Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βαρκελώνη ο κ. Σημίτης
  • [02] Αποφυλακίστηκε ο Βαγιωνής
  • [03] Koμμάτι από γυαλί σε γάλα-κακάο
  • [04] Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
  • [05] συνάντηση Υπουργών Αμυνας και Εργασίας
  • [06] Συνέντευξη Σκανδαλίδη εφ΄όλης της ύλης
  • [07] Σύσκεψη για την ασφάλεια του ''2004''
  • [08] Εκρηξη σε καφετέρια
  • [09] Υστατο χαίρε στον Σπύρο Κυπριανού
  • [10] Αψηφούν την απαγόρευση οι φανατικοί ινδουιστές
  • [11] Συσπείρωση των Αράβων επιζητεί το Ιρακ
  • [12] Πολύνεκρο δυστύχημα στο Περού
  • [13] Ετοιμος ο νέος αναπτυξιακός νόμος
  • [14] Η ευρωπαϊκή σύγκλιση στη σύνοδο των ''15''
  • [15] Θετική πρόταση για την επιδότηση των καπνών
  • [16] Οχι εισιτήρια στο ΟΣΦΠ λέει ο ΠΑΟ
  • [17] Ενταση στις σχέσεις Ιταλίας - Τουρκίας
  • [18] Συνελήφθησαν οπαδοί του Ηρακλή για ναρκωτικά
  • [19] Βροχή τα πρόστιμα στις ΠΑΕ
  • [20] Ακτίνες φωτός αναχαιτίζουν τον καρκίνο
  • [21] Το κρουαζιερόπλοιο....του διαστήματος

    [01] Στη Βαρκελώνη ο κ. Σημίτης

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/3/2002 6:57:00 μμ

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αρχίζουν αύριο το πρωϊ οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής στη Βαρκελώνη. Οι 15 ηγέτες θα εξετάσουν θέματα που αφορούν την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα, την ενίσχυση της απασχόλησης, θέματα κοινωνικής πολιτικής, καθώς και το Μεσανατολικό. Εν τω μεταξύ ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πήρε μέρος σήμερα το απόγευμα στην ετήσια κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στην οποία μετέχουν επίσης οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Δανίας, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κομισιόν.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του κοινωνικού διαλόγου και της συμμετοχής των κοινωνικών φορέων για την επίτευξη των μεγάλων στόχων που έχουν τεθεί από την Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας και που αφορούν, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

    Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους, ενώ αύριο στην Σύνοδο Κορυφής, θα θέσει το θέμα του ευρωστρατού, το Μεσανατολικό και την κοινή πρωτοβουλία με τον Ολλανδό ομόλογό του, Βιμ Κοκ, για την ενίσχυση και την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ,Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης,Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας,ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιανίτσης και ο υφυπουργός Εργασίας Λευτέρης Τζιώλας.

    Απόψε στις 8 ώρα Ελλάδος θα συνεδριάσει το ΕΚΟΦΙΝ, ενώ αργότερα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

    [02] Αποφυλακίστηκε ο Βαγιωνής

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 3:14:00 μμ

    Ελεύθερος χωρίς χρηματική εγγύηση είναι από σήμερα ο βιομήχανος Ιωσήφ Βαγιωνής, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 χρόνων για τη δολοφονία της φίλης του Νέλλης Πίσχου το 1994 μέσα στα γραφεία της εταιρίας του, στη Λυκόβρυση. O Βαγιωνής, ο οποίος πληρούσε τις προϋποθέσεις, αφού είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, αποφυλακίστηκες με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, το οποίο έκρινε ότι είχε επιδείξει κατά τη διάρκεια της κράτησής του στις φυλακές υποδειγματική συμπεριφορά. Στον Ιωσήφ Βαγιώνη απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και υποχρεούται να παρουσιάζεται κάθε 1 και 15 κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου διαμένει.

