Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η δίκη για δολοφονία Νικολαϊδη-Καλαθάκη
  • [02] Επαφές πρωθυπουργού σήμερα
  • [03] Κινητοποιήσεις συμβασιούχων στους ΟΤΑ
  • [04] Για 6,6 R μιλούν τελικά οι σεισμολόγοι
  • [05] Χειρόφρενο στα βυτιοφόρα Μακεδονίας-Θράκης
  • [06] Ξύπνησε πάλι το ηφαίστειο στο Κονγκό
  • [07] Οξεία κριτική Μπαράκ προς τον Αραφάτ
  • [08] Συνέχιση των επαφών Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [09] Προαναγγελίες αυξήσεων σε μισθούς-συντάξεις
  • [10] Νομοθετικές ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο
  • [11] Ηλεκτρικό ρεύμα από την Ελλάδα ζητά η Αλβανία
  • [12] Αργεντινή:Κοινωνικά προγράμματα για ανέργους
  • [13] Εκπληκτική η ολυμπιακή ποδοσφαιρική μας ομάδα
  • [14] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου σήμερα
  • [15] 'Αλλος για το διάστημα....
  • [16] ''Lola Blau'' στο θέατρο ''Μεταξουργείο''
  • [17] Ηλεκτρονική εκστρατεία για τα Μάρμαρα
  • [18] H Netscape ζητά αποζημίωση από τη Microsoft
  • [19] Καταστροφή όζοντος πάνω από την Ευρώπη
  • [20] Η προστασία των ζώων μέλημα για τους Ευρωπαίους

    [01] Ξεκίνησε η δίκη για δολοφονία Νικολαϊδη-Καλαθάκη

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 11:23:00 πμ

    Αρχισε ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαϊδη και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη το Νοέμβριο του 1997. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται οι Παναγιώτης Κράμπης, που φέρεται ως εγκέφαλος της διπλής δολοφονίας, Θεόδωρος και Δημήτρης Κράλλης, Μάριος Ασημάκης, Μαρία Χωραϊτου, Λουκάς Μάμαλης και οι Ευθύμιος και Νικόλαος Σκρέκας.

    Για την υπόθεση είναι κρατούμενοι μόνο ο Παναγιώτης Κράμπης και ο Θεόδωρος Κράλλης.

    Η δίκη έχει αναβληθεί στο παρελθόν πολλές φορές καθώς δεν είχε εκδοθεί από την Αγγλία ο Παναγιώτης Κράμπης.

    [02] Επαφές πρωθυπουργού σήμερα

    23/1/2002 9:26:00 πμ

    Συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο θα έχει στις 2 και μισή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, και στις 7 το απόγευμα θα παραστεί στην εκδήλωση που διοργανώνει ο ΟΠΕΚ για τα δέκα χρόνια της ίδρυσής του και με θέμα "Το σημερινό νόημα του εκσυγχρονισμού".

    Υπουργικό Συμβούλιο αύριο

    Αύριο στις 10 το πρωί συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο με εισηγητή τον Υπουργό Μεταφορών Χρήστο Βερελή και θέμα την πολιτική της χώρας στον τομέα των επικοινωνιών.

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, ενόψει της διήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες στα τέλη του μηνός, όπου θα μιλήσει στο "Κολέγιο των Επιτρόπων", ενώ την επομένη θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Μπριζ για το μέλλον της Ευρώπης και τις πολιτικές συνοχής.

    Την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή, στις 12 θα συναντηθεί με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και στις 7.30 το απόγευμα θα παραστεί στη δεξίωση του προέδρου της Δημοκρατίας προς τιμήν του διπλωματικού σώματος.

    Το Σάββατο ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τον Αλμυρό Βόλου για να εγκαινιάσει το νέο εργοστάσιο της ΣΟΒΕΛ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ένα έργο το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην τόνωση της περιφέρειας και της απασχόλησης.

