Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek (PM), 99-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <ert.ntua.gr/>

Τρίτη 2 Μαρτίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

[Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [01] Η κυβέρνηση για Οτσαλάν
  • [02] Δηλώσεις Πάγκαλου
  • [03] Μαραθώνια κατάθεση Κωστούλα
  • [04] Ο Σημίτης για το Κουρδικό
  • [05] Συμβούλιο Ευρώπης - Οτσαλάν
  • [06] Μανιφέστο Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
  • [07] Συνάντηση με τον Σεβαρντνάντζε είχε χθες ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
  • [08] Διεθνείς αντιδράσεις για Οτσαλάν
  • [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [09] Ανασκόπηση Οικονομικού Τύπου
  • [10] Σημαντικές απώλειες στην Σοφοκλέους
  • [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

  • [11] Συναυλία συμπαράστασης στον κουρδικό λαό
  • [12] Ετεροδημότες - Ευρωεκλογές
  • [13] Εθνικό κτηματολόγιο
  • [14] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
  • [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

  • [15] Οι επισκέψεις του προέδρου της Δημοκρατίας σε Γεωργία - Ουζμπεκιστάν.
  • [16] Συνέδριο τον Μάρτιο για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
  • [17] Αποχωρεί από το πόστο του ο Έλληνας πρέσβης στην Γεωργία.
  • [18] Εκδηλώσεις των προσφύγων γυναικών της Κύπρου στην Αθήνα.
  • [19] Νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία ο Α. Μαλλιάς.
  • [20] Στις 26, 27 και 28 Μαρτίου το Παναυστραλιανό Συνέδριο Απόδημης Νεολαίας.
  • [21] Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Κονέκτικατ.
  • [22] Έκθεση Ελληνίδας ζωγράφου στην Αλεξάνδρεια.
  • [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας


    [Α] ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    [01] Η κυβέρνηση για Οτσαλάν

    Η ελληνική κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση για την υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και κατηγορεί την γραμματέα του Κούρδου ηγέτη Σεμσί Κιλίτς-Ντιλάν για τις δηλώσεις της περί συνωμοσίας της χώρας μας εναντίον του Οτσαλάν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τις χαρακτήρισε και χθες, ανθελληνικό παραλήρημα και υιοθέτηση της πιο αισχρής τουρκικής προπαγάνδας, τονίζοντας ότι δεν είναι προς το συμφέρον του κουρδικού λαού να αναδειχθεί το κουρδικό ζήτημα σε σημείο ελληνοτουρκικής διένεξης.

    Η συνεργάτης του Οτσαλάν Ντιλάν μετά τις οργισμένες αντιδράσεις που πυροδότησαν οι δηλώσεις της, χαμήλωσε τους τόνους, και σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που έδωσε προσπάθησε να ανασκευάσει όσα είπε το Σάββατο σχετικά με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η αντιπολίτευση κατηγόρησε και χθες την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Οτσαλάν.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την πρόταση για παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για ένοχη σιωπή.

    Αντίθετα ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ εμφανίστηκε να διαφωνεί με την πρόταση του κόμματός του για παραίτηση του πρωθυπουργού και ζήτησε την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού.

    [02] Δηλώσεις Πάγκαλου

    Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος διαψεύδει κατηγορηματικά τις δήθεν δηλώσεις περί παράδοσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δήθεν δηλώσεις του κυρίου Πάγκαλου, η Ελλάδα υποστήριξε εμμέσως την παράδοση του Κούρδου ηγέτη.

    Με γραπτή του δήλωση ο κύριος Πάγκαλος χαρακτηρίζει αποκυήματα της φαντασίας τις πληροφορίες, επισημαίνοντας ότι ουδέποτε έκανε δηλώσεις σε Έλληνα ή ξένο δημοσιογράφο για το θέμα Οτσαλάν.

    Προσθέτει επίσης ότι δεν προβαίνει σε σχετικές δηλώσεις για το θέμα Οτσαλάν εν αναμονή της λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

    [03] Μαραθώνια κατάθεση Κωστούλα

    Εν τω μεταξύ με τη μαραθώνια κατάθεση χθες του πρεσβευτή μας στην Κένυα Γιώργου Κωστούλα στους εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την έρευνα για τους χειρισμούς στο θέμα Οτσαλάν, ολοκληρώθηκε η εισαγγελική έρευνα για τη διερεύνηση ευθυνών μη πολιτικών προσώπων.

    Συμπληρωματική κατάθεση έδωσε επίσης ο υπεύθυνος της αίθουσας επισήμων του Ανατολικού αεροδρομίου Στέφανος Ευαγγελάτος.

