Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-03-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαρωτικές αλλαγές του ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [02] Ισχυρός σεισμός στο Αφγανιστάν
  • [03] Αιματηρές συγκρούσεις φανατικών στην Ινδία
  • [04] ΗΠΑ: Τοποθέτηση αισθητήρων ραδιενέργειας
  • [05] Υπέρ οι Ελβετοί για την ένταξη στον ΟΗΕ
  • [06] Μάχες μαίνονται στο Αφγανιστάν
  • [07] Ιταλία: Διαδηλώσεις κατά Μπερλουσκόνι
  • [08] Συνεχίζονται οι τοξικές ''φάρσες'' στη Βρετανία
  • [09] Νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ
  • [10] Συνέντευξη Βενιζέλου για τα Μάρμαρα

    [01] Σαρωτικές αλλαγές του ΥΠΕΧΩΔΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/3/2002 8:58:00 μμ

    Τα νέα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την πορεία των ειδικών χωροταξικών μελετών επιφέρουν σαρωτικές αλλαγές σε 40 παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Από εδώ και στο εξής για να χτίσει κανείς ένα σπίτι σε αυτές τις περιοχές απαιτούνται 6 έως 10 στρέμματα, για να χαρακτηρισθεί ως άρτιο το οικόπεδό του.

    [02] Ισχυρός σεισμός στο Αφγανιστάν

    Πηγή: NET 105,8 fm 3/3/2002 5:50:00 μμ

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν στην Καμπούλ, από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα μεγέθους 7,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ στις 16.40 τοπική ώρα (14.10 ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο την οροσειρά Χιντού Κους στα βόρεια, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στη βορειοδυτική Ινδία κάνοντας τα κτίρια να τρανταχθούν από την Καμπούλ μέχρι το Νέο Δελχί.

    [03] Αιματηρές συγκρούσεις φανατικών στην Ινδία

    3/3/2002 11:47:00 πμ

    Στους 478 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων, από τις τετραήμερες θρησκευτικές συγκρούσεις που εξακολουθούν να μαίνονται μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν να αναπτύσσονται και στις κωμοπόλεις, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμούς και λεηλασίες στο βόρειο τμήμα του ινδικού κρατιδίου. Οι ταραχές, ξέσπασαν με αφορμή την εμπρηστική επίθεση από Μουσουλμάνους εναντίον αμαξοστοιχίας που μετέφερε Ινδουιστές, που είχε ως αποτέλεσμα, δεκάδες άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

    Εκκληση για εσωτερική ειρήνη απευθύνει ο Ινδός Πρωθυπουργός

    Ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε καθώς εντοπίστηκαν και άλλα πτώματα σε απομονωμένα χωριά του κρατιδίου αυτού. Το Σάββατο οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι νεκροί ανέρχονταν σε περίπου 350, συμπεριλαμβανομένων και των 58 που κάηκαν ζωντανοί όταν μουσουλμάνοι πυρπόλησαν μία αμαξοστοιχία που μετέφερε ινδουιστές προσκυνητές, την περασμένη Τετάρτη.

    Σποραδικά επεισόδια αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή σε ορισμένες περιοχές καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας χαλάρωσε σε αρκετές πόλεις.

    Εν τω μεταξύ στρατιώτες αναπτύσσονται και στις δυτικές κωμοπόλεις του κρατιδίου Γκουζαράτ, την ώρα που η αστυνομία προειδοποιεί ότι υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμούς και λεηλασίες σε χωριά στο βόρειο τμήμα του κρατιδίου.

    Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ατάλ Μπεχαρί Βαζπαγί απηύθηνε έκκληση για ειρήνη, επισημαίνοντας ότι "οποιαδήποτε κι αν είναι η πρόκληση οι πολίτες πρέπει να διαφυλάξουν την ειρήνη και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση".

    Στην πόλη Αχμενταμπάντ, που είναι η μεγαλύτερη στο κρατίδιο Γκουζαράτ, επικρατεί σχετική ηρεμία, καθώς έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας και στους δρόμους περιπολούν στρατιώτες.

    Ομως την ίδια ώρα αναφέρονται επεισόδια σε χωριά όπου ακόμη δεν έχουν πάει στρατιωτικές ενισχύσεις. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν λεηλασίες και εμπρησμοί στο βόρειο τμήμα του Γκουζαράτ.

