Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Σημίτη εν όψει Δημοτικών Εκλογών
  • [02] Συνάντηση Σημίτη με πρόεδρο κυπριακής Βουλής
  • [03] Καραμανλής για το ασυμβίβαστο των ΜΜΕ
  • [04] Αρνείται ότι σκότωσε τον προϊστάμενο του ΟΤΕ
  • [05] Στο εδώλιο της Χάγης ο Μιλόσεβιτς
  • [06] Προσωρινά ελεύθερος ύποπτος τρομοκράτης
  • [07] Ζωντανός ο Αμερικανός δημοσιογράφος;
  • [08] Συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις το Ισραήλ
  • [09] Πρόσκληση Μπους προς Βαρθολομαίο
  • [10] Σύγκλιση με ευρωπαϊκούς μισθούς ζητά η ΓΣΕΕ
  • [11] Ικανοποίηση για την εφαρμογή Κοιν. Πλ. Στήριξης Γ '
  • [12] Ενεργειακή πολιτική στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [13] Εγκρίθηκε το πρόγραμμα σταθερότητας
  • [14] Τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων ΟΓΑ
  • [15] Ελληνοτουρκική Επιτροπή Οικον. Συνεργασίας
  • [16] Συνάντηση Σημίτη-Αλευρά για Ολυμπιακά έργα
  • [17] Βενιζέλος: βέβαιη η επιτυχία των Ολυμπιακών 2004
  • [18] Πέθανε ο Βαγγέλης Συρόπουλος
  • [19] Αυστραλία: Ασφαλής πόλη η Αθήνα...
  • [20] Σολτ Λέϊκ: Πρώτο σε προτιμήσεις το πατινάζ
  • [21] Φιλικός Εθνικών Ελπίδων Ελλάδας-Σουηδίας
  • [22] Πάσχετε από orthorexia nervosa;
  • [23] Φοβούνται τις ισπανικές πιπεριές στην Αυστρία
  • [24] Μεγάλη έκθεση του Α. Φασιανού
  • [25] Oι πλουσιότεροι της μουσικής σκηνής
  • [26] Απολιθωμένα εμέσματα δεινόσαυρου

    [01] Επαφές Σημίτη εν όψει Δημοτικών Εκλογών

    12/2/2002 5:10:00 μμ

    Την ολόθερμη υποστήριξη και εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Χρήστου Παπουτσή για την εκλογική μάχη στο δήμο Αθηναίων εξέφρασε ο πρωθυπουργός στον κ. Παπουτσή. Ο υποψήφιος δήμαρχος σε δηλώσεις του τόνισε ότι από σήμερα ξεκινάει ένας μεγάλος αγώνας που ξεφεύγει από τα κομματικά πλαίσια καθώς αυτή η μάχη θα δοθεί με όλους τους πολίτες της Αθήνας για μια σύγχρονη ευρωπαική και ανθρώπινη πρωτεύουσα.

    Αγώνας πέραν των κομματικών πλαισίων

    Όπως επεσήμανε, οι δημοτικές εκλογές δεν είναι μία προσωπική υπόθεση και απαιτούν συλλογική προσπάθεια.

    Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη ο κ.Παπουτσής υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία απολύτως σημασία ποιόν θα έχει αντίπαλο.

    « Οποιοσδήποτε και να είναι, είναι καλοδεχούμενος » ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες για συναντήσεις και με άλλους πολιτικούς χώρους και πρόσωπα.

    Ικανοποίηση για την υποψηφιότητα Παπουτσή

    "Η υποψηφιότητα του Χρήστου Παπουτσή μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Πρόκειται για δυναμική εκπροσώπηση της νέας γενιάς και πολύ καλή επιλογή", δήλωσε ο Ακης Τσοχατζοπουλος.

    " Το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα επίπεδα και δεν υιοθέτησε την ηττοπαθή στάση αναμονής των άλλων υποψηφιοτήτων " δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Μιχάλης Νεονάκης.

    ΠΑΣΟΚ: Υπέρ ευρύτερων συνεργασιών με προοδευτικές δυνάμεις

    Από την πλευρά του, ο Κώστας Λαλιώτης, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μία κρίσιμη πολιτική και αυτοδιοικητική μάχη.

    Υπογράμμισε ωστόσο, ότι δεν αποτελούν δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική ούτε πρόκριμα για τις πολιτικές εξελίξεις.

    Ο κ. Λαλιώτης επεσήμανε για μια ακόμη φορά την πολιτική βούληση του ΠΑΣΟΚ για ευρύτερες συνεργασίες με τις προοδευτικές δυνάμεις ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών, μέσα από ένα γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο.

    Σημείωσε επίσης, ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου, το ΠΑΣΟΚ θα έχει ολοκληρώσει τις επιλογές του για τις υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές.

    [02] Συνάντηση Σημίτη με πρόεδρο κυπριακής Βουλής

    Πηγή: ΑΠΕ 12/2/2002 2:03:00 μμ

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, όπου θα λάβει μέρος στη Γ Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη των προέδρων Κοινοβουλίων. Στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης θα έχει χωριστή συνάντηση και με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που εγκαινιάζει νέο κύκλο επαφών με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσο Παπαδόπουλο. Πρόκειται για τις πρώτες συναντήσεις του κ. Σημίτη με Κύπριους πολιτικούς ηγέτες μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [03] Καραμανλής για το ασυμβίβαστο των ΜΜΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 12/2/2002 1:25:00 μμ

    Το ζήτημα της άμεσης προώθησης των εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων, και ειδικότερα αυτών που αφορούν στην ιδιοκτησία και το ασυμβίβαστο των μέσων ενημέρωσης έθεσε στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής. "Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έχει περάσει πάρα πολύς χρόνος (για την ψήφιση των εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων) και αυτό πρέπει πάρα πολύ επιτακτικά να γίνει στο άμεσο προσεχές μέλλον" δήλωσε ο κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κακλαμάνη στο Μέγαρο της Βουλής.

    Πρόταση Καραμανλή για δωρεάν μετάδοση των εργασιών της Βουλής

    Με αφορμή επίσης, την ανάγκη καλύτερης παρουσίασης των εργασιών της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο άρθρο 15 του Συντάγματος, βάσει του οποίου "νόμος ορίζει τα σχετικά με την υποχρεωτική και δωρεάν μετάδοση των εργασιών της Βουλής και των επιτροπών της, καθώς και προεκλογικών μηνυμάτων των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα".

    Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι το κοινοβούλιο πρέπει να ξαναγίνει το κέντρο ενδιαφέροντος της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Αυτό όμως, πρόσθεσε, "απαιτεί εκτελεστικό νόμο, και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα".

