Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας
  • [02] Δίωξη κατά του ΟΔΙΕ
  • [03] Ανησυχία Μόσχας-Αθήνας για την ΠΓΔΜ
  • [04] Συγκέντρωση αγροτών στην Αθήνα αύριο
  • [05] Αύριο η τελετή για τον νέο αρχηγό Ναυτικού
  • [06] Προγράμματα υποστήριξης των αθίγγανων
  • [07] Αποστολίδης:''Χωρίς παρεμβάσεις οι κρίσεις''
  • [08] Απώλειες από στρατιωτική επίθεση κατά Ταλιμπάν
  • [09] Τουρκικές αρχές ακυρώνουν κουρδικά ονόματα
  • [10] Πυρκαγιά σε κεντρική αγορά της Κίνας
  • [11] Επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ σε ανέργους
  • [12] Αμεση συνεργασία ΧΑΑ-ΧΠΑ και ΧΑΚ
  • [13] Κλείνουν τα εμπορικά στις 13 Μαρτίου
  • [14] Παπαδήμος για Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
  • [15] Την ''εισαγωγή'' γιατρών σκέπτεται η Βρετανία
  • [16] Εμφαση στη βελτίωση των παιδικών φαρμάκων
  • [17] Aντισυλληπτικό χάπι για ... άνδρες
  • [18] Υπηρεσίες i-mode από Μάρτιο στην Ευρώπη
  • [19] Μέτρα της ΕΕ για φαινόμενο θερμοκηπίου

    [01] Στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας

    4/3/2002 4:44:00 μμ

    Στο καλό επίπεδο των ελληνο-ιαπωνικών σχέσεων, αλλά και στις μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής τους αναφέρθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας και της Ελλάδας κ.κ. Κοϊζούμι και Σημίτης, στη διάρκεια του δείπνου που παρατέθηκε στο Τόκιο προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού. Η σχέση Ελλάδας-Ιαπωνίας, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, χαρακτηρίζεται από σταθερή ανοδική πορεία, όμως, όπως επισήμανε, το επίπεδο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών δεν εναρμονίζεται με το πολιτικό.

    Ομιλία Σημίτη για διεθνείς εξελίξεις

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών είναι σχετικά χαμηλό σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς και ότι είναι έντονα ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδας.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διεθνείς εξελίξεις εκφράζοντας την προσήλωση της Ελλάδας στον αγώνα για την επικράτηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών σε όλο τον κόσμο.

    Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο επισήμανε ότι "η κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

    Παράλληλα, εξέφρασε την πίστη του σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη βεβαιότητά του ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το πρώτο κύμα της διεύρυνσης.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, τη χαρακτήρισε έκρυθμη και υπογράμμισε πως πρέπει πολύ σύντομα να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    Διεύρυνση συνεργασίας Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ιαπωνίας

    Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε αξιοσημείωτο επίπεδο ανάπτυξης. Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συνεργαστεί με την Ελλάδα, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ιαπωνίας καθώς, όπως τόνισε, η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στους κόλπους της Ενωσης, προωθώντας τη διαδικασία της διεύρυνσης της εμβάθυνσης και της ενοποίησης.

    Ο κ. Κοϊζούμι αναφέρθηκε και στην Ελλάδα για να εξάρει την πρόοδο που έχει σημειωθεί. "Οφείλω να εξάρω την πρόοδο της χώρας σας, η οποία υπό την πρωθυπουργία σας προωθεί σειρά οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων", τόνισε απευθυνόμενος στον Ελληνα ομόλογό του.

    [02] Δίωξη κατά του ΟΔΙΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/3/2002 6:51:00 μμ

    Ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος και για απιστία και παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα εναντίον του προεδρείου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε μετά από μήνυση των υπευθύνων της εταιρείας ΙΠΠΟΤΟΥΡ, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι απώλεσαν ποσό ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, διότι δεν επελέγη η εταιρεία τους σε διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΟΔΙΕ το καλοκαίρι του '99 για την κατασκευή 2 νέων ιπποδρόμων στο Μαρκόπουλο και τη Θεσσαλονίκη.

