Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-01-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή-ράπισμα Κήλυ για την εκπομπή του CBS
  • [02] Συνεδρίαση Υπουργικού για εξωτερική πολιτική
  • [03] Δεκαψήφιοι οι αριθμοί τηλεφωνικών κλήσεων
  • [04] Νέες κινητοποιήσεις των αγροτών
  • [05] Πολύ καλές οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις
  • [06] Νεκρός αστυνομικός σε τροχαίο
  • [07] Κάμερες της Τροχαίας σε Κηφισίας και Πατησίων
  • [08] Σχέδια ΗΠΑ για ανοικοδόμηση Αφγανιστάν
  • [09] Αποκλεισμός δύο παλαιστινιακών πόλεων
  • [10] Ισχυρός σεισμός στη Γουατεμάλα
  • [11] Μ.Ανατολή:Ο Γουίλιαμ Μπερνς στη Νότια Υεμένη
  • [12] Ελεγχοι στην αγορά από επιθεωρητές της ΕΕ
  • [13] Νέα συνάντηση Καρατζά-Κωστόπουλου
  • [14] Ημερίδα Καρδιολογικών Κλινικών Ενόπλων Δυνάμεων
  • [15] Εκστρατεία Βρετανών για επιστροφή Μαρμάρων
  • [16] Συναυλία Νταλάρα στη Θεσσαλονίκη

    [01] Επιστολή-ράπισμα Κήλυ για την εκπομπή του CBS

    17/1/2002 10:42:00 πμ

    Να ανασκευάσει τη συκοφαντική του εκπομπή για την τρομοκρατία στην Ελλαδα ζητά από το CBS ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Κήλυ. Ο πρώην πρέσβης με επιστολή του στο αμερικανικό δίκτυο κατηγορεί την εκπομπή "60 λεπτά" για προκατάληψη εις βάρος της Ελλάδας και καταρρίπτει όλους τους ισχυρισμούς και τα υπονοούμενα περί "ανοχής" της ελληνικής κυβέρνησης προς τη 17Ν. Επίσης, υπογραμμίζει ότι "οι υπεύθυνοι της εκπομπής θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη σε όλους, όσοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν εργαστεί για την πάταξη της τρομοκρατίας".

    [02] Συνεδρίαση Υπουργικού για εξωτερική πολιτική

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 10:38:00 πμ

    Η εξωτερική πολιτική της χώρας θα αποτελέσει αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Σχετικές εισηγήσεις αναμένεται να γίνουν από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [03] Δεκαψήφιοι οι αριθμοί τηλεφωνικών κλήσεων

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 8:41:00 πμ

    Στον αριθμό 135 μπορούν να καλούν χωρίς χρέωση οι συνδρομητές του ΟΤΕ, προκειμένου να ενημερώνονται για το νέο σχέδιο αριθμοδότησης. Οπως είναι γνωστό, από την Κυριακή 20 Ιανουαρίου ξεκινά πανελλαδικά η εφαρμογή του νέου τρόπου κλήσης, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι αριθμοί σταθερής τηλεφωνίας γίνονται δεκαψήφιοι. Μεταξύ του κωδικού της περιοχής και του αριθμού του συνδρομητή θα μπαίνει το ψηφίο "0" και στις αστικές και στις υπεραστικές κλήσεις.

    [04] Νέες κινητοποιήσεις των αγροτών

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 8:41:00 πμ

    Την απόφασή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων τους στις 28 Ιανουαρίου, επιβεβαίωσαν χθες αγροτικά στελέχη της Θεσσαλίας, που είχαν συνάντηση στη Λάρισα. Στόχος τους δεν είναι πλέον μόνο η παράταξη των τρακτέρ στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, αλλά και ο αποκλεισμός της στο ύψος των Τεμπών. Ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής των αγροτών, δεν αποκλείεται να σημειωθεί και κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα, προκειμένου να κορυφωθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και να ικανοποιήσει τα οικονομικά τους αιτήματα.

    [05] Πολύ καλές οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις

    Πηγή: ΝΕΤ 17/1/2002 10:31:00 πμ

    Ποτέ οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις δεν ήταν καλύτερες, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα στην πρώτη συνέντευξή του, μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στήν Ουάσινγκτον. Ο Τόμας Μίλερ επισήμανε ότι η επίσκεψη ήταν απόλυτα επιτυχής, και επιβεβαίωσε την ισότιμη σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    [06] Νεκρός αστυνομικός σε τροχαίο

    17/1/2002 9:11:00 πμ

    Τραγικό θάνατο εν ώρα καθήκοντος βρήκε χθές το βράδυ στην λεωφόρο Κηφισίας στο ύψος της γέφυρας ΟΑΚΑ ο αστυνομικός της ομάδας "ΖΗΤΑ", Δημήτριος Κότσιας, 35 ετών, όταν η μοτοσυκλέττα που οδηγούσε ανετράπη λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος και καρφώθηκε σε σταυθμευμένο αυτοκίνητο. Ο άτυχος αστυνομικός ήταν πατέρας ενός ανήλικου παιδιού και η γυναίκα του βρίσκεται στον έβδομο μήνα της κύησης.

