Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-04-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο, λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης
  • [02] Μ. Λαζαρίδης: «Η χώρα είναι στην εντατική και χρειάζεται επειγόντως οξυγόνο για να αναπνεύσει»
  • [03] Το 2017 θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά στην ιστορία του τουρισμού μας
  • [04] Οι Άγγελοι της Χαράς στο πλευρό μικρών ασθενών
  • [05] Δωδεκάωρη περιφορά των Επιταφίων στην Κέρκυρα
  • [06] Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις των οδηγών που χρησιμοποιούν τους νέους αυτοκινητόδρομους για την πασχαλινή έξοδο
  • [07] Η Ουάσινγκτον εξετάζει «τις στρατιωτικές της επιλογές» για να απαντήσει στην Πιόνγκγιανγκ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
  • [08] Την ικανοποίησή του για το πλήγμα στο Αφγανιστάν εξέφρασε ο Τραμπ
  • [09] Δ.Τζανακόπουλος: Η ώρα των εκλογών καθορίζεται από το Σύνταγμα, όχι από τη ΝΔ και τα συμφέροντα

  • [01] Πρέπει να τρέξουμε περισσότερο, λέει ο Δημήτρης Παπαδημούλης

    «Δεν έχουμε περιθώριο για νέες καθυστερήσεις λόγω των διαφωνιών ΔΝΤ-Βερολίνου για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η αβεβαιότητα κάνει ζημιά και στην ελληνική οικονομία και στην Ευρωζώνη. Το συντομότερο είναι και το καλύτερο» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις» ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει πως «το περίγραμμα συμφωνίας που συμφωνήθηκε στη Μάλτα πρέπει να μεταφραστεί το ταχύτερο δυνατό σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο», που θα περιλαμβάνει την τεχνική συμφωνία, τον προσδιορισμό των «μεσοπρόθεσμων» μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, το ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, ώστε να εγκριθεί από το Εurogroup της 22ας Μαϊου, να νομοθετηθεί στη Βουλή και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

    Ο Έλληνας ευρωβουλευτής προσθέτει πως η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση είναι «να βελτιώσει δραστικά την αποτελεσματικότητα της και αυτή της ευρύτερης διοίκησης, με σχέδιο, συγκεκριμένους ρεαλιστικούς στόχους, ενισχυμένο συντονισμό, διαρκή αξιολόγηση και δημόσια λογοδοσία», ενώ υπογραμμίζει ότι «πρέπει να τρέξουμε περισσότερο για τον πολίτη, για ζητήματα καθημερινότητας και λειτουργίας της ευρύτερης διοίκησης». «Πρέπει να διορθώσουμε όπου είναι δυνατόν λάθη και παραλείψεις, να δουλέψουμε για να φέρουμε επενδύσεις, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα και να επωφεληθούμε ως χώρα σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο» συμπληρώνει.

    Για το κυβερνητικό έργο, τέλος, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει πως υπάρχουν τομείς όπου χρειάζεται μεγαλύτερη έμφαση και προσπάθεια, όπως «η αντιμετώπιση και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων για ταχύτερη μείωση της ανεργίας, η βελτίωση στον γκισέ, από τον οποίο εξυπηρετείται ο πολίτης από τη δημόσια διοίκηση, η καλύτερη και ταχύτερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία και στην Υγεία». «Για να γίνουμε αποτελεσματικότεροι στο έργο μας και στις προτεραιότητές μας, χρειάζεται καλύτερος και πιο ολοκληρωμένος συντονισμός, ίσως περισσότεροι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι, ενδεχομένως και αλλαγές σε πρόσωπα» λέει ο κ. Παπαδημούλης.

    [02] Μ. Λαζαρίδης: «Η χώρα είναι στην εντατική και χρειάζεται επειγόντως οξυγόνο για να αναπνεύσει»

    «Η παραμονή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία βουλιάζει την οικονομία, κοστίζει ακριβά στην κοινωνία και επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους. Η χώρα είναι στην εντατική και χρειάζεται επειγόντως οξυγόνο για να αναπνεύσει. Χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις», ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης.

    Και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά εξαϋλώνεται και δεν θα φτάσει μέχρι το τέλος της θητείας του. Είναι ήδη μια Κυβέρνηση σε αποδρομή? Φοβόμαστε να μην σκάσει η χώρα στα χέρια αυτής της επικίνδυνης Κυβέρνησης. Όσο παραμένει τόσο οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Γι' αυτό, επιμένουμε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Έπρεπε να είχαν φύγει χθες. Τσίπρας και Καμμένος δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Φαίνεται ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν την οικονομία στην ανάπτυξη και στην έξοδο στις αγορές. Την ίδια ώρα δεσμεύουν τη χώρα για το 2019 και το 2020, δηλαδή μετά το τέλος του τρίτου, δικού τους Μνημονίου. Επιβάλλουν έτσι το τέταρτο Μνημόνιο».

    Αναφερόμενος στη συμφωνία της Μάλτας, ο κ. Λαζαρίδης αφού τονίζει πως η πατρότητα των μέτρων είναι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων και των ιδεοληψιών της Κυβέρνησης, υπογραμμίζει: «Τα μέτρα έχουν την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου. Οι πολίτες γνωρίζουν καλά ότι είναι η συνέπεια της ανικανότητας, της ιδεοληψίας και της καθυστέρησης της Κυβέρνησης. Και το γνωρίζουν ακόμα περισσότερο οι οικονομικά ασθενέστεροι που θα σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος».

