Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης στο CNBC: Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε
  • [02] Ν. Παππάς: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο, σε λίγες ημέρες θα είναι πραγματικότητα (Video)
  • [03] Γ. Σταθάκης: Οριστική λύση για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018
  • [04] Γ. Στουρνάρας: Θετική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας
  • [05] Εφικτή η ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης
  • [06] Μηνύματα της τουρκικής ηγεσίας προς την Ελλάδα για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών
  • [07] Αμηχανία των Βρυξελλών μπροστά στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ουγγαρία
  • [08] Π. Γκουεριέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σωστή η λογική, ενστάσεις για την εφαρμογή της απόφασης Ρέντσι για 14η σύνταξη
  • [09] Ο Π. Καμμένος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στην 56η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας
  • [10] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ βάθους νερού 404 μέτρων σε σπήλαιο της Τσεχίας
  • [11] HP: Έπρεπε να είχαμε ενημερώσει το κοινό για την αναβάθμιση στους εκτυπωτές μας
  • [12] Η αποστολή της Rosetta έλαβε τέλος
  • [13] Ν. Δένδιας: Η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά ακόμα κι αν το ΣτΕ δεν ακυρώσει τον διαγωνισμό
  • [14] Τερέζα Μέι: Η Σκοτία δεν έχει δικαίωμα βέτο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit
  • [15] Η Μέρκελ επιμένει πως δεν μετέστρεψε την πολιτική της στο προσφυγικό

  • [01] Κ. Μητσοτάκης στο CNBC: Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε

    Σταθερός στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της στην οικονομία, που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «γύρισαν την χώρα δύο χρόνια πίσω».

    «Είμαστε έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ καθησύχασε τους διεθνείς επενδυτές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα πρέπει να φοβούνται την αβεβαιότητα. Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ: «Δεν ξέρω πότε θα γίνουν εκλογές, δεν μπορώ να εκβιάσω εκλογές, είμαι όμως αισιόδοξος για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές αυτής της χώρας... Η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να φοβάται τις εκλογές. Δεν πρόκειται να μπούμε σε φάση αβεβαιότητας. Πιστεύω ότι εμείς μπορούμε να κερδίσουμε μια εκλογική αναμέτρηση -αυτό τουλάχιστον βγαίνει από τις δημοσκοπήσεις-κι αν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα έχει μια ικανή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και θα μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που θα δώσουν μια πραγματικά αναπτυξιακή δυναμική στην οικονομία».

    Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στην οικονομική πολιτική που έχει εφαρμόσει: «Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει τις λάθος πολιτικές. Εφαρμόζει το λάθος δημοσιονομικό μείγμα. Υπερφορολογεί την παραγωγική οικονομία και δεν έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις. Ως εκ τούτου, όσο κι αν θέλω να πιστεύω ότι η οικονομία θα ανακάμψει, διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις ότι θα συμβεί αυτό με αυτό το μείγμα πολιτικής». Προσέθεσε δε ότι «δύο χρόνια πίσω έχει στείλει την ελληνική οικονομία η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και εξήγησε: «Η Ελλάδα, το 2014, βρίσκονταν στην πραγματικότητα στη διαδικασία εξόδου από μια πολύ βαθιά ύφεση. Ως αποτέλεσμα των πολιτικών της τωρινής κυβέρνησης, χάσαμε δυο χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "βλέπει"ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 0,3% το 2016. Η οικονομία σημείωνε συρρίκνωση κάθε χρόνο σε ετήσια βάση, τα έτη μεταξύ 2008-2013, προτού εμφανίσει μικρή ανάπτυξη το 2014, για να επιστρέψει σε συρρίκνωση 0,2% το 2015».

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πάντως ότι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα αποτελέσει ένα θετικό γεγονός, ωστόσο από μόνο του δεν αρκεί: «Μαγικά δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη, όπως νομίζει ο πρωθυπουργός. Χρειάζεται μια δέσμη δράσεων και μεταρρυθμίσεων που θα δείξουν στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός. Με μια διαφορετική κυβέρνηση μπορούμε να επιτύχουμε πραγματικά μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα υπερβαίνει κατά πολύ την ανάπτυξη που βλέπουμε σήμερα στην Ευρωζώνη».

