Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση κατά 14,5% των τροχαίων το 2001
  • [02] Διαμαρτυρία συμβασιούχων στους δήμους Αττικής
  • [03] Ράμσφελντ:'' Ανθρώπινη η κράτηση των Ταλιμπάν''
  • [04] Συνεδρίασε το ECOFIN
  • [05] Κοπή της πίτας του ΕΒΕΑ
  • [06] Ανοίγει τις πύλες της η ΕΧΡRΟ 2002
  • [07] ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο κύπελλο
  • [08] Ενέσεις ηθικού από τον Σάντος
  • [09] Αισιοδοξία Μαρκαριάν για το παιχνίδι με Ηρακλή
  • [10] Αυτός ο αγώνας άρχισε νωρίς
  • [11] Χωρίς Μπαχράμη ο Ηρακλής με ΠΑΟ
  • [12] Υπέγραψε στην ΑΕΚ ο Κρις Καρ
  • [13] Το Μέγαρο Μουσικής τιμά τον Γ. Ρίτσο
  • [14] Ο Γκριναγουεί σκηνοθετεί στην Επίδαυρο

    [01] Μείωση κατά 14,5% των τροχαίων το 2001

    Πηγή: ΕΡΑ 22/1/2002 11:27:00 μμ

    Σημαντική μείωση κατά 14,5% στα τροχαία ατυχήματα διαπιστώθηκε το 2001, πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος "Καθ΄οδόν" για μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, τόνισε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα εντείνει περαιτέρω τις προσπάθειές για τη μείωση των τροχαίων και του φόρου αίματος στην άσφαλτο. Στο πλαίσιο αυτό θα τοποθετηθούν 100 νέα ραντάρ ελέγχου της ταχύτητας, τα οποία θα εναλλάσσονται σε 800 διαφορετικές θέσεις σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, ώστε να ελέγχεται καλύτερα η κυκλοφορία

    [02] Διαμαρτυρία συμβασιούχων στους δήμους Αττικής

    Πηγή: ΕΡΑ 22/1/2002 7:55:00 μμ

    Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 12:00 το μεσημέρι για να ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποιούν αύριο συμβασιούχοι από 20 δήμους της Αττικής με αίτημα τη μονιμοποίησή τους. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης υπέβαλε στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους ερώτημα για τη μονιμοποίηση των 170 συμβασιούχων στο Ταμείο Αστικής Οδοποιίας, ενώ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες την πλήρη καταγραφή όλων των περιπτώσεων συμβασιούχων στο Δημόσιο, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα των μονιμοποιήσεων.

    [03] Ράμσφελντ:'' Ανθρώπινη η κράτηση των Ταλιμπάν''

    22/1/2002 9:27:00 μμ

    Τελείως ψευδείς χαρακτήρισε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ τις πληροφορίες ότι οι κρατούμενοι που μεταφέρθηκαν από το Αφγανιστάν στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο στην Κούβα υπέστησαν κακομεταχείριση. Ο Ράμσφελντ επανέλαβε ότι οι κρατούμενοι είναι επικίνδυνοι, αλλά η κράτηση τους είναι αρμόζουσα, ανθρώπινη, και απόλυτα σύμφωνη με τη συνθήκη της Γενεύης για το δίκαιο του πολέμου.

    Δίκες και στο Αφγανιστάν

    Εν τω μεταξύ, τριάντα Πακιστανοί και δέκα Αφγανοί Ταλιμπάν, που συνελήφθησαν στο βορειανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν εδώ και δύο μήνες, πρόκειται να δικαστούν στο Αφγανιστάν.

    Οι παραπάνω ανήκουν σε μια ομάδα 300 Ταλιμπάν που μεταφέρθηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Καμπούλ από την βόρεια αφγανική πόλη Κουντούζ όπου και συνελήφθησαν από δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας, πρόσθεσε ο κ. Ταουχίντι.

