Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχές Μαρτίου το αγροτικό συλλαλητήριο
  • [02] Σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Λουξεμβούργου
  • [03] Εληξε ο α' γύρος συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [04] Οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε
  • [05] Ολυμπιακή: Την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις
  • [06] ''Η Υαλουργία των Σουλτάνων'' στο Μ. Μπενάκη

    [01] Αρχές Μαρτίου το αγροτικό συλλαλητήριο

    19/2/2002 9:33:00 μμ

    Την Τρίτη 5 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα. Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και θα καταλήξει μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αυτό αποφασίστηκε στην αποψινή σύσκεψη των εκπροσώπων αγροτών από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

    Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο της καθόδου των τρακτέρ

    Στη σύσκεψη, στην οποία δεν μετείχαν οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οργάνωση του συλλαλητηρίου, όπως τη μαζικότητα και την περιφρούρηση της κινητοποίησης. Το συντονισμό και την ευθύνη του συλλαλητηρίου θα έχουν οι Συντονιστικές Επιτροπές των μπλόκων των αγροτών.

    Οι αγρότες θα μεταβούν στην Αθήνα με λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο καθόδου ορισμένου αριθμού τρακτέρ ως προπομπός της πορείας.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι συνδικαλιστές των αγροτών τόνισαν ότι στη συνάντηση της Λάρισας παρατηρήθηκαν διαφωνίες και διαφοροποίηση θέσεων ορισμένων αγροτών και επισήμαναν ότι "οι αγρότες δεν πρέπει να μπαίνουν στη λογική της κομματικής αντιπαράθεσης".

    "Δεν μπορούν και δεν πρέπει τα κόμματα να μας διχάσουν" επισήμανε ο Θανάσης Νασίκας και κάλεσε όλους τους αγρότες ενωμένοι να αγωνιστούν για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

    Μάλιστα ο Βασίλης Κοκκινούλης, εκπρόσωπος των αγροτών Λάρισας, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, τόνισε ότι "όσοι αγρότες λοξοδρόμησαν να επιστρέψουν".

    Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΣΥΔΑΣΕ), Γιάννης Πίττας στην ομιλία του τόνισε ότι πρέπει οι αγρότες να είναι ενωμένοι και υποσχέθηκε ότι η Συνομοσπονδία θα διαθέσει 10 εκατ. δρχ. για την οργάνωση του συλλαλητηρίου.

    Σε δηλώσεις, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Νασίκας τόνισε ότι φιλοδοξούν να διοργανώσουν τη μεγαλύτερη αγροτική κινητοποίηση που έγινε μέχρι σήμερα στην Αθήνα και σε περίπτωση που δεν λυθούν τα προβλήματά τους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καθόδου στην πρωτεύουσα με το σύνολο των αγροτικών μηχανημάτων τους.

    Σχολιάζοντας τη μη συμμετοχή, στην αποψινή σύσκεψη, των αγροτοσυνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, ο κ. Νασίκας είπε ότι "σε καινούργιους αγώνες θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είμαστε όλοι μαζί, δεν περισσεύει κανένας από τους αγώνες της γεωργίας", και πρόσθεσε "στους αγώνες δεν δίνονται ιδιαίτερες προσκλήσεις, όποιοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να αγωνιστούν μπορούν να έρθουν στον αγώνα".

    [02] Σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Λουξεμβούργου

    19/2/2002 10:32:00 μμ

    Φίλος της Ελλάδας και του ελληνισμού αλλά και θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ένταξης της Κύπρου, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, έφθασε το απόγευμα στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ζάν Κλόντ Γιούνκερ έγινε θερμά δεκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στην πρώτη κατ ιδίαν συνάντηση των δυο ανδρών, η οποία θα επαναληφθεί και αύριο, λίγο πριν τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, συζητήθηκε το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει και της μεγαλύτερης διεύρυνσης της ιστορίας της έως το 2004, η οποία συμπίπτει και με την ανάληψη της Ελληνικής προεδρίας.

    Η Ευρώπη χρειάζεται υπομονή και αποφασιστικότητα

    Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ο οποίος λίγο αργότερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο αναμένεται να επαναλάβει από την Αθήνα τη δημόσια εκπεφρασμένη άποψη του ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η ομιλία του κ. Γιούνκερ αργά το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής με θέμα "Ευρώπη ο φυσικός μας χώρος", καταχειροκροτήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου σκιαγράφησε μέσα από το δικό του πρίσμα την ενωμένη Ευρώπη με τις επιτυχίες της, τις αποτυχίες και τις φιλοδοξίες της, ενώ ανέπτυξε τις πεποιθήσεις του για την αποφασιστική ώθηση που δίνει στην ενωμένη Ευρώπη σήμερα το ενιαίο νόμισμα.

    Ενθερμος ευρωπαϊστής ο Λουξεμβουργιανός Πρωθυπουργός έθεσε παράλληλα και το πρόβλημα του ελλείμματος κοινωνικής πολιτικής που έχει σήμερα η Ευρώπη. Το ενιαίο νόμισμα υπάρχει αλλά πρέπει να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε, επισήμανε, εξηγώντας ότι ο συντονισμός στον τομέα της οικονομικής μας πολιτικής δεν είναι σήμερα ο απαιτούμενος.

    Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου συντάγματος και πρόσθεσε ότι απαιτείται μια θεσμική μεταρρύθμιση της Ευρώπης πριν γίνει το μεγάλο βήμα της διεύρυνσης. Γι' αυτό το λόγο θεωρεί αναγκαία, όπως εξήγησε, μια ευρωπαϊκή προεδρία με μεγαλύτερη διάρκεια της συνηθισμένης ώστε να αναληφθεί η σχετική ευθύνη από έναν υπουργό ο οποίος θα φέρει εις πέρας το εγχείρημα σε ένα ή ίσως και περισσότερο χρόνο.

    Παράλληλα, πρόσθεσε, χρειάζεται ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας αλλά και θεωρητική εναρμόνιση στο μέτρο που η εσωτερική αγορά απαιτεί. Πρέπει, κατέληξε, η Ευρώπη να ακολουθήσει το δρόμο της υπομονής και της αποφασιστικότητας, ακολουθώντας το παράδειγμα των Ελλήνων και συνεχάρη τον κ. Κώστα Σημίτη και τον ελληνικό λαό για την επιτυχία της προσπάθειάς του στην Ευρώπη.

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος του απένειμε στο Δημαρχιακό Μέγαρο το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλης των Αθηνών, ενώ αύριο ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα έχει συνομιλίες και με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

    [03] Εληξε ο α' γύρος συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς

    19/2/2002 10:50:00 μμ

    Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα η τελευταία συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς, με την οποία ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών. Οι συνομιλίες διακόπηκαν λόγω του Μπαϊραμιού και θα αρχίσουν ξανά την πρώτη Μαρτίου. Σήμερα το πρωί ο κ. Ντε Σότο συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο προέβη σε μια γενική ανασκόπηση της πρώτης φάσης των συνομιλιών. Από την πλευρά του, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, κ. Ντε Σότο δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος, όπως ήταν και κατά την έναρξη της παρούσας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού.

    Συνολική λύση επιθυμούν οι ΗΠΑ

    Για την πορεία των απευθείας συνομιλιών, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα ενημερωθούν από τον Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τον σκοπό αυτό για τη Νέα Υόρκη.

    Την ίδια ώρα σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων, διευκρινίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ευνοούν συνολική διευθέτηση, ως την καλύτερη λύση για την Κύπρο. Στην ανακοίνωση, η αμερικανική πρεσβεία διαβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προωθούν ενδιάμεση λύση.

    Εν τω μεταξύ επί του θέματος των περιουσιών, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει την ανταλλαγή περιουσιών και την καταβολή αποζημιώσεων σε επηρεαζόμενους.

    Η μέχρι σήμερα στάση του κατοχικού ηγέτη δεν επιτρέπει περιθώρια αισιοδοξίας, παρά το γεγονός ότι οι μεσολαβητές θεωρούν πως στη συνέχεια θα υπάρξει διαφοροποίηση της τουρκικής πλευράς, γεγονός που θα διαφανεί κατά το δεύτερο γύρο, ο οποίος αρχίζει την 1η Μαρτίου.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, κατά τις συζητήσεις που έγιναν για το εδαφικό προκύπτει ευθέως πως ο Ραούφ Ντενκτάς ζητά όπως η έκταση της περιοχής που θα είναι υπό τουρκική διοίκηση κυμανθεί σε ποσοστά όχι κάτω απο 30%. Θέση έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν και στην οποία έχει στηρίξει τα κριτήρια τα οποία έχει θέσει και εγγράφως στο τραπέζι του διαλόγου. Στο έγγραφό του ο Ντενκτάς δεν αναφέρεται σε ποσοστά, είναι όμως σαφές απο τις τοποθετήσεις του ότι σε αυτή τη φάση δεν ευνοεί το 29% που συζητούσε προ δεκαπενταετίας.

    [04] Οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στη Ζιμπάμπουε

    19/2/2002 10:41:00 μμ

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην κυβέρνηση του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μπουγκάμπε, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση παρόμοιου μέτρου από την Ευρωπαική Ενωση. "Προωθούμε το θέμα του περιορισμού των ταξιδιών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να επιστρέψει πρώτα από την Ασία ο πρόεδρος Μπούς στο τέλος της εβδομάδας για να τεθούν στη συνέχεια σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά. Ο Μπάουτσερ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, όπως ήδη το έκανε η Ευρώπη με την έγκριση των ΗΠΑ. οι κυρώσεις θα σεβαστούν την αμερικανική νομοθεσία, που επιτρέπει κυρώσεις που να στρέφονται κατά προσώπων τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για τη βία στην Ζιμπάμπουε.

