Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Καθοριστικής σημασίας η ενότητα για την υπεράσπιση των εθνικών μας στόχων
  • [02] Ν. Τόσκας: Εδραιώνεται η αντίληψη του ενδεδειγμένου χειρισμού των προβλημάτων του πολίτη
  • [03] Αχ. Ζαπράνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανταποδοτικά για τα πανεπιστήμια τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων
  • [04] Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς
  • [05] Έκκληση του υπ. Τουρισμού για αναστολή της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας
  • [06] Απίστευτη τραγωδία στην Αϊτή με περισσότερους από 900 νεκρούς
  • [07] Δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν στην Τουρκία όταν η αστυνομία τους ζήτησε να παραδοθούν
  • [08] Πιο επικίνδυνη κι από τον Ψυχρό Πόλεμο η περίοδος που διανύουμε, εκτιμά ο Φ.Β. Στάινμαγερ
  • [09] Ο Τραμπ θα ήταν ο Αμερικανός Μουσολίνι εάν εκλεγόταν, υποστηρίζει ο συγγραφέας Ντάγκλας Κένεντι
  • [10] Πυρκαγιά σε δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Χίο
  • [11] Θαλαμηγός με 130 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε κοντά στην παραλία της Μεθώνης

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Καθοριστικής σημασίας η ενότητα για την υπεράσπιση των εθνικών μας στόχων

    Η Επέτειος απελευθέρωσης της Λήμνου διδάσκει, στο διηνεκές, την καθοριστική σημασία της ενότητας και, αντιθέτως, την καταστροφική επιρροή του διχασμού, σε κάθε περίσταση υπεράσπισης των εθνικών μας στόχων και των εθνικών μας δικαίων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τηΛήμνο, όπου παρευρίσκεται για τους εορτασμούς της 104ης Επετείου Απελευθέρωσης του νησιού από τον τουρκικό ζυγό.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι με αφετηρία αυτή την κορυφαία Επέτειο πρέπει να μην ξεχνάμε υπό ποιες συνθήκες κατέστη εφικτή η απελευθέρωση της Λήμνου και διευκρίνισε ότι τούτο επιτεύχθηκε κυρίως λόγω του πνεύματος αφενός ενότητας και ομοψυχίας και, αφετέρου, άριστης προετοιμασίας και οργάνωσης του όλου ιστορικού αυτού εγχειρήματος.

    [02] Ν. Τόσκας: Εδραιώνεται η αντίληψη του ενδεδειγμένου χειρισμού των προβλημάτων του πολίτη

    «Όσο υπάρχει η δυνατότητα της πρωτοβουλίας, μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος της αυθαιρεσίας», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σχολιάζοντας τη χρήση χημικών στην πορεία των συνταξιούχων πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Η Αγορά», επισημαίνοντας όμως ότι: "με πολύ γρήγορους ρυθμούς εδραιώνεται η αντίληψη του ενδεδειγμένου χειρισμού των προβλημάτων του πολίτη".

    Ο κ. Τόσκας αναφέρει, επίσης, ότι "όποιος νομίζει ότι οι σκληροί κρατικοί μηχανισμοί εκδημοκρατίζονται σε μια ημέρα είναι βαθιά γελασμένοι. Χρειάζεται χρόνος, μεθόδευση, σχέδιο, εκπαίδευση και αυστηρές οδηγίες", σημειώνοντας πως: "το κράτος θέλει και αστυνομία και στρατό και κρατικούς θεσμούς. Το ερώτημα είναι τι αστυνομία έχουμε, πως είναι εκπαιδευμένη και πως δρα. Όχι, αν θα έχουμε αστυνομία. Διαχρονικά θα υπάρχουν δυσάρεστες στιγμές. Το ζητούμενο είναι, να είναι ελάχιστες και οι μικρότερες δυνατές. Χρειάζεται και ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές". Ταυτόχρονα, παραλληλίζει με "ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί" την πολιτική διεύθυνση της αστυνομίας από αριστερό υπουργό, ενώ ερωτηθείς για την κριτική που του ασκήθηκε ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:"όλα κρίνονται στην πράξη. Τα λόγια είναι εύκολα".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη, είπε χαρακτηριστικά: "Kάθε στιγμή... Εφόσον το ζητήσει ο πρωθυπουργός, ή η συνείδησή μου ή η πολιτική κίνηση στην οποία ανήκω, είμαι έτοιμος να παραδώσω σκυτάλη σε οποιονδήποτε. Δεν πρέπει να είμαστε "βιδωμένοι" σε καρέκλες".

