Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ματαιώνονται οι στάσεις των συντακτών της ΕΡΤ
  • [02] Επαφές Χαταμί με αντιπολίτευση-Χριστόδουλο
  • [03] Συναντήσεις Καραμανλή στη Βαρκελώνη
  • [04] Ληστεία με λεία 10.000 ευρώ, σε τράπεζα
  • [05] ''Eρπον νέφος'' στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία''
  • [06] ''Ανάβει φωτιές'' ο προαστιακός σιδηρόδρομος
  • [07] Βελτιώσεις για τους επαγγελματίες οπλίτες
  • [08] Θρίλερ η δολοφονία στη Θεσσαλονίκη
  • [09] Αντιδράσεις στην πρόταση Κομισιόν για τον καπνό
  • [10] Πέθανε ο μητροπολίτης Κερκύρας Τιμόθεος
  • [11] Αναδρομικές αυξήσης στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ
  • [12] Εξαρθρώθηκε σπείρα λαθρεμπόρων
  • [13] Υεμένη: Έκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία
  • [14] Μυστηριώδης σύλληψη του σέρβου αντιπροέδρου
  • [15] Ν. Κορέα: Σφοδρές συγκρούσεις σε διαδήλωση
  • [16] Θρησκευτικές συγκρούσεις στην Ινδία
  • [17] Ε.Ε: επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών
  • [18] Οικοδομικές άδειες σε πέντε μέρες
  • [19] Σύσταση Γραφείου Παρακολούθησης Τιμών
  • [20] Γονίδια και υπέρταση
  • [21] Εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου στη Δράμα
  • [22] Αρχαιολογικά ευρήματα στο Μαρκόπουλο
  • [23] Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου
  • [24] Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή
  • [25] Γιόκο Ονο: Αγόρασε το πατρικό σπίτι του Λένον
  • [26] Πεντάχρονη-ιδιοφυία στα χρηματοοικονομικά
  • [27] Γλεντήστε την Καθαρά Δευτέρα στη Β. Ελλάδα
  • [28] ''Bar'' και ''B.B'' στο στόχαστρο του ΕΣΡ

    [01] Ματαιώνονται οι στάσεις των συντακτών της ΕΡΤ

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/3/2002 7:11:00 μμ

    Ματαιώνονται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ η τετράωρη στάση εργασίας από τις οκτώ έως τα μεσάνυχτα απόψε, στην τηλεόραση και η 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Πέμπτη για όλους τους συντάκτες που εργάζονται στην ΕΡΤ. Μετά από διαπραγματεύσεις επετεύχθη προσέγγιση απόψεων μεταξύ ΕΣΗΕΑ και διοίκησης ΕΡΤ, ως προς την εξομοίωση των αμοιβών των δημοσιογράφων της ΕΡΤ με εκείνες των Αθηναϊκών εφημερίδων και υπεγράφη συλλογική σύμβαση εργασίας.

    [02] Επαφές Χαταμί με αντιπολίτευση-Χριστόδουλο

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/3/2002 2:52:00 μμ

    Συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε το πρωί ο πρόεδρος του Ιράν Σεγιέντ Μοχάμεντ Χαταμί. Ο Ιρανός πρόεδρος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΝΔ την οποία αποτελούσαν οι κύριοι Τζανής Τζανετάκης, Πέτρος Μολυβιάτης και η κ. Μαριέτα Γιαννάκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση έγιναν αναφορές στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη, τα έργα των οποίων γνωρίζει ο κ. Χαταμί, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της ηθικής στην πολιτική. Η κ. Γιαννάκου έθιξε το ζήτημα της κοινωνίας των πολιτών και την εξέλιξη της προόδου των γυναικών, θέμα με το οποίο συμφώνησε ο Ιρανός ηγέτης. Ο κ. Xαταμί κατά τις ίδιες πηγές αναφέρθηκε στο ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και εξέφρασε τον ''θαυμασμό'' του για τη δράση του ιδρυτή της ΝΔ.

    Με την Αλέκα Παπαρήγα

    Ο κ.Χαταμί συναντήθηκε και με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε στις δηλώσεις της την ανάγκη παρέμβασης των λαών και των κυβερνήσεων ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Η κ.Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν για να κλείσει το Παλαιστινιακό με θετικό και δίκαιο τρόπο σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές.

    Αναφερόμενη στον παγκόσμιο συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας η γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι είναι σωστό να καταδικαστεί η τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά ''πρέπει να αντιπαρατεθούμε σε όλους εκείνους, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και σε άλλες δυνάμεις που με πρόσχημα την τρομοκρατία δημιουργούν προϋποθέσεις να χτυπηθούν τα δικαιώματα των λαών και το δικαίωμά τους να επιλέξουν το δικό τους δρόμο εξέλιξης και το δικό τους τρόπο ζωής στη χώρα τους''.

    Με τον Ν. Κωνσταντόπουλο

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Νίκο Χουντή, μετά τη συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο τόνισε ότι οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν πολύπλευρες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, γιατί έχουν κοινά συμφέροντα για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν σε έναν διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς, αλλά και σε μια συνεργασία ανάμεσα στις οικονομίες των δύο χωρών.

    Η Ελλάδα, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος μπορεί να είναι στρατηγικός σύμμαχος και στρατηγικός φίλος του Ιράν στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σημείωσε ακόμη ότι ο διάλογος ανάμεσα στους λαούς, τους πολιτισμούς και τις θρησκείες αποτελεί δημιουργικό στοιχείο και για την αντιμετώπιση περιφερειακών και τοπικών προβλημάτων, κάτω από τα πλαίσια μιας αρχιτεκτονικής του διεθνούς δικαίου, το οποίο όπως είπε, ''δεν θα παραμερίζεται κάθε φορά που η εκάστοτε υπερδύναμη θα θέλει να δρα μονομερώς για να επιβάλει τις θελήσεις της και τα συμφέροντά της''.

    Με Χριστόδουλο

    Περισσότερο από 50 λεπτά κράτησε η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Χαταμί στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών στο γραφείο του κ.Χριστόδουλου. Ο Ιρανός ηγέτης απευθυνόμενος στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τόνισε ότι ήδη κατέθεσε πρόταση στον ΟΗΕ για την ειρήνη στον κόσμο. Οι δυνάμεις που απειλούν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Με τέτοια εξέλιξη, κανείς λαός δεν θα είναι ασφαλής. Ούτε ο λαός ούτε η ηγεσία εκείνου του οποίου απειλεί με τη χρήση πυρηνικών.

    Στη σημερινή κοινωνία-τόνισε ιδιαίτερα ο Ιρανός ηγέτης-έχει ξεχαστεί ο Θεός. Εχει περιθωριοποιηθεί. Μοναδική λύση είναι η επιστροφή στο Θεό και η εφαρμογή στην καθημερινότητα του λόγου του. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην ομιλία του τόνισε ιδιαίτερα, ότι ''όλοι όσοι πιστεύουμε στο Θεό, όσοι θρησκευόμεθα θα πρέπει να τολμήσουμε να δούμε και να πούμε την αλήθεια: οι θρησκείες δεν έχουν κάνει αυτό που πρέπει για να βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει ότι η σύγκρουση δεν είναι η λύση, η σύγκρουση είναι το πρόβλημα. Ο χριστιανισμός ιδιαίτερα και μάλιστα η Ορθοδοξία, δεν ανεμίχθη στην πολιτική και δεν θέλησε να αποκτήσει κοσμική πολιτική εξουσία. Παρά ταύτα, έχουν ρόλο να παίξουν για την αποτροπή των συγκρούσεων. Μπορούν να συνενώσουν τις δυνάμεις των, να συνεννοηθούν και να επηρεάσουν και τους λαούς και τις εξουσίες, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί η θρησκεία ως όπλο εναντίον άλλης θρησκείας".