    "Το σκηνικό έχει αλλάξει, η βία εξαπλώνεται από τα αστικά κέντρα στα χωριά", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας στο Ρόιτερ, εκφράζοντας φόβους ότι οι θρησκευτικές ταραχές μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μία μεγάλη ομάδα ανδρών προσπάθησε να πυρπολήσει ένα μουσουλμανικό κτίριο στην περιοχή Σαμπαρκάντα και τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν στη γειτονική περιφέρεια Μπανασκάντα.

    Εν τω μεταξύ σκοτώθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής της Ινδίας, Μ.Τζ.Μ.Σ. Μπαλαγιογκί, σε δυστύχημα με ελικόπτερο.

    [04] ΗΠΑ: Τοποθέτηση αισθητήρων ραδιενέργειας

    Πηγή: ΑΠΕ 3/3/2002 4:23:00 μμ

    Με το φόβο πως η τρομοκρατική οργάνωση "Αλ Κάιντα" του Οσάμα Μπιν Λάντεν, πιθανώς να έχει κάνει προόδους στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους αποφάσισε να τοποθετήσει εξελιγμένους αισθητήρες ραδιενέργειας σε θέσεις στα σύνορα των ΗΠΑ και σε στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες γύρω από την Ουάσιγκτον, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Washington Post".

    Στόχος η κάλυψη ειδικών γεγονότων εθνικής ασφαλείας

    Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει την επίλεκτη στρατιωτική μονάδα Delta Force, σε νέα κατάσταση συναγερμού για την συγκομιδή των ραδιενεργών υλικών που πιθανώς να εντοπισθούν από τους αισθητήρες, προσθέτει η εφημερίδα.

    Η μονάδα έχει διαταγές να σκοτώσει, ή να εξουδετερώσει οποιονδήποτε ύποπτο κινείται με ραδιενεργά υλικά και να παραδίδει τις αντίστοιχες βόμβες στους επιστήμονες για να τις αφοπλίσουν.

    Οι αισθητήρες, γνωστοί ως εντοπιστές ακτίνων γάμμα και διαρροής νετρονίων, έχουν τοποθετηθεί ήδη από τον Νοέμβριο στα σύνορα των ΗΠΑ, ορισμένοι δε σε εγκαταστάσεις του εξωτερικού, κι άλλοι σε επίκαιρα σημεία γύρω από την Ουάσιγκτον, προσθέτει η εφημερίδα, επικαλούμενη στελέχη της κυβέρνησης.

    Αισθητήρες ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί για να καλύψουν "ειδικά γεγονότα εθνικής ασφαλείας", όπως οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες στη Γιουτα.

    Και άλλες χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία έχουν σπεύσει να αναπτύξουν αισθητήρες στα σύνορά τους, έπειτα από προειδοποίηση των αμερικανικών αρχών, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Μέχρι σήμερα οι συσκευές αυτές μεταφέρονταν αποκλειστικώς από ομάδες ερεύνης πυρηνιών, που αναπτύσσονταν όταν εκβιαστές απειλούσαν ότι διαθέτουν ραδιενεργά υλικά, τονίζει η Post.

    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημεριδα ο πρόεδρος Μπους έχει διατάξει να δωθεί στην πυρηνική απειλή η μεγαλύτερη προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου κινδύνου για τις ΗΠΑ έπειτα από ενημέρωσή του τον περασμένο Οκτώβριο, από τον διοικητή της CIA, Τζόρτζ Τένετ, για την κατάσταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Αλ Κάιντα.

    "Εμφανώς η άισθηση του κινδύνου έχει αυξηθεί", σχολιάζει ένα κυβερνητικό στέλεχος, ενώ άλλος συνάδελφός του τονίζει πως " όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνουμε, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ανησυχία μας για την επικέντρωση της Αλ Κάιντα σε κάθε είδους όπλα μαζικής καταστροφής".