    Ο κ. Λαζαρίδης υπογραμμίζει επίσης ότι το εθνικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, για την έξοδο από την κρίση, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο τις δυσμενείς για τους πολίτες συμφωνίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι συμφωνίες, όλες οι συμφωνίες, μπορούν να τροποποιηθούν? Αυτό που εμείς λέμε ως Νέα Δημοκρατία είναι ότι θα προτάξουμε ένα δικό μας εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Με μείωση φόρων και εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις στο Κράτος και την οικονομία. Και χτίζοντας την αξιοπιστία που απαιτείται θα συζητήσουμε με τους εταίρους μας τη βελτίωση του δημοσιονομικού πλαισίου και του μείγματος πολιτικής».

    [03] Το 2017 θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά στην ιστορία του τουρισμού μας

    Τουλάχιστον 150 νέες αεροπορικές συνδέσεις και 6.000 επιπλέον πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας προαναγγέλλει για φέτος η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά σε συνέντευξή της στη Βραδυνή της Κυριακής. Όπως σημειώνει θα αφορούν, μεταξύ άλλων προορισμούς όπως «Κως, Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Άκτιο και Θεσσαλονίκη» ενώ συμπληρώνει ότι «οι νέες συνδέσεις προέρχονται από μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών πόλεων, αλλά και από χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ και ο Λίβανος».

    Σύμφωνα, μάλιστα με όσα αναφέρει στη συνέντευξή της η υπουργός, στο αεροδρόμιο της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί νέες απευθείας συνδέσεις από χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ και άλλων διεθνών αγορών.

    Αναφορικά με τις νέες τουριστικές αγορές, μιλάει για άνοιγμα σε Μέση Ανατολή, Κίνα και Ν. Κορέα «από τις οποίες είχαμε άμεσα διψήφια αύξηση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων και συνεχίζουμε το 2017 ακόμη πιο δυναμικά». Η κ Κουντουρά τονίζει ότι το 2017 θα υπάρχει αύξηση των Ινδών τουριστών κατά 30%, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις βίζες.

    Για φέτος, επισημαίνει, ότι οι προκρατήσεις από όλες τις ξένες αγορές ?παραδοσιακές και νέες? είναι αυξημένες από 15% έως 70% σε σχέση με το 2016, και όλα δείχνουν άκρως ενθαρρυντικά. «Το 2017 θα αποτελέσει, εκτός απροόπτου, την καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά στην ιστορία του τουρισμού μας» λέει χαρακτηριστικά.

    Ιδιαίτερη βάση δίνει στο χειμερινό τουρισμό, αναφέροντας τις ενέργειες που γίνονται για τον πολιτιστικό, ιατρικό, αθλητικό τουρισμό, τις θρησκευτικές - προσκηνυματικές περιηγήσεις, κ.λπ. Αναφέρεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ, στα οποία περιλαμβάνεται και ένα 120 εκατομμυρίων ευρώ για νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, το οποίο θα προκηρυχθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

    [04] Οι Άγγελοι της Χαράς στο πλευρό μικρών ασθενών

    Ένα ανοιξιάτικο, αλλά βροχερό απόγευμα στο Παίδων Αγία Σοφία. Νοσηλεύτριες περνούν από τα δωμάτια του νοσοκομείου για να ενημερώσουν γονείς και μικρούς ασθενείς ότι σε λίγη ώρα αρχίζει η θεατρική παράσταση στον πρώτο όροφο.

    Ένας χώρος κοντά στην είσοδο με παιδάκια, που κάποια φωνάζουν, άλλα θέλουν να αγγίξουν τα μουσικά όργανα της θεατρικής ομάδας, κάποια άλλα είναι λίγο πιο διστακτικά, γαντζωμένα στις μαμάδες τους. Αυτό που κυριαρχεί αρχικά είναι οι φωνές και τα γέλια των πιο ζωηρών. Όσο η ώρα περνάει και το μάτι παρατηρεί τις λεπτομέρειες διαπιστώνει κανείς ότι οι μικροί ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, που δεν αποτελούν όμως εμπόδιο για το «ταξίδι».

    Και η παράσταση «Η Μαγική Βαλίτσα» αρχίζει... δύο άνδρες και μία γυναίκα αποτελούν το θίασο «Οι Άγγελοι της Χαράς», που θα προσπαθήσει να κάνει πιο ευχάριστο το επόμενο μισάωρο για τους μικρούς θεατές, μακριά από βελόνες, ορούς, αντιβιώσεις και τις λευκές φορεσιές γιατρών και νοσηλευτριών. Να τα μεταφέρουν σε έναν κόσμο πολύχρωμο, με νότες, παιχνίδι και φαντασία.

    «Πώς σε λένε;» ρωτάει ο κυβερνήτης του (φανταστικού) πλοίου... το (φανταστικό) πλήρωμά του... Άννα! Μαχμούντ! Στέλλα! Γιάννη! Αμπντούλ! Χαμόγελο... ξαναρωτάει ο καπετάνιος «πώς σε λένε;», η απάντηση της μικρής: ένα πρόσωπο-χαμόγελο, δυο καστανά μάτια που λάμπουν... Αμηχανία για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ακουστεί η φωνή της μαμάς «είναι κωφή»...

