Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέντε μέτρα- προτάσεις για το ασφαλιστικό
  • [02] Συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Ιράν
  • [03] Μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς
  • [04] Νεκρώνει σήμερα το λιμάνι του Βόλου
  • [05] Δημοσκοπήσεις για πολιτικές συνεργασίες
  • [06] Προβλήματα στα πρωινά δρομολόγια του ΟΣΕ
  • [07] Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε-αναχωρεί ο κ. Σημίτης
  • [08] Αίτημα η αλλαγή του νέου κανονισμού της βουλής
  • [09] ΕΡΤ: στάσεις εργασίας των δημοσιογράφων
  • [10] Ελπίδες για διέξοδο στη Μ. Ανατολή
  • [11] Υστατο χαίρε στον Σπύρο Κυπριανού
  • [12] Με νέο σύνταγμα η ''νέα Γιουγκοσλαβία''
  • [13] Ισπανία: πολιτικό άσυλο ζήτησαν 25 Βορειοκορεάτες
  • [14] ΗΠΑ-Αφγανιστάν: μαζί στη μάχη των ναρκωτικών
  • [15] Τραγικό δυστύχημα στην Ινδία
  • [16] Πρόστιμα σε σχολές για αυξημένα δίδακτρα
  • [17] Η ισότητα. . από το τσιγάρο στον καρκίνο
  • [18] Οστεοπόρωση: Δεν κάνει διακρίσεις στο φύλο
  • [19] Μη αξιόπιστες ιστοσελίδες τηλεϊατρικής
  • [20] Απαλή μουσική για σωστή οδική συμπεριφορά

    [01] Πέντε μέτρα- προτάσεις για το ασφαλιστικό

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/3/2002 8:39:00 πμ

    Συνταξιοδότηση με 35 χρόνια εργασίας, χωρίς όριο ηλικίας, για όσους ασφαλίστηκαν έως το 1982 και στα 58 για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το τέλος του 1992, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ προτείνει ο υπουργός Εργασίας. Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Δημήτρη Ρέππα με τα προεδρεία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ και με τις ομοσπονδίες ΔΕΚΟ και τραπεζών για το ασφαλιστικό.

    Οι κυβερνητικές προτάσεις

    Συγκεκριμένα προτείνεται:

    μείωση του ορίου ηλικίας για όλους τους ασφαλισμένους, δημοσίου και ιδιωτικού της περιόδου 1/1/1983 έως και 31/12/1992, με τη θέσπιση 35ετίας και 58 χρόνια όριο ηλικίας για άνδρες και γυναίκες υπολογισμός σύνταξης, για όσους προσληφθούν στο δημόσιο μετά το 2008, με βάση τους μισθούς της τελευταίας πενταετίας και όχι τον τελευταίο μισθό σταδιακή μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, για τους ασφαλισμένους της περιόδου 1982-1992.

    Εξ άλλου, επαναφέρεται το μέτρο των τριακοστών πέμπτων, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων.

    Στόχος της κυβέρνησης ένα κοινωνικά δίκαιο σύστημα

    Για οριακές προτάσεις που χρήζουν μελέτης έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου. Ο υπουργός Εργασίας πάντως έκανε λόγο για συναινετική λύση, την οποία θα περιφρουρήσει.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, της ΟΤΟΕ, καθώς και με αντιπροσωπεία των Τραπεζών.

    Μετά τις συναντήσεις, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα νέο οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο σύστημα προς το οποίο ο ίδιος θα κινηθεί με εργαλείο το διάλογο και αναζήτηση της συναίνεσης.

    [02] Συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Ιράν

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 8:58:00 πμ

    Συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία είχε ο πρόεδρος του Ιράν, Μοχαμάντ Χαταμί, ο οποίος από χθες βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης στη χώρα μας. Μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Κωστή Στεφανόπουλο υπογράφηκαν συμφωνίες για συνεργασία των δύο χωρών σε τελωνειακά θέματα, μορφωτικά προγράμματα και σε ένα μνημόνιο μεταξύ της ΔΕΠΑ και της αντίστοιχης ιρανικής υπηρεσίας για ενεργειακά θέματα.

    Αναφορικά με τις αμερικανικές αιτιάσεις περί συμμετοχής της Τεχεράνης στον άξονα του κακού, ο Κωστής Στεφανόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη τέτοιων αξόνων και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής προσέγγιση θα είναι διαφορετική από αυτή που εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Από την πλευρά του, ο Ιρανός πρόεδρος ανέπτυξε τον προβληματισμό του με φιλοσοφικό τρόπο, τονίζοντας ότι αυτοί που έχουν δύναμη δεν βρίσκουν λόγια να εξηγήσουν αυτά που κάνουν.