    [05] Υπέρ οι Ελβετοί για την ένταξη στον ΟΗΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 3/3/2002 7:47:00 μμ

    Οι Ελβετοί ψήφισαν σήμερα υπέρ της ένταξης της χώρας τους στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε ο Ασίλ Καζανόβα, εκπρόσωπος της ελβετικής κυβέρνησης. Περίπου 4,8 εκατομμύρια Ελβετοί έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ πολλοί έχουν ήδη υποβάλει επιστολικές ψήφους. Η προσέλευση στις κάλπες ήταν μεγάλη.

    Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, οι Ελβετοί τάσσονται με μικρή πλειοψηφία 54,6% υπέρ της ένταξης της χώρας τους στον διεθνή οργανισμό.

    Το στρατόπεδο του "Ναι" κέρδισε την πλειοψηφία τόσο σε ψήφους όσο και σε καντόνια, όπως απαιτείται από το ελβετικό εκλογικό σύστημα.

    Ο επικεφαλής της ελβετικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι ζήτησε ήδη την ένταξη της χώρας του στον ΟΗΕ. "Ανακοίνωσα την πρόθεσή μας για ένταξη στον ΟΗΕ τηλεφωνικώς στο γενικό γραμματέα του Οργανισμού", πρόσθεσε ο Γιόζεφ Ντάις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βέρνη.

    Το αίτημα αυτό της Ελβετίας θα διαβιβασθεί στη συνέχεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα προτείνει την ένταξη της Ελβετίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία και θα λάβει την επίσημη απόφαση κατά την προσεχή σύνοδό της που θα αρχίσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τότε η Ελβετία θα γίνει το 190ο κράτος μέλος του ΟΗΕ.

    "Η Ελβετία παραμένει μία κυρίαρχη χώρα, μία ουδέτερη και ισχυρή χώρα", κατέληξε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών.

    Το καντόνι της Γενεύης ψήφισε υπέρ της ένταξης της Ελβετίας στα Ηνωμένα Έθνη, με 66,87% "ναι" έναντι 33,13% "όχι", σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα της Καγκελαρίας (κυβέρνηση). Η συμμετοχή έφθασε το 60,33%.

    Η Γενεύη φιλοξενεί περίπου είκοσι οργανισμούς και εξειδικευμένα ιδρύματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Το γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη (ONUG) θεωρείται το δεύτερο κέντρο του ΟΗΕ μετά τη Νέα Υόρκη.

    Το 1986, όταν τρεις στους τέσσερις Ελβετούς ψηφοφόρους απέρριψαν την ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, σήμερα η πρόταση για ένταξη στο διεθνή οργανισμό έχει πιθανότητες να επικρατήσει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Για να υιοθετηθεί η πρόταση, θα πρέπει η πλειοψηφία να ψηφίσει "Ναι". Η ψηφοφορία έληξε το μεσημέρι και τα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το απόγευμα.

    [06] Μάχες μαίνονται στο Αφγανιστάν

    3/3/2002 1:17:00 μμ

    Μεγάλη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση, εναντίον ομάδας μαχητών της Αλ Κάϊντα και Ταλιμπάν, που ανασυντάσσονται στο ανατολικό Αφγανιστάν, εξαπέλυσαν χθες άνδρες των δυτικών δυνάμεων και Αφγανοί σύμμαχοι, με αποτέλεσμα, τουλάχιστον ένας Αμερικανός και δύο Αφγανοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους. Η επιχείρηση άρχισε από το βράδυ της Παρασκευής στην επαρχία Πάκτια και συνεχιζόταν έως σήμερα, καθώς οι αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τους αντιπάλους τους. Στο μεταξύ αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας περιοχές του νότιου Αφγανιστάν.

    Απώλειες στις τάξεις Αμερικανών και Αφγανών

    Τουλάχιστον ένας Αμερικανός και δύο Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίσθηκαν χθες καθώς άνδρες των δυτικών δυνάμεων και οι Αφγανοί σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μεγάλη χερσαία επιχείρηση εναντίον ομάδων μαχητών της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν που ανασυντάσσονται στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι η επιχείρηση έγινε νοτίως του Γκαρντέζ, στην επαρχία Πάκτια, όπου πιστεύεται ότι έχουν ανασυνταχθεί περίπου 5000 μέλη της Αλ Κάιντα και Ταλιμπάν. Οι Αμερικανοί και οι Αφγανοί στρατιώτες είχαν υποστήριξη από ελικόπτερα και αεροπλάνα, που έριξαν μάλιστα δύο νέου τύπου βόμβες ακριβείας σε σπήλαια της περιοχής.

