Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητικές πηγές σχετικά με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», για την Attica Bank
  • [02] Ν. Ξυδάκης: Χώρες της ΕΕ δεν απαντούν καν στο αίτημά μας να δεχτούν πρόσφυγες
  • [03] Συγκέντρωση και πορεία στη Χίο, «ενάντια στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα»
  • [04] Κατασχέθηκαν 270.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, στο λιμάνι της Πάτρας
  • [05] Θύμα ομαδικού βιασμού από ανήλικους ομοεθνείς του, 16χρονος Πακιστανός, στο χοτ σποτ της Μόριας
  • [06] Ο Σόιμπλε αναθερμαίνει τη συζήτηση για τα επιτόκια ενόψει της επίσκεψης Ντράγκι στο Βερολίνο
  • [07] Γεννήθηκε το πρώτο μωρό, με την επίμαχη τεχνική των «τριών γονιών»
  • [08] Συμβολική κινητοποίηση στη είσοδο του χοτ σποτ της ΒΙΑΛ στη Χίο, εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου
  • [09] Επίσκεψη στη Λέσβο του προέδρου του Αραβικού Κοινοβουλίου
  • [10] Μπιλ Κλίντον για Σιμόν Πέρες: Μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά
  • [11] Φρ. Ολάντ: Ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου

  • [01] Κυβερνητικές πηγές σχετικά με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», για την Attica Bank

    «Αυτοί που, τον τελευταίο καιρό, καταβάλλουν μια συστηματική προσπάθεια να κάνουν το "άσπρο μαύρο", διαψεύδονται, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, από τις ίδιες τις πράξεις τους» τονίζουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», για την Attica Bank.

    Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στενή συνεργάτης του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα φέρεται να υπηρετούσε παράλληλα, τόσο ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του τότε αναπληρωτή υπουργού, όσο και ως μέλος του ΔΣ της Attica Bank και στέλεχος της τράπεζας και, μάλιστα, σε θέση αυξημένης ευθύνης.

    «Ταυτόχρονα» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «σε ό,τι αφορά την ίδια, εγείρονται ερωτηματικά για την επιστημονική της επάρκεια και, ενδεχομένως, για τη νομιμότητα των τίτλων σπουδών που παρουσιάζει στο βιογραφικό της και βάσει των οποίων πιστοποιήθηκε από την τράπεζα της Ελλάδος και διορίστηκε στην συγκεκριμένη θέση μετακλητής υπαλλήλου».

    Και θέτουν το ερώτημα: «Αλήθεια, ο κ. Σταϊκούρας, η τότε διοίκηση της Attica Bank, οι αρμόδιοι φορείς της ΤτΕ, είχαν ελέγξει την πληρότητα και τηνομιμότητα των στοιχείων αυτών; Η μήπως όταν αφορά τα "δικά μας παιδιά", τέτοιες λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία;».

    Κατόπιν αυτών, οι πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι «αυτοί που, τον τελευταίο καιρό, καταβάλλουν μια συστηματική προσπάθεια να κάνουν το άσπρο μαύρο, διαψεύδονται, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, από τις ίδιες τις πράξεις τους».

    [02] Ν. Ξυδάκης: Χώρες της ΕΕ δεν απαντούν καν στο αίτημά μας να δεχτούν πρόσφυγες

    «Θα ξεκινήσουμε σύντομα τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων από τα νησιά στη ηπειρωτική χώρα για να ανακουφίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου . Αυτό θα γίνει με πολύ καλά οργανωμένο και νόμιμο τρόπο και θα μεταφερθούν σε φυλασσόμενους χώρους» είπε o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στη Welt.

    «Οι πυρκαγιές και τα επεισόδια, σε ορισμένους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά, είναι κατά μία έννοια συνέπεια της απουσίας κατανομής των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της έλλειψη υποστήριξης εκ μέρους τους» και ενώ θα μπορούσαν άμεσα να κατανεμηθούν 7.000 πρόσφυγες «οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ είτε δέχονται πολύ λίγους είτε δεν απαντούν καν στο αίτημά μας» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης στη γερμανική εφημερίδα.