    Σήμερα ο κ. Χαταμί θα ξεναγηθεί στην Ακρόπολη, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και το Δήμαρχο Αθηναίων.

    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ιρανικής εταιρίας ''Νιόκ''

    Στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ιρανικής εταιρίας ''Νιόκ'' προβλέπεται η εξέταση των δυνατοτήτων μεταξύ τους για την ολοκλήρωση συστήματος αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από Ιράν σε Ελλάδα και η δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ιράν στη χώρα μας δια θαλάσσης. Επίσης, προβλέπεται η μεταφορά μέσω Ελλάδος ιρανικού φυσικού αερίου για εξαγωγή στη δυτική Ευρώπη και στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και η δυνατότητα επενδύσεων από ελληνικής πλευράς σε έργα φυσικού αερίου στο Ιράν και ειδικότερα σε σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

    Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει ότι με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα αφενός μεν αποκτά αξιόπιστο εναλλακτικό προμηθευτή φυσικού αερίου, ενώ αφετέρου καθίσταται διαμετακομιστικός κόμβος φυσικού αερίου από το Ιράν και γενικότερα από την κεντρική Ασία προς τις αγορές της Ευρώπης.

    [03] Μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 9:51:00 πμ

    Δέσμη μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών. Μεταξύ αυτών η επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, για υποθέσεις που αφορούν περιπτώσεις δωροδοκίας, απάτης, υπεξαίρεσης, παράβασης καθήκοντος. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα του πολίτη να απευθύνεται άμεσα στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, σε περιπτώσεις δωροδοκίας ή εκβίασης.

    [04] Νεκρώνει σήμερα το λιμάνι του Βόλου

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/3/2002 9:49:00 πμ

    Aπεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Βόλου, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στους Οργανισμούς Λιμένων Βόλου, Πάτρας, Ηρακλείου, Καβάλας και Ελευσίνας με βασικό αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Συνδικαλιστές του Συλλόγου Βόλου εκτιμούν, ότι η συμμετοχή στην απεργία θα είναι καθολική κι επομένως θα νεκρώσουν όλες οι λειτουργίες του λιμανιού.

    [05] Δημοσκοπήσεις για πολιτικές συνεργασίες

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/3/2002 9:28:00 πμ

    Δύο δημοσκοπήσεις που αποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών και μάλιστα το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς αποδέχεται θετικά την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για μια πλειοψηφική πολυκομματική κεντροαριστερά με προοπτική συγκυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα ο Κώστας Λαλιώτης. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου το 60% των πολιτών τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ενώ μονοκομματικές κυβερνήσεις επιθυμεί περίπου το 38%.

    [06] Προβλήματα στα πρωινά δρομολόγια του ΟΣΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/3/2002 9:11:00 πμ

    Τροποποιούνται τα πρωινά δρομολόγια του ΟΣΕ, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει το Εργατικό Κέντρο του Νομού Φθιώτιδας και στην οποία συμμετέχουν με δίωρη στάση και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό. Το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΣΕ στο 010-5297777.

    [07] Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε-αναχωρεί ο κ. Σημίτης

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 9:01:00 πμ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναχωρεί σήμερα για τη Βαρκελώνη, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν το Σάββατο. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και οι διαρθρωτικές αλλαγές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στη διάρκεια του δείπνου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για τον ''ευρωστρατό''.

    Επί τάπητος και η ελληνική παρέμβαση για το Μεσανατολικό

    Παράλληλα, ο κ. Σημίτης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Μεσανατολικό θα επαναφέρει την ελληνική πρόταση των ''5 σημείων'' για ειρήνευση στην περιοχή, που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Στη Βαρκελώνη βρίσκεται επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής που θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    [08] Αίτημα η αλλαγή του νέου κανονισμού της βουλής

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/3/2002 9:33:00 πμ

    Την αλλαγή του νέου κανονισμού της βουλής που ψηφίστηκε ομόφωνα από την ολομέλεια τον περασμένο Νοέμβριο ζητούν τώρα οι βουλευτές. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με το νέο κανονισμό, την επεξεργασία και ψήφιση των νομοσχεδίων έχουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ακολούθως η ολομέλεια αναλαμβάνει να επικυρώσει τις αποφάσεις των επιτροπών, αλλά στη διάρκεια της συνεδρίασης της, οι βουλευτές έχουν δικαίωμα λόγου αλλά όχι αλλαγών στα άρθρα του ουσιαστικά ψηφισθέντος νομοσχεδίου. Tο θέμα δημιούργησε ένταση κατά τη χτεσινή συνεδρίαση.

