Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ: Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη η νέα επίθεση των ΗΠΑ
  • [02] Βαρύτατες οι ευθύνες που δεν προχωρά η δημιουργία νέου ενιαίου κόμματος στην Κεντροαριστερά, λέει ο Γιάννης Ραγκούσης
  • [03] Στα Ιεροσόλυμα αύριο το πρωί για το Άγιο Φως η ελληνική αντιπροσωπεία
  • [04] Οι Άγγελοι της Χαράς στο πλευρό μικρών ασθενών
  • [05] Μάριος Σαλμάς : Δυστυχώς δεν βλέπω εκλογές
  • [06] Την ικανοποίησή του για το πλήγμα στο Αφγανιστάν εξέφρασε ο Τραμπ
  • [07] Από 22% συγκεντρώνουν Λε Πεν και Μακρόν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [08] Συλλήψεις πέντε υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία
  • [09] Τσαβούσογλου:Σε ένα διαπραγματευτικό πακέτο εντάσσονται η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και η τήρηση της συμφωνίας
  • [10] Πέντε πιθανές επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στην Τουρκία
  • [11] Υπέρ μίας διπλωματικής λύσης το Κρεμλίνο για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Βόρεια Κορέα

  • [01] ΚΚΕ: Πολύ επικίνδυνη εξέλιξη η νέα επίθεση των ΗΠΑ

    «Λίγες μέρες μετά τη Συρία, η νέα επίθεση των ΗΠΑ, αυτή τη φορά στο Αφγανιστάν και μάλιστα με την ισχυρότερη συμβατική βόμβα, συνιστά πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που φυσικά ξεπερνά την εκκαθάριση κάποιων θέσεων Τζιχαντιστών. Μπροστά σ' αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες, γιατί συμμετέχει ποικιλοτρόπως στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενώ μόλις πρόσφατα συμφώνησε για την επέκταση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ, καταλήγοντας «απαιτείται λαϊκή επαγρύπνηση, καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και οργάνωση της πάλης για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, απαιτώντας κλείσιμο όλων των Αμερικανο - ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα και την έξοδο από το ΝΑΤΟ.»

    [02] Βαρύτατες οι ευθύνες που δεν προχωρά η δημιουργία νέου ενιαίου κόμματος στην Κεντροαριστερά, λέει ο Γιάννης Ραγκούσης

    Για βαρύτατατη πολιτική ευθύνη που αναλαμβάνει προσωπικά η κ Γεννηματά και όλα τα ηγετικά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» για το γεγονός ότι δεν έχουν καρποφορήσει οι προσπάθειες για τη δημιουργία νέου ενειαίου κόμματος στην Κεντροαριστερά κάνει λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

    Όπως συμπληρώνει το ιδρυτικό μέλος της Ώρας Αποφάσεων και πρώην υπουργός: «Τους δίνεται η ιστορική ευκαιρία να αναγεννηθεί η προοδευτική παράταξη και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση κι αυτοί αφήνουν αυτόν τον κορυφαίο συνταγματικό και πολιτικό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ Ραγκούσης προαναγγέλει ότι η Ώρα Αποφάσεων προχωρά στην ιδρυτική πράξη του νέου φορέα, δεν αποκλείει συμπόρευση με το Ποτάμι λέγοντας χαρακτηριστικά «Μπορούμε και θέλουμε πολιτικά να συμπορευτούμε», ενώ χαρακτηρίζει τη ΝΔ «ένα παλαιοκομματικό προϊόν του 1974 που ενσωματώνει παρά τις ?φωτεινές εξαιρέσεις? όλα τα ?κακά της πολιτικής μας μοίρας?».

    [03] Στα Ιεροσόλυμα αύριο το πρωί για το Άγιο Φως η ελληνική αντιπροσωπεία

    Αναχωρεί το πρωί του Μ.Σαββάτου για τα Ιεροσόλυμα η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, προκειμένου να μεταφέρει το Άγιο Φως, ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου, στην Ελλάδα.

    Η αποστολή θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και από εκεί θα αναχωρήσει για την Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, όπου στις 10.15 θα έχει συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη κ. κ. Θεόφιλο Γ΄. Ακολούθως η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί με την πομπή του Πατριάρχη και των κληρικών του Αγίου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή Αφής. Μετά τη λήξη της τελετής ο Πατριάρχης θα παραδώσει το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας.

    Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το Άγιο Φως στην Ελλάδα αναμένεται να αφιχθεί στις 18.30 στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή για την υποδοχή του, όπως και στη Θεσσαλονίκη, όπου η άφιξη του Αγίου Φωτός προγραμματίζεται για τις 21.50.

    Την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ αποτελούν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Γιάννης Αμανατίδης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Ελλάδα Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας και ο Αθανάσιος Μπούρας ως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας , βουλευτής ΝΔ. Στην αποστολή επίσης συμμετέχουν και ο Βασίλειος Κόκκαλης Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, βουλευτής.

    [04] Οι Άγγελοι της Χαράς στο πλευρό μικρών ασθενών

    Ένα ανοιξιάτικο, αλλά βροχερό απόγευμα στο Παίδων Αγία Σοφία. Νοσηλεύτριες περνούν από τα δωμάτια του νοσοκομείου για να ενημερώσουν γονείς και μικρούς ασθενείς ότι σε λίγη ώρα αρχίζει η θεατρική παράσταση στον πρώτο όροφο.

    Ένας χώρος κοντά στην είσοδο με παιδάκια, που κάποια φωνάζουν, άλλα θέλουν να αγγίξουν τα μουσικά όργανα της θεατρικής ομάδας, κάποια άλλα είναι λίγο πιο διστακτικά, γαντζωμένα στις μαμάδες τους. Αυτό που κυριαρχεί αρχικά είναι οι φωνές και τα γέλια των πιο ζωηρών. Όσο η ώρα περνάει και το μάτι παρατηρεί τις λεπτομέρειες διαπιστώνει κανείς ότι οι μικροί ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν αποτελούν όμως εμπόδιο για το «ταξίδι».

    Και η παράσταση «Η Μαγική Βαλίτσα» αρχίζει... δύο άνδρες και μία γυναίκα αποτελούν το θίασο «Οι Άγγελοι της Χαράς», που θα προσπαθήσει να κάνει πιο ευχάριστο το επόμενο μισάωρο για τους μικρούς θεατές, μακριά από βελόνες, ορούς, αντιβιώσεις και τις λευκές φορεσιές γιατρών και νοσηλευτριών. Να τα μεταφέρουν σε έναν κόσμο πολύχρωμο, με νότες, παιχνίδι και φαντασία.

    «Πώς σε λένε;» ρωτάει ο κυβερνήτης του (φανταστικού) πλοίου... το (φανταστικό) πλήρωμά του... Άννα! Μαχμούντ! Στέλλα! Γιάννη! Αμπντούλ! Χαμόγελο... ξαναρωτάει ο καπετάνιος «πώς σε λένε;», η απάντηση της μικρής: ένα πρόσωπο-χαμόγελο, δυο καστανά μάτια που λάμπουν... Αμηχανία για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ακουστεί η φωνή της μαμάς «είναι κωφή»...

    Το ταξίδι αρχίζει και το πλοίο συναντάει φουρτούνες, δυσκολίες που το βγάζουν από την πορεία του, όμως δεν το βάζει κάτω και είναι έτοιμο να ξεπεράσει όποιο εμπόδιο συναντήσει... Φτάνει χάρη στη Μαγική Βαλίτσα στη χώρα των ευχών κι ένας μετά τον άλλον οι ναύτες εκφράζουν την ευχή τους: «Να είναι όλα τα παιδιά καλά!», «Μια μπάλα», «Να μην υπάρχει καρκίνος», «Να γίνουν όλα τα παιδιά καλά»... «να είναι όλα τα παιδιά καλά»... ακούγεται συνεχώς, από όλους, ναύτες και θεατές? Ακολουθούν τραγούδι και χορός... τα παιδάκια χειροκροτούν ηθοποιούς και τους εαυτούς τους και αποχωρούν...

    Ο χώρος αδειάζει, οι χαρούμενοι ήχοι σωπαίνουν, οι μικροί ασθενείς επιστρέφουν στα δωμάτιά τους, μένουν εκεί μόνες οι ευχές που ακούστηκαν λίγη ώρα πριν, από τα παιδικά χείλη, να περιμένουν να υλοποιηθούν...

