Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 01-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για το Αφγανιστάν
  • [02] Μετ' εμποδίων η έξοδος των Χριστουγέννων
  • [03] Συνελήφθη μπράβος της νύχτας
  • [04] Κανονικά τα δρομολόγια του ΟΣΕ
  • [05] Αυξημένη η αγοραστική κίνηση
  • [06] Επίσκεψη Αποστολίδη σε στρατιώτες
  • [07] Συνεχίζεται η αποκομιδή των σκουπιδιών
  • [08] Κατέρρευσε διώροφο σπίτι στα Σεπόλια
  • [09] Αυλαία στην τραγωδία της Πάτρας
  • [10] Εξυχνίαση οικονομικής απάτης
  • [11] Σύλληψη κακοποιών στη Ξάνθη
  • [12] Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ινδία-Πακιστάν
  • [13] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ευρώπη
  • [14] Ημέρα πένθους αύριο στη Βουλγαρία
  • [15] Αργεντινή:Σήμερα η εκλογή του Σάα
  • [16] Συνέχιση επιθέσεων της Τζιχάντ στη Βηρυτό
  • [17] Κολομβία:Αποκατάσταση πολιτικού καθεστώτος
  • [18] Αυξήθηκε η εγκληματικότητα στις ΗΠΑ
  • [19] Πρόσκληση Κληρίδη στον Ντενκτάς
  • [20] Περιζήτητα τα ευρώ στη Σικελία
  • [21] Θύμα τροχαίου ο Γιόβαν Γκοϊκοβιτς
  • [22] Εκατομμυριούχος... κατά λάθος
  • [23] Χωρίς απογευματινό Τύπο η Αυστραλία
  • [24] Θύμα διάκρισης λόγω αναπηρίας
  • [25] Διεθνείς διακρίσεις Αυστραλών ηθοποιών

    [01] Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για το Αφγανιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 3:54:00 μμ

    Η νέα μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν λαμβάνει από το πρωί συγχαρητήρια τηλεγραφήματα από όλες τις χώρες.

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ συνεχάρη τον Χαμίντ Καρζάϊ και αναφέρει ότι "προσβλέπει στη συνεργασία με την αφγανική κυβέρνηση για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών, φιλικών και αδελφών χωρών".

    "Η ανάληψη της εξουσίας από μία προσωρινή κυβέρνηση αποτελεί ένα καλό οιωνό για την έναρξη μίας νέας εποχής εθνικής συμφιλίωσης, ειρήνης και ενότητας στο Αφγανιστάν", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Σημειώνεται ότι στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης παρέστη πενταμελής πακιστανική αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντούλ Σατάρ.

    Το Πακιστάν ανακοίνωσε ήδη ότι θα επαναλειτουργήσει η πρεσβεία του στο Αφγανιστάν.

    Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Καμάλ Χαρζάϊ υποσχέθηκε από την πλευρά του ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την νέα αφγανική κυβέρνηση στις προσπάθειες για ανοικοδόμηση της χώρας.

    Ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει το Αφγανιστάν για την ανοικοδόμησή του, ενώ συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ προς τον νέο αφγανό πρωθυπουργό.

    Η Μόσχα χαιρέτησε την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα προσωρινή κυβέρνηση και τόνισε ότι σηματοδοτεί την έναρξη μίας διαδικασίας για την δημιουργία ενός ειρηνικού Αφγανιστάν,χωρίς τρομοκρατία και ναρκωτικά.

    Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η Μόσχα "υποστήριζε συστηματικά τις υγιείς δυνάμεις στην αφγανική κοινωνία στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας.

    Η Ιταλία χαιρέτισε την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα μεταβατική κυβέρνηση στην Καμπούλ και ανακοίνωσε τις "προσεχείς ημέρες" την επαναλειτουργία της πρεσβείας της στην Καμπούλ. "Η ανάληψη της εξουσίας απο την νέα προσωρινή κυβέρνηση ανοίγει μία νέα φάση στην ιστορία του Αφγανιστάν. Είναι το πρώτο βήμα,αλλά είναι σημαντικό για την επιστροφή του Αφγανιστάν στην διεθνή κοινότητα", επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του υπουργείου Εξωτερικών.