    [09] ΕΡΤ: στάσεις εργασίας των δημοσιογράφων

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/3/2002 9:02:00 πμ

    Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα και αύριο οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα στο ραδιόφωνο και από τις 8 έως τις 12 το βράδυ στην τηλεόραση, μετά από απόφαση της Ενώσεως Συντακτών. Θα ακολουθήσει την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου 48ωρη απεργία των συντακτών της ΕΡΤ, που θα λήξει στις 6 το πρωί της Πέμπτης 21ης Μαρτίου.

    [10] Ελπίδες για διέξοδο στη Μ. Ανατολή

    14/3/2002 10:22:00 πμ

    Οι "Ταξιαρχίες Μαρτύρων Αλ Ακσα" ανέλαβαν την ευθύνη για τη σημερινή βομβιστική επίθεση κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ στη Γάζα, που άφησε νεκρούς τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες και προκάλεσε νέα διείσδυση του ισραηλινού στρατού στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Κι ενώ ο Λευκός Οίκος εκθείασε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-το οποίο κάνει λόγο για πρώτη φορά για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ-στη Μ. Ανατολή μεταβαίνει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής Α.Ζινι για μία προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας.

    Περισσότεροι από 1500 νεκροί ο απολογισμός της 18μηνης Ιντιφάντα

    Ενας Παλαιστίνιος αστυνομικός σκοτώθηκε επίσης τα ξημερώματα από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης-στη διάρκεια συγκρούσεων στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Αμάρι, κοντά στην είσοδο της αυτόνομης πόλης Ραμάλα-ανεβάζοντας το θλιβερό απολογισμό της 18μηνης Ιντιφάντα σε πάνω από 1500 νεκρούς, εκ των οποίων 1175 ήταν Παλαιστίνιοι.

    Το πρωί, τρεις Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδας της Γάζας. Η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που από το σημείο περνούσε ένα κομβόι αυτοκινήτων, μεταξύ των οποίων και στρατιωτικά οχήματα που συνόδευαν τους εποίκους. Εξάλλου, δύο Παλαιστίνιοι (που είχαν καταδικαστεί από την παλαιστινιακή αρχή με την κατηγορία της συνεργασίας με το Ισραήλ) εκτελέστηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες έως τώρα συνθήκες.

    Καταδίκη της βίας στη Μ. Ανατολή από Ε.Ε, ΟΗΕ, ΗΠΑ

    Οι πρόσφατες ισραηλινές επιχειρήσεις (οι μεγαλύτερες της τελευταίας 35ετίας) καταδικάστηκαν απερίφραστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, ενώ ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε πως απειλούν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Αμερικανού διαμεσολαβητή Αντονι Ζίνι ο οποίος αναμένεται εντός της ημέρας στην περιοχή.

    Στη σκλήρυνση της στάσης του γ.γ του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή-μια στάση που συνέπεσε με την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τσέϊνι στην περιοχή-αναφέρονται οι Τάϊμς επισημαίνοντας ότι ο Κόφι Ανάν επέκρινε τόσο το Ισραήλ όσο και τους Παλαιστίνιους για την κλιμάκωση της βίας, την οποία χαρακτήρισε ''τρομερή σφαγή''. Εξάλλου, αργά χθες, πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον πάγωσε ισραηλινό αίτημα για παροχή συμπληρωματικής οικονομικής βοήθειας.

    [11] Υστατο χαίρε στον Σπύρο Κυπριανού

    14/3/2002 8:10:00 πμ

    Η Κύπρος απευθύνει σήμερα το ύστατο χαίρε στο εκλεκτό τέκνο της, Σπύρο Κυπριανού. Η κηδεία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας θα τελεστεί στη 1 μετά το μεσημέρι, δημοσία δαπάνη, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και με τη συμμετοχή όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην εκκλησία Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Παλλουριώτισσα, παρουσία του προέδρου Κληρίδη, των επισήμων και του λαού. Τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διερμηνεύοντας τα αισθήματα της Κυπριακής Πολιτείας και του κυπριακού λαού.