    [03] Koμμάτι από γυαλί σε γάλα-κακάο

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/3/2002 12:26:00 μμ

    Κομμάτι από γυαλί βρέθηκε σε συσκευασμένο μπουκάλι θρεπτικού ροφήματος με σοκολατένια γεύση. Μητέρα η οποία στο πρόγραμμα διατροφής του παιδιού της είχε συμπεριλάβει το ρόφημα ΗΕΜΟ που περιέχει σύμφωνα με την ετικέτα παρασκευής μεταλλικά στοιχεία και 12 βιταμίνες, ανακάλυψε στην εσωτερική βάση του συσκευασμένου τροφίμου και ανακατεμένο με τα συστατικά του περιεχομένου ένα μεγάλο κομμάτι γυαλί. Η μητέρα κατήγγειλε το γεγονός στην Ένωση Καταναλωτών Βόλου η οποία απευθύνθηκε στη Διεύθυνση Εμπορίου και στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων. Η Ένωση ζήτησε να γίνουν χημικές και άλλες αναλύσεις του περιεχομένου από το μπουκάλι προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ρινίσματα από το κομμάτι του γυαλιού.

    [04] Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/3/2002 7:17:00 μμ

    Την θεματολογία της άτυπης συνόδου Κορυφής ,που ξεκινά αύριο το πρωί τις εργασίες της, έχουν στο επίκεντρο της συνόδου τους οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνέρχονται στη Βαρκελώνη. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ σημείωσε ότι στην ατζέντα θα βρεθούν τα ζητήματα που αφορούν την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Τα θέματα αυτά, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως την Ελλάδα, δεδομένου ότι "έχει μεγαλύτερη ανεργία και βρίσκεται σε μεγαλύτερη υστέρηση ως προς την πραγματική σύγκλιση, καθώς το βιοτικό επίπεδο κινείται στο 70% του μέσου κοινοτικού".

    Εξάλλου, προσέθεσε ο κ.Καραμανλής η Ευρώπη πρέπει να κάνει μεγαλύτερα βήματα προς την ενοποίηση και στην κατεύθυνση αυτή, η συγκρότηση και λειτουργία της Συνέλευσης θα δώσει μιαν ακόμη ευκαιρία.

    Ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη.

    [05] συνάντηση Υπουργών Αμυνας και Εργασίας

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 7:13:00 μμ

    Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό καθώς και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Εργασίας Γιάννου Παπαντωνίου και Δημήτρη Ρέππα. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από θέματα που αφορούν στον εκλογικό νόμο και στη διαφάνεια. Μετά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος, δεν έγιναν δηλώσεις.

    [06] Συνέντευξη Σκανδαλίδη εφ΄όλης της ύλης

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 5:26:00 μμ

    Τα επόμενα σχέδια και τον προγραμματισμό του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης ανακοίνωσε ο υπουργός Κ. Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών. Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη, είναι η συμβολή του υπουργείου, με συγκεκριμένες προτάσεις στην ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003, τα θέματα της πολιτικής προστασίας ο νόμος-πλαίσιο για τον εθελοντισμό, αλλά και θέματα διοικητικών μεταρρυθμίσεων καθώς και η δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών σε όλη τη χώρα.

    [07] Σύσκεψη για την ασφάλεια του ''2004''

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 4:58:00 μμ

    Σύσκεψη με θέμα την πρόοδο του προγράμματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπό την προεδρία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε καταγραφή της προόδου και των εκκρεμοτήτων με σκοπό την αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας του προγράμματος ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Ειδικότερα, συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με το σχεδιασμό ασφάλειας, τις υποδομές και τα έργα, το ανθρώπινο δυναμικό, την εκπαίδευση, τους πόρους και τις δαπάνες.

    [08] Εκρηξη σε καφετέρια

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 12:47:00 μμ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 3.30 μετά τα μεσάνυχτα σε καφετέρια με την επωνυμία "Μονοπώλιο", ιδιοκτησίας του Αλέξανδρου Μπέλου 45 ετών, στη συμβολή των οδών Κανελλοπούλου και πλατείας Ελευθερίας στην Ελευσίνα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές εντός και εκτός του καταστήματος. Χρησιμοποιήθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός που αποτελείτο από βραδύκαυστο φυτίλι, κοινό πυροκροτητή και 300 γραμμάρια δυναμίτιδας. Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από το παράθυρο επί της οδού Κανελλοπούλου και στο σημείο της έκρηξης δημιουργήθηκε μικρός κρατήρας Κατά την έκρηξη το κατάστημα ήταν κλειστό κι έτσι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός. Γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών, ενώ από την αστυνομία εξετάζεται το ενδεχόμενο ο δράστης ή οι δράστες να είναι άτομα του υποκόσμου που ζητούν μεγάλα ποσά για την παροχή προστασίας.

