Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών στη Θάσο που καταστράφηκαν από τις φωτιές ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας
  • [02] Θα πείσουμε τους Ευρωπαίους για τα αδιέξοδα της λιτότητας και θα βαδίσουμε προς την ανάκαμψη
  • [03] Δ.Παπαδημούλης: Δεν γίνεται αποδεκτή η εμμονή του Σόιμπλε για παραπομπή της ελάφρυνσης του χρέους στις καλένδες
  • [04] Ν. Φίλης: Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς
  • [05] Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που καλλιεργούσε δενδρύλλια και διακινούσε μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης
  • [06] Τι μπορεί να μας πει ένα και μόνο θραύσμα υφάσματος για την κλασσική εποχή
  • [07] Γκίντερ Έτινγκερ :Το προσφυγικό αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, όχι στο Βερολίνο
  • [08] Τίτλοι τέλους για το «Κορίτσι του 17»
  • [09] Η παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης συνεπάγεται επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων
  • [10] Γ. Στουρνάρας: Θετική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας

  • [01] Την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών στη Θάσο που καταστράφηκαν από τις φωτιές ζήτησε ο Δ. Κουτσούμπας

    Την ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης όλων των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές ζήτησε από τη Θάσο ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στο νησί όπου είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η φωτιά, συνομίλησε με τους κατοίκους για τις δύσκολες μέρες που πέρασαν και ενημερώθηκε για τα έργα που μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων του χειμώνα.

    Ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε από την κυβέρνηση να επιδείξει την απαραίτητη υπευθυνότητα απέναντι στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στο νησί και χρειάζονται όπως είπε άμεση αντιμετώπιση και ζήτησε να μην «κρύβεται» πίσω από τις διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κοινοτικές οδηγίες ότι δεν υπάρχει προτεραιότητα να χρηματοδοτηθούν αντιπλημμυρικά έργα και έργα προστασίας και αποκατάστασης, όπως δόθηκε η σχετική απάντηση στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ».

    Επισήμανε ακόμα ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν τις πρώτες μέρες μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών πρέπει να υλοποιηθούν και να μην μείνουν στα χαρτά «ώστε το νησί να βρει τους κανονικούς του ρυθμούς, να αποκατασταθούν οι περιουσίες των ανθρώπων, να γίνει το νησί ακόμα καλύτερο και να μπορέσουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες να ζήσουν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια». Ιδιαίτερη μέριμνα τόνισε ο κ. Κουτσούμπας πρέπει να δοθεί στην καταβολή των αποζημιώσεων προς όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν».

    Ο Δημήτρης Κουτσούμπας που βρέθηκε στο νησί της Θάσου από το μεσημέρι της Παρασκευής μίλησε χθες το βράδυ σε συγκέντρωση φίλων και στελεχών του κόμματος, ενώ σήμερα το μεσημέρι μετά την επίσκεψη που έκανε στις πυρόπληκτες περιοχές του νησιού συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας όλων των τοπικών φορέων της Θάσου.

    [02] Θα πείσουμε τους Ευρωπαίους για τα αδιέξοδα της λιτότητας και θα βαδίσουμε προς την ανάκαμψη

    Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει στο μέσο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει τα προβλήματα και να βαδίσει στον δρόμο της ανάκαμψης και της πλήρους απασχόλησης, εξέφρασε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της τριήμερης εκδήλωσης της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) για τους Έλληνες υποτρόφους της, που πραγματοποιείται από 30 Σεπτεμβρίου εως2 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Goethe, στο κέντρο της Αθήνας, με θέμα «Ευρώπη σε ποιά κατεύθυνση; - Προοπτικές μέσα από διαφορετικούς τομείς», ο κ. Ψαλιδόπουλος δήλωσε:

    «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος παρότι αναγνωρίζω τις δυσκολίες που μας περιβάλλουν και πιστεύω ότι αργά αλλά σταθερά θα μπορέσουμε και στο μέτρο που πείθουμε, θα πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τα αδιέξοδα μιας πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα και να βαδίσουμε στον δρόμο της ανάκαμψης και της πλήρους απασχόλησης. Είναι εφικτό και στο μέσο χρονικό διάστημα αλλά και στο μακροχρόνιο, αρκεί να υπάρχει προσήλωση στην καθημερινή προσπάθεια και να διορθώνονται κάποιες κινήσεις οι οποίες δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