    [02] Μετ' εμποδίων η έξοδος των Χριστουγέννων

    Πηγή: ΝΕΤ 22/12/2001 3:47:00 μμ

    Υποχωρούν σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα προβλήματα όμως δεν έχουν εκλείψει, καθώς περίπου 100 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στην ορεινή Αχαΐα, Ευρυτανία και Βόρεια Ελλάδα, ενώ σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Από το πρωί εκτελούνται και τα περισσότερα δρομολόγια των τρένων. Νωρίς το πρωί δημιουργήθηκε μποτιλιάρισμα από καραμπόλα 35 ΙΧ, φορτηγών και λεωφορείων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της λίμνης Υλίκης.

    [03] Συνελήφθη μπράβος της νύχτας

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 7:46:00 μμ

    Toν γνωστό μπράβο της νύχτας Αλέξανδρο Κοσμόπουλο, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν και για ανθρωποκτονίες, συνέλαβε χθες το απόγευμα στον Κολωνό η αστυνομία. Ο Κοσμόπουλος κατηγορείτε για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απειλή, εξύβριση, παράνομη οπλοκατοχή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ο Κοσμόπουλος έστειλε έναν άγνωστο αλλοδαπό στο κατάστημα 52χρονου και τον τον ξυλοκόπησε άγρια, έσπασε την προθήκη του καταστήματος και εξαφανίστηκε.

    Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι ο Κοσμόπουλος λίγο πριν από το συμβάν είχε απειλήσει και το γιο του επιχειρηματία, τον οποίο παλαιότερα χρησιμοποιούσε σαν εισπράκτορα των κερδών του από εκμετάλλευση τυχερών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

    Aυτός αποχώρησε πριν από τέσσερις μήνες και από τότε δεχόταν ο ίδιος και η οικογένειά του απειλές από τον Κοσμόπουλο.

    Στο σπίτι του συλληφθέντος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, σφαίρες, ποσό 1.600.000 δραχμών και ένα βιβλιάριο της Εθνικής Τράπεζας με καταθέσεις περίπου 15.000.000 δραχμών.

    Ο Κοσμόπουλος οδηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι στον εισαγγελέα.

    [04] Κανονικά τα δρομολόγια του ΟΣΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 5:07:00 μμ

    Ομαλά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών σε όλες τις κεντρικές σιδηροδρομικές διαδρομές όπως ανακοίνωσε ο ΟΣΕ.

    [05] Αυξημένη η αγοραστική κίνηση

    Πηγή: ΝΕΤ 22/12/2001 3:28:00 μμ

    Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα και οι Αθηναίοι εκμεταλλευόμενοι και την καλοκαιρία έσπευσαν από το πρωί στην Βαρβάκειο αγορά για τα εορταστικά ψώνια. Η πλήρης επάρκεια σε όλα τα είδη, καθώς και οι προσιτές τιμές χαρακτηρίζουν και φέτος την αγορά.

    Οι περισσότεροι καταναλωτές όπως ήταν φυσικό στράφηκαν στην παραδοσιακή γαλοπούλα, η τιμή της οποίας δεν υπερβαίνει τις 2600 δραχμές το κιλό. Αρκετοί, πάντως, προτίμησαν κάποιο άλλο είδος, όπως το αρνί ή το χοιρινό για το εορταστικό τραπέζι.

    Αυξημένες είναι οι τιμές στα οπωροκηπευτικά και ιδιαίτερα στα προϊόντα θερμοκηπίου, λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας. Η τιμή της ντομάτας στην Βαρβάκειο φθάνει και τις 600 δραχμές το κιλό, ενώ αντίθετα σε φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται τα μαρούλια, οι πατάτες και τα φρούτα.

    Μικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ, του υπουργείου Ανάπτυξης και της Αγορανομίας βρίσκονται επί ποδός και ελέγχουν σε καθημερινή βάση την ποιότητα και τις τιμές, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα νοθείας και αισχροκέρδειας στην αγορά. Αύριο Κυριακή τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν στις 10 το πρωί και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα μείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8 το βράδυ. Την παραμονή των Χριστουγέννων τα κρεοπωλεία και η Βαρβάκειος Αγορά θα κλείσουν 4 το απόγευμα.

