Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή κριτική Πρωτόπαπα κατά Καραμανλή
  • [02] Χρυσοχοΐδης για συνεργασία κεντροαριστεράς
  • [03] Συσπείρωση κεντροδεξιάς ζητά ο Βουλγαράκης
  • [04] Ο νέος εκλογικός νόμος σύμφωνα με το ''Βήμα''
  • [05] Παλαιστινιακή οργή για την ισραηλινή απόφαση
  • [06] Ρώμη:Σενάρια τρομοκρατικού χτυπήματος
  • [07] Συνέντευξη Βερελή για Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [08] Χριστοδουλάκης:Ανάγκη για ηρεμία στην αγορά
  • [09] ΑΕΚ- Εθνικός Αστέρας:1-0
  • [10] Με προβλήματα η ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια
  • [11] Ανάρπαστα τα εισιτήρια για Ιωνικό -ΟΣΦΠ
  • [12] Επεισόδια και συλλήψεις στο Σολτ Λέικ Σίτι
  • [13] Καρκίνος ωοθηκών: Η χώρα μας τελευταία!
  • [14] Η Πρωτοψάλτη στο ''Γλέντι'' της Μελβούρνης

    [01] Σφοδρή κριτική Πρωτόπαπα κατά Καραμανλή

    24/2/2002 7:02:00 μμ

    Σε δηλώσεις έντονου ύφους προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, μετά τις επικρίσεις του Κ. Καραμανλή εναντίον της κυβέρνησης. "Όταν η Δεξιά ομιλεί για υπηρέτες συμφερόντων, είναι σαφές ότι κοιτάζει το είδωλο της στον καθρέπτη. Τα ψεύτικα ανοίγματα στο δημοκρατικό κόσμο φέρνουν στη μνήμη μικρών και μεγάλων το παραμύθι του λύκου με τα επτά κατσικάκια, του οποίου βεβαίως το τέλος είναι γνωστό. Για αυτό και η απόπειρά της δεν πείθει."

    Επιχείρηση απαξίωσης της πολιτικής καταγγέλλει η κυβέρνηση

    Για τον κ. Πρωτόπαπα, ο δημοκρατικός κόσμος συσπειρώνεται και στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα, χωρίς να παρασύρεται από τις απόπειρες της Δεξιάς. Δίνοντας διευκρινίσεις για το τι εννοούσε ο πρωθυπουργός, όταν μίλησε για δυνάμεις που έχουν επιλέξει τη στρατηγική της πολιτικής εκτροπής, ο υπουργός Τύπου μίλησε για συμμαχία ορισμένων, που επιχειρούν να απαξιώσουν την πολιτική και συμφερόντων, που θέλουν να διαχειριστούν όπως νομίζουν αυτοί τους πόρους και τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού λαού.

    Ο κ. Πρωτόπαπας αναφέρθηκε και στις συντηρητικές δυνάμεις της Δεξιάς, τονίζοντας, ότι "ανίκανοι να αρθρώσουν πολιτικό λόγο, ουσιαστικά γνωρίζουν, παρακολουθούν και τρίβουν τα χέρια τους, όταν υπάρχουν αυτές οι αρνητικές εξελίξεις". Ενώ πρόσθεσε ότι η συμμαχία θα αποκαλυφθεί και ότι πρόκειται για "μια μάχη που αφορά στην ποιότητα της Δημοκρατίας".

    Σχετικά με τον εκλογικό νόμο

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αν αυτό συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική της για συγκλίσεις και συνεργασίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι "είναι επιβεβλημένο, μέσα στη γενικότερη κατεύθυνση της συνεργασίας μας με την Αριστερά, να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερες προοδευτικές δυνάμεις να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση της χώρας και να προσφέρουν για τη λύση των μεγάλων θεμάτων".

    [02] Χρυσοχοΐδης για συνεργασία κεντροαριστεράς

    24/2/2002 3:39:00 μμ

    "Εάν η σταθερότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος διασφαλίζεται και μέσα από κυβερνήσεις συνεργασίας, τότε δεν χωρούν ενστάσεις" τονίζει σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σχετικά με την πρόταση Λαλιώτη για μια "πολυκομματική κυβέρνηση με συνοχή, αλληλεγγύη και προοπτική".

    Για τον κ.Χρυσοχοΐδη, το ζητούμενο είναι "να απαντήσουμε στις νέες ανάγκες που θέτει η κοινωνία για ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις, που θα στηρίζονται σε αρχές και δεν αποτελούν ευκαιριακές συναντήσεις για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων".