    [03] Αχ. Ζαπράνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανταποδοτικά για τα πανεπιστήμια τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων

    Τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων είναι ανταποδοτικά για τα Πανεπιστήμια, βοηθώντας τη λειτουργία τους σε υλικοτεχνική υποδομή, σε προσωπικό και σε εγκαταστάσεις, λέει σε συνέντευξη,που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων ΑΕΙ, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης.

    "Θα έπρεπε ενδεχομένως να υπάρχει μια δομή, όπως Σχολή Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων και με βάση το αυτοδιοίκητο, το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί μέσα σε ένα αδρό πλαίσιο που θα προδιαγράφει το υπουργείο", αντιπροτείνει στις εισηγήσεις του υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον Δεύτερο και Τρίτο Κύκλο Σπουδών, το οποίο εκτιμά πως"επιχειρεί εισοδισμό σε ένα από τα πεδία λειτουργίας των Πανεπιστημίων, καταπατώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων".

    Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στην οργάνωση και διοίκηση των Πανεπιστημίων ο κ. Ζαπράνης τονίζει ότι "μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας είναι εμβαλωματικές και μόνο κατά τη διάρκεια εξέλιξης αυτών των παρεμβάσεων αρχίζει να σχηματοποιείται μια εικόνα".

    Για το σχέδιο «Αθηνά 2», που αφορά στην αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας, σημειώνει ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη, εις γνώσιν του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ή του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, υπογραμμίζοντας πως "αν υπάρχει αναγκαιότητα για ένα σχέδιο συγχωνεύσεων, πέρα από? «διαισθητικές» προσεγγίσεις,οι οποίες γενικά θα διατυπώνουν την άποψη ότι επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος, θα πρέπει να συνταχθεί μια πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη, έτσι ώστε να τεκμηριώνονται με στοιχεία οι οικονομίες αυτές" .

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ζαπράνη στο ΑΠΕ- ΜΠΕ:

    Δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερους κανόνες, έλεγχο και αξιολόγηση στον χώρο των μεταπτυχιακών σπουδών; Όταν υπάρχουν και δωρεάν ΠΜΣ, ενώ στα πιο ακριβά τα δίδακτρα ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ το χρόνο, ο ορισμός «πλαφόν» από το υπουργείο Παιδείας δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα ανομοιογένειας, στον προσδιορισμό των τελών από τα Ιδρύματα που τα παρέχουν;

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρεί εισοδισμό σε ένα από τα πεδία λειτουργίας των Πανεπιστημίων και συγκεκριμένα στα μεταπτυχιακά, καταπατώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Με το κατατεθέν προς διαβούλευση νομοσχέδιο, το μόνο που επιχειρείται είναι ο έλεγχος, καθώς δενυπάρχει καμιά πρόνοια για επιμέρους αξιολόγηση των μεταπτυχιακών. Το θέμα έπρεπε να είναι αρμοδιότητα ενός εσωτερικού κανονισμού των Πανεπιστημίων. Θα έπρεπε ενδεχομένως να υπάρχει μια δομή, όπως Σχολή Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων και με βάση το αυτοδιοίκητο, το Πανεπιστήμιο να λειτουργεί μέσα σε ένα αδρό πλαίσιο που θα προδιαγράφει το υπουργείο, όπως για παράδειγμα να υπάρχει υποχρεωτικός αριθμός υποτροφιών ή ένα σύμμετρο πλαφόν διδάκτρων ανάλογα με το είδος του μεταπτυχιακού.