    Το ταξίδι αρχίζει και το πλοίο συναντάει φουρτούνες, δυσκολίες που το βγάζουν από την πορεία του, όμως δεν το βάζει κάτω και είναι έτοιμο να ξεπεράσει όποιο εμπόδιο συναντήσει... Φτάνει χάρη στη Μαγική Βαλίτσα στη χώρα των ευχών κι ένας μετά τον άλλον οι ναύτες εκφράζουν την ευχή τους: «Να είναι όλα τα παιδιά καλά!», «Μια μπάλα», «Να μην υπάρχει καρκίνος», «Να γίνουν όλα τα παιδιά καλά»... «να είναι όλα τα παιδιά καλά»... ακούγεται συνεχώς, από όλους, ναύτες και θεατές? Ακολουθούν τραγούδι και χορός... τα παιδάκια χειροκροτούν ηθοποιούς και τους εαυτούς τους και αποχωρούν...

    Ο χώρος αδειάζει, οι χαρούμενοι ήχοι σωπαίνουν, οι μικροί ασθενείς επιστρέφουν στα δωμάτιά τους, μένουν εκεί μόνες οι ευχές που ακούστηκαν λίγη ώρα πριν, από τα παιδικά χείλη, να περιμένουν να υλοποιηθούν...

    Η Αγγελική - Αριάδνη Βούλγαρη που βρίσκεται στη γενική διεύθυνση των «Αγγέλων της Χαράς» μιλάει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το ταξίδι της προσφοράς.

    Οι «Άγγελοι της Χαράς» ξεκίνησαν το ταξίδι της προσφοράς το 2011. Αρχικά, δύο άτομα που έχουν γίνει σήμερα δέκα. «Είμαστε 10 καλλιτέχνες διαφορετικών ειδικοτήτων και ...πολλαπλών ικανοτήτων. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, σκηνοθέτες, συγγραφείς θεατρικών έργων, εικαστικοί και εμψυχωτές. Κάποιοι απ' αυτούς έχουν και άλλες σπουδές στο βιογραφικό τους που σχετίζονται με τη θεραπεία, όπως ψυχολόγοι, μουσικοθεραπευτές» λέει στο Πρακτορείο η κ. Βούλγαρη.

    «Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να προσφέρουμε, είναι κάτι που μας φέρνει πιο κοντά στο λόγο της ενσάρκωσής μας. Οπότε στην ουσία, η ανάγκη υπήρχε πάντοτε μέσα μας, απλά κάποια στιγμή μας δόθηκε η ευκαιρία να το κάνουμε συστηματικά και "επαγγελματικά"».

    «Είναι για μας μεγάλη ιστορία να μπαίνουμε σε ένα νοσοκομείο, σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων ή σε ένα ίδρυμα παιδικής προστασίας και να αλλάζουμε την ενέργεια εκεί μέσα» εξομολογείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βούλγαρη και εξηγεί την αποστολή των Αγγέλων: «Δεν πρέπει να τους κάνουμε να νιώσουν καλά, ούτε και μπορούμε - για να είμαστε ακριβείς και αληθινοί. Για να νιώσει κάποιος καλά χρειάζεται απλώς να "θυμηθεί" και να επανασυνδεθεί με το φως μέσα του, πιο απλά να στρέψει την προσοχή του στη χαρά που έχει μέσα του, ακόμα και αν προσωρινά αυτή η χαρά έχει καλυφθεί από ένα σύννεφο θλίψης λόγω κάποιας πιθανής ασθένειας».

    «Αυτό που κάνουμε εμείς είναι απλά να καθοδηγούμε την προσοχή τους σε αυτά τα φωτεινά κομμάτια μέσα τους, το υπόλοιπο το κάνει μόνος του ο κάθε άνθρωπος (είτε είναι παιδί είτε ηλικιωμένος). Δεν είναι εύκολο, αλλά τίποτα που είναι όμορφο δεν είναι συνήθως εύκολο. Πολλές φορές παρομοιάζουμε αστειευόμενοι τους εαυτούς μας σαν τις "ειδικές δυνάμεις" ενός στρατού , σαν την "πρώτη γραμμή" σε μια μάχη», τονίζει η κ. Βούλγαρη.

    Ο πόνος των θεατών, όπως είναι αναμενόμενο, δεν τους αφήνει ασυγκίνητους: «Είναι ανθρώπινο να επηρεάζεσαι από αυτό που βλέπεις μέσα στα νοσοκομεία. Από τον πόνο ενός μικρού παιδιού που υποφέρει, από τη λύπη ενός παραιτημένου από τη ζωή ηλικιωμένου ή από την απόγνωση ενός εγκαταλειμμένου παιδιού. Παρολ' αυτά μέσα στην εκπαίδευση ενός "Αγγέλου", είναι τόσο ο τρόπος που μπαίνει στη διαδικασία (είτε είναι παράσταση θεατρική, είτε επίσκεψη μας σε ένα δωμάτιο στο ογκολογικό, είτε κάποιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε ένα παιδοψυχιατρικό τμήμα), όσο και ο τρόπος που βγαίνει απ' αυτήν».

    Τα παιδιά μετά από κάθε παράσταση είναι πιο φωτεινά και χαμογελαστά. Όπως περιγράφει: «Η καρδιά τους έχει δονηθεί και αισθάνομαι ότι έχουν πάρει κουράγιο και δύναμη. Τα βλέπεις ενώ στην αρχή είναι "βαριά" και κουρασμένα, μετά έχουν βγάλει φτερά. Σαν ...Άγγελοι επί της Γης. Όσο για τους ηλικιωμένους... έχουν επανέλθει σε κάτι "παιδικό"».

    Οι Άγγελοι δραστηριοποιούνται σε τρεις πυλώνες: Νοσοκομεία Παίδων, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας και Ειδικά Σχολεία.

    Έχουν καθημερινή εμφάνιση σε όλα τα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας (Αγλ. Κυριακού, Αγ. Σοφία, Πεντέλης, Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μ.Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ»).