    Οι περισσότεροι απ' αυτούς πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι απολαμβάνοντας την αμνηστεία που δόθηκε σε όσους Ταλιμπάν παραδόθηκαν οικειοθελώς και κατέθεσαν τα όπλα τους.

    Μπους:''Θα συλληφθεί ο Μπιν Λάντεν''

    Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους δήλωνε ότι δεν ανησυχεί καθόλου για το πού βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, προσθέτοντας ότι "δεν υπάρχουν πια πολλές σπηλιές όπου να μπορεί να κρυφτεί".

    Κατά την άφιξή του στο Τσάρλεστον της Βιρτζίνια, ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ κέρδισαν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας παρά το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν, που θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά της Νέας Υόρκης και της Ουάσινγκτον, δεν έχει συλληφθεί ακόμα.

    [04] Συνεδρίασε το ECOFIN

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2002 10:44:00 μμ

    Η γερμανική ύφεση, οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάπτυξη,στις οποίες συγκαταλέγονται η απελεύθερωση των αγορών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών και η ενοποίηση των χρηματοοικονομικών αγορών, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των Δεκαπέντε, επί ισπανικής προεδρίας, σε ένα περιβάλλον διεθνούς ύφεσης.

    Πρόσωπο ενότητας στο ECOFIN

    Η ανησυχία που υπάρχει για το γερμανικό δημόσιο έλλειμμα, το οποίο σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού πλησιάζει το οριακό 3% επί του ΑΕΠ, δεν εμφανίστηκε με τη μορφή επίσημων δηλώσεων, από τις οποίες μάλιστα προκύπτει και κάποια ανοχή: "Γνωρίζουμε όλοι ότι ξεκινούμε το 2002 σε ένα οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ισχυρή και επίμονη κάμψη, τόσο της παγκόσμιας όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας", δήλωσε ο προεδρεύων του ECOFIN, ισπανός Ροντρίγκο Ράτο.

    Οι δώδεκα υπουργοί Οικονομικών θέλησαν να δώσουν εικόνα ενότητας και απέφυγαν να αναφερθούν ευθέως στο πρόβλημα του γερμανικού ελλείμματος ή των πορτογαλικών δημοσίων δαπανών, που ανησυχούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το ECOFIN ενέκρινε τους προϋπολογισμούς έξι χωρών και άφησε τα δύο ακανθώδη ζητήματα της Γερμανίας και της Πορτογαλίας για τις προσεχείς εβδομάδες. Η Επιτροπή είναι πιθανόν να εκδώσει προειδοποίηση για το γερμανικό έλλειμμα, κατά τον σχολιασμό του γερμανικού προϋπολογισμού, που αναμένεται στις 30 Ιανουαρίου.

    Παρέμβαση Χριστοδουλάκη

    "Το νέο όραμα για τον Ευρωπαίο πολίτη στην εποχή του ευρώ είναι η ουσιαστική σύγκλιση", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι παράλληλα πρέπει να ενισχυθεί ο διεθνής οικονομικός ρόλος της ΕΕ.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι οι πολιτικές που διαμορφώνουν πλέον οι 12 χώρες της ευρωζώνης, δεν αφορούν μόνο την ΕΕ, αλλά την παγκόσμια οικονομία, στην οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο το ευρώ, πολύ δε περισσότερο όταν τίθενται ζητήματα διεθνούς παρέμβασης σε κρίσεις όπως της Αργεντινής.

    Κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο (ECOFIN) ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε ειδικότερα στην ανάγκη μιας πρωτοβουλίας οικονομικής ανάπτυξης που θα σχετίζεται με τις χώρες της Μεσογείου, υποστηρίζοντας την ίδρυση παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην περιοχή.

    [05] Κοπή της πίτας του ΕΒΕΑ

    Πηγή: ΕΡΑ 22/1/2002 11:21:00 μμ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου έγινε απόψε η ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στην εκδήλωση παρέστη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο πρωθυπουργός απουσίαζε λόγω του ταξιδιού του στη Βουλγαρία.

