Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Φίλης: Τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών θα εφαρμοστούν από φέτος
  • [02] Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ενισχυμένες οι εθνικές θέσεις στα εργασιακά
  • [04] O Μ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων στο γερμανικό Κοινοβούλιο
  • [05] Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου- Ρέγκλινγκ
  • [06] Θεσσαλονίκη: Ξαναβγαίνουν τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους αύριο στις 5 το πρωί
  • [07] Συνάντηση της Ρ. Δούρου με τον δήμαρχο του Τελ Αβίβ Ρ. Χουλνταΐ-Δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [08] Καταβάλλονται προκαταβολικά τα δεδουλευμένα μηνός Ιουλίου στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ
  • [09] Διχάζει την κυπριακή κοινωνία η παράσταση της "Αντιγόνης" στην κατεχόμενη Σαλαμίνα
  • [10] Ακροάσεις για δωρεάν συμμετοχή στις χορωδίες του Εθνικού Ωδείου
  • [11] Διευκρινίσεις για τον τρόπο απονομής σύνταξης για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης παρέχει εγκύκλιος του υπ. Εργασίας
  • [12] Το υπ. Πολιτισμού διαψεύδει τα περί οφειλής του στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο
  • [13] Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων, η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να συνεχιστεί
  • [14] Πίστωση χρόνου ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι από το γερμανικό Κοινοβούλιο

  • [01] Ν. Φίλης: Τα νέα προγράμματα των θρησκευτικών θα εφαρμοστούν από φέτος

    Εκτενής ήταν η αναφορά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στο θέμα που πρόεκυψε με το μάθημα των θρησκευτικών, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. «Δεν πρόκειται για μία σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας. Γιατί όπως ξέρουμε από το παρελθόν, από μία τέτοια σύγκρουση δεν κερδίζει καμία πλευρά, δεν κερδίζει ο ίδιος ο λαός» τόνισε ο υπουργός.

    Ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι τα νέα προγράμματα Θρησκευτικών έχουν εκπονηθεί από ειδική επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην οποία συμμετείχαν και θεολόγοι, ενώ έχουν δοκιμαστεί πιλοτικά τα τελευταία τρία χρόνια. «Ήρθε η ώρα αυτά τα προγράμματα να εφαρμοστούν, ώστε από του χρόνου να κυκλοφορήσουν και τα νέα σχολικά βιβλία», διαμήνυσε, επισημαίνοντας ότι «τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα στην Ορθοδοξία».

    Επίσης, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τα Θρησκευτικά «ένα μάθημα όπως όλα τα άλλα», ενώ κατηγόρησε την Εκκλησία ότι «προβάλλει αντιρρητικό λόγο», σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

    «Την ευθύνη για την εκπαίδευση την έχει η Πολιτεία. Το σχολείο είναι κοσμικό, ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο. Σχεδιάσαμε ένα μάθημα που θα είναι ελκυστικό, γιατί θα διδάσκεται με σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και όχι μετατρέποντας τη σχολική αίθουσα σε κάποιου είδους άμβωνα», ανέφερε ο κ. Φίλης και ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν με σαφήνεια σχετικά με το εάν η ευθύνη και η αρμοδιότητα για την εκπαίδευση είναι της Πολιτείας ή άλλων θεσμών.

    «Γιατί η Εκκλησία αντιδρά;» διερωτήθηκε για να απαντήσει προβλέποντας στην ουσία ότι οι τόνοι θα πέσουν: «Όταν υπάρχουν ώριμες κοινωνικές αλλαγές η Εκκλησία θέλει να έχει τον δικό της λόγο και αντιδρά. Επειδή, όμως, οι αλλαγές είναι ώριμες και προχωρούν, η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι πρέπει να λειτουργήσει θετικά και εποικοδομητικά με στόχο την ενότητα του λαού, δεν επιμένει στην αντίδρασή της. Μπορεί να επιμένουν κάποιοι έξαλλοι, αλλά όχι η μεγάλη πλειονότητα που εκπροσωπεί η Εκκλησία».

    Κατά τα λοιπά, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στο έργο που έχει παράγει το υπουργείο του, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κενά «για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια», αλλά και την προτεραιότητα που έχει δοθεί για πρώτη φορά στις προσλήψεις για την ειδική αγωγή. Αναφορικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, τόνισε ότι οι προσλήψεις φέτος ήταν κατά 34,96% περισσότερες σε σχέση με το 2011 και 66,76% σε σχέση με το 2012, ενώ σε σχέση με το 2014 πάνω από 700%.