    [03] Συσπείρωση κεντροδεξιάς ζητά ο Βουλγαράκης

    24/2/2002 3:21:00 μμ

    Με πρόταση για κοινή κάθοδο της κεντροδεξιάς στις εκλογές απαντά ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βουλγαράκης, στις θέσεις Λαλιώτη περί κεντροαριστερής συνεργασίας. Ο κ. Βουλγαράκης, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", δηλώνει ότι "πρέπει να διευρύνουμε τον πολιτικό μας ορίζοντα και να διευκολύνουμε την πολιτική σύμπτωση κάτω από την ομπρέλα της ΝΔ πολιτών αλλά και πολιτικών ακόμα και με διαφορετικές αφετηρίες και καταβολές".

    Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ζητά να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο στο οποίο να συμμετέχουν η ΝΔ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Στέφανος Μάνος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, αλλά και στελέχη που παλιά ανήκαν στην Δημοκρατική Ανανέωση.

    [04] Ο νέος εκλογικός νόμος σύμφωνα με το ''Βήμα''

    24/2/2002 12:48:00 μμ

    Σχέδιο νέου εκλογικού νόμου επεξεργάζεται η κυβέρνηση , σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής». Το σχέδιο προβλέπει την εκλογή 200 βουλευτών σε 200 μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες θα χωριστεί η χώρα με το σύστημα της σχετικής πλειοψηφίας και την εκλογή 100 βουλευτών με λίστα στις 13 ευρείες εκλογικές περιφέρειες με το σύστημα της απλής αναλογικής.

    Το σχέδιο προβλέπει την εκλογή 200 βουλευτών σε 200 μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες θα χωριστεί η χώρα με το σύστημα της σχετικής πλειοψηφίας και την εκλογή 100 βουλευτών με λίστα στις 13 ευρείες εκλογικές περιφέρειες με το σύστημα της απλής αναλογικής.

    Ο νέος εκλογικός νόμος ανατρέπει τον εκλογικό χάρτη της χώρας παρέχει την ευχέρεια στον πολίτη να ψηφίζει ταυτοχρόνως κόμμα και βουλευτή διαφορετικού κόμματος, ευνοεί τις προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες, ενώ ταυτοχρόνως εισάγει την απλή αναλογική, που αποτελεί πάγιο αίτημα της Αριστεράς.

    [05] Παλαιστινιακή οργή για την ισραηλινή απόφαση

    24/2/2002 6:15:00 μμ

    Η Παλαιστινιακή ηγεσία καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ να παρατείνει τον αποκλεισμό του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα και επιρρίπτει στο εβραϊκό κράτος την ευθύνη για κάθε κλιμάκωση της βίας. Μετά από τρίωρη συνάντηση στη Ραμάλα, υπό την προεδρία του Αραφάτ, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απέρριψαν την ισραηλινή απόφαση για συνέχιση της πολιορκίας του Αραφάτ και των παλαιστινιακών πόλεων.

    Έκκληση για την προστασία της ειρηνευτικής διαδικασίας

    Οι υπουργοί της Παλαιστινιακής Αρχής και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης καλούν τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τη Ρωσία και τις αραβικές χώρες να "προστατεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή", καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση, η οποία όμως δεν διευκρινίζει αν οι Παλαιστίνιοι διακόπτουν τις συναντήσεις τους για θέματα ασφάλειας με τους Ισραηλινούς, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, σύμβουλος του Αραφάτ.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, ύστερα από απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλειας, παρατείνεται ο αποκλεισμός του Παλαιστινίου ηγέτη στη Ραμάλα. Πιο συγκεκριμένα, επετράπη στον Αραφάτ να εγκαταλείψει το αρχηγείο του και να κινείται ελεύθερα μόνον εντός των ορίων της πόλης. Αμεση υπήρξε η αντίδραση των Παλαιστινίων, που ματαίωσαν τη συμμετοχή τους σε συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα με ισραηλινούς αξιωματούχους για θέματα ασφαλείας.

    [06] Ρώμη:Σενάρια τρομοκρατικού χτυπήματος

    Πηγή: ΑΠΕ 24/2/2002 4:41:00 μμ

    Δικαστική πηγή δήλωσε σήμερα ότι η ιταλική αστυνομία ανακάλυψε μια τρύπα, που δημιουργήθηκε πρόσφατα, σε υπόγεια δίοδο κοντά στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρώμη και υποπτεύεται ότι τρομοκράτες σκόπευαν να τοποθετήσουν εκεί χημική βόμβα.

    Η πληροφορία αυτή έρχεται στη δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη 4 Μαροκινών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες κυανιούχου διαλύματος, εκρηκτικών υλών και χαρτών με το δίκτυο υδροδότησης γύρω από το κτίριο της πρεσβείας που βρίσκεται στη Βία Βένετο, στο κέντρο της Ρώμης.