    [04] Ο Σημίτης για το Κουρδικό

    Το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος υιοθέτησε ψήφισμα για το κουρδικό ζήτημα μετά από κοινή πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του ιταλικού δημοκρατικού κόμματος της Αριστεράς. Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αφορά την οριστική επίλυση του Κουρδικού προβλήματος και ζητεί έντιμη δίκη για τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι ούτε ως σοσιαλιστές, ούτε ως Ευρωπαίοι, αλλά και ούτε ως άνθρωποι, μπορούμε να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση την οποία δημιουργεί με τη στάση της η Τουρκία.

    Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του 4ου συνεδρίου των ευρωπαίων σοσιαλιστών Ρούντολφ Σάρπινγκ ο οποίος προειδοποίησε την Άγκυρα ότι η ένταξη της στην κοινότητα θα εξαρτηθεί από τη στάση της στο Κουρδικό ζήτημα.

    Επίσης, δριμεία επίθεση του άλλοτε ηγέτη του "Γαλλικού Μάη του '68" και νυν οικολόγου Ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κονμπετί, κατά της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την υπόθεση Οτσαλάν. Ο Ντανιέλ Κονμπετί τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό σχέδιο για φυγάδευση του Κούρδου στη Νότιο Αφρική, υπονομεύθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες που οργάνωσαν την απαγωγή του Οτσαλάν στο Ναϊρόμπι της Κένυα.

    [05] Συμβούλιο Ευρώπης - Οτσαλάν

    Ειδικοί της Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης θα δουν σήμερα τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο μέρος όπου κρατείται.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άρχισε χθες να εξετάζει μια σειρά προσφυγές Κούρδων κατά των τουρκικών αρχών για την παραβίαση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία έκφρασης και γνώμης καθώς και για παραβιάσεις κατά του δικαιώματός τους στη ζωή και για βασανιστήρια τα οποία υφίστανται.

    [06] Μανιφέστο Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

    Υπεγράφη χθες το μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψη των Ευρωεκλογών κατά την σύνοδό του στο Μιλάνο, με κυρίαρχο ζήτημα την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου .

    Αμέσως μετά την υπογραφή του μανιφέστου ο κύριος Σημίτης δήλωσε ότι το κεντρικό σύνθημα της Συνόδου είναι " Θέλουμε μια νέα Ευρώπη" και τόνισε ότι οι σοσιαλιστές έχουν τη δυνατότητα και την υποχρέωση να δώσουν προβάδισμα στις πολιτικές για δημιουργία θέσεων εργασίας, αφού, όπως είπε, δεν αποδέχονται την οικονομική και κυρίως την ανθρώπινη φθορά που επιφέρει στους πολίτες η ανεργία. Ταυτόχρονα, όμως, επισήμανε ότι χωρίς συνεχή διαδικασία ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία και ως εκ τούτου στο μανιφέστο περιλαμβάνεται η δέσμευση για στενότερο συντονισμό μεταξύ των χωρών-μελών.

    Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το κοινό πλαίσιο, αλλά δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για όλες τις παραμέτρους, και γι' αυτό στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την "Ατζέντα 2000" υπάρχουν διαμάχες και αγώνας.

    Σε ότι αφορά την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ΟΝΕ είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, αλλά απαιτείται η συνέχεια της προσπάθειας, ώστε μέσω του ευρώ να εξασφαλισθεί η σταθερότητα, η ανάπτυξη και η απασχόληση, ενώ πρέπει να ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά για να υπάρχει ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση και να καταργηθούν οι φραγμοί.

    [07] Συνάντηση με τον Σεβαρντνάντζε είχε χθες ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος

    Ωριαία - εκτός πρωτοκόλλου-συνάντηση με τον πρόεδρο της Γεωργίας ΄Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε είχε χθες στην Τιφλίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Σεβαρντνάντζε, μόλις πληροφορήθηκε ότι το αεροσκάφος με τον πρόεδρο της δημοκρατίας επρόκειτο να σταθμεύσει στην Τιφλίδα, για ανεφοδιασμό καθ'οδόν προς την Τασκένδη, ζήτησε να συναντηθεί με τον κύριο Στεφανόπουλο, τον οποίο μάλιστα υποδέχτηκε με παρατεταγμένο στρατιωτικό άγημα.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δυο πρόεδροι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Τιφλίδας και για την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Στεφανόπουλος στη Γεωργία, στα μέσα Μαίου.

    [08] Διεθνείς αντιδράσεις για Οτσαλάν

    Εντείνεται η προσπάθεια τής Τουρκίας να αμαυρώσει διεθνώς την εικόνα τής Ελλάδας, παρουσιάζοντας μια δική της εκδοχή τής υπόθεσης Οτσαλάν.