    Ο κ.Χριστόδουλος, είπε στον Ιρανό ηγέτη για την πρωτοβουλία της Εκκλησίας της Ελλάδος να γίνει διαθρησκευτική διάσκεψη για να καταγγελθεί και πάλι η τρομοκρατία, ενώ αναφέρθηκε στη φιλοξενία που προσφέρει η χώρα μας σε χιλιάδες Ιρανούς, Πακιστανούς, Κούρδους και μουσουλμάνους από άλλες χώρες.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ, ο Επίσκοπος Σαλώνων Θεολόγος, ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Θωμάς Συνοδινός και ο εκπρόσωπος τύπου του Αρχιεπισκόπου αρχιμανδρίτης Επιφάνειος.

    [03] Συναντήσεις Καραμανλή στη Βαρκελώνη

    Πηγή: ΑΠΕ 15/3/2002 2:41:00 μμ

    Συνάντηση με τον Βόισλαβ Κοστούνιτσα στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου της Βαρκελώνης είχε πριν αναχωρήσει για την Αθήνα ο Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοστούνιτσα ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την συμφωνία με το Μαυροβούνιο και ανακοίνωσε ότι θα είναι παρών στο φόρουμ που διοργανώνει η ΝΔ σε συνεργασία με το ΕΛΚ τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, για την κατάσταση και την εξέλιξη των Βαλκανίων. Ο κ. Καραμανλής, νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Γιάν Πέτερσεν, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως το σχέδιο που έχει εκπονήσει η νορβηγική κυβέρνηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε διεθνές επίπεδο.

    Σχέδιο καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής

    Ο κ. Καραμανλής συμφώνησε με τον κ. Πέτερσεν να προωθήσουν από κοινού το σχέδιο αυτό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς ''η διαφθορά και η διαπλοκή εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη περιθωριοποιούν τον υγιή επιχειρηματικό κόσμο-κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-και τραυματίζουν τη δημοκρατία''.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρώπη και την Ελλάδα και σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα με αποφασιστικότητα.

    [04] Ληστεία με λεία 10.000 ευρώ, σε τράπεζα

    Πηγή: ΑΠΕ 15/3/2002 1:53:00 μμ

    Δύο άγνωστοι κρατώντας ο ένας πιστόλι και ο άλλος περίστροφο μπήκαν στις 11.30 το πρωί στο υποκατάστημα της Εθνικής στην οδό Αχαρνών στον Αγιο Ελευθέριο και αφού ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους απέσπασαν από τρία ταμεία 10.000 ευρώ και εξαφανίστηκαν. Οπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες διέφυγαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού που σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας είχε κλαπεί χθες από την Κυψέλη. Από την αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην αξιοποίηση βιντεοταινίας στην οποία μέσω κλειστού κυκλώματος έχουν καταγραφεί οι σκηνές της ληστείας.

    [05] ''Eρπον νέφος'' στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία''

    Πηγή: ΑΠΕ 15/3/2002 1:02:00 μμ

    Προβλήματα για μία ώρα προκάλεσε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ένα σύννεφο που "έπεσε" στην περιοχή του αερολιμένα στις 10.30 σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Ιωάννη Καναβάκη, το "έρπον νέφος" που κάλυψε το αεροδρόμιο ανάγκασε την πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας 181 από Αθήνα να επιστρέψει στο αεροδρόμιο των Σπάτων, καθώς δεν κατάφερε να προσγειωθεί, ενώ σημειώθηκαν καθυστερήσεις και σε άλλες πτήσεις που είχαν προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Στο αεροπλάνο επέβαινε και ο υπεύθυνος του τομέα ΠΕΧΩΔΕ της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος επέστρεψε στην Αθήνα και κατά συνέπεια αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που θα έδινε με θέμα τα έργα υποδομής της πόλης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Σε δοκιμαστική λειτουργία το σύστημα ενόργανης προσέγγισης (ILS)

    Σε ανακοίνωσή του ο κ. Τσιτουρίδης επισημαίνει πως αν και έχει εξαγγελθεί ότι από τις 29 Δεκεμβρίου 2001 θα λειτουργούσε το σύστημα ILS II μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει.

    Από την πλευρά του ο κ. Καναβάκης τόνισε ότι το σύστημα λειτουργεί σε δοκιμαστική φάση, και επισήμανε ότι πριν από μία εβδομάδα οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου ενημέρωσαν τον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, για την πορεία των έργων στο αεροδρόμιο και για το πότε θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ενόργανης προσέγγισης.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του κ. Καραμανλή, στις 8 Μαρτίου 2002, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ο διοικητής της ΥΠΑ, Αθανάσιος Τζογάνης είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους, ότι το σύστημα ενόργανης προσέγγισης (ILS) έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και ίσως σε 15 ημέρες να δοθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία.

    [06] ''Ανάβει φωτιές'' ο προαστιακός σιδηρόδρομος

    15/3/2002 6:21:00 μμ

    Τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε ο δήμαρχος Αθηναίων κ.Δ.Αβραμόπουλος με τη προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητά να ακυρωθούν οι αποφάσεις των υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Μεταφορών και Πολιτισμού, που αφορούν τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία μεταξύ άλλων και μέρους του προαστιακού σιδηροδρόμου, που υπάγεται στα ολυμπιακά έργα.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του δημάρχου Αθηναίων, από την υλοποίηση των επίμαχων έργων θα επέλθουν κυκλοφοριακά προβλήματα στην πρωτεύουσα.

    NEW TITLE

    Η προσφυγή του κ.Αβραμόπουλου προκάλεσε πόλεμο δηλώσεων μεταξύ της προέδρου του "Αθήνα 2004" Γιάννας Αγγελοπούλου και του ίδιου, ενώ σε παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής επικρίνει τον κ.Αβραμόπουλο και υποστηρίζει ένθερμα το έργο.

    [07] Βελτιώσεις για τους επαγγελματίες οπλίτες

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/3/2002 5:34:00 μμ

    Από τους ήδη προσληφθέντες επαγγελματίες οπλίτες θα ισχύσουν οι βελτιώσεις που προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αυτό ανακοίνωσαν ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και ο υφυπουργός Λουκάς Αποστολίδης στις τελετές ορκωμοσίας που έγιναν σήμερα στο Μεγάλο Πεύκο και τη Θήβα αντίστοιχα.

    Στο μεταξύ, η Αεροπορία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα με τους επιτυχόντες άνδρες και γυναίκες του διαγωνισμού των επαγγελματιών οπλιτών. Πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα 010-3221418 και στον ιστοσελίδα της Αεροπορίας.

    [08] Θρίλερ η δολοφονία στη Θεσσαλονίκη

    15/3/2002 4:47:00 μμ

    Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της νεαρής ομογενούς, που κατηγορείται, ότι σκότωσε με μαχαίρι τον πατέρα της μέσα στο γραφείο της, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς η κατάθεσή της στην ανακρίτρια ανέτρεψε τα δεδομένα. Η 21 ετών τελικά Ναταλί Κεχιοπούλου, με τα νέα στοιχεία, που κατέθεσε, άφησε άφωνους ανακριτή και ψυχολόγο, καθώς ομολόγησε, ότι το θύμα δεν ήταν πατέρας της αλλά κουνιάδος της.