    Από τον Σεπτέμβριο του 2015, επί συνόλου 65.000 προσφύγων, έχουν γίνει δεκτοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 3.500, επισήμανε ο αν. υπουργός. Επιπροσθέτως έρχονται και άλλοι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και «η κατάσταση εκεί μπορεί εύκολα να εκτραπεί και να κλιμακωθεί. Αυτό πρέπει να το εμποδίσουμε» συμπλήρωσε.

    Επέκρινε μάλιστα την πρόθεση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχτεί κανένα πρόσφυγα από χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία. «Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμένει κανείς στην εφαρμογή του Δουβλίνου και να επαναπροωθεί πρόσφυγες από άλλες χώρες στην Ελλάδα» τόνισε και υπογράμμισε: Υπάρχουν ήδη 60.000 πρόσφυγες και «αυτό μας έχει φέρει στα όρια των αντοχών μας. Εάν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. μας στείλουν τους ανθρώπους οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα τότε σύντομα θα έχουμε ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες».

    [03] Συγκέντρωση και πορεία στη Χίο, «ενάντια στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα»

    Με συνθήματα όπως «να βγάλουμε τη Χίο απ' τα συρματοπλέγματα», «να μην ανοίξει νέο χοτ σποτ», «να κλείσει η ΒΙΑΛ», «δεν μας φταίνε οι άνθρωποι αλλά οι πολιτικές», επιτροπές αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στην πόλη της Χίου και στα χωριά, σηματοδοτούν τους στόχους τους και καλούν «σε μεγάλη ειρηνική και χωρίς ακρότητες συγκέντρωση», σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, στην πόλη της Χίου. «Ενάντια στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα, που μας έχει φορτώσει η Κυβέρνηση» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας μέσω της χιώτικης προκυμαίας μέχρι το ξενοδοχείο «Χανδρή».

    Εν τω μεταξύ παρελθόν αποτελεί για την πόλη της Χίου ο πρόχειρος καταυλισμός που λειτουργούσε στον χώρο του ΔΗΠΕΘΕ πίσω από το δημαρχείο της πόλης της Χίου αφού ολοκληρώθηκε η μεταφορά όσων διέμεναν εκεί.

    Η διαδικασία μεταφοράς ξεκίνησε με την πρώτη φθινοπωρινή μπόρα όταν η πλειοψηφία των 180 ατόμων που έμεναν στον καταυλισμό μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, ενώ για πολλούς από αυτούς εγκρίθηκε η μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι, με απόφασή του, το Δημοτικό συμβούλιο Χίου προχωρά και στο κλείσιμο του δημοτικού καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στην τάφρο του κάστρου της Χίου, γνωστή ως Σούδα.

    [04] Κατασχέθηκαν 270.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, στο λιμάνι της Πάτρας

    Στον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων, καθώς και στην σύλληψη ενός 54χρονου αλλοδαπού, οδηγού φορτηγού οχήματος, προχώρησαν την Τρίτη άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Πάτρας.Ειδικότερα, σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τηδιάρκεια ελέγχου που έγινε στο φορτηγό, πριν το όχημα εισέλθει σε πλοίο με προορισμό λιμάνι της Ιταλίας, βρέθηκαν 30 παλέτες με μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, οι οποίες ήταν καλυμμένες με σακιά που περιείχαν ρύζι και καλαμπόκι.

    Σύμφωνα με το Λιμενικό, η ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων ανέρχεται σε 270.000 πακέτα.Οι άνδρες του κεντρικού Λιμεναρχείου συνεχίζουν τις έρευνες, για να διαπιστωθεί από που είχε ξεκινήσει το φορτηγό με τα λαθραία τσιγάρα, καθώς και αν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην υπόθεση.

    [05] Θύμα ομαδικού βιασμού από ανήλικους ομοεθνείς του, 16χρονος Πακιστανός, στο χοτ σποτ της Μόριας

    Θύμα ομαδικού βιασμού από τέσσερις ανήλικους ομοεθνείς του έπεσε, σύμφωνα με καταγγελία, στο χοτ σποτ της Μόριας, 16χρονος ασυνόδευτος πρόσφυγας από το Πακιστάν. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, το γεγονός συνέβη την περασμένη Κυριακή το πρωί, το δε θύμα κατήγγειλε το γεγονός σε εργαζόμενο σε μη Κυβερνητική Οργάνωση που επιχειρεί στο χοτ σποτ.