    [06] Επίσκεψη Αποστολίδη σε στρατιώτες

    Πηγή: ΝΕΤ 22/12/2001 2:55:00 μμ

    Την έδρα της 12ης μηχανοκίνητης μεραρχίας πεζικού της Αλεξανδρούπολης επισκέφθηκε με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Λουκάς Αποστολίδης. Συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Γιώργο Αντωνακόπουλο και τον διοικητή του τέταρτου σώματος στρατού, αντιστράτηγο Γιώργο Λιγουδιστιανό, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας επισκέφθηκε και το φυλάκιο της γέφυρας Κήπων του Εβρου, όπου ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών. Ο κύριος Αποστολίδης μοίρασε δώρα σε Ελληνες και Τούρκους στρατιώτες.

    [07] Συνεχίζεται η αποκομιδή των σκουπιδιών

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 1:37:00 μμ

    Για δεύτερη ημέρα, συνεχίζεται σήμερα, η αποκομιδή των σκουπιδιών στην Αθήνα, μετά τη χθεσινή αναστολή των κινητοποιήσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα. Οι αρμόδιοι στην καθαριότητα εκτιμούν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν περισυλλεγεί περίπου το 90% από τους τόνους των σκουπιδιών που υπάρχουν στην πρωτεύουσα.

    [08] Κατέρρευσε διώροφο σπίτι στα Σεπόλια

    Πηγή: ΝΕΤ 22/12/2001 7:18:00 μμ

    Παλιό διώροφο σπίτι κατέρρευσε στις 6 το απόγευμα στην οδό Πανουργιά 14, στα Σεπόλια. Το σπίτι ήταν ακατοίκητο, αλλά εκφράζονται φόβοι, μετά από μαρτυρίες περιοίκων, ότι πιθανόν να έχει καταπλακώσει κάποιον διερχόμενο. Στο σημείο βρίσκονται άνδρες της Πυροσβεστικής, ενώ φτάνει και ομάδα της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο και εκσκαφέα για να ερευνηθούν τα ερείπια.

    [09] Αυλαία στην τραγωδία της Πάτρας

    Πηγή: ΝΕΤ 22/12/2001 6:07:00 μμ

    Αυλαία το μεσημέρι στην τραγωδία της Πάτρας. Στις 11 παρά είκοσι το πρωί, εντοπίστηκε, ανοιχτά του Αράξου, το πτώμα του εννιάχρονου Γιάννη Αντωνόπουλου. Προχθές, είχε βρεθεί το πτώμα του πατέρα του, στη Λακόπετρα Αχαϊας. Πατέρας και γιος παρασύρθηκαν, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής από τα ορμητικά νερά του ποταμού Διακονιάρη. Η κηδεία τους θα γίνει αύριο το μεσημέρι από τον Ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων της Πάτρας.

    [10] Εξυχνίαση οικονομικής απάτης

    Πηγή: ΝΕΤ 22/12/2001 2:40:00 μμ

    Υπόθεση απάτης, ύψους 4 δισεκατομμυρίων δραχμών, εξιχνίασε η Ασφάλεια Αττικής. Συνελήφθησαν ο Νικόλαος Ζαχαρέας, οικονομικός σύμβουλος και ο Νίκος Μόσχος χρηματιστής. Ο πρώτος, εδώ και τέσσερα χρόνια φέρεται να απέσπασε σταδιακά 4 δισ. από τον επιχειρηματία Βασίλειο Χαΐτογλου, 75 χρόνων, με το πρόσχημα ότι θα τα επενδύσει. Για να μην γίνει αντιληπτή η ενέργειά του έδινε στον επιχειρηματία πλαστά παραστατικά. Και οι δύο κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

    [11] Σύλληψη κακοποιών στη Ξάνθη

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 1:07:00 μμ

    Δύο άτομα συνελήφθησαν στη Ξάνθη κατατηγορούμενα για ένοπλη ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Σταύρου Κατεφίδη, 21 χρόνων, κατοίκου Ξάνθης. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Δεκεμβρίου ο Αμέτ Ρετζέπ, 40 χρόνων και ο Μουσταφά Αλί 33 χρόνων επιτέθηκαν και τραυμάτισαν με μαχαίρι στο δεξιό ώμο τον Κατεφίδη και στη συνέχεια του αφαίρεσαν το πορτοφόλι, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό 50.000 δραχμών και εξαφανίστηκαν. Από την περιγραφή, που έκανε ο παθών οι δράστες εντοπίστηκαν και ομολόγησαν την πράξη τους. Σημειώνεται πως το καλοκαίρι του 1992 οι ίδιοι δράστες ενεργούντες από κοινού τραυμάτισαν σοβαρά με μαχαίρι στα πλευρά και την κοιλιακή χώρα καταστηματάρχη στην Ξάνθη, αλλά απέτυχαν να τον ληστέψουν όταν έγιναν αντιληπτοί από διερχόμενους και εξαφανίστηκαν. Οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα της Ξάνθης.