    Η ΙΠΠΟΤΟΥΡ ισχυρίζεται ότι απορρίφθηκε η πρότασή της καθώς συμπλήρωσε τους όρους που είχαν τεθεί με βάση προκήρυξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ στην προκήρυξή του στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ο ΟΔΙΕ ζητούσε και επιπλέον όρους με βάση τους οποίους προέβη και στην επιλογή των συμμετεχόντων.

    Τα δύο πλημμελήματα αφορούν το γεγονός αν ο ΟΔΙΕ είχε την αποκλειστική ευθύνη για την διεξαγωγή και εκμετάλλευση των ιπποδρομιών με βάση σχετικό νόμο και παρ' όλα αυτά εκχώρησε μέρος του ιπποδρομιακού στοιχήματος στον ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο του παιχνιδιού "Πάμε Στοίχημα", που από το '99 υποστηρίζει τεχνικά η ΙΝΤΡΑΛΟΤ του κ. Κόκκαλη.

    [03] Ανησυχία Μόσχας-Αθήνας για την ΠΓΔΜ

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/3/2002 1:55:00 μμ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια και το Κυπριακό εξετάστηκαν στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον απεσταλμένο του Ρώσου ΥΠΕΞ Βλαντιμίρ Σιζόφ. Αμέσως μετά οι δύο άνδρες εξέφρασαν με δηλώσεις τους την ανησυχία τους για την εύθραυστη κατάσταση στην ΠΓΔΜ. Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου σχετικά με το αν το κλίμα σκανδαλολογίας των τελευταίων ημερών επηρεάζει και την εξωτερική πολιτική, απάντησε ότι πάντοτε η εσωτερική κατάσταση επηρεάζει και την εξωτερική πολιτική. Δεν θα πρέπει ,όμως, η ηττοπάθεια με την οποία αντιμετωπίζουμε τα εσωτερικά θέματα να μεταφέρεται στα εξωτερικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ζητούμενο η εξομάλυνση της κατάστασης

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Τσιζόφ τόνισε ότι η διεθνής τρομοκρατία δεν γνωρίζει ούτε πλαίσια ούτε νομικά όρια.

    Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του εκφράζοντας την ανησυχία του, καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες απέδωσε σε ξένα κέντρα και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει ενημέρωση από τις αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες για τις πληροφορίες που φέρουν ξένα κέντρα να υποθάλπουν τη δράση τρομοκρατικών ομάδων. Κάτι τέτοιο ενέχει πιθανότητες για δημιουργία νέων εστιών κρίσης, πρόσθεσε.

    Και τόνισε ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ της ομαλοποίησης και εφαρμογής των συμφωνηθέντων στην Οχρίδα.

    Οι δυο αξιωματούχοι στις συζητήσεις τους αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στην ΕΕ, στα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας καθώς επίσης και στην ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας που η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα.

    Μέσα στις προτεραιότητές μας, εξήγησε ο κ. Παπανδρέου, εντάσσεται η στενή συνεργασία της ΕΕ με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς.

    Επίσης συζητήθηκε η διμερής συνεργασία στους τομείς των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών, της οικονομίας και του Τουρισμού.

    Σύντομα η έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου

    Πολύ σύντομα θα οριστεί η ημέρα έναρξης του διερευνητικού διάλογου Αθηνάς-Αγκυρας δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης απαντώντας σε ερώτηση της ΝΕΤ 105,8.

    Ο κ. Μπεγλίτης καταδίκασε τα τελευταία επεισόδια στα Σκόπια και τόνισε ότι η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες.

    Επίσης χαρακτήρισε θετικά κάθε ιδέα και σχέδιο για την αποφυγή συγκρούσεων στη Μ. Ανατολη και πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τις χώρες της περιοχής.

    Η αξιολόγηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα του ευρωστρατού απασχόλησαν και την τακτική ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών και πρεσβευτών από τις διάφορες κοινοτικές πρωτεύουσες. Η σύσκεψη εντάσσεται στην πρακτική του υπουργείου να ανταλλάσσονται απόψεις από αρμόδιους παράγοντες για το συντονισμό της δράσης της ελληνικής διπλωματίας.