    "Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας αμερικανός και δύο αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν. Εχει τραυματισθεί αδιευκρίνιστος αριθμός αμερικανών και αφγανών στρατιωτών", ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα θύματα, αλλά εκτός από τις ΗΠΑ, στις επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν και των μελών της Αλ Κάιντα συμμετέχουν δυνάμεις από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και τον Καναδά.

    Νέο φονικό όπλο κατά Ταλιμπάν και Αλ Κάιντα

    Στο μεταξύ μία νέα βόμβα, που ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει πως διαθέτει από τον περασμένο Δεκέμβριο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν.

    Η νέα αυτή "θερμοβαρική" βόμβα μπορεί να απορροφήσει το οξυγόνο από υπόγειους χώρους, όπως αυτούς στους οποίους μπορεί να κρύβονται οι υπόλοιποι μαχητές των τρομοκρατικών δικτύων των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

    Το όπλο αυτό, που καθοδηγείται από ακτίνες λέιζερ, διαθέτει ένα πανίσχυρο εκκρηκτικό ικανό να διαπεράσει μέσα και στα πιό βαθιά σπήλαια.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δέκα από αυτές τις νέες βόμβες έχουν σταλλεί στο Αφγανιστάν, ύστερα από την επιτυχή δοκιμή τους τον περασμένο Νοέμβριο στην έρημο της Νεβάδα.

    Κάθε θερμοβαρική βόμβα, που επίσης ονομάζεται βόμβα "αερίου/ καυσίμου", διαθέτει δύο εκρηκτικές γομώσεις και ένα εξαιρετικά εύφλεκτο χημικό υλικό, το οποίο αναφλεγόμενο στέλνει ένα θανατηφόρο κύμα πυρός μέσα σε κλειστούς χώρους, όπως σήραγγες, ή σπήλαια, χωρίς να τα καταστρέφει.

    Μόλις εκραγεί το πρώτο εκρηκτικό φορτίο της, εξηγούν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, το καύσιμο υλικό διαχέεται. Το δεύτερο εκρηκτικό φορτίο τότε χρησιμεύει για την ανάφλεξη και την έκρηξη του νέφους του καυσίμου.

    Οι ειδικοί διατείνονται πως τέτοιου είδους βόμβες μπορούν να γίνουν πολύ πιό καταστροφικές απ' όσο τα κλασσικά εκρηκτικά, και φυσικά έχουν περισσότερες δυνατότητες να σκοτώνουν φυγάδες που κρύβονται σε σπήλαια.

    Οι παλαιότερες παραλλαγές της βόμβας αυτής είχαν χρησιμοποιηθεί από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ, κι από τους Ρώσους στην Τσετσενία.

    Η νέα βόμβα, που φέρει την ονομασία BLU-118S, και κατασκευάσθηκε ειδικά για τους σκοπούς του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, όπως τονίζεται από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

    [07] Ιταλία: Διαδηλώσεις κατά Μπερλουσκόνι

    3/3/2002 12:18:00 μμ

    Σε 120.000 υπολογίζουν οι αρχές της Ρώμης τον αριθμό των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν χθες στην ιταλική πρωτεύουσα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης για να πουν "αρκετά" στους νόμους που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εντονη ήταν η αντίδραση του Ιταλού Πρωθυπουργού.

    Στόχος των διαμαρτυριών νεοψηφισθέν νομοσχέδιο

    Οι διοργανωτές ωστόσο υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 300.000 ήταν ο αριθμός των διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στην Πιάτσα Σάν Τζιοβάνι, μία από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ρώμης, για να ακούσουν τις ομιλίες των βασικών ηγετών του κεντροαριστερού συνασπισμού της Ελιάς.

    "Είμαστε πάρα πολλοί", δήλωσε προς το πλήθος ο Πιέρο Φασίνο, γραμματέας των Δημοκρατών της Αριστεράς, που αποτελεί το βασικότερο κόμμα του συνασπισμού της Ελιάς. "Είμαστε πολύ περισσότεροι από αυτό που περιμέναμε", συμπλήρωσε ο Φραντσέσκο Ρουτέλι, ηγέτης του συνασπισμού της Ελιάς.