    Αμεσες οι έρευνες της αστυνομίας

    Αμέσως μετά τη σύλληψή τους, άντρες της αστυνομίας και ειδικά συνεργεία άρχισαν να ελέγχουν τις σήραγγες και τους σωλήνες απ' όπου περνάει το νερό γύρο από την πρεσβεία, καθώς και το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και υγραερίου. Το αποτέλεσμα ήταν να ανακαλύψουν μια πρόσφατα σκαμμένη τρύπα σε έναν τοίχο δίπλα στο κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, η οποία δεν υπήρχε όταν οι σήραγγες ελέγχθηκαν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, γράφουν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες.

    "Είναι πιθανό τρομοκράτης-κομάντο της αλ-Κάιντα να πραγματοποιούσε τις επόμενες ημέρες, ακόμα και ώρες, επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ", επισημαίνεται σε άρθρο της η "Κοριέρε ντε λα Σέρα", η οποία επικαλείται δηλώσεις αστυνομικών.

    [07] Συνέντευξη Βερελή για Ολυμπιακή Αεροπορία

    24/2/2002 2:24:00 μμ

    " Η τελευταία προσπάθεια πρέπει να πετύχει, για να συνεχίσει να πετάει η Ολυμπιακή Αεροπορία ", τονίζει σε συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής, ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής και επισημαίνει ότι το συμπέρασμα που βγήκε από όλες τις συζητήσεις είναι ότι η εταιρεία πρέπει να είναι απαλλαγμένη " από ζημιογόνες δραστηριότητες, προκειμένου να έχει μακρά πνοή ".

    O υπουργός διευκρινίζει ότι ανάμεσα στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε και στις κινήσεις που γίνονται τώρα, η διαφορά είναι ότι δίνεται στους υποψήφιους κεφαλαιούχους ένα συγκεκριμένο αναδιαρθρωμένο πρόγραμμα και έτσι καλούνται να μπουν εξαρχής σε μια εταιρεία, η οποία θα έχει μόνο πτητικό έργο και θα είναι απαλλαγμένη από τα υπόλοιπα ζημιογόνα κομμάτια.

    Για τους εργαζόμενους, ο κ. Βερελής τονίζει ότι «μέσα από το διαγωνισμό έγινε σαφές ότι θα πρέπει να μειωθεί το προσωπικό κατά 2.000 ανθρώπους».

    Όσον αφορά το προσωπικό το οποίο θα παραμείνει στην υπάρχουσα Ολυμπιακή, ο κ. Βερελής κάνει γνωστό ότι θα υπάρξουν κίνητρα για όσους πλησιάζουν την ηλικία της συνταξιοδότησης, προκειμένου να αποφασίσουν οικειοθελώς να αποχωρήσουν.

    [08] Χριστοδουλάκης:Ανάγκη για ηρεμία στην αγορά

    24/2/2002 3:58:00 μμ

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της ΕΞΠΡΕΣ, ο Υπουργός Οικονομίας-Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης τονίζει ότι "ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν είναι βιώσιμο αποτρέπει και τις επενδύσεις και την εργασία, ενώ πλήττει την απασχόληση και το εισόδημα των εργαζομένων".

    Ο υπουργός προσθέτει ότι η πολιτεία δεν έχει κανένα απολύτως κίνητρο να συντηρεί ένα μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και εκφράζει την εκτίμηση ότι το 2002 οι επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,7%, παρουσιάζοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης στη ζώνη του ΟΑΣΑ. Για τον κ. Χριστοδουλάκη, η φιλοσοφία του νέου αναπτυξιακού νόμου προβάλει την ενίσχυση της απόδοσης αντί της αρχικής επένδυσης.

    [09] ΑΕΚ- Εθνικός Αστέρας:1-0

    24/2/2002 7:00:00 μμ

    Η ΑΕΚ κέρδισε τον Εθνικό Αστέρα με 1-0 και παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας, όμως στο ιατρικό δελτίο προστέθηκαν τα ονόματα του Βασίλη Τσάρτα και του Ακη Ζήκου. Ο διεθνής μέσος αισθάνθηκε μόλις στο 14` ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και αντικαταστάθηκε για προληπτικούς λόγους, ενώ ένα τέταρτο αργότερα, ο Ζήκος αποχώρησε κρατώντας τον μηρό του. Η σοβαρότητα των δύο τραυματιών της ΑΕΚ αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο και ευχή όλων είναι να παίξουν στον επαναληπτικό της Πέμπτης με την Ιντερ.

