Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Υπουργού Παιδείας στην Κατερίνη
  • [02] Επιχείρηση θεραπείας της μικρής Αλεξάνδρας
  • [03] Συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Ευρωβουλευτών
  • [04] Ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας στη Μ.Ανατολή
  • [05] Χειραψία Κληρίδη - Ετσεβίτ στη Βαρκελώνη

    [01] Επίσκεψη Υπουργού Παιδείας στην Κατερίνη

    15/3/2002 10:42:00 μμ

    Η υπουργική ιδιότητα δεν στάθηκε ικανή να συγκρατήσει τη βαθιά συγκίνηση και τα δάκρυα του Υπουργού Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου, κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην Κατερίνη. Αφορμή για το συναισθηματικό ξέσπασμα του υπουργού ήταν η εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην πόλη, για την ηρωίδα δασκάλα Σοφία Ευθυμίου που σκοτώθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

    Η Σοφία Ευθυμίου αδελφή του πατέρα του υπουργού, υπηρετούσε ως δασκάλα στο Λιτόχωρο Πιερίας όπου ανέπτυξε ιδιαίτερα αγωνιστική δραστηριότητα στην περίοδο της ελληνογερμανικής κατοχής και σκοτώθηκε τελικά στα 1948 κατα τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

    Αρκετά χρόνια μετά το θάνατο της τιμήθηκε ως ''ηρωίδα δασκάλα'' από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ ο ανδριάντας της βρίσκεται στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Κατερίνης.

    Ο σημερινός υπουργός γεννήθηκε λίγα χρόνια μετά το χαμό της θείας του, έμαθε όμως την ιστορία και τη δράση της απο τους γονείς του.

    Στη σημερινή τελετή τιμής και στην επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη παρέστη ο υπουργός Παιδείας ο οποίος και κατέθεσε στεφάνι στη προτομή της ηρωίδας θείας του χωρίς να καταφέρει να συγκρατήσει τα δάκρυα του συνδιάζοντας την οικογενειακή σχέση και φόρτιση και τη συγκυρία της επίσημης (με την ιδιότητα του υπουργού Παιδείας) απόδοσης τιμής στη μνήμη της.

    Ο κ.Ευθυμίου εγκαινίασε το Κέντρο Πληροφόρησης νέων Κατερίνης, επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό καθώς και το 5ο Γυμνάσιο της Κατερίνης και συνομίλησε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

    [02] Επιχείρηση θεραπείας της μικρής Αλεξάνδρας

    15/3/2002 11:34:00 μμ

    Σε ετοιμότητα έθεσε από σήμερα το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας και το Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, για να συμβάλει στην επιχείρηση θεραπείας της μικρής Αλεξάνδρας Σημαντηράκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης οι ενδιαφερόμενοι δότες που θα πρέπει να είναι άτομα ηλικίας 18-50- ετών και να πληρούν τις προυποθέσεις που απαιτούνται για την εθελοντική αιμοδοσία, μπορούν να απευθύνονται από τις 9:00 π.μ εως 9:00 μ.μ από αύριο, εως και την ερχόμενη Δευτέρα (Καθαρά Δευτέρα) στο Κέντρο Ιστοσυμβατότητας του Ιπποκρατείου. Τα τηλέφωνα του κέντρου είναι 0310892056.

    NEW TITLE

    μπορούν να απευθύνονται από τις 9:00 π.μ εως 9:00 μ.μ από αύριο, εως και την ερχόμενη Δευτέρα (Καθαρά Δευτέρα) στο Κέντρο Ιστοσυμβατότητας του Ιπποκρατείου. Τα τηλέφωνα του κέντρου είναι 0310892056.

    [03] Συνάντηση Τσοχατζόπουλου-Ευρωβουλευτών

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/3/2002 10:59:00 μμ

    Ενημέρωση για όλα τα σημαντικά θέματα που χειρίζεται το Yπουργείο Ανάπτυξης, έγινε απόψε από τον Yπουργό Aκη Τσοχατζόπουλο στους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που τον επισκέφθηκαν στο Yπουργείο. Στη συνάντηση τονίστηκε ότι είναι ανάγκη να εντατικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ του Yπουργείου και των Eλλήνων ευρωβουλευτών, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2003.

