Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 17-03-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρήτη: Εγκαινιάσθηκε το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης «Μεσαράς»
  • [02] Θεσσαλονίκη: Πορεία μνήμης για το Ολοκαύτωμα
  • [03] Πετρούνιας προς τον πρωθυπουργό: Στηρίξτε μας περισσότερο
  • [04] Για ναζιστικές πρακτικές κατηγορεί ο Ερντογάν τη Μέρκελ
  • [05] Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για Ευρώπη χωρίς την Ιταλία και την Ελλάδα
  • [06] Με ιστορικό ποσοστό 100% εξελέγη ο Μ.Σουλτς νέος πρόεδρος του SPD

  • [01] Κρήτη: Εγκαινιάσθηκε το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης «Μεσαράς»

    Mε στόχο την ηλεκτρονική-διαδραστική αλλά και έντυπη πληροφόρηση, προβολή και ανάδειξη των ιστορικών πολιτιστικών μνημείων, αξιοθέατων της περιοχής, και έμφαση στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού, εγκαινιάσθηκε στις Μοίρες ,το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Μεσαράς.

    Τα εγκαίνια έγιναν από τον μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του βουλευτή Νίκου Ηγουμενίδη, του δημάρχου Φαιστού Γιώργου Αρμουτάκη, πρώην δημαρχών, ερευνητών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) κ.ά.

    Το Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης Μεσαράς απευθύνεται σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες της περιοχής, διερχόμενους τουρίστες - περιηγητές, τουρίστες που διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής, όπως και σε γραφεία τουρισμού που αναζητούν ενδιαφέροντες προορισμούς για να δημιουργήσουν ημερήσια προγράμματα περιήγησης στην Κρήτη, καθώς και σε ομάδες μαθητών και νέων που θέλουν να επισκέπτονται το εν λόγω κέντρο.

    Οι επισκέπτες εκτός από την ψηφιακή - διαδραστική ενημέρωση, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν έντυπα, χάρτες και ενημερωτικά φυλλάδια, για τις τοποθεσίες που μπορούν να επισκεφθούν, τις υποδομές της περιοχής, καθώς επίσης και για τις δραστηριότητες του εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να απολαύσουν και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην περιοχή.

    Μετά τον αγιασμό ο μητροπολίτης Μακάριος μίλησε για τη σημασία του κέντρου τουριστικής πληροφόρησης για την τοπική ανάπτυξη και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του. Αναφέρθηκε ακόμα στις μελέτες που κατέθεσε το Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης μετά την προκήρυξη από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου για τη δημιουργία κέντρων τουριστικής πληροφόρησης, στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER. Με το πρόγραμμα, όπως ανέφερε, διαμορφώθηκε κατάλληλα η αίθουσα του ιερού καθεδρικού ναού Αγίου Νεκταρίου Μοιρών, με χώρο υποδοχής, σύστημα προβολής και ήχου, με διαδραστικές εφαρμογές, ψηφιακούς κατάλογους, που εγκατέστησε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και με βάση δεδομένων που αφορά στα αξιοθέατα της περιοχής, εστιασμένα κυρίως στον θρησκευτικό τουρισμό.

    [02] Θεσσαλονίκη: Πορεία μνήμης για το Ολοκαύτωμα

    Πορεία μνήμης για τα 74 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού που μετέφερε Θεσσαλονικείς Εβραίους, θύματα του ναζισμού, στο στρατόπεδο ¶ουσβιτς - Μπιργκενάου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.

    Εκατοντάδες πολίτες περπάτησαν από την πλατεία Ελευθερίας και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος μέχρι τον Παλιό Σταθμό, από τον οποίο ξεκινούσαν από τον Μάρτιο του 1943 «τα τρένα του θανάτου» για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην κορυφή της πορείας τέθηκαν μαθητές από το Ισραήλ με πλακάτ, που ανέφεραν «Ποτέ Ξανά» καθώς και σχολεία της πόλης, ενώ συμμετείχαν επίσημοι και πολίτες.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, ενώ παραβρέθηκαν υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, βουλευτές, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των τοπικών αρχών, η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, οι ραβίνοι της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας, εκπρόσωποι της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), επιζήσαντες, απόγονοι των θυμάτων του ναζισμού, κ.ά.

    Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Ισραηλιτικού Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Δαβίδ Σαλτιέλ, επισήμανε ότι πενήντα χιλιάδες Θεσσαλονικείς Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους στα «εργοστάσια εξόντωσης», ανάμεσα σε αυτούς και «οι πάνω από δώδεκα χιλιάδες Εβραίοι ήρωες του αλβανικού μετώπου, πολλοί εκ των οποίων επέστρεψαν στην πατρίδα βαριά τραυματισμένοι και ακολούθησαν την ίδια πορεία», και πρόσθεσε:«Δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε αδιάφοροι, να στεκόμαστε σιωπηλοί. Οφείλουμε να επενδύσουμε στη μετάδοση των διδαγμάτων του Ολοκαυτώματος προς τις νέες γενιές, ως ασπίδα απέναντι σε όσους σήμερα αμφισβητούν, αρνούνται και παραποιούν το Ολοκαύτωμα.

    «Ο άνθρωπος έχει μια δυνατότητα ενσυναίσθησης. Υπάρχουν όμως και γι? αυτό κάποια όρια» είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας ότι δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί ο ανθρώπινους νους τη διάσταση του μαρτυρίου, στο οποίο υποβλήθηκαν τα θύματα του ναζισμού.

    [03] Πετρούνιας προς τον πρωθυπουργό: Στηρίξτε μας περισσότερο

    «Διάλογο» μέσω των social media ανέπτυξαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Ρίο Λευτέρης Πετρούνιας. Απαντώντας ο αθλητής στα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού για το «χρυσό» στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης, έγραψε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα:

    «Ευχαριστώ πολύ, το ενδιαφέρον σας με τιμά. Πιστέψτε με ότι εάν μας βοηθήσετε περισσότερο (γνωρίζοντας τη δυσκολία των καιρών) θα καμαρώσετε πολλούς περισσότερους».

    Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του πρωθυπουργού: «Ακόμα μία διάκριση από τον Λ. Πετρούνια που συνεχίζει να μας προσφέρει μοναδικές χαρές. Συγχαρητήρια για το χρυσό στο παγκόσμιο της ενόργανης!».

    [04] Για ναζιστικές πρακτικές κατηγορεί ο Ερντογάν τη Μέρκελ

    Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε σήμερα προσωπικά στη γερμανίδα καγκελάριο ¶γγελα Μέρκελ, κατηγορώντας την για «ναζιστικές πρακτικές», λόγω της απαγόρευσης προεκλογικών συγκεντρώσεων υπέρ του "Ναι" στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. Η Τουρκία είχε ήδη κατηγορήσει στις αρχές του μήνα τη Γερμανία ότι χρησιμοποιεί «ναζιστικές» πρακτικές απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις και αρνούμενη να επιτρέψει τη συμμετοχή τούρκων υπουργών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Βερολίνου, των Βρυξελλών και του Παρισιού.

    Τις ίδιες κατηγορίες απηύθυνε και στην Ολλανδία η οποία εμπόδισε επίσης την επίσκεψη τούρκων υπουργών στη χώρα.«Όταν τους αποκαλούν ναζί, δεν τους αρέσει. Διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους. Ιδιαίτερα η Μέρκελ», είπε σήμερα ο Ερντογάν σε μια ομιλία που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Όμως καταφεύγεις αυτή τη στιγμή σε ναζιστικές πρακτικές», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην καγκελάριο.

    «Ενάντια σε ποιον; Στους αδελφούς μου τούρκους πολίτες στη Γερμανία και στους αδελφούς υπουργούς», που προσπάθησαν να μεταβούν στη Γερμανία για να διεξαγάγουν εκστρατεία υπέρ της διεύρυνσης των προεδρικών εξουσιών στην Τουρκία, πρόσθεσε. «Το μπαλ μασκέ τελείωσε!» είπε, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Γερμανίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την πραγματοποίηση, χθες, διαδήλωσης Κούρδων στη Φρανκφούρτη στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες κρατούσαν σημαίες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και καλούσαν υπέρ του "Όχι" στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

    Η Τουρκία κατηγορεί επί μακρόν τη Γερμανία ότι δίνει καταφύγιο σε υπέρμαχους της κουρδικής υπόθεσης. Το Βερολίνο χαρακτήρισε τις κατηγορίες αυτές παράλογες.