    Οπως μάλιστα προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση, το όργανο του εγκλήματος, με το οποίο δολοφονήθηκε ο 40χρονος Γιώργος Κεχιόπουλος, δεν είναι το μαχαίρι, που βρέθηκε, καθώς τα τραύματα έχουν βάθος 23 εκατοστά και όχι 12, όπως η λεπίδα του μαχαιριού.

    Ο ιατροδικαστής μάλιστα αφήνει υπόνοιες, ότι στον τόπο του εγκλήματος θα πρέπει να υπήρχε ένα ακόμα άτομο.

    [09] Αντιδράσεις στην πρόταση Κομισιόν για τον καπνό

    Πηγή: ΕΤ-1 15/3/2002 4:37:00 μμ

    Αρνητικά τοποθετήθηκε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην πρόταση της Κομισιόν για κατάργηση των επιδοτήσεων του καπνού μετά και από τη συντονισμένη παρέμβαση του συνόλου των Ελλήνων ευρωβουλευτών.Οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον του καπνού θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ωστόσο η γνωμοδότηση του ευρωκοινοβουλίου αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για τις ευρωπαϊκές χώρες που παράγουν καπνό.

    [10] Πέθανε ο μητροπολίτης Κερκύρας Τιμόθεος

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/3/2002 3:33:00 μμ

    Νεκρός μέσα στο σπίτι του, στους Αμπελόκηπους, βρέθηκε σήμερα το πρωί, ο 62χρονος μητροπολίτης Κερκύρας Τιμόθεος, κατά κόσμον Τριβιζάς. Ο μητροπολίτης Κερκύρας είχε επιστρέψει χθες το απόγευμα από την Ρώμη, όπου ως μέλος της Ελλαδική Εκκλησίας είχε γίνει δεκτός από τον Πάπα. Το 1984 είχε εκλεγή μητροπολίτης Κερκύρας.

    Ο μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Τιμόθεος (Τριβιζάς) γεννήθηκε το 1939 στον Αγρό Κερκύρας. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στη Μ. Βρετανία. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1962 και Πρεσβύτερος το 1967. Χρημάτισε Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου και ασχολήθηκε με την ποιμαντική του τουρισμού, των ναυτικών και των φυλακισμένων. Εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος το 1984.

    [11] Αναδρομικές αυξήσης στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ

    Πηγή: ΑΠΕ 15/3/2002 3:25:00 μμ

    Αναπροσαρμογή στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης αποφάσισε το Δ.Σ της ΕΥΔΑΠ, εφαρμόζοντας κοινή υπουργική απόφαση. Το τιμολόγιο της ύδρευσης αυξάνεται κατά 4,9% ενώ τα τέλη αποχέτευσης τα οποία μέχρι σήμερα ήταν 48% επί της αξίας του τιμολογίου του νερού, αναπροσαρμόζονται στο 52%. Τα νέα τιμολόγια θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από 14/2/2002 και θα ισχύουν έως τις 31/12/2002. Η προηγούμενη αύξηση είχε γίνει την 17/2000

    [12] Εξαρθρώθηκε σπείρα λαθρεμπόρων

    Πηγή: ΑΠΕ 15/3/2002 4:05:00 μμ

    Κύκλωμα, που ανήκει στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα εξάρθρωσε η αστυνομία ύστερα από πολύμηνες έρευνες και αξιοποίηση πληροφοριών. Εννέα άτομα συνελήφθησαν ήδη ενώ καταζητούνται ακόμα τέσσερα.

    Η σπείρα δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο τσιγάρων ενώ το συνολικό ύψος των διαφυγόντων δασμών έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

    Κατά τη σύλληψη των δραστών κατασχέθηκαν 270.300 πακέτα τσιγάρα που αναλογούν σε διαφυγή δασμών και λοιπών φόρων ύψους 492.922 ευρώ, ένα φορτηγό - ψυγείο, διάφορες σφραγίδες αστυνομικών υπηρεσιών, 11 κινητά τηλέφωνα και πλήθος αποδεικτικών καταθέσεων και αναλήψεων τραπεζών.

    Βρέθηκαν επίσης φωτοαντίγραφα προσωρινών αδειών παραμονής αλλοδαπών γυναικών στη χώρα μας, φωτοαντίγραφα αδειών εργασίας αλλοδαπών γυναικών, δύο βιβλιάρια καταθέσεων, πιστωτικές κάρτες και φωτοαντίγραφα δελτίων αστυνομικών ταυτοτήτων διαφόρων γυναικών.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί τυχόν συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

    [13] Υεμένη: Έκρηξη στην αμερικανική πρεσβεία

    15/3/2002 7:42:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε περιοχή κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας έχουν αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή. ''Σημειώθηκε μια έκρηξη στην περιοχή Σααουάν'', δήλωσε κάτοικος της περιοχής, ενώ την καταγγελία του επιβεβαίωσαν και άλλοι πολίτες.

    Αξιωματούχοι της Υεμένης όμως και διπλωμάτες δεν ήταν διαθέσιμοι για την επιβεβαίωση ή μη της είδησης.

    Ένας ξένος δημοσιογράφος είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν αποκλείσει την περιοχή αλλά δεν υπάρχουν εκεί ασθενοφόρα. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η αμερικανική πρεσβεία στην Σαναά προειδοποίησε τους αμερικανούς πολίτες στην Υεμένη ότι ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος από ''πιθανό τρομοκρατικό κτύπημα''.

    Η προειδοποίηση αυτή έγινε την προηγουμένη της επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι στη χώρα αυτή.

    [14] Μυστηριώδης σύλληψη του σέρβου αντιπροέδρου

    15/3/2002 4:22:00 μμ

    Συνελήφθη σήμερα από τη στρατιωτική αστυνομία ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού Μομτσίλο Πέρισιτς, όπως έγινε γνωστό από πηγή του κυβερνώντος συνασπισμού DOS. Η υπηρεσία Τύπου του στρατού αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.

    Νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος του DOS που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο: ''ναι, συνελήφθη, αλλά δεν γνωρίζω για ποιο λόγο''. Ο Πέρισιτς, πρόεδρος του Κινήματος για μία Δημοκρατική Σερβία (PDS), μιας από τις 18 πολιτικές ομάδες που συγκροτούν το DOS, διετέλεσε αρχηγός του γενικού επιτελείου μέχρι το 1998, οπότε και εκδιώχθηκε από τον τότε πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όταν επέκρινε την αντιπαράθεση του Βελιγραδίου με το ΝΑΤΟ. Διορίστηκε αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2001.

    [15] Ν. Κορέα: Σφοδρές συγκρούσεις σε διαδήλωση

    Πηγή: ΕΤ-1 15/3/2002 4:22:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Νότια Κορέα, όταν τουλάχιστον 200 πρώην στρατιωτικοί, εκπαιδευμένοι για ειδικές αποστολές στη βόρεια Κορέα, συγκρούσθηκαν με την αστυνομία. Οι άνδρες που διαδήλωναν προς το προεδρικό μέγαρο με αίτημα την καταβολή αποζημιώσεων, πετούσαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών που τούς περικύκλωσαν στο κέντρο της Σεούλ.