    Όσον αφορά στο σημερινό παιχνίδι, η ομάδα του Σάντος πήρε από τα πρώτα λεπτά την πρωτοβουλία, όμως σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να δημιουργήσει την κλασική ευκαιρία. Ο Σπύρος Λιβαθηνός παρέταξε τον Αστέρα με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς και μέχρι το 40` κρατούσε τους γηπεδούχους μακριά από την εστία του Τόλιου. Ακριβώς σ΄ αυτό το χρονικό σημείο, ο Βασίλης Λάκης πήρε την μπάλα από τα δεξιά, απέφυγε τον Πάβλοβιτς και με διαγώνιο σουτ έκανε το 1-0, που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.

    [10] Με προβλήματα η ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια

    24/2/2002 12:31:00 μμ

    Αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζει η ΑΕΚ εν όψει του αγώνα της με τον Εθνικό Αστέρα, για την 17η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που θα γίνει σήμερα, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Συγκεκριμένα, ο προπονητής των "κιτρινόμαυρων", Φερνάντο Σάντος, δεν θα έχει στην διάθεσή του τους Νικολαϊδη, Ιβιτς, Κασάπη, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τραυματισμού, καθώς και τον Φερούζεμ, ο οποίος είναι τιμωρημένος.

    Η αποστολή

    Οι 17 παίκτες που συμπεριέλαβε στην αποστολή ο Σάντος, είναι οι εξής:

    Χιώτης, Λυμπερόπουλος, Κωστένογλου, Γεωργέας, Γκαμάρα, Καψής, Λάκης, Ζήκος, Ζαγοράκης, Τσάρτας, Φόλια, Κωνσταντινίδης, Μαλαδένης, Κάππος, Ξενίδης, Κωστής και Πέτκοφ

    [11] Ανάρπαστα τα εισιτήρια για Ιωνικό -ΟΣΦΠ

    24/2/2002 12:30:00 μμ

    Με μοναδικούς απόντες τους Μοχάμεντ Αφάς και Χρήστο Μικέ, που είναι τιμωρημένοι, αντιμετωπίζει ο Ιωνικός σήμερα τον Ολυμπιακό, στο γήπεδο της Νεάπολης (19.00), σε αγώνα για την 17η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής, τα εισιτήρια του οποίου παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση.

    [12] Επεισόδια και συλλήψεις στο Σολτ Λέικ Σίτι

    24/2/2002 1:25:00 μμ

    Οι αμερικάνικες δυνάμεις ασφαλείας έφθασαν στο σημείο να χρησιμοποιήσουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να μπορέσουν να σταματήσουν τα επεισόδια, που ξέσπασαν στο κέντρο του Σολτ Λέικ Σίτι. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες μια μεγάλη ομάδα νεαρών συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πόλης, άρχισε να πετάει πέτρες και να προκαλεί ζημιές σε αυτοκίνητα και καταστήματα. Επενέβη η αστυνομία και μετά από συμπλοκές αρκετής ώρας κατάφερε να επαναφέρει την τάξη και να συλλάβει περίπου 30 άτομα.

    [13] Καρκίνος ωοθηκών: Η χώρα μας τελευταία!

    24/2/2002 1:13:00 μμ

    Οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία, παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη του αντικαρκινικού συμβουλίου της Βικτώριας. Η έρευνα που διήρκησε επτά χρόνια, απέδωσε τις διαφοροποιήσεις στο διαιτολόγιο και σε ένα πολύ μικρό ποσοστό στην κληρονομικότητα. Τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, σημειώνονται σύμφωνα με την έρευνα, στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

    [14] Η Πρωτοψάλτη στο ''Γλέντι'' της Μελβούρνης

    24/2/2002 12:05:00 μμ

    Η καταξιωμένη Αλκηστις Πρωτοψάλτη θα είναι το κορυφαίο όνομα της υπαίθριας εκδήλωσης "Γλέντι" που γίνεται κάθε χρόνο, το Μάρτιο, στο πλαίσιο του μεγάλου Ελληνοαυστραλιανού Φεστιβάλ " Αντίποδες " της Μελβούρνης.Η εμφάνιση της θα γίνει το Σάββατο 23 Μαρτίου, ενώ μαζί της θα βρίσκονται και οι συνεργάτες της από την Ελλάδα.

    Αντίποδες: Ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ της Αυστραλίας

    Το « Γλέντι» γίνεται κάθε χρόνο στη Μελβούρνη, πόλος έλξης δεκάδων χιλιάδων ομογενών, αλλά και μελών της αυστραλιανής πολιτικής ηγεσίας.

    Το φεστιβάλ "Αντίποδες", που διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ξεκινά το Μάρτιο και διαρκεί μέχρι τον Απρίλιο.

    Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου, εκθέσεις, συναυλίες, ομιλίες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 24 February 2002 - 17:54:22 UTC