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ζήτησε από τον κ. Κακλαμάνη "να ρίξει και εκείνος το βάρος του, ώστε σε συνεργασία με την ΕΡΤ, να παραχωρηθούν οι συχνότητες εκείνες που απαιτούνται-σε επίπεδο αναλογικής τηλεόρασης- για να παρουσιάζονται οι εργασίες της Βουλής της ολομέλειας και των επιτροπών της.

    Κακλαμάνης: η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για το ''βασικό μέτοχο''

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι, από όσο γνωρίζει, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για το "βασικό μέτοχο". Για τη δωρεάν κάλυψη των εργασιών της Βουλής φέρεται να είπε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να διαμορφωθεί ενιαία θέση.

    Επίσης, για το θέμα του αναλογικού καναλιού της Βουλής, σημείωσε ότι μετά από διερευνητικές επαφές με την ΕΡΤ διαπιστώθηκε ότι οι ελεύθερες συχνότητες που διαθέτει έχουν παραχωρηθεί με δεσμευτικά συμβόλαια σε ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

    [04] Αρνείται ότι σκότωσε τον προϊστάμενο του ΟΤΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 12/2/2002 1:55:00 μμ

    Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή ζήτησε και έλαβε από τον ανακριτή του 13ου τμήματος ο 35χρονος Γιάννης Μυλωνάς που κατηγορείται για τη δολοφονία του προϊσταμένου του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Σκολαρίκου πριν περίπου ένα χρόνο. Ο Μυλωνάς συνελήφθη προχθές το βράδυ στη Μυτιλήνη όπου κατοικεί τον τελευταίο καιρό καθώς τον αναγνώρισε ως δράστη αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία. Ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι η εμπλοκή του στην υπόθεση οφείλεται σε παρεξήγηση.

    [05] Στο εδώλιο της Χάγης ο Μιλόσεβιτς

    12/2/2002 1:52:00 μμ

    'Αρχισε σήμερα η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του πρώτου ηγέτη κράτους που οδηγείται ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης. Ο 60χρονος Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται για τα δεινά της Γιουγκοσλαβίας κατά την περασμένη δεκαετία, για εγκλήματα πολέμου και για γενοκτονία στη Βοσνία, δηλώνει ψυχολογικά και σωματικά έτοιμος να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Η μεγαλύτερη δίκη για εγκλήματα πολέμου στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

    Ο 60-χρονος Μιλόσεβιτς αντιμετωπίζει τρεις σημαντικότατες κατηγορίες, που αναφέρονται στη φυσική και έμμεση ευθύνη του για τις τρείς μεγάλες συγκρούσεις, που κατέληξαν στον κερματισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας: στην Κροατία (1991-95), στη Βοσνία(1992-95) και στο Κόσοβο (1998-99).

    "Τα ίδια τα γεγονότα υπήρξαν αποτρόπαια και ένας νέος όρος η 'εθνοκάθαρση' εισήχθη στο καθημερινό μας λεξιλόγιο", δήλωσε η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα Ντελ Πόντε, κατά την απαγγελία του κατηγορητηρίου κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    "Ορισμένα από τα περιστατικά χαρακτηρίσθηκαν από μία σχεδόν μεσαιωνική αγριότητα και υπολογισμένη ωμότητα που ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της νόμιμης διεξαγωγής του πολέμου", υπογράμμισε η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και πρόσθεσε ότι η δίψα για την εξουσία ώθησε τον Μιλόσεβιτς να διαπράξει τα εγκλήματα στα Βαλκάνια για τα οποία κατηγορείται.

    "Πίσω από τα εθνικιστικά προσχήματα και τις ωμότητες της εθνοκάθαρσης, πίσω από τον μεγαλόστομη ρητορική και τις τετριμμένες φράσεις, η δίψα για την εξουσία ήταν το κίνητρο του Μιλόσεβιτς", είπε η Ντελ Πόντε.

    "Εξαιρετικός στους τακτικούς ελιγμούς, αλλά μέτριος στρατηγός, ο Μιλόσεβιτς δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επιδιώξει την ικανοποίηση της φιλοδοξίας του με τίμημα την πρόκληση ανείπωτων δεινών σε όσους αντιτάχθηκαν σε αυτόν ή αντιπροσώπευαν απειλή για την προσωπική του στρατηγική εξουσίας", τόνισε η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Η Κάρλα Ντελ Πόντε μίλησε στην αρχή στα αγγλικά και στη συνέχεια στα γαλλικά και έδωσε έμφαση στα δεινά των θυμάτων στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κόσοβο: "η ανάγνωση των δεινών στα οποία υποβλήθηκαν τα αναρίθμητα θύματα είναι ανυπόφορη", είπε.

    Η εισαγγελέας αναφέρθηκε επίσης στα θύματα μεταξύ του σερβικού πληθυσμού και κυρίως στους σέρβους πρόσφυγες που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την Κροατία, τη Βοσνία και το Κόσοβο, όταν το Βελιγράδι ή οι συμμαχικές του δυνάμεις ηττήθηκαν κατά τους τρεις πολέμους της Γιουγκοσλαβίας.

    Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο αντιεισαγγελέας, ο Βρετανός Τζέφρι Νάις, για να αναπτύξει τα κοινά σημεία των τριών κατηγορητηρίων.

    Ο κατηγορούμενος παρέμεινε ατάραχος στο εδώλιο κατά την απαγγελία του κατηγορητηρίου και χαμογέλασε ελαφρά την ώρα που προβλήθηκαν στιγμιότυπα από ομιλία του στο Κόσοβο το 1987. "Κανείς δεν πρέπει να τολμήσει να σας πλήξει", είχε πει στις 24 Απριλίου 1987 προς τους Σέρβους του Κοσόβου που διαμαρτύρονταν για την μεταχείρισή τους από τους Αλβανούς της σερβικής επαρχίας κατά την επίσκεψή του στο Κόσοβο Πόλιε.

    Ο Μιλόσεβιτς θα απαντήσει στο κατηγορητήριο αύριο.

    Ο Μιλόσεβιτς επιμένει στη στρατηγική της μη αναγνώρισης του Διεθνούς Δικαστηρίου

    Ο Μιλόσεβιτς, που είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους που θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, θα κληθεί να αντικρούσει τις πολλαπλές κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συν την εξειδικευμένη κατηγορία για γενοκτονία στη Βοσνία.