    Κάποιοι από τους διαδηλωτές χρησιμοποίησαν γκαζάκια για να κρατήσουν τους αστυνομικούς σε απόσταση. Οι πρώην στρατιώτες, που κρατούσαν χοίρους και κοτόπουλα θέλοντας να δείξουν πώς τούς αντιμετωπίζουν οι αρχές, ζητούν από το κράτος να αναγνωρισθεί ο ρόλος τους στις ένοπλες δυνάμεις και να αποζημιωθούν γι`αυτό.

    [16] Θρησκευτικές συγκρούσεις στην Ινδία

    15/3/2002 1:55:00 μμ

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περιοχές της πόλης Αχμενταμπάντ της δυτικής Ινδίας επέβαλαν σήμερα Οι ινδικές αρχές μετά τις πολύνεκρες θρησκευτικές συγκρούσεις μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων που συνεχίζονται από τις 27 Φεβρουαρίου. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, πλήθη Ινδουιστών πυρπόλησαν σήμερα τρία ή τέσσερα λεωφορεία σε μία από τις περιοχές της πόλης όπου επιβλήθηκαν τα έκτακτα μέτρα, ενώ επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με ομάδες Μουσουλμάνων που έσπευσαν στην περιοχή.

    Στην ιερή πόλη Αγιόντια της βόρειας Ινδίας περίπου χίλιοι εθνικιστές ινδουιστές, αγνοώντας την απαγόρευση του δικαστηρίου, πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα, υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών οι οποίοι ωστόσο δεν επενέβησαν και έτσι η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθούν έκτροπα.

    Οι δύο ινδουιστές ηγέτες Παραμχάνς Ραμτσάντρα Ντας και Ασόκ Σινγκάλ παρέδωσαν με αστυνομική συνοδεία ένα συμβολικό λαξευμένο θεμέλιο λίθο προοριζόμενο για τον πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγί στις τοπικές αρχές.

    Απέφυγαν ωστόσο να εισέλθουν στη διαφιλονεικούμενη από Ινδουιστές και Μουσουλμάνους περιοχή όπου κάποτε ορθωνόταν ένα τζαμί που καταστράφηκε το Δεκέμβριο του 1992 και όπου τώρα επιδιώκουν την ανέγερση ινδουιστικού ναού.

    Η καταστροφή του μουσουλμανικού τεμένους Μπάμπρι της Αγιόντια από φανατικούς Ινδουιστές είχε προκαλέσει τότε θρησκευτικές συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 2000 ανθρώπους.

    [17] Ε.Ε: επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών

    Πηγή: ΑΠΕ 15/3/2002 7:13:00 μμ

    Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα το ζήτημα της απελευθέρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αναμόρφωση των ασφαλιστικών συστημάτων είναι κάποια από τα βασικά θέματα, που απασχολούν από σήμερα το πρωί τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Βαρκελώνη. Χθες εξάλλου, συζητήθηκε στο ECOFIN το ζήτημα της ίδρυσης ενός νέου τραπεζικού φορέα, ο οποίος θα αφορά στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Αναφερόμενος στα θέματα αυτά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα της διαρθρωτικής σύγκλισης της ευρωπαϊκής οικονομίας συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής μέσα σε ένα κλίμα αντικρουόμενων συναισθημάτων.

    Διαρθρωτικές αλλαγές

    Το ένα συναίσθημα ήταν η ευφορία από την εισαγωγή του ευρώ, ενώ το άλλο συναίσθημα γεννιόταν από την ευρωπαϊκή δυστοκία απέναντι στη διεθνή ύφεση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος σημείωσε ότι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελεί κοινό στόχο και κοινή πολιτική όλων των χωρών-μελων της ΕΕ.

    Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα του ανοίγματος των ευρωπαϊκών αγορών και ειδικότερα στην απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, σημείωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ αυτής της προοπτικής υπό τον όρο ότι θα δοθεί στις χώρες-μέλη ένα επαρκές χρονικό διάστημα προετοιμασίας, κυρίως σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της οικιακής αγοράς, δηλαδή της παροχής του δικαιώματος στα νοικοκυριά να επιλέγουν ελεύθερα από πού θα προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα.

    Στο ζήτημα της ελευθέρωσης αγοράς ενέργειας έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις η Γαλλία που επιθυμεί να διατηρήσει το κρατικό μονοπώλιο της EDF. Ο υπουργός Οικονομίας αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα εκτιμά πως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα πρέπει σε πρώτη φάση να ξεκινήσει για βιομηχανικές και επιχειρηματικές χρήσεις. Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της αγοράς και για τους ιδιώτες στην Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε ότι ''η ελληνική πραγματικότητα δίνει την απάντηση'' και ότι ''η ελληνική αγορά δεν είναι ούτως ή άλλως έτοιμη να δεχθεί την επιλογή των οικιακών καταναλωτών ως προς την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας''.

    Αναμόρφωση ασφαλιστικών συστημάτων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν τη Σύνοδο Κορυφής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στην ενίσχυση με κοινοτικά κονδύλια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανέφερε ότι υπήρξαν αρκετές αναφορές στην κοινή πρωτοβουλία του Ολλανδού και του Ελληνα πρωθυπουργού να προβάλλουν μέσω της επιστολής τους το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

    Ο Νίκος Χριστοδουλάκης ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής και το θέμα της κοινωνικής συνοχής στην ΕΕ με ιδιαίτερη αναφορά στα συνταξιοδοτικά ζητήματα. Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι οι ''15'' εκτιμούν πως θα πρέπει να εμπεδωθεί η αξιοπιστία και η ικανότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, να ανταπεξέρχονται στις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις και κατά συνέπεια οι μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της πορείας των διαρθρωτικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

    Σχετικά με την ευρύτερη ευρωμεσογειακή συνεργασία

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε ακόμη στη χθεσινή απόφαση του ECOFIN που έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες της Μεσογείου με προοπτική την ίδρυση ενός τραπεζικού φορέα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη και η συνεργασία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και τις μεσογειακές χώρες. Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο με τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν ιδιωτικές κυρίως επενδύσεις.

    Παράλληλα, το ECOFIN αποφάσισε χθες ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη αυτών των χρηματοδοτήσεων θα αξιολογηθεί η πορεία τους και, αν όλα πάνε καλά, η ΕΕ θα προχωρήσει στην ίδρυση μιας Μεσογειακής τράπεζας που θα είναι θυγατρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι τίθενται πλέον τα θεμέλια μιας ευρύτερης ευρωμεσογειακής συνεργασίας, ενώ παράλληλα σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της απόφασης λόγω της εκρηκτικής συγκυρίας που υπάρχει σήμερα στη Μέση Ανατολή.

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα της ευελιξίας στην αγορά της εργασίας χωρίς όμως το Συμβούλιο Κορυφής να δώσει ιδιαίτερο βάρος. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι, κατά την προσωπική του άποψη, ο ρόλος της ευελιξίας στην αγορά εργασίας ως μηχανισμού προσαρμογής στη διεθνή ύφεση και τις διεθνείς αναταραχές έχει υπερτονιστεί και υπογράμμισε ότι στο ''αμερικανικό μοντέλο κοινωνίας'' υπάρχει ασφαλώς ευελιξία στην αγορά της εργασίας, παράλληλα, όμως, υπάρχουν και άλλες σημαντικές διαφορές, όπως για παράδειγμα οι πελώριες επενδύσεις που έχουν κάνει οι ΗΠΑ σε υποδομές που αφορούν στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας.