    [07] Κάμερες της Τροχαίας σε Κηφισίας και Πατησίων

    Πηγή: ΝΕΤ 17/1/2002 8:45:00 πμ

    Οι πρώτες κάμερες της Τροχαίας, που θα καταγράφουν και θα βεβαιώνουν τις παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, εγκαταστάθηκαν στη λεωφόρο Κηφισίας και στην οδό Πατησίων. Σ' αυτά τα δύο σημεία και σε μήκος 60 μέτρων έχουν τοποθετηθεί πινακίδες, που προειδοποιούν για την ύπαρξη των ηλεκτρονικών συσκευών.

    [08] Σχέδια ΗΠΑ για ανοικοδόμηση Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 11:16:00 πμ

    Η Ουάσινγκτον θα παραμείνει προσηλωμένη στο στόχο της ασφάλειας του Αφγανιστάν για μεγάλο διάστημα και σχεδιάζει να συμβάλλει σημαντικά στην ανοικοδόμηση της χώρας, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ που επισκέφθηκε σήμερα την Καμπούλ. "Θα είμαστε στο πλευρό σας και στην παρούσα κρίση και στο μέλλον", τόνισε ο Πάουελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον προσωρινό ηγέτη του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι.

    Πάταξη της διαφθοράς ανακοίνωσε ο Καρζάι

    "Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σας βοηθήσουμε αυτή την ώρα της μετάβασης σε ένα νέο Αφγανιστάν, ένα Αφγανιστάν που οι πολίτες θα μπορούν να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια", πρόσθεσε. Ο Πάουελ τόνισε ότι η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να συμβάλει "σημαντικά" στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, αλλά θα ανακοινώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία τη Δευτέρα, κατά την έναρξη της συνόδου των δωρητών στο Τόκυο.

    Από την πλευρά του ο Αφγανός ηγέτης Χαμίντ Καρζάι προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του θα είναι ιδιαίτερα σκληρή στην πάταξη της διαφθοράς, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της διεθνούς κοινότητας για ενδεχόμενη κατασπατάληση της ξένης βοήθειας για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    "Ο τομέας που θα είμαστε πολύ σκληροί και ίσως καταπιεστικοί θα είναι η διαφθορά. Θα είμαστε πολύ, πολύ σκληροί εκεί. Δεν θα το επιτρέψουμε, γιατί γνωρίζουμε ότι αν είμαστε ελαστικοί στον τομέα αυτό η χώρα δεν θα πάει καλά", τόνισε ο Καρζάι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Ο Καρζάι τόνισε ότι το Αφγανιστάν θα σταματήσει να τυπώνει χαρτονομίσματα Αφγκάνι και θα επτρέψει στις ξένες τράπεζες να λειτουργήσουν στη χώρα.

    Ο Κόλιν Πάουελ είχε το πρωί συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Χαμίντ Καρζάι και με άλλα μέλη της κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα από το 1975. Ο Πάουελ, που πραγματοποιεί περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία, έφτασε στη βάση του Μπαγκράμ, προερχόμενος από το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Καμπούλ. Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αναχωρήσει για την Ινδία, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Τόκυο για να παραστεί στη σύνοδο για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

    Αρνηση Αφγανών της φυλής Παστούν για συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις

    Αφγανοί της φυλής Παστούν

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, πολλοί ηγέτες της φυλής των Παστούν στο ανατολικό Αφγανιστάν διστάζουν να συνεργαστούν με τις αμερικανικές δυνάμεις στην επιχείρηση καταδίωξης των μαχητών των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα. Η στάση αυτή έχει αφήσει τις αμερικανικές δυνάμεις με ελάχιστους Αφγανούς συμμάχους σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του Αφγανιστάν, γράφει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανικές στρατιωτικές πηγές.

    Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις συχνά αντιμετωπίζονται με καχυποψία και ψυχρότητα στις επαρχίες Πάκτια, Πάκτικα και Χοστ, όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να δείχνουν συμπάθεια προς τους Ταλιμπάν. Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο Οσάμα Μπιν Λάντεν όσο και ο μουλάς Ομάρ κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τις περιοχές αυτές, παρά την ήττα των δυνάμεών τους. Εντούτοις το Πεντάγωνο δεν σχεδιάζει προς το παρόν να στείλει πρόσθετες ενισχύσεις στην περιοχή, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο βάρος στις αεροπορικές επιχειρήσεις.

    [09] Αποκλεισμός δύο παλαιστινιακών πόλεων

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 8:36:00 πμ

    Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ

    Το δημόσιο ραδιόφωνο του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε σήμερα τα ξημερώματα τις παλαιστινιακές πόλεις Καλκιλία και Τζενίν στη Δυτική Οχθη, μετά από πολλές προειδοποιήσεις για πιθανές επιθέσεις. Η απόφαση αυτή ελήφθη από το συμβούλιο ασφαλείας που συνεδρίασε στις 03:30 π.μ.. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο υπουργός Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ συνέστησε να ληφθούν προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της βίας μετά τις επιθέσεις Παλαιστινίων, την Τρίτη και την Τετάρτη, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τρεις Ισραηλινοί.

    Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη επιβάλει αποκλεισμό στην πόλη Τουλκαρέμ μετά το θάνατο, την περασμένη Δευτέρα, του τοπικού ηγέτη της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, Μοχάμαντ Ραάντ Αλ-Κάρνι, από έκρηξη βόμβας που αποδίδεται στο Ισραήλ. Συνεχίζεται εξάλλου επί 6 εβδομάδες ο αποκλεισμός στις παλαιστινιακές πόλεις Ναμπλούς και Ραμάλα, επίσης στη Δυτική Οχθη.

    Ραμάλα: Συγκρούσεις Ισραηλινών στρατιωτών με Παλαιστίνιους αστυνομικούς

    Στο μεταξύ αξιωματούχοι της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας ανέφεραν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες και Παλαιστίνιοι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυρά χθες το βράδυ κοντά στα γραφεία του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Από τα πυρά αυτά δεν τραυματίστηκε κανείς, όμως τα θωρακισμένα ισραηλινά άρματα που βρίσκονται στη Ραμάλα πλησίασαν κατά μερικά μέτρα τα γραφεία του Παλαιστίνιου ηγέτη. Ο Αραφάτ είναι αποκλεισμένος στη Ραμάλα από τον ισραηλινό στρατό από τις αρχές Δεκεμβρίου.

    [10] Ισχυρός σεισμός στη Γουατεμάλα

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 8:00:00 πμ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17:15 το απόγευμα της Τετάρτης, τοπική ώρα (1.15 ώρα Ελλάδας, σήμερα) στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα, όπως ανέφερε η Γεωδυναμική Υπηρεσία της Γουατεμάλας. Ωστόσο, η αντίστοιχη υπηρεσία του Μεξικού ανακοίνωσε ότι κατέγραψε δόνηση 5,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 240 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας. Και στις δύο χώρες ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός και είχε διάρκεια περίπου 40 δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός στους κατοίκους.

    Το 1985 μια πολύ ισχυρή δόνηση μεγέθους 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε ισοπεδώσει ένα τμήμα της Πόλης του Μεξικού, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    [11] Μ.Ανατολή:Ο Γουίλιαμ Μπερνς στη Νότια Υεμένη

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 11:09:00 πμ

    Παλαιότερη συνάντηση Σαρόν-Μπερνς

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή Γουίλιαμ Μπερνς έφθασε σήμερα στο Αντεν της Νότιας Υεμένης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Σάμπα. Εκεί βρίσκονται επίσης ο πρόεδρος της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ και ο υπουργός των Εξωτερικών Αμπού Μπακρ Αμπντάλα αλ-Κούρμπι.

    Ο Αμερικανός μεσολαβητής είχε συνομιλίες χθες βράδυ στο Αμάν με τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας Αλι Αμπού Ράγεμπ σχετικά με τους τρόπους περιορισμού της κλιμακούμενης βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκειμένου να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

    Ακυρώθηκε η επίσκεψη Μπερνς στο Τελ Αβίβ

    Κατά το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε ο Μπερνς επισκέφθηκε το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Σαουδική Αραβία θα είναι ένας σύντομος σταθμός της περιοδείας του στην περιοχή, στόχος της οποίας είναι διαβουλεύσεις όσον αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανική διπλωματική πηγή, η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου στο Ισραήλ, που ανακοινώθηκε χθες από εκπρόσωπο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, πιθανότατα δεν θα πραγματοποιεί. Αντιθέτως, ο Μπερνς ενδέχεται να επισκεφθεί την Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό από αμερικανό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον.