    [12] Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ινδία-Πακιστάν

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 5:55:00 μμ

    Την σύλληψη των ηγετών των εξτρεμιστικών οργανώσεων που εδρεύουν στο Πακιστάν ζήτησε σήμερα η Ινδία μέσω της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Νιρουπάμα Ράο, τονίζοντας ότι περιμένει ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ.

    Λίγο αργότερα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε τον πρόεδρο του Πακιστάν Περβές Μουσάραφ χθες να λάβει κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των εξτρεμιστικών οργανώσεων και υποσχέθηκε αμερικανική βοήθεια στην προσπάθεια αυτή.

    Η Ινδία ανακάλεσε τον Πρευβευτή της στο Πακιστάν

    Χθες η Ινδία ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Ισλαμαμπάντ και διέκοψε τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις της με το Πακιστάν.

    Ο πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ αντιδρώντας χαρακτήρισε την απόφαση της Ινδίας αλλαζονική.

    Σε ερώτηση αν θα κάνει το ίδιο και το Πακιστάν ο πρόεδρος Μουσάραφ απάντησε αρνητικά.

    Η ένταση ανάμεσα στην Ινδία και ο Πακιστάν αυξήθηκε μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στις 13 Δεκεμβρίου στο ινδικό κοινοβούλιο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα.

    Η Ινδία κατηγορεί τις αυτονομιστικές ομάδες του Κασμίρ που υποστηρίζονται από το Πακιστάν ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση αυτή.

    [13] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ευρώπη

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 5:16:00 μμ

    Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει η πυκνή χιονόπτωση και το δριμύ ψύχος σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Εκατοντάδες αυτοκινητιστές έχουν αποκλειστεί στους δρόμους, πολλές πτήσεις έχουν καθυστερήσει η ματαιωθεί και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 24-ωρο.

    Στην Ελβετία ένας 17-χρονος σκοτώθηκε σε σύγκρουση αυτοκινήτων σε ένα δυστύχημα που είχε άμεση σχέση με το παγωμένο οδόστρωμα. Το χιόνι που έπεφτε πυκνό χθες στα βόρεια και δυτικά είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Κλότεν της Ζυρίχης.

    Προβλήματα λόγω κακοκαιρίας στην Γερμανία

    Στην Γερμανία το όνειρο πολλών κατοίκων για λευκά Χριστούγεννα μετετράπη σε εφιάλτη καθώς πολλοί αντί να διανυκτερεύσουν στα σπίτια τους αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητά τους η σε αυτοσχέδια καταλύματα. Στον αυτοκινητόδρομο Μονάχου-Βερολίνου από το χιόνι σχηματίστηκε ουρά 150 χιλιομέτρων.

    Σε πολλά κρατίδια οι αυτοκινητιστές αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα στους παγωμένους δρόμους.

    Στο Βερολίνο αναφέρθηκαν 640 τροχαία σχετιζόμενα με τις καιρικές συνθήκες, ενώ στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ακυρώθηκαν 236 πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο για χθες το βράδυ.

    Σήμερα η κατάσταση ήταν καλύτερη. Οι δρόμοι στην Βαυαρία και σε άλλες περιοχές της Γερμανίας έχουν καλυφθεί από στρώμα χιονιού και υπάρχουν εγκαταλειμμένα φορτηγά και αυτοκίνητα που δυσκολεύουν το έργο των συνεργείων καθαρισμού.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον αριθμό αυτών παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους την νύκτα, ενώ σήμερα έκανε έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

    Παρέλυσε από το κρύο η Οκρανία και η ΠΓΔΜ

    Στην Ουκρανία, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση 155 χωριών και κωμοπόλεων και η συγκοινωνία παρέλυσε σε ορισμένες περιοχές όπου η κίνηση στους δρόμους ουσιαστικά είναι αδύνατη, μετέδωσε το πρακτορείο Ιταρ-Τας.

    Δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εξαιτίας της παγωνιάς με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών από το κρύο αυτή την εβδομάδα να φθάσει τους πέντε, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Ντνέβνικ. Οι θερμοκρασίες έπεσαν στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Από την μετεωρολογική υπηρεσία ανακοινώθηκε ότι η χώρα περνάει τον βαρύτερο χειμώνα από το 1988.

    [14] Ημέρα πένθους αύριο στη Βουλγαρία

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 2:07:00 μμ

    Ημέρα πένθους αύριο, Κυριακή, στη Βουλγαρία, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης για το θάνατο των επτά εφήβων που ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου σε ντισκοτέκ χθες το βράδυ της στη Σόφια.

    "Σε μία δύσκολη στιγμή όπως αυτή η Πολιτεία πρέπει να δείξει αλληλεγγύη", τόνισε ο πρωθυπουργός Σαξκομπουργκότσκι σε σημερινή του δήλωση και έκανε έκκληση προς όλους τους κατοίκους να ανάψουν ένα κεράκι στα παράθυρα των σπιτιών τους απόψε.

    Εξι κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 11 μέχρι 15 ετών έχασαν τη ζωή τους, όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στην ντισκοτέκ Ιντίγο για ένα πάρτυ. Οι σκάλες της υπόγειας ντισκοτέκ είχαν προφανώς παγώσει και οι πρώτοι από τους νέους που όρμησαν μέσα γλύστρησαν, έπεσαν και στη συνέχεια κάποιοι ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία. Η αστυνομία ανέφερε ότι επί τόπου πέθανε ένα παιδί και τα άλλα έξι στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Γκεόργκι Πετκάνοφ έκανε λόγο για "τραγικό συμβάν", ενώ σιγή ενός λεπτού τήρησαν στην μνήμη των θυμάτων οι βουλευτές.

    [15] Αργεντινή:Σήμερα η εκλογή του Σάα

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 1:01:00 μμ

    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαν Λούις, ο περονιστής Αντόλφο Ροδρίγκες Σάα αναμένεται να εκλεγεί το βράδυ, πρόεδρος της Αργεντινής για 60 ημέρες, έως τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 3 Μαρτίου του 2002, ανακοίνωσε ο προσωρινός πρόεδρος Ραμόν Πουέρτα.

    Ο υποψήφιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει ανέπαφη τη νομισματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του πέσο και να εφαρμόσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, αλλά η αντιπολίτευση της Αργεντινής χαρακτηρίζει "άχρηστες" τις εκλογές και δηλώνει ότι θα απόσχει από την εκλογή του προσωρινού προέδρου.

    Απαγόρευση εξόδου στον παραιτηθέντα πρόεδρο

    Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί το Μάρτιο δεν θα εκτίσει πλήρη θητεία τεσσάρων ετών, αλλά το υπόλοιπο της θητείας του πρώην προέδρου ντε λα Ρούα, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2003.

    Εν τω μεταξύ, το Γαλλικό Πρακτορείο, μετέδωσε ότι δύο δικαστές απαγόρευσαν στον παραιτηθέντα πρόεδρο Φερνάντο ντε λα Ρούα να εγκαταλείψει τη χώρα, λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στους δρόμους, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο επτά ανθρώπων στο Μπουένος Αιρες την περασμένη Πέμπτη.

    [16] Συνέχιση επιθέσεων της Τζιχάντ στη Βηρυτό

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 12:04:00 μμ

    Ανώτερος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικό Τζιχάντ διέψευσε σήμερα στη Βηρυτό ότι η οργάνωσή του σκοπεύει να αναστείλει τις επιθέσεις αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ. Οπως ανακοίνωσε ο Αμπού Ιμάντ αλ-Ριφάι στο Γαλλικό Πρακτορείο το κίνημά του "δεν ενδιαφέρεται για τον τερματισμό των επιχειρήσεων των μαρτύρων και των στρατιωτικών επιχειρήσεων ή για έναν τερματισμό της Ιντιφάντα για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκεί η ισραηλινή κατοχή".

    Ενας άλλος ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης αυτής στη Γάζα δήλωσε χθες ότι το Τζιχάντ σκοπεύει να αναστείλει τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο όνομα της διατήρησης της εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων.