    Ελληνοτουρκική συνεργασία για το φυσικό αέριο

    Στη σημασία, που θα έχει για την Ευρώπη η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον τομέα του φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των 15 ηγετών με τους αρχηγούς των υποψηφίων κρατών προς ένταξη στην Ε.Ε

    Νωρίτερα ο κ.Χριστοδουλάκης σε δηλώσεις του ανακοίνωσε πως αυτόν ή τον άλλο μήνα ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος θα μεταβεί στην Τουρκία για την ολοκλήρωση αυτής της συνεργασίας με σκοπό την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Κωνσταντινούπολη στην Αλεξανδρούπολη.

    Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε για περίπου 15 λεπτά με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    [18] Οικοδομικές άδειες σε πέντε μέρες

    15/3/2002 5:11:00 μμ

    Το πρώτο βήμα για τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των πολιτών, που συναλλάσσονται με τις πολεοδομίες γίνεται με την απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι απλές οικοδομικές άδειες, δηλαδή όσες δεν χρειάζονται εγκρίσεις και ελέγχους, εκτός από την πολεοδομία, θα εκδίδονται μέσα σε 5 μέρες.

    Η σχετική απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών τέθηκε ήδη σε εφαρμογή. Σύμφωνα με την απόφαση, οι φάκελοι, που θα κατατίθενται στην πολεοδομία, θα ελέγχονται αυθημερόν και θα ανατίθενται αμέσως για διεκπεραίωση στους αρμόδιους υπαλλήλους.

    [19] Σύσταση Γραφείου Παρακολούθησης Τιμών

    15/3/2002 2:41:00 μμ

    Γραφείο Παρακολούθησης Τιμών έχει συσταθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών σε όλα τα είδη που περιλαμβάνονται στον τιμάριθμο. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Θεοδώρου επισήμανε ωστόσο ότι μεσοσταθμικά οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το ύψος του πληθωρισμού, ενώ αρκετές από τις αυξήσεις που έχουν γνωστοποιηθεί στο υπουργείο, έπρεπε ήδη να έχουν περάσει στην αγορά, κάτι που δεν έχει γίνει.

    Το γεγονός αυτό, κατά τον κ. Θεοδώρου, οφείλεται στον οξύ ανταγωνισμό της αγοράς, καθώς και στις εκπτώσεις που συμφωνούν οι βιομηχανίες με τα σούπερ-μάρκετ, τα οποία απορροφούν μεγάλο μέρος της αύξησης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Θεοδώρου, δεκαπέντε βιομηχανίες τροφίμων έχουν κοινοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες τους τιμοκαταλόγους τους για τις αυξήσεις στις οποίες θα προβούν και οι οποίες είναι από 0,5% μέχρι και 9,8%, ενώ υπάρχει και μια περίπτωση με αύξηση 10,27%.

    Ο έλεγχος της αγοράς είναι καθημερινός, τόνισε ο κ. Θεοδώρου, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου στο τέλος του έτους ο πληθωρισμός θα κλείσει περίπου στο 3%.

    ''Προκειμένου να παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε όλη τη χώρα και για όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία επηρεάζουν τον πληθωρισμό, ο έλεγχος είναι καθημερινός και θα συνεχιστεί μέσω αυτού του γραφείου που έχουμε συγκροτήσει'' κατέληξε ο υφυπουργός.

    Τέλος, γνωστοποίησε ότι σύντομα θα προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

    [20] Γονίδια και υπέρταση

    15/3/2002 2:22:00 μμ

    Τα γονίδια φαίνεται ότι ευθύνονται και για την υπέρταση, για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται μελέτες του DNA υπερτασικών ασθενών σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, με τα οποία συνεργάζονται και αντιυπερτασικά τμήματα νοσοκομείων της Ελλάδας. Το παραπάνω τόνισε ο καθηγητής και διευθυντής του τμήματος υπέρτασης και αρτηριοσκλήρυνσης της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Βοστώνης των ΗΠΑ Χαράλαμπος Γαβράς, μιλώντας στο πανελλήνιο συμπόσιο αρτηριακής υπέρτασης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Γαβράς επισήμανε ότι, χάρη στη μοριακή βιολογία, μελετώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ορισμένα γονίδια δίνουν λανθασμένες πληροφορίες και ευνοούν έτσι την εμφάνιση υπέρτασης σε ένα άτομο, ενώ αντίθετα προστατεύουν κάποιο άλλο.

    Μύθοι και αλήθειες για το αλάτι

    Όμως όλα αυτά, τόνισε, ανήκουν στο μέλλον και εφ' όσον υπάρξει λύση για τη ριζική θεραπεία της υπέρτασης, τότε οι γιατροί θα έχουν στα χέρια τους φάρμακα, με τα οποία θα προλαμβάνουν την εμφάνιση της νόσου από μικρή ηλικία.

    Ο κ. Γαβράς πρόσθεσε, ότι αποτελεί, ακόμη, αίνιγμα γιατί ορισμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν υπέρταση όταν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλατιού, ενώ άλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα και επισήμανε ότι όσα έχουν λεχθεί κατά καιρούς για την επίδραση που μπορεί να έχει ένα καλοαλατισμένο φαγητό στην αύξηση της πίεσης, δεν είναι και απαραιτήτως σωστά.

    Τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει και πολλοί είναι αυτοί οι γιατροί που πιστεύουν, ότι η φυσική κατανάλωση αλατιού ή ελαφρώς αυξημένη δεν είναι ικανή σ' ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να επηρεάσει την πίεσή τους.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν πιστεύει πως το αλάτι μπορεί να αλλάξει δραματικά το υπερτασικό προφίλ ενός ανθρώπου, αλλά τόνισε ότι καλό θα ήταν πριν υπάρξουν σαφείς μελέτες, οι άνθρωποι, που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη πίεση να αποφεύγουν τα φαγητά, που περιέχουν πολύ αλάτι.

    Προς το παρόν οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν σε όλους τους υπερτασικούς να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών τους, καθώς και ισορροπημένο διαιτολόγιο, εάν πραγματικά θέλουν να βγάλουν από τη ζωή τους, τους κινδύνους, που υποκρύπτει η αρτηριακή υπέρταση.

    Η σωστή και συστηματική θεραπεία της υπέρτασης με τις νέες ουσίες, χωρίς παρενέργειες, μπορεί να ελαττώσει τα εγκεφαλικά επεισόδια κατά 40% και τα εμφράγματα κατά 25% εκτίμησε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο καθηγητής καρδιολογίας του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον Βασίλειος Παπαδημητρίου.

    Η ελάττωση επίσης της χοληστερίνης, ανέφερε ο καθηγητής, σε άτομα με ή χωρίς στεφανιαία νόσο και σε άτομα ύστερα από έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα περισσότερο από 55-60%.

    [21] Εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου στη Δράμα

    Πηγή: ΑΠΕ 15/3/2002 3:17:00 μμ

    Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

    Σημαντικά εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών παρουσιάζονται στο υπό ίδρυση Πολεμικό Μουσείο στη Δράμα. Η έκθεση αναφέρεται στην περίοδο της Νεώτερης Ιστορίας του ελληνικού κράτους καθώς και στις ειρηνευτικές αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Παρουσιάζονται κειμήλια, όπλα διαφόρων εποχών, μετάλλια, ενθυμήματα, φωτογραφικό υλικό κ.λπ., κατανεμημένα σε ενότητες. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει όλα αυτά τα εκθέματα μέχρι και τις 20 Απριλίου.