    Όσον αφορά τα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που έχει εισαγάγει προς διαβούλευση το υπουργείο, θα λειτουργούν ουσιαστικά χρηματοδοτούμενα από τον τακτικό προϋπολογισμό του κάθε Ιδρύματος. Ειδικότερα, όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος για τα λειτουργικά του κόστη, είναι 1.750.000 ευρώ για το οικονομικό έτος που διανύουμε. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στηρίζονται από ένα προσωπικό 37 ατόμων, με μέσο ετήσιο κόστος περίπου 740.000 ευρώ. Τα λειτουργικά έξοδα των προγραμμάτων για το 2015, τα οποία περιλαμβάνουν για παράδειγμα βιβλία προς τους φοιτητές, γραφική ύλη, βάσεις δεδομένων κ.λπ., ήταν περίπου 270.000 ευρώ. Επίσης, τα μεταπτυχιακά απέδωσαν απευθείας στο Πανεπιστήμιο, μέσω του ΕΛΚΕ, 317.000 ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν λειτουργικά κόστη του Ιδρύματος διότι, ως γνωστόν, η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας. Έτσι, το συνολικό κόστος των προγραμμάτων αθροίζεται σε περίπου 1.300.000 ετησίως με βάση τα στοιχεία του 2015. Εντέλει, τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών είναι ανταποδοτικά για τα πανεπιστήμιο, βοηθώντας τη λειτουργία του σε υλικοτεχνική υποδομή, σε προσωπικό και σε εγκαταστάσεις.

    Ας κάνουμε όμως τώρα ορισμένες υποθέσεις. Έστω ότι ψηφίζεται ο νόμος και έστω ότι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αφού συμπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα προπτυχιακά τους μαθήματα, συνεχίζουν να διδάσκουν δωρεάν στα μεταπτυχιακά προγράμματα, χωρίς καμία αμοιβή (δηλαδή χωρίς κανένα οικονομικόκίνητρο). Ακόμη κι έτσι, όμως, για να λειτουργήσει το σύνολο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το υπουργείο θα πρέπει να καλύψει τα έξοδα, δηλαδή τα 1.300.000 ευρώ. Εφόσον αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί, το υπουργείο θα πρέπει να προσδιορίσει το ποσό που είναι σε θέση να διαθέσει και στη συνέχεια να αποφασίσει ποια προγράμματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ποια προγράμματα θα κλείσουν, αναλαμβάνοντας φυσικά και την ευθύνη απέναντι στους φοιτητές των προγραμμάτων αυτών.

    Για το θέμα της ανομοιογένειας, θέλω να επισημάνω δύο πράγματα: Πρώτον, ότι στο πεδίο των δωρεάν προγραμμάτων εμφιλοχωρούν πιθανότητες και κίνδυνοι απαξίωσής τους σε συσχετισμό με τις πολλαπλές υποχρεώσεις των διδασκόντων και, δεύτερον, ότι ισχύουν οι κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι καταξιωμένα στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι και για να διατηρηθεί το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας, είναι αναγκαίο να τεθούν αντίστοιχες προϋποθέσεις για την ορθή τους λειτουργία. Αν ανατραπεί ο συσχετισμός αυτός, είναι δεδομένο ότι η ζήτηση θα στραφεί αλλού. Άλλωστε, η ανομοιογένεια στα δίδακτρα οφείλεται στα διαφορετικά είδη των μεταπτυχιακών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτά που απευθύνονται σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, τα οποία προσφέρουν επικαιροποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων και, τυπικά, έχουν αυξημένα δίδακτρα σε σχέση με τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά. Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο μέσος όρος του κόστους των μεταπτυχιακών είναι 4.200 ευρώ.

    Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο, μόνο το 1,04% των μεταπτυχιακών έχουν δίδακτρα πάνω από 10.000 ευρώ, το 1,91% έχουν δίδακτρα πάνω από 8.000 ευρώ, ενώ πάνω από 6.000 ευρώ έχει το 10,60%. Το 80,67% των μεταπτυχιακών έχει δίδακτρα έως 4.900 ευρώ, και το 61,07% έως 3.900 ευρώ, ανεξαρτήτως διάρκειας σπουδών. Αυτό είναι κλάσμα του μέσου όρου των διδάκτρων που χρεώνουν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα ή πανεπιστήμια χωρών της «γειτονιάς» μας για ανάλογα προγράμματα, την ώρα μάλιστα που μεγάλος αριθμός από αυτά γίνονται εξ αποστάσεως. Δεν θα αναφερθώ σε αυτούς που έχουν οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια, όπως αυτά του Ηνωμένου Βασιλείου, διότι το κόστος δεν είναι καν συγκρίσιμο.