    Στη συνέχεια, ο 16χρονος υποβλήθηκε σε ιατροδικαστική εξέταση, τα ευρήματα της οποίας επιβεβαίωσαν όσα είχαν καταγγελθεί. Ακολούθησε η σύλληψη των τεσσάρων οι οποίοι σήμερα οδηγούνται στον ανακριτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι δικηγόροι που ορίστηκαν αυτεπάγγελτα ως υπερασπιστές των τεσσάρων παραιτήθηκαν αυτεπάγγελτα αμέσως μόλις διάβασαν τη σχηματισθείσα δικογραφία.

    [06] Ο Σόιμπλε αναθερμαίνει τη συζήτηση για τα επιτόκια ενόψει της επίσκεψης Ντράγκι στο Βερολίνο

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε να γίνουν επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να τερματιστεί η εποχή των χαμηλών επιτοκίων, μία ημέρα πριν οι βουλευτές ανακρίνουν τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη χαλαρή νομισματική πολιτική του.

    Τα σχόλιά του αντανακλούν την αναθέρμανση της έντασης μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης, που έχει προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις επιτοκίων τα τελευταία χρόνια και έχει διοχετεύσει πάνω από ένα τρισεκ. ευρώ στην οικονομία μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων.

    Ωστόσο με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να είναι μέτρια και τον πληθωρισμό μετά βίας πάνω από το μηδέν, πολύ κάτω από το στόχο για επίπεδα κοντά στο 2%, η ΕΚΤ έχει λίγα να επιδείξει όσον αφορά τις προσπάθειές της και οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η νομισματική της πολιτική έχει φθάσει στα όριά της.

    Σε άρθρο του που φιλοξενείται στη συντηρητική γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Σόιμπλε αναφέρει ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και αποτελούν αιτία σοβαρής και βάσιμης ανησυχίας.

    «Θα μπορέσουμε να αφήσουμε αυτή τη φάση χαμηλών επιτοκίων πίσω μας μόνο εάν έχουμε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», ανέφερε ο Σόιμπλε. «Δεν θα το επιτύχουμε αυτό εάν συνεχίσουμε να κινούμαστε σε παλαιά μονοπάτια με νέα χρήματα, αλλά μόνο εάν αλλάξουμε πορεία».

    Χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν να μειώνουν τα «αβάστακτα υψηλά χρέη» τους προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά στα εξωτερικά σοκ, είπε ο Σόιμπλε.

    [07] Γεννήθηκε το πρώτο μωρό, με την επίμαχη τεχνική των «τριών γονιών»

    Γεννήθηκε στο Μεξικό από Αμερικανούς επιστήμονες το πρώτο στον κόσμο παιδί με τρεις γενετικούς γονείς, καθώς εκτός από το DNA της μαμάς και του μπαμπά του το αγοράκι περιέχει και ελάχιστο γενετικό υλικό -γύρω στο 0,1%- από ένα τρίτο πρόσωπο, μια γυναίκα δότρια ωαρίου.

    Γονείς του παιδιού είναι μια ιορδανική οικογένεια. Η μητέρα πάσχει από μια σπάνια ασθένεια (σύνδρομο Leigh), που πλήττει ένα στα 40.000 παιδιά, προκαλώντας γενετική μετάλλαξη στα μιτοχόνδρια του κυττάρου, επιφέροντας τον θάνατο περίπου δύο έως τρία χρόνια μετά τη γέννηση. Η γυναίκα είχε κληροδοτήσει τα γονίδια της θανατηφόρας νευρολογικής πάθησης σε δύο προηγούμενα μωρά της, τα οποία είχαν πεθάνει. Είχε επίσης κάνει τέσσερις αποβολές.

    Οι γονείς απευθύνθηκαν σε αμερικανική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Νέα Υόρκη (New Hope Fertility Center) με επικεφαλής τον δρα Τζον Ζανγκ, o οποίος αποφάσισε να εφαρμόσει για πρώτη φορά την τεχνική των «τριών γονιών» (πιο επίσημα «μιτοχονδριακή δωρεά») σε μια κλινική στο Μεξικό, καθώς στις ΗΠΑ δεν έχει εγκριθεί η εν λόγω μέθοδος.