    "Δεν είμαι αιώνιος φοιτητής". "Ευτυχώς ο Θεός δεν ακούει τους Αμβρόσιους"

    Σε προσωπικούς τόνους κινήθηκε στη δευτερολογία του ο Νίκος Φίλης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Με αφορμή την αποστροφή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επανέφερε τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές στα μητρώα των πανεπιστημίων επειδή ο ίδιος είναι αιώνιος φοιτητής, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως είναι γνωστό ότι δεν πήρε πτυχίο από τη Νομική, μολονότι είχε περάσει από τους πρώτους, για προσωπικούς λόγους.

    «Ο κ. Μητσοτάκης διακινεί μια φιλολογία περί αιώνιου φοιτητή. Δεν είμαι αιώνιος φοιτητής» σημείωσε ο Ν. Φίλης για να προσθέσει: «Δεν με μειώνει αυτό που κάνει παρότι το κάνει για να με προσβάλλει. Λυπάμαι που ο κ. Μητσοτάκης είναι ο υποκινητής αυτής της λάσπης που διακινείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να στραπατσάρει το πρόσωπό μου, ή ακόμα χειρότερα το πρόσωπο της κυβέρνησης. Κρινόμαστε από το έργο μας και το ήθος μας. Δεν είμαι πριγκιπόπουλο, να με κρίνετε από αυτά που κάνω ως υπουργός και ως δημόσιο πρόσωπο» σημείωσε ο κ. Φίλης.

    Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στον μητροπολίτη Αμβρόσιο και πιο συγκεκριμένα στο φυλλάδιο που έχει κυκλοφορήσει στην περιοχή της μητρόπολης Καλαβρύτων Αιγιαλίας όπου ο κ. Φίλης χαρακτηρίζεται «φίδι» όπως κατήγγειλε ο ίδιος. «Μου κάνει εντύπωση ότι ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι άνθρωπος της αγάπης έχει κυκλοφορήσει στην επαρχία του αυτό το φυλλάδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα γνωμικό που λέει ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά. Τόσο προσβλητικά όχι για μένα αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είναι υπέρβαροι, για τόσους ανθρώπους που έχουν υπνική άπνοια όπως εγώ. Δεν πιστεύω ότι θίγει εμένα προσωπικά. Θίγει την Εκκλησία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι αναμένει την καταδίκη από τη διοίκηση της Εκκλησίας. «Ευτυχώς ο Θεός, μακρόθυμος και πολυέλεος, δεν ακούει τους Αμβρόσιους» είπε ακόμη με αφορμή τις καμπάνες που χτύπησαν πένθιμα αναγγέλλοντας, όπως είπε, τον θάνατό του».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας και στις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη διάρκεια της κατοχής και της δικτατορίας σημειώνοντας ότι αυτές είχαν στόχο συγκεκριμένους ιεράρχες και όχι το σύνολο της Εκκλησίας, η οποία αποτελείται επίσης από τους απλούς κληρικούς και τον λαό. Σημείωσε πάντως ότι στη διάρκεια της δικτατορίας οι περισσότεροι ιερείς συνεργάστηκαν με το καθεστώς κι ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί που αντιστάθηκαν. «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» κατέληξε ο κ. Φίλης.

    [02] Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med στο επίκεντρο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

    Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μέσω Κρήτης και ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην συνάντηση που είχαν απόψε στην Αθήνα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

    Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα στην προώθηση των έργων, που περιλαμβάνουν στα τέλη Οκτωβρίου την παρουσίαση της οικονομικής και τεχνικής μελέτης για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, ενώ τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ θα γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

    Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, έγινε επίσης ιδιαίτερη συζήτηση για την σύζευξη του έργου με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες δημιουργεί όρους σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, που έχει εξαιρετική σημασία στις μέρες μας ενώ τόνισε ότι από τη συζήτηση αναδείχθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το φυσικό αέριο.

    Ο κ. Steinitz τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι καλύτερη από ποτέ και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού και πρόσθεσε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου είναι υπό εξέταση και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    «Στόχος είναι να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο απαραίτητη για την ΕΕ και την ΕΕ απαραίτητη για την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον με τις νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες.