    Το περασμένο 24ωρο ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον Μπακίν Ιλκίν κατήγγειλε την Αθήνα για παροχή προστασίας στον Κούρδο ηγέτη, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές ομολογίες υποτιθέμενων μετανοημένων τρομοκρατών προς τις τουρκικές αρχές. Ο Ιλκίν εξέφρασε τη δυσφορία τής Άγκυρας για τη δήθεν επιλήψιμη συμπεριφορά μίας συμμάχου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε πολύ χαμηλό σημείο.

    Το Σταίητ Ντιπάρτμεντ όμως δεν υιοθετεί τις τουρκικές φραστικές επιθέσεις.

    " Η Ελλάδα είναι μία φιλική και σύμμαχος χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών με την οποία συνεργαζόμαστε στενά σε σωρεία περιφερειακών, οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών ζητημάτων", δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντιπάρτμεντ Τζέϊμς Φόλεϊ, όταν ρωτήθηκε αν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

    Πάντως ο εκπρόσωπος του Σταίητ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να κατακρίνει τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Άγκυρα την υπόθεση του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη. Υποστήριξε ότι είναι ακόμα πρόωρο να συμπεράνει κανείς αν η Τουρκία επιφυλάσσει μία δίκαιη αντιμετώπιση . Και κατέληξε. "Είναι προς το συμφέρον τής Τουρκίας να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε η δίκη του Οτσαλάν να γίνει με διαφάνεια, και σύμφωνα με τους κανόνες των διεθνών φορέων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Εν τω μεταξύ οι δύο γιατροί που επιχείρησαν την περασμένη εβδομάδα να δουν και να εξετάσουν την κατάσταση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στο νησί Ιμραλί όπου κρατείται, χωρίς τελικά να το κατορθώσουν, έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Αμφότεροι μίλησαν για ψυχικούς βασανισμούς του Οτσαλάν και εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την τύχη που του έχουν επιφυλάξει στα τουρκικά δικαστήρια.

    [Β] ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    [09] Ανασκόπηση Οικονομικού Τύπου

    Οι νέες αξίες γης σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, η βελτίωση των κριτηρίων για την είσοδο της χώρας μας στην τρίτη φάση στην ΟΝΕ, η στροφή στις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τα κέρδη των τραπεζών για το 1998 είναι τα τέσσερα βασικά πρωτοσέλιδα θέματα του οικονομικού ημερήσιου Τύπου.

    Ειδικότερα στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει τα κέρδη που σημείωσαν οι τράπεζες το 1998 όπου στην πρώτη τριάδα βρίσκεται η Εθνική, η Πίστεως και η Εργασίας. Άλλα θέματά στην πρώτη σελίδα είναι το νέο επίπεδο ρεκόρ του δολαρίου ως προς το ευρώ, η μείωση του πληθωρισμού στο 2,5% που αποτελεί το εισιτήριο για τη συμμετοχή τής χώρας μας στην ΟΝΕ και η προτίμηση των επενδυτών στις &lt;μικρομεσαίες μετοχές>.

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ επικεντρώνει την προσοχή της στην ευνοϊκότερη ερμηνεία του κριτηρίου του πληθωρισμού που αναζητεί από αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δια του προέδρου της Βιμ Ντουϊζεμπεργκ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την είσοδο τής χώρας μας στην τρίτη φάση της ΟΝΕ. Ακόμη ο πρόεδρος του Ομίλου τής τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας εκτιμά ότι το χρηματιστήριο θα υπερβεί τις 4.500 μονάδες στο τέλος του 2000, ενώ φέρεται σταθερά προσανατολισμένος στην προσπάθεια εξαγοράς της Ιονικής Τράπεζας.

    Η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ στο πρωτοσέλιδο της εστιάζει στη στροφή των επενδυτών στις μετοχές μεσαίας αλλά και μικρής κεφαλαιοποίησης και στην κινητικότητα που παρατηρείται στις κατασκευές, στην παράλληλη αγορά και το λίζινγκ. Στο δεύτερο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων αλλά και στην ελληνική, όπου οι τιμές χθες σημείωσαν ελαφρά υποχώρηση.

    Η εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ τέλος, πρώτο της θέμα έχει τις νέες τιμές για την αξία γης της Εφορίας που ανακοινώνονται εντός των ημερών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τής εφημερίδας στο νομό Αττικής η αρχική βασική αξία γης θα φθάνει μέχρι τις 5000 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο. Στο δεύτερο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στα 104 λίμιτ απ που σημειώθηκαν χθες στη Σοφοκλέους.

    [10] Σημαντικές απώλειες στην Σοφοκλέους

    Έντονα πτωτικά κινήθηκε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά.

    Ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε στις 3.318,02 μονάδες ,παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες κατά 2,25%.

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 125,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

    [Γ] ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

    [11] Συναυλία συμπαράστασης στον κουρδικό λαό

    Μαζική ήταν η συμμετοχή των Αθηναίων στη μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στον κουρδικό λαό που οργάνωσαν στην πλατεία Συντάγματος, πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες και άνθρωποι του πνεύματος.