    Αναφερόμενος στα καθήκοντά του στο ΔΝΤ, σημείωσε πως προσπαθεί να υπερασπιστεί ως δημόσιος λειτουργός τα συμφέροντα της χώρας σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει από τις ελληνικές αρχές, κάνοντας αυτό που στο καθημερινό λεξιλόγιο ονομάζεται οικονομική διπλωματία. «Εξηγώ πράγματα, μεταφέρω απόψεις και προσπαθώ να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Έλληνα πολίτη» προσέθεσε.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην ομιλία του, με θέμα τη «χρηματοοικονομική κρίση του 2008 από τη σκοπιά της ιστορίας των οικονομικών θεωριών», με την οποία άνοιξε η αυλαία της τριήμερης εκδήλωση του DAAD. «Ήταν μια βραδιά των πρώην υποτρόφων του γερμανικού ιδρύματος κρατικών υποτροφιών στην οποία είχε την τιμή να μιλήσω με την ιδιότητα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για την παγκόσμια κρίση του 2008 και τις επιπτώσεις της από την πλευρά της ιστορίας των οικονομικών θεωρών. Η παρουσίασή μου τόνισε ότι μετά το 2010 και αφού είχαν προηγηθεί προγράμματα σταθεροποίησης και τόνωσης της ζήτησης παγκοσμίως, υπήρξε μια στροφή προς τις πολιτικές λιτότητας που οφειλόταν και σε ακαδημαϊκούς και σε πολιτικούς λόγους, η οποία διαρκεί μέχρι τις ημέρες μας, επειδή κυρίως χώρες όπως οι αναδυόμενες οικονομίες, που θα μπορούσαν να δώσουν ένα εναλλακτικό οικονομικό μοντέλο δεν το κάνουν αυτό, καθώς κερδίζουν από το παγκόσμιο εμπόριο.Η Κίνα υποστηρίζει την υφιστάμενη οικονομική τάξη στα πλαίσια της οποίας χώρες υποστηρίζουν τη λιτότητα ως συνταγή ανάκαμψης».

    [03] Δ.Παπαδημούλης: Δεν γίνεται αποδεκτή η εμμονή του Σόιμπλε για παραπομπή της ελάφρυνσης του χρέους στις καλένδες

    Υπέρ της ολοκλήρωσης της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους μέχρι το τέλος του έτους, τάσσεται ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης με αφορμή την συζήτηση την Τρίτη στην Ολομέλεια του ΕΚ με θέμα «Η μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ο αντίκτυπός τους, καθώς και προοπτικές για μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος».

    «Μετά από επτά χρόνια σκληρής λιτότητας και τεράστιας ύφεσης, η Ελλάδα χρειάζεται επιτέλους ανάπτυξη και σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον. Είναι καιρός να εγκαταλειφθούν τα νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας και να ενισχυθούν μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους» αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης.

    «Η δογματική εμμονή του κ. Σόιμπλε για περισσότερη μονομερή λιτότητα και για παραπομπή της ελάφρυνσης του χρέους στις καλένδες, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    Διεκδικούμε την ολοκλήρωση της συζήτησης σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους και την εξειδίκευση όσων αποφάσισε το Eurogroup τον Μάιο του 2016 μέχρι το τέλος του έτους», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συζήτηση θα εκπροσωπήσει ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

    [04] Ν. Φίλης: Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς

    Τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα τη γνώση του ορθόδοξου πολιτισμού, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών για το ζήτημα αλλαγής του τρόπου διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία.

    «Η διαθεματική και βιωματική διδασκαλία έχουν προκαλέσει την αντίδραση όσων πιστεύουν ότι η σχολική αίθουσα πρέπει να λειτουργεί σαν άμβωνας και υποτιμούν τη σημασία της επίδρασης του θρησκευτικού φαινομένου στο σύνολο της τέχνης και κατ? επέκταση στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Το σχολείο προετοιμάζει πολίτες και όχι πιστούς. Αυτό είναι δουλειά του κατηχητικού», αναφέρει ο κ.Φίλης.

    Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις ο υπουργός ανέφερε πως η κοινωνία δεν διχάζεται. «Όσοι ακραίοι κύκλοι επιχειρήσουν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σχολεία για τα θρησκευτικά θα αντιληφθούν ότι δεν είμαστε στην εποχή των ταυτοτήτων. Η ίδια η βαθιά κρίση που ζούμε έχει διαφοροποιήσει τους πολίτες και τους θεσμούς.

