεται να γίνει ένα συναρπαστικό παιχνίδι.

    Τα δεκάλεπτα: 18-19, 43-40, 71-57, 85-81.

    [08] Τάε κβον ντο: ''Χρυσός'' πάλι ο Ιωνάς

    9/5/2002 10:29:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Για δεύτερη φορά στην καριέρα του ο Γιώργος Ιωνάς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τάε κβον ντο στα -67 κιλά. Ο 25 χρονος αθλητής του Α.Σ. Περιστερίου, αντιμετώπισε στον τελικό τον Βέλγο Αμπντελκρίμ Χοχούντ τον οποίο και νίκησε με 4-1 στα σημεία. Στον πρώτο γύρο το σκορ ήταν ισόπαλο και με τον ίδιο αργό ρυθμό έκλεισε και ο δεύτερος γύρος. Στον τρίτο γύρο ο Γιώργος Ιωνάς "καθάρισε' το παιχνίδι και διατήρησε τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν δύο χρόνια στην Πάτρα. Νωρίτερα στον ημιτελικό, ο Ελληνας αθλητής επικράτησε του Ρώσου Αμπντουλάχ Μαγκομέντοφ με 5-3 στα σημεία.

    [09] Το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδας κλείνει τα 40 χρόνια

    9/5/2002 9:08:00 μμ

    Τα 40 χρόνια της λειτουργίας του γιορτάζει το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας το Σαββατοκύριακο. Με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου από τα ακριβή γενέθλια του (ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1961) η σημερινή διοίκηση του θεάτρου διοργανώνει το πρωί της Κυριακής 12 Μαΐου εκδήλωση στην οποία θα επιδοθούν τιμητικές διακρίσεις στους απόμαχους ηθοποιούς του θεάτρου (γνωστούς πρωταγωνιστές στην πλειονότητα τους) αλλά και μουσική παράσταση στην οποία νέοι ηθοποιοί θα ερμηνεύσουν τραγούδια από παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Από αύριο στο πλαίσιο του γιορτασμού αρχίζει στο φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών διήμερο συνέδριο για τη «Φυσιογνωμία και τις προοπτικές» του ΚΘΒΕ στο οποίο θα μετάσχουν με εισηγήσεις τους θεατρολόγοι και καθηγητές του τμήματος θεάτρου του Αριστοτελείου πανεπιστημίου το οποίο και ανέλαβε τη διοργάνωση του συνεδρίου.

    Και έκδοση λευκώματος

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου που αρχίζει την Παρασκευή το απόγευμα, εισηγητές είναι οι κ. Νικηφόρος Παπανδρέου, Γιώργος Φράγκογλου, Νίκος Χουρμουζιάδης, Εφη Βαφειάδου, Ζωή Σαμαρά, Πέτρος Μάρκαρης, Γιάννα Τσόκου, Ελένη Βαροπούλου και ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ βίκτωρ Αρδίττης.

    Σχετικά με τον γιορτασμό η διοίκηση αποφάσισε την έκδοση λευκώματος με τη δραστηριότητα του θεάτρου τις τέσσερις δεκαετίες της λειτουργίας του. Το λεύκωμα καθυστερεί την έκδοση του καθώς μεγάλο μέρος του αρχειακού υλικού (φωτογραφίες, προγράμματα, κοστούμια κ.α) έχει απολεσθεί εδώ και δεκαετίες. Τις απώλειες κατήγγειλαν κατά καιρούς διευθυντές και μέλη του Δ.Σ του θεάτρου.

    Εορτασμός σε μια «νέα κρίση» για το ΚΘΒΕ

    O γιορτασμός για τα 40χρονα του ΚΘΒΕ βρίσκει τη δεύτερη Κρατική σκηνή και πάλι σε μια «νέα κρίση» λειτουργίας καθώς οι ηθοποιοί του θεάτρου απεργούν (ματαίωσαν απροειδοποίητα τις προγραμματισμένες του παραστάσεις ανήμερα και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα) διαμαρτυρόμενοι για την μη ανανέωση της σύμβασης 14 συναδέλφων τους. Το ΚΘΒΕ που μετατράπηκε όπως και το Εθνικό θέατρο-σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εδώ και έξι περίπου χρόνια απασχολεί σήμερα 127 ηθοποιούς. Οι συμβάσεις εργασίας των ηθοποιών του ΚΘΒΕ είναι οκτάμηνες ή εξάμηνες και η αμοιβή τους είναι κατά 10% και πλέον υψηλότερη απ αυτή των συναδέλφων τους του Εθνικού Θεάτρου. Πέρσι το ΚΘΒΕ διέθεσε 1.703.900.000 δρχ. για αμοιβές καλλιτεχνικού προσωπικού (περί το μισό του ετήσιου προϋπολογισμού του των 3,8 δις.).

    Απ το σύνολο των αδιάλειπτα μισθοδοτούμενων ηθοποιών ποσοστό μεγαλύτερο του 1/3 δεν χρησιμοποιήθηκαν στις διανομές (παραστάσεις) του θεάτρου εξακολουθούσαν όμως να είναι μισθοδοτούμενοι. Η απεργία των ηθοποιών που χαρακτηρίστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου κ.Βίκτωρα Αρδίττη ως «αδέσποτη», διακόπηκε την Πέμπτη (καθώς θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι τρεις παραστάσεις στις σκηνές του Βασιλικού θεάτρου, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της Μονής Λαζαριστών Πέμπτη και Παρασκευή), ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα συνεχισθεί στη διάρκεια του «εορταστικού» Σαββατοκύριακου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 May 2002 - 20:54:58 UTC