Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Από τα ερτζιανά στις συναυλιακές αίθουσες
  • [02] Σεισμός 5 βαθμών στη Μεσσηνία: Τι λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας
  • [03] Ν. Ξυδάκης: Χώρες της ΕΕ δεν απαντούν καν στο αίτημά μας να δεχτούν πρόσφυγες
  • [04] Σεισμική δόνηση 5 βαθμών στον Μεσσηνιακό κόλπο
  • [05] Δ. Αγραφιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Άλδος Μανούτιος κατέφυγε στην τυπογραφία και προετοίμασε τον Διαφωτισμό
  • [06] Πλαστικά φυτά ανθίζουν μόνα τους...
  • [07] Αποικία στον Άρη σε έξι χρόνια οραματίζεται ο Έλον Μασκ και θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο
  • [08] Δημιουργήθηκαν συνθετικά αιμοφόρα αγγεία που μπορούν να αναπτύσσονται με την ηλικία
  • [09] Δριμύ κατηγορώ του πρωθυπουργού κατά της διαπλοκής
  • [10] Αλ. Τσίπρας στο Twitter: Η απώλεια του Σίμον Πέρες μας θλίβει βαθύτατα
  • [11] Το γκραν φινάλε της «Ροζέτα»: Ετοιμάζεται να πέσει πάνω στον κομήτη της, την Πέμπτη

  • [01] Από τα ερτζιανά στις συναυλιακές αίθουσες

    Δημοσιογράφοι του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Deutsche Welle αφήνουν για λίγες ώρες τα ραδιοφωνικά στούντιο και παίρνουν τις θέσεις τους ως μέλη μιας πολυπολιτισμικής χορωδίας για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της συμφιλίωσης των λαών.Η χορωδία της Deutsche Welle (DW) ιδρύθηκε πριν από 20 και πλέον χρόνια. Απαρτίζεται από περισσότερα από 50 μέλη, κυρίως δημοσιογράφους, αλλά και στελέχη υπουργείων και διεθνών οργανισμών στη Βόννη.

    Κύριο στοιχείο της χορωδίας είναι η πολυπολιτισμικότητά της. Οι χορωδοί προέρχονται από 20 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων, η Ινδία, το Πακιστάν, η Τανζανία, η Κορέα, η Νότια Αφρική, η Πολωνία, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Στις συναυλίες τους φορούν τοπικές φορεσιές της χώρας από την οποία προέρχονται. «Θέλουμε να δείξουμε ότι ερχόμαστε από διαφορετικές χώρες, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τραγουδάμε όλοι μαζί για ένα στόχο, αυτόν της πολυπολιτισμικότητας, της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της υπέρβασης των διαφορών», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοσιογράφος της ελληνικής εκπομπής της DW και μοναδική Ελληνίδα στη χορωδία, Ειρήνη Αναστασοπούλου.

    Επίσης, οι χορωδοί ερμηνεύουν παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο, στη γλώσσα που έχουν γραφτεί, δηλαδή ακούγονται από ελληνικά και σερβικά μέχρι κινέζικα και σουαχίλι. Αποστολή του κάθε συμμετέχοντα είναι να «διδάξει» στους συναδέλφους του ένα τραγούδι από την πατρίδα του. Η Ειρήνη Αναστασοπούλου επέλεξε ένα παραδοσιακό τραγούδι της Τήλου με τίτλο «Ερήνη».

    Οι πρόβες τους γίνονται κάθε Τετάρτη στη Βόννη. Πόσο δύσκολα συνδυάζεται, όμως, η δημοσιογραφία με μια επίσης απαιτητική δραστηριότητα, ρωτάμε την κ. Αναστασοπούλου. «Είναι αρκετά δύσκολο και καμιά φορά και απαγορευτικό», παραδέχεται. Ωστόσο, η ενασχόληση με τη μουσική «φέρνει μια ισορροπία, είναι μια διέξοδος από τη δουλειά. Εγώ προσωπικά όταν πηγαίνω στις πρόβες, ξεχνάω τα πάντα. Είναι σημαντικό το ότι κάνουμε ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο».