    [04] Συγκέντρωση αγροτών στην Αθήνα αύριο

    4/3/2002 12:56:00 μμ

    Με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Παναθηναϊκό Στάδιο και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου κορυφώνονται αύριο οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Η αυριανή κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα αναμένεται να είναι μαζική. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΣΥΔΑΣΕ) κ. Γιάννης Πίττας, άφησε να εννοηθεί ότι η συμμετοχή των αγροτών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την ύπαιθρο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

    Στην πανθεσσαλική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα Φάρσαλα οι Ομοσπονδίες και οι Συντονιστικές Επιτροπές αγώνα των αγροτών της Θεσσαλίας επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους για δυναμικότερους αγώνες και μαζική κάθοδο στην Αθήνα. Από την Καρδίτσα θα αναχωρήσουν 20 λεωφορεία.

    [05] Αύριο η τελετή για τον νέο αρχηγό Ναυτικού

    4/3/2002 6:13:00 μμ

    Σε ήρεμους τόνους αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων η τελετή παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων μεταξύ του παραιτηθέντος αρχηγού Ναυτικού αντιναύαρχου Θεοδωρουλάκη και του διαδόχου του αντιναυάρχου Αντωνιάδη. Αυτό προκύπτει από τη συνομιλία που είχαν σήμερα το πρωί ο υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και ο παραιτηθείς αρχηγός.

    Πάντως το μεσημέρι ο κ. Θεοδωρουλάκης, στην τελετή παράδοσης καθηκόντων του αποστρατευθέντος υπαρχηγού ΓΕΝ υποναυάρχου Ιωσήφ Μανουσογιαννάκη, προσπάθησε να αποποιηθεί τυχόν ευθύνης για την ένταση που υπήρξε και δήλωσε ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την αποστρατεία του, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

    [06] Προγράμματα υποστήριξης των αθίγγανων

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/3/2002 4:14:00 μμ

    Επταετές σχέδιο, ύψους 127 δισ. δραχμών υλοποιεί η κυβέρνηση για υποδομές και πρόγραμμα υποστήριξης των αθίγγανων. Ηδη έχουν απορροφηθεί 20 δισ. για στέγαση, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται να απορροφηθούν άλλα 70 δισ. δραχμές, για προγράμματα απασχόλησης εκπαίδευσης, κοινωνικής πρόνοιας, και άλλα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, που συγκαλεί την ερχόμενη Τετάρτη την αρμόδια διϋπουργική επιτροπή, συνέστησε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή να ενημερώνεται και να μην εξαγγέλλει προγράμματα για τους τσιγγάνους που ήδη υλοποιεί

    [07] Αποστολίδης:''Χωρίς παρεμβάσεις οι κρίσεις''

    4/3/2002 1:09:00 μμ

    Το Ανώτατο Συμβούλιο κρίσεων αποφάσισε για τις προαγωγές και τις αποστρατείες, χωρίς καμία παρέμβαση, που να δικαιολογεί την προσπάθεια της Ν.Δ. να μεταφέρει το άρρωστο κλίμα των τελευταίων ημερών και στις ένοπλες δυνάμεις. Αυτό σημείωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης, σχολιάζοντας τις έντονες επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παραίτηση του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναύαρχου Γεώργιου Θεοδωρουλάκη.

    Επερώτηση στη Βουλή από την ΝΔ

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού αναφερόμενος στην παραίτηση του αρχηγού του ΓΕΝ, σημείωσε ότι οι πρακτικές της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Εθνικής Αμυνας που θέλει με λίστες να υπαγορεύει στις ηγεσίες των όπλων τις αρεστές σε αυτήν προαγωγές είναι και σε βάρος της αμυντικής πολιτικής της χώρας αλλά και σε βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών.

    Την ίδια ώρα ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος κατέθετε ερώτηση προς στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σχετικώς με τον "εξαναγκασμό σε παραίτηση" του Αρχηγού ΓΕΝ.

    [08] Απώλειες από στρατιωτική επίθεση κατά Ταλιμπάν

    4/3/2002 7:11:00 μμ

    Οκτώ Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 40 έχουν τραυματιστεί από νωρίς το Σάββατο, οπότε και άρχισε η νέα μεγάλη επίθεση κατά θέσεων των Ταλιμπάν και του δικτύου της Aλ Κάιντα στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν, ανακοινώθηκε σήμερα από αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Παράλληλα, 6 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δέκα τραυματίστηκαν σοβαρά σήμερα από την πτώση του ελικοπτέρου τους, το οποίο εικάζεται ότι καταρρίφθηκε από δυνάμεις των Ταλιμπάν.