    Διαβάστε επίσης:Επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη στο Λαύριο

    [02] Ν. Παππάς: Το νέο τηλεοπτικό τοπίο, σε λίγες ημέρες θα είναι πραγματικότητα (Video)

    Για έναν θωρακισμένο με δικλείδες ασφαλείας διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας στη δήλωσή του η οποία παρατίθεται ολόκληρη.

    Ο Ν. Παππάς πρόσθεσε ότι συνολικά, μαζί με τις επόμενες δόσεις για τις τηλεοπτικές άδειες, 309 εκατ. ευρώ είναι ήδη κατοχυρωμένα υπέρ του ελληνικού λαού.

    Ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Επικρατείας έχει ως εξής:

    «Ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών ήταν από την πρώτη στιγμή θωρακισμένος από όλες τις πλευρές και είχε δικλείδες ασφαλείας για όλα τα ενδεχόμενα.

    Σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ που κάνουν λόγο για ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας ολοκληρώνεται.

    Η ΝΔ επέλεξε να διασυρθεί και να συρθεί πίσω από τα καθόλου έννομα συμφέροντα όσων νόμιζαν ότι η αεροπειρατεία των συχνοτήτων θα συνεχίζονταν για πάντα.

    Είναι ντροπή και αίσχος για όσους ανεπιτυχώς επιχείρησαν να πιέσουν δημόσιους λειτουργούς για να διαφυλάξουν τα καθόλου έννομα συμφέροντά τους.

    Πόσα εισέπραξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επί 27 ολόκληρα χρόνια από τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων; ΜΗΔΕΝ.

    Τα χρήματα της 1ης δόσης έχουν ήδη εισπραχθεί.

    Οι τέσσερις υπερθεματιστές της δημοπρασίας κατέθεσαν 85 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο, καθώς πριν από λίγο κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος και ο κ. Σαββίδης.

    Άλλα 3 εκατ. ευρώ εισπράττονται από την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του κ. Καλογρίτσα, που αποχώρησε νωρίτερα από τη διαδικασία.

    Από τον Ιανουάριο του 2015 έχουμε εισπράξει επιπλέον 51 εκατ. ευρώ από τα τέλη χρήσης συχνοτήτων και το φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, που παγίως «ξεχνούσαν» οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

    Συνολικά, μαζί με τις επόμενες δόσεις, 309 εκατ. ευρώ είναι ήδη κατοχυρωμένα υπέρ του ελληνικού λαού από την αξιοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, το οποίο ηΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επέμεναν επί δεκαετίες να χαρίζουν στους καναλάρχες.

    Ήδη, τα χρήματα αυτά επιτρέπουν σε δεκαπέντε χιλιάδες περισσότερα παιδιά να πάνε φέτος στους παιδικούς σταθμούς.

    Ήδη, αρχίζει η διαδικασία για τη στήριξη των νοσοκομείων με επιπλέον 4.000 νοσηλευτές.

    Ήδη, προχωρά η εκπόνηση του προγράμματος στήριξης νέων διδακτόρων.

    Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον, πως κάποια δελτία ειδήσεων δεν είναι δελτία για την ενημέρωση. Είναι δελτία υπεράσπισης ειδικών συμφερόντων των ιδιοκτητών των καναλιών.

    Η λάσπη όμως γυρίζει πίσω στους εκτοξευτές της».

    ΓΓΕΕ: Οριστικός υπερθεματιστής ο Ιβάν Σαββίδης

    Οριστικός υπερθεματιστής για την κατοχή μιας τηλεοπτικής άδειας είναι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. Στην επίσημη ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αναφέρονται τα εξής:

    «ΤηνΠαρασκευή 30-9-2016 εκδόθηκε και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με αρ. πρωτ. 267/30-9-2016 με την οποία εγκρίνεται το υπ'αρ. 28/30.9.2016 πρακτικό της Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού και ανακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής για μία (1) από τις τέσσερις (4) δημοπρατηθείσες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition), η εταιρεία «Dimera Media Investments Limited» έναντι τιμήματος 61.500.000 ευρώ (εξήντα ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ)».

