Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο ερώτημα «ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη», απαντά με άρθρο του στην «Αυγή» ο Γ. Δραγασάκης
  • [02] Δ. Παπαδημούλης: Στόχος να απαλλαγούμε από την επιτροπεία
  • [03] Γ.Ντάισελμπλουμ: Να διαλυθεί η Τρόικα
  • [04] Πολύχρωμη διαμαρτυρία για τις ανισότητες, τις διακρίσεις και την κλιματική αλλαγή
  • [05] Με 1-0 επικράτησε ο Παναθηναϊκός του Ολυμπιακού
  • [06] Για ναζιστικές πρακτικές κατηγορεί ο Ερντογάν τη Μέρκελ
  • [07] Να μπει ένα τέλος στη «φαντασίωση» ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ζητάει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

  • [01] Στο ερώτημα «ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη», απαντά με άρθρο του στην «Αυγή» ο Γ. Δραγασάκης

    «Η θέση της χώρας μας στο ευρώ είναι δεδομένη. Όμως δεν αρκεί να λέμε μόνο ότι θέλουμε να είμαστε στο ευρώ», επισημαίνει σε άρθρο του στην «Αυγή» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    Και συνεχίζει: «Το ερώτημα στο οποίο οφείλουμε να απαντήσουμε είναι ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίσιμη ιστορική συγκυρία στις ανάγκες της χώρας, της νεολαίας μας και του λαού. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζεται να σκεφτούμε και να συζητήσουμε σοβαρά ως κοινωνία και ως πολιτικές δυνάμεις τη νέα εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Αναπτυξιακή στρατηγική ταχείας μείωσης της ανεργίας, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος η οικονομική κρίση να μετατραπεί σε δημογραφική. Επίσης, χρειάζεται η εν λόγω στρατηγική να επιδιώκει το ταχύ κλείσιμο του νέου χάσματος που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια εντός της Ευρωζώνης».

    Σε άλλο σημείο του άρθρου του, υπό τον τίτλο «Ποια Ελλάδα σε ποια Ευρώπη», ο αντιπρόεδρος παρεμβαίνει στη συζήτηση για την «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων» σημειώνοντας: «Η ταχύτητα είναι σημαντική, όμως ακόμη πιο σημαντική είναι η κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε. Διαφορετικές ταχύτητες, λοιπόν, για την υλοποίηση ποιων στόχων, με ποια πολιτική;».

    Σύμφωνα με τη θέση που αναπτύσσει ο Γ. Δραγασάκης, «ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση θα μπορέσει να απαντήσει στην κρίση νομιμοποίησης της σημερινής Ε.Ε. και να ανακόψει την άνοδο της Ακροδεξιάς μόνο αν αφενός διαθέτει όραμα και δίνει μια αξιόπιστη προοπτική στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αφετέρου στηρίζεται σε μια προοδευτική κοινωνική ατζέντα που θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών. Και πριν από όλα, εκείνα που αφορούν την ανεργία, την κατοχύρωση της αξιοπρεπούς εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη διεύρυνση και την προσβασιμότητα στα κοινά αγαθά και βεβαίως την ασφάλεια των πολιτών».

    Και στο ερώτημα, τέλος, αν η χώρα μας δικαιούται να έχει λόγο στην ευρωπαϊκή πορεία, απαντά ως εξής: «Η θέση της Ελλάδας στον διάλογο και στο σχέδιο για το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να είναι ουσιαστική. Δεν συμμερίζομαι απόψεις οι οποίες λένε ότι λόγω της υπερχρέωσης της χώρας, λόγω της εξάρτησης από τον δανεισμό των θεσμών, η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει φωνή. Αντιθέτως, η Ελλάδα, παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί από την κρίση και από λανθασμένες πολιτικές διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και γεωστρατηγικό ρόλο που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Λέμε λοιπόν "ναι" στο άνοιγμα του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης και συμμετέχουμε σε αυτόν ενεργά, με θέσεις και απόψεις που υπηρετούν και συμφέροντα της χώρας σε συνάρτηση με τα συμφέροντα της Ευρώπης. Είμαστε υπέρ μιας Ευρώπης της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    [02] Δ. Παπαδημούλης: Στόχος να απαλλαγούμε από την επιτροπεία