    [12] Ετεροδημότες - Ευρωεκλογές

    Άρχισε χθες και θα διαρκέσει έως τις 31 του μήνα η διαδικασία, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους οι ετεροδημότες που επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους κατά τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου.

    Τα δικαιολογητικά (φωτοαντίγραφο εκλογικού βιβλιαρίου και υπεύθυνη δήλωση) θα υποβάλλονται στους Δήμους και τις Κοινότητες όπου διαμένουν.

    Απευθείας στις Νομαρχίες θα μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά όσοι ετεροδημότες κατοικούν σε πρωτεύουσες νομών.

    [13] Εθνικό κτηματολόγιο

    Άρχισε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η αποστολή ατομικών επιστολών σε 500 χιλιάδες

    ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να παραλάβουν τους τίτλους Ιδιοκτησίας, στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου.

    Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αμφισβητούν την ορθότητα των στοιχείων που τους εστάλησαν θα πρέπει εντός του προσεχούς διμήνου να υποβάλουν τις ενστάσεις τους.

    [14] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

    Ξεπέρασε το 75% η συμμετοχή των μελών του ΠΑΣΟΚ κατά την ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε χιλιάδων συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο πέμπτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικά ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το ποσοστό αυτό είναι μία απάντηση για το ενδιαφέρον που δείχνουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ για την πορεία της χώρας και της παράταξης. Και πρόσθεσε ότι το σύνθημα του συνεδρίου είναι πρώτα ο τόπος και μετά η παράταξη.

    [Δ] "Η Φωνή της Ελλάδας" - Ειδήσεις από την ομογένεια

    Αθήνα, 2/03/1999

    [15] Οι επισκέψεις του προέδρου της Δημοκρατίας σε Γεωργία - Ουζμπεκιστάν.

    Ωριαία-εκτός πρωτοκόλλου-συνάντηση με τον πρόεδρο της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε είχε χθες το μεσημέρι στην Τιφλίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Σεβαρντνάντζε, μόλις πληροφορήθηκε ότι το αεροσκάφος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επρόκειτο να σταθμεύσει στην Τιφλίδα (για ανεφοδιασμό καθ' οδόν προς την Τασκένδη) ζήτησε να συναντηθεί με τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο μάλιστα υποδέχθηκε με κόκκινο χαλί και παρατεταγμένο στρατιωτικό άγημα, τα οποία δεν προβλέπονται από το πρωτόκολλο, στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Γεωργίας.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δυο πρόεδροι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Τιφλίδας και για την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο κ. Στεφανόπουλος στη Γεωργία στα μέσα Μαίου.

    Επισημαίνεται ότι ο κ. Σεβαρντνάντζε τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί την Τουρκία και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα πρέπει να συζήτησε με τον κ. Στεφανόπουλο για την τελευταία όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν.

    Πάντως, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Σεβαρντνάντζε είπε στον Έλληνα πρόεδρο ότι δεν συζήτησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον πρόεδρο Ντεμιρέλ, ενώ φάνηκε να είναι ενημερωμένος για την υπόθεση Οτσαλάν.

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά ότι θα παράσχει κάθε βοήθεια στους Έλληνες του Καυκάσου. Το αεροσκάφος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή

    Στεφανόπουλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γρηγόρη Νιώτη και Έλληνες επιχειρηματίες, μετά από επτάωρη πτήση (όχι μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τασκένδης στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα).

    Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Τασκένδη (σε ανταπόδοση αυτής που είχε πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1997) έχει αυξημένο ενδιαφέρον καθώς το Ουζμπεκιστάν έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις, κυρίως στον οικονομικό τομέα, με την Τουρκία.

    Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Ισλάμ Καρίμοφ. Επίσης, προβλέπεται η υπογραφή προξενικής συμφωνίας και συμφωνίας οδικών μεταφορών. Οι Έλληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ουζμπεκιστάν, θα έχουν επαφές με Ουζμπέκους επιχειρηματίες, με στόχο τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών.

    [16] Συνέδριο τον Μάρτιο για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.

    Το Αμερικανικό 'Ιδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό (The American Foundation for Greek Language and Culture) διοργανώνει στις 5-6 Μαρτίου το 4ο Ετήτσιο Επιμορφωτικό Συνέδριο για τον Ελληνισμό στην Τάμπα της Φλόριδα.Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Ελλάδα κ. Νίκολας Μπέρνς θα είναι ο κύριος ομιλητής.