    Έτσι, προκύπτει ένα αναπόφευκτο ερώτημα για το υπουργείο Παιδείας. Με δεδομένη την αδυναμία κάλυψης, ακόμη και των βασικών λειτουργικών αναγκών του Πανεπιστημίων από τον τακτικό προϋπολογισμό, για ποιο λόγο οδηγεί τα μεταπτυχιακά των δημόσιων πανεπιστημίων σε μαρασμό και τελικά σε κλείσιμο των πιο δυναμικών από αυτά, που εντοπίζονται κυρίως στα οικονομικά πανεπιστήμια της χώρας, την ώρα που είναι δεδομένη η ζήτηση και επίσης δεδομένες οι εναλλακτικές επιλογές για την κάλυψή της;

    Κινούνται στη σωστή κατεύθυνση οι προτεινόμενες από το υπουργείο Παιδείας αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και οργάνωσης των Πανεπιστημίων; Εκτιμάτε πως οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα με το σχέδιο «Αθηνά 2» για την αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας; Τι προτείνει το ΠΑΜΑΚ;

    Δεν γνωρίζουμε τη συνολική εικόνα για το πώς αντιλαμβάνεται το υπουργείο Παιδείας τον τρόπο που θα πρέπει να οργανώνονται και να διοικούνται τα Πανεπιστήμια. Μέχρι στιγμής, οι παρεμβάσεις είναι εμβαλωματικές και μόνο κατά τη διάρκεια εξέλιξης αυτών των παρεμβάσεων αρχίζει να σχηματοποιείται μια εικόνα, η οποία απέχει μακράν από τού να είναι ολοκληρωμένη. Αυτό που θα επιθυμούσαμε και ως Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και-όπως εγκύρως γνωρίζω- ως Σύνοδος Πρυτάνεων, είναι να έχουμε ένα συνολικό και τεκμηριωμένο σχέδιο για τις προθέσεις του υπουργείου, ούτως ώστε να συμβάλουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στη συνδιαμόρφωσή του.

    Όσον αφορά στο σχέδιο «Αθηνά 2», συμβαίνει αυτό ακριβώς που προανέφερα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου, δεν υπάρχει κάποια μελέτη, η οποία να είναι εις γνώσιν της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ούτε του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων. Αν υπάρχει αναγκαιότητα για ένα σχέδιο συγχωνεύσεων, πέρα από... «διαισθητικές» προσεγγίσεις, οι οποίες γενικά θα διατυπώνουν την άποψη ότι επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος, θα πρέπει να συνταχθεί μια πλήρης οικονομοτεχνική μελέτη, έτσι ώστε να τεκμηριώνονται με στοιχεία οι οικονομίες αυτές, είτε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, είτε σε επίπεδο διαχείρισης πόρων.

    Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι διατεθειμένο να συμβάλλει θετικά στο επίπεδο διαβούλευσης και προτάσεων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την οργάνωση και διοίκηση των Πανεπιστημίων. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αποσπασματική αντιμετώπιση του θέματος, και μάλιστα χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και κυρίως δεν είναι προς το συμφέρον της Παιδείας.

    Τι πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει στην πράξη ο ενιαίος χώρος σύμπραξης ΑΕΙ και ερευνητικών ιδρυμάτων;

    Το υπουργείο θα πρέπει να μας πει τι ακριβώς εννοεί με αυτή την ωραία φράση, όπως επίσης και τι αναμένει από αυτόν. Και πάλι δεν πρέπει να υπάρχει μια διαισθητική προσέγγιση, αλλά μια εμπεριστατωμένη τεχνικοοικονομική μελέτη, η οποία να ποσοτικοποιεί τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από αυτόν. Με αφηρημένες προσεγγίσεις δεν μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα.

    Υπάρχουν τμήματα του ΠΑΜΑΚ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποστελέχωσης; Πόσες νέες θέσεις διδασκόντων από τις 500 που έδωσε το υπουργείο Παιδείας αναλογούν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας; Προκηρύχθηκαν;

    Γενικότερα, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αντιμετωπίζει πρόβλημα υποστελέχωσης, όπως και τα περισσότερα πανεπιστήμια στη χώρα μας. Στο ΠΑΜΑΚ δόθηκαν 12 θέσεις, οι οποίες έχουν ήδη προκηρυχθεί, ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 50 θέσεις καθηγητών για να καλυφθούν οι ανάγκες του. Στην παρούσα φάση πάντως, με την συνείδηση καθήκοντος και την προσπάθεια πέραν των συμβατικών ορίων του διδάσκοντος προσωπικού, αντιμετωπίζονται οι αυξημένες ανάγκες. Φυσικά, κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση και ούτε ενδείκνυται για την ορθολογική λειτουργία του Πανεπιστημίου.