    "Το κινημά μας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει τέρμα στην στρατιωτική του δράση κατά του Ισραήλ, γιατί ενδιαφερόμαστε για την εθνική ενότητα των Παλαιστινίων", δήλωσε ο αξιωματούχος, μετά το θάνατο έξι ανθρώπων χθές στις συγκρούσεις ανάμεσα σε παλαιστίνιους αστυνομικούς και ισλαμιστές στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζαμπαλίγια, στη λωρίδα της Γάζας.

    [17] Κολομβία:Αποκατάσταση πολιτικού καθεστώτος

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 2:36:00 μμ

    Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες ότι αποκατέστησε το πολιτικό καθεστώς του κινήματος ELN και θεωρεί ανοιχτή την ειρηνευτική διαδικασία με τη δεύτερη σε μέγεθος ανταρτική οργάνωση της χώρας, η οποία την περασμένη Δευτέρα κήρυξε μονομερή εκεχειρία μέχρι τις 6 Ιανουαρίου λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ως αποτέλεσμα, αίρονται τα εντάλματα σύλληψης εναντίον των ηγετών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN), ο οποίος αναγνωρίζεται ως πολιτικό κίνημα μολονότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαρακτηρίσει τους γκεβαριστές αντάρτες "τρομοκράτες".

    [18] Αυξήθηκε η εγκληματικότητα στις ΗΠΑ

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 2:31:00 μμ

    Σημαντική αύξηση παρουσίασε τη φετινή χρονιά η εγκληματικότητα στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, γεγονός που -σύμφωνα με τους Times και αρμόδιους των Σωμάτων Ασφαλείας- ενδέχεται να σημαίνει την επιστροφή στα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας της δεκαετίας του '70. Πάντως, οι ειδικοί διστάζουν να συνδέσουν την εξέλιξη αυτή με τις τρομοκρατικές ενέργειες του Σεπτεμβρίου και το γεγονός ότι η αστυνομία και οι αρχές ασφαλείας αναγκάστηκαν να αναλάβουν νέα καθήκοντα, όπως τη φύλαξη δημόσιων κτιρίων, γεφυρών και υδραγωγείων και την παροχή συμπαράστασης στους πληγέντες.

    Από τις 16 πόλεις που περιλαμβάνονται σε μια πρόσφατη έκθεση, η μεγαλύτερη αύξηση εγκληματικότητας και βίας παρατηρήθηκε στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη, ενώ στο Σαν Ντιέγκο, που είχε αρχικά προβλεφθεί ότι θα σημειωθεί μια αύξηση κατά 40% σε σύγκριση με το 2000, διαπράχθηκαν μόνο 5 δολοφονίες μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    [19] Πρόσκληση Κληρίδη στον Ντενκτάς

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 12:41:00 μμ

    Οι κ.κ. Κληρίδης, Ντενκτάς

    κατά την πρώτη συνάντησή τους

    Τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχει ο Κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς για να τον προσκαλέσει σε δείπνο στο σπίτι του, μέσα στο χρονικό διάστημα από τις 27 έως τις 29 Δεκεμβρίου. Ως επικρατέστερη φέρεται η 28η Δεκεμβρίου, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη ο Ραούφ Ντενκτάς θα βρίσκεται στην Τουρκία για να του απονείμει ο "Σύνδεσμος Συντακτών Μεσογείου" τον τίτλο του "ανθρώπου της χρονιάς" (μαζί με τους Σεζέρ και άλλες προσωπικότητες).

    Ο πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος θα ανταποδώσει το δείπνο που παρέθεσε σ' αυτόν ο Ντνεκτάς στη λεγόμενη "προεδρική κατοικία" στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 5 Δεκεμβρίου, αναμένεται να θέσει κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανθρωπιστικά θέματα και ειδικά αυτό των αγνοουμένων.

    Σημειώνεται ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο κατοχικός ηγέτης θα επισκεφθεί τις ελεύθερες περιοχές από το 1974, ενώ αναμένεται ότι θα ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

    Για να μεταβεί ως γνωστόν, ο Ντενκτάς στο σπίτι του προέδρου, θα πρέπει να διασχίσει το κέντρο της Λευκωσίας.