    Τριήμερο δημόσιο πένθος στην Κύπρο

    Η οικογένεια του Σπύρου Κυπριανού δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια μετά την ακολουθία, ενώ επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να γίνουν εισφορές σε ευαγή ιδρύματα.

    Στο μεταξύ, το βιβλίο συλλυπητηρίων στη Βουλή παραμένει και σήμερα ανοικτό μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Για το θάνατο του Σπύρου Κυπριανού, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο δημόσιο πένθος. Η δημόσια υπηρεσία και τα σχολεία θα διακόψουν τη λειτουργία τους στις 11 το πρωί και για το υπόλοιπο της ημέρας.

    Την κυβέρνηση της Ελλάδας και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα εκπροσωπήσει στην κηδεία του Σπύρου Κυπριανού, ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Αλέκος Παπαδόπουλος. Εκ μέρους του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Απόστολου Κακλαμάνη, θα παραστεί ο αντιπρόεδρος του Σώματος Κώστας Γείτονας, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας. Θα παραστούν επίσης εκπρόσωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας.

    Λίγα λόγια για τη ζωή και το έργο του

    Ο Σπύρος Κυπριανού γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 28/10/1932. Ηταν παντρεμένος με τη Μιμή Κυπριανού και είχε δύο παιδιά, τον Αχιλλέα και τον Μάρκο. Σπούδασε Οικονομικά και Νομικά στο Λονδίνο, με ειδίκευση στο Συγκριτικό Δίκαιο.

    Συγκεκριμένα, σπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες στο City of London College και νομικά στο Gray s Inn. Επίσης μελέτησε συγκριτικό δίκαιο και πήρε σχετικό δίπλωμα.

    Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Λονδίνο ίδρυσε την Εθνική Φοιτητική Ενωση Κυπρίων Αγγλίας (ΕΦΕΚΑ), της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος.

    Το 1952 διορίστηκε γραμματέας στο Λονδίνο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και το 1954 ανέλαβε το Γραφείο της Εθναρχίας στο Λονδίνο, με σκοπό κυρίως τη διαφώτιση της βρετανικής κοινής γνώμης για το κυπριακό ζήτημα. Η διαφωτιστική αυτή προσπάθεια εντάθηκε με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο το 1955. Για τη δραστηριότητα του αυτή εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Λονδίνο τον Ιούνιο του 1956 και μετέβη στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε με την Πανελλήνια Επιτροπή Αυτοδιαθέσεως Κύπρου σε θέματα που αφορούσαν τη διεθνή προβολή του Κυπριακού.

    Από τον Αύγουστο του 1956 ως το Μάρτιο του 1957 αντιπροσώπευσε την Εθναρχία Κύπρου στη Νέα Υόρκη. Αργότερα του επιτράπηκε να επανακαταλάβει τη θέση του στο Γραφείο της Εθναρχίας στο Λονδίνο. Παρέμεινε στη βρετανική πρωτεύουσα μέχρι την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου για την ανεξαρτησία της Κύπρου και το Μάρτιο του 1959 επέστρεψε στην Κύπρο με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

    Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου αντιπροσώπευσε την ελληνοκυπριακή πλευρά στη Διάσκεψη των Αθηνών για τη σύνταξη του κειμένου της Συμφωνίας για την Εφαρμογή της Τριμερούς Συμμαχίας (Κύπρου-Ελλάδας-Τουρκίας) που προνοούσε η Συνθήκη Ζυρίχης-Λονδίνου. Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου, τον Αύγουστο του 1960, διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο υπουργός Δικαιοσύνης και λίγες μέρες αργότερα υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε για 12 χρόνια μέχρι το 1972. Ως υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε επανειλημμένα την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις συνόδους της Γενικής Συνέλευσης κατά τη διάρκεια συζητήσεων για το Κυπριακό.

    Παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών στις 5 Μαΐου 1972, ύστερα από σοβαρή διαφωνία του με το στρατιωτικό καθεστώς των Αθηνών. Μετά την παραίτηση του ιδιώτευσε, ασκώντας το επάγγελμα του δικηγόρου και του νομικού συμβούλου.

    Την 1η Αυγούστου 1974, μετά το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και την τουρκική εισβολή, μετέβη στην Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που είχε αναλάβει την εξουσία μετά την κατάρρευση της χούντας. Πηγαινοερχόταν τότε μεταξύ Αθηνών και Λονδίνου, όπου διέμενε προσωρινά ο Πρόεδρος Μακάριος.