    Μόνιμο ενδεχόμενο μια τρομοκρατική επίθεση

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέφρασε τη μεγάλη λύπη του για τις απώλειες των Αμερικανών στρατιωτών, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ. Ο Τζ. Μπους θεωρεί πως "η όλη στρατιωτική επιχείρηση βαίνει καλώς και πως σε ένα τέτοιο πόλεμο δυστυχώς θα υπάρχουν απώλειες και από την πλευρά μας, στον αγώνα μας για μια τόσο σοβαρή αιτία όπως είναι η προστασία της ελευθερίας μας και το ξερίζωμα της τρομοκρατίας". Ο ίδιος εξέφρασε την μεγάλη λύπη του για τις απώλειες των Αμερικανών στρατιωτών.

    Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για την ασφάλεια του Λευκού Οίκου Τομ Ριτζ δήλωσε σήμερα ότι οι Αμερικανοί πρέπει να αποδεχτούν πως η τρομοκρατία είναι "μια μόνιμη κατάσταση" μέχρι ότου καταστεί δυνατόν να αντιμετωπιστεί. "Τώρα που γνωρίζουμε ότι η πιθανότητα μιας τρομοκρατικής επίθεσης είναι μια μόνιμη κατάσταση, πρέπει να την αποδεχτούμε και να την λαμβάνουμε υπόψη μας", δήλωσε ο Ριτζ. Σύμφωνα με τον ίδιο "η ανησυχία και ο φόβος θα μειωθούν όταν βελτιωθεί και το επίπεδο επαγρύπνησης του πληθυσμού".

    Θέλοντας να κατευνάσει τον φόβο των Αμερικανών πολιτών ο Τομ Ριτζ ανέφερε: "Η χώρα μας έγινε πιο δυνατή, πιο σίγουρη και πιο έτοιμη. Παρακολουθώ καθημερινά την τεχνολογική μας πρόοδο, τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα και μιλώ με τοπικούς αξιωματούχους για τα μέτρα που λαμβάνουν για την περίπτωση κάποιας νέας επίθεσης. Αυτό με καθησυχάζει όπως ελπίζω ότι καθησυχάζει και όλους τους Αμερικανούς". Ο ίδιος υποσχέθηκε επίσης στους πολίτες ότι εντός των ημερών θα τεθεί σε λειτουργία ένα νέο σύστημα συναγερμού σε ολόκληρο το αμερικανικό έδαφος, γεγονός που δείχνει, όπως επισήμανε, ότι "λαμβάνουμε πολύ μεγάλες προφυλάξεις, με βάση και τις πληροφορίες που έχουμε".

    [09] Τουρκικές αρχές ακυρώνουν κουρδικά ονόματα

    4/3/2002 4:21:00 μμ

    Εισαγγελείς στην πόλη Ντιτσλέ της νοτιοανατολικής Τουρκίας ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες για να ακυρώσουν τα κουρδικά ονόματα που έχουν δοθεί σε 21 παιδιά επτά οικογενειών, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ. Σε προσφυγή που κατέθεσαν σε δικαστήριο του Ντιτσλέ, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι τα ονόματα που δόθηκαν στα παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί ως ψευδώνυμα από μέλη του ανταρτικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

    Ονόματα που να συνάδουν με τις ''ηθικές αξίες''

    Οι τουρκικές αρχές έχουν ξεκινήσει πρόσφατα μια εντατική επιχείρηση καταστολής διαφόρων εκφράσεων της κουρδικής ταυτότητας, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες είναι αποτέλεσμα μιας εκστρατείας του PKK. Τα κουρδικά ονόματα στα παιδιά δεν απαγορεύονται συγκεκριμένα από την τουρκική νομοθεσία, αλλά οι εισαγγελείς επικαλέσθηκαν τον Εθνικό Απογραφικό Νόμο που αναφέρει ότι "δεν μπορεί να δίνονται ονόματα τα οποία δεν συμφωνούν προς τον εθνικό πολιτισμό, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις μας".