    Υλοποιούν καλλιτεχνικά-εκπαιδευτικά εβδομαδιαία προγράμματα και στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων Παίδων Αγία Σοφία και Αγλ. Κυριακού. Κάθε μήνα επισκέπτονται κάποιο διαφορετικό Ειδικό Σχολείο. Επίσης, ανά μήνα επισκέπτονται 14 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Και ως προς τα Ιδρύματα Παιδικής Προστασίας, αυτή την περίοδο επισκέπτονται τρία διαφορετικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής (Χριστοδούλειο Ίδρυμα στο Χαϊδάρι , Χατζηκυριάκειο στον Πειραιά και Χατζηπατέρειο στη Μεταμόρφωση).

    «Μόλις βρούμε ένα van χορηγία θα αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε και στα αιτήματα των ιδρυμάτων που μας καλούν με τόση επιμονή και που είναι στην ελληνική επαρχία!» συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Βούλγαρη.

    [05] Δωδεκάωρη περιφορά των Επιταφίων στην Κέρκυρα

    Τη Μεγάλη Παρασκευή το κερκυραϊκό Πάσχα πλησιάζει στο ζενίθ του. Οι εκκλησίες, Ορθόδοξες και Καθολικές, γεμίζουν από πιστούς που σπεύδουν να παρακολουθήσουν την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά του νεκρού Ιησού σε κατάλευκο σεντόνι. Ακολουθεί ο στολισμός των Επιταφίων. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην Κέρκυρα είναι ότι από τις 12.30 το μεσημέρι ξεκινά η περιφορά των Επιταφίων στα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες της πόλης, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 10.00 το βράδυ με την περιφορά του Επιταφίου της Μητροπόλεως.

    Η περιφορά όλων των Επιταφίων της Κέρκυρας θα γίνει με συγκεκριμένη σειρά και τάξη. Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το «κόρο», τη χορωδία, μια Φιλαρμονική, τις «τόρτσες», μεγάλα κεριά, τα «μανουάλια» ,βενετσιάνικα φανάρια, τις πανύψηλες «σκόλες» δηλαδή τα λάβαρα και τα φλάμπουρα. Οι χορωδίες των Ιερών Ναών και ιδιαίτερα της Μητροπόλεως, καθώς και η Δημοτική Χορωδία, ψάλλουν κατανυκτικά τα «Εγκώμια», ενώ τα αρμόζοντα ακροάματα από τις μπάντες των φιλαρμονικών περιλαμβάνουν διασκευές από τα κλασικά έργα: «Adagio» του Albinoni, από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, τη «Marcia Funebre» του Verdi, από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος , καθώς και την πένθιμη ελεγεία, «Sventura» του Mariani και το «Πένθιμο Εμβατήριο» του Chopin από τη Φιλαρμονική Εταιρεία «Καποδίστριας». Τους εκάστοτε Επιταφίους συνοδεύουν σχολεία, τμήματα προσκόπων, τμήματα οδηγών και τα ασπροντυμένα κοριτσάκια κρατώντας καλαθάκια, γεμάτα με πολύχρωμα λουλούδια που ραίνουν τους πιστούς.

    Όπως είθισται κάθε χρόνο η πρώτη περιφορά του Επιταφίου γίνεται από τον Ιερό Ναό Αγίου Αρτεμίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κέρκυρας και ολοκληρώνεται με την περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού της Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης. Μόνο η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα δεν θα γίνει εξωτερικά σήμερα. Θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9.00 το πρωί. Είναι ο μόνος επιτάφιος που η περιφορά του γίνεται το Μεγάλο Σάββατο. Το έθιμο διατηρείται από το 1574 όταν οι Βενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο. Έτσι οι Κερκυραίοι από τότε βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, που στη συγκεκριμένη λιτανεία ο 'Αγιος έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου και πίσω ακολουθεί ο Επιτάφιος. Είναι η αρχαιότερη λιτανεία και η πιο επιβλητική από τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος, που καθιερώθηκε σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία. Η πομπή κινείται ρυθμικά με τους πένθιμους ήχους των τριών Φιλαρμονικών της πόλης. Μετά το τέλος της λιτανείας ο 'Αγιος Σπυρίδωνας θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.

    Κατά την κορύφωση της περιφοράς των Επιταφίων, με τον Επιτάφιο της Μητροπόλεως, η Κέρκυρα βυθίζεται σε απόλυτη κατάνυξη. Παντού τοποθετούνται κεριά στερεωμένα σε μικρές βάσεις και ανάβονται κατά την περιφορά του Επιταφίου, όλα μια μακριά ίσια φωτεινή γραμμή. Τον Επιτάφιο της Μητροπόλεως, συνοδεύει ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές του τόπου, όλες οι Φιλαρμονικές Εταιρείες της Κέρκυρας, που παίζουν πένθιμα εμβατήρια, χορωδίες, οι Κερκυραίοι και χιλιάδες επισκέπτες που βρίσκονται ήδη στο νησί.

    [06] Θετικές οι πρώτες εντυπώσεις των οδηγών που χρησιμοποιούν τους νέους αυτοκινητόδρομους για την πασχαλινή έξοδο

    Η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα άρχισε να δοκιμάζει από χθες σε πραγματικές συνθήκες τις Εθνικές Οδούς Αθηνών-Θεσσαλονίκης (ιδιαίτερα τις σήραγγες των Τεμπών), Αθηνών-Πατρών, αλλά και εκτεταμένα τμήματα της Ιονίας Οδού (σήραγγες Κλόκοβας).