    Η Αγγελική - Αριάδνη Βούλγαρη που βρίσκεται στη γενική διεύθυνση των «Αγγέλων της Χαράς» μιλάει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το ταξίδι της προσφοράς.

    Οι «Άγγελοι της Χαράς» ξεκίνησαν το ταξίδι της προσφοράς το 2011. Αρχικά, δύο άτομα που έχουν γίνει σήμερα δέκα. «Είμαστε 10 καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων και ...πολλαπλών ικανοτήτων. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, σκηνοθέτες, συγγραφείς θεατρικών έργων, εικαστικοί και εμψυχωτές. Κάποιοι απ' αυτούς έχουν και άλλες σπουδές στο βιογραφικό τους που σχετίζονται με τη θεραπεία, όπως ψυχολόγοι, μουσικοθεραπευτές» λέει στο Πρακτορείο η κ. Βούλγαρη.

    «Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να προσφέρουμε, είναι κάτι που μας φέρνει πιο κοντά στο λόγο της ενσάρκωσής μας. Οπότε στην ουσία, η ανάγκη υπήρχε πάντοτε μέσα μας, απλά κάποια στιγμή μας δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουμε συστηματικά και "επαγγελματικά"».

    «Είναι για μας μεγάλη ιστορία να μπαίνουμε σε ένα νοσοκομείο, σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων ή σε ένα ίδρυμα παιδικής προστασίας και να αλλάζουμε την ενέργεια εκεί μέσα» εξομολογείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βούλγαρη και εξηγεί την αποστολή των Αγγέλων: «Δεν πρέπει να τους κάνουμε να νιώσουν καλά, ούτε και μπορούμε - για να είμαστε ακριβείς και αληθινοί. Για να νιώσει κάποιος καλά χρειάζεται απλώς να "θυμηθεί" και να επανασυνδεθεί με το φως μέσα του, πιο απλά να στρέψει την προσοχή του στη χαρά που έχει μέσα του, ακόμα και αν προσωρινά αυτή η χαρά έχει καλυφθεί από ένα σύννεφο θλίψης λόγω κάποιας πιθανής ασθένειας».

    «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι απλά να καθοδηγούμε την προσοχή τους σε αυτά τα φωτεινά κομμάτια μέσα τους, το υπόλοιπο το κάνει μόνος του ο κάθε άνθρωπος (είτε είναι παιδί είτε ηλικιωμένος). Δεν είναι εύκολο, αλλά τίποτα που είναι όμορφο δεν είναι συνήθως εύκολο. Πολλές φορές παρομοιάζουμε αστειευόμενοι τους εαυτούς μας σαν τις "ειδικές δυνάμεις" ενός στρατού , σαν την "πρώτη γραμμή" σε μια μάχη», τονίζει η κ. Βούλγαρη.

    Ο πόνος των θεατών, όπως είναι αναμενόμενο, δεν τους αφήνει ασυγκίνητους: «Είναι ανθρώπινο να επηρεάζεσαι από αυτό που βλέπεις μέσα στα νοσοκομεία. Από τον πόνο ενός μικρού παιδιού που υποφέρει, από τη λύπη ενός παραιτημένου από τη ζωή ηλικιωμένου ή από την απόγνωση ενός εγκαταλειμμένου παιδιού. Παρολ' αυτά μέσα στην εκπαίδευση ενός "Αγγέλου", είναι τόσο ο τρόπος που μπαίνει στη διαδικασία (είτε είναι παράσταση θεατρική, είτε επίσκεψη μας σε ένα δωμάτιο στο ογκολογικό, είτε κάποιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε ένα παιδοψυχιατρικό τμήμα), όσο και ο τρόπος που βγαίνει απ' αυτήν».

    Τα παιδιά μετά από κάθε παράσταση είναι πιο φωτεινά και χαμογελαστά. Όπως περιγράφει: «Η καρδιά τους έχει δονηθεί και αισθάνομαι ότι έχουν πάρει κουράγιο και δύναμη. Τα βλέπεις ενώ στην αρχή είναι "βαριά" και κουρασμένα, μετά έχουν βγάλει φτερά. Σαν ...Άγγελοι επί της Γης. Όσο για τους ηλικιωμένους... έχουν επανέλθει σε κάτι "παιδικό"».