    Τον Σεπτέμβριο του 1974 ηγήθηκε της κυπριακής αντιπροσωπείας κατά τη συζήτηση του Κυπριακού στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Το Φεβρουάριο του 1975 παρέστη στη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη ως μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Στις 12 Μαΐου 1976 ανακοίνωσε την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος, του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2000. Κατά τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Σεπτεμβρίου 1976 το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφάλισε 21 από τις 35 έδρες και ο ίδιος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής. Μετά το θάνατο του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στις 3 Αυγούστου 1977, ανέλαβε, δυνάμει του συντάγματος, Προεδρεύων της Δημοκρατίας και στις 3 Σεπτεμβρίου 1977 εκλέχτηκε ομόφωνα Πρόεδρος για τη συμπλήρωση του υπόλοιπου της προεδρικής θητείας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Στις προεδρικές εκλογές της 28ης Φεβρουαρίου 1978 επανεξελέγη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς ανθυποψήφιο. Επανεξελέγη επίσης για ακόμα μια θητεία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 13 Φεβρουαρίου 1983. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέφτηκε πολλές χώρες και συμμετείχε σε συνόδους των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και σε διασκέψεις κορυφής των Αδεσμεύτων και της Κοινοπολιτείας.

    Στον Σπύρο Κυπριανού απονεμήθηκαν, κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, διάφορα παράσημα και τιμητικές διακρίσεις από αρκετές χώρες. Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

    Συλλυπητήρια ανακοίνωση από τον Ραούφ Ντενκτάς

    Συλλυπητήρια ανακοίνωση για το θάνατο του Σπύρου Κυπριανού εξέδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. ''Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχασε ένα λαμπρό πολιτικό, με τον οποίο προσωπικά είχα καλές σχέσεις στο παρελθόν'', αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Ραούφ Ντενκτάς. Αναφορικά με το πολιτικό παρελθόν του εκλιπόντος, ο Ντενκτάς είπε ότι ο Σπύρος Κυπριανού συζητούσε μαζί του επί 11 χρόνια για λύση ομοσπονδίας, χωρίς όμως, όπως υποστήριξε, ο ίδιος να πιστέψει ποτέ πραγματικά στην ομοσπονδία.

    [12] Με νέο σύνταγμα η ''νέα Γιουγκοσλαβία''

    Πηγή: NET 105,8 fm 14/3/2002 9:34:00 πμ

    Νέο κράτος, με νέο σύνταγμα και ονομασία προβλέπει η συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας. Ούτε ομοσπονδία, ούτε χαλαρή συνομοσπονδία, θα είναι στο εξής η Γιουγκοσλαβία αλλά ''κάτι εντελώς καινούριο'', υποστήριξε ο πρόεδρος της χώρας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ενώ ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, είπε ότι το νέο κράτος θα ονομάζεται ''Σερβία και Μαυροβούνιο''. Τα τρία κοινοβούλια (το ομοσπονδιακό, το σερβικό και του Μαυροβουνίου) θα επικυρώσουν αυτήν την πολιτική συμφωνία, ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθούν εκλογές. Θετικές οι εξελίξεις, σχολίασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα.

    [13] Ισπανία: πολιτικό άσυλο ζήτησαν 25 Βορειοκορεάτες

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 9:03:00 πμ

    Είκοσι πέντε Βορειοκορεάτες κατέφυγαν σήμερα στην πρεσβεία της Ισπανίας στο Πεκίνο, όπου ζήτησαν να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, ανέφεραν ένας Ισπανός διπλωμάτης και μια οργάνωση προστασίας των προσφύγων που εδρεύει στο Τόκιο. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι περίπου 25 άνδρες της κινεζικής παραστρατιωτικής αστυνομίας μπήκαν στον περίβολο της πρεσβείας το πρωί της Πέμπτης, ενώ άλλοι τόσοι απέκλεισαν τους γύρω δρόμους.

    Για μία θέση στον ήλιο

    Η ομάδα των Βορειοκορεατών αποτελείται από έξι οικογένειες και δύο ορφανά κορίτσια που έφυγαν από τη Βόρεια Κορέα ''αναζητώντας τροφή και για να γλιτώσουν από την καταπίεση'', όπως αναφέρουν οι ίδιοι σε ανακοίνωσή τους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση για το γεγονός ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ούτε από τις διπλωματικές Αρχές της Βόρειας Κορέας.