    Όπλα, επιστολές και φωτογραφίες από το μέτωπο

    Καρυοφύλλια, πιστόλες, γιαταγάνια, σπάθες, παλάσκες και άλλα αντικείμενα που αποτελούσαν τους πιο πιστούς συντρόφους των Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821, η οποία συγκλόνισε τα Βαλκάνια και ανέτρεψε τις εύθραυστες ισορροπίες της εποχής, εκτίθενται στο χώρο, ενώ από το Μακεδονικό Αγώνα οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν μετάλλια, επιστολικά δελτάρια, φωτογραφίες, όπλα και λάφυρα. Εκθέματα που ζωντανεύουν εικόνες από αγώνες που διεξήγαγαν ελληνικά Αντάρτικα Σώματα με εθελοντές από όλη τη χώρα και παρουσίες από τον Αλύτρωτο Ελληνισμό. Ο αγώνας αυτός βοήθησε τον πληθυσμό της Μακεδονίας να αναθαρρήσει, να αντισταθεί στις ένοπλες δυνάμεις των Κομιτατζήδων που τον τρομοκρατούσαν και προετοίμασε την απελευθέρωση της Μακεδονίας η οποία ολοκληρώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

    Από τους Βαλκανικούς Πολέμους επιδεικνύονται πολλά ενθυμήματα και αφιερώματα μετάλλια και παράσημα, όπλα και φωτογραφίες Ελλήνων, Τούρκων, Σέρβων και Βουλγάρων. Έλληνες εθελοντές από όλο τον κόσμο συνέρευσαν τότε στη χώρα μας και όλοι μαζί έκαναν πράξη την ιδέα να απελευθερώσουν υπόδουλους αδελφούς και πάτρια εδάφη. Η έξοδος της Ελλάδας στο πλευρό των συμμάχων σηματοδοτεί νέους αγώνες για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

    Μετάλλια για την ειρηνευτική συνδρομή μας στο εξωτερικό

    Την εποχή του Α' Παγκόσμιου Πολέμου ζωντανεύουν μετάλλια, φωτογραφίες, εφημερίδες, όπλα και κειμήλια. Μετά τη λήξη του, η Ελλάδα -εντολοδόχος των μεγάλων δυνάμεων- αποβιβάζει στρατό στη Σμύρνη. Η κυανόλευκη κυματίζει στην ελεύθερη πόλη. Η Ελλάδα των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών είναι πραγματικότητα. Η πραγμάτωση της μεγάλης ιδέας θα παρασύρει τον ελληνικό στρατό στα ενδότερα της Μικράς Ασίας, όπου τον θρίαμβο και τα όνειρα ακολουθούν η καταστροφή και ο ξεριζωμός του Ελληνισμού. Ο Χρυσόστομος Σμύρνης θα θυσιαστεί στο πλευρό των πιστών του. Η Μικρασιατική εκστρατεία, οι νίκες αλλά και η καταστροφή απεικονίζονται σε σπάνιες φωτογραφίες.

    Την 28η Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα θα παρασυρθεί στη δίνη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η ελληνική ψυχή θα κληθεί να αντιμετωπίσει 8.000.000 λόγχες των φασιστών. Ο πανελλαδικός ενθουσιασμός και η αθρόα συμμετοχή του λαού μας θα οδηγήσουν στην εποποιΐα της Πίνδου.

    Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, φωτογραφίες, έντυπα, όπλα, λάφυρα, στολές Ελλήνων, Ιταλών και Γερμανών αποθανατίζουν την έξαρση, τις νίκες και τις κακουχίες.

    Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχοντας στην προσπάθεια ειρήνευσης και αποκατάστασης της γαλήνης και της ηρεμίας σε δοκιμαζόμενες χώρες, όπως η Σομαλία, η Αλβανία, η Βοσνία, τα Σκόπια, συνδράμει στην παγκόσμια κοινότητα. Φωτογραφίες και μετάλλια ολοκληρώνουν την παρουσία μας σε κράτη εκτός της Ελλάδας.

    [22] Αρχαιολογικά ευρήματα στο Μαρκόπουλο

    Πηγή: ΑΠΕ 15/3/2002 5:28:00 μμ

    Θεμέλια αρχαίων οικιών και τάφοι των κλασικών χρόνων έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο χώρο, όπου κατασκευάζονται το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο και ο Ιππόδρομος, στην περιοχή Μερέντα Μαρκοπούλου.

    Πρόκειται για ευρήματα, που λόγω των λεπτών επιχώσεων της περιοχής της Αττικής και της συνεχούς καλλιέργειας του εδάφους-περισσότερο από χίλια χρόνια- δεν σώζονται σε καλή κατάσταση. Ενας από τους λατρευτικούς χώρους εικάζεται, ότι ανήκει στη θεά Αφροδίτη και δεν πρόκειται για ναό.

    NEW TITLE

    Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει, ότι ο σχεδιασμός των ολυμπιακών εγκαταστάσεων έγινε με βάση τα ευρήματα και με τη συνεργασία των μελετητών και των αρχαιολόγων, ώστε να μη θιγούν σημαντικές αρχαιότητες.

    Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, οι αρχαιότητες θα διατηρηθούν και όπου κριθεί απαραίτητο, θα αναδειχθούν από τον ανάδοχος του κατασκευαστικού έργου σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχαιολογικών υπηρεσιών του υπουργείου, ώστε να διαμορφωθεί μια ανοικτή αρχαιολογική διαδρομή κατά μήκος της χάραξης των αρχαίων οδών

    [23] Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου

    15/3/2002 3:16:00 μμ

    Η παρουσία της Κύπρου στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά είναι το θέμα ενδιαφέρουσας φωτογραφικής έκθεσης, που εγκαινιάστηκε στην Αθήνα, και παρουσιάζει τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τοιχογραφημένες εκκλησίες της Κύπρου που έχουν καταχωρηθεί από την UNESCO στον κατάλογο με τα πιο αξιόλογα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς. Η έκθεση ονομάζεται "Η Κύπρος στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά" και φιλοξενείται μέχρι τον Μάϊο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κύπρου σηματοδοτώντας την αρχή μιας σειράς δραστηριοτήτων του Κέντρου που θα έχουν σαν στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου Ελληνισμού σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, την παράδοση και την ιστορία της.

    Μέσα απο την φωτογραφική έκθεση -την οποία επιμελήθηκε ο ιστορικός και συγγραφέας Αντρου Παυλίδης- ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να "ταξιδέψει" μέχρι την Κύπρο και να θαυμάσει τους τρεις Αρχαιολογικούς χώρους, την Χοιροκοιτία, την Παλαίπαφο και την Πάφο που η Ουνέσκο έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των πολιτιστικών θησαυρών του κόσμου.

    Εκτός, από τους αρχαιολογικούς χώρους, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τις εννέα τοιχογραφημένες εκκλησίες :

    -τον Αγιο Νικόλαο της Στέγης στην Κακοπετριά

    -την Παναγία Φορβιώτισσα ( Ασίνου) στο Νικητάρι

    -Παναγιά του Αρακος, στα Λαγουδερά,

    -Αγιο Ιωάννη Λαμπαδιστή, στον Καλοπαναγιώτη

    -Παναγία του Μουτουλλά

    -Τίμιο Σταυρό στο Πελέντρι

    -Αρχάγγελος Μιχαήλ στον Πεδουλά

    -Τίμιος Σταυρός Αγιασματι στην Πλατανιστάσα και τέλος την Παναγία Ποδίθου, στη Γαλάτα που η Ουνέσκο έχει καταχωρήσει ως αξιόλογα μνημεία.

    Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε με πιστότητα τις τοιχογραφίες, δείγμα εξαιρετικής βυζαντινής τέχνης και τις αποτύπωσε σε μεγάλο μέγεθος μέσα από ψηφιακές επεξεργασίες.

    Στην παρουσίαση της έκθεσης, ο ιστορικός κ. Παυλίδης αναφέρθηκε στην ιστορία των πολιτιστικών θησαυρών της Μεγαλονήσου και τόνισε ότι μια ακόμα μικρή εκκλησία του 16ου αιώνος της περιοχής του όρους Τρόοδος, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στο χωριό Παλαιχώρι κατεγράφη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Οπως εξήγησε ο κ. Παυλίδης, χαρακτηριστικό όλων αυτών των εκκλησιών είναι το μικρό μέγεθος(μονόκλιτες), η απουσία μεγάλων ανοιγμάτων ,γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία μυσταγωγικής και μυστηριακής ατμόσφαιρας στο εσωτερικό τους, τα κοινά οικοδομικά υλικά (τοπική πέτρα, τοπική ξυλεία) και τέλος η δίρρικτη ξύλινη στέγη καλυμμένη από επιτοπίου κατασκευής πλακίδια από πηλό.

    Η έκθεση θα παραμείνει στην Αθήνα για τρεις μήνες, ενώ για την συνέχεια προγραμματίζεται η μετακίνηση της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (π.χ Ρόδος) και στο εξωτερικό.

    Στην συνέντευξη τύπου ο διευθυντής πολιτιστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Στέλιος Χατζηστηλής ανακοίνωσε την λειτουργία Βιβλιοθήκης με βιβλία περιεχομένου, στο Πολιτιστικό Κέντρο, που θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις βιβλίων.

    Επίσης, ο κ. Χατζηστηλής διευκρίνισε ότι τόσο το Σπίτι της Κύπρου όσο και το Πολιτιστικό Κέντρο της Κύπρου, στα Εξάρχεια (οδός Μεθώνης 11) "θα αποτελούν δυο ξεχωριστές οντότητες με στόχο την προβολή του Κυπριακού Ελληνισμού.

    [24] Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

    Πηγή: ΑΠΕ 15/3/2002 3:18:00 μμ

    Η 15η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή, " ..τη μόνη σημαίνουσα οικονομική ομάδα, η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται.. ", όπως είχε πει το 1962 ο τότε προέδρος των ΗΠΑ Τζων Κέννεντυ. Εν έτει 2002, αρκετά πράγματα στον τομέα της προστασίας του καταναλωτή έχουν βελτιωθεί, ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά για να γίνουν. Η ERT Online ετοίμασε ένα σχετικό αφιέρωμα.

    ΙΝΚΑ: η σημερινή μέρα είναι ''ελληνική ημέρα διαμαρτυρίας''

    Το ευρώ, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Χαρ. Κουρής έθεσε σε πορεία απόκλισης αντί σύγκλισης την αγοραστική μας δύναμη. Πάντως από την καθιέρωση του ευρώ προκλήθηκαν οι σημαντικότερες αυξήσεις το Μάρτιο με την απόσυρση της δραχμής και τη λήξη των εκπτώσεων.

    Αναφερόμενος στη σημερινή ημέρα ο κ. Κουρής την χαρακτήρισε ως ''ελληνική ημέρα διαμαρτυρίας'' για την απουσία σεβασμού στο προϊόν του έντιμου μόχθου κάθε εργαζόμενου, την αμοιβή. Η αμοιβή αυτή, είπε, απαξιώνεται μέσα από διαδικασίες παράνομης αντικοινωνικής κερδοσκοπίας, υποβάθμισης των ποιοτήτων και νοθείας.

    Αυτήν την ημέρα, το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτή όπως είπε ο κ. Κουρής δεν την αφιερώνουν στα επτά δικαιώματα του καταναλωτή αλλά σε ένα όγδοο: σε αυτό της υπέρβασης από τη μιζέρια όλων όσων με πράξεις ή παραλείψεις υποβαθμίζουν τη ζωή μας, το οποίο εν τέλει μόνο με απουσία πολιτικής βούλησης μπορεί να ερμηνευτεί. Η διεκδίκηση αυτή, συνέχισε, αφορά στο αυτονόητο και αποτελεί ηχηρό χαστούκι όταν πλέον προσέρχεται και από τις επισημάνσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (πχ κρεαταγορά).

    Αναφερόμενος στην επιθετική πολιτική των τραπεζών όπου το συνολικό χρέος των ελληνικών νοικοκυριών υπερβαίνει το 7,5 τρισ. δρχ. με εμφανή την αδυναμία εξόφλησης και τα παράπονα των καταναλωτών να φθάνουν στα 25.838, ο κ. Κουρής κάλεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα της Ελλάδος να αναχαιτίσουν αυτή την τακτική που πολλές φορές υπερβαίνει τα όρια με την αυθαίρετη έκδοση προχρεωμένων πιστωτικών καρτών (Κέντρα Αδυνατίσματος κλπ.).

    Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι η διατροφή επαναποκτά ταξικά χαρακτηριστικά και ότι το καταναλωτικό κίνημα αντιδρά στην ύπαρξη ταξικών χαρακτηριστικών σε βασικούς τομείς της κοινωνίας οικονομίας.

    Συνέδριο: ''Ασφάλεια Τροφίμων και Κοινωνική Ευθύνη Επιχειρήσεων''

    Δυναμική διαδικασία ανάπτυξης ξεκινά στη χώρα μας με την εδραίωση μιας νέας σχέσης ανάμεσα στην Πολιτεία, στις επιχειρήσεις και στον καταναλωτή, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η ενδυνάμωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων'' τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, κηρύσσοντας το πρωί την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου με θέμα ''Ασφάλεια Τροφίμων και Κοινωνική Ευθύνη Επιχειρήσεων" που διοργανώνει το ΙΝΚΑ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κατανάλωτή.

    Ο παραγωγός και ο έμπορος, πρόσθεσε ο υπουργός, πρέπει να σεβαστούν την απαίτηση του καταναλωτή για επάρκεια της ποιότητας και ποσότητας. Η Πολιτεία θα υποβοηθήσει τις επιχειρήσεις να σταθούν επάξια στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό με το μικρότερο δυνατό κόστος για να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη αποτελεσματική δράση τους. Η δράση αυτή έχει τη δική της δυναμική και ελευθερία, αλλά και το ισχυρό εφόδιο του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Εξάλλου για την εισαγωγή του νέου νομίσματος και την προσφορά στο σκοπό αυτό, των στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας ο υπουργός απένειμε το φετινό βραβείο του ΙΝΚΑ στον διοικητή του Ιδρύματος Λ. Παπαδήμο.

    Οι μελλοντικές δράσεις του ΙΝΚΑ

    Εξάλλου, οι δράσεις του ΙΝΚΑ για το άμεσο μέλλον περιλαμβάνουν:

    - Εκστρατεία για την ασφάλεια τροφίμων

    - Δημιουργία Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτού Ολυμπιακών Αγώνων 2004

    - Πύλη στο Διαδίκτυο

    - Στοιχεία του Ελληνικού βαρόμετρου Καταναλωτών ΙΝΚΑ.