    Ο δικηγόρος του Βελιγραδίου Ντράγκοσλαβ Ογκνιάνοβιτς, που βρίσκεται το τελευταίο 10ήμερο στη Χάγη μαζί με τη σύζυγό του Μιλόσεβιτς Μιριάνα Μάρκοβιτς, δήλωσε ότι ο -εδώ και μήνες- έγκλειστος στη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, πελάτης του, δεν πρόκειται να αλλάξει την αμυντική στρατηγική του που έγκειται στη μη αναγνώριση του δικαστηρίου.

    Ο δικηγόρος δήλωσε πως ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος θεωρεί το δικαστήριο παράνομο όργανο των δυτικών αντιπάλων του, αρνείται να το αναγνωρίσει και δεν έχει ορίσει δικηγόρο, αλλά θα επιμείνει στη στρατηγική του. Για το λόγο αυτό, δεν θα υπερασπίσει τον εαυτό του σύμφωνα με τους κανόνες του δικαστηρίου, αλλά "θα χρησιμοποιήσει την εμφάνισή του στο δικαστήριο για να πει την αλήθεια για τα γεγονότα που αναφέρουν τα κατηγορητήρια", πρόσθεσε.

    Πρόθεσή του είναι όχι απλώς να υπερασπισθεί εαυτόν, αλλά να υπεραμυνθεί της εικόνας της Σερβίας και της πολιτικής που ακολούθησε στην τελευταία δεκαετία, εξήγησαν οι δικηγόροι του. "Βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Είναι αισιόδοξος, και ελπίζει πως η αλήθεια θα λάμψει" για τη δίκη, σωματικά και ψυχολογικά, τόνισε ο Σέρβος συνήγορός του, Ντραγκόσλαβ Ογκνιάνοβιτς.

    Ο συνάδελφός του Ζντένκο Τομάνοβιτς επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη για τον Μιλόσεβιτς, λέγοντας ότι ούτε ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς ούτε κανείς άλλος πιστεύει ότι θα γίνει δίκαιη δίκη.

    Σύμφωνα με δηλώσεις πολλών αξιωματούχων του δικαστηρίου ο Μιλόσεβιτς πρόκειται να καταδικαστεί, μάλιστα η γενική εισαγγελέας Κάρλα Ντελ Πόντε έχει δηλώσει ότι θα φυλακιστεί ισόβια.

    Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα La Republica, η Ντελ Πόντε δήλωσε ότι θα καταθέσουν περισσότεροι από 300 μάρτυρες και τόνισε: "Ο Μιλόσεβιτς να είναι βέβαιος ότι υπάρχουν αδιαμφισβήτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την ενοχή του για το έγκλημα της γενοκτονίας".

    Σε πολλές περιπτώσεις τα ονόματα των μαρτύρων θα δημοσιοποιηθούν μόλις 10 ημέρες πριν από τις καταθέσεις τους, ενώ δεν αποκλείεται να ζητησεί να καταθέσουν στο δικαστήριο ως μάρτυρες, ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

    Κι ενώ η Ντελ Πόντε που εκτιμά ότι η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, υπογραμμίζει με κάθε ευκαιρία ότι δεν δικάζεται η Σερβία ούτε ο λαός της, στο Βελιγράδι 8.000 άτομα διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο υπέρ του Μιλόσεβιτς τον οποίο αποκαλούν ήρωα.

    [06] Προσωρινά ελεύθερος ύποπτος τρομοκράτης

    Αννίτα Πασχαλινού 12/2/2002 4:02:00 μμ

    Με εγγύηση ύψους 10.000 στερλινών, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος ο 27χρονος Αλγερινός πιλότος, που φέρετο ότι εκπαίδευσε τους τρομοκράτες που έπεσαν με το αεροπλάνο που είχαν καταλάβει πάνω στο Πεντάγωνο. Μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, οι ΗΠΑ, εγκατέλειψαν τις προσπάθειες για την έκδοση του από τη Μ. Βρετανία. Ο Ρασί, αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με την προυπόθεση να παραδώσει το διαβατήριο του και να μην κινήσει νέες διαδικασίες για έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων.

    Πηγή:BBC

    [07] Ζωντανός ο Αμερικανός δημοσιογράφος;

    12/2/2002 3:07:00 μμ

    Συνελήφθη σήμερα ο σείχης, Αχμεντ Όμαρ βασικός ύποπτος για την απαγωγή του Αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ. Όπως δήλωσε ο συλληφθείς στους αστυνομικούς του Πακιστάν, ο δημοσιογράφος είναι ζωντανός. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ακόμη κανένα ίχνος από τις 23 Ιανουαρίου, ημέρα που απήχθη.

    [08] Συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις το Ισραήλ

    12/2/2002 3:06:00 μμ

    Μάρτυρες της στρατιωτικής βίας των Ισραηλινών έγιναν για άλλη μια φορά οι Παλαιστίνιοι της Χεβρώνας. Οι ισραηλινές δυνάμεις με την υποστήριξη αρμάτων μάχης εισέβαλλαν στο εσωτερικό του οικισμού Χαλχούλ, που βρίσκεται βόρεια της Χεβρώνας, και συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο μαχητή που καζητούσε το Ισραήλ, ως μέλος της οργάνωσης Τανζίμ. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες κατεδάφισαν ένα κτίριο, στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε από το στρατό, στεγαζόταν ένα παράνομο εργαστήριο κατασκευής αυτοσχέδιων πυραύλων και αφού πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή πυρών κατά την οποία σκοτώθηκε ένας 22χρονος Παλαιστίνιος αστυνομικός, αποσύρθηκαν.

    Με τον θάνατο του νεαρού ο αριθμός των θυμάτων από την έναρξη της Ιντιφάντα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2000, ανήλθε σε 1.195.

    Στο μεταξύ τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον ισραηλινό στρατό στην κοινότητα Α-Ράμ στη Δυτική Οχθη, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν του στρατού.

    Στην επιχείρηση εισβολής μετείχαν στρατιωτικές μονάδες και μεθοριακοί φρουροί και οι ύποπτοι μεταφέρθηκαν για ανάκριση στην έδρα της Σιν Μπέτ, της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας.

    Η κοινότητα βρίσκεται βόρεια της Ιερουσαλήμ, σε έναν τομέα όπου ευθύνη για την ασφάλειά του έχει το Ισραήλ, ενώ οι Παλαιστίνιοι ασκούν τη διοικητική μέριμνα.

    [09] Πρόσκληση Μπους προς Βαρθολομαίο

    12/2/2002 12:28:00 μμ

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο στις 5 Μαρτίου, έγινε γνωστό σήμερα στο Φανάρι. Η πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου ακολουθεί τις μεγάλες πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να αποτραπεί η παρουσίαση των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ ως μέρος της συγκρούσεως των θρησκειών και των πολιτισμών.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Βαρθολομαίος προήδρευσε διαθρησκειακής συνάντησης στις Βρυξέλλες, που οργανώθηκε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 80 εξέχοντες εκπρόσωποι του Ισλάμ, του Ιουδαϊσμού και των χριστιανικών εκκλησιών.