    «Η Ευρώπη για να προχωρήσει πρέπει να αρχίσει να αρέσει και πάλι στους πολίτες της. Και για να αρέσει πρέπει να τους προσφέρει αυτά που τους έχει υποσχεθεί: Δουλειές, ασφάλεια, κράτος δικαίου, κοινωνικό κράτος. Η επικράτηση της Άκρας Δεξιάς θα σημάνει το τέλος της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και θα οδηγήσει στη διάλυση της Ευρώπης». Τα παραπάνω επισημαίνει σε άρθρο του για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Στο άρθρο που δημοσιεύει η ιστοσελίδα Popaganda.gr., ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει τον κίνδυνο, «αντί να προχωρήσει η τραπεζική και νομισματική ενοποίηση, με κοινωνικά χαρακτηριστικά και αναπτυξιακή ώθηση, να έχουμε διαίρεση της ίδιας της Ευρωζώνης». Πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία νέων τειχών ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή μέσα στην Ευρώπη ή μέσα στην Ευρωζώνη, ο διαχωρισμός μεταξύ Α' και Β' Εθνικής, επισημαίνει.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, τόνισε πως «στόχος στη συζήτηση που μόλις ξεκίνησε και θα προχωρήσει ουσιαστικά μετά τις γερμανικές εκλογές είναι να παραμείνουμε στην 1η ταχύτητα της ολοκλήρωσης της Ευρώπης και να απαλλαγούμε από την επιτροπεία».

    Και κλείνοντας, «ένα 6ο σενάριο, που δεν παρουσιάστηκε από τον κ. Γιούνκερ, θα μπορούσε να αφορά μια Ευρώπη που προχωράει με στόχο την ανάπτυξη, τη σύγκλιση, τη συνοχή, την ολοκλήρωση της νομισματικής και τραπεζικής ενοποίησης, με την παράλληλη έντονη εισαγωγή των κοινωνικών χαρακτηριστικών. Αυτό είναι και η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί στην ανερχόμενη Άκρα Δεξιά», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [03] Γ.Ντάισελμπλουμ: Να διαλυθεί η Τρόικα

    Η σημερινή δομή της τρόικας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να τερματιστεί, τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Αllgemeine Zeitung», ηοποία θα δημοσιευθεί στο φύλλο της Δευτέρας.

    «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ο ESM μακροπρόθεσμα γινόταν το ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Θα πρέπει να αποκτήσει έναν σαφή ηγετικό ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η σημερινή δομή της τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να διαλυθεί πλέον εντελώς, διευκρινίζει. «Η ΕΚΤ βλέπει το ρόλο της τρόικας όλο και πιο άβολα, και νομίζω σωστά», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ και επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει άλλα «σημαντικά καθήκοντα», στα οποία και θα πρέπει να επικεντρωθεί. Ο ΕΜΣ θα πρέπει να «αποκτήσει την τεχνική εμπειρία που διαθέτει σήμερα μόνο το ΔΝΤ», υποστηρίζει.

    Για το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα ο Ντάισελμπλουμ εκτιμά πως θα πρέπει να διατηρηθεί η σημερινή κατανομή των καθηκόντων. Ο ίδιος αναμένει ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει να μετάσχει στο πρόγραμμα. Θα ήταν «πολύ ευπρόσδεκτο», αν αυτό γινόταν πριν από το καλοκαίρι, αναφέρει και εκτιμά πως μια γρήγορη ολοκλήρωση της εν εξελίξει δεύτερης αξιολόγησης από τους πιστωτές είναι μάλλον δύσκολο και προσθέτει πως δεν πιστεύει πως οι θεσμοί θα την ολοκληρώσουν πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, τον Απρίλιο.

    «Τώρα πρέπει να προβληματιστούμε για το κόμμα μας»

    Ερωτηθείς για την καταστροφική ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει: «Χάσαμε το 75% των εδρών μας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με τον εαυτό μας και για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού δημοκρατικού κινήματος στην Ολλανδία, τώρα. Αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από το να μπούμε σε μια κυβέρνηση στην οποία τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολο απ? ό, τι στο παρελθόν».