    Δεν έχει πάντως, διευκρινισθεί κατά πόσο στο δείπνο θα παρευρίσκεται εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών (το πρώτο δείπνο έγινε στην παρουσία ντε Σότο, ο οποίος δεν αναμένεται στην Κύπρο πριν τις 14 Ιανουαρίου) ή εάν ο κατοχικός ηγέτης ζητήσει κάποιον παλιό γνώριμό του. Οπως δηλαδή, έκανε και ο πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος ζήτησε τον σύμβουλο του Ντενκτάς Ερτεγκιούν, ο οποίος και παρευρέθηκε.

    [20] Περιζήτητα τα ευρώ στη Σικελία

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 11:03:00 πμ

    Δεν άρχισε να κυκλοφορεί το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και οι ληστείες τραπεζών με σάκκους των νέων νομισμάτων να εξαφανίζονται στο λεπτό, δίνουν και παίρνουν. Στο Παλέρμο της Σικελίας ένοπλοι ληστές άρπαξαν 100.000 ευρώ σε μετρητά από ιταλική τράπεζα και εξαφανίστηκαν. Οι δράστες, ωστόσο, άφησαν στο πέρασμά τους ίχνη από τα κλοπιμαία, καθώς ένας σάκκος με νομίσματα ευρώ σχίστηκε, όταν εκπυρσοκρότησε όπλο που κρατούσαν στα χέρια τους. Οι δύο κακοποιοί που εισέβαλαν σε υποκατάστημα της τράπεζας σε προάστιο του Παλέρμο, μαζί με τα ευρώ άρπαξαν και 15 εκατομμύρια λιρέτες, ανακοίνωσε η αστυνομία της Σικελίας. Στην πρώτη ένοπλη ληστεία νομισμάτων ευρώ στην Ιταλία, το Σεπτέμβριο, οι ληστές διέφυγαν με μόλις 5.000 ευρώ σε μετρητά.

    [21] Θύμα τροχαίου ο Γιόβαν Γκοϊκοβιτς

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 3:53:00 μμ

    Tην ζωή του έχασε σήμερα σε τροχαίο δυστύχημα που έγινε έξω από το Βελιγράδι o ποδοσφαιριστής του Ηρακλή, Γιόβαν Γκοϊκοβιτς. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός που βρισκόταν στην χώρα του για να περάσει τις ημέρες των γιορτών, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να πέσει σ΄ένα δέντρο και να βρει ακαριαίο θάνατο.

    [22] Εκατομμυριούχος... κατά λάθος

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 2:29:00 μμ

    Μία γυναίκα η οποία, κατά λάθος, συμπλήρωσε δύο δελτία Λότο, κέρδισε 7,5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας. Η σούπερ-τυχερή, από την επαρχιακή πόλη Μπέντιγκο της αυστραλιανής πολιτείας Βικτόρια, είχε ξεχάσει ότι είχε συμπληρώσει ένα δελτίο Λότο και επισκέφθηκε το ίδιο πρακτορείο όπου συμπλήρωσε τους ίδιους αριθμούς. Τα δύο δελτία της κέρδισαν τον πρώτο λαχνό και της απέφεραν 3,75 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Το όνομά της δεν δόθηκε στην δημοσιότητα, αλλά ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου, Σαλ Τοράντο, δεν έκρυβε την ικανοποίησή του που κάτοικος της περιοχής, η οποία γνωρίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας κέρδισε ένα τόσο μεγάλο ποσό.

    [23] Χωρίς απογευματινό Τύπο η Αυστραλία

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 2:17:00 μμ

    Οι απογευματινές εκδόσεις αποτελούν παρελθόν για τον Τύπο της Αυστραλίας, λόγω περιορισμένης κυκλοφορίας. Εδώ και χρόνια οι περισσότερες απογευματινές εφημερίδες της Αυστραλίας είχαν διακόψει την κυκλοφορία τους, με εξαίρεση δύο εφημερίδες της εταιρίας του Ρούπερτ Μέρντοχ News Limited. Πρόκειται για την Herald Sun της Μελβούρνης και την Daily Telegraph του Σίδνεϊ που πραγματοποιούσαν τέσσερις εκδόσεις το 24ωρο.

    Σύμφωνα με την εταιρία News αν και οι δύο εφημερίδες γνωρίζουν ρεκόρ κυκλοφορίας, εντούτοις η κυκλοφορία των απογευματινών τους εκδόσεων είναι "φτωχή" και έτσι αποφασίστηκε η διακοπή τους. Και οι δύο εφημερίδες ανακοίνωσαν ότι δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους και θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στις πρωινές τους εκδόσεις.