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μετά την πρόσφατη έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών που υπενθυμίζει στις τοπικές αρχές το νόμο αυτό, χωροφύλακες στην περιοχή εξέτασαν τα ονόματα που δόθηκαν στους ντόπιους τα 17 τελευταία χρόνια και βρήκαν 14 ονόματα που πιστεύουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν. Μερικά από τα ονόματα που οι χωροφύλακες αποφάνθηκαν πως θα πρέπει να αλλάξουν είναι ονόματα συνηθισμένα, τα οποία δίνουν στα παιδιά τους τόσο Κούρδοι όσο και Τούρκοι, ανάμεσά τους και το όνομα του διάσημου Τούρκου ποδοσφαιριστή Σερχάτ Ακίν.

    [10] Πυρκαγιά σε κεντρική αγορά της Κίνας

    4/3/2002 3:45:00 μμ

    Δεκαεννέα άτομα βρήκαν τον θάνατο κι άλλα 25 τραυματίσθηκαν σε πυρκαγιά που κατέστρεψε εννιαόροφο κτήριο στη νοτιοδυτική Κίνα, την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα "Κινεζική Ημερησία", η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε υπεραγορά χονδρικής πώλησης, που λειτουργούσε στους τρεις πρώτους ορόφους του κτηρίου, στην πόλη Νασόνγκ της επαρχίας Σετσουάν, πριν επεκταθεί και στους υπόλοιπους ορόφους. Περίπου 200 ένοικοι ζούσαν συνολικά μέσα στο κτήριο.

    Δύο άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία, η οποία έχει ξεκινήσει έρευνες για να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.

    120 πυροσβέστες αγωνίσθηκαν επί τέσσερις ώρες να καταστείλουν τις φλόγες, οι οποίες σύμφωνα με τους μάρτυρες ήταν τεράστιες, θρεμμένες από τα εύφλεκτα υλικά που βρίσκονταν αποθηκευμένα στο κατάστημα.

    Σύμφωνα με την Κινεζική Ημερησία, η επιχείρηση για τη διάσωση των εγκλωβισμένων ενοίκων καθυστέρησε ιδιαίτερα εξαιτίας της στενότητας των δρόμων που οδηγούσαν στο κτήριο, καθώς και στον ακατάλληλο κι ανεπαρκή εξοπλισμό των πυροσβεστών.

    [11] Επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ σε ανέργους

    4/3/2002 3:59:00 μμ

    Προγράμματα επιδότησης του ΟΑΕΔ για 15.000 ανέργους, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας. Πρόκειται για την επιδότηση πρόσληψης σε ιδιωτική επιχείρηση προς 14,7 ευρώ ημερησίως για ένα χρόνο, ενώ η επιχειρηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να απασχολήσει τον προσληφθέντα και για ακόμα έξι μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης. Δέκα χιλιάδες άνεργοι, ηλικίας 18 έως 65 ετών, θα προσληφθούν από τις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ, ενώ θα προσληφθούν και 5.000 άνεργοι νέοι με πάνω από έξι μήνες παραμονής στις λίστες αυτές.

    [12] Αμεση συνεργασία ΧΑΑ-ΧΠΑ και ΧΑΚ

    4/3/2002 3:40:00 μμ

    Πρωτόκολλο Συνεργασίας θα υπογραφεί μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών (ΧΠΑ) και του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση τους. Το πρωτόκολλο θα υπογραφεί στις 12 Μαρτίου, κατά την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου του ΧΑΑ Παναγιώτη Αλεξάκη στην Κύπρο, και θα αφορά κοινές πρωτοβουλίες και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα νομοθεσίας, διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης συναλλαγών, αξιών, παραγώγων προϊόντων, προώθησης των χρηματιστηριακών αγορών κ.α. Στελέχη από τα τρία Χρηματιστήρια πραγματοποίησαν συναντήσεις στα γραφεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην Αθήνα, την 1η Μαρτίου, επιτυγχάνοντας σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας.

    Σύσταση ομάδα εργασίας

    Εντός δύο μηνών από σήμερα θα παρουσιαστεί από το ΧΑΑ, το ΧΠΑ και την ΑΣΥΚ προς το ΧΑΚ, ολοκληρωμένη μελέτη -εισήγηση με σκοπό τη σύσταση, σε πλήρη συνεργασία τους, της αγοράς παραγώγων προϊόντων στην Κύπρο.