    Την λήξη του συνέδριου-"φόρουμ" στο πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας (USF), θα ακολουθήσει μεγάλη χοροεσπερίδα στο ξενοδοχείο Hyatt της Tάμπα, στην οποία επίσημος καλεσμένος θα είναι, επίσης, ο κ. Ν. Μπερνς.

    Στο συνέδριο θα έχει σαν κύριο θέμα "την δημιουργία και υποστήριξη Κέντρων Ελληνικών Σπουδών συνυφασμένων κλάδων πανεπιστημιακού επίπεδου". Θα συμμετάσχουν επίσης, η πρόεδρος του Πανεπιστήμιου της Νότιας Φλόριδας κ. Μπέττυ Κάστορ, ο πρέσβης κ. Αλέξης Χριστόπουλος, η κ. Ουρανία Λαμπσίδου από το υπουργείο Πολιτισμού, ο καθηγητής Χρήστος Ιωαννίδης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών "Βρυώνης", ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής κ. Χρήστος Τομαράς, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί κ.ά.

    Επιπλέον, στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεών του, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στην ίδια πόλη, εντός των προσεχών μηνών, δύο μεγάλες εκθέσεις με ελληνικά θέματα. Η μία έκθεση, με θέμα «Η Ελλάς στον 19ο Αιώνα» είναι του Μουσείου Μπενάκη των Αθηνών και η άλλη, με θέμα «Αμερικανοί Φιλέλληνες», της Φρειδερίκης Πάππας.

    Το Αμερικανικό 'Ιδρυμα για την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό έχει ώς θεμελιώδη σκοπό και αποστολή του την διατήρηση και διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού, της Ελληνικής Γλώσσας, της Ελληνικής Ιστορίας, της Ελληνικής Ορθοδόξου Θρησκείας, της Ελληνικής Σκέψης και Φιλοσοφίας και τη δημιουργία φιλελλήνων στις Η.Π.Α..

    Το 'Ιδρυμα λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και εδρεύει στην Τάμπα. Οι σκοποί του είναι καθαρά εθνικοί και διεθνείς, με ιδιαίτερη έμφαση στους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ. Εργάζεται για την δημιουργία εδρών ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριδας, όπου ήδη λειτουργούν δύο.

    Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο καθ. Χρήστος Τσόκος, αντιπρόεδρος ο καθ. Γιάννης Μπαλής, ταμίας ο καθ. Δημήτρης Χαλκιάς, γραμματέας η κ. Μαρία Κόττη και επί των διεθνών σχέσεων η κ. Φωτεινή Πρηνιωτάκη.

    [17] Αποχωρεί από το πόστο του ο Έλληνας πρέσβης στην Γεωργία.

    Ο Αναστάσιος Κριακούκης, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στην Γεωργία για τέσσερα χρόνια αποχωρεί. Ένας άνθρωπος που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους ομογενείς αλλά και τους γεωργιανούς, δήλωσε με συγκίνηση :« Θα την σκέφτομαι τη χώρα πάντοτε παρόλο που φεύγω, αυτή την ζεστασιά στην γωνιά αυτή του κόσμου».

    Ο κ.Κριακούκης ήταν ο πρώτος πρέσβης που διορίσθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στην ΄χώρα αυτή.

    Την περασμένη Κυριακή, η ομοσπονδία ελληνικών σωματείων της Γεωργίας, διοργάνωσε μια εκδήλωση προς τιμήν του απερχόμενου πια πρέσβεως κ.Κριεκούκη.

    «Μια υπέροχη βραδιά με ζεστασιά και τέλεια οργάνωση» όπως είπε ο Αναστάσιος Κριακούκης.

    Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν και πολλοί ξένοι. Να σημειώσουμε ότι ο κ.Κριακούκης είναι ο πρώτος πρέσβης της Ελλάδας στην Γεωργία.

    Εξάλλου, το προεδρείο της Ομοσπονδίας ελληνικών σωματείων αποφάσισε να τιμήσει τον πρέσβη ως τον πρώτο πρέσβη που εργάστηκε για την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, την αναγέννηση του ελληνισμού της περιοχής. Έτσι ο κ.Κριακούκης θα τιμηθεί με το επίσημο μετάλλιο της Ομοσπονδίας.

    Ο κ.Κυριάκος Ιορδανίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Γεωργίας, έδωσε και αυτός το στίγμα της θετικής παρουσίας του Έλληνα πρέσβη αυτά τα τέσσερα χρόνια στην Γεωργία.

    «Η Ελλάδα και η Γεωργία συνδέονται εδώ και 3.000 χρόνια με στενούς δεσμούς φιλίας. Στην Γεωργία χτυπά η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού, στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ.Κριακούκης ήλθε στην Γεωργία πριν από τρισίμισι χρόνια. Ήταν τα χρόνια μετά την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ, τα χρόνια των διωγμών για τους Έλληνες εκεί. Μπορώ να πω λοιπόν ότι η παρουσία του πρέσβη εδώ έπαιξε έναν πολύ θετικό ρόλο στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας έκανε πολύ καλή επιλογή με τον κ.Κριακούκη.