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του κατήγγειλε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στις διαρθρωτικές αλλαγές της οικονομίας, τονίζοντας ότι η συνδικαλιστική νοοτροπία που διακατέχει την κυβέρνηση βλάπτει την οικονομία.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις Μητσοτάκη τόνισε ότι είναι θετικό που η Ν.Δ. ανησυχεί για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και κάλεσε όλους, κόμματα και επιχειρηματικό κόσμο, να συμβάλουν στην προσπάθεια ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας και αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η γραφειοκρατία.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης και οι επιπόλαιοι χειρισμοί της όπως στην περίπτωση της συγχώνευσης Εθνικής και Πίστεως, προκαλούν αναστάτωση στην κοινωνία και την οικονομία, τόνισε δε ότι είναι καιρός να σοβαρευτεί η κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Καπράλος και ο γ.γ. Δρακούλης Φουντουκάκος επανέλαβαν το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεων καθώς και για μείωση της φορολογίας και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν με επιτυχία στην πρόκληση της λειτουργίας εντός της ευρωζώνης.

    [06] Ανοίγει τις πύλες της η ΕΧΡRΟ 2002

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2002 9:39:00 μμ

    Με περισσότερα από 100.000 είδη, ανοίγει τις πύλες της, την προσεχή Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, η 9η Διεθνής Εκθεση ΕΧΡRΟ 2002 Επαγγελματικού και Τουριστικού Εξοπλισμού στο Εκθεσιακό Κέντρο ΕΚΕΠ (12° χλμ. Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας). Η Εκθεση, που θα εγκαινιάσει ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

    Στην έκθεση συμμετέχουν επιχειρήσεις με 300 περίπτερα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, παρουσιάζοντας τα πιο νέα προϊόντα της διεθνούς παραγωγής, στο χώρο τον τουριστικού και επαγγελματικού εξοπλισμού.

    Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της EXPRO ΑΕ Κ. Αυγεράκη, την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν πάνω από 30.000 ξενοδόχοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επισκέπτες από 30 χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων, του Ευξείνου Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου.

    Η EXPRO ΑΕ είναι πολυμετοχικός φορέας που δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια, με 40 μετόχους από τους πιο σημαντικούς στη χώρα μας στον κλάδο εμπορίας και παραγωγής Επαγγελματικού και Τουριστικού Εξοπλισμού.

    [07] ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο κύπελλο

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2002 1:12:00 μμ

    Ντέρμπυ μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ έβγαλε η κλήρωση για την προημιτελική φάση του κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο που έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν 30 ή 31 Ιανουαρίου και οι επαναληπτικοί 6 ή 7 Φεβρουαρίου.

    Τα ζευγάρια της κλήρωσης του κυπέλλου αναλυτικά:

    Εθνικός Αστέρας-Ηρακλής ή Παναθηναϊκός

    Ξάνθη-Αρης

    Ολυμπιακός-Καλλιθέα

    ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

    "Αντίπαλες θα είναι δύο μεγάλες ομάδες, εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος." δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΕΚ Χαρίλαος Ψωμιάδης.

    "Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την κλήρωση, θα γίνουν δύο πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια, για το καλό ελπίζω του ποδοσφαίρου. Για εμάς είναι σημαντικός ο θεσμός του κυπέλλου και δεν τον υποτιμούμε." τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ Στέλιος Σφακιανάκης.