    [03] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ενισχυμένες οι εθνικές θέσεις στα εργασιακά

    Ενισχυμένες βγαίνουν οι εθνικές θέσεις από τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς, όπως εξηγεί, αυτές δεν αποσκοπούν, παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

    Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Η έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων παραδόθηκε χθες. Και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Οι μνημονιακές πολιτικές, ως βίβλος συμπυκνωμένου φιλελευθερισμού, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα.

    Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, το Πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά, ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου. Οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν.

    Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό "όπλο" στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση. Έχω επανειλημμένα και από τη Βουλή, απευθύνει σχετική έκκληση προς τούτο, ιδίως προς τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρχηγός δηλώνει ότι είναι υπέρ των προτάσεων διαρθρωτικών αλλαγών του ΔΝΤ.Εισερχόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όλοι πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά είναι».

    [04] O Μ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων στο γερμανικό Κοινοβούλιο

    Η ΕΚΤ συνέβαλε με τα μέτρα τα οποία έλαβε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην καλύτερη λειτουργία της οικονομίας, είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Μπούντεστακ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου. Η Γερμανία για παράδειγμα οφείλει σε αυτά τις εξαγωγές. Από την ανάκαμψη της οικονομίας επωφελούνται με τη σειρά τους οι αποταμιευτές/καταθέτες. «Είναι επομένως προς το συμφέρον όλων μας -και των Γερμανών αποταμιευτών- να επιτύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη στη Γερμανία και στην ευρωζώνη», τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

    Για μια μελλοντική άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων απαιτούνται εν τούτοις περισσότερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αυξηθούν η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Θα πρέπει πρώτα, όμως, τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η ΕΚΤ να αναπτυχθούν πλήρως . «Και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικότερα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άλλοι τομείς της πολιτικής», είπε ο Ντράγκι στους Γερμανούς βουλευτές.

    Πέραν των χαμηλών επιτοκίων η ΕΚΤ αγοράζει από το Μάρτιο του 2015 πολλά κρατικά ομόλογα των χωρών μελών της ευρωζώνης για να ενισχύσει περισσότερο την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Παράλληλα, συνέβαλε με αυτόν τον τρόπο ώστε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία να εφοδιασθούν με φτηνό φρέσκο χρήμα, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

    [05] Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου- Ρέγκλινγκ

    Για την εν εξελίξει εργασία του ESM σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM.

    Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε ό,τι αφορά την υποδόση των 2,8 δισ. ο Κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι τώρα «εναπόκειται στην Κομισιόν να ελέγξει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων» προκειμένου να είναι σε θέση ο ΕSM να προχωρήσει στην εκταμίευση.

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να ανακάμψει από την κρίση δημιουργώντας τις συνθήκες για σταθερή ανάπτυξη με κοινωνικά χαρακτηριστικά, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων σήμερα στο Λουξεμβούργο.

    Ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ESM, τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για την πρόοδο της οποίας ο ESM πρόκειται να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης στο λεγόμενο EuroWorking Group.

    Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο χθεσινό νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο, το οποίο όπως εξήγησε, δεν έχει μοναδικό στόχο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά κυρίως την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια ευκαιρία να αναδιαρθρώσει και οργανώσει το κράτος την περιουσία του προς όφελος των πολιτών. Σημείωσε δε, ότι σε συνέχεια της συμφωνίας με τους Θεσμούς για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου (ο διορισμός των οποίων αποτελούσε προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης) θα πρέπει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, να διοριστεί από τα εν λόγω μέλη το Διοικητικό Συμβούλιο (5 ως 7 άτομα) ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό την 1η Ιανουαρίου του 2017.

    [06] Θεσσαλονίκη: Ξαναβγαίνουν τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους αύριο στις 5 το πρωί

    Αναστολή της επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν, σε έκτακτη γενική που πραγματοποιήθηκε απόψε, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ και από τις 5 το πρωί, ύστερα από 12 μέρες, "πιάνουν" τιμόνι, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου τους, Δημήτρης Τσερμενίδης. "Βρέθηκε ο τρόπος να μας βάλουν τη μισθοδοσία του μήνα Ιουλίου στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς και αν και μας οφείλουν ακόμα Αύγουστο και Σεπτέμβριο, εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης βγάζουμε τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι "τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα" και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις που αφορούν τον οργανισμό συνολικά και προειδοποίησε ότι "αν κριθεί σκόπιμο θα προχωρήσουμε και πάλι σε κινητοποιήσεις".

    Μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, δεν προχωρούσε στην κίνηση που έκανε σήμερα, βάζοντας τα λεφτά σε "ασφαλή" λογαριασμό του ΟΑΣΘ και επανέλαβε: "πρέπει να σταματήσει τα ψέματα και επιτέλους να μας πει ευθέως αυτό που έχει στο μυαλό του για τη λειτουργία του οργανισμού".

    Ανακουφισμένος από τη σημερινή εξέλιξη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης και τόνισε: "εύχομαι για αίσιο τέλος στα ζητήματα του οργανισμού συνολικά, στη συνάντηση της προσεχούς Παρασκευής στην Αθήνα, στη 1 μετά το μεσημέρι, όπου θα γίνει και με τη συμμετοχή στελεχών απο τα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων και Οικονομικών".

    Διαβάστε επίσης:

    Καταβάλλονται προκαταβολικά τα δεδουλευμένα μηνός Ιουλίου στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ

    Εργαζόμενοι ΟΑΣΘ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αν «δούμε» τα λεφτά στους λογαριασμούς, ίσως και να λήξει η επίσχεση εργασίας

    [07] Συνάντηση της Ρ. Δούρου με τον δήμαρχο του Τελ Αβίβ Ρ. Χουλνταΐ-Δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Είναι καλύτερο να δέχεται κανείς κριτική για τους σωστούς λόγους παρά να είναι δημοφιλής για τους λάθος». Τη συμβουλή αυτή του πρώην Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες (καλοκαίρι 2012, Αθήνα), προς τον σημερινό Πρωθυπουργό και τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, θύμισε με αφορμή τον θάνατο του ισραηλινού ηγέτη, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στον δήμαρχο Τελ Αβίβ με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα.

    Η συνάντηση με τον δήμαρχο Ρον Χουλνταΐ πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης, στο περιθώριο των εργασιών του διεθνούς φεστιβάλ καινοτόμου επιχειρηματικότητας όπου μετέχει αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ανάπτυξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με έμφαση στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος, που ευνοεί την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων και συνεργατικών εγχειρημάτων.

    Επιπλέον και με αφορμή την επίσκεψη της περιφερειάρχου στο πάρκο ανακύκλωσης Χιρίγια, συζήτησαν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην βάση των αρχών που αποτυπώνονται στη δομή και τη λειτουργία του. "Μόνο με επιμονή, υπομονή και σοβαρή δουλειά θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε την νέα προσέγγιση στην διαχείριση των απορριμμάτων. Η περίπτωση του πάρκου Χιρίγια δείχνει ότι μια φιλική προς το περιβάλλον και τον πολίτη διαχείριση των απορριμμάτων είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και απαραίτητη", δήλωσε η Ρένα Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά από τη συνάντησή της.

    Νωρίτερα, η περιφερειάρχης Αττικής είχε συνάντηση με την διευθύντρια του κέντρου μεταναστών Mesila Μίρι Ελκαγιάμ.

    [08] Καταβάλλονται προκαταβολικά τα δεδουλευμένα μηνός Ιουλίου στους εργαζομένους του ΟΑΣΘ

    Το ποσό των 2.874.896,61 ευρώ, που είναι το ύψος των οφειλόμενων δεδουλευμένων του μηνός Ιουλίου 2016, σύμφωνα με την επιστολή (αρ. πρωτ. 9801/12-09-2016), που απέστειλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ, καταβάλλουν σήμερα τα υπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών στον Οργανισμό.

    Παράλληλα, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρήστος Σπίρτζης έδωσε εντολή στο ΣΕΕΥΜΕ (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών) να ελέγξει, εάν πράγματι θα εξοφληθούν οι εργαζόμενοι και ότι τα χρήματα δεν θα αποδοθούν σε άλλες υποχρεώσεις του ΟΑΣΘ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, καταβάλλεται σήμερα, προκαταβολικά στον ΟΑΣΘ το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί στα οφειλόμενα δεδουλευμένα ενός εκ των δύο μηνών, που οφείλει ο ΟΑΣΘ στους εργαζομένους του.