    Σε ποια κατάσταση βρίσκει η έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας; Δόθηκαν κάποιες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα;

    Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες συνεχίζει να ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο λειτουργίας του, κυρίως χάρη σε μια κουλτούρα που αναπτύχθηκε διαχρονικά στο Ίδρυμα από το πρώτο έτος της λειτουργίας του, τόσο μεταξύ των φοιτητών όσο και του διδακτικού και του λοιπού προσωπικού του. Ο επισκέπτης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από τη στιγμή που θα εισέλθει σε αυτό, αντιλαμβάνεται την υπέρ αυτού διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας. Παρόλα αυτά, όπως όλα τα ελληνικά ΑΕΙ, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης και σε περίπτωση που το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά ψηφιστεί ως έχει, η κατάσταση θα γίνει εξοντωτική. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να αυτοχρηματοδοτείται από πόρους που προέρχονται από τα μεταπτυχιακά προγράμματα, από ερευνητικά προγράμματα και από την Εταιρία Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου. Έτσι, χάρη και στη διαχρονικά χρηστή διαχείριση που υπάρχει, ίσως είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο της χώρας, που δεν χρωστάει σε κανέναν προμηθευτή ούτε δημόσιο οργανισμό, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, η κατάσταση αναγκαστικά θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο.

    Όσον αφορά το άλλο μεγάλο και οξύ ζήτημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το στεγαστικό, υπάρχουν δύο θετικές εξελίξεις. Η πρώτη είναι ότι παραχωρήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης ένα κτίριο στην περιοχή της Τριανδρίας, το οποίο ελπίζουμε ότι θα αξιοποιηθεί σύντομα για δευτερεύουσες δραστηριότητες του Ιδρύματος. Η σημαντικότερη, όμως, εξέλιξη είναι η δέσμευση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη διάθεση κονδυλίου, το οποίο θα αξιοποιηθεί στην κατασκευή ενός νέου συγκροτήματος για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε χώρο που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί. Αυτό πιστεύουμε ότι όταν πραγματοποιηθεί θα δώσει σημαντική «ανάσα» στη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

    Σμαρώ Αβραμίδου

    [04] Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς

    «Η σημερινή παρουσία στο ακριτικό νησί της Ρόδου, εντάσσεται σε ένα οδοιπορικό, το οποίο ξεκινάμε από το ωραίο ακριτικό αυτό νησί, με τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και, βεβαίως, τη χορηγία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.Η συμπαράσταση αυτή με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, στηρίζεται βασικά στους κοινούς στόχους,τις κοινές αντιλήψεις, τις κοινές θέσεις που έχουμε επάνω στα σύγχρονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην πατρίδα μας. Και είναι η απαρχή, πιστεύουμε, μίας γόνιμης, δημιουργικής, ανθρωπιστικής και, βεβαίως, εθελοντικής συνεργασίας, πάντοτε προς όφελος των ευάλωτων κοινωνικών ελληνικών πληθυσμιακών ομάδων». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρου, Δρ Αντώνιος Αυγερινός, που βρίσκεται στην Ρόδο για να παρουσιάσει τις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών πληθυσμιακών ομάδων και ιδιαίτερα των παιδιών σχολικής ηλικίας.

    «Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με την παροχή βασικών γνώσεων πρώτων βοηθειών σε ευάλωτα κοινωνικά ιδρύματα και αυτό το κάναμε γιατί, φέτος ειδικά, που γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα των πρώτων βοηθειών το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, την ημέρα αυτή την αφιερώσαμε στις πρώτες βοήθειες για τα παιδιά από τα παιδιά.Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική εθελοντική προσφορά οι γνώσεις και η παροχή πρώτων βοηθειών. Αρκεί να σας πω ότι αποδεδειγμένα στατιστικά, στην Ευρώπη, κατ' έτος, συμβαίνουν περίπου εκατό εκατομμύρια έκτακτα περιστατικά, είτε από τροχαία ατυχήματα, είτε από καρδιακά επεισόδια,είτε από άλλα συμβάντα, στα οποία οι γνώσεις και η παροχή των πρώτων βοηθειών μπορεί να είναι καταλυτική στο να σώσει ζωές, στο να προσφέρει πραγματικά να σώσει ζωή, γιατί αντιλαμβάνεσθε ότι, πολλές φορές, η οποιαδήποτε χρονική καθυστέρηση θα αποβεί μοιραία για τη ζωή», δήλωσε ο κ. Αυγερινός, ενώ μετά την παρουσιαση των δράσεων διοργανώθηκε ημερίδα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα αγωγής υγείας, προσέγγισης της διαφορετικότητας και προσφοράς, σύμφωνα με τις αρχές του Ερυθρού Σταυρού.