    [14] ΗΠΑ-Αφγανιστάν: μαζί στη μάχη των ναρκωτικών

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 8:53:00 πμ

    Αμερικανοί πράκτορες της υπηρεσίας καταπολέμησης των ναρκωτικών είναι έτοιμοι να μεταβούν στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν τη χώρα αυτή να εξαλείψει το εμπόριο οπίου, όπως ανέφερε η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA). ''Εχουμε πράκτορες της DEA έτοιμους να πάνε'' είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ασα Χάτσινσον, μιλώντας σε μια επιτροπή της Γερουσίας. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ''στο τελικό στάδιο'' της εφαρμογής μιας επιχείρησης με την ονομασία ''Επιχείρηση Περιορισμού'' που έχει ως στόχο να βοηθήσει τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν στον αγώνα της κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών ουσιών. Το Αφγανιστάν θεωρείται υπεύθυνο για το εμπόριο του 75% του οπίου και του 80% της ηρωίνης στην Ευρώπη

    [15] Τραγικό δυστύχημα στην Ινδία

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 8:51:00 πμ

    Εικοσιένα νεοσύλλεκτοι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ένας οχετός κατέρρευσε σε στρατολογικό κέντρο του κρατιδίου Ούταρ Πραντές της βόρειας Ινδίας, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές. Τα θύματα περίμεναν τη σειρά τους για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις στο κέντρο του Λούκνοου, της πρωτεύουσας του Ούταρ Πραντές, όταν το έδαφος έφυγε κάτω από τα πόδια τους. ''Εγινε νωρίς το πρωί, όταν χιλιάδες άνθρωποι κατέφτασαν για να καταταχτούν'' είπε ο αρχηγός της αστυνομίας του Λούκνοου, Μπ. Μπάξι. ''Εικοσιένα από αυτούς τους νέους σκοτώθηκαν ενώ δεν υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι'' πρόσθεσε.

    [16] Πρόστιμα σε σχολές για αυξημένα δίδακτρα

    14/3/2002 10:37:00 πμ

    Πρόστιμα ετοιμάζεται να επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης στα ιδιωτικά σχολεία και σχολές που εισπράττουν παράνομα αυξημένα δίδακτρα. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Θεοδώρου, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στα φροντιστήρια, τα ιδιωτικά σχολεία, σχολές και ΙΕΚ. Διαπιστώθηκε ότι η πιο συνηθισμένη παράβαση ήταν να υπολογίζεται η μεταφορά των μαθητών ως επιπλέον έξοδο για τους γονείς, ενώ στο νόμο ορίζεται σαφώς ότι η αύξηση που επιβάλλεται κάθε χρόνο περιλαμβάνει τις παροχές της μεταφοράς και της σίτισης. Δύο μόνο επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τα δίδακτρα τους αδικαιολόγητα υψηλότερα από το 3,4% . Η συζήτηση για το ύψος που θα διαμορφωθούν τα δίδακτρα για τη νέα σχολική χρονικά, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα στο υπουργείο.

    [17] Η ισότητα. . από το τσιγάρο στον καρκίνο

    14/3/2002 10:33:00 πμ

    Ακόμη και άνδρες καπνιστές κάτω των 45 ετών, εμφανίζουν πλέον καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας. Διαπίστωση που κάνει τους ειδικούς να μιλούν για μια ανεξέλεγκτη αύξηση των νέων κρουσμάτων τα προσεχή χρόνια, εξαιτίας κυρίως του καπνίσματος. Ο ρυθμός αύξησης της νόσου στις γυναίκες κόβει την ανάσα, καθώς οι Ελληνίδες είναι οι πρώτες πλέον σε συχνότητα καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη. Οπως επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπεχράκης, καθηγητής πνευμονολογίας , ''το 50% είναι μια αύξηση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 30 χρόνια και φυσικά εκφράζει τη διάδοση του νοσήματος στον γυναικείο πληθυσμό".

    Ευθύνεται κι η ατμοσφαιρική πίεση

    Η αύξηση των νέων κρουσμάτων μπορεί έμμεσα να αποδοθεί λένε Ελληνες και ξένοι ερευνητές και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η μεγάλη συγκέντρωση αιωρουμένων σωματιδίων φαίνεται ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ιδίως όσοι ζουν στις μεγάλες πόλεις. Οπως εξήγησε ο κ. Μπεχράκης ''το νέφος ακόμη και με τις πιο τελευταίες ανακοινώσεις, δεν είναι παρά μία επιβάρυνση της τάξης του 20% για τους πνεύμονες. Είναι ένα καινούριο σημαντικό δεδομένο''.

    Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη , επιβάρυνση της ατμόσφαιρας παρατηρείται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα, το Ηράκλειο και Λάρισα. Γεγονός που φαίνεται να συμβάλει και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα. Οπως τόνισε η κυρία Νίνα Μαγγίνα πνευμονολόγος, τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι τα οχήματα αποτελούν την κύρια πηγή των ρύπων. Τους βλέπουμε πιο συχνά στην ατμόσφαιρα και τους ονομάζουμε φωτοχημικούς ρύπους. Τις ημέρες που είναι σε έξαρση αυξάνονται οι εισαγωγές των παιδιών με άσθμα στα νοσοκομεία.

    Παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ρύπανση στην Αθήνα μπορεί ακόμη και να προκαλεί άσθμα, οι γιατροί παρακολουθούν το θέμα και λένε ότι σίγουρα επιδεινώνει την κατάσταση σε ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο άσθμα.

    [18] Οστεοπόρωση: Δεν κάνει διακρίσεις στο φύλο

    Πηγή: ΝΕΤ 14/3/2002 12:35:00 πμ

    Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί τρεις στις δέκα Ελληνίδες της μέσης ηλικίας. Ωστόσο, αν και θεωρείται κατ' εξοχήν γυναικεία νόσος, τα τελευταία χρόνια προσβάλλει και άντρες με την βαρύτερή της μορφή. Μάλιστα περισσότεροι από ένας στους 10 Έλληνες υποφέρουν από τη νόσο. Αιτία της πάθησης ένα γονίδιο, ενώ αρνητικά συμβάλλει τόσο η κακή διατροφή όσο και η έλλειψη άσκησης.

    Καλύτερη θεραπεία η πρόληψη

    Για τη νόσο έχει βρεθεί σήμερα ότι ευθύνεται ένα γονίδιο το οποίο εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη των οστών κάτα τη νεαρή ηλικία του ανθρώπου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αμέσως μετά την εμμηνόπαυση να μειώνεται ταχύτατα οστική μάζα.

    Τρεις στις 10 Ελληνίδες υποφέρουν από οστεοπόρωση σε ηλικίες πάνω από 50 ετών.

    Στους άνδρες η οστεοπόρωση μπορεί να παρουσιασθεί και νωρίτερα, αλλά με βαρύτερα συμπτώματα και επιπλοκές.

    Αιτία το γεγονός ότι οι άνδρες σε αντίθεση με τις γυναίκες που γνωρίζουν το πρόβλημα πηγαίνουν πολύ αργά στο γιατρό.

    Η διάγνωση της νόσου γίνεται με σειρά ειδικών απλών εξετάσεων.

    Για την θεραπεία της εκτός από τα κλασσικά φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα, ετοιμάζονται και φάρμακα νέας γενιάς, τα οποία θα βοηθούν στην αύξηση της οστικής μάζας του ασθενούς.

    [19] Μη αξιόπιστες ιστοσελίδες τηλεϊατρικής

    Πηγή: ΑΠΕ 14/3/2002 9:57:00 πμ

    Ειδικοί και ερευνητές στο χώρο της Ιατρικής ανησυχούν για την ακρίβεια των ιατρικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Από έρευνα σε 121 ηλεκτρονικές διευθύνσεις, οι οποίες προσφέρουν πληροφορίες υγείας σε πέντε τομείς, βρέθηκε ότι οι πληροφορίες σε αξιόπιστες ιστοσελίδες δεν είναι πάντα ακριβείς. "Η έρευνά μας δείχνει ότι τα χαρακτηριστικά ακρίβειας της ιστοσελίδας έχουν μικρή ή στην καλύτερη περίπτωση μέτρια σχέση με την ακρίβεια της πληροφορίας σε πέντε κοινούς τομείς υγείας" δήλωσε ο Χαλίντ Χαν του Νοσοκομείου Γυναικών του Μπέρμινγκχαμ στην Αγγλία.