    Κατατέθησαν τα χρήματα

    Τέλος, από την πλευρά του επιχειρηματία έγινε γνωστό ότι κατατέθηκε η πρώτη δόση ύψους 20,5 εκατ. ευρώ για την κατοχύρωση της άδειας.

    [03] Γ. Σταθάκης: Οριστική λύση για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018

    Την άποψη ότι οι διαδικασίες για τη ρύθμιση του χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως οριστική λύση θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά.

    Σε συνέντευξή του ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι «η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι».

    Ο ίδιος συνέχισε ότι υπάρχουν αρκετοί δείκτες που επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας και το ποιο σημαντικό τη μετατροπή της σε θετικό πρόσημο και σημείωσε ότι αν η τάση επιβεβαιωθεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους τότε το 2016 θα κλείσει οριστικά θετικό ενώ από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι προβλεπόμενος 2,5%. Ακόμη ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης επιτρέπει τη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

    [04] Γ. Στουρνάρας: Θετική η εικόνα της ελληνικής οικονομίας

    Θετικές είναι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας η δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνοντας ότι έλαβε σχετική διαβεβαίωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Στουρναρας ανέφερε, επίσης, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος καθώς και για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών.

    Ειδικότερα αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Deutsche Bank, ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας τονίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο. Επιπροσθέτως όπως ανέφερε «διαθέτουμε εργαλεία για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων καταστάσεων τα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαμε στα χέρια μας».

    Ερωτηθείς για την Τράπεζα Αττικής, υποστήριξε ότι η νέα διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται πλέον σε αγαστή συνεργασία με την ΤτΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ΤτΕ στηρίζει τη διοίκηση της Τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση.

    Ερωτηθείς για κόκκινα δάνεια ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πλέον με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις στους συνεργαζόμενους δανειολήπτες, υπογραμμίζοντας ότι "κλειδί" αποτελεί ο χαρακτηρισμός του δανειολήπτη ως συνεργαζόμενος.

    [05] Εφικτή η ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup, σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης

    Την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωση των εκκρεμών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, εξέφρασε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας στο Λουξεμβούργο.

    Αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που παραμένουν, ο εν λόγω αξιωματούχος σημείωσε πως αφορούν τον τομέα ενέργειας και την Πολιτική Αεροπορία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητο να έχουν ρυθμιστεί οι δύο εκκρεμότητες μέχρι την Τετάρτη, καθώς μετά ακολουθεί η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ενώ χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος για τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να ολοκληρώσουν την έκθεση συμμόρφωσης. Εφόσον γίνουν όλα αυτά, το EuroWorking Group αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου τη Δευτέρα το πρωί, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup για να εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών την έγκριση της εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ.

    «Δεδομένων των διαβεβαιώσεων από την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση των τελευταίων προαπαιτούμενων, είμαι αισιόδοξος ότι το EWG θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, και το Eurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης», ανέφερε ο αξιωματούχος. Επιπλέον, σημείωσε πως στο επερχόμενο Eurogroupοι, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για τις οποίες, όπως ανέφερε, «τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι πηγαίνουν καλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό».

    Ερωτηθείς σχετικά με την προετοιμασία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη βρίσκονται σε συνεχή επαφή σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και η συζήτηση κινείται γύρω από τις τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες που παρουσιάζει το εν λόγω ζήτημα.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εξέλιξη των συζητήσεων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως δεν θα τεθεί επί τάπητος στο επικείμενο Eurogroup, καθώς είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ωστόσο ανέφερε, πως εφόσον οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώσουν το τέλος της πρώτης αξιολόγησης την επόμενη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα την εβδομάδα μετά το Eurogroup για να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

    [06] Μηνύματα της τουρκικής ηγεσίας προς την Ελλάδα για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών

    Στην επισήμανση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και στη διατύπωση -με κάθε τρόπο- του αιτήματος για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, συνοψίζονται οι δηλώσεις που έκαναν υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους που επισκέπτονται την Τουρκία.