    Επίσης, τον περασμένο μήνα ο Πατριάρχης επισκέφθηκε επισήμως το Ιράν για να μεταφέρει και εκεί την έκκληση της διαθρησκειακής συνεργασίας και τη διάψευση των ιδεολογιών, που αποδίδουν στις θρησκείες τη βία, η οποία εκδηλώνεται στον σημερινό κόσμο.

    [10] Σύγκλιση με ευρωπαϊκούς μισθούς ζητά η ΓΣΕΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 12/2/2002 4:21:00 μμ

    Αυξήσεις κατά 6,7% στους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια ζητά η ΓΣΕΕ όπως προέκυψε από τη σημερινή πρώτη συνάντηση εκπροσώπων της με τις εργοδοτικές οργανώσεις, εν όψει της υπογραφής της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι τα συνδικάτα θεωρούν δεσμευτικό και αδιαπραγμάτευτο το αίτημα για πραγματικές αυξήσεις στα ημερομίσθια και σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μισθούς.

    Πώς αναλύεται η αύξηση του 6,7%

    Επίσης, η ΓΣΕΕ στη φετινή σύμβαση θα διεκδικήσει ουσιαστικά τη μείωση του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου ώστε να "σπάσει" το φράγμα των 40 ωρών εργασίας.

    Το ποσοστό αύξησης που διεκδικεί η ΓΣΕΕ αναλύεται ως εξής:

    1,1% διορθωτικό από τη διαφορά του πληθωρισμού στην προηγούμενη σύμβαση, + 2,6% ισχύων πληθωρισμός, + 1,5% αύξηση της παραγωγικότητας, + 1,5% ποσοστό σύγκλισης.

    Σε αυτό το ποσόν οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων που συμμετέχουν στο διάλογο με τους εργοδότες (Γιάννης Μανώλης από τη ΝΔ και Δημήτρης Τατούλης από το ΣΥΝ) πρόσθεσαν τη διεκδίκηση + 0,5% ως διαφορά στην εκτίμηση του πληθωρισμού κατά την προηγούμενη σύμβαση.

    Στις 21 Φεβρουαρίου η επόμενη συνάντηση

    Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οι αυξήσεις στις κατώτερες αμοιβές να δοθούν γρήγορα, διότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός και οι απώλειες των εργαζομένων μεγάλες

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Λευτέρης Αντωνακόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συζήτηση διότι τέθηκε, είπε, ένα πλαίσιο συζήτησης παρά τις διαφορετικές οπτικές.

    Αναγνωρίζουμε, υπογράμμισε, τους οικονομικούς παράγοντες που θέτουν τα συνδικάτα αλλά εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες, διότι υψηλές αυξήσεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανησυχίες για την πορεία της οικονομικής σύγκλισης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος των Εμπόρων Χρήστος Φώλιας δήλωσε ότι το θέμα είναι η συνολική πραγματική σύγκλιση της οικονομίας με τις ευρωπαϊκές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ταχύτερης προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Μότσιος δήλωσε ότι η οργάνωσή του είναι διατεθειμένη να δώσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς χωρίς όμως να θέσει σε κίνδυνο τη γενική προοπτική της σύγκλισης.

    [11] Ικανοποίηση για την εφαρμογή Κοιν. Πλ. Στήριξης Γ '

    Πηγή: ΑΠΕ 12/2/2002 2:46:00 μμ

    Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της απορροφητικότητας κεφαλαίων μέσω του "Τρίτου πακέτου", δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Πάχτας αναφερόμενος στα έως τώρα αποτελέσματα εφαρμογής του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ-3). Ο κ. Πάχτας δήλωσε ότι έχουν ήδη απορροφηθεί 1000 δισ. δρχ. ( 1 τρισ. δρχ.) και ότι έχουν δεσμευθεί πόροι συνολικού ύψους άνω των 2,4 δισ. ευρώ. Εως το τέλος Φεβρουαρίου, πρόσθεσε, θα υποβληθούν και αιτήσεις για τη χρηματοδότηση έργων συνολικού ύψους 341 δισ. δρχ.

    Επενδύσεις, δράσεις και έργα

    Η ικανοποιητικότατη αυτή πορεία του ΚΠΣ-3 διαψεύδει τη φιλολογία που ξεκίνησε από το 1999 περί δήθεν απώλειας πόρων από το ΚΠΣ-3, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

    Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχουν ενταχθεί περίπου 1400 έργα και δράσεις συνολικού ύψους 4.000 δισ. δρχ.

    Εξάλλου αναφερόμενος στην πορεία σύγκλισης μεταξύ των περιφερειών της χώρας και των αντίστοιχων περιφερειών των άλλων χωρών-μελών της ΕΕ είπε ότι οι περιφέρειες της Ελλάδας καλύπτουν σημαντικό μέρος της απόκλισης που υπήρχε έως τώρα.

    Ταυτόχρονα, θα απελευθερώνονται πόροι του δημοσίου για να διατεθούν στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας.

    [12] Ενεργειακή πολιτική στο Μέγαρο Μαξίμου

    Πηγή: ΑΠΕ 12/2/2002 1:37:00 μμ

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για θέματα της αρμοδιότητας του είχε ο υπουργός ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ.Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι αυτή η χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς επείγει η ολοένα και πιο αποτελεσματική υλοποίηση των πόρων του Γ ΚΠΣ. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε επίσης και η ηλεκτρική ενέργεια και συγκεκριμένα μια σειρά από δυνατότητες προώθησης της.

    Αναμένονται ρυθμίσεις για φυσικό αέριο-ηλεκ. ενέργεια

    Οπως ανάφερε o κ. Τσοχατζόπουλος διαγράφονται ευνοϊκές προϋποθέσεις, ώστε εντός του πρώτου εξαμήνου να έχουμε την έναρξη της απορρόφησης σημαντικών πιστώσεων από το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας του υπουργείου προς τις Μικρομεσαίες και Μικρές Επιχειρήσεις.

    Σύμφωνα με τον κ.Τσοχατζόπουλο, επίκειται η ανακοίνωση ρυθμίσεων και αποφάσεων που οριοθετούν τόσο το κόστος παραγωγής, όσο και το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου, όπως επίσης η διαμόρφωση δυνατοτήτων για την απορρόφηση της απαραίτητης παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τους καταναλωτές.

