Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράνομη η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ
  • [02] Απόφαση του ΣτΕ για ολυμπιακά έργα
  • [03] Σε καλό κλίμα οι επαφές Χαταμί στην Αθήνα
  • [04] Επαφές Γιούνκερ στην Αθήνα
  • [05] Δηλώσεις Πρωτόπαπα για δίωξη Σ. Κόκκαλη
  • [06] Απεργούν αύριο φορείς των νησιών Αιγαίου
  • [07] Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Μ. Παπαπέτρου
  • [08] Κατάθεση ν/σ Υπ. Δικαιοσύνης για Δημόσια Διοίκηση
  • [09] Μέτρα για τον τζόγο και τη διαφθορά
  • [10] Ρουμανία: Σύγκρουση τραίνου με λεωφορείο
  • [11] Τραγωδία στην Αίγυπτο
  • [12] Υποψήφιος για την προεδρία ο Λιονέλ Ζοσπέν
  • [13] Προώθηση του ευρωπαϊκού τουρισμού
  • [14] Στον ''Alpha Digital'' πάλι η ΑΕΚ
  • [15] Σε έξαρση το AIDS στη Ρωσία
  • [16] Παρουσίαση σχεδίων για το Μουσείο της Ακρόπολης
  • [17] Συνάντηση υπουργών Πολιτισμού ΝΑ Ευρώπης
  • [18] Στερητικό σύνδρομο για την τηλεόραση
  • [19] Ευνοϊκή χρονιά για τον Στινγκ
  • [20] Αθώος ο Τζέημς Μπράουν

    [01] Παράνομη η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ

    20/2/2002 2:57:00 μμ

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την πενθήμερη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γιατρών του ΙΚΑ, με κύριο αίτημα τη μονιμοποίηση συμβασιούχων γιατρών. Ωστόσο, οι γιατροί συνεχίζουν τη νέα απεργιακή κινητοποίησή τους, που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 25 του μηνός, μετά την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να παράσχει την κάλυψή της.

    Η πρόταση που κάναμε στην Ομοσπονδία των γιατρών είναι η καλύτερη δυνατή, αφού περνάμε σταδιακά σε ένα καθεστώς πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος.

    [02] Απόφαση του ΣτΕ για ολυμπιακά έργα

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/2/2002 7:20:00 μμ

    Το "πράσινο φως" και για άλλα ολυμπιακά έργα έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για τους δύο ανισόπεδους κόμβους της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος και το Σπίτι Αρσης Βαρών στη Νίκαια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι όσον αφορά τους ανισόπεδους κόμβους η δίκη θεωρείται κατηργημένη, διότι εκδόθηκε από τα αρμόδια υπουργεία νέα, βελτιωμένη απόφαση για τα έργα, ενώ για το Σπίτι της Αρσης Βαρών απερρίφθησαν οι εναντίον του προσφυγές.

    [03] Σε καλό κλίμα οι επαφές Χαταμί στην Αθήνα

    20/2/2002 5:42:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου ο πρόεδρος του Ιράν Μοχάματ Χαταμί.

    Ο αντιπρόεδρος του Ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχάμεντ Ρεζά Χαταμί μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς και για την ταυτότητα απόψεων σε σειρά περιφερειακών θεμάτων.

    Ο κ. Χατάμι ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Ενωση, που δεν υποστήριξε τις δηλώσεις του προέδρου Μπους για την ύπαρξη άξονα του κακού, ενώ σε ότι αφορά το Ιράκ δήλωσε ότι υπάρχουν σημάδια για μελλοντική επίθεση των Αμερικανών, την οποία, όμως, δεν θα υποστηρίξει καμιά γειτονική χώρα, καθώς, όπως είπε, οι πόλεμοι δεν λύνουν τα προβλήματα.

    [04] Επαφές Γιούνκερ στην Αθήνα

    20/2/2002 5:09:00 μμ

    Συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας είχε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

    Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συζητήθηκε το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Κύπρος θα πρέπει να γίνει μέλος της στη διαδικασία διεύρυνσης από την πρώτη ομάδα χωρών, ενώ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασαν την ανάγκη εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ, ζήτησε την βοήθεια της Ελλάδας για την επέκταση των οικονομικών δραστηριοτήτων της χώρας του στα Βαλκάνια.