    Ο πρόεδρος της τουρκικής Eθνοσυνέλευσης, Ισμαήλ Καχραμάν, ερωτηθείς για το θέμα των οκτώ Τούρκων δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Σε μία δημοκρατική χώρα δεν μπορούν να βρίσκουν καταφύγιο τρομοκράτες. Δεν έχω καμία πληροφορία για το πού βρίσκεται η διαδικασία, αλλά μας ενδιαφέρει η έκβασή της. Στη χώρα σας βρίσκονται κάποιοι τρομοκράτες που αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον Πρόεδρό μας. Αυτά τα σχετικά στοιχεία τα έχουμε παραδώσει στις ελληνικές αρχές». Απαντώντας σε σχετική διευκρινιστική ερώτηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα ως δημοκρατική και φιλική χώρα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην δώσει καταφύγιο σε τρομοκράτες».

    Ο Μεχμέτ Ακαρτσά, γενικός διευθυντής στη Διεύθυνση Τύπου και Πληροφοριών, ο οποίος μάλιστα υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους λέγοντας ότι αντίθετα με την συνήθειά του δεν φορά αυτή τη φορά γραβάτα επηρεασμένος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, έσπευσε να επισημάνει ότι η οικογένειά του κατάγεται από την Καβάλα.

    Ερωτηθείς για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών δήλωσε: «Κατά καιρούς εμφανίζονται ευκαιρίες ανάμεσα στα κράτη, και σε αυτή την περίπτωση νομίζω ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για παράδειγμα, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ανησυχεί τον τουρκικό λαό. Ο τουρκικός λαός τρέφει αισθήματα συμπάθειας για τους λαούς της Μεσογείου, ιδιαίτερα για τους Έλληνες. Φυσικά κατά το παρελθόν προέκυψαν προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο, αλλά οι λαοί των δύο χωρών δεν είχαν προβλήματα. Ο τουρκικός λαός συμπαθεί επίσης τον κ. Τσίπρα γιατί είναι ένας δυναμικός, νέος ηγέτης. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αφού έχουμε μια πολύ θετική ατμόσφαιρα, γιατί να μην την εκμεταλλευτούμε. Μιλάμε για τους οκτώ στρατιώτες. Συμμετείχαν σε απόπειρα πραξικοπήματος. Προσπάθησαν, ή ίσως να σκότωσαν πολίτες- γι αυτό δεν είμαστε σίγουροι αφού δεν έχουμε κατάθεσή τους. Έχουν προσαχθεί ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Από την πλευρά μας είναι φυσικό να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα τους εκδώσει στην Τουρκία. Είναι φυσικό να τους εκδώσει γιατί αυτοί προσπάθησαν να καταστρέψουν την Τουρκία, αλλά μετά από καιρό μάθαμε ότι οι 3 από αυτούς δεν εκδίδονται. Θα πρέπει να ερευνήσουμε σε βάθος γιατί ελήφθη τέτοια απόφαση, αλλά η Δικαιοσύνη είναι Δικαιοσύνη παντού, και εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι την Δικαιοσύνη στην Ελλάδα».

    [07] Αμηχανία των Βρυξελλών μπροστά στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ουγγαρία

    Με αμηχανία αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες το δημοψήφισμα στην Ουγγαρία σχετικά με την αποδοχή ή μη της μετεγκατάστασης των προσφύγων. Το αυριανό δημοψήφισμα είναι το τρίτο που διοργανώνεται μέσα στη χρονιά σε κράτος-μέλος, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit και την απόρριψη της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με την Ουκρανία από τους Ολλανδούς.