    Και διεθνείς συνεργασίες για το φυσικό αέριο

    Εξάλλου στην τελική φάση, όπως τόνισε ο υπουργός ανάπτυξης, είναι μια σειρά από διεθνείς συνεργασίες, ώστε να εξασφαλιστούν επιπρόσθετες πηγές που θα διακινήσουν νέες ποσότητες φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.

    Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ.Τσοχατζόπουλος, τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιήσει μια σειρά από ταξίδια προκειμένου να υλοποιηθούν με επιτυχία οι νέες προοπτικές.

    Συνέχεια συναντήσεων για τον Κώστα Σημίτη, σήμερα

    Αυτή την ώρα ο Κώστας Σημίτης έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νάσο Αλευρά, αρμόδιο για τα Ολυμπιακά Εργα.

    Στις 2.30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αθηναίων, βουλευτή Χρήστο Παπουτσή.

    [13] Εγκρίθηκε το πρόγραμμα σταθερότητας

    Πηγή: NET 105,8 fm 12/2/2002 7:32:00 μμ

    Ομόφωνα εγκρίθηκε από το ΕΚΟΦΙΝ το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας για την περίοδο 2001-2004. Παράλληλα, το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ εκφράστηκε θετικά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Σε πολιτική συμφωνία, ώστε να μην εκδοθεί προειδοποίηση προς τη Γερμανία σχετικά με το δημόσιο έλλειμμα της χώρας κατέληξαν εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Η Γερμανία δεσμεύτηκε να έχει επιτύχει μέχρι το 2004 μια κατάσταση που θα προσεγγίζει το ισοζύγιο, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί.

    [14] Τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων ΟΓΑ

    12/2/2002 3:12:00 μμ

    Καταργείται η υποχρέωση θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας για την πλειονότητα των συνταξιούχων του ΟΓΑ, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή του Οργανισμού, Γιώργου Μουτσόπουλου. Το μέτρο αφορά 850.000 συνταξιούχους γήρατος, ανασφάλιστους υπερήλικες και συνταξιούχους αναπηρίας. Τα βιβλιάριά τους δε θα θεωρούνται ανά διετία, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και θα ισχύουν εφόρου ζωής.

    Παράλληλα, απλουστεύεται η διαδικασία θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας για ορισμένες άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων του ΟΓΑ όπως των:

    Εγγεγραμμένων στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης, εφόσον δεν οφείλουν (ληξιπρόθεσμες) εισφορές σύνταξης και ασθένειας Συνταξιούχων με προσωρινή αναπηρία Συνταξιούχων χηρείας και ορφανιας Προστατευόμενων μελών όλων των ανωτέρω κατηγοριών

    Η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των ανωτέρω κατηγοριών θα γίνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους στο οποίο προσκομίζονται τα βιβλιάρια τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ για θεώρηση.

    [15] Ελληνοτουρκική Επιτροπή Οικον. Συνεργασίας

    Πηγή: ΑΠΕ 12/2/2002 1:42:00 μμ

    Αρχισαν σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο οι εργασίες της 1ης Συνόδου της Ελληνοτουρκικής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας. Η Σύνοδος αυτή αποτελεί συνέχεια των 9 οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών, που έχουν συναφθεί με την τουρκική πλευρά τα τελευταία χρόνια. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος και από τουρκικής πλευράς ο υφυπουργός για θέματα εξωτερικού εμπορίου κ. Κουρσάτ Ντουζμέν.

    Λοβέρδος: να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

    Ο κ.Λοβέρδος, στην εναρκτήρια ομιλία του, υπογράμμισε ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση στην ιστορία των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και για ένα σημαντικό γεγονός το οποίο ξεκίνησε το 1999 με πρωτοβουλία των δύο υπουργών Εξωτερικών Παπανδρέου και Τζεμ στη Νέα Υόρκη, για συνεργασία σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής έντασης, όπως είναι τα οικονομικά και τα εμπορικά. Αυτό αποδείχθηκε πολύ θετικό, είπε ο κ. Λοβέρδος, διότι ομάδες εργασίας των δύο χωρών εκπόνησαν εννέα εργασίες οι οποίες και υπεγράφησαν και δημιουργήθηκε ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διευκολύνει την οικονομική και εμπορική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Στόχος αυτής της συνάντησης, είπε ο κ. Λοβέρδος, είναι να διερευνηθεί αυτό το θεσμικό πλαίσιο, να επιλυθούν άλυτα προβλήματα που υπάρχουν στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματίες των δύο χωρών για επενδύσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό θα δρομολογηθεί η υπογραφή συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας εισοδήματος, κάτι το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2002.

    Επίσης θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα διευκολύνουν αυτή τη συνεργασία.

    Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά προτείνει το πλαίσιο αυτό τη ναυτιλιακή σύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι που μπορεί να γίνει και αυτό το καλοκαίρι, για να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση του τουρισμού.

    Να αρθούν τα εμπόδια στις ελληνοτουρκικές συνεργασίες

    Ο Τούρκος υφυπουργός υπογράμμισε στην ομιλία του ότι οι εργασίες αυτής της συνάντησης είναι πολύ σημαντικές, διότι θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και θα δώσει μεγαλύτερα κίνητρα στους ξένους και Ελληνες επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Τουρκία.

    Σήμερα, είπε ο Τούρκος υφυπουργός, δραστηριοποιούνται μόνο 58 Ελληνες επιχειρηματίες στην Τουρκία και επιθυμία της Τουρκίας είναι μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στον τομέα αυτό. Τόνισε επίσης ότι ο συνολικός όγκος συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες φθάνει μόνο στο 1 δισ. δολάρια, με στόχο και από τις δύο πλευρές να φθάσει τα επόμενα χρόνια τα 5 δισ. δολάρια.

    Ο κ. Ντουζμέν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δραστηριοποίηση των κατασκευαστικών εταιριών των δύο χωρών, με την ανάληψη από κοινού έργων στις Βαλκανικές χώρες και τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Μάλιστα ο Τούρκος υφυπουργός έθεσε και το θέμα της δραστηριοποίησης τουρκικών κατασκευαστικών εταιριών στην Ελλάδα, ενόψει της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ενα άλλο θέμα που έθιξε ο Τούρκος υφυπουργός είναι το θέμα της ενέργειας, τονίζοντας ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη προς τις χώρες της Δύσης, τονίζοντας ότι η συνεργασία σε αυτό τον τομέα είναι πολύ σημαντική και εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η Ελλάδα προεδρεύει της Επιτροπής Ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Τέλος ο κ. Ντουζμέν υπογράμμισε ότι πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια που εμποδίζουν την γρήγορη ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και να φθάσουν αυτές στους ρυθμούς που επιθυμούν και οι δύο χώρες.