    [03] Κινητοποιήσεις συμβασιούχων στους ΟΤΑ

    Πηγή: ΕΡΑ 23/1/2002 8:40:00 πμ

    Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι πραγματοποιούν σήμερα οι συμβασιούχοι από 20 δήμους της Αττικής, με αίτημα τη μονιμοποίησή τους. Στις 12 το μεσημέρι οι συμβασιούχοι θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια και θα μεταβούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

    Εν τω μεταξύ, ερώτημα για τη μονιμοποίηση 170 συμβασιούχων στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, υπέβαλε στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους

    ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης και ζήτησε την πλήρη καταγραφή όλων των συμβασιούχων στο Δημόσιο, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα των μονιμοποιήσεων.

    [04] Για 6,6 R μιλούν τελικά οι σεισμολόγοι

    23/1/2002 10:06:00 πμ

    Αναθεώρησαν οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, για το μέγεθος του χθεσινού ισχυρού σεισμού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και εστιακό βάθος περίπου 100 χιλιόμετρα. Ενώ αρχικά είχαν δώσει μέγεθος 5,9 Ρίχτερ και αργότερα 6,2, μετά από νέες μετρήσεις και αφού εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι, εκτίμησαν ότι το μέγεθος ήταν τελικά 6,6 Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλο σχεδόν το Αιγαίο, τα τουρκικά παράλια, την Κρήτη, την Κύπρο και την Αίγυπτο, αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές,ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας μετασεισμός.

    [05] Χειρόφρενο στα βυτιοφόρα Μακεδονίας-Θράκης

    23/1/2002 10:00:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ακινητοποιημένα μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα παραμείνουν τα βυτιοφόρα μεταφοράς καυσίμων της Μακεδονίας και Θράκης, όπως αποφάσισαν αργά το βράδυ συνεχίζοντας την 48ωρη απεργία, που ήδη πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες τους. Αίτημά τους είναι να μην εφαρμοστεί νομοσχέδιο, που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο, όπως υποστηρίζουν, οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων θα μπορούν να προμηθεύονται απευθείας καύσιμα από τα διυλιστήρια.

    [06] Ξύπνησε πάλι το ηφαίστειο στο Κονγκό

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 9:11:00 πμ

    Νέα ηφαιστειακή έκρηξη καταγράφηκε στην περιοχή της Γκόμα, στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, που έχει ήδη πληγεί από το ποτάμι της λάβας που την κατέκλυσε στις 17 Ιανουαρίου, ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος των ανταρτών Μπιζίμα Καράχα.

    "Ενα νέο ποτάμι λάβας προκλήθηκε από το ηφαίστειο Νιμουραγκίρα και κατευθύνεται προς την Κιμπούμπα, χωρίς να απειλεί την Γκόμα", είπε ο Καράχα, που είναι επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του Κογκολέζικου Συναγερμού για τη Δημοκρατία (RCD), του κυριότερου αντάρτικου κινήματος που ελέγχει την ανατολική Λ.Δ. του Κονγκό.

    Ενας ερευνητής του ηφαιστειολογικού κέντρου της Γκόμα, ο Ντιεντόνε Βαφούλα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "μια ομάδα ηφαιστειολόγων του ΟΗΕ πήγε στη ζώνη αυτή και δεν είδε τίποτα, όμως το όχημα τους καλύφθηκε από στάχτες που μεταφέρονταν από βορειοανατολικό άνεμο".

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην πόλη από τις 18.30 το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) και συνεχίζονταν μέχρι τα μεσάνυχτα.

    [07] Οξεία κριτική Μπαράκ προς τον Αραφάτ

    23/1/2002 9:43:00 πμ

    Ο κ. Μπαράκ σε παλαιότερη

    συνάντηση με τον κ. Αραφάτ

    Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ κατηγόρησε με δριμύτητα χθες τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασερ Αραφάτ ότι έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τρομοκράτη. Ο προκάτοχος του Αριέλ Σαρόν επεσήμανε ότι "είναι καιρός να ειπωθεί η αλήθεια για τη συμπεριφορά του, προκειμένου να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα".

    Σημειώνεται ότι ο Εχούντ Μπαράκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ στην Ουάσινγκτον.

    Εκτός από τον Κόλιν Πάουελ, ο Μπαράκ συναντήθηκε επίσης με τον υπ' αριθμ. δύο στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Αρμιταζ και με τη σύμβουλο του προέδρου Τζορτζ Μπους σε θέματα εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις.