    «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας;» είναι το κάθε άλλο παρά ουδέτερο ερώτημα που αποφάσισε να θέσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βικτόρ Ορμπάν, ο οποίος εμφανίζεται πλέον να βάλλει απευθείας κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της οποίας πρωτοβουλία ήταν η πρόταση για κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Με αυτό το ερώτημα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως το παιχνίδι μπορεί ήδη να είναι χαμένο για τις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας εκ παραλλήλου ότι τον τελευταίο χρόνο, η ουγγρική κυβέρνηση έχει πολεμήσει με κάθε μέσο το έκτακτο σχήμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο ωστόσο μετά από μια σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών εγκρίθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής το φθινόπωρο του 2015. Πάντως, η Ουγγαρία -όπως και κάποιες άλλες χώρες- δεν έχει πραγματοποιήσει καμία από τις περίπου 1.300 μετεγκαταστάσεις που της αναλογούν. Παρ΄ όλα αυτά, η Επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειές για κοινή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, προτείνοντας επιπλέον του έκτακτου μηχανισμού και ένα μόνιμο μηχανισμό ποσοστώσεων στην κατανομή των αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου.

    Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια προσπάθεια να σχετικοποιήσει το πολύ πιθανό «όχι» των Ούγγρων, η Επιτροπή φαίνεται να θέτει ως προτεραιότητα τη μη αμφισβήτηση της υπάρχουσας νομοθεσίας. «Τα κράτη-μέλη έχουν τη νομική υποχρέωση της εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά αυτή την εβδομάδα ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ κύκλοι της Επιτροπής τονίζουν κατ' επανάληψη ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να αφορά μόνο μελλοντική νομοθεσία.

    [08] Π. Γκουεριέρι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σωστή η λογική, ενστάσεις για την εφαρμογή της απόφασης Ρέντσι για 14η σύνταξη

    Ο γνωστός Ιταλός οικονομολόγος και γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Πάολο Γκουεριέρι, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέλησε να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι να χορηγηθεί 14η σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν συνολικό μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα χίλια ευρώ τον μήνα.

    «Συμφωνώ με τη γενική ιδέα, αλλά έχω κάποιες επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή. Πρόκειται για μέτρο που μπορεί να θεωρηθεί σωστό ως προς την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά υπάρχει η πιθανότητα, μέρος από τους συνταξιούχους που θα λάβουν τη 14η σύνταξη, να μην έχουν πραγματικά ανάγκη από χρήματα, διότι, παραδείγματος χάρη, μπορεί να ζουν σε οικογένειες που είναι άνετα σε θέση να τους στηρίξουν», δήλωσε ο Π. Γκουεριέρι. «Αντιθέτως ?προσέθεσε? ένα ποσοστό από τα χρήματα αυτά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη στήριξη ανήλικων παιδιών που ζουν σε φτωχές οικογένειες».

    Απαντώντας σε ερώτηση του Πρακτορείου αν θεωρεί ότι πρόκειται, πάντως, για μια πρώτη ουσιαστική αλλαγή πορείας πλεύσης, σε σχέση με τα όσα επέβαλε έως τώρα η λογική της λιτότητας, ο γερουσιαστής της ιταλικής Κεντροαριστεράς τόνισε:

    «Η Ιταλία δείχνει ότι θέλει να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο σε σχέση με το παρελθόν. Τώρα πρέπει να δούμε τι θα απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διότι όπως ξέρουμε όλοι, τα μέτρα αυτά μπορούν να υιοθετηθούν επειδή η χώρα μας αποφάσισε να θέσει εκτός "πάγιων δαπανών" τα έξοδα για το προσφυγικό και για την ανοικοδόμηση, μετά τον σεισμό της 24ης Αυγούστου. Πολλά θα εξαρτηθούν, λοιπόν, από το αν η Κομισιόν δεχθεί αυτή την λογική, ή αν μας κατηγορήσει ότι δεν σεβόμαστε τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας».

    Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο Πάολο Γκουεριέρι, ο οποίος διδάσκει οικονομικά στο πανεπιστήμιο της Ρώμης Λα Σαπιέντσα και ανήκει στο αριστερό ρεύμα του Δημοκρατικού Κόμματος, υπογράμμισε:

    «Θεωρώ ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη από πέρυσι, μαζί με την υπογραφή της νέας συμφωνίας. Δεν το λέω μόνον εγώ, αλλά διεθνείς οργανισμοί, ινστιτούτα και σειρά επιφανών οικονομολόγων. Θα πρέπει να εξακριβώσουμε, βέβαια, αν το μέτωπο των χωρών που έως τώρα εναντιώθηκαν στην λύση αυτή, θα αλλάξει στάση, παρά το ότι το 2017, στην Ευρώπη, θα έχουμε -όπως ξέρουμε- μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις. Αν αποφασίσουν μια ακόμη αναβολή θα επιβεβαιωθεί και πάλι ότι όλα εξαρτώνται από τις εσωτερικές εξελίξεις και ανάγκες των διαφόρων χωρών- μελών».