    Για την κοινή ανάληψη ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2008

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για το θέμα της συνεργασίας ενόψει της ανάληψης από κοινού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2008.

    Το θέμα αυτό, είπε ο κ. Λοβέρδος, παρότι δεν ανήκει στην αρμοδιότητά μας, συζητήθηκε με σκοπό να υπάρξει καλύτερη διοργάνωση και καλύτερη οικονομική επιτυχία.

    Συμφωνίες, ομάδες εργασίες και μνημόνια συνεργασίας

    Στη πρώτη συνάντηση, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα, θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας για το εμπόριο, την ενέργεια, την βιομηχανία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη γεωργία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τα τελωνεία και την περιφερειακή συνεργασία.

    Αύριο θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας και στη δεύτερη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2002, θα υπάρξει και η υπογραφή συμφωνιών.

    Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο κ. Σταυρακάκης, γενικός γραμματέας διεθνών οικονομικών σχέσεων, ο πρέσβης κ. Μηλιαρέσης, διευθυντής της Β1 Διευθύνσεως (Διμερών Οικονομικών Σχέσεων με γειτονικές και μεσογειακές χώρες) καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών, Γεωργίας, Μεταφορών κλπ. Από τουρκικής πλευράς συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Μεταφορών, του υφυπουργείου Εξωτερικού Εμπορίου, Υπουργείου Γεωργίας, Ενέργειας κλπ.

    [16] Συνάντηση Σημίτη-Αλευρά για Ολυμπιακά έργα

    12/2/2002 6:57:00 μμ

    Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για τα Ολυμπιακά έργα της ΓΓΑ, Νάσος Αλευράς, προκειμένου να εξετάσουν τις εργασίες της Ομάδας Παρακολούθησης Εργου (ΟΠΕ) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε εντατικοποίηση των προσπαθειών από όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς και την τήρηση όλων των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν αποφασιστεί, ενώ ενημερώθηκε για την πορεία των έργων. Επίσης, ο κ.Σημίτης τόνισε ότι πρέπει άμεσα να επιλύονται όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα ολυμπιακά έργα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΟΠΕ, καθώς τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί ο τακτικός και εκτεταμένος έλεγχος από τη Συντονιστική Επιτροπή της ΔΟΕ.

    [17] Βενιζέλος: βέβαιη η επιτυχία των Ολυμπιακών 2004

    Πηγή: NET 105,8 fm 12/2/2002 2:43:00 μμ

    "Τα έργα υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα τα κάνουμε επειδή το θέλει ο Ελληνικός λαός και όχι επειδή το θέλει η ΔΟΕ", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξη Τύπου, δημοσιοποιώντας τις επαφές που είχε στο Σολτ Λεϊκ Σιτι. Ο κ.Βενιζέλος τόνισε πως στην προσωπική συνάντηση που είχε με τους κυρίους Ρογκ και Οσβαλντ διευκρίνισε πως όσον αφορά τα συγκοινωνιακά και οδικά έργα η Ελληνική κυβέρνηση θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, διευκρινίζοντας, όμως, παράλληλα πως όλα τα επιπλέον έργα δεν αποτελούν υποχρέωση απέναντι στην ΔΟΕ, αλλά υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην πόλη και τον Ελληνικό λαό.

    Σημαντικές επαφές εν όψει

    Ο κ.Βενιζέλος είπε επίσης πως είχε και σημαντικές επαφές σε θέματα που αφορούν την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και τις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με μεγάλα ιδρύματα των ΗΠΑ.

    Το κόστος των Αγώνων δεν θα ξεπεράσει το 1, 5 τρισ. δρχ.

    Στην Αθήνα τώρα, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Πάχτας απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις διαβεβαίωσε ότι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα ξεπεράσει το ενάμισι τρισ. δρχ. και ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου περί παραχωρήσεων.

    Με την εφαρμογή του νόμου ορισμένα έργα προκειμένου να πραγματοποιηθούν συντομότερα θα παραχωρείται η εκτέλεσή τους στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια τα χρήματα που θα έχουν δαπανηθεί θα εισπράττονται είτε μέσω διοδίων (όταν πρόκειται για οδικούς άξονες), είτε με άλλες μορφές (εισιτήρια).

    [18] Πέθανε ο Βαγγέλης Συρόπουλος

    12/2/2002 1:52:00 μμ

    Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 58 ετών από πνευμονικό οίδημα, άφησε ο Βαγγέλης Συρόπουλος. Ο παλιός ποδοσφαιριστής του Αρη έπασχε τα τελευταία χρόνια από παράλυση λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου που είχε υποστεί. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στο Καμποχώρι Ημαθίας. Ο Συρόπουλος είχε συνδέσει το όνομά του με τον Αρη, με τον οποίο είχε κατακτήσει το μοναδικό Κύπελλο των "κιτρίνων" την δεκαετία του '70.

    [19] Αυστραλία: Ασφαλής πόλη η Αθήνα...

    Πηγή: ΑΠΕ 12/2/2002 11:52:00 πμ

    Η Αθήνα έχει τα φόντα να διοργανώσει άψογους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα ξεπεράσουν σε επιτυχία ακόμα και αυτούς του Σίδνεϊ. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο δείκτη εγκληματικότητας στην Ευρώπη και με τα δεδομένα της Δύσης η Αθήνα είναι μια ασφαλής πόλη, επίσης, θεωρείται ακόμη πιο ασφαλής, γράφει σήμερα η αυστραλιανή εφημερίδα "Σάντεϊ Τέλεγκραφ", που κυκλοφορεί στο Σίδνεϊ με 750.000 φύλλα.

    Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί μια από τις πιο προνομιούχες χώρες της Ευρώπης

    Σε εκτενές ρεπορτάζ του Ολυμπιακού συντάκτη της, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο με πρόγραμμα φιλοξενίας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, αναφέρεται ότι "η Ελλάδα οδεύει με ταχείς ρυθμούς, προσαρμόζει την οικονομία της στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στο εγγύς μέλλον μπορεί να αναδειχθεί ως μια από τις πιο προνομιούχες χώρες της Ευρώπης".