    [09] Υστατο χαίρε στον Σπύρο Κυπριανού

    14/3/2002 4:11:00 μμ

    Η Κύπρος αποχαιρέτησε σήμερα τον Σπ. Κυπριανού. Σύσσωμη η ηγεσία του τόπου, καθώς και χιλιάδες λαού, απέτισαν ύστατο φόρο τιμής στον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες της Κύπρου. Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης, ο οποίος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας και θα γίνει πραγματικότητα ο κοινός πόθος για ελευθερία της Κύπρου.

    Την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος και τη Βουλή των Ελλήνων ο αντιπρόεδρός της Κώστας Γείτονας, επικεφαλής εξαμελούς διακομματικής αντιπροσωπείας.

    Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο πρόεδρος της Βουλής εκ μέρους της νομοθετικής εξουσίας, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο εκ μέρους του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκ μέρους της Δικαστικής Εξουσίας και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος εκ μέρους του κόσμου του κόμματος που ίδρυσε ο εκλιπών ηγέτης.

    [10] Αψηφούν την απαγόρευση οι φανατικοί ινδουιστές

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 4:25:00 μμ

    Αμετακίνητοι παραμένουν οι σκληροπυρηνικοί Ινδουϊστές δηλώνοντας, πως θα πραγματοποιήσουν πάση θυσία αύριο την ειδική προσευχή κοντά στο χώρο του κατεδαφισμένου τεμένους στην Αγιόντα, παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που απαγορεύει την εκδήλωση.

    Η κατεδάφισή του το 1992 προκάλεσε κύμα ταραχών σε ολόκληρη την Ινδία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3.000 άνθρωποι.

    ''Θα κάνουμε πούτζα (προσευχή) ακόμη κι αν μας πυροβολήσουν'', δήλωσε ο 92χρονος Ραμτσάντρα Ντας Παραχμάνς, που πρωτοστατεί στο κίνημα για την ανέγερση ινδουιστικού ναού στη θέση του κατεδαφισμένου τεμένους. Ο Πραβίν Τογκάντια, γενικός γραμματέας της σκληροπυρηνικής οργάνωσης Χιντού Παρισάντ, δήλωσε, ότι ο Παραχμάνς θα ηγηθεί πορείας προς το σημείο, το οποίο θεωρείται πως είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο ινδουϊστής ισόθεος βασιλιάς Ραμ.

    [11] Συσπείρωση των Αράβων επιζητεί το Ιρακ

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 1:40:00 μμ

    Μετά τις απειλές των ΗΠΑ για τυχόν επιθέσεις κατά της χώρας του ο απεσταλμένος του ιρακινού προέδρου έφθασε σήμερα στο Κάιρο για συνομιλίες με τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μπουμπάρακ στο πλαίσιο περιοδείας του σε αραβικά κράτη.

    Η επίσκεψη αυτή του Ιζάτ Ιμπραήμ, αντιπροέδρου του Επαναστατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου του Ιράκ, πραγματοποιείται μετά τις συνομιλίες, που είχε χθες ο Χόσνι Μουμπάρακ με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι. Ο κ.Τσέινι περιοδεύει επίσης στην περιοχή για να εξασφαλίσει υποστήριξη στον πόλεμο των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της τρομοκρατίας και κυρίως κατά της ενδεχόμενης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράκ.

    Ο κ.Μουμπάρακ είπε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο, ότι η Αίγυπτος θα προσπαθήσει να πιέσει τη Βαγδάτη να δεχτεί τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για τον έλεγχο του στρατιωτικού της οπλοστασίου.

