Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Βούτσης:Η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε μια πάρα πολύ δυσμενή κατάσταση
  • [02] Ο Ερντογάν καλεί επιτακτικά την ΕΕ να αποφανθεί σχετικά με την ένταξη της χώρας του στους κόλπους της
  • [03] Η UNESCO καλεί Ελλάδα και Βρετανία σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για να βρεθεί λύση για το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα
  • [04] Τίτλοι τέλους για το «Κορίτσι του 17»
  • [05] Απάντηση Π. Καμμένου στον βουλευτή της ΝΔ, Θ. Δαβάκη, για τις μισθολογικές προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
  • [06] Πίνακες του Βαν Γκογκ βρέθηκαν στην Ιταλία 14 χρόνια μετά την κλοπή τους

  • [01] Ν.Βούτσης:Η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε μια πάρα πολύ δυσμενή κατάσταση

    «Η ελευθεροτυπία είναι αγκωνάρι της δημοκρατίας και της ελευθερίας», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, εγκαινιάζοντας σήμερα το μεσημέρι στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτραςτην έκθεση με τίτλο, «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής».

    Όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, «όλοι γνωρίζουμε πως η ελευθερία και η δημοκρατία αφορούν αυτόν που έχει διαφορετική άποψη, αφορούν αυτόν που είναι μειοψηφία, αφορούν αυτόν που είναι σε ευπαθή ομάδα και δεν έχει την εκπροσώπηση και την δυνατότητα ο λόγος του να γίνει δημόσιος λόγος». 'Αρα, τόνισε, «η υπεράσπιση αυτών των αξιών, που γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα και από την ελευθεροτυπία, πιστεύω πως αποτελεί καθήκον όλων μας σε πολύ δύσκολες εποχές».

    Αναφερόμενος στον τύπο, ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται από έντυπο μέσο, ανεξαρτήτως ιδεολογικής άποψης, παράδοσης και οπτικής, είναι ιδιαιτέρα χρήσιμη στην εποχή μας», διότι όπως συμπλήρωσε, «πέρασαν πολλά χρόνια που αυτά ήταν αυτονόητα, δηλαδή οι πολλές εφημερίδες, το μεγάλο βάρος που είχε ο έντυπος τύπος αφού και ως επιχειρήσεις είχαν μία πρόοδο».

    Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «εδώ και χρόνια και όχι μόνο λόγω του διαδικτύου, αλλά λόγω και πολλών άλλων παραγόντων υπάρχει μία βαθύτατη κρίση και σε αυτόν τον τομέα». Ως εκ τούτου, συνέχισε ο Νίκος Βούτσης, «ότι μένει όρθιο θα πρέπει να στηρίζεται από όλους, θεσμούς και ανθρώπους και παράλληλα να στηρίζεται κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρξουν και καινούργιες εκδοτικές πρωτοβουλίες».

    Αναφερόμενος στην έκθεση, την οποία διοργανώνουν η Βουλή των Ελλήνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 130 ετών από την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας, υπογράμμισε ότι «η έκθεση τιμά και αναδεικνύει την προσωπικότητα και το έργο αχαιών πολιτικών, που είχαν τα υψηλότερα πολιτειακά αξιώματα, τόσο ως πρόεδροι της Δημοκρατίας, όσο και ως πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής». Επίσης είπε ότι «τιμάμαι όλους αυτούς που με δημοκρατική νομιμοποίηση είχαν αυτά τα αξιώματα, τα παρελθόντα χρόνια».

    Η Βουλή, όπως πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης, συμμετέχει ενσυνείδητα σε εκδηλώσεις που αφορούν την πολιτική ζωή και τον πολιτισμό, μέσω της βιβλιοθήκης και του ιδρύματος για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία.

    Απαντώντας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τα εγκαίνια της έκθεσης «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής», για το αν τον ανησυχούν, όσα είπε πρόσφατα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

    «Θα έλεγα πως όταν υπάρχει μια σταθερή και αποφασιστική αντιμετώπιση, με ανησυχούν λιγότερο απ΄ ότι στο παρελθόν». Και αυτό διότι, όπως πρόσθεσε, «η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε μια πάρα πολύ δυσμενή κατάσταση».