    Η πρόταση θα περιέχει πρακτικές εισηγήσεις για αριθμό συναφών θεμάτων, για παροχή τεχνογνωσίας, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπαίδευσης, ώστε η αγορά παραγώγων προϊόντων να γίνει εφικτό να θεμελιωθεί στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό.

    Παράλληλα θα συσταθεί άμεσα ομάδα εργασίας (working committee) από στελέχη του ΧΑΑ και του ΧΑΚ, με σκοπό την ολοκλήρωση της εργασίας που απαιτείται να γίνει για την ευθυγράμμιση των όρων και προϋποθέσεων εισαγωγής εταιριών και στα δύο Χρηματιστήρια (dual listing), για το θέμα της κατάρτισης κοινού βιβλίου εντολών (order book) μεταξύ των δύο αγορών, ως επίσης και της αμοιβαίας αναγνώρισης των Μελών των δύο Χρηματιστηρίων.

    Η ομάδα εργασίας θα επιφορτιστεί με συγκεκριμένους όρους εντολής και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρώσει την επίπονη αυτή εργασία, ενώ συμφωνήθηκε ότι η πορεία της εργασίας της επιτροπής αυτής θα ανασκοπηθεί από αξιωματούχους των δύο Χρηματιστηρίων, εντός του Ιουλίου του 2002.

    [13] Κλείνουν τα εμπορικά στις 13 Μαρτίου

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/3/2002 1:59:00 μμ

    Το πανελλαδικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των βιοτεχνιών την επόμενη Τετάρτη 13 Μαρτίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τον ΦΠΑ τριετίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών. Οι έμποροι προειδοποίησαν ότι αν το υπουργείο Οικονομικών δεν αναθεωρήσει την στάση του τότε θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς δημοσίων υπηρεσιών.

    [14] Παπαδήμος για Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    4/3/2002 4:08:00 μμ

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για να διαδεχτεί το Γάλλο Κριστιάν Νουαγιέ στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γράφουν σήμερα οι γερμανικοί "Financial Times". Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα θα απασχολήσει την σημερινή και αυριανή συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών.

    [15] Την ''εισαγωγή'' γιατρών σκέπτεται η Βρετανία

    4/3/2002 5:18:00 μμ

    Μια οικονομικά συμφέρουσα λύση για τη Βρετανία προκειμένου να μπει τέλος στις ατέλειωτες λίστες αναμονής για τους ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε εγχείρηση, θα ήταν να δεχθεί τη συνδρομή Γερμανών γιατρών, οι οποίοι θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν προσωρινές χειρουργικές μονάδες στο έδαφός της. Αυτό τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, προσθέτοντας ότι ο βουλευτής των Εργατικών, και πρώην υπουργός, Φράνκ Φίλντ, θα παρουσιάσει εντός της εβδομάδος στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ένα "ριζοσπαστικό σχέδιο" για να βελτιωθεί η υποβαθμισμένη κατάσταση του βρετανικού συστήματος υγείας, πριν την διεξαγωγή των επομένων εκλογών. Η λύση στην οποία έχει προς το παρόν καταφύγει η κυβέρνηση είναι η προώθηση των ασθενών σε νοσοκομεία της Γαλλίας, ή της Γερμανίας, για να χειρουργηθούν εκεί με έξοδα του εθνικού συστήματος υγείας.

    Αναγκαία η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος

    Σύμφωνα με το σχέδιο, εκατοντάδες ιατρικές μονάδες από τη Γερμανία, αποτελούμενες από χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσοκόμους, θα μπορούσαν να είναι σύντομα διαθέσιμες για να φροντίσουν 500,000 ασθενείς που εκκρεμεί να υποβληθούν σε κάποια μικροεγχείρηση, η οποία δεν απαιτεί τη νοσηλεία τους σε νοσοκομείο.

    Και οι ασθενείς δεν θα χρειασθεί να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα, γιατί η επιχείρηση German Medicine Net με έδρα το Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στη βόρειο Γερμανία, προτείνει να εγκατασταθούν στη Βρετανία προκατασκευασμένες χειρουργικές για να υποδεχθούν τους ασθενείς.