    «Οι γνώσεις των πρώτων βοηθειών, ειδικά για τα παιδιά που είναι μία εκ της φύσεως ενθουσιώδης πληθυσμιακή ομάδα, επιρρεπής πολλές φορές σε εύκολα ατυχήματα, είναι μία βασική προτεραιότητα του Ε.Ε.Σ. και είμαστε ευτυχείς που σ' αυτή την προσπάθεια, έχουμε την αρωγή και χορηγία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος», ανέφερε επίσης ο κ. Αυγερινός

    [05] Έκκληση του υπ. Τουρισμού για αναστολή της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

    Η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας τετραήμερης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα, δεν δικαιολογείται ως προς τη διάρκειά της και τη χρονική περίοδο που αποφασίστηκεκαιθέτει σε κίνδυνο τον ελληνικό τουρισμό,αναφέρει το υπουργείο Τουρισμού σε ανακοίνωσή του.

    Το υπουργείο Τουρισμού κάνει έκκληση για την άμεση αναστολήτης απεργίας, καθώς όπως αναφέρει, "τορπιλίζει την εξαιρετική πορεία της τουριστικής κίνησης τον μήνα Οκτώβριο, εγκλωβίζει χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας, οδηγεί σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων και τουριστικών αφίξεων, φέρνει σε αδιέξοδο τον τουριστικό κλάδο, θίγει τα συμφέροντα των επαγγελματιών, δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό και κάνει τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία".

    [06] Απίστευτη τραγωδία στην Αϊτή με περισσότερους από 900 νεκρούς

    Περισσότεροι από 900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αϊτή από τον φονικό τυφώνα Μάθιου που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του.

    "Οι άνεμοι ήταν φοβεροί. Παρέσυραν τα σπίτια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.Τα νερά κατέστρεψαν όλα τα σπίτια στην ακτή", δήλωσε από το Πορτ-ο-Πρενς, πρωτεύουσα της Αϊτής, η Federica Badocco, εκπρόσωπος των Γιατρών του κόσμου.

    «Κάναμε καλή δουλειά με τις ομάδες πολιτικής προστασίας, προειδοποιώντας για την άφιξη του τυφώνα και ζητώντας από τον πληθυσμό να μετατοπιστεί από τις πιο επικίνδυνες περιοχές, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν ήθελαν να φύγουν επειδή είναι πολύ φτωχοί. Αυτά τα μικρά σπίτια ήταν όλα τα υπάρχοντά τους και φοβόντουσαν ότι θα χάσουν τα πάντα. "

    Οι γιατροί του κόσμου προειδοποιούν για την κρισιμότητα της κατάστασης, καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος της χολέρας . "Χρειαζόμαστε φάρμακα κατά της χολέρας και καθαρό νερό. Εργαζόμαστε μαζί με την κυβέρνηση, τους διεθνείς οργανισμούς και άλλες ΜΚΟ για να συγκεντρώσουμε βοήθεια για τους πληγέντες", πρόσθεσε.

    Πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ κατευθύνεται στην Αϊτή για βοήθεια

    Το USS Mesa Verde, ένα μεταγωγικό αποβατικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, κατευθύνεται προς την πληγείσα χώρα προκειμένου να προσφέρει βοήθεια στις επιχειρήσεις. Ένας εκπρόσωπος Τύπου του πολεμικού ναυτικού δήλωσε ότι το πλοίο μεταφέρει μεταξύ άλλων 3 ελικόπτερα CH-53, εκσκαφείς και οχήματα διανομής νερού. Το πλοίο μπορεί να παράγει 272 λίτρα φρέσκο πόσιμο νερό την ημέρα και μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα, παιδικό γάλα και πάνες, προμήθειες πρώτων βοηθειών. Επιπλέον στο πλοίο υπάρχει μια χειρουργική ομάδα που έχει τη δυνατότητα να κάνει επεμβάσεις σε δύο χειρουργεία εν πλω.