    Το κυπριακό, βασικό θέμα των συνομιλιών

    Στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για την πορεία ένταξης της Κύπρου στις ευρωπαϊκές δομές, καθώς και για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει, πάνω απ' όλα, να σέβεται την αξιοπρέπεια του κυπριακού λαού, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι τυχόν αποδοχή της θέσης ότι η ένταξη της Μεγαλονήσου θα προϋπέθετε την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, θα ήταν σαν η ΕΕ να εκχωρούσε δικαίωμα αρνησικυρίας στην Τουρκία.

    Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές σκέψεις που διατύπωσε ο κ. Γιούνκερ για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και για τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια. Παράλληλα, τόνισε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχίσει να είναι χρήσιμη, γόνιμη και δημιουργική, ενώ επισήμανε ότι το Λουξεμβούργο, παρά το φυσικό του μέγεθος, διαδραματίζει έναν κεντρικό και εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

    Ο κ. Κακλαμάνης επέδωσε στον κ. Γιούνκερ το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων, το οποίο αποδίδεται σε αρχηγούς κρατών και εξέχουσες προσωπικότητες.

    Νωρίτερα, ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός είχε διαδοχικές επαφές, με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή, τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση τόνισε ότι συμφώνησε με τον κ. Γιούνκερ πως οι μικρότερες χώρες της Ενωσης πρέπει να έχουν ρόλο στην οικοδόμηση της Ευρώπης και μετά τη διεύρυνση.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε επίσης ότι σε μια ομοσπονδιακή δομή της μελλοντικής Ευρώπης στην οποία πιστεύουν η Νέα Δημοκρατία και τα μέλη του ΕΛΚ αποτελεί κοινή θέση ότι θα πρέπει να δίνονται ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες και να υπάρχουν κοινά και από κοινού προστατευόμενα σύνορα.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το θέμα του ευρωστρατού.

    [05] Δηλώσεις Πρωτόπαπα για δίωξη Σ. Κόκκαλη

    20/2/2002 4:07:00 μμ

    Ουδείς ένοχος μέχρι αποδείξεως της ενοχής του, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη χθεσινή δίωξη του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη. Αναφερόμενος στη στάση της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, θα κάνει το καθήκον της και δεν έχει ανάγκη από προστάτες και υποβολείς. Για τις σχέσεις του επιχειρηματία με προμήθειες σε ευαίσθητους τομείς του δημοσίου και των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ότι στη χώρα υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους διαγωνισμούς, το οποίο είναι απολύτως ασφαλές.

    Μητσοτάκης, Παπαρήγα για τη δίωξη του επιχειρηματία

    Το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι "εμείς οι πολιτικοί, με πρώτη την κυβέρνηση, πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη απερίσπαστη να επιτελέσει το χρέος της".

    Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για αδυσώπητο και σκληρό πόλεμο οικονομικών συμφερόντων ανάμεσα σε αντιπαρατιθέμενους επιχειρηματικούς ομίλους.

    Εν τω μεταξύ, στον τέταρτο ειδικό ανακριτή Γιώργο Πουρνάρα ανατέθηκε ο φάκελλος της ενιαίας δικογραφίας που αφορά τον κ. Κόκκαλη.

    [06] Απεργούν αύριο φορείς των νησιών Αιγαίου

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/2/2002 3:03:00 μμ

    Σε γενική απεργία κατεβαίνουν αύριο οι φορείς νησιών του Αιγαίου, κυρίως της Δωδακανήσου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαπειλούμενη- όπως υποστηρίζουν- υποβάθμιση τους με την περικοπή των δρομολογίων.

    Εκπρόσωποι των φορέων, από Υδρα, Κάλυμνο, Λέρο και Πάτμο, θα συναντηθούν αύριο -για δεύτερη φορά- με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη, ζητώντας να ληφθούν όλα τα μέτρα αποφυγής ερήμωσης των νησιών αυτών.