    [08] Συμβολική κινητοποίηση στη είσοδο του χοτ σποτ της ΒΙΑΛ στη Χίο, εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου

    Σε συμβολική κινητοποίηση στην είσοδο του χοτ σποτ της ΒΙΑΛ στη Χίο, προχώρησαν, χθες Τρίτη, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας τους καθώς και για την ανυπαρξία αστυνόμευσης.

    Όπως αναφέρουν, η κατάσταση είναι οριακή, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι εδώ και μερικές ημέρες ξεκίνησαν να επιδίδουν τα πρώτα απορριπτικά έγγραφα στους μετανάστες που υπέβαλαν αίτημα ασύλου, με αποτέλεσμα η αντίδραση πολλών από αυτούς να είναι ακραία. Μάλιστα, όπως αναφέρει η χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι, προχθές Δευτέρα το πρωί, νεαρός Αφγανός έκοψε τις φλέβες του στο άκουσμα της απόρριψης της αίτησής του.

    Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου, επισημαίνουν ότι η έλλειψη αστυνόμευσης εντείνει το αίσθημα ανασφάλειάς τους. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη επίθεση στον οικίσκο των φρουρών της ΕΛΑΣ, στην είσοδο του χοτ σποτ πριν από λίγες ημέρες. «Έσπασαν τον οικίσκο με λοστό, μετά πήραν μία πέτρα και έσπασαν το αυτοκίνητο ενός αστυνομικού και στη συνέχεια τρία - τέσσερα δίκυκλα που ήταν σταθμευμένα μέσα στον χώρο της ΒΙ.ΑΛ.. Εδώ, οι ίδιοι οι Αστυνομικοί δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Εμείς πως θα προστατευθούμε;», έλεγαν οι διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προχωράει στην υλοποίηση του προγραμματισμού του για επαναλειτουργία του κλειστού Κέντρου Κράτησης του Μερσινιδίου. Το οποίο, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα της Χίου «Πολίτης», παρά τις αντιρρήσεις των κατοίκων του Βροντάδου, προχώρησε στην ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου του έργου.

    [09] Επίσκεψη στη Λέσβο του προέδρου του Αραβικού Κοινοβουλίου

    Τη Μυτιλήνη επισκέπτεται, σήμερα Τετάρτη, ο πρόεδρος του Αραβικού Κοινοβουλίου Ahmed Mohamed Al jarwan.

    Θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και θα επισκεφθεί τον δημοτικό καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

    [10] Μπιλ Κλίντον για Σιμόν Πέρες: Μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά

    Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον χαιρέτισε στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «μία ιδιοφυία με μεγάλη καρδιά».

    Ο Μπιλ Κλίντον, υπό την αιγίδα του οποίου υπεγράφησαν οι συμφωνίες του Οσλο ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, χαιρέτισε στην ανακοίνωσή του «ένα ένθερμο υποστηρικτή της ειρήνης, της συμφιλίωσης και ενός μέλλοντος όπου όλα τα παιδιά του Αβραάμ θα κτίσουν ένα καλύτερο αύριο».

    [11] Φρ. Ολάντ: Ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τιμά στο πρόσωπο του Σιμόν Πέρες «έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της ειρήνης» και ένα «πιστό φίλο της Γαλλίας».«Ο Σιμόν Πέρες ανήκει πλέον στην Ιστορία, που τον συνόδευσε σε όλη τη μακρά ζωή του», γράφει ο Πρόεδρος της Γαλλίας στην ανακοίνωσή του.

    «Με τον θάνατο του Σιμόν Πέρες, το Ισραήλ χάνει ένας από τους πιο εμβληματικούς πολιτικούς του ηγέτες, η ειρήνη έναν από τους θερμότερους υπερασπιστές της και η Γαλλία έναν πιστό φίλο», γράφει ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε μία τελευταία συνομιλία μαζί του στις 25 Μαρτίου. «Ημουν σε θέση να διαπιστώσω ότι η δύναμη τη πίστης του ήταν ανέπαφη».

    «Μέλος σειράς κυβερνήσεων, κατ΄επανάληψιν πρωθυπουργός, εν τέλει, πρόεδρος από το 2007 μέχρι το 2014, ο Σιμόν Πέρες ήταν το Ισραήλ στα μάτια του κόσμου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 September 2016 - 6:32:23 UTC