    Όπως ανέφερε στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, «η Τουρκία είναι σε σταυροδρόμια και αυτό ενδεχομένως καθιστά κάποιους κύκλους επικίνδυνους, πλην όμως τα μεγάλα προβλήματα που έχει και στα νοτιοανατολικά της σύνορα και στις σχέσεις της με την Δύση και κυρίως στο εσωτερικό της, πιστεύω ότι θα την οδηγήσουν σε σώφρονες σκέψεις». Σε αυτό το σημείο ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «είμαι λιγότερο ανήσυχος από άλλες εποχές, αλλά πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σταθεροί και αποφασιστικοί σε αυτά που λέμε και κάνουμε».

    [02] Ο Ερντογάν καλεί επιτακτικά την ΕΕ να αποφανθεί σχετικά με την ένταξη της χώρας του στους κόλπους της

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα επιτακτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφανθεί με σαφήνεια εάν τάσσεται υπέρ ή κατά της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της, υπογραμμίζοντας ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα.

    «Φθάσαμε στο τέλος του παιχνιδιού» είπε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην ΕΕ σε μια συνεδρίαση με αφορμή την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο προκειμένου η Τουρκία να γίνει ένα κράτος μέλος (κι) εάν η ΕΕ το επιθυμεί, εμείς είμαστε έτοιμοι».

    «Εκείνοι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν με ή χωρίς την Τουρκία» σημείωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

    «Το γεγονός ότι μας άφησαν να περιμένουμε επί θύραις εδώ και 53 χρόνια μαρτυρά τις προθέσεις τους απέναντί μας» εκτίμησε, καλώντας τα κράτη μέλη να ξεκαθαρίσουν την θέση τους.

    «Η συμπεριφορά της Ευρώπης είναι ίδια με κάποιου που δεν θέλει να τηρήσει την υπόσχεσή του που έδωσε στην Τουρκία» επισήμανε επίσης ο Τούρκος ηγέτης.

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε «τις διακηρύξεις της Ένωσης, ιδίως εκείνες σχετικά με την μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, που συνιστά ένα θέμα επιβίωσης για την Τουρκία», καταγγέλλοντας ότι η ΕΕ «επιχειρήσει να το θεσπίσει σε κριτήριο στην διαδικασία ένταξης».

    «Η Τουρκία τήρησε πάντα τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη» έκρινε ο πρόεδρος της Τουρκίας ο οποίος επιπλέον υπενθύμισε ότι η άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας από τους Τούρκους υπηκόους προκειμένου να μεταβούν στην ΕΕ θα πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο, έναν «μήνα που θα είναι σημαντικός» για τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του με τους Ευρωπαίους σύμφωνα με τον Ερντογάν.

    [03] Η UNESCO καλεί Ελλάδα και Βρετανία σε εντατικοποίηση των προσπαθειών για να βρεθεί λύση για το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, αποτυπώθηκε σε δύο κείμενα, τα οποία και υιοθετήθηκαν.

    Συγκεκριμένα, όπως πληροφορεί το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του, στη Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης ή την Αποκατάστασή τους σε περίπτωση Παράνομης Ιδιοποίησης (ICPRCP), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, αποτυπώθηκαν τα εξής:

    1. Στην Απόφαση τη σχετική με την Έκθεση της γραμματείας της UNESCO, όπου η Επιτροπή εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία της για το ζήτημα των γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση και

    2. Στη Σύσταση, η οποία υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, όπου, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή σημειώνει το σκεπτικισμό της για την απόρριψη από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο της πρότασης της Ελλάδας για παραπομπή του ζητήματος στη διαδικασία διαμεσολάβησης της UNESCO και καλεί τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη ικανοποιητικής λύσης στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα.

    Στη συνάντηση, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, καθ. Δημήτριο Παντερμαλή και τη νομικό σύμβουλο Α' της ειδικής νομικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ, Άρτεμη Παπαθανασίου, οι οποίοι είναι μέλη της τριμελούς ειδικής συμβουλευτικής Επιτροπής για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, που έχει συσταθεί από τον υπουργό Πολιτισμού, με πρόεδρο τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο.

    [04] Τίτλοι τέλους για το «Κορίτσι του 17»

    Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου, η ηθοποιός Σοφία Ρούμπου, έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από μακρά νοσηλεία, στο νοσοκομείο.

    Σύζυγος του διευθυντή Φωτογραφίας και Μοντέρ Νίκου Καβουκίδη και μητέρα της ηθοποιού Μαρίας Καβουκίδη, η Σοφία Ρούμπου βραβεύτηκε το 1969 στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Το κορίτσι του 17".

    «Ηλεκτρικός άγγελος», «Παραγγελιά», «Να ντύσουμε τους γυμνούς», «Το αγκίστρι», «Αγάπησα μια άγνωστη», «Ένα αστείο κορίτσι», «Η Μεσόγειος φλέγεται», «Γυμνοί στο δρόμο», «Πανικός», κάποιες από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε.