    Το άρθρο εστιάζει στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και στην προσπάθεια, που καταβάλει η Αθήνα να ξεπεράσει το Σίδνεϊ και να αποκτήσει ένα νέο ολυμπιακό ιδεώδες ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιάδας. Ο συντάκτης τονίζει ότι τα έργα υποδομής, τα σημαντικότερα των τελευταίων 100 ετών, ολοκληρώνονται με ταχείς ρυθμούς και μεταμορφώνουν τη μητροπολιτική Αθήνα σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη διατηρώντας, ταυτόχρονα, την αίγλη και την κλασική της μορφή.

    Ειδική αναφορά γίνεται στο Αττικό Μετρό, χαρακτηρίζοντάς το ως το πιο μοντέρνο σύστημα μαζικής μεταφοράς στην Ευρώπη, το οποίο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια των αγώνων, ενώ για την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων αναφέρεται ότι, παρόλο που επικρατεί μια ανησυχία, αν τελικά, οι Έλληνες θα τα ολοκληρώσουν στην ώρα τους, θα εκτελεστούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα.

    Τέλος, για το θέμα της ασφάλειας σημειώνεται ότι την Ελλάδα θα συνδράμουν πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία και ότι θα δαπανηθούν 1.2 δις δολάρια Αυστραλίας, πολύ περισσότερα από τα 200 εκατομμύρια, που διατέθηκαν για την ασφάλεια των Αγώνων του Σίδνεϊ.

    [20] Σολτ Λέϊκ: Πρώτο σε προτιμήσεις το πατινάζ

    12/2/2002 2:11:00 μμ

    Το καλλιτεχνικό πατινάζ είναι από τα πιο δημοφιλή αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι και το ενδιαφέρον των φιλάθλων στο Σολτ Λέικ Σίτι είναι πολύ μεγάλο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ένας φίλαθλος πλήρωσε, μέσω του Ιντερνετ, το ποσό των 11.100 δολαρίων για να μπορέσει να προμηθευτεί ένα εισιτήριο για τον τελικό του καλλιτεχνικού πατινάζ των ανδρών. Ο τελικός αυτός αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς ο Ρώσος τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, Αλεξέι Γιαγκούντιν, θα κοντραριστεί με τον συμπατριώτη του Γεβγένι Πλασένκο, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.

    [21] Φιλικός Εθνικών Ελπίδων Ελλάδας-Σουηδίας

    12/2/2002 2:10:00 μμ

    Φιλική "κόντρα" Ελλάδας-Σουηδίας θα γίνει σε επίπεδο Εθνικών ομάδων Ελπίδων. Το συγκεκριμένο παιχνίδι θα διεξαχθεί αύριο στο Λιτόχωρο στις 3 μ.μ. και ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, θα έχει την ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική κατάσταση των νεαρών διεθνών μας. Σήμερα στις 10π.μ. η Εθνική μας έκανε προπόνηση στη Μίκρα, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα προπονηθεί στο γήπεδο του Λιτοχώρου, όπου θα διεξαχθεί και ο αγώνας.

    [22] Πάσχετε από orthorexia nervosa;

    12/2/2002 3:56:00 μμ

    Μια νέα σελίδα στο χρονικό των Αμερικανών που διακατέχονται από εμμονές με τις τροφές και τις δίαιτες, αναλύει ο Στήβεν Μπράτμαν γιατρός, ειδικευμένος στην εναλλακτική ιατρική. Ξεκινώντας ο ίδιος μια προσεγμένη και επιλεκτική διατροφή κατέληξε σε μια νέα διατροφική ανωμαλία την "orthorexia nevrosa" ή την ανθυγιεινή εμμονή στην υγιεινή διατροφή.

    Επικεφαλής μιας εκστρατείας εναντίον στις αυστηρές δίαιτες

    Ο δόκτωρ Μπράτμαν, που επί 25 συνεχή χρόνια ασχολήθηκε με τη χορτοφαγία, τις βιολογικές καλλιέργειες και το αμερικανικό κίνημα για τη φυσική διατροφή, τώρα έχει τεθεί επικεφαλής μιας εκστρατείας εναντίον της εμμονής στις αυστηρές δίαιτες που στερούν τον οργανισμό από βασικά και αναγκαία γι' αυτόν συστατικά.

    " Δεν παρουσιάζω το ζήτημα αυτό ως απόλυτο ιατρικό θέμα, θα ήθελα όμως ο κόσμος να ξανασκεφθεί τον τρόπο ζωής και διατροφής του. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι Αμερικανοί είναι να βελτιώσουν τη διατροφή τους. Γι' αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Ωστόσο στον κόσμο της υγιεινής διατροφής, υπάρχουν πολλοί που καλό θα ήταν να την εγκαταλείψουν", δηλώνει ο Μπράτμαν, ο οποίος καθιέρωσε τον όρο "orthorexia nevrosa" με ένα άρθρο του το 1996.

    Μπορεί ο όρος "orthorexia" να μην αναγνωρίζεται ακόμα επιστημονικά στα ιατρικά συγγράμματα, ωστόσο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις μέσω του διαδικτύου και ήδη έχουν δημιουργηθεί ομάδες υποστήριξης αλλά και ομάδες που αντιμάχονται.

    Επίσης, ο όρος αναγνωρίσθηκε από την Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρίας (JAMA).

    "Εκτιμώ ότι η orthorexia είναι μια ακόμη διατροφική ανωμαλία όπως η ανορεξία ή η βουλιμία", υποστηρίζει η δόκτωρ Αντριαν Φου Μπέρναμ σε άρθρο της στη JAMA.

    [23] Φοβούνται τις ισπανικές πιπεριές στην Αυστρία

    12/2/2002 3:33:00 μμ

    Περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί τους Αυστριακούς να μην αγοράζουν πιπεριές που έχουν εισαχθεί από την Ισπανία, γιατί στη γυαλιστερή τους επιφάνεια υπάρχουν ουσίες που, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, είναι πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αυστριακών εφημερίδων, μέλη της οργάνωσης Γκλόμπαλ 2000 αγόρασαν από διάφορα σουπερμάρκετ της χώρας περίπου 10 κιλά κόκκινες, πράσινες και κίτρινες πιπεριές ισπανικής προέλευσης. Έπειτα από εργαστηριακούς ελέγχους αποδείχθηκε πως όλες ήταν μολυσμένες με φυτοφάρμακα.

    Μεγάλο σκάνδαλο

    Οπως δήλωσε στην εφημερίδα "Στάνταρντ" ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Κλάους Καστεχόφερ, η υπόθεση αυτή είναι ένα "μεγάλο σκάνδαλο". "Ο ανύποπτος καταναλωτής αρκεί να φάει μια μόνο πιπεριά για να πάρει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ οκτώ φυτοφαρμάκων", επισήμανε. Οι ουσίες αυτές είναι καρκινογόνες και αρκεί μια μικρή ποσότητα για να προκληθούν μεταβολές στις ορμόνες και στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ανθρώπων.