    Τη χορωδία διευθύνει η δημοσιογράφος του αγγλόφωνου αφρικανικού προγράμματος της DW, Μάγια Μπράουν. Οι συναυλίες της χορωδίας, που γίνονται με την υποστήριξη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, από τη Βόννη και το Βερολίνο, όπου εμφανίζονται συχνότερα, μέχρι την Ισπανία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες στις οποίες έχουν ταξιδέψει, έχουν πάντα ένα κοινωφελή σκοπό. Επίσης, στόχος της χορωδίας και της Deutsche Welle είναι να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα μέσα από τη μουσική, κατά το πρότυπο οργάνωσης του ειδησεογραφικού οργανισμού, που μεταδίδει καθημερινά προγράμματα σε 30 διαφορετικές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά. «Το μήνυμά μας είναι ότι δεν υπάρχουν όρια, δεν μπορεί τα όρια της θρησκείας και της γλώσσας να μας χωρίσουν,αυτά μας ενώνουν», υπογραμμίζει η κ. Αναστασοπούλου. Ένα μήνυμα που η ίδια το έχει βιώσει και στην προσωπική της ζωή. Ο θείος της εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατά την περίοδο της Κατοχής, ωστόσο η ίδια έχει επιλέξει από το 1984 να ζήσει στη Γερμανία και να μεγαλώσει εκεί τα παιδιά της. «Αυτό είναι ένα προσωπικό παράδειγμα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε, αλλά μπορούμε μέσα από αυτή τη μνήμη να δώσουμε ο ένας λαός τα χέρια στον άλλο», παρατηρεί.

    Το μήνυμα αυτό που στέλνει η χορωδία γίνεται ακόμα πιο έντονο σε μια περίοδο έντονων ζυμώσεων γύρω από την υποδοχή των προσφύγων στην Ευρώπη. «Η προσφυγική κρίση έδειξε τα όρια αυτής της Ευρώπης, μιας Ευρώπης της έλλειψης αλληλεγγύης, όπου πολιτικά σχήματα ακραίων θέσεων πάτησαν πάνω στην κρίση για την όποια - πρόσκαιρη ελπίζω - διείσδυσή τους στην κοινωνία», σχολιάζει η Ελληνίδα δημοσιογράφος. Όπως συμπληρώνει, η DW και λόγω της προσφυγικής κρίσης ενισχύει ακόμα περισσότερο τη φωνή της σε όλο τον κόσμο.

    Συναυλίες στην Ελλάδα

    Επόμενος σταθμός της χορωδίας της Deutsche Welle θα είναι η Ελλάδα, όπου θα δοθούν τρεις συναυλίες με κοινωνικούς σκοπούς και επίκεντρο την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης. Η αρχή θα γίνει από τα Καλάβρυτα, «όπου θα επιχειρηθεί ανάδυση της τρομερής μνήμης της σφαγής», όπως τονίζει η κ. Αναστασοπούλου και συμπληρώνει: «Τα γεγονότα στα Καλάβρυτα δεν είναι δυστυχώς γνωστά στη Γερμανία και θεώρησα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τις συναυλίες από εκεί».

    Την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου η χορωδία θα δώσει συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μαθητικής Εστίας στα Καλάβρυτα (8.30 μ.μ.). Η συναυλία οργανώνεται με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του δήμου Καλαβρύτων. Στις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας στο Αρχοντικό της Παλαιολογίνας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των μελών της χορωδίας με δημοσιογράφους, μαθητές, καθηγητές και επιζώντες της σφαγής των Καλαβρύτων με θέμα «Το Χρέος της Μνήμης - η Μνήμη του Χρέους» και αντικείμενο τη σχέση της ιστορικής μνήμης με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι μια γυναίκα, ο πατέρας της οποίας σφαγιάστηκε από τους Γερμανούς, καθώς και ένας 75χρονος, που ήταν εκ των 33 ορφανών, τα οποία το 1955 στάλθηκαν από τα Καλάβρυτα στη Γερμανία για να φοιτήσουν σε γερμανικές σχολές.

    Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ., θα ακολουθήσει συναυλία της χορωδίας στο ανακαινισμένο αρχαίο θέατρο της Μήλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, το δήμο Μήλου και τον Σύνδεσμο Απανταχού Μηλίων. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν στο Κέντρο Υγείας.

    [02] Σεισμός 5 βαθμών στη Μεσσηνία: Τι λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας

    Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 10:20 σήμερα το πρωί στην περιοχή της Μεσσηνίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου.Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο, ανάμεσα στη Μεσσηνία και στο νησάκι Βενέτικο.

    Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο, πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορώνης.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, «δεν υπάρχουν μέχρι τώρα αναφορές για τυχόν ζημιές από τον σεισμό», ενώ όπως πρόσθεσε, «υπήρξε μια μικρή ανησυχία στα σχολεία και οι μαθητές βγήκαν στα προαύλια».