    Ωστόσο οι αρχές της Ρώμης διευκρίνισαν ότι η πλατεία δεν μπορεί να δεχθεί περισσότερους από 130.000 διαδηλωτές, βάσει υπολογισμών που έχουν γίνει σε προηγούμενες διαδηλώσεις.

    Την έντονη αντίδραση του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκάλεσε η διαδήλωση που έγινε σε διαμαρτυρία για την έγκριση πριν από δύο ημέρες από την ιταλική Βουλή ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη σύγκρουση συμφερόντων, το οποίο επιτρέπει στον Μπερλουσκόνι να διατηρεί τον έλεγχο των επιχειρηματικών του συμφερόντων, μεταξύ των οποίων τα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Ιταλίας, κινηματογραφικές και διαφημιστικές εταιρίες και έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας.

    "Αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους δείχνουν μία ανησυχητική τάση για έλλειψη σεβασμού προς τους δημοκρατικούς κανόνες", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι από την Φότζα όπου μετείχε σε συνέδριο βιομηχάνων.

    [08] Συνεχίζονται οι τοξικές ''φάρσες'' στη Βρετανία

    3/3/2002 1:25:00 μμ

    Αλλα δύο πακέτα με καυστική σόδα, παρόμοια με αυτήν που είχε σταλεί στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, στάλθηκαν σε Βρετανούς πολιτικούς, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η εφημερίδα "News of the world". Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα νέα δέματα στάλθηκαν στην υπουργό Πολιτισμού και σε μία βουλευτή του Εργατικού Κόμματος.

    Η αστυνομία είχε ανακοινώσει οτι την ευθύνη για την αποστολή της διαβρωτικής χημικής ουσίας ανέλαβε, με ανώνυμο τηλεφώνημα, μια οργάνωση Σκοτσέζων αυτονομιστών.

    Η εφημερίδα γράφει οτι τα νέα δέματα στάλθηκαν στην υπουργό Πολιτισμού Τέσα Τζόουελ και στη βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Γκουίνεθ Ντάνγουντι.

    Η αστυνομία είχε ανακοινώσει οτι την ευθύνη ανέλαβε μια οργάνωση Σκοτσέζων αυτονομιστών. "Ο άνδρας που τηλεφώνησε είπε οτι ήταν από το Σκωτσέζικο Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό και ότι 16 δέματα στάλθηκαν σε μέλη πολιτικών κομμάτων" ανέφερε σε ανακοίνωση της η Σκότλαντ Γιάρντ.

    Από τα πρώτα δύο πακέτα, το ένα στάλθηκε στο σπίτι ενός βοηθού του Μάικ Ράμπλς, ενός Φιλελεύθερου βουλευτή του Σκοτικού κοινοβουλίου.

    "Είμαι πολύ οργισμένος με την κατάσταση αυτή. Αυτοί οι άνθρωποι... πάντοτε έκαναν φάρσες παλιά, αυτή είναι η πρώτη φορά που το εννοούσαν πραγματικά" είπε ο βουλευτής μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    [09] Νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΚ

    3/3/2002 8:56:00 μμ

    Με εντυπωσιακή απόδοση στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναικός επικράτησε με 2-0 της ΑΕΚ στο ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Οι "πράσινοι" έπιασαν στον ύπνο την ΑΕΚ και με τέρματα των Μπασινά (11' πέναλτι) και Καραγκούνη (21') πήρε μία σπουδαία νίκη που τον φέρνει στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα μαζί με την ΑΕΚ.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα στη 18η ημέρα του πρωταθλήματος Α' Εθνικής:

    ΠΑΟΚ-Ιωνικός 2-0 Ακράτητος-Πανιώνιος 1-4 ΟΦΗ-Παναχαϊκή 2-2 Ολυμπιακός-Αιγάλεω 3-0 Ηρακλής-Ξάνθη 1-1 Εθνικός Αστέρας-Αρης 2-2 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-0

    Η βαθμολογία σε 18 αγώνες

    Ολυμπιακός 38 ΑΕΚ 37 Παναθηναϊκός 37 ΠΑΟΚ 35 Ξάνθη 33 ΟΦΗ 26 Ηρακλής 25 Πανιώνιος 24 Αρης 24 Αιγάλεω 15 Ιωνικός 14 Εθν.Αστέρας 14 Ακράτητος 12 Παναχαϊκή 10