    Αναφερόμενος, τέλος, στις πρόσφατες εμφανείς διαφορές ανάμεσα στη Ρώμη και το Βερολίνο, σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και τη δυνατότητα να ξεπερασθεί η κρίση, ο Ιταλός οικονομολόγος και γερουσιαστής δήλωσε:

    «Πιστεύω ότι πολλά θα εξαρτηθούν, και στην περίπτωση αυτή, από το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, το οποίο θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων αποτελούν περισσότερο μέρος μιας τακτικής, ενώ η πραγματική στρατηγική θα διαμορφωθεί μετά από το δημοψήφισμα, όταν θα ανακατευτούν και πάλι τα χαρτιά της τράπουλας».

    [09] Ο Π. Καμμένος εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στην 56η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

    Με στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία, τιμάται σήμερα η 56η επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.Τον χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Την ελληνική κυβέρνηση, θα εκπροσωπήσει στους εορτασμούς ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος. Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ, της Αστυνομίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , της Πολιτικής 'Αμυνας και του Τμήματος Δασών.

    Θα επιδειχθούν άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαρματικά όπλα, πυροβόλα, αντιαεροπορικά συστήματα, εκτοξευτές πυραύλων όλμοι και ελικόπτερα.

    Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι η λύση, την οποία επεξεργάζεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επανένωση της Κύπρου, «δεν θα επιτρέπει σε καμία περίπτωση επανάληψη όσων δραματικών ζήσαμε όλοι μετά το 1960».

    Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 56 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστεί εντατικά για τον φιλόδοξο στόχο της εξεύρεσης λύσης εντός του 2016, επισημαίνοντας ωστόσο ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η ύπαρξη καλής διάθεσης από την τουρκική πλευρά.

    Είπε επίσης, σε σχέση με τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προβεί «σε πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, ενώ προγραμματίζω και ανάλογη ενημέρωση των πολιτών».

    Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου το 1974, είπε ότι «έκτοτε βιώνουμε μία απαράδεκτη κατάσταση, η οποία διατηρεί την πατρίδα μας μοιρασμένη, κρατώντας το 37% κάτω από κατοχή και απόλυτο τουρκικό έλεγχο».

    Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη «πρόκειται για μία κατάσταση πραγμάτων, από την οποία οφείλουμε να απαλλαγούμε, αφού πρώτα βρούμε το θάρρος να αναγνωρίσουμε εκατέρωθεν ανησυχίες και αξιοποιήσουμε όλη τη συλλογική μας σοφία, προκειμένου να εφαρμοστούν σ' ολόκληρη τη χώρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς παρεκκλίσεις για κανέναν Κύπριο πολίτη».

    [10] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ βάθους νερού 404 μέτρων σε σπήλαιο της Τσεχίας

    Ένα σπήλαιο στην Τσεχία, το Χράνικα Πρόπαστ, είναι πλημμυρισμένο με νερό σε βάθος που φθάνει τα 404 μέτρα, περισσότερα από κάθε άλλο που έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο, ενώ δεν αποκλείεται το βάθος του νερού να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξερεύνηση του σπηλαίου από Πολωνούς και Τσέχους σπηλαιοκαταδύτες με τη βοήθεια ενός τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου ρομπότ (ROV), καθώς βάθη κάτω από τα 400 μέτρα είναι πέρα από τα όρια της σπηλαιοκατάδυσης από άνθρωπο.

    Μέχρι στιγμής το βάθος του νερού στο τσεχικό σπήλαιο είναι 12 μέτρα μεγαλύτερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, το σπήλαιο Πότσο ντελ Μέρο στην Ιταλία (βάθος νερού 392 μέτρα).