    Το Ιράκ από την πλευρά του υποστηρίζει, ότι έχει καταστρέψει τα χημικά και βιολογικά του όπλα και ότι δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ο ιρακινός απεσταλμένος επισκέφτηκε ήδη την Ιορδανία, το Λίβανο και τη Συρία. Ο κ.Ιμπραήμ δήλωσε χθες ότι μια απειλή κατά του Ιράκ σημαίνει ''απειλή κατά ολόκληρου του αραβικού έθνους''.

    [12] Πολύνεκρο δυστύχημα στο Περού

    Πηγή: ΝΕΤ 14/3/2002 12:53:00 μμ

    Φρικτό θάνατο στις φλόγες βρήκαν 35 άνθρωποι στην πόλη Τσίνχα του Περού, όταν το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε πρατήριο βενζίνης με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη. Εξι ακόμη από τους επιβάτες νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο της πόλης. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, ότι ο οδηγός ο οποίος σώθηκε, κοιμήθηκε πάνω στο τιμόνι.

    [13] Ετοιμος ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 3:24:00 μμ

    Την έναρξη του διαλόγου για το περιεχόμενο και τα κίνητρα που θα παρέχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος "κήρυξε" ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τις βασικές κατευθύνσεις του υπό επεξεργασία νόμου. Οπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του πλαισίου κινήτρων του νόμου 2601/98 κρίθηκε σκόπιμη η επικαιροποίηση των διατάξεών του στις σημερινές συνθήκες της οικονομίας. Κύριος στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η διατήρηση ενός πλαισίου ελκυστικών κινήτρων για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, κυρίως στη μεταποίηση και τον τουρισμό.

    Οι κύριες κατευθύνσεις τπυ νόμου

    Οι σημαντικότερες βασικές κατευθύνσεις είναι:

    - Η επιχορήγηση κεφαλαίων προς νέες επιχειρήσεις και προς ειδικές μορφές επενδύσεων,

    - Η μεγαλύτερη δυνατή απλοποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων,

    - Η διασύνδεση κινήτρων με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης

    - Η συμμετοχή και του τραπεζικού συστήματος στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων

    - Η συγκράτηση των δαπανών για τις ενισχύσεις και

    - Η κατάταξη σε τρεις ή τέσσερις κατηγορίες των "επενδυτικών περιοχών".

    [14] Η ευρωπαϊκή σύγκλιση στη σύνοδο των ''15''

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 3:05:00 μμ

    Το θέμα της διαρθρωτικής σύγκλισης θα δεσπόσει των συζητήσεων των αρχηγών κρατών-μελών και κυβερνήσεων με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στο ευρωπαϊκό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο. Οπως είναι γνωστό το ζήτημα της διαρθρωτικής σύγκλισης αποσκοπεί στο να διαμορφώσει ένα πλαίσιο μεταξύ των ''15'' σε τομείς οι οποίοι μπορούν να καταταχθούν σε πέντε κατηγορίες: στην απασχόληση, την κοινωνική προστασία, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την καινοτομία και έρευνα και το περιβάλλον.

    Οικονομικά στοιχεία σύγκλισης της Ελλάδας

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας συγκλίνει προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (βρίσκεται στα επίπεδα του 71%), ενώ βελτιώνονται αισθητά οι επιδόσεις που αφορούν την παραγωγικότητα εργασίας και την ανταγωνιστικότητα παραγωγής προϊόντων.

    Σε ό,τι αφορά την απασχόληση ο υπουργός είπε ότι στην Ελλάδα αυξάνονται οι θέσεις απασχόλησης αλλά ακόμα υπολείπεται του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

    Για την ανεργία τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι η απόσταση έχει μειωθεί αλλά ότι υπάρχει ακόμα αρκετό διάστημα να διανυθεί. Ενα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των στοιχείων που αφορούν την ανεργία είναι ότι στους άνδρες η σύγκλιση επιτυγχάνεται ταχύτερα από ότι η σύγκλιση που αφορά την ανεργία στις γυναίκες.

    Υπάρχουν επίσης σημαντικές τάσεις βελτίωσης σε κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες, όπως είναι οι δαπάνες για τη δημόσια εκπαίδευση ενώ βελτιώσεις παρατηρούνται επίσης στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

    Στο συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης και το θέμα της ευρωμεσογειακής τράπεζας.