    Για το μέλλον του ως επικεφαλής του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ σημειώνει ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018. Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, ο επικεφαλής της ομάδας του ευρώ θα πρέπει πάντως να είναι υπουργός. Ο Ντάισελμπλουμ τονίζει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να διευκρινίσουν μέχρι το τέλος της θητείας του τι θα πρέπει να γίνει. Όπως είπε, θα ήθελε να συζητήσει τους επόμενους μήνες με τους ομολόγους του για το θέμα αυτό και το προσωπικό μέλλον του.

    [04] Πολύχρωμη διαμαρτυρία για τις ανισότητες, τις διακρίσεις και την κλιματική αλλαγή

    Με χρωματιστά ρούχα και σφυρίχτρες στα χέρια διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι της Κυριακής εθελοντές, από διάφορες οργανώσεις, ενάντια στις ανισότητες, τις διακρίσεις και τα αίτια που γεννούν την κλιματική αλλαγή.

    Η πορεία που έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Break Free», ξεκίνησε από την Πλατεία Αριστοτέλους και ολοκληρώθηκε στον Λευκό Πύργο, ενώ το αποκορύφωμα των δράσεων θα είναι ο πολύχρωμος περίπατος στις 26 Μαρτίου στην Αθήνα.

    Το «Break Free» ξεκίνησε πέρυσι ως μία παγκόσμια «ομπρέλα» δράσεων σε 20 χώρες ενάντια στα ορυκτά καύσιμα και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας διαμορφώνονται και οι δράσεις, με πάντοτε τον ίδιο στόχο, «τη συλλογική διεκδίκηση για ένα βιώσιμο πλανήτη, με ισότητα και δικαιοσύνη», όπως αναφέρεται στην ελληνική ιστοσελίδα της Greenpeace.

    Σε όλο το διάστημα (12 - 31 Μαρτίου) κάθε οργάνωση ή πολίτης θα μπορεί να ενσωματώνει δράσεις και να μεγαλώσει τη συμμαχία μέσα από τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα προώθησης του κινήματος (https://gr.breakfree2017.org/). Φέτος, ήδη από τις 12 Μαρτίου, αλλά και έως το τέλος του μήνα υλοποιούνται εκατοντάδες δράσεις σε 35 χώρες.

    [05] Με 1-0 επικράτησε ο Παναθηναϊκός του Ολυμπιακού

    Απέναντι σε έναν... λίγο και κουρασμένο Ολυμπιακό, ο Παναθηναϊκός πήρε μία απόλυτα δίκαιη νίκη η οποία με βάση τη συνολική εικόνα του ματς και τις πολλές χαμένες ευκαιρίες των «πρασίνων» ήταν «φτωχή». Ο Καπίνο ήταν η μία -και βασικότερη- αιτία που οι γηπεδούχοι δεν πέτυχαν περισσότερα τέρματα, συν το γεγονός ότι οι παίκτες του Ουζουνίδη δεν ήταν αποτελεσματικοί στην τελική προσπάθεια. Έστω κι έτσι, όμως, το 18ο γκολ του Σουηδού στράικερ ήταν αρκετό για τους δώσει τη νίκη και τον Ολυμπιακό να ηττηθεί σε τρίο συνεχόμενο ντέρμπι που έδωσε μακριά από το Καραϊσκάκη (ΠΑΟΚ και ΑΕΚ τα προηγούμενα).

    Ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος στο πρώτο 45λεπτο κι αν δεν ήταν σε μεγάλη βραδιά ο Καπίνο, τότε το ντέρμπι των «αιωνίων» θα είχε κριθεί από πολύ νωρίς. Από τα πρώτα λεπτά η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη έδειξε τις διαθέσεις της και με ασφυκτικό πρέσινγκ σε όλο το γήπεδο και κυρίως έξω από τη μεγάλη περιοχή του Ολυμπιακού δεν επέτρεψε στους Πειραιώτες να οργανωθούν στη μεσαία γραμμή.

    Σε συνδυασμό με τα κενά που υπήρχαν στα πλάγια της ερυθρόλευκης άμυνας (κυρίως από την πλευρά του Σισοκό) οι γηπεδούχοι έκλεβαν τη μπάλα πολύ γρήγορα κι έβγαιναν απειλητικά προς την περιοχή των αντιπάλων. Με τη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού... απούσα (ο Ντομίνγκες δε μπορούσε να πάρει τη μπάλα και ο Μάρτινς ήταν... σε άλλο γήπεδο) ο Παναθηναϊκός δεν άργησε να ανοίξει το σκορ.