    [07] Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Μ. Παπαπέτρου

    20/2/2002 6:01:00 μμ

    Η ιστορία του Κυπριακού δεν επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία των συνομιλιών, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών.

    Ο κ. Παπαπέτρου υπογράμμισε ότι "είμαστε υποχρεωμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και επεσήμανε ότι η λύση της Ομοσπονδίας είναι η τελευταία κίνηση υποχώρησης της ελληνοκυπριακής πλευράς".

    Αναφερόμενος στις τουρκικές απειλές, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και χωρίς εξάρσεις, ωστόσο πρέπει να προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό κίνδυνο και το πράττουμε".

    Σχετικά με το πότε θα έρθει ο Πρόεδρος της Κύπρου στην Ελλάδα είπε ότι ο κ. Κληρίδης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και έχουν συμφωνήσει ότι θα έρθει στην Αθήνα όταν θα πρέπει να αποφασισθούν κάποια πράγματα.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά και μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εάν δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό.

    [08] Κατάθεση ν/σ Υπ. Δικαιοσύνης για Δημόσια Διοίκηση

    20/2/2002 4:30:00 μμ

    Το νομοσχέδιο για τη συμμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, καθώς και εκείνο για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου που θα επιλύει ζητήματα αμοιβών των δικαστικών λειτουργών, θα κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα, στη Βουλή, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης, ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες, θα δοθεί στους φορείς και τα κόμματα, το νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών.

    [09] Μέτρα για τον τζόγο και τη διαφθορά

    Πηγή: NET 105,8 fm 20/2/2002 1:41:00 μμ

    Αυστηρά μέτρα κατά της διαφθοράς και του παράνομου τζόγου προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση κατά την αυριανή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές που θα φτάνουν μέχρι και το κλείσιμο των καταστημάτων εκείνων που θα μετατρέπουν τα ηλεκτρονικά ψυχαγωγικά παιχνίδια σε τυχερά.

    Ο υπουργός Μακεδονιας- Θρακης Γιώργος Πασχαλίδης, αναφερόμενος στις καταγγελίες για εμπλοκή του στο θέμα του παράνομου τζόγου, επεσήμανε εκ νέου ότι γίνεται προσπάθεια σπίλωσης του ονόματος.

    "Εκεί που έφθασαν τα πράγματα, με δεδομένο ότι το κράτος είναι βέβαιο ότι αδυνατεί να πετύχει πλήρη έλεγχο, η μόνη λύση είναι η απόλυτη απαγόρευση", δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    [10] Ρουμανία: Σύγκρουση τραίνου με λεωφορείο

    Πηγή: ΑΠΕ 20/2/2002 7:11:00 μμ

    Οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σοβαρά όταν ένα επιβατικό τραίνο συγκρούστηκε με λεωφορείο σε σιδηροδρομική γραμμή στο ανατολικό τμήμα της Ρουμανίας σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από το ρουμανικό υπουργείο Μεταφορών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το λεωφορείο δεν παραβίασε τον κόκκινο σηματοδότη στη διασταύρωση κοντά στην πόλη Τεκούτσι που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βορειανατολικά της ρουμανικής πρωτεύουσας.

    Η αστυνομία που διερευνά το δυστύχημα, ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε γειτονικά νοσοκομεία και ότι η υγεία των τεσσάρων εξ αυτών δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, σε αντίθεση με δύο τραυματισμένους επιβάτες που η κατάσταση τους κρίνεται σοβαρή.

    Το τραίνο δεν έπαθε σοβαρές ζημιές και έτσι μπόρεσε να πραγματοποιήσει το δρομολόγιό του μετά από δύο ώρες.