    Η ανακάλυψη, κοντά στην πόλη Χράνιτσε της ανατολικής Τσεχίας, έγινε από τον Πολωνό σπηλαιοκαταδύτη Κριστόφ Σταρνάφσκι, ο οποίος δήλωσε -με κάποια υπερβολή- ότι ένιωσε «ο Κολόμβος του 21ου αιώνα».

    Για πρώτη φορά ο Σταρνάφσκι είχε μπει στο ασβεστολιθικό σπήλαιο το 1999 και έκτοτε το εξερευνά συνεχώς. Η κατάδυση σε βάθος ρεκόρ έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου, με τη χρηματοδοτική στήριξη του National Geographic, το οποίο δημοσιοποίησε και το επίτευγμα.

    Οι σπηλαιολόγοι βρήκαν στο βυθό του σπηλαίου πεσμένα δέντρα, κορμούς και κλαδιά, μια ένδειξη ότι η μορφολογία του σπηλαίου έχει αλλάξει στην πορεία του χρόνου, καθώς σήμερα είναι αδύνατο να πέσει κάτι τόσο μεγάλο από την είσοδό του.

    Οι σπηλαιολόγοι θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι το σπήλαιο έχει μεγαλύτερο βάθος και βασίζονται στο ρομπότ για να πάει ακόμη πιο βαθιά στο μέλλον.

    [11] HP: Έπρεπε να είχαμε ενημερώσει το κοινό για την αναβάθμιση στους εκτυπωτές μας

    Η Hewlett Packard παραδέχτηκε πρόσφατα σε ανακοίνωσή της ότι θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το κοινό σχετικά με μια αναβάθμιση που έγινε στους εκτυπωτές της και η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι συσκευές να σταματήσουν να αναγνωρίζουν τα μη αυθεντικά δοχεία μελάνης.

    Η ομάδα υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation (EFF) διοργάνωσε εκστρατεία καλώντας την HP να κάνει ανάκληση της αναβάθμισης.

    Από την πλευρά της η εταιρεία παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε «κάνει καλύτερη δουλειά στο να επικοινωνήσει στο κοινό την αλλαγή». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η HP, μία προαιρετική ενημέρωση η οποία θα αφαιρεί τον περιορισμό χρήσης μη αυθεντικών μελανιών θα γίνει διαθέσιμη μέσα στις «επόμενες δύο εβδομάδες».

    Η εταιρεία προσθέτει ότι «είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφάνεια σε κάθε μας επικοινωνία και όταν κάνουμε κάτι λάθος το παραδεχόμαστε».

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η HP παραδέχτηκε το λάθος της, παράλληλα υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι έγινε προκειμένου να προστατευτούν οι πελάτες της από κακής ποιότητας προϊόντα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

    [12] Η αποστολή της Rosetta έλαβε τέλος

    Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta προσέκρουσε όπως ήταν προγραμματισμένο στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, βάζοντας τέλος στην ιστορική διαστημική οδύσσεια που διήρκεσε πάνω από δώδεκα χρόνια και είχε ως στόχο να ρίξει φως στο μυστήριο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

    Το τέλος της αποστολής ανακοινώθηκε υπό ενθουσιώδες χειροκρότημα από τον Σιλβέν Λοντιό, επικεφαλής των επιχειρήσεων πτήσης της Rosetta στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

    [13] Ν. Δένδιας: Η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά ακόμα κι αν το ΣτΕ δεν ακυρώσει τον διαγωνισμό

    Η ΝΔ θα καταργήσει τονόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ακόμα κι' αν το ΣτΕ δεν ακυρώσει τον διαγωνισμό, επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».

    «Η δική μας θέση δεν αλλάζει. Ακόμη και αν δεν ακυρωθεί ο διαγωνισμός από το Συμβούλιο της Επικρατείας -το οποίο ως νομικός θα το θεωρούσα μεγάλη έκπληξη-, ο νόμος Παππά θα καταργηθεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

    Ο ίδιος αμφισβητεί την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί ένα μείγμα πολιτικής το οποίο είναι αδύνατο να οδηγήσει, έστω μεσοπρόθεσμα, σε βελτίωση της οικονομικής κατάστασης».