    Το αποτέλεσμα της κλήρωσης που φέρνει την ομάδα του αντίπαλο της ΑΕΚ σχολίασε με γραπτή του δήλωση σήμερα και ο προπονητής του ΠΑΟΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στην δήλωση αυτή ο Σερβοέλληνας τεχνικός αναφέρει ότι: "Η κλήρωση είναι δύσκολη και οι πιθανότητες πρόκρισης μοιρασμένες. Οι αγώνες είναι συνεχόμενοι σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει διαδοχικά ντέρμπυ, γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο στο πρωτάθλημα και για την πρόκριση στο κύπελλο"

    [08] Ενέσεις ηθικού από τον Σάντος

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2002 10:25:00 μμ

    Στην ψυχολογική στήριξη των ποδοσφαιριστών του, αναμένεται να επικεντρωθεί αυτή την εβδομάδα ο Πορτογάλος τεχνικός της ΑΕΚ Φερνάντο Σάντος αφού εκτός του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον "δικέφαλο" και στα προημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Σύμφωνα με τον έμπειρο τεχνικό, αυτό που προέχει στην παρούσα φάση, είναι η αναπτέρωση του ηθικού των παικτών, έτσι ώστε να σταματήσουν τα "ανάποδα" αποτελέσματα.

    Πρώτη του Ξενίδη με ΠΑΟΚ;

    "Οπως στις νίκες δεν αρχίζουμε τα πανηγύρια, έτσι και στις ήττες δεν πρέπει να πέφτουμε ψυχολογικά. Κοιτάμε μπροστά, αφού απομένουν πολλά παιχνίδια για το πρωτάθλημα. Με μία νίκη την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ, μπορούμε να τα ξεχάσουμε όλα. Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε". Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο Φερνάντο Σάντος τους παίκτες του, λίγο πριν την πρώτη προπόνηση της ΑΕΚ, μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

    Στον αγωνιστικό τομέα και ενόψει του αγώνα της Τούμπας, ο Σάντος δεν μπορεί να υπολογίζει στον τιμωρημένο Κασάπη, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Μιλέν Πετκοφ. Ο Βούλγαρος μέσος έχει πρόβλημα στον μηνίσκο και μέσα στην εβδομάδα θα διαπιστωθεί αν θα είναι έτοιμος για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Πιθανότερος αντικαταστάτης του Κασάπη, θεωρείται ο νεοαποκτηθείς, Γιώργος Ξενίδη, ενώ όσον αφορά στον Ντέμη Νικολαίδη, που έχει ράμματα στα χείλη, δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα για την συμμετοχή του στο ντέρμπι της Τούμπας.

    [09] Αισιοδοξία Μαρκαριάν για το παιχνίδι με Ηρακλή

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2002 10:18:00 μμ

    Μπορεί το 1-0 του Καυταντζογλείου να είναι "δύσκολο" σκορ για τον Παναθηναϊκό, όμως ο Σέρτζιο Μαρκαριάν είναι αρκετά αισιόδοξος για την έκβαση του επαναληπτικού με τον Ηρακλή. "Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Ομως το σκορ του πρώτου αγώνα είναι ανατρέψιμο. Πρέπει να παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες μας, με πάθος και δύναμη. Αν αγωνισθούμε επιθετικά και χωρίς άγχος, μπορούμε να προκριθούμε στην επόμενη φάση", είπε απευθυνόμενος στους "πράσινους" ο Ουρουγουανός τεχνικός.

    Εξω από την ενδεκάδα ο Μ. Κωνσταντίνου;

    Στον αγωνιστικό τομέα, ο Μαρκαριάν ενδέχεται να κάνει την "έκπληξη" και να αφήσει εκτός 11αδας τον Μιχάλη Κωνσταντίνου. Παράλληλα, ο Ουρουγουανός δεν μπορεί να υπολογίζει στον Γιούρκα Σεϊταρίδη που αντιμετωπίζει πρόβλημα στον αστράγαλο, καθώς και στον τιμωρημένο, Σωτήρη Κυργιάκο. Αμφότεροι αποκλείστηκαν της αποστολής, όπως και ο νεοαποκτηθείς από τον ΟΦΗ, Μηνάς Πίτσος.