    [11] Τραγωδία στην Αίγυπτο

    20/2/2002 6:17:00 μμ

    Στο πένθος έχει βυθίσει την Αίγυπτο η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία που έγινε ποτέ στη χώρα. Τους 373 έχουν φθάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, από πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε αμαξοστοιχία, 70 χλμ, νότια του Καΐρου. Η πυρκαγιά οφείλεται, όπως όλα δείχνουν, σε έκρηξη φιάλης υγραερίου. Στο τρένο επέβαιναν πολλές οικογένειες, που πήγαιναν στο Αλ Αγιάτ, για να γιορτάσουν το Μπαϊράμι, την πιο μεγάλη θρησκευτική γιορτή των Μουσουλμάνων.

    [12] Υποψήφιος για την προεδρία ο Λιονέλ Ζοσπέν

    20/2/2002 7:39:00 μμ

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα του στις 21 Απριλίου (α' γύρος) και στις 5 Μαΐου (β' γύρος).

    Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι δύο αντίπαλοι εξασφαλίζουν περίπου το ίδιο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου των Γάλλων. Ο Λιονέλ Ζοσπέν έχασε από τον Ζακ Σιράκ στις προεδρικές εκλογές του 1995, οδήγησε όμως το Σοσιαλιστικό κόμμα στη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 1997. Οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο.

    [13] Προώθηση του ευρωπαϊκού τουρισμού

    20/2/2002 4:14:00 μμ

    Η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο θα τηρήσουν κοινή στάση στην προσπάθεια κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανίας, Πορτογαλίας κλπ.) να προωθηθεί η πολιτική τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό συμφώνησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Γεωργακόπουλος και ο υπουργός Τουρισμού του Λουξεμβούργου, Φερνάρντ Μποντέν σε συνάντηση που είχαν. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεθνή και διμερή τουριστικά θέματα, καθώς και τις πρωτοβουλίες στον τουριστικό τομέα που θα αναλάβει η Ελλάδα, όταν θα έχει την προεδρία της ΕΕ το α' εξάμηνο 2003.

    Επίσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες αύξησης των αφίξεων στην Ελλάδα τουριστών από το Λουξεμβούργο, με αύξηση των δρομολογίων της αεροπορικής εταιρίας Luxair προς τα ελληνικά νησιά. Ειδική έμφαση θα δοθεί στην προσέλκυση τουριστών τρίτης ηλικίας κατά τους εκτός αιχμής μήνες, σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία τους, καθώς και στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού στην Ελλάδα.

    Κοινή διαπίστωση και των δύο υπουργών ήταν πως ομαλοποιείται η κατάσταση στην παγκόσμια τουριστική αγορά, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ και πως τελικά δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα φέτος. Τέλος, διαπίστωσαν πως η διεύρυνση της ΕΕ μέ νέες χώρες θα διευκολύνει την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού τουρισμού.

    [14] Στον ''Alpha Digital'' πάλι η ΑΕΚ

    20/2/2002 1:50:00 μμ

    Νέα τροπή στο τηλεοπτικό "τοπίο" της ΠΑΕ ΑΕΚ. Μετά από σημερινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΑΕΚ επιστρέφουν στον "Alpha Digital" καθώς έγινε δεκτή η αίτηση ανάκλησης. Το δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι δεν μπορούν να εφαρμόζονται ασφαλιστικά μέτρα καθώς δεν γίνεται να απαγορεύεται στην ομάδα να διαθέτει ελεύθερα την εκμετάλλευση των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων. Αναμένονται αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.

    [15] Σε έξαρση το AIDS στη Ρωσία

    Πηγή: ΑΠΕ 20/2/2002 1:22:00 μμ

    Ενα εκατομμύριο Ρώσοι, φορείς του ιού HIV, αναμένεται να πεθάνουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια από τη θανατηφόρο νόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του διευθυντή του ρωσικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του AIDS, Βαντίμ Ποκρόφσκι. Περίπου 182.000 άτομα έχουν καταγραφεί ως οροθετικοί αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός αυτός είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιος, δήλωσε ο Ποκρόφσκι. Ο αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη οικονομικών πόρων, ώστε να "σταματήσει η επιδημία αυτή".

    Η ρωσική κυβέρνηση κατέβαλε φέτος 165 εκατομμύρια ρούβλια (5,3 εκατομμύρια δολάρια) για την καταπολέμηση του AIDS, ποσό που επιτρέπει την περίθαλψη μόνο 500 με 600 ασθενών.