    Δρόμοι που στο παρελθόν βάφτηκαν με αίμα χιλιάδων Ελλήνων, δρόμοι που όσοι τους διάβηκαν βίωσαν την ταλαιπωρία, την απόγνωση, το φόβο αλλά και το θρήνο. Τα διαβόητα για αυτούς του λόγους Τέμπη, και η Κορίνθου- Πατρών είναι πια ολοκληρωμένοι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με ιδιώτες και επαγγελματίες οδηγούς με την ευκαιρία των μετακινήσεων για τις ημέρες του Πάσχα και καταγράφει σε ένα οδοιπορικό τις πρώτες εντυπώσεις από τη χρήση του νέου οδικού χάρτη της Ελλάδας.

    Το θέμα ετοίμασαν οι ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ηλίας Σκυλλάκος, Ηλίας Κάνιστρας και Άννυ Ταπάσκου με το συντονισμό του Κυριάκου Κορτέση.

    Με τις καλύτερες εντυπώσεις έμειναν οι πρώτοι εκδρομείς του Πάσχα από το νέο αυτοκινητόδρομο και τις σήραγγες των Τεμπών

    Με τις καλύτερες εντυπώσεις φαίνεται πως έμειναν οι πρώτοι εκδρομείς του Πάσχα που χρησιμοποίησαν τον νέο αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Θεσσαλονίκης και τις τρεις δίδυμες σήραγγες που παρακάμπτουν την κοιλάδα των Τεμπών.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε χθες Πέμπτη στο ΣΕΑ Σκοτίνας και στο ΣΕΑ Ευαγγελισμού και συνομίλησε με κάποιους από τους οδηγούς που για πρώτη φορά διέσχισαν τις νέες σήραγγες των Τεμπών τόσο με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, όσο και προς Αθήνα.

    «Εξαιρετικός δρόμος όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα. Ήδη διαπιστώνω πως έχει μειωθεί ο χρόνος του ταξιδιού μου» αναφέρει η κ. Μαίρη από την Αθήνα που ταξίδεψε χθες Μεγάλη Πέμπτη από την πρωτεύουσα για τα Νέα Μουδανιά.

    Αντίστοιχα και η κ. Σοφία η οποία τόνισε πως μειώθηκε σημαντικά ο χρόνος του ταξιδιού προς Θεσσαλονίκη, ενώ βέβαια θεωρεί πως το κόστος των διοδίων είναι μεγάλο.

    Ο κ. Θοδωρής, ταξιδιώτης από την Αθήνα προς τα Γιαννιτσά διέσχισε για πρώτη φορά τις τρείς σήραγγες των Τεμπών και χαρακτήρισε τον δρόμο «απίθανο» και το έργο «σημαντικό για όσους ταξιδεύουν».

    Και κάπου, εκεί ένα πούλμαν από την Αθήνα με προορισμό την Μολδαβία σταμάτησε για λίγα λεπτά στο ΣΕΑ της Σκοτίνας .«Θαύμα ο δρόμος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημήτρης οδηγός λεωφορείου για πάνω από 20 χρόνια.

    «Αυτό το δρόμο τον διασχίζω πάρα πολλά χρόνια. Σήμερα ήταν το πρώτο μου ταξίδι μέσα από τις σήραγγες των Τεμπών, ενώ παλαιότερα όταν διασχίζαμε την κοιλάδα των Τεμπών ήταν σαν πηγαίναμε στον πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά.

    Για το σημαντικό ζήτημα της ασφάλειας μίλησε ο κ. Θανάσης από τη Λάρισα όπου ταξίδεψε για τις γιορτές του Πάσχα προς την Κατερίνη μαζί με την σύζυγο του και τον 2χρονο γιο του. Ο ίδιος είπε πως το έργο είναι σημαντικό και το ταξίδι προς την Κατερίνη ξεκούραστο και ασφαλές, και δεν υπάρχει φόβος ειδικά σε όσους έχουν οικογένεια με μικρά παιδιά.

    Από τη μεριά του ο κ. Δημήτρης από το Κιλκίς διέσχισε τις σήραγγες των Τεμπών με το αυτοκίνητο του και σταμάτησε για λίγο στο ΣΕΑ του Ευαγγελισμού. Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο. «Εντυπωσιαστήκαμε, ήταν εκπληκτικός ο δρόμος και για τέτοιες περιπτώσεις χαλάλι και τα διόδια» είπε, καθώς αναχωρούσε με κατεύθυνση τη Λαμία για τις γιορτές του Πάσχα.

    Σημειώνεται πως το τμήμα του αυτοκινητόδρομου στα Τέμπη που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και αλλάζει ουσιαστικά τον οδικό χάρτη της χώρας, περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο 25 χιλιομέτρων, τρεις δίδυμες υπερσύγχρονες σήραγγες που παρακάμπτουν την κοιλάδα των Τεμπών, αλλά και τις γέφυρες που οδηγούν στις σήραγγες. Οι σήραγγες έχουν μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα, ενώ ξεχωρίζει αυτή των Τεμπών, η οποία είναι 6 χιλιόμετρα και θεωρείται η μεγαλύτερη σήραγγα των Βαλκανίων.

    Η ασφάλεια και ο μικρότερος χρόνος διάρκειας του ταξιδιού έχουν ικανοποιήσει οδηγούς και επιβάτες που κινήθηκαν, στον νέο αυτοκινητόδρομο της Πατρών ? Κορίνθου, αλλά και στα μεγάλα τμήματα της «Ιονίας Οδού», που έχουν ήδη δοθεί στην κυκλοφορία και μίλησαν στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ για την εμπειρία τους.