    O Πρόεδρος Ομπάμα διατύπωσε την Παρασκευή την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

    Τουλάχιστον 827.000 νοικοκυριά στηΦλόριντα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

    [07] Δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν στην Τουρκία όταν η αστυνομία τους ζήτησε να παραδοθούν

    Δύο επίδοξοι βομβιστές, ένας άνδρας και μία γυναίκα, πυροδότησαν σήμερα τα εκρηκτικά τους και αυτοανατινάχθηκαν σε απομακρυσμένη περιοχή στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα, όταν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σύλληψής τους η αστυνομία τους κάλεσε να παραδοθούν, μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού.

    Οι δύο βομβιστές θεωρείται πως πυροδότησαν τα εκρηκτικά που μετέφεραν για να παγιδεύσουν αυτοκίνητα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν για επιθέσεις, προσθέτει το πρακτορείο.

    Ο κυβερνήτης της Άγκυρας Ερτζάν Τοπατζά δήλωσε στους δημοσιογράφους από το σημείο της έκρηξης πως είναι πιθανόν οι δύο νεκροί να είχαν σχέση με το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Οι δύο τους καταζητούνταν έπειτα από πληροφορίες που ήλθαν εν γνώσει των αρχών από την επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, στα νοτιοανατολικά με κατά πλειοψηφία κουρδικό πληθυσμό, πρόσθεσε.

    «Το υλικό που χρησιμοποίησαν (200 κιλά πλαστικών εκρηκτικών νιτρικού αμμωνίου, όπως μεταδίδει το CNN T?rk) και ο τρόπος που το είχαν προετοιμάσει παραπέμπει κάπως στο ΡΚΚ», τόνισε ο κυβερνήτης.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δύο βομβιστές προετοίμαζαν επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, όταν η έκρηξη σημειώθηκε σε αγροτική περιοχή στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Άγκυρα με την πόλη Χαϊμανά.

    Εικόνες των τηλεοπτικών δικτύων παρουσιάζουν ερευνητές της αστυνομίας με λευκές στολές να ερευνούν την περιοχή γύρω από μία αγροτική καλύβα, η οποία έχει αποκλεισθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Το γραφείο του κυβερνήτη ανακοίνωσε πως η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε περί τις 06 τοπική και ώρα Ελλάδος σε ιπποφορβείο σε απόσταση 30 χλμ έξω από την τουρκική πρωτεύουσα, έπειτα από την πληροφορία που έφθασε από το Ντιγιάρκμπακιρ. Μια ταυτότητα που βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος και πιστεύεται πως ανήκει στον νεκρό άνδρα, ανήκε σε κάποιο πρόσωπο από την επαρχία Μπινγκόλ.

    Ένας τρίτος συνεργός τους καταζητείται, τόνισε ο κυβερνήτης.

    [08] Πιο επικίνδυνη κι από τον Ψυχρό Πόλεμο η περίοδος που διανύουμε, εκτιμά ο Φ.Β. Στάινμαγερ

    Η ενεστώσα περίοδος είναι «πιο επικίνδυνη» κι από τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας αυξάνεται εκθετικά, εκτιμά ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ -Βάλτερ Στάινμαγερ σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Μπιλντ.«Είναι μία φενάκη να πιστεύουμε πως πρόκειται για αναβίωση του παλιού Ψυχρού Πολέμου. Οι ενεστώτες χρόνοι είναι διαφορετικοί, πολύ πιο επικίνδυνοι», τονίζει ο επικεφαλής της διπλωματίας στου Βερολίνου στην πιο δημοφιλή εφημερίδα της χώρας του.

    «Ο κίνδυνος για μία ένοπλη αντιπαράθεση είναι σημαντικός. Ο κίνδυνος τούτος ποτέ δεν ήταν τόσο σοβαρός από δεκαετιών και ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχνή η εμπιστοσύνη μεταξύ Δύσης και Ανατολής», υπερθεματίζει ο πρώην διπλωμάτης Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, που σήμερα υπηρετεί ως μεσολαβητής του ΟΑΣΕ για την Ουκρανία, σε δηλώσεις του που συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο άρθρο.