    Το ΥΠΟΜΕΔΙ, επίσης, αναφέρει κατηγορηματικά, ότι δεν θα επιτρέψει να διατεθεί ούτε ένα ευρώ από την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση) προς τον ΟΑΣΘ, για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη ή υποχρέωση του Οργανισμού, πριν την εξόφληση των δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους.

    «Η αγωνία και ο αγώνας μας, είναι, να αντιμετωπίσουμε οριστικά το άγος του ΟΑΣΘ, υπέρ των πολιτών της Θεσσαλονίκης, με απόλυτη κατοχύρωση του δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος» δήλωσε ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ. Σπίρτζης.

    Και προσέθεσε "αυτό που ζει η χώρα και η Θεσσαλονίκη, είναι ένα εκβιασμός και μία ομηρεία, από μία ληστρική-μονοπωλιακή σύμβαση του ΟΑΣΘ, που σύνηψε δεκαετίες πίσω, το παλαιοκομματικό σύστημα εξουσίας. Μέχρι εδώ όμως. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και αυτός ο εκβιασμός. Πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Είναι αλήθεια, ότι αυτός που ταλαιπωρείται σήμερα, είναι ο λαός της Θεσσαλονίκης. Και θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται, αν αυτή η σύμβαση, αυτός ο εκβιασμός, που γίνεται εδώ και 60 χρόνια, συνεχιστεί. Η συνέχιση της κατασπατάλησης των χρημάτων του ελληνικού λαού με πρόσθετες διεκδικήσεις, με διαιτησίες -που όλως τυχαίως- δικαιώνουν πάντα τον ΟΑΣΘ, με ψέματα και συκοφαντίες προς την κυβέρνηση και το ΥΠΟΜΕΔΙ, το οποίο δε χρωστάει ούτε ένα ευρώ βάσει της ισχύουσας συμφωνίας, έχει τελειώσει».

    [09] Διχάζει την κυπριακή κοινωνία η παράσταση της "Αντιγόνης" στην κατεχόμενη Σαλαμίνα

    Εν μέσω έντονων αντιδράσεων και αντικρουόμενων απόψεων, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) , το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος (ΕΘΕ) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), δίνουν απόψε στις 20.30, παράσταση της αρχαίας τραγωδίας του Αισχύλου «Αντιγόνη» στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, το οποίο βρίσκεται από το 1974 στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος.

    Tην ίδια ώρα, έξω από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση διαμαρτυρίας, στην οποία θα συμμετάσχουν και αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Σήμερα το πρωί από το Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε σε ιδιωτικό ραδιοσταθμό ότι δεν γνωρίζει καλά το ζήτημα και ότι θα το διερευνήσει με την επιστροφή του στην Κύπρο.

    Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, είπε ότι ο ΘΟΚ, αν και υπάγεται στο υπουργείο του, είναι ανεξάρτητος οργανισμός. Πάντως, δήλωσε ότι δεν θα πάει στην παράσταση, γιατί, όπως είπε, είναι υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τους προέδρους του ΕΘΕ και του ΚΘΒΕ καθώς και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, προκειμένου να προβούν σε δηλώσεις, δεν κατέστη δυνατή.

    Ο πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, διέψευσε ότι θα παρακολουθήσει την παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας.

    Σημειώνεται ότι οι διοργανωτές της παράστασης δεν απευθύνθηκαν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου που είναι η αρμόδια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων.

    Η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Ιερωνυμίδου, ανέφερε ότι το Τμήμα δεν ρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι λόγω της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας, το Τμήμα δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο των μνημείων στα κατεχόμενα. «Κοντά μας όμως δεν ήρθε καμία αίτηση για εξέταση. Κανονικά θα έπρεπε, όμως επειδή υπάρχουν αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες, μπορεί να συζητήθηκε σε πιο υψηλό επίπεδο από το δικό μου, διότι ανάγεται σε πολιτικό επίπεδο. Ενδεχομένως, επειδή είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει ο αποτελεσματικός έλεγχος των κατεχομένων, να αποτάθηκαν σε άλλο επίπεδο», πρόσθεσε.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί Ελληνοκύπριοι αναμένεται να μεταβούν απόψε με λεωφορεία του ΘΟΚ στην κατεχόμενη Σαλαμίνα για να δουν την παράσταση.