    [04] Ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας στη Μ.Ανατολή

    15/3/2002 11:39:00 μμ

    Αναπτερώνονται οι ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή, μετά τη σημερινή αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε σήμερα το βράδυ ο Αμερικανός απεσταλμένος Aντονι Ζίνι, με τον Γιάσερ Αραφάτ ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευσή του στην ειρηνευτική διαδικασία. Η βία πάντως εξακολουθεί να μαστίζει την περιοχή, καθώς 4 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα και 2 παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη που σημειώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας.

    Την εξέλιξη υποδέχτηκαν με ικανοποίηση ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπους και το Στέητ Ντηπάρμεντ, που ζήτησε ωστόσο την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Αυτοσυγκράτηση και μέτρα υπέρ της ειρήνης ζήτησε από τις δυο πλευρές και η Μόσχα.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης ευχαρίστησε τον κ. Ζίνι για τις προσπάθειές του και επανέλαβε ''την πλήρη δέσμευσή του στο σεβασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας''.

    Αφού έκαναν τις δηλώσεις τους οι δύο άνδρες αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Πριν από τη συνάντηση, ο Παλαιστίνιος επικεφαλής διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι ο Γιάσερ Αραφάτ θα επέδιδε στον στρατηγό Ζίνι ένα ''παλαιστινιακό σχέδιο'' για κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στις διαπραγματεύσεις. Αλλά καμία πληροφορία σχετικά με τις συνομιλίες των δύο ανδρών για το θέμα αυτό δεν διέρρευσε στον Τύπο.

    Αύριο, ο Αμερικανός στρατηγός θα συναντηθεί με ανώτατους παλαιστίνιους αξιωματούχους, τον κ. Ερεκάτ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αχμαντ Κορέι και τον Υπουργό Πληροφόρησης Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο.

    Εκτέλεση Παλαιστίνιων στην Ναμπλούς

    Δύο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ήταν συνεργάτες των Ισραηλινών καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέσθηκαν απόψε στην Ναμπλούς, από μια ένοπλη οργάνωση που πρόσκειται στην Φατάχ, ανακοίνωσε μέλος της οργάνωσης και νοσοκομειακοί κύκλοι.

    Επίσης, ένας ακόμα Παλαιστίνιος σκοτώθηκε απόψε στην Χεβρόνα μέσα στο σπίτι του απο σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ένοπλους Παλαιστίνιους.

    [05] Χειραψία Κληρίδη - Ετσεβίτ στη Βαρκελώνη

    Πηγή: ΑΠΕ 15/3/2002 8:06:00 μμ

    Ως κοινωνική επαφή χαρακτήρισε την χειραψία, που αντάλλαξαν με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, που πραγματοποιείται στην Βαρκελώνη.

    "Χαιρέτισα τον κ.Κληρίδη, διότι είναι η πρώτη φορά, που τον συνάντησα. Δεν συζητήσαμε πολιτικά, ήταν μια κοινωνική επαφή. H πολιτική αφορά τον κ.Ντενκτάς", είπε ο κ.Ετζεβίτ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τούρκων δημοσιογράφων.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια στις διακοινοτικές συνομιλίες, ο κ.Ετζεβίτ υπογράμμισε τα θετικά αντανακλαστικά, που γέννησε αυτή η διαδικασία, σημειώνοντας ότι "εδώ στη Βαρκελώνη επιβεβαίωσα τον θετικό αντίκτυπο που είχαν οι συνομιλίες Ντενκτάς-Κληρίδη", ενώ και πρόσθεσε, ότι πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή την εξέλιξη, σε συνομιλίες που είχαν μαζί του.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός, ο ίδιος υπενθύμισε στους συνομιλητές του ότι "πρέπει να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα της Κύπρου, η ύπαρξη δύο διαφορετικών κρατών". Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ.Ετζεβίτ ανέφερε ότι είχε μία απλή χειραψία με τον κ.Σημίτη και ότι στην παρέμβασή του παρουσίασε στους ευρωπαίους ηγέτες την αντίθεσή του προς την πιθανότητα αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ και την ανησυχία του για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

    Ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας τέλος και τις αντίθετες απόψεις που διατυπώθηκαν πρόσφατα από στρατιωτικούς επιτελείς, ο κ.Ετζεβίτ παρατήρησε ότι "σε μία δημοκρατία διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις, όμως, η τουρκική κοινή γνώμη υποστηρίζει με ποσοστά που ξεπερνούν το 70% τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τη χώρας".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 March 2002 - 21:55:05 UTC