    Δεν πρόκειται λοιπόν για μια σύγκρουση Πολιτείας-Εκκλησίας. Συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία στο πλαίσιο των συνταγματικά διακριτών μας ρόλων. Την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχουν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, το ΙΕΠ και το υπουργείο», επισήμανε.

    Ο υπουργός δεν σχολίασε την επιστολή του αρχιεπισκόπου στον πρωθυπουργό ωστόσο επισήμανε πως περιμένει τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την άλλη βδομάδα και περιμένει να αποδοκιμαστεί η αντιχριστιανική επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον του «ο θιασώτης της Χρυσής Αυγής μητροπολίτης Αμβρόσιος», ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι η εκκλησιαστική διοίκηση καλύπτει τέτοιες ολοκληρωτικές συμπεριφορές και μάλιστα με το επιχείρημα της δημοκρατίας?

    «Γενικότερα, πάντως, πιστεύω ότι την περίοδο της κρίσης η Εκκλησία με το φιλανθρωπικό της έργο, που είναι άλλωστε και η πρώτη εντολή του Χριστού, έχει θετικό ρόλο. Θα ήταν λάθος η Εκκλησία να εισβάλει και πάλι στην πολιτική, όπως συνέβη την εποχή του Χριστόδουλου, χωρίς τότε να ωφεληθεί ούτε η ίδια ούτε η κοινωνία. Η εποχή της «δεξιάς του Κυρίου» έχει παρέλθει», ανέφερε ο κ. Φίλης.?

    Για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Φίλης ανέφερε πως «έπειτα από 27 χρόνια τελείωσε το καθεστώς της ασυδοσίας με τις λεγόμενες «προσωρινές» άδειες. Τα κανάλια αδειοδοτήθηκαν με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο που αποφέρει στο δημόσιο ταμείο περίπου 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση του χειμαζόμενου κοινωνικού κράτους. Για πρώτη φορά, κυβέρνηση δεν λειτούργησε με στερεότυπα τύπου παλιάς ή νέας διαπλοκής»

    [05] Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που καλλιεργούσε δενδρύλλια και διακινούσε μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης

    Πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης και στη συνέχεια διακινούσε μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, σε διάφορες περιοχές της χώρας, εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με τις αστυνομικές Διευθύνσεις Εύβοιας και Ηλείας. Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Αττικής, της Εύβοιας και της Ηλείας, μετείχαν παράλληλα άνδρες της ΕΚΑΜ και εναέρια μέσα της αστυνομίας.

    Συνελήφθησαν 12 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων 10 άνδρες, ηλικίας από 21 έως 72 ετών και 2 γυναίκες, ηλικίας 48 και 53 ετών. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται 8 ακόμα μέλη της σπείρας, καθώς και 4 Αλβανοί. Όλοι κατηγορούνται, σε βαθμό κακουργήματος, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, σε συνδυασμό με παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

    Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης προηγήθηκε πολύμηνη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ όπως προέκυψε η ομάδα διέθετε εσωτερική δομή, με ιεραρχική σχέση μεταξύ των μελών της και διακριτούς ρόλους στους επιμέρους τομείς της εγκληματικής της δράσης.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν: δύο φυτείες κάνναβης και εκριζώθηκαν 422 δενδρύλλια, στην Εύβοια, 343 δενδρύλλια κάνναβης και 320 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, στην Ηλεία καθώς και ποσότητες κάνναβης και οπλισμός, σε οικίες, χώρους και αυτοκίνητα των εμπλεκομένων ατόμων σε περιοχές της Εύβοιας, της Ηλείας και της Αττικής.

    Συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    -765 δενδρύλλια κάνναβης, με πλήρη εξοπλισμό καλλιέργειας (ποτιστικά λάστιχα, σκαπτικά εργαλεία, λιπάσματα κ.λ.π.).

    -323 κιλά και 958,5 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

    -6 ζυγαριές ακριβείας.

    -8 τσιγαριλίκια και μικροποσότητα ηρωίνης.

    -6 οχήματα (4 αυτοκίνητα, φορτηγό, και μοτοσικλέτα).

    -Καραμπίνα, περίστροφο και αεροβόλο πιστόλι.

    -79 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων.

    -Το χρηματικό ποσό των 520 ευρώ.

    -9 συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ στην υπόθεση ενέχονται άλλα 162 άτομα, τα οποία όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας, προμηθεύτηκαν ποσότητες ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση.