    Ο Καστεχόφερ τόνισε επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, πως εκτός από τα φυτοφάρμακα, στις πιπεριές ανιχνεύτηκε και η ουσία Pyrazophos, της οποίας η χρήση έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση από το 2000.

    Το δημοσίευμα καταλήγει υπογραμμίζοντας πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα σχεδόν όλες οι πιπεριές που πουλήθηκαν στην Αυστρία προέρχονταν από την Ισπανία.

    [24] Μεγάλη έκθεση του Α. Φασιανού

    Τζένη Χαραλαμπίδου 12/2/2002 1:02:00 μμ

    Τα εγκαίνια της έκθεσης του Αλέκου Φασιανού με τίτλο: "ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ στη ζωή, στον έρωτα, στους αγώνες", θα γίνουν την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2002, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται 10 ανέκδοτα έργα του γνωστού ζωγράφου και 12 σχέδια, εμπνευσμένα- όπως λέει ο ίδιος-"από τους νικητές της ζωής, του έρωτα, της άσκησης του ανθρώπου κατά τη διάρκεια του βίου του να νικήσει τις δυσκολίες του, να δυναμώσει και να φτάσει με αυτοπεποίθηση το στόχο του".

    Στο site του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μπορείτε να ενημερωθείτε περαιτέρω για την έκθεση του Α. Φασιανού, καθώς και για άλλες περιοδικές εκθέσεις, τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και εκπαιδευτικά προγράμματα.

    Και 12 έργα με τεχνική μεταξοτυπίας

    Φωτο από παλιότερη έκθεση του

    Α. Φασιανού

    Ειδικά για την έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ετοιμάζεται ένα portfolio με 12 σχέδια του Αλέκου Φασιανού με την τεχνική της μεταξοτυπίας και κείμενο του ποιητή Γιάννη Κοντού, από τις εκδόσεις Ιεροφάντες.

    Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και παλαιότερες γαλλικές εκδόσεις με σχέδια του Αλέκου Φασιανού, σε ποιήματα των Λουίς Αραγκόν, Γκ. Απολινέρ, Ζακ Λακαριέρ και σε κείμενα του Μισέλ Ντεόν.

    Την έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται στον τρίτο όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (οδός Νεοφύτου Δούκα 4) μέχρι τις 23 Μαρτίου 2002, θα εγκαινιάσει ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Κώστας Σκανδαλίδης.

    [25] Oι πλουσιότεροι της μουσικής σκηνής

    12/2/2002 4:09:00 μμ

    Στην κορυφή του καταλόγου των πλουσιοτέρων για το 2001 από το χώρο της μουσικής, βρίσκονται οι Beatles και το ιρλανδέζικο συγκρότημα των U2, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού "Heat".

    Ο κατάλογος των 10 κορυφαίων

    Τα "απίθανα σκαθάρια" βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου μετά τις εξαιρετικές πωλήσεις που σημείωσε το "αναδρομικό τους άλμπουμ 1", πωλήσεις που ανήλθαν στα 65 εκατομμύρια λίρες.

    Ενώ, το συγκρότημα των U2 βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 60 εκατομμύρια λίρες που οφείλονται στις εξαιρετικές πωλήσεις του άλμπουμ τους "All that you can't leave behind" και της πολύ καλά οργανωμένης περιοδείας τους.

    Η πρώτη νέα είσοδος στον κατάλογο των "δέκα κορυφαίων" είναι αυτή της Ντίντο στην πέμπτη θέση και μόλις ένα χρόνο μετά την εμφάνισή της στο μουσικό στερέωμα. Το παρθενικό της άλμπουμ No Angel θεωρήθηκε ως το μεγαλύτερο περσινό ρεκόρ, καθώς κατόρθωσε να πουλήσει 8,6 εκατομμύρια αντίτυπα σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικάνικου Billboard. Μια ακόμα νέα είσοδος στον κατάλογο του Heat είναι αυτή του συνθέτη και τραγουδιστή Ντέιβιντ Γκρέι με μια λαμπρή πορεία μόλις 18 μηνών.

    Ο κατάλογος των 10 κορυφαίων έχει ως εξής:

    The Beatles 65 εκατομμύρια λίρες U2 60 εκατομμύρια λίρες Elton John 27,5 εκατομμύρια λίρες Pink Floyd 16 εκατομμύρια λίρες Ντίντο 12 εκατομμύρια λίρες Ενια 9 εκατομμύρια λίρες Ρόλινγκ Στόουνς 8,5 εκατομμύρια λίρες Ντέηβιντ Μπάουι 8,3 εκατομμύρια λίρες Ντέηβιντ Γκρέι 8 εκατομμύρια λίρες Μπι Τζίς 4,7 εκατομμύρια λίρες

    [26] Απολιθωμένα εμέσματα δεινόσαυρου

    12/2/2002 3:21:00 μμ

    Η ανακάλυψη παλαιοντολογικών απολιθωμάτων εμέσματος ενός δεινόσαυρου, ηλικίας 160 εκατομμυρίων χρόνων, θα δώσει ακριβείς ενδείξεις για τις διατροφικές συνήθειες αυτών των ερπετών που έχουν εξαφανισθεί, υποστηρίζει βρετανός επιστήμονας. Τα απολιθωμένα εμέσματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Πίτερμπορο, βόρεια του Λονδίνου, περιέχουν δεκάδες υπολείμματα οστρακοειδών, τα οποία ένας δεινόσαυρος είχε προφανώς αποβάλει με εμετό, εκτιμά ο καθηγητής Πίτερ Ντόιλ, του πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του BBC.

    Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων

    "Είναι εξαιρετικά απίθανο αυτά τα οστρακοειδή να είναι περιττώματα που διαπέρασαν τον πεπτικό σωλήνα του δεινόσαυρου, καθώς τότε θα είχαν καταστρέψει τους εύθραυστους ιστούς των εσωτερικών οργάνων του ερπετού", σύμφωνα με το βρετανό καθηγητή.

    "Η μόνη πιθανότητα είναι αυτά τα οστρακοειδή να αποβλήθηκαν από το στόμα με εμετό, με τον ίδιο τρόπο που οι φάλαινες απορρίπτουν τους χόνδρους των καλαμαριών, τους οποίους δεν μπορούν να χωνέψουν".

    Τα οστρακοειδή φέρουν πάντως σημάδια από οξέα που φανερώνουν ότι τα είχε καταπιεί κάποιο αρπακτικό ζώο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του καθηγητή Ντόιλ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 February 2002 - 17:53:59 UTC