    Ο Μπεργκ με ευθύβολο σουτ έξω από την περιοχή στο 15΄, μετά την απόκρουση του Καπίνο στο τετ-α-τετ με τον Κλωναρίδη, έβαλε μπροστά το «τριφύλλι» (1-0). Στο 19΄ ο Κλωναρίδης έχασε απίστευτη ευκαιρία να κάνει το 2-0, όταν από τη μικρή περιοχή αστόχησε απελπιστικά. Ακολούθησαν μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους δύο σπουδαίες επεμβάσεις του Καπίνο σε φάουλ του Εμποκού κι άλλη μία κλασική ευκαιρία, με τον Κουλιμπαλί να αστοχεί από πολύ καλή θέση στην περιοχή.

    Ούτε μία φάση στην περιοχή του Παναθηναϊκού δε δημιούργησε στα πρώτα 45 λεπτά ο Ολυμπιακός, οι παίκτες του οποίου θα πρέπει να ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι που μπήκαν στ΄ αποδυτήρια με το σκορ μόνο στο 0-1.

    Βλέποντας την ομάδα του να έχει εμφανές πρόβλημα στη μεσαία γραμμή, ο Βασίλης Βούζας έβγαλε από το ματς τον «αόρατο» σήμερα, Μάρτινς και στην θέση του έβαλε τον Ανδρούτσο. Πολύ γρήγορα (63΄) έκανε και τη δεύτερη αλλαγή με τον Φορτούνη να μπαίνει στο ματς αντί του Ντομίνγκες. Η είσοδος των δύο παικτών άλλαξε το στιλ παιχνιδιού του Ολυμπιακού, που άρχισε να γίνεται πιο πιεστικός αλλά με πολλά κενά στην άμυνα. Οι «πράσινοι» προσπαθούσαν με σωστή διαχείριση να κρατήσουν μακριά από την περιοχή τους τους «ερυθρόλευκους» και με «φαρμακερές» αντεπιθέσεις «έψαχναν» το δεύτερο γκολ.

    Ο Καπίνο, όμως, ήταν σε μεγάλη βραδιά και στο 74΄ έκανε νέα μεγάλη επέμβαση στο τακουνάκι του κορυφαίου παίκτη των γηπεδούχων στο ματς, Εμποκού. Το παιχνίδι δεν είχε πολλές φάσεις στα υπόλοιπα 15 λεπτά με τον Παναθηναϊκό να φτάνει άνετα στη νίκη και τον Ολυμπιακό, παρά την ήττα του να διατηρεί το +6 από το δεύτερο Πανιώνιο.

    Διαιτητής: Γιώργος Κομίνης (Θεσπρωτίας)

    Κίτρινες: Βιγιαφάνιες, Κουρμπέλης, Λουντ - Μποτία, Ανδρούτσος

    Οι ενδεκάδες:

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): O.Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Χουλτ, Kουτρουμπής, Μολέδο, Ζέκα, Κουρμπέλης, Εμποκού (86΄ Μπουμάλ), Βιγιαφάνιες (77΄ Λουντ), Κλωναρίδης (77΄ Λέτο), Μπεργκ.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Βασίλης Βούζας): Καπίνο, Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα, Σισοκό, Ρομαό, Μάρτινς (57΄ Ανδρούτσος), Ντομίνγκες (63΄ Φορτούνης), Ελιουνούσι, Σεμπά, Ανσαριφάρντ

    [06] Για ναζιστικές πρακτικές κατηγορεί ο Ερντογάν τη Μέρκελ

    Ο Tούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε σήμερα προσωπικά στη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, κατηγορώντας την για «ναζιστικές πρακτικές», λόγω της απαγόρευσης προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του "Ναι" στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Η Τουρκία είχε ήδη κατηγορήσει στις αρχές του μήνα τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές» πρακτικές απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις και αρνούμενη να επιτρέψει τη συμμετοχή τούρκων υπουργών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Βερολίνου, των Βρυξελλών και του Παρισιού.

    Τις ίδιες κατηγορίες απηύθυνε και στην Ολλανδία η οποία εμπόδισε επίσης την επίσκεψη τούρκων υπουργών στη χώρα.«Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ», είπε σήμερα ο Ερντογάν σε μια ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Όμως καταφεύγεις αυτή τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην καγκελάριο.