    [15] Θετική πρόταση για την επιδότηση των καπνών

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/3/2002 7:04:00 μμ

    Υπέρ των ελληνικών θέσεων για τη διατήρηση των κοινοτικών επιδοτήσεων στον καπνό και μετά το 2004 τάχθηκε σήμερα κατά πλειοψηφία το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση καλλιεργεί ελπίδες θετικών εξελίξεων για τις επιδοτήσεις των καπνών, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ενωσης, που θα διεξαχθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη.

    [16] Οχι εισιτήρια στο ΟΣΦΠ λέει ο ΠΑΟ

    14/3/2002 3:50:00 μμ

    Αδοξο τέλος είχε η πρώτη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των εκπροσώπων Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΕΠΑΕ και Αστυνομίας για το ντέρμπυ της 24ης Μαρτίου. Ο Παναθηναικός με αίτημα του στην ΕΠΑΕ ζήτησε να μη δοθούν εισιτήρια στον Ολυμπιακό, επικαλούμενη τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ξάνθη. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε και η ΕΠΑΕ συγκάλεσε συμβούλιο με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων την ερχόμενη Τρίτη.

    [17] Ενταση στις σχέσεις Ιταλίας - Τουρκίας

    14/3/2002 1:14:00 μμ

    Με νέο διπλωματικό επεισόδιο απειλούνται οι σχέσεις Ιταλίας και Τουρκίας μετά και τα σκληρά λόγια, με τα οποία καταφέρθηκε εναντίον της ιταλικής αστυνομίας ο τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ. Ολα ξεκίνησαν με τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Ρόμα και της Γαλατά Σαράι, που πραγματοποιήθηκε χθες στην ιταλική πρωτεύουσα. Ποδοσφαιριστές και οπαδοί των αντίπαλων ομάδων συνεπλάκησαν μεταξύ τους, προκαλώντας την δραστική επέμβαση της ιταλικής αστυνομίας.

    [18] Συνελήφθησαν οπαδοί του Ηρακλή για ναρκωτικά

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 12:54:00 μμ

    Συνελήφθησαν τρεις φίλαθλοι του Ηρακλή οι οποίοι μετέβαιναν από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Ηρακλή, γιατί κατείχαν μικρές ποσότητες κάνναβης. Πρόκειται για τον Χαρίλαο Μολυβά, 26 ετών, οδηγό, Αχιλλέα Αντωνίου 26 ετών άεργο και το μαθητή Λυκείου Αθανάσιο Ναζίρη 21 ετών.

    [19] Βροχή τα πρόστιμα στις ΠΑΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 3:56:00 μμ

    Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς του αθλητικού δικαστή στην ΠΑΕ Ξάνθη για τα επεισόδια που δημιούργησαν οπαδοί της στον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Η ακριτική ΠΑΕ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 11.000 ευρώ, για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα με τους πρωταθλητές Ελλάδας, ενώ για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκε στην ΠΑΕ Αρης πρόστιμο 1.200 ευρώ, για αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

    Το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΠΑΕ επέβαλε στην ΠΑΕ Χανιά, στέρηση του δικαιώματος να αγωνιστεί στην έδρα της για μια αγωνιστική ημέρα και πρόστιμο 2.000 ευρώ και στον Γ. Βούρβαχη έγγραφη επίπληξη.

    [20] Ακτίνες φωτός αναχαιτίζουν τον καρκίνο

    Μπέττυ Σαβούρδου 14/3/2002 2:20:00 μμ

    Νέες ελπίδες στη μάχη κατά του καρκίνου γεννούν έρευνες που πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ακτίνες φωτός θα μπορούσαν να είναι το τελευταίο όπλο εναντίον ενός είδους καρκίνου που σκοτώνει 9 στους 10 ασθενείς. Η φωτοδυναμική θεραπεία, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 16 ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας, κατάφερε να αυξήσει το όριο ζωής στους περισσότερους από αυτούς.