    [08] Συνέχιση των επαφών Κληρίδη-Ντενκτάς

    23/1/2002 11:29:00 πμ

    Ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς θα έχουν το απόγευμα νέα συνάντηση, την τρίτη μετά την έναρξη των απευθείας συνομιλιών. Η συνάντηση θα αρχίσει με συζήτηση επί του θέματος των εξουσιών.

    Χθες οι δυο συνομιλητές υπέβαλαν γενικές θέσεις για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Αν και οι συναντήσεις σε αυτό το στάδιο έχουν χαρακτήρα βολιδοσκόπησης, οι δυο πλευρές παρουσιάζονται με διαφορετική αφετηρία στρατηγικής αλλά και τακτικής.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρόεδρος Κληρίδης συνδέει άμεσα τη μια πτυχή του προβλήματος με την άλλη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το εδαφικό.

    Αντίθετα, ο Ραούφ Ντενκτάς επιδιώκει να επικεντρώσει τη συζήτηση στις συνταγματικές πτυχές, με απώτερο σκοπό να αποσπάσει συγκεκριμένο όφελος, χωρίς ουσιαστικά να δώσει αντάλλαγμα.

    Ο κατοχικός ηγέτης εξακολουθεί μάλιστα να επιμένει στην απαράδεκτη θέση για συνομοσπονδιακή λύση.

    [09] Προαναγγελίες αυξήσεων σε μισθούς-συντάξεις

    23/1/2002 8:36:00 πμ

    Εξαγγέλεται σήμερα η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται αυξήσεις 2,5% στους μισθούς και καταβολή επιδόματος ύψους 176 ευρώ σε όσους δεν το εισπράττουν, υπό μορφή δύο ισόποσων δόσεων, η πρώτη τον Ιανουάριο και η δεύτερη τον Ιούλιο. Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης αύξηση στις συντάξεις, η οποία θα φτάνει το 3% με πρόσθετο επίδομα εξομάλυνσης στο 1,5%.

    Σύμφωνα με νομοσχέδιο που παρουσιάζει στις 12.30 ο υφυπουργός Oικονομικών, Γιώργος Φλωρίδης, αυξάνονται αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου τα ποσά επιδομάτων εξομάλυνσης.

    Επίσης προβλέπεται η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους από την 1η Ιουλίου.

    Οπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, στόχοι της είναι η βελτίωση του οικογενειακού εισοδήματος με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών πριν από την παρουσίαση του νομοσχεδίου θα συναντηθεί με εκπρόσωπους της ΑΔΕΔΥ και συνταξιούχων του δημοσίου.

    [10] Νομοθετικές ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο

    Πηγή: ΕΡΑ 23/1/2002 10:54:00 πμ

    Τα πρώτα κτηματολογικά γραφεία θα λειτουργήσουν στις αρχές του επόμενου έτους και το καλοκαίρι του 2003 θα δοθούν και οι πρώτοι τίτλοι με την καταβολή του "κτηματόσημου", σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Την τροποποίηση του νόμου για την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου προωθεί η εταιρεία Κτηματολόγιο ΑΕ. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν κενά στο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ανέκυψαν προβλήματα στις δηλώσεις ιδιοκτησιών, τα οποία μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Στην τροποποίηση του νόμου θα προβλεφθεί και η χάραξη του Aιγιαλού, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

    Το Μάρτιο θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος των αναρτήσεων για τις 343 περιοχές της Ελλάδας που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ώστε να επακολουθήσουν ενστάσεις, με στόχο έως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τις περιοχές του πρώτου πιλοτικού προγράμματος και στο τέλος του 2003 για τις υπόλοιπες περιοχές.

    [11] Ηλεκτρικό ρεύμα από την Ελλάδα ζητά η Αλβανία

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 9:50:00 πμ

    Σοβαρό ενεργειακό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Αλβανία και για το λόγο αυτό ο δήμαρχος Αργυροκάστρου Μουράτ Κάτσι ζήτησε σήμερα από τον Ελληνα πρέσβη στα Τίρανα Δημήτρη Ηλιόπουλο, τον εφοδιασμό με ηλεκτρικό ρεύμα από την Ελλάδα, του νοτίου τμήματος της Αλβανίας. Παρόμοιο αίτημα προς τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Αλβανία έχουν παρουσιάσει και οι Ελληνες της Αλβανίας.