    [12] Ελεγχοι στην αγορά από επιθεωρητές της ΕΕ

    17/1/2002 8:16:00 πμ

    Δυσλειτουργίες και παραλείψεις στην κρεαταγορά του Ρέντη διαπιστώνουν οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι από τη Δευτέρα διενεργούν εντατικούς ελέγχους. Το τελικό πόρισμα των επιθεωρητών αναμένουν οι αρμόδιες ελληνικές αρχές, προκειμένου να απαντήσουν στις διαπιστώσεις για σωρεία παραβάσεων. Την ίδια ώρα, η εισαγγελία Πειραιά διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην κρεαταγορά του Ρέντη.

    Κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, διαβεβαιώνει το Υπ. Ανάπτυξης

    Από την πλευρά του το Υπουργείο Ανάπτυξης, απαντώντας σε δημοσιεύματα του Τύπου, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, σχετικά με τα προϊόντα που διακινούνται μέσω της Κεντρικής κρεαταγοράς του Ρέντη.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "δεν έχουμε εκτεθεί πουθενά, έγινε εκτεταμένος έλεγχος στην κρεαταγορά του Ρέντη, μετά από πρωτοβουλία της ίδιας της ΕΕ, εντοπίστηκαν κάποια προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν άμεσα". Ακόμη, ανακοίνωσε ότι υπάρχει σχεδιασμένη πολιτική, που προβλέπει την άμεση μεταφορά και ανακατασκευή της Βαρβακείου Αγοράς και της αγοράς του Ρέντη, στην Αθήνα, καθώς και τις αγορές Μοδιάνο και Καπάνι στη Θεσσαλονίκη.

    Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούσαν εισαγωγές προϊόντων κρέατος χωρίς πιστοποιητικά, παράνομους τεμαχισμούς κρεάτων, μη αφαίρεση υλικών ειδικού κινδύνου και έλλειψη αδειών λειτουργίας των καταστημάτων.

    [13] Νέα συνάντηση Καρατζά-Κωστόπουλου

    Πηγή: ΕΡΑ 17/1/2002 9:11:00 πμ

    Νέο ραντεβού θα έχουν σήμερα οι κ.κ. Καρατζάς και Κωστόπουλος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συγχώνευσης Εθνικής-Alpha Bank, ενώ η ΟΤΟΕ ζητά την τήρηση των συμφωνηθέντων. Σε αντίθετη περίπτωση η ΟΤΟΕ προειδοποίησε ότι δεν θα στηρίξει τη συγχώνευση. Εντούτοις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων της Alpha Bank Τάσο Γκιάτη, η ομοσπονδία δεν νομιμοποιείται να παρεμβαίνει.

    [14] Ημερίδα Καρδιολογικών Κλινικών Ενόπλων Δυνάμεων

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 10:02:00 πμ

    Το Σάββατο από τις 08:30 έως τις 14:30 θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου η 13η ημερίδα των Καρδιολογικών Κλινικών των Νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων της Αθήνας και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ημερίδα στοχεύει στην ενημέρωση του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού σχετικά με τις εξελίξεις της προληπτικής, διαγνωστικής και θεραπευτικής καρδιολογίας. Την οργάνωση έχει αναλάβει το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

    [15] Εκστρατεία Βρετανών για επιστροφή Μαρμάρων

    Πηγή: ΑΠΕ 17/1/2002 11:48:00 πμ

    Νέα εκστρατεία για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα ξεκίνησε στο Λονδίνο, με την υποστήριξη περίπου 90 Βρετανών βουλευτών, προσωπικοτήτων των Τεχνών και των Γραμμάτων, όπως οι ηθοποιοί Βανέσα Ρεντγκρέϊβ, Φιόνα Σόου, η οποία έχει διακριθεί στο ρόλο της Μήδειας, και Τζάνετ Σούτζμαν, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, αλλά και απλοί Βρετανοί πολίτες. Η επίσημη έναρξη της εκστρατείας πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σε αίθουσα της Βουλής των Kοινοτήτων, με επικεφαλής τον φιλελεύθερο Δημοκράτη βουλευτή Ρίτσαρντ Αλαν.

    Σημαντικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

    Οι Βρετανοί ομιλητές ανέφεραν ότι "καθώς διατηρείται ο δημόσιος διάλογος για τα Μάρμαρα, είναι φανερό πως ενισχύονται συντριπτικά τα επιχειρήματα για την επιστροφή των ιστορικών αυτών μνημείων στη φυσική και μοναδική τους θέση, στην Ακρόπολη".