    [06] Τι μπορεί να μας πει ένα και μόνο θραύσμα υφάσματος για την κλασσική εποχή

    Λευκό ασφαλώς, αλλά και κόκκινο, πορφυρό, πράσινο, κίτρινο, γαλαζογκρί, κροκί, μαύρο: αντίθετα από την κοινή πεποίθηση, ο κόσμος της αρχαιότητας δεν ήταν μουντός και μονόχρωμος αλλά πολύχρωμος. Κι αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές πληροφορίες που μπορεί να μας δώσει για την κλασσική εποχή ένα και μόνο θραύσμα υφάσματος.

    Γιατί απαντήσεις υπάρχουν πλέον και για άλλα ερωτήματα. Όπως, παράδειγμα, τι περιείχε η γκαρνταρόμπα των γυναικών και των ανδρών της μινωικής εποχής ή τι κληροδότησε το αρχαίο ύφασμα στη σύγχρονη μόδα. Αλλά και ποια είναι η σχέση του με την αρχιτεκτονική ή με τη θρησκεία.

    Τι μπορεί να μας πει το αρχαιολογικό ύφασμα ακόμη; «Καταλαβαίνουμε πόσο καλά γνώριζαν οι πρόγονοί μας το φυσικό περιβάλλον, γεγονός που τους επέτρεπε να εκμεταλλευτούν τις πρώτες ύλες. Μας πληροφορεί επίσης με ποιο εργαλείο έγινε η ίνα και ποιο χρησιμοποιήθηκε για το ύφασμα, αλλά και να εντοπίσουμε διακοσμητικά στοιχεία, όπως είναι το κέντημα ή τα κρόσσια» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Στέλλα Σπαντιδάκη, αρχαιολόγος και συνδιοργανώτρια της ημερίδας «Έρευνα και προβολή του αρχαιοελληνικού υφάσματος στην Ελλάδα», η οποία θα φιλοξενηθεί αύριο, Σάββατο, στην Αθήνα.

    Ο κλάδος της αρχαιολογίας του υφάσματος, επισημαίνει η Στέλλα Σπαντιδάκη, άρχισε να αναπτύσσεται μόλις στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει τεράστια άνθηση παγκοσμίως. «Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς τομείς της αρχαιολογίας (κεραμική, γλυπτική κλπ), τα αρχαιολογικά υφάσματα είναι ένα τοπίο προς εξερεύνηση που μπορεί ακόμη να μας εκπλήξει» σημειώνει.

    Τι εξέπληξε την ίδια; «Πάρα πολλά πράγματα. Ας πούμε, το γεγονός ότι ήταν πάρα πολλοί οι άνδρες στην κλασσική περίοδο που ασχολούνταν με το ύφασμα» απαντά. Και πράγματι: στην κλασική περίοδο, η υφαντική είναι παρούσα τόσο στο σπίτι όσο και στο εργαστήριο, αποτελεί μείζονα οικονομική δραστηριότητα και οι άνδρες απασχολούνται σε διάφορα στάδια της κατασκευής, της διακόσμησης και της εμπορίας των υφασμάτων.

    Ο πλούτος πληροφοριών είναι ανεξάντλητος. Κι αυτές είναι πληροφορίες που δίνουν στους ειδικούς τα υφάσματα που έχουν διασωθεί, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε ορυκτοποιημένη κατάσταση. Η πορφύρα, για παράδειγμα, το πιο ανθεκτικό απ? όλα τα χρώματα, παραγόταν από τρία είδη κοχυλιών, ενώ για την παρασκευή ενός και μόνο γραμμαρίου βαφής απαιτούνταν δέκα χιλιάδες οστρακοειδή από αυτά τα τρία είδη. Είχε επομένως τεράστιο κόστος, γεγονός που είχε οδηγήσει στην εφεύρεση υποκατάστατων.

    [07] Γκίντερ Έτινγκερ :Το προσφυγικό αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, όχι στο Βερολίνο

    Το προσφυγικό «είναι ένα θέμα το οποίο κρίνεται στις Βρυξέλλες και δεν προαναγγέλλεται στο Βερολίνο» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Westf?lische.

    Πρόσθεσε δε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να υποστηρίξουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά της. «Η συνθήκη του Δουβλίνου είχε ως βάση την άφιξη μερικών χιλιάδων προσφύγων. Με 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ετησίως όμως, οι χώρες αυτές επιβαρύνονται υπερβολικά», τόνισε ο Έτινγκερ.