    Παρόμοια βοήθεια έχει ζητήσει και από το Μαυροβούνιο

    Ο κ. Κάτσι εξήγησε στον Ελληνα διπλωμάτη ότι δεν υπάρχει κανένα τεχνικό ή άλλο πρόβλημα που να εμποδίζει την προμήθεια αυτή. Αλλωστε μέσω του δικτύου της Κονίσπολης, ο νότος της Αλβανίας προμηθεύτηκε ρεύμα από την Ελλάδα στο διάστημα 1997-1998.

    Επίσης, στη σημερινή βαθιά ενεργειακή κρίση παρόμοια πρακτική εφάρμοσαν τα Τίρανα και με το Μαυροβούνιο για το βόρειο τμήμα της Αλβανίας, όπου κατοικούν Σέρβοι και Μαυροβούνιοι.

    Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες ο απλός καταναλωτής προμηθεύεται με ρεύμα έξι ώρες το 24ώρο, κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Επιπλέον, η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση ρεύματος για βιομηχανικούς σκοπούς έχει αναγκάσει δεκάδες μικροεπιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο.

    [12] Αργεντινή:Κοινωνικά προγράμματα για ανέργους

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 9:20:00 πμ

    Την άμεση εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων για τη βοήθεια 500.000 ανέργων, αποφάσισε χθες η κυβέρνηση της Αργεντινής. Συγκεκριμένα, κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει μεταξύ 100 και 200 πέσος μηνιαίως (περίπου 55 με 110 δολάρια, με βάση την τρέχουσα ισοτιμία) για μία περίοδο τριών μηνών, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί. Χθες, εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι είχαν κατέβει στους δρόμους, ζητώντας την καταβολή των μισθών τους και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Το ύψος του δείκτη της ανεργίας στην Αργεντινή βρίσκεται στο 18,3% για το τρέχον διάστημα, που μεταφράζεται αριθμητικά σε 2,8 εκατ. ανέργους, ενώ η υποαπασχόληση φθάνει παράλληλα το 20% του πληθυσμού.

    [13] Εκπληκτική η ολυμπιακή ποδοσφαιρική μας ομάδα

    Πηγή: ΑΠΕ 23/1/2002 9:30:00 πμ

    Συγκλονιστική εμφάνιση πραγματοποίησε στον πρώτο της διεθνή αγώνα η Ολυμπιακή ποδοσφαιρική μας ομάδα και προκρίθηκε στον τελικό του τουρνουά "Βάλε Ντο Τέγιο" στην Πορτογαλία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε με 2-1 τη Ρουμανία, η οποία αγωνίσθηκε υπό τις οδηγίες του Ανχελ Ιορντανέσκου.

    Αν και οι Ελληνες παίκτες είναι γεννημένοι μετά το 1981, ενώ οι Ρουμάνοι ήταν ανεξαρτήτως ηλικίας, επέδειξαν φοβερό πάθος και αγωνιστικότητα. Κορυφαίοι του παιχνιδιού ήταν οι:Ταραλίδης, Γαβριλόπουλος, Κουλοχέρης, Σπέρτος και Κουτελιέρης.

    Ο αγώνας έγινε στο Δημοτικό στάδιο της Αλκανένα και παρόντες ήταν "κυνηγοί ταλέντων" από συλλόγους, όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Αστον Βίλα, η Ντόρτμουντ, η Θέλτα, η Σαουθάμπτον και η Λέστερ.

    Τον αγώνα διηύθυνε ο Νορβηγός Τόμι Σκέρβεν, ενώ τέταρτη διαιτητής ήταν η Αντωνία Κοκκότου.