    Το 80% των φορέων είναι τοξικομανείς που προσβλήθηκαν από τη χρήση χρησιμοποιημένης σύριγγας, διευκρίνισε ο Ποκρόφσκι.

    Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της νόσου (ONUSIDA) που δόθηκε πέρυσι στη δημοσιότητα, η επιδημία του AIDS εξαπλώνεται ταχύτερα στη Ρωσία και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

    [16] Παρουσίαση σχεδίων για το Μουσείο της Ακρόπολης

    20/2/2002 5:22:00 μμ

    Τις δώδεκα προτάσεις που συμμετείχαν στον αρχιτεκτονικό Διεθνή Διαγωνισμό για την κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία του αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, που απέσπασε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού.

    Από σήμερα τα σχέδια αυτά εκτίθενται στο Μουσείο Βάιλερ στου Μακρυγιάννη και μπορεί το κοινό να δει τις προτάσεις ελληνικών και ξένων αρχιτεκτονικών γραφείων, όπως και την τελική πρόταση των Τσουμί -Δοξιάδη. Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, είπε ότι με την κατασκευή του Μουσείου καταρρέει οριστικά το επιχείρημα των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου για ανυπαρξία ειδικού χώρου, που θα στεγαστεί το σύνολο των γλυπτών του Παρθενώνα.

    [17] Συνάντηση υπουργών Πολιτισμού ΝΑ Ευρώπης

    Πηγή: ΑΠΕ 20/2/2002 4:57:00 μμ

    Η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν οι εννέα υπουργοί Πολιτισμού- Αθλητισμού της νοτιοανατολικής Ευρώπης, κατά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, που γίνεται με πρωτοβουλία του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Εγκαίνια Νέου Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν για την Ελλάδα πρώτη προτεραιότητα και εθνική υπόθεση, ενώ για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για ανάπτυξη, φιλία και σταθερότητα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, προβλέπεται και συνάντηση των υπουργών με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, το απόγευμα της Παρασκευής, στη Βέροια, όπου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Νέου Βυζαντινού Μουσείου της πόλης. Οι υπουργοί θα έχουν συναντήσεις και με εκπροσώπους του πολιτικού, αθλητικού και πολιτιστικού κόσμου.

    Επίσης, στην ατζέντα των υπουργών υπάρχει και το θέμα "κοινοί θεσμοί και κοινές δράσεις στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, του θεάτρου, του κινηματογράφου, του λαϊκού πολιτισμού".

    [18] Στερητικό σύνδρομο για την τηλεόραση

    20/2/2002 7:38:00 μμ

    Η τηλεόραση είναι το μέσο το οποίο θα έλειπε στους Ευρωπαίους περισσότερο από κάθε άλλο, εάν τους το στερούσαν, αναφέρει έρευνα του γαλλικού πρακτορείου "Ipsos" και της εθνικής πλατφόρμας τηλεοπτικής διαφήμισης SNPTV. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 46% των Ευρωπαίων κατέταξαν την τηλεόραση ως το μέσο που θα τους έλειπε περισσότερο και το 71% είπαν ότι η τηλεόραση είναι το μέσο που φέρνει κοντά τα μέλη μιας οικογένειας.

    Ωστόσο, μόλις το 25% νομίζει ότι η τηλεόραση θα αναπτυχθεί περισσότερο στο μέλλον, ενώ το 63% πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ανάπτυξη θα τη γνωρίσει το διαδίκτυο.

    Αυτό αλλάζει σε χώρες που γνώρισαν πρόσφατα την είσοδο της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης, όπως η Βρετανία και η Ισπανία.

    Εκεί, η τηλεόραση κατατάχθηκε ως πιο καινοτόμα από το διαδίκτυο, λαμβάνοντας 51% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 33% στην Ισπανία.