    Κίνδυνος για τους χρήστες;

    Σε μια προσπάθεια συλλογής πληροφοριών για την επίδραση των οn line πληροφοριών υγείας στους καταναλωτές, οι επιστήμονες του γερμανικού πανεπιστήμιου της Χαϊδελβέργης δημιούργησαν μια Βάση Δεδομένων Αντικρουόμενων Γεγονότων που Σχετίζονται με το Διαδίκτυο. Οι ερευνητές είπαν ότι δεν υπονοούν ότι το διαδίκτυο είναι επιβλαβές στους ασθενείς, αλλά πιστεύουν ότι τα ποιοτικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την αποτίμηση όσων κινδύνων εμπλέκονται στη χρήση του διαδικτύου για πληροφορίες υγείας.

    [20] Απαλή μουσική για σωστή οδική συμπεριφορά

    14/3/2002 12:59:00 πμ

    Οι οδηγοί που ακούν έντονη μουσική στο αυτοκίνητο διατρέχουν το διπλάσιο κίνδυνο να έχουν ένα ατύχημα από αυτούς που ακούν απαλότερα μουσικά κομμάτια, σύμφωνα με έρευνα Ισραηλινού ερευνητή που δημοσιεύεται στην επιθέωρηση New Scientist αυτού του μήνα.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στη δυνατή μουσική και στην επικίνδυνη οδήγηση. Αυτό έκανε τον ισραηλινό ερευνητή Ουόρεν Μπρόντσκι του Πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν να αναρωτηθεί αν και ο ρυθμός της μουσικής έχει επίδραση στην συμπεριφορά του οδηγού.

    Ο Μπρόντσκι έβαλε 28 φοιτητές που είχαν οδική πείρα κατά μέσον όρο επτά ετών, σε συσκευή προσωμοίωσης της οδήγησης. Κάθε φοιτητής οδηγούσε σε εικονικούς δρόμους του Σικάγο καθώς άκουγε διαφορετικά μουσικά κομμάτια, ή καθόλου μουσική.

    Ο Ισραηλινός ερευνητής επέλεξε κομμάτια από διάφορα είδη μουσικής, από απαλές μπαλάντες του Τζορτζ Μπένσον ως κομμάτια με πολύ γρήγορο ρυθμό που ακούγονται σε κλαμπ. Ο ρυθμός τους κυμαινόταν από 60 παλμούς ανά λεπτό που έχουν τα απαλά και αργά κομμάτια ως 120 που έχουν τα πολύ γρήγορα και έντονα κομμάτια. Η μουσική που άκουγαν οι φοιτητές παιζόταν σχετικά δυνατά ώστε να μεγιστοποιείται η επίδρασή της.

    Οσο αύξανε ο ρυθμός των κομματιών που άκουγαν οι φοιτητές, τόσο αυτοί διακινδύνευαν περισσότερο, περνώντας π.χ. με κόκκινο, και είχαν πιο πολλά εικονικά ατυχήματα. Μάλιστα οι φοιτητές που άκουγαν κομμάτια με πολύ γρήγορο ρυθμό είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να περάσουν με κόκκινο από αυτούς που δεν άκουγαν καθόλου μουσική. Επίσης οι μετέχοντες στην έρευνα είχαν περισσότερα από τα διπλάσια εικονικά ατυχήματα όταν άκουγαν κομμάτια με ταχύ ρυθμό απ' ότι όταν άκουγαν αργή ή μετρίου ρυθμού μουσική.

    Ο Μπρότσκι διευκρινίζει στην επιθέωρηση ότι η συμπεριφορά σε μία συσκευή προσωμοίωσης της οδήγησης μπορεί να μην είναι η ίδια με την πραγματική οδική συμπεριφορά. Ωστόσο ο ίδιος προσθέτει ότι μέτρησε επίσης τον καρδιακό ρυθμό των φοιτητών και βρήκε ότι αυξομειωνόταν λιγότερο όταν άκουγαν μουσική οποιουδήποτε είδους απ'ότι όταν δεν άκουγαν καθόλου μουσική. Η έλλειψη αυτή αλλαγής του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με τον Μπρότσκι, δείχνει ότι η μουσική αποσπά την προσοχή των οδηγών και μειώνει την ετοιμότητά τους.

    Οι οδηγοί θα πρέπει να γνωρίζουν την επίδραση που έχει στην οδήγηση ο ρυθμός της μουσικής που ακούν και να επιλέγουν πιο αργά μουσικά κομμάτια ή να χαμηλώνουν την ένταση του ήχου για να μην αποσπάται πολύ η προσοχή τους, καταλήγει ο Μπρότσκι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 March 2002 - 10:14:22 UTC