    Μετά το τέλος του αγώνα, ο ομοσπονδιακός προπονητής Ανδρέας Παπαεμμανουήλ δήλωσε: "Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι θα κερδίζαμε αυτήν την ομάδα. Οταν είδα τη διαφορά κλάσης, ομολογώ ότι φοβήθηκα ακόμη και τη συντριβή. Ομως τα παιδιά έβγαλαν μάτια και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Ο Ταραλίδης και ο Γαβριλόπουλος ήταν εκπληκτικοί, αλλά δεν υστέρησε κανένας. Αυτά τα παιδιά άφησαν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον".

    Από την πλευρά του ο Ανχελ Ιορντανέσκου τόνισε: "Χρειάζεται να δω περισσότερους παίκτες για να επιλέξω αυτούς που θα πάρω στην εθνική ανδρών. Συγχαρητήρια στην ελληνική ομάδα για τη νίκη".

    Η εθνική μας θα αντιμετωπίσει σήμερα τον νικητή του αγώνα Πορτογαλία-Νορβηγία.

    [14] Συνάντηση Σημίτη-Αγγελοπούλου σήμερα

    Πηγή: ΕΡΑ 23/1/2002 9:04:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα έχει συνάντηση στις 11 το πρωί με την πρόεδρο του "Αθήνα 2004", προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κλιμακίου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ.

    Χθες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ντένις Όσβαλντ δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία των ολυμπιακών έργων, ενώ υπογράμμισε ότι η ΔΟΕ θα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις, λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. Παράλληλα, εξεφρασε την ανησυχία του για το νευραλγικό τομέα της φιλοξενίας, αφού παρατηρήθηκε ελάχιστη πρόοδος στην κάλυψη του ελλείμματος των 2.800 δωματίων.

    Αναφερομενος στην έκθεση για την πορεία των έργων, που παρουσίασε την περασμενη εβδομαδα στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Οσβαλντ διευκρίνισε, ότι πρόκειται για ''έγγραφα εργασίας'', τα οποία θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον.

    [15] 'Αλλος για το διάστημα....

    Τίνα Βαλαούρα 23/1/2002 10:27:00 πμ

    Τον διαστημικό τουρίστα Νο3 καλείται να επιλέξει η Αεροδιαστημική Υπηρεσία της Ρωσίας ανάμεσα σε πληθώρα αιτήσεων που έχει στη διάθεση της. Οπως δήλωσε από τη Μόσχα ο Σεργκέι Γκορμπούνοφ στέλεχος της υπηρεσίας ο αριθμός των ενδιαφερομένων ήταν πάρα πολύ ικανοποιητικός, παρά το γεγονός ότι το αντίτιμο που καλείται να καταβάλλει κάποιος προκείμενου να συμπεριληφθεί στη λίστα εκείνων που θα μπορούν μελλοντικά να ισχυριστούν ότι πάτησαν το πόδι τους στον ISS, δηλ. τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Πάντως η θέση για τον διαστημικό τουρίστα Νο2 είναι ήδη "ρεσερβέ" για τον 30χρονο Νοτιαφρικανό Μαρκ Σάτλγουορθ.

    Η οριστική επιλογή του επόμενου ταξιδιώτη θα γίνει μετά την επιστροφή του Σάτλγουορθ. Ο τυχερός θα κληθεί ως είθισται να πληρώσει τα έξοδα συμμετοχής του στην αποστολή. Πάντως στον Σάτλγουορθ τα δέκα 24ωρα που θα περάσει μακριά απο τον πλανήτη Γη ισοδυναμούν με περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο Νοτιοαφρικανός πολυεκατομμυριούχος εκπαιδεύεται από το τέλος του 2001 στη Ρωσία. Αναμένεται να αναχωρήσει με κατεύθυνση τον ISS στο τέλος Απριλίου με συνταξιδιώτες τους επαγγελματίες αστροναύτες Γιούρι Γκουντζένκο (Ρωσία) αλλά και τον Ρομπέρτο Βιτόρι(Ιταλία). Το διαστημόπλοιο που θα τους μεταφέρει στον ISS είναι ένα "Σογιούζ".

    Υπενθυμίζουμε ότι την έναρξη για το διαστημικό "τουρισμό" κήρυξε τον περασμένο ο Αμερικανός Ντένις Τίτο, ο οποίος μπορεί δικάίως να υπερηφανεύεται ότι ήταν ο πρώτος στην ιστορία των διαστημικών αποστολών που συμμετείχε με την ιδιότητα του ερασιτέχνη-αστροναύτη.