    [03] Ν. Ξυδάκης: Χώρες της ΕΕ δεν απαντούν καν στο αίτημά μας να δεχτούν πρόσφυγες

    «Θα ξεκινήσουμε σύντομα τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα νησιά στη ηπειρωτική χώρα για να ανακουφίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου . Αυτό θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενους χώρους» είπε o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στη Welt.

    «Οι πυρκαγιές και τα επεισόδια, σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά, είναι κατά μία έννοια συνέπεια της απουσίας κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της έλλειψη υποστήριξης εκ μέρους τους» και ενώ θα μπορούσαν άμεσα να κατανεμηθούν 7.000 πρόσφυγες «οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ είτε δέχονται πολύ λίγους είτε δεν απαντούν καν στο αίτημά μας» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης στη γερμανική εφημερίδα.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2015, επί συνόλου 65.000 προσφύγων, έχουν γίνει δεκτοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.500, επισήμανε ο αν. υπουργός. Επιπροσθέτως έρχονται και άλλοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και «η κατάσταση εκεί μπορεί εύκολα να εκτραπεί και να κλιμακωθεί. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε» συμπλήρωσε.

    Επέκρινε μάλιστα την πρόθεση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα πρόσφυγα από χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία. «Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμένει κανείς στην εφαρμογή του Δουβλίνου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες από άλλες χώρες στην Ελλάδα» τόνισε και υπογράμμισε: Υπάρχουν ήδη 60.000 πρόσφυγες και «αυτό μας έχει φέρει στα όρια των αντοχών μας. Εάν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μας στείλουν τους ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα τότε σύντομα θα έχουμε ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες».

    [04] Σεισμική δόνηση 5 βαθμών στον Μεσσηνιακό κόλπο

    Σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10:17 με επίκεντρο τον μεσσηνιακό κόλπο, 8 χλμ δυτικά της Κορώνης και 38 της Καλαμάτας, σύμφωνα με την αυτόματη ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

    [05] Δ. Αγραφιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο Άλδος Μανούτιος κατέφυγε στην τυπογραφία και προετοίμασε τον Διαφωτισμό

    Έως τις 24 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει η έκθεση «Οι ελληνικές εκδόσεις του 'Αλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (1494-1515)», που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 500 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Ιταλού ουμανιστή και εκδότη. Με την ίδια ευκαιρία μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κλίναμεν» και το βιβλιοπωλείο «Βακχικόν» (των ομώνυμων εκδόσεων) το βιβλίο του Δημοσθένη Αγραφιώτη με τίτλο «e-Manuzio: Από τα βιβλία του Aldo Pio Manuzio στις ψηφιακές εκδόσεις».

    Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, όλα με τον 'Αλδο Μανούτιο (Aldus Pius Μanutius) ξεκίνησαν από μια κρίση. «Όταν ήμουν στη Βενετία το 2012 διάβασα πολλές ιστορικές μελέτες που μιλούσαν για την κρίση την οποία ξεκίνησε να υπομένει η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας στο τέλος του 15ου αιώνα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δ. Αγραφιώτης: «Είναι η εποχή που θα προβάλει στο προσκήνιο η Αμερική, και που η Βενετία θα αρχίσει να χάνει το προνομιακό της μερίδιο στην παγκόσμια αγορά, για να μην αναφερθούμε στην όξυνση του ανταγωνισμού της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Νιώθοντας ασφυκτικά μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ο Μανούτιος συνειδητοποίησε πως έπρεπε οπωσδήποτε να κάνει κάτι. Προκειμένου, λοιπόν, να ανακαλύψει μιαν οδό διεξόδου από την κρίση, αποφασίζει σε ηλικία 42 ετών να στραφεί στην τυπογραφία (προηγουμένως ήταν δάσκαλος στη Φεράρα). Παρακινημένος από την ανάγκη να καθιερώσει ένα ριζικά καινούργιο παράδειγμα, θα ασχοληθεί με την τυπογραφία και τις εκδόσεις, και θα συμβάλει σε μια θεμελιώδη πολιτιστική αλλαγή - μια αλλαγή που μεταμόρφωσε όχι μόνο της Βενετία και την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Φυσικά, δεν ανέλαβε μόνος του μια τόσο σημαντική αποστολή. Τον υποστήριξαν, τόσο υλικά όσο και με τις πνευματικές και τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, ο Πιέτρο Μπέμπο (Pietro Bembo) και ο Τζορτζόνε (Giorgione)».

    Ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος του Μανούτιου; «Μα, να επιστρέψει στις ρίζες της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γραμματείας και να μεταδώσει παντού τη δύναμη των πηγών του. Έχοντας παντρευτεί κόρη τυπογράφου, έριξε όλο το βάρος του στην τυπογραφία και στα ζητήματα των εκδόσεων. Πώς θα αντιγράφονταν τα κείμενα και πώς θα απαλείφονταν τα λάθη της αντιγραφής; Πώς θα συμμετείχαν στη γενική προσπάθεια οι λόγιοι που είχαν καταφύγει στην Ιταλία μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης; Το οικονομικό κόστος ήταν τεράστιο ενώ την ίδια ώρα ο Μανούτιος συνδύαζε την αγάπη του για την τυπογραφική τέχνη (εκείνος συνέλαβε την αισθητική του ελληνικού γράμματος) με τις τεχνικές της δυνατότητες. Κατ' αυτόν τον τρόπο προχώρησε στην τυποποίηση της παραγωγής του βιβλίου, καθώς και στη δημιουργία και την έκδοση των πρώτων βιβλίων τσέπης. Ο Μανούτιος συγκρότησε μιαν ακαδημία αρχαιογνωστών για το τι και πώς θα εξέδιδαν οι εκδόσεις του, οι «Aldine», ορίζοντας, ήδη από το 1495, το επάγγελμα του τυπογράφου με την αλληλόδραση ανάμεσα στο χειρόγραφο, την τυπωμένη σελίδα και την ανάγνωση, που συνιστά τη βάση της παραγωγής νοήματος στις σύγχρονες, τις δικές μας κοινωνίες. Έτσι, μετά από δύο αιώνες, ήρθε το καινούργιο που με τόση επιμονή ζητούσε και το οποίο δεν ήταν άλλο από τον Διαφωτισμό».

    [06] Πλαστικά φυτά ανθίζουν μόνα τους...

    Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν πλαστικά φυτά που «ανθίζουν», χάρη στην ανάπτυξη ενός νέου υλικού που προγραμματίζεται εκ των προτέρων να αλλάξει σχήμα.

    Στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί υλικά που μεταβάλλουν το σχήμα τους, όμως μόνο υπό την επίδραση κάποιου εξωτερικού ερεθίσματος, όπως του φωτός ή της θερμότητας.

    Το νέο πολυμερές διαθέτει ενσωματωμένη την προγραμματισμένη ιδιότητα της αυτο-μεταμόρφωσης, με τον ίδιο τρόπο που ένας οργανισμός διαθέτει ένα εσωτερικό βιολογικό «ρολόι».

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σεργκέι Σέϊκο του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με το ΒBC και το "New Scientist".

    Εκτός από συνθετικά φυτά που πετάνε «λουλούδια», τέτοια υλικά θα μπορούσαν να βρουν διάφορες εφαρμογές, όπως για ιατρικά εμφτεύματα που αναπτύσσονται μέσα στο σώμα ή που μεταφέρουν φάρμακα στους ιστούς, στη βιομηχανία κ.α.

    Το υλικό -μια γέλη από πολυμερές με δυναμικούς χημικούς δεσμούς- μπορεί να προγραμματισθεί κατά βούληση να αλλάζει σχήματα με διαφορετικό ρυθμό (π.χ. σε 20 δευτερόλεπτα, σε πέντε λεπτά ή σε τρεις ώρες), καθώς και σε διαφορετικά σχήματα.

    [07] Αποικία στον Άρη σε έξι χρόνια οραματίζεται ο Έλον Μασκ και θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο

    Όταν το κράτος αργεί να πάει κάπου, μπορεί να το προλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό ισχύει ακόμη στον 'Αρη. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θέλει να στείλει ανθρώπους στον «κόκκινο πλανήτη» τις επόμενες δεκαετίες, αλλά στο μεταξύ μπορεί να την προλάβει ο φιλόδοξος δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, δημιουργός της Space X, της Tesla και του PayPal, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μια αποικία στον 'Αρη.

    Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε, θα κατασκευάσει το πιο μεγάλο και ισχυρό διαστημόπλοιο που έχει υπάρξει και το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι του μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2022, δηλαδή σε έξι χρόνια. Στη συνέχεια, τα ταξίδια θα γίνονται περίπου κάθε δύο χρόνια, όταν οι τροχιές του 'Αρη και της Γης τους φέρνουν πιο κοντά.