    Ο εκδότης της Herald Sun, Τζούλιαν Κλαρκ, σχολίασε ότι "οι απογευματινές εφημερίδες της Αυστραλίας πέθαναν εδώ και καιρό", ενώ παράλληλα εκτίμησε ότι οι πρωινές εφημερίδες παραμένουν "ασυναγώνιστες" και γι' αυτό η κυκλοφορία τους διατηρείται σε υψηλότατα επίπεδα.

    [24] Θύμα διάκρισης λόγω αναπηρίας

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 3:25:00 μμ

    Η αυστραλιανή δικαιοσύνη δεν δικαίωσε τελικά μια ανάπηρη γυναίκα, η οποία ισχυριζόταν ότι έπεσε θύμα διάκρισης, λόγω της αναπηρίας της, σε οίκο ανταλλαγής ερωτικών συντρόφων. Η 36χρονη Κάθλιν Μπολ διεκδικούσε αποζημίωση επειδή, όπως ισχυρίστηκε, οι υπεύθυνοι του Club Jacaranda της ζήτησαν να εγκαταλείψει το χώρο τους, γιατί ήταν πάνω σε αναπηρική καρέκλα. Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν την κατηγορία και υποστήριξαν ότι δεν ζήτησαν από την Κάθλιν Μπολ να φύγει λόγω της αναπηρίας της, αλλά λόγω της "ανάρμοστης συμπεριφοράς της", όπως θα έκαναν και με οποιοδήποτε άλλο πελάτη τους. Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Κάθλιν Μπολ με το αιτιολογικό ότι οι δραστηριότητες του συγκεκριμένου κλαμπ, που έκτοτε έκλεισε, ήταν "παράνομες".

    Οπως έγινε γνωστό, στο συγκεκριμένο χώρο συγκεντρωνόταν 20 έως 40 άτομα που πλήρωναν 100 δολάρια το καθένα και έκαναν έρωτα. Ορισμένοι, κατά την διάρκεια της βραδιάς έκαναν και ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων.

    Η Κάθλιν Μπολ δήλωσε εκτός δικαστηρίου ότι δεν προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί το δικαίωμά της να κάνει ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων, αλλά το δικαίωμά της σε ίσες ευκαιρίες. Η ίδια έκανε γνωστό ότι είναι έγκυος και περιμένει το δεύτερο παιδί της και δεν έχει κανένα σεξουαλικό πρόβλημα.

    [25] Διεθνείς διακρίσεις Αυστραλών ηθοποιών

    Πηγή: ΑΠΕ 22/12/2001 2:21:00 μμ

    Τα τελευταία χρόνια ο αυστραλιανός κινηματογράφος, αλλά και οι Αυστραλοί ηθοποιοί διακρίνονται στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα. Επιβεβαίωση της διεθνούς αυτής αναγνώρισης αποτελεί για τους ειδικούς το γεγονός ότι αριθμός ρεκόρ Αυστραλών προτάθηκαν για τα κινηματογραφικά βραβεία "Χρυσές Σφαίρες" που, κατά κάποιον τρόπο, αποτελούν και προάγγελο των Οσκαρ.

    Μεταξύ των Αυστραλών που προτάθηκαν είναι η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν για τις ερμηνείες της στα φιλμ "Μουλέν Ρουζ" και "Αλλους", ο ηθοποιός Ράσελ Κρόου για την ερμηνεία του στην ταινία "A Beautiful mind", η Κέιτ Μπλάνσετ για την μουσική κωμωδία "Οι λωποδύτες", ο Χιου Τζάκμαν για την ερμηνεία του στο φιλμ "Kate and Leopold", ο σκηνοθέτης Μπαζ Λούρμαν για την ταινία "Μουλέν Ρουζ" και η Λίζα Γκέραντ και ο Πίτερ Μπερκ για την μουσική της ταινίας "Αλί".

    "Το Χόλιγουντ γίνεται σιγά-σιγά Οζιγουντ", έγραψε η εφημερίδα "The Australian", σχολιάζοντας το φαινόμενο ενώ η Νικόλ Κίντμαν, που παραθερίζει στην Αυστραλία δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανη για τις επιτεύξεις του αυστραλιανού κινηματογράφου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 22 December 2001 - 21:54:41 UTC