    [16] ''Lola Blau'' στο θέατρο ''Μεταξουργείο''

    23/1/2002 9:39:00 πμ

    Ενα σκοτεινό καμπαρέ και μια γυναίκα-ηθοποιός, τραγική φιγούρα που αγωνίζεται να κρατήσει μέσα της τη φλόγα του έρωτα και της τέχνης, σε στιγμές οριακές για την ανθρωπότητα, καθώς ο άνεμος του επερχόμενου πολέμου σαρώνει όλες τις αισθήσεις. Η γυναίκα ενσαρκώνεται από διάσημη ηθοποιό Μάγια Μόργκενστερν -γνωστή και από τη συμμετοχή της στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Το βλέμμα του Οδυσσέα"- και ο λόγος για το έργο του Γ. Κράισλερ "Lola Blau-Καμπαρέ για ένα πρόσωπο". Η παράσταση ανεβαίνει στο θέατρο "Μεταξουργείο" μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2002 και χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ. Η μουσική της παράστασης είναι του πιανίστα Αντρέι Μοντέσκου ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γ. Μετζίκωφ.

    [17] Ηλεκτρονική εκστρατεία για τα Μάρμαρα

    23/1/2002 9:53:00 πμ

    Tο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (Ωκεανίας), εντατικοποιεί την εκστρατεία του για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα με την ευκαιρία της διάσκεψης κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας (CHOGM) που θα γίνει το Μάρτιο στο Brisbane και στην οποία, μεταξύ των δεκάδων ηγετών από όλο τον κόσμο που θα παραστούν θα είναι και η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Το ΣΑΕ, σε συνεργασία με το Αυστραλοελληνικό Συμβούλιο προετοιμάζει κείμενο ενός e-mail το οποίο θα ζητήσουν να υπογραφεί από τους ομογενείς και κατοίκους της Αυστραλίας γενικότερα και κατόπιν θα σταλεί στη Βρετανική κυβέρνηση.

    Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο καλούνται οι ομογενείς να το στείλουν στο Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, στα γραφεία της Κοινοπολιτείας και στο Βρετανικό Μουσείο.

    Την ίδια στιγμή, κατά την διάρκεια της διάσκεψης του CHOGM στο "Πάρκο του Λαού" διάφορες εθνικές και κοινωνικές ομάδες που έχουν αιτήματα θα στήσουν ειδικά περίπτερα για να τα προβάλουν. Το πάρκο αυτό θα το επισκεφθεί και η βασίλισσα Ελισάβετ.

    Όπως είπε ο Συντονιστής του ΣΑΕ Ωκεανίας, Κώστας Βερτζάγιας, εκεί θα στηθεί και περίπτερο που θα ζητά την επιστροφή των Μαρμάρων και την επίλυση του Κυπριακού.

    [18] H Netscape ζητά αποζημίωση από τη Microsoft

    23/1/2002 10:12:00 πμ

    Η αμερικανική εταιρεία Netscape Communications, θυγατρική της AOL Time Warner, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μήνυση σε βάρος της εταιρείας λογισμικού Microsoft κατηγορώντας την για πρακτική κατά του ανταγωνισμού και ζητά την καταβολή αποζημίωσης. Η εταιρεία, που έχει εξαγοραστεί από την AOL, είναι η δημιουργός του προγράμματος περιήγησης στο Internet Netscape, το οποίο ήταν ανταγωνιστικό του Explorer της Microsoft.

    Αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση κάθισε στο εδώλιο τη Microsoft επειδή η τελευταία συμπεριέλαβε το Explorer στα Windows, με τα οποία είναι εφοδιασμένοι εννέα στους δέκα υπολογιστές, επωφελούμενη έτσι από μια μονοπωλιακή κατάσταση.

    Δύο δικαστικές αποφάσεις, η πρωτοβάθμια τον Ιούνιο του 2000 και του εφετείου ένα χρόνο αργότερα, κατέληξαν στο συμπέρασμα οτι η Microsoft παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία προκαλώντας ζημία στη Netscape, όπως υπογραμμίζει η τελευταία στην ανακοίνωση της.