    Εξάλλου, ο Ερντογάν χαρακτήρισε και πάλι τον γερμανο-τούρκο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ «πράκτορα της τρομοκρατίας» και «δήθεν δημοσιογράφο», κατηγορώντας τη Γερμανία ότι τον φιλοξένησε για ένα μήνα στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προτού παραδοθεί έπειτα από κλήτευση της αστυνομίας. Ο ανταποκριτής στην Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt παραμένει φυλακισμένος από τις αρχές Μαρτίου.

    [05] Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για Ευρώπη χωρίς την Ιταλία και την Ελλάδα

    «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μια νέα αρχή με μια συμπαγή ομάδα: τις χώρες που ίδρυσαν την Ένωση, μαζί με Ισπανία, Πορτογαλία και Αυστρία», τονίζει ο Γάλλος πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό L' Espresso.

    «Οι διαπραγματεύσεις με τις πρώην κομμουνιστικές χώρες δεν έγιναν με τον πρέποντα τρόπο, διότι δεν τονίσθηκε ότι η Ευρώπη αποτελεί και ένα πολιτικό σχέδιο. Επιτρέψαμε να επιδιώξουν και να πετύχουν μόνον πολιτικά οφέλη», συμπληρώνει ο Γάλλος κεντροδεξιός πολιτικός, ο οποίος θεωρεί πως οι χώρες αυτές έπρεπε να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση «περίπου δεκαπέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».

    Κατά την άποψή του η ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά αν περιοριζόταν στις έξι χώρες που την δημιούργησαν, συν την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Αυστρία. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εσταίν θεωρεί, παράλληλα, ότι με το ευρώ «επετράπη στην Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία να αυξήσουν υπερβολικά το χρέος τους, επειδή τα επιτόκια ήταν πάρα πολύ χαμηλά». Προβλέπει, δε, ότι «τώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τα επιτόκια, θα πρέπει να το κάνει το ίδιο και η Ευρώπη, και οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες».

    Σε ότι αφορά, ειδικότερα, την χώρα μας, ο Γάλλος συντηρητικός πολιτικός αναφέρει:

    «H Eλλάδα έχει μια ζωτική πολιτιστική σημασία για την Ευρώπη. Διαβάζω ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Έκτορα, που έγραψε μια εξαιρετική γαλλίδα ακαδημαϊκός, η Ζακλιν Ντε Ρομιγί, από το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα πόσο εμείς οι ευρωπαίοι εμπνεόμαστε από την μεσογειακή ιστορία της εποχής εκείνης. Πέρυσι επισκέφθηκα την Ραβένα, πρωτεύουσα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και πανέμορφη πόλη. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για Ευρώπη χωρίς την Ιταλία και την Ελλάδα. Αλλά η τελευταία αυτή χώρα έχει τεράστια προβλήματα χρέους, που περιπλέκονται από τις μικρές διαστάσεις της οικονομίας της».

    Για το μέλλον της ζώνης του Ευρώ, ο Γάλλος συντηρητικός πολιτικός θεωρεί ότι η χώρα του, μαζί με την Γερμανία, θα πρέπει να αναλάβουν μια νέα, κοινή πρωτοβουλία, μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Εξηγεί, δε, στο ιταλικό περιοδικό ότι η ιδέα του ονομάζεται «Ευρώπη» για να την ξεχωρίσει από την «Ευρωπαϊκή Ένωση». Πρόκειται για συμφωνία ανάμεσα στις έξι χώρες του ιδρυτικού πυρήνα της Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο Ολλανδία και Λουξεμβούργο) και στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Αυστρία.

    Τα μέλη της «Ευρώπης», σύμφωνα με τον ντ' Εσταίν, θα πρέπει να ενοποιήσουν το οικονομικό τους σύστημα: προϋπολογισμό, φόρους και, στο τέλος, το δημόσιο χρέος τους. Στον πολιτισμό, όμως, στην παιδεία, στην υγεία, θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρήσουν αυτόνομες πολιτικές.