    [09] Ο Τραμπ θα ήταν ο Αμερικανός Μουσολίνι εάν εκλεγόταν, υποστηρίζει ο συγγραφέας Ντάγκλας Κένεντι

    Ο αμερικανός μυθιστοριογράφος Ντάγκλας Κένεντι εκτιμά σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP, πως το φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ είναι ενδεικτικό «της ανόδου της ακροδεξιάς παντού στον κόσμο» και πως εάν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα γινόταν «ο Αμερικανός Μουσολίνι».

    «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μισογύνης, μισάνθρωπος. Έχει ένα εγώ στο μέγεθος του Καναδά», εκτιμά ο συγγραφέας και προειδοποιεί «εάν εκλεγεί, ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει ο Αμερικανός Μουσολίνι». Ο συγγραφέας δημοφιλών βιβλίων, όπως «Η γυναίκα του πέμπτου» κι «Απ'την πρώτη στιγμή», δηλώνει δε απερίφραστα πως θα ψηφίσει την Χίλαρι Κλίντον.

    «Ο Τραμπ δεν έχει καμμία πιθανότητα» να κερδίσει τις εκλογές, τονίζει ο Κένεντι από το Παρίσι, όμως η παρουσία του στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο αποδεικνύει πως «παντού, η ακροδεξιά προελαύνει».

    «Έχω την εντύπωση πως ουδείς θυμάται τα χρόνια του '30», όταν γιγαντώνονταν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη, διαπιστώνει με κατήφεια ο ίδιος.

    Μολονότι δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα καθίσει στην καρέκλα του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Κένεντι ωστόσο φοβάται πως η Γερουσία θα ελέγχεται και πάλι από τους «όλο και πιο πολύ μανιχαϊστές» Ρεπουμπλικανούς. «Αυτό θα ήταν τρομερό», εκτιμά, διότι σ? αυτήν την περίπτωση θα παρεμποδιζόταν συστηματικά η εκλογή προοδευτικών μελών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

    «Η Χίλαρι Κλίντον είναι μία υπέρ-ικανή γυναίκα» για να αναλάβει την προεδρία, επιμένει ο Κένεντι. «Θα είναι μία μεγάλη πρόεδρος», πιστεύει ο ίδιος, στηλιτεύοντας τον «μισογυνισμό» του οποίου έχει πέσει θύμα η δημοκρατική υποψήφια.

    «Στην ουσία είναι πιο έξυπνη από τους άλλους κι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο στις ΗΠΑ. Ειλικρινά, μόλις το 20% του αμερικανικού πληθυσμού έχει ανώτατη μόρφωση».

    «Ουδέποτε άλλοτε υπήρξε ένα τέτοιο χάσμα ανάμεσα σε μία Αμερική που είναι στραμμένη προς τον έξω κόσμο και προοδευτική -κι αυτή ενσαρκώνεται από τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον-και το υπερθρησκευτικό όραμα, τις αντιλήψεις κατά των αμβλώσεων και υπέρ των οικογενειακών αξιών που πρεσβεύουν οι Ρεπουμπλικάνοι. Υπάρχει μία τέτοια έλλειψη συνάφειας μεταξύ τους», μεμψιμοιρεί ο διάσημος συγγραφέας.

    [10] Πυρκαγιά σε δομή φιλοξενίας μεταναστών στη Χίο

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη διάρκεια της νύχτας σε οκτώ προκάτ οικίσκους σε δομή φιλοξενίας μεταναστών στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της νέας ιχθυόσκαλας στη Χίο, ενώ τρείς αλλοδαποί συνελήφθησαν από στελέχη του λιμενικού, καθώς πετούσαν πέτρες και αντικείμενα εναντίον των πυροσβεστικών δυνάμεων που έφθασαν στο σημείο για να σβήσουν τη φωτιά.

    Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός ενώ εξαιτίας της πυρκαγιάς καταστάφησαν ολοσχερώς έξι οικίσκοι και προκλήθηκαν ζημιές σε άλλους δύο.

    [11] Θαλαμηγός με 130 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε κοντά στην παραλία της Μεθώνης

    Θαλαμηγός με περίπου 130 παράτυπους μετανάστες, εντοπίστηκε από σκάφος του λιμενικού σώματος κοντά στην παραλία της Μεθώνης. Πέντε με έξι από τους επιβαίνοντες μετανάστες, είχαν καταφέρει να βγούν μόνοι τους στην παραλία της περιοχής.

    Οι παράτυποι μετανάστες είχαν ζητήσει βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 October 2016 - 10:32:23 UTC