    [19] Καταστροφή όζοντος πάνω από την Ευρώπη

    23/1/2002 10:05:00 πμ

    Οι κλιματικές αλλαγές που οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης "μικρών οπών" στο όζον πάνω από την Ευρώπη και η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν από το 2010. Αυτό αποκαλύπτει ευρωπαϊκή έκθεση, η οποία είναι ένας απολογισμός του τρίτου προγράμματος (1996-2000) ερευνών για το όζον, γνωστό ως "THESEO". Η καταστροφή της ασπίδας του όζοντος πάνω από την Ευρώπη άρχισε τη δεκαετία του '70 και οι μεγαλύτερες ζημιές παρατηρούνται το χειμώνα και την άνοιξη.

    Σε πενήντα χρόνια η αποκατάστασή του

    Σύμφωνα με την έκθεση στην περιοχή της Αρκτικής παρατηρήθηκαν σημαντικές απώλειες σε όζον κατά τη διάρκεια των πέντε πιο κρύων χειμώνων από το 1993-94, με αποτέλεσμα το προστατευτικό στρώμα του όζοντος να μειώνεται και πάνω από την Ευρώπη.

    Αυτό το γεγονός προκαλεί αύξηση των υπεριωδών ακτίνων με βλαβερές συνέπειες για τον άνθρωπο (καρκίνος του δέρματος, καταρράκτης κλπ).

    Η συγκέντρωση μειγμάτων χλωρίου (ειδικά του CFC), αεροζόλ και φρέον, που ευθύνονται για την καταστροφή του όζοντος στην στρατόσφαιρα μειώνεται αργά, μετά την απαγόρευσή τους το 1987, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.

    Αντίθετα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, εξακολουθεί να αυξάνεται η συγκέντρωση βρωμίου και αερίων που παράγονται από τον άνθρωπο, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Τα αέρια που προκύπτουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνουν τη θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης, όμως αντίθετα παγώνουν τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και το κρύο προκαλεί την καταστροφή του όζοντος, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

    Τέλος, η έκθεση καταλήγει πως οι κλιματικές αλλαγές ενδέχεται να καθυστερήσουν την πλήρη αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πενήντα χρόνια από σήμερα.

    [20] Η προστασία των ζώων μέλημα για τους Ευρωπαίους

    23/1/2002 8:52:00 πμ

    Οι πολίτες και δη οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο όσον αφορά την προστασία των ζώων, υπογράμμισε ο Ελβετός οικολόγος Φραντς Βέμπερ, σε ανοικτή επιστολή που απηύθυνε χθες στον πρόεδρο της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Μάλιστα, ο Βέμπερ διατυπώνει το αίτημα να περιληφθεί διάταξη για την προστασία των ζώων στο σύνταγμα της Ευρώπης.

    Εγκληματικές πράξεις σε ζώντα ζώα

    Στην επιστολή του ο Φραντς Βέμπερ, αναφερόμενος στη διάσκεψη με θέμα τη βιομηχανική παραγωγή ζώων προς κατανάλωση, της οποίας προήδρευσε ο ίδιος στη Γενεύη το περασμένο Σαββατοκύριακο, τονίζει ότι στο χώρο αυτό συμβαίνει πράγματα "κυριολεκτικά εγκληματικά, όπως ο τεμαχισμός ζώντων ζώων". Γεγονός που θα συνεχιστεί όσο η προστασία των ζώων δεν θα εγγράφεται στο ευρωπαϊκό σύνταγμα, υπογραμμίζει.

    "Η πολιτική παραγωγής φτηνού κρέατος οδηγεί αναπόφευκτα σε αυτοματισμό και απανθρωπισμό των ακολουθουμένων διαδικασιών", προσθέτει.

    Η διάσκεψη της Γενεύης τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του προσωπικού των σφαγείων, της παρακολούθησης με βίντεοκάμερες όλων των ευρωπαϊκών σφαγείων, της κατάργησης των επιδοτήσεων για τη μαζική παραγωγή κρέατος και της απαγόρευσης της τελετουργικής σφαγής των ζώων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 January 2002 - 9:55:21 UTC