    [10] Αυτός ο αγώνας άρχισε νωρίς

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2002 10:07:00 μμ

    Νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρόνο άρχισε η μεγάλη αναμέτρηση της επαγγελματικής πυγμαχίας, ανάμεσα στον παγκόσμιο πρωταθλητή των βαρέων βαρών, Λένοξ Λιούις και στον διεκδικητή του τίτλου, Μάικ Τάισον. Οι δύο πυγμάχοι με τα "καμώματα" τους, έγιναν αιτία να διακοπεί η συνέντευξη Τύπου, που προγραμμάτισαν οι διοργανωτές, προκειμένου να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες της μεγάλης συνάντησης.

    Ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από δημοσιογράφους, Λιούις και Τάισον ανέβηκαν στο βήμα και έκαναν δηλώσεις για τον αγώνα, όταν ο ιδιόρρυθμος "Κινγκ Κονγκ" άρχισε να κινείται προς τον κάτοχο του τίτλου και φάνηκε να γρονθοκοπεί κάποιον που στεκόταν δίπλα στον πρωταθλητή. Ο Λιούις αντέδρασε, οι δύο πυγμάχοι "πιάστηκαν στα χέρια" και ξέσπασε γενική σύρραξη με την συμμετοχή 20 εκ των παρευρισκομένων.

    [11] Χωρίς Μπαχράμη ο Ηρακλής με ΠΑΟ

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2002 10:14:00 μμ

    Με μια μόνο απουσία θα εμφανιστεί στο αυριανό παιχνίδι της Λεωφόρου ο Ηρακλής στον επαναληπτικό κυπέλλου κατά του Παναθηναϊκού. Αυτήν του Παναγιώτη Μπαχράμη που παραμένει τραυματίας και αποκλείστηκε της αποστολής. Μικρό πρόβλημα στην ωμοπλάτη του αντιμετωπίζει και ο τερματοφύλακας Κώστας Χαλκιάς, αλλά με ειδική αγωγή που του χορηγείται θα αγωνισθεί κανονικά.

    [12] Υπέγραψε στην ΑΕΚ ο Κρις Καρ

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2002 9:58:00 μμ

    Το πολυπόθητο "ΟΚ" είπε στην πρόταση της ΑΕΚ ο Κρις Καρ, ο οποίος αποτελεί, πλέον, και τυπικά παίκτη της "Ενωσης", αφού έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο συνεργασίας με τους "κιτρινόμαυρους", παρουσία του αντιπροέδρου της ΚΑΕ, κ. Γιάννη Γρανίτσα. Ο Ντράγκαν Σάκοτα αύριο θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δει και στην πράξη τι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα του ο Αμερικανός γκαρντ, οπότε η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει σε φιλικό τη Χαλκίδα. Βέβαια, η εικόνα που θα αποκομίσει ο Καρ, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει προπονήσεις με την πρωτοπόρο της Α1, από τη νέα του ομάδα δεν θα είναι ολοκληρωμένη, λόγω της απουσίας των παικτών που έχουν υποχρεώσεις αυτό το διάστημα με τις εθνικές ομάδες.

    [13] Το Μέγαρο Μουσικής τιμά τον Γ. Ρίτσο

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2002 8:37:00 μμ

    Φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο αποτίνει το Μέγαρο Μουσικής, με τον "Επιτάφιο" και τη "Φαίδρα", σε δύο παραστάσεις, στις 28 και 29 του μηνός. Στο πρώτο μέρος της παράστασης η Νένα Βενετσάνου ερμηνεύει τα οχτώ τραγούδια του "Επιτάφιου" σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από τον Τάσο Καρακατσάνη στο πιάνο. Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, η Νόνικα Γαληνέα ερμηνεύει το μονόλογο της "Φαίδρας" τελευταίο ποίημα από τον κύκλο των 17 ποιητικών μονολόγων του Γιάννη Ρίτσου με τίτλο "Τέταρτη Διάσταση".