    Αναφορά έγινε και στην επίσκεψη του Έλληνα προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στην Γεωργία όπου πραγματοποιήσε επίσημη, σύντομη επίσκεψη. Ο κ. Κριακούκης είπε : «Ήταν μια ημέρα γεμάτη, είχα την αποχαιρετηστήρια τελετή όπου παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρνάτζε, αλλά και τα συναπαντήματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ.Σεβαρνάτζε ετοίμασε ένα τραπέζι για τον κ.Στεφανόπουλο. Αυτό για μένα είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Γεωργία στην χώρα μας. Είναι επίσης, μια απόδειξη των άριστων σχέσεων που έχει η ελληνική κυβέρνηση με τους Γεωργιανούς και κατά συνέπεια οι Έλληνες της Γεωργίας με τον λαό της Γεωργίας».

    Ο κ.Ιορδανίδηε τόνισε για μια φορά ακόμη τις σημαντικές κινήσεις που γίνονται από την πλευρά και των δύο χωρών και που δίνουν ελπίδα και θάρρος στον δοκιμασμένο ελληνισμό : «Η επίσκεψη του Σεβαρνάτζε στην Ελλάδα ήταν σημαντική στην Αθήνα. Επίσης η επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ελπδα στον ελληνισμό της Γεωργίας. Κάτι που χρειζόμαστε εφόσον περνάμε μια κρίσιμη περίδο. Θα συζητηθούν τα προβλήματα των ελλήνων, κυρίως τα οικονομικά προβλήματα.

    Το ιατρικό κέντρο στην Τυφλιδα λειτουργεί αποτελεσματικά. Την άνοιξη θα εγκαινιατεί και το ιατρικό κέντρο στην Τσάλκα από τους πρέδρους της Δημοκρατίας των δύο χωρών. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τι μπορεί να κάνει η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και του ΣΑΕ».

    [18] Εκδηλώσεις των προσφύγων γυναικών της Κύπρου στην Αθήνα.

    ( της Διαμαντένιας Ριμπά )

    Πέρασαν σχεδόν εικοσιπέντε χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο. 25 ολόκληρα χρόνια οι κατοχικές δυνάμεις παραβιάζουν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα στο 38 % του εδάφους της Κύπρου. Παραβιάζουν τις συνθήκες που οι ίδιοι έχουν υπογράψει για προστασία του πληθυσμού στα κατεχόμενα όπως αυτή της 3ης Βιέννης . Τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι καταδίκες από διεθνείς οργανισμούς , η κατακραυγή του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια δεν στάθηκαν ικανά να συνετίσουν τις απαράδεκτες ενέργειες του ψευδοκράτους του Ντενκτάς . Ενέργειες που έτρεψαν σε φυγή ακόμη και τους ίδιους τους Τουρκοκυπρίους . Πάνω από 80.000 τουρκοκύπριοι έχουν μεταναστεύσει όλα αυτά τα χρόνια της βάρβαρης τουρκικής κατοχής στο νησί της Αφροδίτης .Οι γυναίκες – πρόσφυγες της Κύπρου δεν ξεχνούν και διοργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού . Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Αθήνα από τις 6 μέχρι τις 8 Μαρτίου , Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας . Το Σάββατο 6 Μαρτίου οι γυναίκες της Κύπρου εκπρόσωποι των γυναικείων σωματείων της Αμμοχώστου , της Κερύνειας , της Κυθραίας και της Μόρφου ,θα διανέμουν έντυπο ενημερωτικό υλικό στο κέντρο της Αθήνας . Το ίδιο βράδυ θα έχουν συναντήσεις στο Σπίτι της Κύπρου με εκπροσώπους γυναικείων και άλλων οργανώσεων στην Ελλάδα .Την Κυριακή 7 Μαρτίου θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών μνημόσυνο Κυπρίων και Ελλαδιτών Πεσόντων και δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους . Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Αγνοουμένων στο Πολεμικό Μουσείο . Τη Δευτέρα 8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας , η επιτροπή των ελληνοκυπρίων θα επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Τουρκική Πρεσβεία .Επίσης θα έχουν συνάντηση στη Βουλή με τις ελληνίδες ευρωβουλευτίνες και τις βουλευτίνες όλων των κομμάτων .Το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη εκδήλωση καταδίκης της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα ,εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων , των Ελληνίδων βουλευτών , της Ομοσπονδίας Κυπρίων Ελλάδος κ.α.

    [19] Νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία ο Α. Μαλλιάς.