    Μόνο το 26% των ερωτηθέντων στη Βρετανία και το 35% στην Ισπανία θεώρησαν το διαδίκτυο ως καινοτόμο μέσο. Αναφορικά με τη διαφήμιση, το 54% των Ευρωπαίων θεωρούν την τηλεοπτική διαφήμιση πιο δημιουργική, το 59% πιο διασκεδαστική και το 57% πιο πειστική.

    Σχεδόν το 60% είπαν ότι θυμούνται ευκολότερα τις τηλεοπτικές διαφημίσεις σε σχέση με άλλους τύπους διαφήμισης.

    Πηγή: Europemedia.net

    [19] Ευνοϊκή χρονιά για τον Στινγκ

    20/2/2002 6:10:00 μμ

    Τουλάχιστον 6 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τις εμφανίσεις του διάσημου τραγουδιστή Στίνγκ, στη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας του. Ο Στίνγκ με την βελούδινη φωνή, έχει προταθεί για Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού και απόψε τιμάται με το ειδικό βραβείο της βρετανικής δισκογραφίας για το σύνολο της προσφοράς του στη μουσική.

    Μετά από περισσότερο από 25 χρόνια στην κορυφή της μουσικής σκηνής ο Γκόρντον Σάμερ, γνωστότερος ως Στίνγκ, θεωρείται μια αδιαμφισβήτητη δύναμη, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσθέσει στο ενεργητικό του και το βραβείο Οσκαρ για το τραγούδι Until που ακούγεται στην ταινία "Κέητ και Λίοπολντ" με την Μεγκ Ράιαν.

    Η βελούδινη φωνή του τον έχει βοηθήσει να αποκτήσει μια περιουσία που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια λίρες, τόσα που όταν ο λογιστής του του αφαίρεσε αρκετά εκατομμύρια λίρες, ο Στινγκ δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι έλειπαν χρήματα.

    Ο πρώην επικεφαλής του μουσικού συγκροτήματος των Police διατηρεί επτά σπίτια από την Τοσκάνη μέχρι το Μαλιμπού.

    Η σύζυγός του Τρούντι Στάιλερ, πρώην ηθοποιός που πλέον δραστηριοποιείται στο τομέα της κινηματογραφικής παραγωγής, του αγόρασε ακόμα ένα σπίτι στη Βρετανία ως δώρο για τα γενέθλια του.

    " Μ' έκανε κι έκλαψα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στινγκ.

    Ο Στινγκ αισθάνεται εξαιρετικά υπερήφανος για τα έξι παιδιά του, που τα έχει αποκτήσει από δυο γάμους και ακόμα αισθάνεται ενοχές για τη διάλυση του πρώτου του γάμου με την ηθοποιό Φράνσις Τόμελτι.

    [20] Αθώος ο Τζέημς Μπράουν

    20/2/2002 7:04:00 μμ

    Δικαστήριο του Λος Αντζελες απήλλαξε χθες τον "Νονό της Σόουλ" Τζέημς Μπράουν από την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης. Την αγωγή σε βάρος του Τζέημς Μπράουν είχε καταθέσει η Λάιζα Αγκμπαλάϊα, η οποία εργαζόταν επί 7 χρόνια στα γραφεία της εταιρίας του εναγομένου στο Λος Αντζελες.

    Η μηνύτρια είχε καταγγέλλει ότι 68χρονος Μπράουν της έκανε ανήθικες προτάσεις και προσπαθούσε να την εκμεταλλευθεί σεξουαλικά. Όταν εκείνη αντιστάθηκε εκείνος την απέλυσε.

    Ο Μπράουν στη διάρκεια των τριών εβδομάδων της δίκης απέρριψε τις κατηγορίες και τόνισε ότι είναι "άνθρωπος της εκκλησίας".

    Οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι η Αγκμπαλάια είναι μια δυσαρεστημένη πρώην εργαζόμενη που υπέβαλε αυτή την φαιδρή μήνυση για να αποκομίσει γρήγορα και εύκολα χρήματα.

    Το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί ακόμη εάν θα καταβληθούν ή όχι αποζημιώσεις.

    Ωστόσο και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν σε δευτεροβάθμια δικαστικά όργανα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 February 2002 - 17:54:23 UTC