    Το ΑΠΕ ? ΜΠΕ τους συνάντησε στην Μακύνεια, λίγο έξω από το Αντίρριο. Εκεί σταματούν, για λίγα λεπτά ξεκούρασης, πολλοί οδηγοί, που είτε έρχονται από την Αθήνα με προορισμό την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου, είτε μεταβαίνουν από τις ίδιες περιοχές προς την πρωτεύουσα ή σε πόλεις

    της Πελοποννήσου.

    Πατρών-Κορίνθου

    Ο γνωστός σεφ Έκτορας Μποτρίνι κάνοντας μία στάση πριν συνεχίσει το ταξίδι του για την Κέρκυρα περιέγραψε εν συντομία τη διαδρομή από την Πάτρα στην Αθήνα, μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου: «Παρότι συναντήσαμε αρκετή κίνηση, ο δρόμος σε σχέση με πριν είναι σε άλλο επίπεδο.» Σίγουρα, πρόσθεσε, «υπάρχουν σημεία που θέλουν προσοχή, αλλά δεν υπάρχει σύγκριση με αυτό που ήταν πριν». Ακόμη ανέφερε ότι «θέλω να τονίσω κάτι που το θεωρώ πολύ σημαντικό: Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού νοιώθαμε ασφαλείς και πιστεύω ότι έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά».

    «Μέσα σε μόλις 50 λεπτά φθάσαμε από την Κόρινθο στην Πάτρα», δήλωσαν με ικανοποίηση η Όλγα και ο Ανδρέας και όπως πρόσθεσαν, «το ταξίδι δεν μας κούρασε καθόλου». Παράλληλα σημείωσαν ότι «ταξιδέψαμε με ασφάλεια και δεν φοβόμασταν όπως παλιά».

    «Ο δρόμος Κορίνθου ? Πατρών είναι πάρα πολύ καλός», λέει ο Γιώργος που έκανε το ταξίδι από την Αθήνα στην Πάτρα μέσα σε δύο ώρες, ενώ όπως τόνισε, «είναι σημαντικό το γεγονός, ότι πλέον μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και ταχύτητα».

    «Επειδή κάνουμε αυτή τη διαδρομή 25 χρόνια, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια είχαμε ταλαιπωρηθεί απίστευτα», ανέφερε Αντώνης Φιλώρας. Τώρα πρόσθεσε «ο νέος δρόμος μου φάνηκε πολύ πιο ξεκούραστος και σαφώς πιο βελτιωμένος».

    Ο Γιώργος Γουρδούπης ιδιοκτήτης ταξί στην Πάτρα, χαρακτηρίζει τον αυτοκινητόδρομο Πατρών ? Κορίνθου παρά πολύ καλό, τονίζοντας ότι «πλέον θα φθάνουμε στον προορισμό μας με ασφάλεια». Επίσης αναφέρει ότι θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό και φέρνει ως παράδειγμα τουρίστες που φθάνουν με πλοίο στην Πάτρα και συνεχίζουν οδικώς προς την Αθήνα. «Γνωρίζω οικογένεια Βρετανών που τα τελευταία χρόνια κάνουν διακοπές στην Ελλάδα και κάθε φορά με ρωτούσαν πότε επιτέλους θα κατασκευαστεί ο δρόμος. Φέτος, αν έλθουν, πιστεύω ότι θα μείνουν ικανοποιημένοι».

    Ιόνια Οδός

    Ο Μάξιμος Κατωπόδης, οδηγός υπεραστικού λεωφορείου, ο οποίος ερχόταν από τη Λευκάδα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ασφάλειας στο δρόμο. «Μπορεί πλέον να κερδίζεις χρόνο με τους νέους αυτοκινητόδρομους, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ασφάλεια».

    Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχουν δει τα μάτια μας, γινόταν κυριολεκτικά πόλεμος και όποιος ήταν τυχερός περνούσε. Χύθηκε τόσο αίμα τα προηγούμενα χρόνια που τα εικονοστάσια ήταν περισσότερα από τις στροφές». Όσο για τους νέους αυτοκινητόδρομους, τόνισε ότι «η διαδρομή είναι τέλεια».

    Εξαιρετικές χαρακτήρισε τις σήραγγες της Κλόκοβας στην «Ιονία Οδό» ο Ελευθέριος Κοβάτσος, ερχόμενος με λεωφορείο από την Πρέβεζα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «πλέον με τους νέους αυτοκινητόδρομους, το ταξίδι είναι πολύ πιο σύντομο».

    Ένας ακόμη επιβάτης λεωφορείου, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ερχόταν από Λευκάδα, υπογράμμισε ότι «τελείωσε η πολύχρονη ταλαιπωρία μας και τώρα πια θα φθάνουμε στην Αθήνα μισή ώρα νωρίτερα σε σχέση με πριν».

    Ο Δημήτρης ερχόταν από την Άρτα και τόνισε ότι το ταξίδι πια διαρκεί λιγότερο χρόνο, μην ξεχνώντας όμως τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν:«Παλαιότερα κάναμε το ταξίδι από την Άρτα στο Αίγιο σε τέσσερις ώρες, φθάσαμε στις δυόμισι, πέσαμε στις δύο και τώρα θα το κάνουμε περίπου μιάμιση ώρα».

    «Το ταξίδι ήταν θαυμάσιο» ανέφερε ο Ζάχος Σαχίνης που ερχόταν από την Καστοριά και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με πριν. Όσον αφορά στη χρονική απόσταση είπε ότι «είναι πλέον άλλο πράγμα», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «πολύ καλό» το δρόμο.

    Ο Γιώργος Βλάχος μαζί με την οικογένειά του ερχόταν από τα Ιωάννινα και είχε προορισμό την Αθήνα.