    Ενθαρρυντικά αποτελέσματα με λίγες παρενέργειες

    Η θεραπεία αυτή περιλαμβάνει δύο στάδια. Σε πρώτη φάση, δίνεται ένα φάρμακο που κάνει τα κύτταρα ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φως, έτσι ώστε, εάν αυτά εκτεθούν σε ισχυρό φως πεθαίνουν. Έπειτα, τοποθετείται ένα καλώδιο οπτικής ίνας κοντά στον όγκο, τον οποίο και σημαδεύει απ' ευθείας με φως. Μόλις η ακτίνα χτυπήσει τα κύτταρα του όγκου τα σκοτώνει, δίχως να καταστρέψει πολλά υγιή.

    Η έρευνα αυτή, που έγινε στο University College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική εφημερίδα "Gut", αφορούσε ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας, οι οποίοι βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο. Για αυτό το είδος καρκίνου, η εγχείρηση και οι ακτινοβολίες εγκυμονούν κινδύνους καθώς ο όγκος βρίσκεται πολύ κοντά σε ζωτικά όργανα και αιμοφόρα αγγεία.

    Οι γιατροί έδωσαν στους ασθενείς το φάρμακο τρεις μέρες προτού προχωρήσουν στην επέμβαση, όπου έξι ειδικές βελόνες προωθούν τις ακτίνες λέιζερ στον όγκο. Μετά τη θεραπεία παρατηρήθηκε μείωση του όγκου σε όλους τους ασθενείς και, παρόλο που είχαν προσδοκώμενο όριο ζωής 6-10 μήνες, οι μισοί έζησαν για άλλους 12 μήνες, δύο ασθενείς έζησαν 2 χρόνια επιπλέον και ένας 30 μήνες. Οι παρενέργειες ήταν λιγότερες και ελαφρύτερες από αυτές άλλων θεραπειών και οι ασθενείς μπόρεσαν να καταναλώσουν τροφή και υγρά μέσα στις επόμενες 48 ώρες και, επιπρόσθετα, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μόλις 10 ημέρες μετά.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Παρά τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, η θεραπεία αυτή ενέχει κινδύνους καθώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται μπορούν να βλάψουν και ιστό που περικλείει τον όγκο. Επιπλέον, οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία.

    Παράλληλα, πραγματοποιούνται και άλλες έρευνες με φωτοευαίσθητα χημικά που ίσως να μην προκαλούν ζημιές και σε υγιή κύτταρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο μέλλον η φωτοδυναμική θεραπεία θα χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου στα πρώτα στάδια εκδήλωσής του.

    Πηγή:BBC.

    [21] Το κρουαζιερόπλοιο....του διαστήματος

    14/3/2002 5:30:00 μμ

    Τα αποκαλυπτήρια του πρώτου κρουαζιερόπλοιου του διαστήματος που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τουρίστες έκαναν σήμερα Ρώσοι μηχανικοί δηλώνοντας πως θα κάνει το παρθενικό ταξίδι του μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το διαστημόπλοιο, διαστάσεων οκτώ επί τριάμισι μέτρα, θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα πιλότο και δύο επιβάτες όταν εκτοξευθεί.

    Το ρωσικό διαστημόπλοιο C-XXI μοιάζει με μίνι εκδοχή του αμερικανικού διαστημικού λεωφορείου. Θα εκτελεί 30λεπτες περιστροφές γύρω από τη γη σε ύψος 101 χιλιομέτρων. Το ταξίδι θα κοστίζει 100.000 δολάρια το άτομο.

    Το διαστημόπλοιο θα μεταφέρεται από μεταγωγικό αεροπλάνο σε ύψος 17 χιλιομέτρων πριν αποκολληθεί απ΄αυτό χρησιμοποιώντας τους δικούς του πυραύλους. ''Το πλήρωμα θα αισθάνεται τότε την έλλειψη της βαρύτητας για τρία λεπτά'', δήλωσε ο επικεφαλής των κατασκευαστών, ο Βαλερί Νόβικοφ.

    Στο τέλος της πτήσης, το σκάφος θα επιστρέφει στην ατμόσφαιρα γλιστρώντας σαν ανεμόπτερο και θα προσγειώνεται.

    Το Γραφείο Σχεδιασμού Μιάσιστσεφ ανακοίνωσε πως έχει ήδη 100 κρατήσεις για πτήσεις με το C-XXI.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 March 2002 - 17:54:08 UTC