    Οι Άγγελοι δραστηριοποιούνται σε τρεις πυλώνες: Νοσοκομεία Παίδων, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας και Ειδικά Σχολεία.

    Έχουν καθημερινή εμφάνιση σε όλα τα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας (Αγλ. Κυριακού, Αγ. Σοφία, Πεντέλης, Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μ.Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»).

    Υλοποιούν καλλιτεχνικά-εκπαιδευτικά εβδομαδιαία προγράμματα και στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων Παίδων Αγία Σοφία και Αγλ. Κυριακού. Κάθε μήνα επισκέπτονται κάποιο διαφορετικό Ειδικό Σχολείο. Επίσης, ανά μήνα επισκέπτονται 14 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Και ως προς τα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας, αυτή την περίοδο επισκέπτονται τρία διαφορετικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής (Χριστοδούλειο Ίδρυμα στο Χαϊδάρι , Χατζηκυριάκειο στον Πειραιά και Χατζηπατέρειο στη Μεταμόρφωση).

    «Μόλις βρούμε ένα van χορηγία θα αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε και στα αιτήματα των ιδρυμάτων που μας καλούν με τόση επιμονή και που είναι στην ελληνική επαρχία!» συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βούλγαρη.

    [05] Μάριος Σαλμάς : Δυστυχώς δεν βλέπω εκλογές

    «Εκλογές δεν βλέπω, δυστυχώς. Μια κυβέρνηση που θέτει πάνω από όλα την παραμονή της στην εξουσία μπορεί να το πετύχει, με όποιο κόστος για τη χώρα» εκτιμά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής ο βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς.

    Για το σκάνδαλο Novartis ο πρώην υπουργός Υγείας υποστηρίζει «Θα ήξερε κανείς από την κυβέρνηση για σκάνδαλο Novartis, που επί δύο χρόνια δεν πήραν χαμπάρι τίποτα, ενώ οι αμερικανικές Αρχές ψάχνουν την υπόθεση, εάν δεν την αποκάλυπτε ο Σαλμάς;» «Όλα στο φως. Κανείς δεν εξαιρείται, εκτός και αν έχει να φοβηθεί κάτι. Εγώ δεν είμαι δικαστής. Σίγουρα υπάρχουν παραλείψεις τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες ζημίωσαν τους ασφαλισμένους ή τον ΕΟΠΥΥ» συμπληρώνει, αναφερόμενος στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο κ Σαλμάς.

    [06] Την ικανοποίησή του για το πλήγμα στο Αφγανιστάν εξέφρασε ο Τραμπ

    Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, την επονομαζόμενη «μητέρα όλων των βομβών», σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στο Αφγανιστάν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας την περηφάνια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

    «Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (?) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», πρόσθεσε. Η βόμβα BGU-43, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε το απόγευμα της Πέμπτης «μια σειρά από σήραγγες» στις 19:00 τοπική ώρα σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

    «Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν. «Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σαχουσάιν Μουρταζάουι εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.

    Πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές η ρίψη αυτής της βόμβας δεν πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν, ενώ φαίνεται να είχε κυρίως στόχο να επιδείξει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και να προειδοποιήσει χώρες όπως η Βόρεια Κορέα.

    «Το πλήγμα εναντίον μιας σειράς από σήραγγες στο Αφγανιστάν πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο 150 με 200 μελών του ΙΚ. Από αυτή την άποψη ήταν μια μέτρια επιτυχία», σχολίασε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Νταγκ ΜακΓκρέγκορ.

    Τριάντα έξι μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν από τη σούπερ βόμβα των Αμερικανών, σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση

    Η ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν οι ΗΠΑ και η οποία ερρίφθη χθες Πέμπτη στο ανατολικό Αφγανιστάν κατέστρεψε ένα δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος και σκότωσε τουλάχιστον 36 μαχητές, ανακοίνωσε σήμερα η αφγανική κυβέρνηση αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπήρξαν άμαχοι μεταξύ των θυμάτων.

    [07] Από 22% συγκεντρώνουν Λε Πεν και Μακρόν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Η Μαρίν Λε Πεν συγκεντρώνει το 22% των προτιμήσεων ψήφου για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τον Εμμανουέλ Μακρόν, επίσης να έχει 22%, ενώ ακολουθεί ο Ζαν-Λικ Μελανσόν με 20% κι ο Φρανσουά Φιγιόν με 19%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης (Le Monde / Ipsos).