    Σύμφωνα με την κ. Ανδρούλα Βασιλείου, μέλος της Δικοινοτικής Πολιτιστικής Επιτροπής, παρών στην παράσταση θα δώσουνε πολλοί πρέσβεις χωρών στην Κύπρο και πολύ πιθανόν και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, καθώς και ο συντονιστής των τεχνικών δικοινοτικών επιτροπών, Ανδρέας Πυρίσιης.

    «Η δική μας θέση είναι ότι η παρουσία της Αντιγόνης που θέλει να μιλήσει για συνεργασία, για αγάπη και ειρήνη, είναι το καλύτερο που μπορεί να υπάρξει την περίοδο αυτή που διανύουμε, σ' ένα θέατρο το οποίο μας ανήκει», δήλωσε η κ. Βασιλείου.

    Επίσης, είπε ότι η παράσταση είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με την μη κυβερνητική οργάνωση στα κατεχόμενα «Σύνδεσμος της εντός των τειχών Αμμοχώστου» και υποστήριξε πως «δεν έγινε καμία επαφή με καμία αρχή των κατεχομένων».

    Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, δήλωσε ότι «η απόφαση για την παράσταση της "Αντιγόνης" στη Σαλαμίνα πάρθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του οργανισμού και εμπίπτει πλήρως στους ιδρυτικούς σκοπούς του».

    Οι ιδρυτικοί σκοποί του ΘΟΚ, είπε ο πρόεδρός του, είναι «η προαγωγή της θεατρικής τέχνης και της καλλιέργειας του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος του λαού σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    «Εμείς την κατεχόμενη Σαλαμίνα τη θεωρούμε κοιτίδα του πολιτισμού μας και πάμε εκεί ως οικοδεσπότες για να υποδεχθούμε τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, σε ένα πνεύμα συμφιλίωσης, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού», σημείωσε ο κ. Τουμαζής.

    Σε ερώτηση για το πώς ο ΘΟΚ απαντά στις φωνές αμφισβήτησης που μιλούν ακόμη και για «προδοσία» σε σχέση με την παρουσία του ΘΟΚ στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, ο κ. Τουμαζής απάντησε ότι «ο ρόλος του πολιτισμού είναι να δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στον τόπο μας όπου ζούμε για τόσα χρόνια σε μια μοιρασμένη πατρίδα».

    Στις ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις της δεκαετίας του 1960, η Σαλαμίνα χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσογείου. Φοιτητές και αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο, έχουν συμπεριλάβει ευρήματα από το χώρο αυτό στις διδακτορικές τους διατριβές και σε άρθρα.

    Οι ανασκαφές στην Σαλαμίνα ξεκίνησαν από τον Βάσο Καραγιώργη το 1952 και ήταν σε εξέλιξη μέχρι το 1974.

    [10] Ακροάσεις για δωρεάν συμμετοχή στις χορωδίες του Εθνικού Ωδείου

    Πρόσκληση για δωρεάν συμμετοχή στις χορωδίες του (Ελληνική και Παραδοσιακή Βυζαντινή Χορωδία, Χορωδία του Εθνικού Ωδείου και Παιδική Χορωδία) απευθύνει το Εθνικό Ωδείο και γι? αυτό το σκοπό πραγματοποιεί ακροάσεις.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «καλούνται άτομα από 17 ετών και πάνω, κυρίως σπουδαστές βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, προκειμένου να στελεχώσουν την Ελληνική Παραδοσιακή και Βυζαντινή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου και να συμμετάσχουν στις ποικίλες εμφανίσεις της. Οι ακροάσεις γίνονται κάθε Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Ωδείου (Μάγερ 18, Πλ. Βάθης), όλο τον Οκτώβριο. Η φοίτηση στο ψυχαγωγικό αυτό τμήμα προσφέρεται δωρεάν για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη χορωδία και αρχίζει την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 7 μμ».

    Για τη στελέχωση της Χορωδίας του Εθνικού Ωδείου προσκαλούνται σε ακρόαση σπουδαστές μονωδίας και καλλίφωνα άτομα, με επαρκείς μουσικές γνώσεις (ηλικίας από 17 έως 45 ετών). Το Ωδείο διαθέτει τμήμα γρήγορης εκμάθησης στοιχείων Θεωρίας και Σολφέζ για όσους ενδιαφέρονται. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 1 και 15 Οκτωβρίου 2016, στις 12.00, στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Ωδείου, από την καθηγήτρια Μονωδίας Άννα-Μαρία Καρκανιά. Η συμμετοχή στη Χορωδία και στα μαθήματα (κάθε Σάββατο) είναι δωρεάν.