    [05] Ολυμπιακή: Την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις

    19/2/2002 10:20:00 μμ

    Αμεσης εφαρμογής είναι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη σωτηρία της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του εθνικού αερομεταφορέα παρουσίασαν απόψε στον πρωθυπουργό οι υπουργοί Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης και Μεταφορών, Χρίστος Βερελής. Οι οριστικές αποφάσεις πρόκειται να επικυρωθούν από την κυβερνητική επιτροπή, που θα συνεδριάσει για το σκοπό αυτό την Πέμπτη.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την πορεία του εθνικού αερομεταφορέα, μετά το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις με την αυστραλιανή κοινοπραξία, για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου.

    Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της Ολυμπιακής που επεξεργάστηκαν τα αρμόδια υπουργεία.

    Σε ερώτηση για το που θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση του σχεδίου, ο κ. Βερελής είπε ότι με πρωτοβουλία του συμβούλου ιδιωτικοποίησης, Credite Swiss First Boston, θα γίνει συλλογή χρημάτων και στη νέα Ολυμπιακή που θα προκύψει θα υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια, στα οποία θα περάσει το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρίας, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα είναι μειοψηφία.

    Ο Υπουργός μεταφορών διευκρίνισε επίσης ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι απολύτως σύμφωνο με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος στο διαγωνισμό για την πώληση της Ολυμπιακής, που κηρύχθηκε άγονος, ο κ. Βερελής είπε ότι η αυστραλιανή Κοινοπραξία IAS δεν κατάφερε να φέρει μέσα στο χρονικά όρια που είχαν τεθεί, το ποσό των 102 εκατομμυρίων ευρώ και τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές.

    Σκληρή γλώσσα από τη ΝΔ

    Το θέμα της Ολυμπιακής, αλλά και το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της ΣΟΦΤΕΞ και της ΕΡΓΟΣΕ αποτέλεσαν αντικείμενο συνεδρίασης των αρμοδίων συντονιστών της ΝΔ, υπό την προεδρία του Κώστα Καραμανλή.

    Μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση μετά την αποτυχία της να βρει αγοραστή για την Ολυμπιακή πελαγοδρομεί και υπενθύμισε ότι δύο φορές απέτυχαν τα σχέδια εξυγίνασης τα τελευταία 8 χρόνια που στοίχισαν, όπως είπε, ένα δισ. δραχμές στις πλάτες του ελληνικού λαού.

    [06] ''Η Υαλουργία των Σουλτάνων'' στο Μ. Μπενάκη

    19/2/2002 8:37:00 μμ

    Η "Υαλουργία των Σουλτάνων" εγκαινιάζεται αύριο στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για μια διεθνή έκθεση αφιερωμένη στην ισλαμική υαλουργία και την επίδρασή της στην ευρωπαϊκή τέχνη. Στο πλαίσιο της παρουσιάζονται 140 από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα -χρονολογημένα από τον 7ο έως τον 19ο αιώνα- τα οποία προέρχονται από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Η έκθεση έρχεται από τις ΗΠΑ και μοναδικός της σταθμός στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, όπου θα παραμείνει μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα εμπνευσμένα από τις παραδόσεις της ύστερης αρχαιότητας, αντικείμενα από την περίοδο ακμής της ισλαμικής υαλουργίας ζωγραφισμένα με μεταλλικά χρώματα και σμάλτο και μεταγενέστερα σκεύη από την Περσία και Ινδία.

    Μικρότερες ενότητες αποτελούνται από σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα, καθώς επίσης και από ευρωπαϊκά έργα κατασκευασμένα σύμφωνα με το μουσουλμανικό γούστο για την αγορά της Ανατολής.

    Διαρθρωμένη θεματικά, και χρονολογικά η έκθεση παρουσιάζει όλες τις κύριες τεχνικές κατασκευής γυαλιού -φυσητό, φυσητό σε χυτή μήτρα, ψηφιδωτό, σκαλιστό ή εγχάρακτο και ζωγραφισμένο- παρέχοντας στον θεατή μία συνοπτική εικόνα των σχημάτων, τεχνικών καθώς και των λαμπερών χρωμάτων που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι υαλουργοί.

    Η έκθεση εγκαινιάστηκε στο Corning Museum of Glass στην Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, και στο πλαίσιο της αντιπροσωπεύονται μουσειακές συλλογές από το Βερολίνο, το Κλήβελαντ, την Κοπεγχάγη, το Κουβέιτ, τη Λισσαβόνα, το Λονδίνο, το Λος Aντζελες, την Πάδουα, το Κατάρ, το Τελ Αβίβ, το Τολέδο του Οχάιο, το Βαντούζ του Λιχτενστάιν, τη Βενετία και τη Βιέννη.

    Οι θησαυροί ισλαμικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, τους οποίους συνέλεξε ο ίδιος ο Μπενάκης στις αρχές του 20ού αιώνα, πρόκειται να μεταστεγαστούν σε ξεχωριστό κτίριο του Μουσείου, στον Κεραμεικό το οποίο θα λειτουργήσει το 2003 και θα εγκαινιαστεί επίσημα το 2004.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 February 2002 - 21:55:06 UTC