    Η επιχείρηση αυτή θα κόστιζε στο βρετανικό εθνικό σύστημα υγείας 725 εκατ. λίρες (1.2 εκατ. ευρώ).

    "Εχουμε δηλώσει πως θα κηρύξουμε τον πόλεμο στις λίστες αναμονής, όμως η πρόοδος μέχρι τώρα ήταν πολύ αργή", τονίζει ο Φιλντ σε δηλώσεις του στη Γκάρντιαν. Σύμφωνα με τον βουλευτή απλές εγχειρήσεις, όπως για την περίπτωση του καταρράκτη, της κήλη, ή των κιρσών, θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν κάλλιστα από τις γερμανικές χειρουργικές μονάδες.

    Το βρετανικό σύστημα υγείας έχει επικριθεί συχνότατα για τις μακριές και μακροχρόνιες λίστες αναμονής με ασθενείς που αναμένουν να υποβληθούν σε εξετάσεις, ή σε κάποια εγχείρηση, καθώς και για τα συχνότατα ιατρικά λάθη.

    Σε ειδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Ομπζέρβερ, διαπιστώνεται πως ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο που μπορεί να περιμένουν για περισσότερο από ένα μήνα μέχρι να ξεκινήσουν τις ραδιοθεραπείες έχει διπλασιασθεί στα τελευταία δύο χρόνια (στο 68% από 32%), και για ορισμένους μάλιστα το διάστημα αναμονής ξεπερνά τους οχτώ μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

    [16] Εμφαση στη βελτίωση των παιδικών φαρμάκων

    4/3/2002 5:04:00 μμ

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε προς συζήτηση το θέμα των φαρμάκων στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας πρόσφατα μια μελέτη και μια δέσμη ιδεών σχετικών με τη βελτίωση της ποιότητας των φαρμάκων που προορίζονται για τα παιδιά. Σε γενικές γραμμές η Επιτροπή αναφέρει ότι σχεδόν τα μισά από τα φάρμακα που χορηγούνται για διάφορους λόγους στα παιδιά, στις χώρες μέλη της ΕΕ, δεν έχουν τύχει ειδικών παιδιατρικών ελέγχων, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά αποτελούν το 20% του συνολικού πληθυσμού των χωρών μελών της ΕΕ.

    Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στην έλλειψη κινήτρων προς τις φαρμακευτικές εταιρίες να προσανατολίσουν τις ερευνητικές προσπάθειές τους στον τομέα της παρασκευής φαρμάκων ειδικά για τα παιδιά.

    Προς το σκοπό αυτό η Επιτροπή προτίθεται να απευθυνθεί στις χώρες μέλη της ΕΕ και να τους ζητήσει να εγκρίνουν μια σειρά από νομοθετικά και οικονομικά μέτρα ούτως ώστε να προσανατολιστούν οι παρασκευάστριες εταιρίες στη δημιουργία ενός ευρύτατου φάσματος φαρμάκων ειδικών για παιδιατρική χρήση.

    [17] Aντισυλληπτικό χάπι για ... άνδρες

    4/3/2002 3:48:00 μμ

    Μέχρι σήμερα το θέμα της αντισύλληψης - εάν εξαιρέσουμε τη χρήση προφυλακτικού - είναι ουσιαστικά γυναικείο θέμα. Τι θα λέγατε όμως εάν βλέπατε στην αγορά κάποιο χημικό αντισυλληπτικό σκεύασμα το οποίο να απευθύνεται αποκλειστικά σε άνδρες; Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του αυστραλιανού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Σίδνεϊ ANZAC, Ντέϊβιντ, Χάντελσμαν, το αντισυλληπτικό χάπι για τους άνδρες έχει καθυστερήσει υπερβολικά και "σύντομα θα είναι πραγματικότητα", ενώ έρευνα που έγινε σε έγγαμους άνδρες έδειξε ότι θα ήταν πρόθυμοι και να το δοκιμάσουν.

    Την έρευνα διεξήγαγε το Monash Medical Centre της Μελβούρνης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 75% των ερωτηθέντων είναι διατεθειμένο να κάνει χρήση αντισυλληπτικού χαπιού για άνδρες όταν αυτό κυκλοφορήσει στην αγορά.