    Ο Γερμανός Επίτροπος, αναφερόμενος στη δυναμική της Ευρώπης είπε ότι μειονεκτεί σε σχέση με την Ασία και τις ΗΠΑ. «Σε αυτό το θέμα πρέπει να βελτιωθούμε. Πρέπει να προπονηθούμε καλύτερα. Είναι όπως στον αθλητισμό. Περισσότερη προπόνηση, ταχύτητα, συντονισμός και αλλαγή της μπάλας». Όταν είναι κάτω η Σάλκε, πάνω η Μπάγιερ Μονάχου και ανεβαίνει η Στουτγάρδη, ξέρουμε πως οφείλεται στην καλύτερη απόδοση της ομάδας, την ταχύτητα και το ομαδικό παιχνίδι. «Με δυο λόγια πρέπει να αντιγράψουμε τη Μπάγιερ», όπως είπε παραστατικά.

    [08] Τίτλοι τέλους για το «Κορίτσι του 17»

    Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου, η ηθοποιός Σοφία Ρούμπου, έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από μακρά νοσηλεία, στο νοσοκομείο.

    Σύζυγος του διευθυντή Φωτογραφίας και Μοντέρ Νίκου Καβουκίδη και μητέρα της ηθοποιού Μαρίας Καβουκίδη, η Σοφία Ρούμπου βραβεύτηκε το 1969 στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Το κορίτσι του 17".

    «Ηλεκτρικός άγγελος», «Παραγγελιά», «Να ντύσουμε τους γυμνούς», «Το αγκίστρι», «Αγάπησα μια άγνωστη», «Ένα αστείο κορίτσι», «Η Μεσόγειος φλέγεται», «Γυμνοί στο δρόμο», «Πανικός», κάποιες από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε.

    Συγγενείς και φίλοι θα την αποχαιρετίσουν στο Α'Νεκροταφείο Αθηνών, την Δευτέρα στη 1 μετά το μεσημέρι.

    [09] Η παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης συνεπάγεται επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων

    Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, η τήρηση της είναι υποχρεωτική και οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του κατά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μικράς Ασίας και Μικρασιατών στην πόλη της Καλαμάτας.

    Με αφορμή την πρόσφατη επικαιρότητα αναφορικά με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: « Η Τουρκία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί conditio sine qua non για το αν και κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοκρατικώς οργανωμένων μελών της Διεθνούς Κοινότητας. Και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου, άρα η τήρησή της είναι υποχρεωτική και, επομένως, οιαδήποτε παράβασή της συνεπάγεται την επιβολή των προβλεπόμενων κατά το Διεθνές Δίκαιο κυρώσεων».

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «Πριν απ' όλα εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να διατηρούμε άσβεστη στην συλλογική μας μνήμη την συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην διατήρηση της Εθνικής και Πολιτισμικής συνείδησης. Διότι -και μεσ' από την διαχρονική δύναμη του Ελληνισμού ν' αντιμετωπίζει με ηρωισμό τις συμφορές και να μην τους επιτρέπει ν' ανακόψουν την ιστορική του πορεία- η Μικρασιατική Καταστροφή και η προσφυγιά που επακολούθησε ήταν το «μπόλι» που γονιμοποίησε, στο διηνεκές, το δέντρο της εθνικής και πνευματικής συνείδησης του Έθνους των Ελλήνων».

    Επισήμανε, επίσης, ότι πρωτίστως οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι και εθνικό χρέος, το οποίο πηγάζει και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998.

    [10] Γ. Στουρνάρας: Θετική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας

    Θετικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας η δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι έλαβε σχετική διαβεβαίωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Στουρναρας ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

    Ειδικότερα αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Deutsche Bank, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας τονίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο. Επιπροσθέτως όπως ανέφερε «διαθέτουμε εργαλεία για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαμε στα χέρια μας».

    Ερωτηθείς για την Τράπεζα Αττικής, υποστήριξε ότι η νέα διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται πλέον σε αγαστή συνεργασία με την ΤτΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ΤτΕ στηρίζει τη διοίκηση της Τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση.

    Ερωτηθείς για κόκκινα δάνεια ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πλέον με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στους συνεργαζόμενους δανειολήπτες, υπογραμμίζοντας ότι "κλειδί" αποτελεί ο χαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως συνεργαζόμενος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 October 2016 - 16:32:26 UTC