    «Πολύ καλός ο δρόμος, καμία σχέση με το παρελθόν είναι η μέρα με τη νύχτα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κάναμε την απόσταση από τα Ιωάννινα στο Αντίρριο μέσα σε μια ώρα και 50 λεπτά.» Όσο για το τούνελ της Κλόκοβας είπε ότι «γλιτώνεις πια τις στροφές της Παλιοβούνας».

    Κέρκυρα: Η «Ιόνια Οδός» φέρνει την Κέρκυρα πιο κοντά. «Φτάσαμε γρήγορα και με ασφάλεια» δηλώνουν ταξιδιώτες

    Απόλυτα ικανοποιημένοι δήλωσαν οι οδηγοί που έφτασαν νωρίς το απόγευμα στο λιμάνι της Κέρκυρας χρησιμοποιώντας την Ιονία Οδό, μετά και την παράδοση σε κυκλοφορία της σήραγγας της Kλόκοβας.

    «Φτάσαμε με μεγάλη ασφάλεια και πολύ νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημήτρης Π. που έρχεται πρώτη φορά στην Κέρκυρα με την οικογένεια του για τις μέρες του Πάσχα. «Μέχρι τώρα δεν το ρισκάραμε γιατί ήταν επικίνδυνα και χρονοβόρα διαδικασία. Τώρα κάναμε μόλις τρεισήμισι ώρες να φτάσουμε από Πελοπόννησο στην Ηγουμενίτσα» θα συμπληρώσει.

    Για πολλούς και το ταξίδι Αθήνα-Ηγουμενίτσα, που κάποτε θύμιζε άθλο, σήμερα φένεται πως είναι απόλυτα προσιτό και ευχάριστο.

    «Ως γυναίκα οδηγός είχα τις επιφυλάξεις μου να ταξιδέψω μόνη μου με τα παιδιά από Αθήνα. Ήταν πάντα αναγκασμένος ο σύζυγος, που εργάζεται στην Κέρκυρα να έρθει να μας πάρει, ή να πάρουμε αεροπλάνο. Σήμερα τα κατάφερα και μόνη μου, νιώθοντας απόλυτη ασφάλεια, ενώ θα έχω να το λέω πως έφτασα στην Ηγουμενίτσα από Αθήνα μέσα σε τρεις ώρες» θα πει ενθουσιασμένη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ελένη Γ.

    «Ο νέος αυτοκινητόδρομος εκτός ότι μας παρέχει ασφάλεια, μας εξασφαλίζει και χρήματα στην τσέπη» θα πει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεμιστοκλής που εξηγεί ότι «τα λιγότερα χιλιόμετρα εξασφαλίζουν και χρόνο και χρήμα»

    Δεν είναι βέβαια και λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για τα διόδια που θα είναι σε ισχύ μετά τις ημέρες του Πάσχα.

    [07] Η Ουάσινγκτον εξετάζει «τις στρατιωτικές της επιλογές» για να απαντήσει στην Πιόνγκγιανγκ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

    Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις στρατιωτικές τους επιλογές για να απαντήσουν στη συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε σήμερα ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον περιμένει ότι η Πιόνγκγιανγκ θα προχωρήσει σε νέα δοκιμή είτε βαλλιστικού είτε πυρηνικού πυραύλου και το μόνο ερώτημα είναι το «πότε».

    «Ήδη εξετάζονται οι στρατιωτικές επιλογές», δήλωσε ένας σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Εκτιμώντας ότι μια νέα δοκιμή βαλλιστικού ή πυρηνικού πυραύλου είναι «πιθανή», ο αξιωματούχος αυτός πρόσθεσε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν: «Δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει, συνεχίζει να αναπτύσσει το πρόγραμμά του, συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Με αυτό το καθεστώς το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί, αλλά απλώς πότε». «Φυσικά οι υπηρεσίες Πληροφοριών κρατούν ενήμερους τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο», πρόσθεσε.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ξανά χθες Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα ασχοληθούν με το βορειοκορεατικό «πρόβλημα» με ή χωρίς την Κίνα. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Βόρεια Κορέα θα γιορτάσει την 105η επέτειο από τη γέννηση του Κιμ Ιλ-Σουνγκ με μια νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ή ακόμη και με μια έκτη πυρηνική δοκιμή. Στο μεταξύ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα την Κυριακή, τονίζοντας την δέσμευση της χώρας του προς τη Σεούλ. Με την επίσκεψη αυτή ο Πενς ξεκινά την πρώτη του περιοδεία ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στην Ασία.

    [08] Την ικανοποίησή του για το πλήγμα στο Αφγανιστάν εξέφρασε ο Τραμπ

    Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους, την επονομαζόμενη «μητέρα όλων των βομβών», σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη στο Αφγανιστάν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας την περηφάνια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Είμαι πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

    «Τους έχω δώσει λευκή επιταγή (?) Ειλικρινά για αυτό τον λόγο έχουν σημειώσει τόσες επιτυχίες τον τελευταίο καιρό. Αν συγκρίνετε τι συνέβη τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες με όσα συνέβησαν τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα δείτε τεράστια διαφορά», πρόσθεσε. Η βόμβα BGU-43, η ισχύς της οποίας ισοδυναμεί με περίπου 11 τόνους ΤΝΤ, έπληξε το απόγευμα της Πέμπτης «μια σειρά από σήραγγες» στις 19:00 τοπική ώρα σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

    «Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ. Η περιοχή τυλίχθηκε από τεράστιες φλόγες», δήλωσε ο Εσμαΐλ Σινουάρι κυβερνήτης της περιοχής Ατσίν. «Ο εχθρός υπέστη μεγάλες απώλειες», επεσήμανε από την πλευρά του ο Σαχουσάιν Μουρταζάουι εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας.