    Για τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμά ότι υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης ώστε να μην δοθούν σε funds και σημειώνει ότι ενώ από την κυβέρνηση Καραμανλή και εντεύθεν υπήρχε προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομοθέτησε να μην υπάρχει τέτοια προστασία και προσθέτει πως «πρόκειται για τα ίδια κόμματα που ως αντιπολίτευση είχαν σύνθημα το "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", για να προχωρήσουν στο αντίθετο».

    Όσον αφορά στο χρέος, σημειώνει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία σοβαρή συζήτηση πριν από τις γερμανικές εκλογές, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους είχε συμπεριληφθεί στις αποφάσεις του Eurogroup, στις 27/11/2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά.

    [14] Τερέζα Μέι: Η Σκοτία δεν έχει δικαίωμα βέτο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμη να ακούσει τις ανησυχίες της Σκοτίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ωστόσο ότι η σκοτσέζικη κυβέρνηση δεν διαθέτει βέτο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

    Η Σκοτία θέλει να ενημερωθεί λεπτομερέστερα για το πώς η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να αποχωρήσει από την ΕΕ ώστε να αποτραπεί ένα «σκληρό Brexit» που θα πλήξει σοβαρά την οικονομία, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η επικεφαλής της σκοτσέζικης κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζον.

    Μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, η Στέρτζον είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να οργανωθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας?εγείροντας το ενδεχόμενο η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να κατατμηθεί την ώρα που προσπαθεί να χαράξει μόνη νέα πορεία, εκτός του Ευρωπαϊκού μπλοκ.

    «Λέω με σαφήνεια πως, καθώς μελετάμε τη διαπραγμάτευση αυτή, θα εμπλέξουμε πλήρως τη σκοτσέζικη κυβέρνηση στις συζητήσεις που κάνουμε, στην προετοιμασία για τη θέση που θα υιοθετήσει το ΗΒ», είπε η Μέι στο BBC Scotland.

    Ερωτηθείσα εάν η Σκοτία θα έχει δικαίωμα βέτο για το Brexit, η Μέι απάντησε «το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει μία θέση στη διαπραγμάτευση και εμείς, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαπραγματευθούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [15] Η Μέρκελ επιμένει πως δεν μετέστρεψε την πολιτική της στο προσφυγικό

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιμένει σε μια συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται σήμερα ότι δεν ανέκρουσε πρύμνα όσον αφορά την πολιτική της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, δύο εβδομάδες μετά τη δήλωσή της πως εύχεται να μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να προετοιμάσει επαρκέστερα τη χώρα της για τη μαζική έλευση αιτούντων άσυλο πέρυσι.

    Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπέστη συντριπτικές ήττες σε δύο κρατιδιακές εκλογικές αναμετρήσεις τον περασμένο μήνα, τα αποτελέσματα των οποίων ερμηνεύθηκαν ως απόρριψη από τους ψηφοφόρους της πολιτικής ανοικτών θυρών της Μέρκελ έναντι των προσφύγων μόλις έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές.

    Αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης για τις ήττες αυτές, η Μέρκελ υιοθέτησε συμφιλιωτικό τόνο και σημείωσε πως εάν μπορούσε θα «γύριζε πίσω τον χρόνο πολλά χρόνια» για να προετοιμάσει τη Γερμανία για τη μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών.

    «Δεν άλλαξα την πολιτική μου, έκανα πολιτική», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στην S?chsische Zeitung η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο. «Δεν βλέπω καμιά αλλαγή πορείας αλλά συνεπές έργο εδώ και πολλούς μήνες», πρόσθεσε.

    Η καγκελάριος τόνισε ότι εργάζεται από το περασμένο καλοκαίρι πάνω «σε λύσεις οι οποίες είναι καλές για τη Γερμανία και για την Ευρώπη». Ανάμεσα στις πολιτικές που προωθεί η Μέρκελ είναι η καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων που ωθούν στη μετανάστευση πολίτες κρατών της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 October 2016 - 8:32:26 UTC