    Τέλος, οι ακροάσεις για την Παιδική Χορωδία του Εθνικού Ωδείου αφορούν καλλίφωνα παιδιά από 7 έως 17 ετών και ξεκινούν στο Open Day, που διοργανώνει το Εθνικό Ωδείο, το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016, στις 11.30 το πρωί και συνεχίζονται κάθε Σάββατο, όλο τον Οκτώβριο, την ίδια ώρα, στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Ωδείου. Τα μαθήματα της Παιδικής Χορωδίας γίνονται κάθε Σάββατο από τις 12.00 έως τις 2 μμ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην γραμματεία του Εθνικού Ωδείου, στο τηλ. 2105233175, για περισσότερες πληροφορίες.

    [11] Διευκρινίσεις για τον τρόπο απονομής σύνταξης για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης παρέχει εγκύκλιος του υπ. Εργασίας

    Διευκρινίσεις για τον τρόπο απονομής σύνταξης για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η σύνταξη απονέμεται από τον τελευταίο φορέα στον οποίο ο αιτών τη σύνταξη ήταν ασφαλισμένος κατά την τελευταία χρονική περίοδο της απασχόλησής του.

    Προϋπόθεση είναι να έχουν πραγματοποιηθεί 1.500 ή 1.000 ημέρες εργασίας στην ασφάλισή του, εκ των οποίων, όμως, 500 ή 300 ημέρες εργασίας, αντίστοιχα, κατά την τελευταία πενταετία, πριν από τη διακοπή της απασχόλησης ή την υποβολή της αίτησης για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, λόγω γήρατος.

    Στην εγκύκλιο αναφέρεται, επίσης, σχετική γνωμοδότηση (408/1995) του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι 1.500 ημέρες εργασίας, οι οποίες, επί διαδοχικής ασφάλισης, απαιτούνται να έχουν διανυθεί στην ασφάλιση του τελευταίου Οργανισμού, πριν τη διακοπή της απασχόλησης ή υποβολή της αίτησης, ώστε να καταστεί αυτός αρμόδιος για τη χορήγηση της σύνταξης, πρέπει να είναι ημέρες πραγματικής εργασίας, μη υπολογιζόμενου του πλασματικού χρόνου ασφάλισης, όπως εν προκειμένω ο χρόνος ανεργίας, επειδή απαιτείται ενεργός ασφαλιστικός δεσμός καθ' όλο το χρονικό διάστημα των 1.500 ημερών ασφάλισης με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό Οργανισμό.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, εξαίρεση αποτελεί η στρατιωτική υπηρεσία, η οποία λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη συμπλήρωση των 1.500 ή 1.000 ημερών ασφάλισης, καθώς και για τις 300 ημέρες ασφάλισης, στις περιπτώσεις αναπηρίας ή θανάτου, μόνο αν συμπίπτουν χρονικά με τις 1.000 ημέρες ασφάλισης.

    Τονίζεται ότι, κατά το σκεπτικό της προαναφερόμενης σχετικής γνωμοδοτήσεως του Ν.Σ.Κ., ο αναφερόμενος διαχρονικά, στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, χρόνος ασφάλισης (1.500 ή 1.000 ημέρες) αναφέρεται ως ημέρες εργασίας, ήτοι πραγματικής παρασχεθείσας εργασίας, όπου απαιτείται ενεργός ασφαλιστικός δεσμός και όχι χρόνος πλασματικής ασφάλισης οποιασδήποτε μορφής. Ως προς τη στρατιωτική υπηρεσία, λαμβανομένου υπόψη της παρεχόμενης υπηρεσίας άνευ αμοιβής από τους πολίτες (ν. 2054/52), όπου προβλέπεται ότι ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας, δύνανται να υπολογισθούν μόνο για τη συμπλήρωση των 1.500 ή 1.000 ημερών συνολικής εργασίας (ασφάλισης) αντίστοιχα που απαιτούνται για την ύπαρξη αρμοδιότητας στον τελευταίο φορέα ασφάλισης.

    [12] Το υπ. Πολιτισμού διαψεύδει τα περί οφειλής του στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο

    Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού απαντά σε σχετικά δημοσιεύματα περί οφειλής του στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ - ΘΜ).