    Tα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο, Ρετζέπ Μεϊντάνι, επέδωσε ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    Όπως μεταδίδει το ΜΠΕ, τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του Ελληνα πρέσβη, στο Μέγαρο Ταξιαρχιών, ενώ ήταν πρώτο θέμα στο κεντρικό, αλλά και στα υπόλοιπα δελτία ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης.

    Τόσο ο ηλεκτρονικός Τύπος όσο και η πλειοψηφία των εφημερίδων αναφέρθηκαν εκτός από την τελετή επίδοσης των διπιστευτηρίων του κ.Μαλλιά, στο βιογραφικό του, καθώς και στη διπλωματική του σταδιοδρομία.

    [20] Στις 26, 27 και 28 Μαρτίου το Παναυστραλιανό Συνέδριο Απόδημης Νεολαίας.

    Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Ωκεανίας και με τη συμπαράσταση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί, στη Μελβούρνη, στις 26,27 και 28 Μαρτίου, Παναυστραλιανό Συνέδριο Απόδημης Νεολαίας.

    Τις ημέρες εκείνες, η Μελβούρνη, που θεωρείται, ήδη, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο με ελληνόφωνο πληθυσμό, θα είναι πραγματικά μια ελληνοκρατούμενη πόλη, αφού θα εορτασθεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου και θα πραγματοποιηθεί το διήμερο "γλέντι" στο κέντρο της πόλης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Αντίποδες".

    "Στόχος του Συνεδρίου Απόδημης Νεολαίας είναι να προσεγγίσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων Ελλήνων της Αυστραλίας, που δε συμμετέχουν ούτε στις ομογενειακές οργανώσεις, να ακούσουμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς της και να συμβάλουμε να συσφιχθούν οι σχέσεις της με την Ελλάδα και με τις ελληνικές ρίζες τους", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας, Κώστας Βερτζάγιας.

    Τις εργασίες του συνεδρίου θα παρακολουθήσει και ο γγ Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης, καθώς και άλλοι επίσημοι από την Ελλάδα και εκπρόσωποι από άλλες ηπείρους.

    Εξάλλου, στις 26 Μαρτίου, θα διεξαχθεί, στη Μελβούρνη, το συνέδριο του ΣΑΕ Ωκεανίας, ενώ, την ίδια μέρα, θα κορυφωθούν και οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ "Αντίποδες", ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Αυστραλίας.

    Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ "Αντίποδες", που ξεκίνησε πριν 13 χρόνια από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία.

    Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε την περασμένη βδομάδα. Ήδη, σημειώνει μεγάλη επιτυχία και οι εκδηλώσεις απασχολούν τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το "Ρόιτερ", το"Ασοσιέιτεντ Πρες" κ.α..

    Τέλος, σημειώνεται ότι μαζικά και με λαμπρότητα, η ομογένεια της Μελβούρνης θα τιμήσει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με πανομογενειακή παρέλαση, που θα γίνει στις 28 Μαρτίου.

    [21] Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Κονέκτικατ.

    Tο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών "Παιδεία" του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, συνεδρίασε για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου.

    Όπως αναφέρει η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Πρωϊνή", μετά από πολύωρη διεξοδική συζήτηση αποφασίστηκε ώστε οι πρόεδροι των δυο Αθλητικών Oμάδων των πόλεων Χάρτφορτ και Στάμφορτ κ.κ Γιάννης Δεσποτύρης και Κώστας Παναγέας να είναι οι συμπρόεδροι της Πανομογενειακής Oργανωτικής Επιτροπής 25ης Μαρτίου. Παρουσιαστής του προγράμματος ορίστηκε ο βουλευτής John Gerogasian, ενώ ο ιερέας της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Waterbury π. Σταύρος Νάτσης θα παραλάβει την Διακήρυξη της Ημέρας από τον Κυβερνήτη εκπροσωπώντας τον Ελληνισμό της Πολιτείας. Oι μαθητές των Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων Enfield και Bridgeport θα απαγγείλουν τους εθνικούς ύμνους Ελλάδος και Αμερικής, οι μαθητές των ελληνορθοδόξων κοινοτήτων Norwich και Danbury θα απαγγείλουν ποιήματα 25ης Μαρτίου, ενώ η ορχήστρα του Λεωνίδα Τσαντίρη θα παίξει παραδοσιακή μουσική.

    Τέλος αποφασίστηκε να υποβληθεί αίτημα στις Εκπαιδευτικές Πολιτειακές Αρχές ώστε η 25η Μαρτίου να είναι ημέρα κοινού εορτασμού - όπως τα σχετικά ψηφίσματα της Βουλής ορίζουν - για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    [22] Έκθεση Ελληνίδας ζωγράφου στην Αλεξάνδρεια.