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση ο Μακρόν θα νικήσει τη Λε Πεν κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με 63%, ενώ ο Μακρόν θα νικούσε και τον Φιγιόν στο δεύτερο γύρο, με ποσοστό 64%. Ο Φιγιόν θα νικούσε τη Λε Πεν με ποσοστό 56% στο δεύτερο γύρο. Επίσης, ο Μελανσόν θα νικούσε τη Λε Πεν εξασφαλίζοντας το 60% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ο Μελανσόν θα νικούσε τον Φιγιόν στο δεύτερο γύρο, με ποσοστό 60%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης.

    [08] Συλλήψεις πέντε υπόπτων για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος στην Τουρκία

    Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβε πέντε υπόπτους για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, ενώ για μερικούς από αυτούς, υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίαζαν επίθεση πριν από το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Για τους τρεις από τους συλληφθέντες υπάρχουν υποψίες ότι σχεδίαζαν επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους. Οι δύο άλλοι, μεταξύ αυτών κι ένας με καταγωγή από το Ταζικιστάν, είχαν ταξιδέψει σε πολεμικές ζώνες αναλαμβάνοντας δράση για λογαριασμό των τζιχαντιστών.

    Το Ισλαμικό Κράτος θεωρείται υπεύθυνο για τουλάχιστον έξι από τις δώδεκα τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αστικών στόχων στην Τουρκία, τους προηγούμενους μήνες. Μεταξύ αυτών και η πολύνεκρη επίθεση στο κλαμπ Ρέινα της Κωνσταντινούπολης, την Πρωτοχρονιά, με συνέπεια το θάνατο 39 θαμώνων.

    Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ διεξάγει από τον περασμένο Αύγουστο, πολεμικές επιχειρήσεις προκειμένου ν' απωθήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και τους Κούρδους από τη νότια συνοριακή γραμμή της.

    [09] Τσαβούσογλου:Σε ένα διαπραγματευτικό πακέτο εντάσσονται η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και η τήρηση της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ

    Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών με τις Βρυξέλλες αποτελούν ένα διαπραγματευτικό πακέτο, ενώ μπορούν να επαναξιολογηθούν ή να καταργηθούν.

    Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, η οποία θα ενισχυθεί με την κατάπαυση του πυρός και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

    [10] Πέντε πιθανές επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στην Τουρκία

    Η Τουρκία ψηφίζει την Κυριακή σε ένα ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ενδέχεται να καθορίσει το μέλλον της χώρας. Το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος θα επηρεάσει τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος και την εξέλιξη της τουρκικής κοινωνίας.

    Ακολουθούν πέντε ερωτήματα για το τι μπορεί να αλλάξει το δημοψήφισμα:

    Περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατική Τουρκία;

    Αν κερδίσει την Κυριακή, ο Ερντογάν θα έχει σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες και θεωρητικά θα μπορεί να παραμείνει στη θέση του προέδρου ως το 2029. Η εκτελεστική εξουσία θα συγκεντρωθεί στα χέρια του και η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί.

    Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η εκτελεστική εξουσία και να τεθούν ξεκάθαρα όρια με τη δικαστική και την νομοθετική εξουσία.

    Όμως οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι πλέον δεν θα υπάρχει κάποιο αντίβαρο, ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα αυταρχικό καθεστώς.

    Το προεδρικό αυτό σύστημα «συγκεντρώνει άνευ προηγουμένου εξουσίες στα χέρια ενός μόνο άνδρα», υπογραμμίζει ο Άλαν Μακόφσκι του Centre for American Progress.

    Μια νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα θα θεωρηθεί προσβολή για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει ρίξει όλο του το βάρος στην εκστρατεία.

    Ποιο θα είναι το μέλλον με την Ευρώπη;

    Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό, με τον Ερντογάν να έχει κατηγορήσει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για «ναζιστικές πρακτικές».

    Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στην ΕΕ, που βρίσκονται σε τέλμα εδώ και καιρό, θα τεθούν και πάλι «στο τραπέζι» μετά το δημοψήφισμα. Επίσης έχει δηλώσει ότι θα ξεκινήσει εκ νέου η συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής, μια κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

    «Η τακτική του να επιτίθεται συνεχώς στην ΕΕ (?) για να εξυπηρετήσει στόχους της εσωτερικής του πολιτικής έχει πλέον φτάσει στα όριά της», υπογραμμίζει ο Μαρκ Πιερινί του Carnegie Europe.

    Σε περίπτωση νίκης του στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν ενδέχεται να εγκαταλείψει το σχέδιο της ένταξης στην ΕΕ για να βελτιώσει τις εμπορικές σχέσεις του με το μπλοκ υπό τη μορφή μας ενισχυμένης τελωνειακής ένωσης.

    Πόλεμος ή ειρήνη με τους Κούρδους;

    Μετά την κατάρρευση της ιστορικής εκεχειρίας με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το καλοκαίρι του 2015, η νοτιοανατολική Τουρκία έχει βυθιστεί σε μια δίνη αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων αυτονομιστών.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξήσει την πίεση που ασκούν στο φιλοκουρδικό περιβάλλον, είτε το πολιτικό είτε των μέσων ενημέρωσης, που κατηγορείται για «τρομοκρατικές» ενέργειες σε συνεργασία με το PKK.

    Όμως αν κερδίσει το «ναι» με μικρή διαφορά, ο Ερντογάν ίσως αναγκαστεί να υιοθετήσει μια πιο «συμβιβαστική» στάση στο κουρδικό ζήτημα, εκτιμά η Ασλί Αϊντιντασμπάς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

    Συμφιλίωση ή πόλωση;

    Η τουρκική κοινωνία είναι βαθιά πολωμένη τα τελευταία χρόνια γύρω από το πρόσωπο του Ερντογάν. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το δημοψήφισμα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει δαιμονοποιήσει τους αντιπάλους του, κατηγορώντας τους ότι συνεργάζονται με τους «τρομοκράτες» και τους «στασιαστές».

    Ο Ερντογάν «κερδίζει τις εκλογές, όμως τελικά η μισή χώρα τον αγαπά και η άλλη μισή τον απεχθάνεται. Αυτή είναι η αιτία της κρίσης της σύγχρονης Τουρκίας», εξηγεί ο Σονέρ Τσαγκαπτάι του Washington Institute.

    Ο Τούρκος πρόεδρος συμμάχησε με τους υπερεθνικιστές για να κερδίσει τη μάχη του δημοψηφίσματος, γεγονός που δείχνει περισσότερο ρεαλισμό από μέρους του σε σχέση με το παρελθόν.

    Κάποιοι αναλυτές μάλιστα αναμένουν από τον Ερντογάν να υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική ρητορική μετά το δημοψήφισμα, αν το κερδίσει.

    Ανάκαμψη της οικονομίας ή συρρίκνωση;

    Οι αγορές εκτιμούν ότι το «ναι» θα κερδίσει στο δημοψήφισμα και ελπίζουν σε μια επιστροφή της σταθερότητας στην Τουρκία, η οποία πλήττεται εδώ και ενάμιση χρόνο από μια σειρά επιθέσεων.

    Όμως μεσοπρόθεσμα, η αβεβαιότητα κυριαρχεί. Η μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στους θεσμούς, η αυξημένη πόλωση της κοινωνίας και η καθυστέρηση της υιοθέτησης διαρθρωτικών αλλαγών ενδέχεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη.

    Μια νίκη του «ναι» «ενδέχεται να γίνει δεκτή θετικά από τις αγορές βραχυπρόθεσμα», επεσήμαναν οι BCG Partners από την Κωνσταντινούπολη.

    Όμως η ανάπτυξη «παραμένει ασθενής και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προεδρικού συστήματος ακόμη δεν είναι γνωστές».

    [11] Υπέρ μίας διπλωματικής λύσης το Κρεμλίνο για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Βόρεια Κορέα

    Το Κρεμλίνο εκφράζει την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από τη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα, καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Επίσης, χαρακτηρίζει ως ?αβάσιμες? τις καταγγελίες ότι η Ρωσία προσπαθεί να επηρεάσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ενώ για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, η Μόσχα υποστηρίζει την εκτόνωση της έντασης, με την επίτευξη διπλωματικής λύσης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 April 2017 - 10:31:37 UTC