    Oι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τετραψήφιο τηλέφωνο 1720 (χωρίς χρέωση) για τις όποιες καταγγελίες τους, ενώ υπάρχει και ειδική φόρμα καταγγελιών στην ιστοσελίδα του ΙΝΚΑ.

    Τσουχτερά πρόστιμα για παραπλανητικές ή αθέμιτες διαφημίσεις

    Εξάλλου, πρόστιμα σε κέντρα αδυνατίσματος και εταιρείες ηλεκτρικών ειδών για παραπλανητικές ή αθέμιτες διαφημίσεις και προώθηση στην αγορά μη ασφαλών προϊόντων θα επιβάλλει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η υπηρεσία οι περισσότερες καταγγελίες στους δυο πρώτους μήνες του έτους ήταν για το ευρώ, τα ενοίκια, τα κέντρα αδυνατίσματος και τα ηλεκτρικά είδη.

    [25] Γιόκο Ονο: Αγόρασε το πατρικό σπίτι του Λένον

    15/3/2002 6:45:00 μμ

    Η χήρα του Τζον Λένον αγόρασε το πατρικό σπίτι του πρώην ''Beatles'', εκεί όπου ο Τζον έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του και έμαθε να παίζει κιθάρα, γράφουν σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες. Η 69χρονη Γιόκο Ονο αγόρασε τη μονοκατοικία στη λεωφόρο Μενλόβ στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας, αντί τουλάχιστον 150.000 στερλινών και το έκανε δωρεά στον Οργανισμό Προστασίας Αρχαιοτήτων, γράφει η εφημερίδα "Times".

    Ο Τζον Λένον έφυγε από το σπίτι αυτό σε ηλικία πέντε ετών για να ζήσει μαζί με τη θεία του Μίμι, μετά το χωρισμό των γονιών του.

    ''Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που καταφέραμε να αγοραστεί το σπίτι όπου ο Τζον πέρασε τα παιδικά του χρόνια'', είπε η Ονο στην ''Ντέιλι Μέιλ''.

    Όπως τόνισε, ήθελε να εξασφαλιστεί το σπίτι αυτό όπου ο Λένον έγραψε στο δωμάτιό του το ''Please Please Me'', από τις πρώτες επιτυχίες του διάσημου βρετανικού συγκροτήματος, να παραμείνει στο κόσμο του Λίβερπουλ. Υπήρξε ανησυχία μήπως το οίκημα αγοραστεί από κάποιον που δεν θα ενδιαφερόταν να το διατηρήσει ως ένα μοναδικό μέρος στην ιστορία της ποπ μουσικής''.

    Ο Οργανισμός Προστασίας Αρχαιοτήτων που αγόρασε το σπίτι όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια το πρώην Σκαθάρι, ο Σερ Πολ Μακ Κάρτνεϊ, είχε αρνηθεί να αγοράσει το σπίτι του Λένον, σύμφωνα με τη ''Ντέιλι Μέιλ''.

    Η Ονο θα κάνει σήμερα τα αποκαλυπτήρια προτομής του Τζον Λένον, που δολοφονήθηκε το 1980, στο αεροδρόμιο Τζον Λένον του Λίβερπουλ.

    [26] Πεντάχρονη-ιδιοφυία στα χρηματοοικονομικά

    15/3/2002 3:36:00 μμ

    Μια 5χρονη μικρούλα κατατρόπωσε ένα χρηματοοικονομικό αναλυτή και έναν αστρολόγο σε ένα πείραμα για την πιο εύστοχη και αποδοτική επιλογή στο χρηματιστήριο για ένα χρόνο! Οπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του πειράματος η Τία Λαβέρν Ρόμπερτς όχι μόνο υπερσκέλισε τους άλλους δύο διαγωνιζόμενους στην Εβδομάδα Εθνικών Επιστημών αλλά αψήφισε με τις επιλογές της την ετήσια πτώση κατά 16% του δείκτη FTSE του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

    Το φανταστικό πακέτο μετοχών των 5.000 λιρών της Τία αυξήθηκε κατά 5,8% σε αντίθεση με τις μετοχές που έπελεξε ο αναλυτής Μαρκ Γκούντσον που έχασαν 46,2% της αξίας τους μέσα σε ένα χρόνο και της αστρολόγου Κριστίν Σκίνερ μείωθηκαν κατά 6,2%.

    Ο Γκούντσον χρησιμοποίησε την πολυετή εμπειρία του και διάφορες αναλύσεις και η Σκίνερ βάσισε τις επιλογές της στις κινήσεις των πλανητών.

    ''Κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ασταθούς χρονιάς για το χρηματιστήριο...οι τυχαίες επιλογές της Τίας επισκίασαν τις επιλογές των άλλων'', δήλωσε ο Ρίτσαρντ Βάισμαν, ψυχολόγος απο το πανεπιστήμιο του Χερτφορσάιρ που διοργάνωσε και κατηύθυνε την όλη διαδικασία.

    Οι επιλογές και οι συστάσεις της Τίας για τους επενδυτές επικεντρώνονται στις εταιρίες Cadbury Schweppes, Northern Rock, Prudential, Pearson και Shell Transport.

    [27] Γλεντήστε την Καθαρά Δευτέρα στη Β. Ελλάδα

    Πηγή: NET 105,8 fm 15/3/2002 3:03:00 μμ

    Την αποκριάτικη εκδήλωση "Διονυσιακοί Απόηχοι" διοργανώνουν την Καθαρή Δευτέρα στο Ακροβούνι Παγγαίου ο τοπικός Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος και ο Δήμος Ελευθερούπολης. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11.30 το πρωί και περιλαμβάνουν παραδοσιακές αθυροστομίες, σατυρικά σκετς, αποκριάτικα τραγούδια, χορό και προσφορά εδεσμάτων και τσίπουρου.

    Εκδηλώσεις και πολλές εκπλήξεις

    Εκδηλώσεις προετοιμάζει για την ίδια μέρα ο Δήμος Φιλίππων στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου, ο Δήμος Παγγαίου σε Νικήσιανη και Παλαιοχώρι, ο Δήμος Ορφανού σε Κάρυανη και Οφρύνιο, ο δήμος Πιερέων στα Δωμάτια και ο Δήμος Χρυσούπολης στα δημοτικά του διαμερίσματα και καρναβαλική παρέλαση στο Χρυσοχώρι.

    Την Καθαρή Δευτέρα πραγματοποιείται εκδήλωση με παρέλαση αρμάτων στην Παναγία Θάσου όπου ψέλνονται τα εξ αμάξης, ενώ ο Δήμος Καβάλας προσκαλεί και φέτος τον κόσμο στο Χαλκερό.

    [28] ''Bar'' και ''B.B'' στο στόχαστρο του ΕΣΡ

    15/3/2002 3:01:00 μμ

    Εναρξη κυρωτικής διαδικασίας σε βάρος του Μέγκα και του ΑΝΤ1 για τις εκπομπές "Bar" και "Big Brother" αποφάσισε σήμερα το ΕΣΡ με συντριπτική πλειοψηφία 8 ψήφων υπέρ και 1 κατά.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Πρωτόπαππας χαρακτήρισε την παρέμβαση του ΕΣΡ, προειδοποιητικού χαρακτήρα και εντός του πλαισίου της αρμοδιότητάς του ενώ πρόσθεσε ότι "επί της ουσίας, πολύ καλά έπραξε" - αναφερόμενος στο άρθρο 15 του Συντάγματος, που προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι επιβάλλει την λήψη των αναγκαίων προς τούτο μέτρων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 March 2002 - 17:55:43 UTC