    Πάντως σύμφωνα με τους αναλυτές η ρίψη αυτής της βόμβας δεν πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν, ενώ φαίνεται να είχε κυρίως στόχο να επιδείξει τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και να προειδοποιήσει χώρες όπως η Βόρεια Κορέα.

    «Το πλήγμα εναντίον μιας σειράς από σήραγγες στο Αφγανιστάν πιθανόν να προκάλεσε τον θάνατο 150 με 200 μελών του ΙΚ. Από αυτή την άποψη ήταν μια μέτρια επιτυχία», σχολίασε ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία του αμερικανικού στρατού Νταγκ ΜακΓκρέγκορ.

    Τριάντα έξι μαχητές του ΙΚ σκοτώθηκαν από τη σούπερ βόμβα των Αμερικανών, σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση

    Η ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν οι ΗΠΑ και η οποία ερρίφθη χθες Πέμπτη στο ανατολικό Αφγανιστάν κατέστρεψε ένα δίκτυο τούνελ που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος και σκότωσε τουλάχιστον 36 μαχητές, ανακοίνωσε σήμερα η αφγανική κυβέρνηση αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπήρξαν άμαχοι μεταξύ των θυμάτων.

    [09] Δ.Τζανακόπουλος: Η ώρα των εκλογών καθορίζεται από το Σύνταγμα, όχι από τη ΝΔ και τα συμφέροντα

    «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, και η ώρα τους καθορίζεται από το Σύνταγμα και όχι από την επιθυμία της ΝΔ και των συμφερόντων που εκπροσωπεί» Το μήνυμα αυτό στέλνει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μήνυμα που αποστέλλει σε όλους εκείνους που «μέχρι πρότινος προεξοφλούσαν εκλογές και ζητούσαν από τους δανειστές να μην κλείσουν την αξιολόγηση, για να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις».

    Είναι, συνεπώς, σαφές ότι «μπροστά στο νέο, τρίτο, στρατηγικό αδιέξοδο σε διάστημα σχεδόν ενός έτους, ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ και τα ολιγαρχικά συμφέροντα που έχουν συνασπιστεί γύρω τους, προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το σενάριο της κάλπης», δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Στην ίδια συνέντευξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αρνείται ότι «κάποιοι από τους δανειστές δεν θέλουν να καταγραφεί η Αριστερά ως η πολιτική δύναμη που θα βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία και διαρκώς προβάλλουν απαιτήσεις που έχουν πολιτική και όχι αμιγώς οικονομική στόχευση». Κάτι που γίνεται, όπως επισημαίνει, «στην προσπάθειά τους να αποκόψουν την κυβέρνηση από τις κοινωνικές της συμμαχίες και αναφορές. Το γεγονός όμως ότι το θέλουν, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το πετύχουν κιόλας», διαμηνύει ο Δ. Τζανακόπουλος.

    Γι' αυτό και, συνεχίζει, το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι «να ενισχύσουμε παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, να πολλαπλασιάσουμε τις πρωτοβουλίες εμβάθυνσης της δημοκρατίας και των ελευθεριών, να προχωρήσουμε στην ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους με τα περιορισμένα, πράγματι, μέσα που διαθέτουμε».

    Συμπερασματικά, «δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε το αποτέλεσμα της μάχης, αντίθετα πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους, δεν έχουμε άλλη πολιτική επιλογή», υπογραμμίζει.

    Ερωτηθείς δε, για τις εσωκομματικές συζητήσεις, θυμίζει ότι η συμφωνία της Μάλτας έγινε αποδεκτή από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με συντριπτικά ποσοστά, αναγνωρίζοντας πάντως τη δυνατότητα για ανησυχίες και διαφορετικούς στρατηγικούς προβληματισμούς στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου. Όμως -τονίζει- οι συλλογικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές και υπό το πρίσμα αυτό, καταθέτει την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι τόσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγείς και θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και των ιστορικών τους ευθυνών.

    Στο θέμα της διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για «συμβιβασμό βασισμένο σε αμοιβαίες υποχωρήσεις? ένα συμβιβασμό διαχειρίσιμο, και το βασικότερο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από το πρόγραμμα και την επιτροπεία». Και, παρά τις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ, ο Δ. Τζανακόπουλος εκτιμά ότι «είμαστε πια στην τελική ευθεία».

    Με δεδομένο εξάλλου τον όρο που θέτει η Γερμανία για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστεύει ότι «πολύ γρήγορα θα έχουμε και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων για το χρέος, αλλά και τον καθορισμό του δημοσιονομικού μονοπατιού για την περίοδο μετά το 2019». Αντιθέτως, η γερμανική απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί μία δεκαετία «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» -και αυτό «έχει γίνει κατανοητό και από τη γερμανική πλευρά», σημειώνει.

    Επαναλαμβάνει, τέλος, την κυβερνητική θέση ότι τα αρνητικά μέτρα θα εφαρμοσθούν «μονάχα υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, θα έχουν ενεργοποιηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους». Μάλιστα, ο Δ. Τζανακόπουλος ανοίγει «παράθυρο» επαναδιαπραγμάτευσης των αρνητικών μέτρων μετά το 2018, σε συνεργασία με τους δανειστές και εφόσον η πορεία της οικονομίας συνεχίζει να αποδίδει και πιάνονται οι στόχοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 April 2017 - 8:31:17 UTC