    Έργα της νεαρής ζωγράφου Φλώρας Κάβουρα εκτίθενται σε αίθουσα του Ελληνικού Προξενείου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

    Η Φλώρα Κάβουρα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Αποφοίτησε από το Αβερώφειο Γυμνάσιο Λύκειο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και σπούδασε γραφιστική στα ΤΕΙ Αθηνών και ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, στην Ισπανία. Η ίδια λεει για το έργο της : "Το πάντρεμα του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού πολιτισμού με γοητεύει και από εκεί αντλήθηκαν τα θέματα της έκθεσης αυτής. Η σχέση μου με την τέχνη των πορτρέτων Φαγιούμ άρχισε το 1994, όταν με περιέργεια και θαυμασμό άρχισα μια μελέτη για την τεχνοτροπία και τεχνική αυτών των νεκρικών προσωπογραφιών, που ο ρεαλιστικός τρόπος απόδοσής τους δημιούργησε σταθμό στην ιστορία της τέχνης. Οι Πτολεμαίοι ενστερνίστηκαν κάποια από τα θρησκευτικά και ταφικά έθιμα των αρχαίων Αιγυπτίων. Έτσι ταρίχευαν/μουμιοποιούσαν τους νεκρούς, αλλά στη θέση του αρχαίου αιγυπτιακού προσωπείου τοποθέτησαν την πιο εκλεπτυσμένη ρεαλιστική απεικόνιση του θανόντος. ¶ντλησα τα θέματά μου από τα κοινά σημεία των δύο αυτών Πολιτισμών. Όσο για τα πρόσωπα αυτά είναι φιλικά και αγαπημένα μου, καθώς και μερικά δημιουργήματα της φαντασίας μου".

    Υπεύθυνη Ύλης : Δ. Ριμπά Επιμέλεια Δελτίου : Α. Ηλιάδης - Κ. Θανασούλα

    [Ε] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ από την ΕΡΑ σπορ

    Tο πλεονέκτημα έδρας που εξασφάλισαν από τις δύο προηγούμενες φάσεις της ευρωλίγκα καλούνται να εξαργυρώσουν σήμερα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, στους πρώτους αγώνες των πλέι-οφ της διοργάνωσης.

    Οι ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν στις 9.15 στο ΣΕΦ την Βαρέζε, ενώ ο

    Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει ένα τέταρτο αργότερα στο ΟΑΚΑ την Τιμσίστεμ.

    Άρης - Πιβοβνα στις 6 στο Αλεξάνδρεια για τον πρώτο αγώνα της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Σαπόρτα.

    Στη δεύτερη θέση με 46 βαθμούς, όσους δηλαδή έχει και ο Παναθηναϊκός πέρασε η ΑΕΚ, μετά από τη χθεσινή της νίκη με 3-0 στη Βέροια.

    Υπ' ατμόν μετά από τη νέα ήττα ο Γιώργος Χατζάρας. Ο Μάκης Κατσαβάκης εμφανίζεται ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του.

    Πανέτοιμος για το αυριανό ραντεβού του με την ιστορία ο Ολυμπιακός που βρίσκεται από χθες στο Τορίνο. Δεν ένιωσε ενοχλήσεις ο Καραταϊδης κατά τη διάρκεια της προπόνησης και όλα δείχνουν ότι θα δώσει το παρόν στο μεγάλο παιχνίδι.

    Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Βαρδινογιάννη - Δανιήλ. Αναμένονται εξελίξεις ίσως και εντός της ημέρας.

    Παναχαϊκή - Πανσερραϊκός 1-0 και Παναιτωλικός - Αγ. Νικόλαος 0-1 στους αγώνες που έριξαν την αυλαία στην 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής.

    Λύθηκε κοινή συναινέση το συμβόλαιο του Γιάτσεκ Γκμοχ με την Καλαμάτα.

    Με στόχο κάποιο μετάλλιο αναχώρησε χθες για την Ιαπωνία το πρώτο γκρουπ της εννιαμελούς εθνικής κλειστού στίβου που θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μαεμπάσι που ξεκινά την Παρασκευή.

    Βουλιαγμένη - Χανιά 12-7 σε χθεσινό παιχνίδι για την Α1 του πόλο.

    Ατλέτικο Μαδρίτης - Ρόμα, Μπορντό - Πάρμα, Μπολόνια - Λιόν και Μαρσέιγ - Θέλτα στους σημερινούς πρώτους προημιτελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [ΣΤ] Ο καιρός της ημέρας

    Σχεδόν αίθριος καιρός με δυτικούς μετρίους ανέμους προβλέπεται σήμερα στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 6 έως 18 βαθμούς, στα βόρεια από 2 έως 18, στα νησιά του Αιγαίου από 8 έως 19 και στην υπόλοιπη Ελλάδα από 4 έως 20 βαθμούς Κελσίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 March 1999 - 16:40:55 UTC