    «Ενάντια σε ποιον; Στους αδελφούς μου τούρκους πολίτες στη Γερμανία και στους αδελφούς υπουργούς», που προσπάθησαν να μεταβούν στη Γερμανία για να διεξαγάγουν εκστρατεία υπέρ της διεύρυνσης των προεδρικών εξουσιών στην Τουρκία, πρόσθεσε. «Το μπαλ μασκέ τελείωσε!» είπε, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πραγματοποίηση, χθες, διαδήλωσης Κούρδων στη Φρανκφούρτη στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες κρατούσαν σημαίες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και καλούσαν υπέρ του "Όχι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.Η Τουρκία κατηγορεί επί μακρόν τη Γερμανία ότι δίνει καταφύγιο σε υπέρμαχους της κουρδικής υπόθεσης. Το Βερολίνο χαρακτήρισε τις κατηγορίες αυτές παράλογες.

    Ο Ερντογάν "ξεπέρασε τα όρια", δηλώνει ο ΥΠΕΞ Ζ. Γκάμπριελ

    Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι δήλωσε σήμερα στον Τούρκο ομόλογό του πως ο πρόεδρος της Τουρκίας "ξεπέρασε τα όρια" όταν κατηγόρησε προσωπικά την καγκελάριο Μέρκελ για "ναζιστικές πρακτικές".

    "Δείχνουμε ανοχή αλλά δεν είμαστε ηλίθιοι" είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. "Για αυτόν τον λόγο διεμήνυσα ξεκάθαρα στον Τούρκο ομόλογό μου (τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου) ότι εδώ ξεπέρασαν ένα όριο", μετά τις "σοκαριστικές" δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του Γκάμπριελ θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.

    Η Γιούλια Κλέκνερ, στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) ζήτησε να δοθεί "αποφασιστική" απάντηση στην Άγκυρα: "Ο κ. Ερντογάν έχει ακόμη τα λογικά του;" διερωτήθηκε ζητώντας να ακυρωθεί η οικονομική βοήθεια, "ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ" που χορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία.

    Ανάξιες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν ο Σουλτς

    Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς, που σήμερα εξελέγη πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ερντογάν "ανάξιες για αρχηγό κράτους". "Η Τουρκία εξελίσσεται σε απολυταρχικό κράτος", εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ARD.

    [07] Να μπει ένα τέλος στη «φαντασίωση» ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ζητάει ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

    Να υπάρξει ένα τέλος στη «φαντασίωση» για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντί της ένταξης να υπογραφεί με την Άγκυρα μία «Συμφωνία γειτονίας», ζήτησε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς, σε φ? όλης της ύλης συνέντευξη του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, επιβεβαιώνοντας έγγραφο που είχε διαρρεύσει στα μέσα της εβδομάδας με τις προτάσεις του ενόψει της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

    Η Τουρκία έχει υπερβεί την «κόκκινη γραμμή» εδώ και πολύ καιρό, ανέφερε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, παραπέμποντας στις «βίαιες πρακτικές» της Άγκυρας εναντίον αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, όπως επίσης και στις «προκλήσεις» σε σχέση με προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών σε χώρες-μέλη της ΕΕ ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

    Ο Σεμπάστιαν Κουρτς διευκρίνισε στη συνέντευξή του πως η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αυστρία και στην Τουρκία - που έχει οδηγήσει και σε ένα μπλοκάρισμα από μέρους της συνεργασίας στο ΝΑΤΟ - δεν είναι ένα αυστριακό πρόβλημα, αλλά ένα πρόβλημα της ΕΕ, ενώ άφησε ανοικτό το ερώτημα εάν μια σκλήρυνση της στάσης απέναντι στην Τουρκία αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές» και πως ακόμη και εάν υπάρχει πίεση, κανείς δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπει τις θέσεις του.

    Σε σχέση με τις προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία (σ.σ. που είχαν ματαιωθεί τις προηγούμενες ημέρες σε μία σειρά αυστριακών πόλεων από τις τοπικές αρχές), ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως υπάρχει συμφωνία στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος - από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος - ως προς την απαγόρευσή τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 March 2017 - 20:31:45 UTC