    Συγγενείς και φίλοι θα την αποχαιρετίσουν στο Α'Νεκροταφείο Αθηνών, την Δευτέρα στη 1 μετά το μεσημέρι.

    [05] Απάντηση Π. Καμμένου στον βουλευτή της ΝΔ, Θ. Δαβάκη, για τις μισθολογικές προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

    «Ο κ. Δαβάκης παίζει πρωτοφανή μικροπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στους οποίους η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, της οποίας ήταν μέλος, έκοψε το 35% των μισθών. Καταφεύγει σε ασύστολα ψεύδη, αναζητώντας απεγνωσμένα τρόπους να ασκήσει αντιπολίτευση», αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην απάντησή του στον υπεύθυνο του Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λακωνίας, Θανάση Δαβάκη.

    Ο κ. Δαβάκης ανέφερε σε δήλωσή του πως παρήλθε η 30η Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών τα χρηματικά ισοδύναμα για να μην ανασταλούν οι μισθολογικές προαγωγές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

    «Τα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία επικαλείται ο κ. Δαβάκης, εστάλησαν στο υπουργείο Οικονομικών στις 16 Σεπτεμβρίου 2016» ανέφερε ο κ. Καμμένος .

    «Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί από την κυβέρνηση και κυρίως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να αντιμετωπίζει τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με τον απαιτούμενο σεβασμό» ανέφερε ακόμη ο κ Δαβάκης και «όχι με ψεύδη και δήθεν άκαρπες προσπάθειες, προκειμένου ο κ. Καμμένος και το κόμμα του να αποκομίσουν μόνο επικοινωνιακά και ψηφοθηρικά οφέλη».

    «Αν κάποιοι δεν σέβονται τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο κ. Δαβάκης και το κόμμα του. Είναι άδικο και για τη Νέα Δημοκρατία να εκπροσωπείται από τον κ. Δαβάκη, που είτε δεν κατανοεί είτε παίζει το παιχνίδι του παραλόγου», καταλήγει η απάντηση του κ. Καμμένου.

    [06] Πίνακες του Βαν Γκογκ βρέθηκαν στην Ιταλία 14 χρόνια μετά την κλοπή τους

    Δύο πίνακες του Βαν Γκογκ που εκπλάπησαν το 2002 στο Άμστερνταμ, "Έξοδος από την εκκλησία της Νουνέν" (1884) και "Άποψη της παραλίας του Σεβενίνγκεν" (1882), βρέθηκαν στην Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα το μουσείο Van Gogh του Άμστερνταμ.

    "Είναι οι γνήσιοι πίνακες", δήλωσε ο συντηρητής που πιστοποίησε την αυθεντικότητα των δύο έργων έπειτα από αίτημα της ιταλικής εισαγγελίας.

    Για τους δύο αυτούς πίνακες, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίοι ανήκουν στα έργα της πρώτης περιόδου του καλλιτέχνη, είχε εκδοθεί εντολή διεθνούς έρευνας μετά την κλοπή τους στις 7 Δεκεμβρίου του 2002 από το μουσείο.

    "Έπειτα από 14 χρόνια περιπλάνησης, τα δύο έργα φαίνονται σε αρκετά καλή κατάσταση" παρά κάποιες αλλοιώσεις που θα πρέπει να αποκατασταθούν, διευκρίνισε το μουσείο.

    Οι πίνακες βρέθηκαν στην περιοχή της Νάπολης, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας που διεξήγαγε με εντολή της εισαγγελίας ειδική ομάδα της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, η ομάδα δίωξης οργανωμένου εγκλήματος.

    "Έπειτα από τόσα χρόνια, δεν τολμούσαμε καν να προσδοκούμε πιθανή επιστροφή τους", δήλωσε με ικανοποίηση ο διευθυντής του μουσείου Van Gogh 'Αξελ Ρίγκερ που μετέβη στη Νάπολη.

    Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πού βρίσκονταν οι δύο πίνακες από τις 7 Δεκεμβρίου του 2002. Εκείνη την ημέρα --σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις της αστυνομίας-- οι κλέφτες χρησιμοποίησαν μια σκάλα για να σκαρφαλώσουν στη στέγη του μουσείου και έσπασαν ένα παράθυρο πριν αρπάξουν τους δύο πίνακες και τραπούν σε φυγή κατεβαίνοντας πιασμένοι από ένα σχοινί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 October 2016 - 18:32:23 UTC