    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Για ακόμα μια φορά, γράφεται ψευδώς ότι το ΥΠΠΟΑ χρωστά χρήματα στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ-ΘΜ). Υπενθυμίζουμε πως το ΚΜΕΕΘ - ΘΜ δεν ανήκει στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου. Παρ? όλα αυτά το διάστημα 2007 - 2012 δόθηκαν για τις ανάγκες του μουσείου επιχορηγήσεις ύψους 1.730.000 ευρώ.

    Επισημαίνουμε ότι το υλικό (βιβλιοθήκη, χειρόγραφα, εκθέματα κ.τ.λ.) ανήκει στην Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, η οποία το παραχώρησε με την από 11/10/1983 σύμβαση χρησιδανείου στο σωματείο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο. Μάλιστα η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων δυνάμει της από 10/11/14 εξώδικης δήλωσής της, κατήγγειλε την εν λόγω σύμβαση.

    Επιπλέον, η πρόταση της μεταφοράς της συλλογής σε χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έγινε με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, με στόχο τη διάσωση της. Στην κατεύθυνση αυτή,έχει ξεκινήσει συνεργασία μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, προκειμένου να λυθούν νομικά και οικονομικά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα υπολογίζεται το κόστος συντήρησης και μεταφοράς της συλλογής»,καταλήγει η ανακοίνωση.

    Στο μεταξύ, ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε σχετικά με την διάρρηξη που διαπιστώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Θεατρικό Μουσείο, ότι «στεγάζεται σε χώρο που του έχει παραχωρηθεί στο Πνευματικό Κέντρο από τον δήμο Αθηναίων, ο οποίος δεν έχει καμία ευθύνη για την φύλαξη και λειτουργία του μουσείου».

    [13] Σόιμπλε: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων, η συμμετοχή του ΔΝΤ πρέπει να συνεχιστεί

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της χώρας του, έκρινε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, ενώ τόνισε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει.

    Παράλληλα, ο Σόιμπλε δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επικρίνει εδώ και πολύ καιρό την πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ. Νωρίτερα, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Μπούντεσταγκ, ο Ντράγκι απέρριψε τις επικρίσεις για την πορεία που έχει επιλέξει η τράπεζα, χαρακτηρίζοντας τα μηδενικά επιτόκια απαραίτητα και καλώντας το Βερολίνο να μοιραστεί το βάρος για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αυξάνοντας τις δαπάνες.

    Ακόμη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, προέβλεψε ότι η ΕΕ θα υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν δεν θα λέγεται TTIP, ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη Deutsche Bank.

    [14] Πίστωση χρόνου ζήτησε ο Μάριο Ντράγκι από το γερμανικό Κοινοβούλιο

    Πίστωση χρόνου ζήτησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από τους Γερμανούς βουλευτές μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζονται.

    Παράλληλα κάλεσε τους πολιτικούς σε ολόκληρη την ευρωζώνη να αδράξουν την ευνοϊκή συγκυρία και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρει, στο κείμενο της ομιλίας του στο γερμανικό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο, η ΕΚΤ έχει παρέμβει δυναμικά για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εμφανίστηκαν στο μέτωπο της σταθερότητας των τιμών.

    Ταυτόχρονα η ΕΚΤ με αντισυμβατικά μέτρα πολιτικής που έχει εφαρμόσει συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης στην ευρωζώνη.

    Ωστόσο προειδοποίησε ότι «για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής μας, θα πρέπει να συμβάλλουν πιο αποφασιστικά και άλλες πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

    Από την πλευρά της, η ΕΚΤ πρέπει να επιτρέψει να αναπτυχθεί πλήρως η πολιτική που εφαρμόζει προκειμένου αυτή να αποδώσει. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί, τονίζοντας ότι έχουν συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αλλά και στην αντιμετώπιση της απειλής μίας νέας Μεγάλης Ύφεσης.

    Υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο.

    Αναφερόμενος στα χαμηλά επιτόκια, επισήμανε ότι η διατήρηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρουν την υπερβολική υπερτίμηση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, ως αποτέλεσμα της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων από τους επενδυτές.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι ορατός ο κίνδυνος «υπερθέρμανσης» στη ζώνη του ευρώ ή στη γερμανική οικονομία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 September 2016 - 18:32:33 UTC