    [10] Συνέντευξη Βενιζέλου για τα Μάρμαρα

    3/3/2002 8:29:00 μμ

    Αισιόδοξος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δηλώνει ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο περιοδικό "ART News", την οποία παραχώρησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι σήμερα υπάρχει σημαντική υποστήριξη προς το ελληνικό αίτημα από το βρετανικό κοινοβούλιο αναφερόμενος στην εκστρατεία "Παρθενώνας 2004", που ξεκίνησε στις 16 Ιανουαρίου ο Βρετανός βουλευτής Ρίτσαρντ Αλαν, με στόχο την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

    Το νέο μουσείο συνδυάζει δύο στοιχεία

    Η εκστρατεία, υποστηρίζεται από περισσότερους 100 βουλευτές, προσωπικότητες και ακαδημαϊκούς στη Μεγάλη Βρετανία, έχει στόχο να προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση και να κινητοποιήσει τους Βρετανούς πολίτες να ασκήσουν πιέσεις προς τους αντιπροσώπους τους στο κοινοβούλιο να ψηφίσουν υπέρ του επαναπατρισμού των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

    Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο Μουσείο της Ακρόπολης που θα κατασκευαστεί στους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης, σύμφωνα με τα σχέδια του Αμερικανοελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμι, επισημαίνοντας ότι φιλοδοξία των Ελλήνων είναι η εξασφάλιση των Μαρμάρων για τους Ολυμπιακούς της Αθήνας του 2004.

    Πολλά άλλα σημαντικά μουσεία, όπως το Μουσείο της Περγάμου του Βερολίνου, έχουν συμφωνήσει να δανείσουν ορισμένες αρχαιότητες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας της Αθήνας.

    Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στον αντίλογο του Βρετανικού Μουσείου. Ειδικότερα αναφέρεται στο "σκληρό" άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα "Τάιμς" του Λονδίνου ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Ρίτσαρντ Αντερσον, στο οποίο υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, το χαρακτήρα του Βρετανικού Μουσείου ως ενός μουσείου όπου εκπροσωπείται η παγκόσμια κληρονομιά.

    Επίσης αναφέρεται με συντομία στο ιστορικό της απόκτησης των Μαρμάρων από τη Βρετανία, στα επιχειρήματα της βρετανικής πλευράς περί διάσωσης των Μαρμάρων από την καταστροφή και την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και στις αποκαλύψεις, πριν από δύο χρόνια, ότι τα Μάρμαρα έχουν υποστεί σημαντική ζημιά κατά τον καθαρισμό τους από το Βρετανικό Μουσείο.

    Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή, ούτε φρόντισε για τη σωστή έκθεση των Γλυπτών που έχει ήδη, καταλήγει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ωστόσο ότι σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, αυτό θα αλλάξει.

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο "το νέο μουσείο συνδυάζει δύο στοιχεία: την ενοποίηση των Μαρμάρων ως τμήμα ενός ενιαίου μνημείου και επιπλέον την ανάγκη να προστατευτούν από τη μόλυνση".

    Το νέο μουσείο θα διαθέτει έναν εκθεσιακό χώρο προορισμένο ειδικά για τα Μάρμαρα, ο οποίος σύμφωνα με τους Ελληνες αξιωματούχους, θα μείνει άδειος μέχρι να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Αλαν υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν αμφισβητεί τη νομική ιδιοκτησία των Μαρμάρων, λεπτομέρεια την οποία ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει "πρακτικό ζήτημα" και προσθέτει ότι είναι πρόθυμος να δουλέψει στη βάση ενός μακροχρόνιου δανείου, προσφέροντας σε αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες για δανεισμό.

    Για τον κ. Αλαν είναι επιπλέον ζήτημα ηθικής.

    "Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε τα Μάρμαρα να επιστραφούν για λόγους ευαισθησίας. Τα Γλυπτά αυτά είναι πηγή εθνικής υπερηφάνειας και (στοιχεία) της εθνικής ταυτότητας (των Ελλήνων)", τόνισε ο Αλαν.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 March 2002 - 21:53:57 UTC