    "Κάθε φορά που τραγουδώ τον "Επιτάφιο", είναι μια νέα εμπειρία για μένα", είπε σήμερα η Νένα Βενετσάνου, "γιατί δείχνει τη διαδικασία μιας ψυχής να μεταμορφώνεται από μια λαϊκή μητέρα σε οικουμενική μάνα. Ο Ρίτσος, με το εύρημα του θρήνου της μάνας για το χαμένο της γιο, μεταμορφώνει το τραγούδι σε τραγούδι ζωής".

    "Είχα σκοπό να μην εμφανιστώ ξανά στο θέατρο γιατί αισθανόμουν ότι είχε κλείσει αυτός ο κύκλος", είπε σήμερα η Νόνικα Γαληνέα η οποία επιστρέφει μετά από τρία χρόνια απουσίας, όμως την απόφασή της ανέτρεψε ο Χρήστος Λαμπράκης με την πρότασή του για τη "Φαίδρα", αλλά και η "βαθειά της αγάπη στον κορυφαίο ποιητή".

    Η σκηνογραφία και τα κοστούμια της παράστασης είναι τοποθετημένα στη δεκαετία του '50, φωτίζοντας το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, τα πολιτικά βιώματα του ποιητή και τη σχέση του με τον Τσαρούχη.

    [14] Ο Γκριναγουεί σκηνοθετεί στην Επίδαυρο

    Πηγή: ΑΠΕ 22/1/2002 8:25:00 μμ

    Ο προγραμματισμός της παράστασης του Ικαρου που θα πραγματοποιηθεί το 2003, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ήταν το θέμα της συνάντησης που είχαν σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Βρετανό σκηνοθέτη Πήτερ Γκριναγουεί. Η παράσταση αυτή θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και στη Νάπολι της Ιταλίας.

    Η διαχρονικότητα του έργου

    Οπως δήλωσε ο δημιουργός "η προσπάθεια του Ικαρου βρίσκεται πολύ κοντά στην προσπάθεια του ανθρώπου να φτάσει στη Σελήνη, στην επιδίωξη των ανθρώπων να φτάσουν και να προκαλέσουν τον Θεό."

    Το πολυθέαμα θα συνοδεύεται απο έκθεση και θα βασίζεται στην χρήση της νέας τεχνολογίας και στις νέου τύπου προβολές.

    Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Αγγλος σκηνοθέτης, ο "Ικαρος"δεν είναι μόνο Ελληνικός δεν ανήκει μόνο στους Ελληνες, αλλά ανήκει και στον ίδιο και σε κάθε πολίτη του κόσμου". Η εκδήλωση αυτή θα υποστηριχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

    Αύριο ο κ.Γκριναγουεί θα επισκεφθεί τον χώρο της Επιδαύρου. Στην πραγματοποίηση της παραστασης συμβάλλουν ο καθηγητής κ. Μαυρομούστακος και ο Ελληνας σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος.

    Γκριναγουεί: ''Δεν θα ήθελα να φύγουν τα μάρμαρα από τη χώρα μου''

    Σε ερώτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ο Πήτερ Γκριναγουεί δήλωσε Βρετανός που επισκέπτεται συχνά το Βρετανικό Μουσείο και δεν θα ήθελε να δει τα Μάρμαρα να φεύγουν από την πατρίδα του.

    Παρόλα αύτα ο Βρετανός δημιουργός επισήμανε ότι μόνο εάν όλοι οι πολιτιστικοί θησαυροί επιστραφούν στον τόπο τους τότε και η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

    Ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού για το ίδιο θέμα δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί μόνο την επιστροφή των Μαρμάρων , αλλά ακόμα και έναν μακροχρόνιο δανεισμό, ώστε να αποκατασταθεί το ακρωτηριασμένο γλυπτό. "Χαίρομαι, τόνισε, γιατί έχουμε ξεπεράσει τη νομική προσέγγιση και υπάρχει ευαισθησία '.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 January 2002 - 21:56:52 UTC