    Ο βουλευτής Ρίτσαρντ Αλαν τόνισε πως "η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει από την πλευρά της, τελευταία, σημαντικές κινήσεις, που διευκολύνουν το βρετανικό μουσείο και τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψουν τα Μάρμαρα". Οι κινήσεις αυτές είναι η κατασκευή του σύγχρονου Μουσείου της Ακρόπολης για να φυλάξει τα Μάρμαρα, η δέσμευση της Ελλάδας ότι παραμερίζει το θέμα της ιδιοκτησίας και του τίτλου των Μαρμάρων και η ελληνική δέσμευση να τροφοδοτεί συνεχώς το βρετανικό μουσείο με εκθέσεις σημαντικών αρχαιολογικών θησαυρών στην αίθουσα, που βρίσκονται σήμερα τα γλυπτά του Παρθενώνα".

    Στόχος της νέας αυτής εκστρατείας είναι να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές και τη βρετανική κυβέρνηση για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα το 2004 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η εκστρατεία αυτή θα διευθύνεται από μια εκτελεστική επιτροπή, την οποία θα αποτελούν ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και βουλευτές, που θα ενθαρρύνουν τα μέλη τους να απευθύνονται στους τοπικούς βουλευτές τους και να τους ενημερώνουν για τα επιχειρήματα της επιστροφής των Μαρμάρων. Παράλληλα, η εκστρατεία αυτή έχει δημιουργήσει και ιστοσελίδα, όπου παρουσιάζονται τα επιχειρήματα για την επιστροφή των Μαρμάρων και οι δραστηριότητες της αρμόδιας επιτροπής της.

    Διεθνές σεμινάριο για την επιστροφή τους

    Στο μεταξύ, τον προσεχή Οκτώβριο θα διοργανωθεί διεθνές σεμινάριο με τη συμμετοχή ιστορικών, ακαδημαϊκών και διακεκριμένων δημοσιογράφων απ' όλο τον κόσμο, το οποίο θα συζητήσει και θα φέρει στην επικαιρότητα το θέμα του επαναπατρισμού των Μαρμάρων.

    Ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού "4" Ουίλιαμ Στιούαρντ, ο οποίος είναι μέλος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων, αποκάλυψε, μετά από δημοσιογραφική έρευνα που έκανε, ότι δυο βοηθοί του σημερινού πρωθυπουργού Τόνι Μπλέρ, όταν το Εργατικό κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, ανέτρεψαν, ίσως και από άγνοια του θέματος, τη θέση υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, την οποία είχαν υιοθετήσει οι δυο προηγούμενοι Εργατικοί ηγέτες, Νιλ Κίνοκ και Τζον Σμιθ.

    Στο πλευρό της Ελλάδας

    Η ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ με δηλώσεις της υπενθύμισε ότι στον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων μυήθηκε από την αείμνηστη στενή φίλη της Μελίνα Μερκούρη. Τα ιστορικά αυτά μνημεία αποτελούν τη μοναδική ταυτότητα του Ελληνικού λαού, καθώς και το σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού και η θέση τους είναι μόνο στον Παρθενώνα. Είμαι βέβαιη ότι τα Μάρμαρα θα γυρίσουν στην Ελλάδα", επεσήμανε η Ρεντγκρέιβ.

    Η ηθοποιός Τζάνετ Σούτζμαν, η οποία επίσης, όπως είπε, είχε "στρατολογηθεί" στον αγώνα για την επιστροφή των Μαρμάρων από τη φίλη της τη Μελίνα Μερκούρη, δήλωσε χαρακτηριστικά πως "με την κίνηση αυτή αρχίζει το κινέζικο μαρτύριο για το βρετανικό μουσείο". "Η πίεση στο βρετανικό μουσείο", πρόσθεσε, "θα είναι αργή και ισχυρή και είμαι βέβαιη ότι τελικά δε θα έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει τα Μάρμαρα εκεί που ανήκουν, στον Παρθενώνα και στην Ελλάδα".

    [16] Συναυλία Νταλάρα στη Θεσσαλονίκη

    Πηγή: ΝΕΤ 17/1/2002 10:00:00 πμ

    Εργα που εντυπωσίασαν το κοινό, σε όσες χώρες παρουσιάστηκαν, θα μπορέσουν να απολαύσουν και οι Θεσσαλονικείς, στις πρώτες συναυλίες που δίνει στο Μέγαρο Μουσικής ο Γιώργος Νταλάρας την Παρασκευή και το Σάββατο. Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Νίκος Αθηναίος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 17 January 2002 - 9:56:43 UTC