    Το σχέδιο αποίκισης θα βασιστεί σε ένα σκάφος που θα μπορεί να μεταφέρει 100 ανθρώπους και θα κάνει μόνο 80 μέρες -αντί για τους έξι έως εννέα μήνες με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα- για να φθάσει στον 'Αρη (αργότερα το ταξίδι μπορεί να συντομευθεί περαιτέρω στις 30 μέρες). Το διαστημόπλοιο θα ανεφοδιάζεται με μεθάνιο και οξυγόνο τόσο όσο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, όσο και επιτόπου, όταν φθάνει στον γειτονικό πλανήτη.

    Το εισιτήριο μεταφοράς στον 'Αρη θα κοστίζει περίπου 200.000 δολάρια, αλλά σταδιακά μπορεί να πέσει στο μισό. Όπως ανέφερε ο Μασκ, μιλώντας στο συνέδριο του Διεθνούς Αστροναυτικού Κογκρέσου στο Μεξικό, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, σε 100 χρόνια έως ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να ζουν σε αυτή την αποικία.

    «Θέλω να κάνω τον 'Αρη να φαίνεται προσιτός, κάτι που μπορούμε να κάνουμε στη διάρκεια της ζωής μας. Ο καθένας να μπορεί να πάει, αν το θέλει», δήλωσε.

    [08] Δημιουργήθηκαν συνθετικά αιμοφόρα αγγεία που μπορούν να αναπτύσσονται με την ηλικία

    Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν στο εργαστήριό τους τεχνητά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία όχι μόνο μπορούν να αντικαταστήσουν πνευμονικές αρτηρίες, αλλά επιπλέον μπορούν να αναπτύσσονται κανονικά μέσα στο σώμα με το πέρασμα του χρόνου.

    Τα αγγεία τοποθετήθηκαν σε τρία πειραματόζωα (αρνάκια). Αν κάτι ανάλογο καταστεί εφικτό και στους ανθρώπους, τότε θα μειωθεί η ανάγκη για συνεχείς χειρουργικές επεμβάσεις μεταμόσχευσης αγγείων σε παιδιά που π.χ. γεννιούνται με σοβαρές βλάβες στην καρδιά και τα οποία πλέον δεν θα χρειάζονται διαδοχικά χειρουργεία, καθώς μεγαλώνουν. Σήμερα ένα παιδί μπορεί να υποχρεωθεί ακόμη και σε πέντε εγχειρίσεις ανοιχτής καρδιάς, επειδή τα αγγεία που τοποθετούνται την πρώτη φορά, δεν μεγαλώνουν μαζί με το υπόλοιπο σώμα.

    Έτσι, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη δημιουργία εργαστηριακών αγγείων είναι, μόλις αυτά εισαχθούν στο σώμα, να αναπτύσσονται ομαλά μαζί με τον υπόλοιπο οργανισμό και να μην απορριφθούν ως ξένο σώμα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Μέχρι τώρα έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες δημιουργίας τέτοιων αγγείων, οι οποίες όμως απαιτούν μια μακρά και εξαντλητική προετοιμασία των αγγείων από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, τα οποία καλλιεργούνται στο εργαστήριο προτού εισαχθούν αμέσως στον συγκεκριμένο ασθενή και μόνο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Τρνακουίλο του Πανεπιστημίου ης Μινεσότα στη Μινεάπολις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", κατόρθωσαν με μεθόδους εμβιομηχανικής (bioengineering) να δημιουργήσουν αιμοφόρα αγγεία, τα οποία είναι δυνατό να αποθηκευθούν σε ψυγείο και να μεταμοσχευθούν οποτεδήποτε και σε οποιονδήποτε ασθενή υπάρχει ανάγκη.

    [09] Δριμύ κατηγορώ του πρωθυπουργού κατά της διαπλοκής

    «Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των συστημικών Μέσων που στηρίζει απειλεί να καλύψει τα πάντα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιους να απειλούν να καλύψουν την χώρα στο σκοτάδι. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συζήτησης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.

    Έχετε προστρέξει να στηρίξετε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ, για να υπογραμμίσει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις» που θα φέρουν απολύσεις, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.