    [06] Με ιστορικό ποσοστό 100% εξελέγη ο Μ.Σουλτς νέος πρόεδρος του SPD

    Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας εξέλεξε ομόφωνα νέο ηγέτη του τον Μάρτιν Σουλτς, τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την καγκελάριο ¶γγελα Μέρκελ στις αμφίρροπες εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

    Το SPD μοιάζει να έχει αναγεννηθεί αφότου όρισε υποψήφιο για την καγκελαρία τον 61χρονο Σουλτς, στα τέλη Ιανουαρίου: τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες ενώ προσέλκυσε και χιλιάδες νέα μέλη.

    "Το SPD επέστρεψε! Εμείς επιστρέψαμε!" είπε ο Σουλτς στην ομιλία του προς τους 605 συνέδρους του κόμματος, λίγη ώρα πριν τον εκλέξουν ομόφωνα νέο ηγέτη τους με ποσοστό 100%. Διά ανατάσεως της χειρός οι σύνεδροι έδειξαν επίσης ότι θέλουν να είναι ο υποψήφιος τους στις εκλογές.

    "Από αυτή τη στιγμή αρχίζει η μάχη για να γίνουμε το πρώτο κόμμα και να κατακτήσουμε την καγκελαρία", δήλωσε, "βαθιά συγκινημένος" ο Σουλτς μετά το τέλος της ψηφοφορίας στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος στο Βερολίνο.

    Η πρώτη "μάχη" για το SPD θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα στις τοπικές εκλογές του Σάαρλαντ όπου οι Σοσιαλδημοκράτες απειλούν ανοιχτά τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου ¶γγελα Μέρκελ που κυβερνούν το κρατίδιο αυτό εδώ και 18 χρόνια.

    "Θέλουμε το SPD να είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές (σ.σ. του Σεπτεμβρίου) ώστε να αναλάβει την εντολή για να κάνει τη χώρα καλύτερη και δικαιότερη και να δίνει στον λαό της χώρας αυτής τον σεβασμό που του αξίζει και θέλω, αγαπητοί σύντροφοι, να είμαι ο επόμενος Γερμανός καγκελάριος" είπε ο Σουλτς.

    Στην ομιλία του επανέλαβε επίσης τις δεσμεύσεις του για δωρεάν παιδεία, για περισσότερες επενδύσεις στα σχολεία, στη νοσηλεία των ασθενών, σε προγράμματα επιμόρφωσης για τους ανέργους. Οι σύνεδροι τον χειροκρότησαν όρθιοι.

    Είναι αναγκαίο να κλείσει το "απαράδεκτο μισθολογικό χάσμα" ώστε άνδρες και γυναίκες τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική Γερμανία να έχουν τις ίδιες απολαβές όταν κάνουν την ίδια δουλειά, πρόσθεσε.

    Ο πρώην δήμαρχος του Βούρσελεν, μιας πόλης κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, έκανε επίσης σήμερα έναν απολογισμό της διαδρομής του: αφηγήθηκε ότι γεννήθηκε στη δυτική Γερμανία, ήταν το πέμπτο παιδί ενός αστυνομικού και μιας νοικοκυράς, τους οποίους περιέγραψε ως "απλούς και πολύ αξιοπρεπείς ανθρώπους". Ο ίδιος ήταν "τεμπέλης" στο σχολείο και όπως είπε τον ενδιέφερε μόνο το ποδόσφαιρο. Σταμάτησε το σχολείο αλλά παρότι "έχασε τον δρόμο του", στάθηκε τυχερός γιατί του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία. Εκπαιδεύτηκε ως πωλητής βιβλίων και άνοιξε ένα δικό του βιβλιοπωλείο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 εξελέγη ευρωβουλευτής.

    Η ανάδειξή του σε ηγέτη του SPD έγινε μετά την απόφαση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, του νυν υπουργού Εξωτερικών, να αποχωρήσει από την ηγεσία επειδή πιστεύει ότι ο Σουλτς έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 19 March 2017 - 18:31:40 UTC