    Η έρευνα έγινε σε 118 έγγαμους άνδρες των οποίων οι γυναίκες γέννησαν πρόσφατα και 89 απ' αυτούς απάντησαν ότι δεν θα είχαν αντίρρηση να πάρουν αντισυλληπτικό χάπι.

    Οι περισσότεροι άνδρες, που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν την λήψη ενός χαπιού ημερησίως παρά περιοδικές ενέσεις.

    [18] Υπηρεσίες i-mode από Μάρτιο στην Ευρώπη

    4/3/2002 4:33:00 μμ

    Μέσα στον Μάρτιο οι πρώτοι Ευρωπαίοι χρήστες θα "γευθούν" τις τόσο δημοφιλείς στην Ιαπωνία υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας i-mode. Η ολλανδική τηλεπικοινωνιακή εταιρία KPN Telecom NV ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αρχίσει από τις 8 του μηνός να προσφέρει - μέσω της μονάδας της E-Plus - υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας i-mode στη Γερμανία και περί τα μέσα Απριλίου στην αγορά της Ολλανδίας. Η καινοτομία i-mode της κορυφαίας ιαπωνικής εταιρίας NTT DoCoMo - 30 εκατομμύρια χρήστες στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου σε διάστημα μικρότερο των τριών χρόνων - επιτρέπει πρόσβαση στο Ιντερνετ, παρέχει υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαδραστικά (interactive) παιχνίδια.

    Δυναμική είσοδος στην κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς

    Εάν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων χρηστών κινητών τηλεφώνων για ταχύτατη μεταφορά δεδομένων αποδειχθεί μεγάλο, τότε όπως επισημαίνουν αναλυτές, ίσως διασκεδαστούν οι ανησυχίες των επενδυτών που "τιμώρησαν" τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για το ότι πλήρωσαν συνολικά άνω των 100 δισ. ευρώ για την εξασφάλιση αδειών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς και την απόκτηση σχετικού εξοπλισμού.

    Στην ανακοίνωσή της η KPN διευκρίνισε ότι οι πωλήσεις κινητών με δυνατότητα υπηρεσιών i-mode θα αρχίσουν στη γερμανική αγορά στις 16 Μαρτίου. Η E-Plus θα χρεώνει τους πελάτες της τρία ευρώ επιπλέον στη μηνιαία συνδρομή και οι προμηθευτές περιεχομένου δύο ευρώ επιπλέον.

    Αρχικά η KPN - που αναμένει περί το 1 εκατομμύριο χρήστες των νέων υπηρεσιών μέσα στο 2003 - θα προσφέρει τις ειδικές συσκευές τηλεφωνίας μόνον από τη NEC. Οι άλλοι κατασκευαστές - με τις ιαπωνικές κατασκευάστριες εταιρίες να έχουν το προβάδισμα - θα ακολουθήσουν.

    Για την παροχή των υπηρεσιών i-mode, αρχικά θα χρησιμοποιηθεί το δίκτυο GPRS και στο μέλλον τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς.

    Πηγή ΑΠΕ

    [19] Μέτρα της ΕΕ για φαινόμενο θερμοκηπίου

    4/3/2002 5:18:00 μμ

    Την επικύρωση του πρωτοκόλλου του Κιότο σχετικά με τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Περιβάλλοντος των 15 κρατών-μελών της ΕΕ. Οι υπουργοί Περιβάλλοντος κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στις Βρυξέλλες. "Αυτό σημαίνει πως η ΕΕ θα ολοκληρώσει την επικύρωση του πρωτοκόλλου μέχρι την 1η Ιουνίου", επεσήμανε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Δέσμευση για μείωση εκπομπών αερίων

    Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η ΕΕ δεσμεύεται να περιορίσει μέσα σε 5 χρόνια (2008-2012) τις εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου -ειδικά το διοξείδιο του άνθρακα- κατά 8% από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν το 1990. Εντούτοις, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει δηλώσει πως δεν θα επικυρώσει τη συνθήκη αυτή, η οποία θεωρεί ότι βλάπτει την οικονομία των ΗΠΑ.

    Τη χώρα μας στο Συμβούλιο εκπροσωπεί η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 March 2002 - 17:55:28 UTC