    Εκεί είναι η διαφορά μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ότι δηλαδή εμείς διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα με την κοινωνία όρθια. Είστε για μια ακόμη φορά απέναντι στην προσπάθεια μας να ανακτήσουμε ευρωπαϊκά κεκτημένα, να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Είστε απέναντί μας και στην προσπάθεια μας να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, υπογράμμισε και πρόσθεσε: Παίξατε τα ρέστα σας την περίοδο της πιστωτικής ασφυξίας, στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης, για να σημειώσει ότι η ΝΔ έπαιξε το ίδιο σενάριο και πέρυσι στην πρώτη αξιολόγηση αλλά και πάλι ηττήθηκε και τώρα επιχειρεί πάλι το ίδιο.

    «Έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσία» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι παρόλα αυτά η ΝΔ τολμάει να κουνάει το δάχτυλο στην Αριστερά για το ηθικό πλεονέκτημα. Τολμούν να κουνούν το δάχτυλο τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποκλοπών, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παράγκας του ποδοσφαίρου, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Στο σπίτι του κρεμασμένου δενμιλάνε για σχοινί

    «Έχετε το θράσος εσείς να μιλάτε για σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εγγυήσεις, ψάξτε πρώτα στα δικά σας βιβλία. Δενέχει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Η ΝΔ χρωστά200 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα το ΠΑΣΟΚ.Ότι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοί σας θα περάσουν απο το ταμείο και θα πληρώσουν», είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «τα 255 εκατ. ευρώ (απο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε φέτος στους Παιδικούς Σταθμούς. Ήδη ξεκινά η στήριξη των νοσοκομείων με 4000 νοσηλευτές, ήδη ξεκινά πρόγραμμα στήριξης νέων διδακτόρων».

    Τώρα που βλέπετε ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε

    «Τώρα που βλέπετε ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε», είπε, απευθυνόμενος στην ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.«Σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι και πρώτα απ' όλα εσείς, ότι ο νόμος ισχύει για όλους» τόνισε.

    Έξοδος απότην κρίση

    Για πρώτη φορά υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγάλουμε την χώρα από την κρίσημε την κοινωνία όρθια σημείωσε ο κ. Τσίπρας.Έχουμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και το ζήτημα του χρέους, είναι για πρώτη φορά αντικείμενο συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο πρωθυπουργός.

    Δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης

    Δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης, είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που άσκησαν προηγουμένως κυβερνητική εξουσία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Έκανε επίσης λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις τους με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι «είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων».

    [10] Αλ. Τσίπρας στο Twitter: Η απώλεια του Σίμον Πέρες μας θλίβει βαθύτατα

    «Η απώλεια του #ShimonPeres μας θλίβει βαθύτατα. Η προσήλωσή του στην ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ» τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή τον θάνατο του πρώην Προέδρου του Ισραήλ.

    [11] Το γκραν φινάλε της «Ροζέτα»: Ετοιμάζεται να πέσει πάνω στον κομήτη της, την Πέμπτη

    Αφού προσέφερε θέαμα και σασπένς, όσο καμία άλλη αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), η διαστημοσυσκευή «Ροζέτα», που εδώ και πάνω από δύο χρόνια ακολουθούσε κατά πόδας τον κομήτη 67Ρ Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, ετοιμάζεται πλέον να ολοκληρώσει την αποστολή της με μια αργή «αυτοκτονία» για χάρη της επιστήμης.

    Περίπου στις 13:30 ώρα Ελλάδας(συν/πλην 20 λεπτά) το μεσημέρι της Πέμπτης, η «Ροζέτα» θα πέσει στον κομήτη και θα χαθεί κάθε επαφή μαζί της. Λόγω της απόστασης, η επιβεβαίωση θα φθάσει στη Γη περίπου μια ώρα αργότερα.

    Αθόρυβα πια, ό,τι έχει απομείνει από τη «Ροζέτα» θα συνεχίσει να ταξιδεύει πάνω στον κομήτη, ο οποίος κατευθύνεται προς τον Δία, παρέα με το μικρό ρομπότ «Φίλαι» (βάρους 100 κιλών και μεγέθους πλυντηρίου), το οποίο από το Νοέμβριο 2014 η «Ροζέτα» είχε κατεβάσει στην επιφάνεια του κομήτη, αλλά αυτό μετά από λίγο σφηνώθηκε σε μια ρωγμή και έκτοτε σίγησε (15 Νοεμβρίου).

    Ήδη, στις 24 Σεπτεμβρίου δόθηκε η εντολή από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, ώστε η «Ροζέτα» να κάνει την κατάλληλη «μανούβρα», που θα της επιτρέψει να αρχίσει από ύψος 20 χιλιομέτρων την αργή κάθοδό της προς τον κομήτη, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 September 2016 - 8:32:33 UTC