Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής
  • [02] ¶.Βαγενά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ :Η απόφασή μου να μην είμαι εκ νέου υποψήφια δεν σχετίζεται ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την Αριστερά
  • [03] Αλ. Χαρίτσης: Έντονο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα
  • [04] Περαιτέρω μείωση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ μετά από αίτημα της ΤτΕ
  • [05] Ενεργοποιείται αύριο, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης
  • [06] Γ. Πάλλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι φασίστες σύντομα θα γυρίσουν στο καβούκι τους, τονίζει ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ
  • [07] Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από αύριο οι μηχανικοί ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ
  • [08] Έχει λήξει το θέμα της ολυμπιακής υποψηφιότητας της Ρώμης για την ιταλική κυβέρνηση
  • [09] Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις και η προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης του Ν. Ξυδάκη με τον Ρ. Στιούαρτ
  • [10] Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Ν. Πόποσκι στη Νέα Υόρκη
  • [11] Το ρεπερτόριο για το 2016-2017 στο Θέατρο Πορεία
  • [12] Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο
  • [13] Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ν.Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί
  • [14] Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας για την καλλιτεχνική δημιουργία
  • [15] Έξι τραυματίες από επίθεση με ρουκέτα στην τουρκική πόλη Κιλίς κοντά τα σύνορα με τη Συρία

  • [01] Στη Βουλή το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής

    Στην Βουλή παρεδόθη πριν από λίγο από την Τράπεζα της Ελλάδος το πόρισμα της για την Τράπεζα Αττικής.

    Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ το πόρισμα παρεδόθη σήμερα στον κ. Σωκράτη Φάμελλο πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

    [02] ¶.Βαγενά στο ΑΠΕ - ΜΠΕ :Η απόφασή μου να μην είμαι εκ νέου υποψήφια δεν σχετίζεται ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την Αριστερά

    Την απόφασή της να μην είναι εκ νέου υποψήφια στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ 'Αννα Βαγενά.

    «Πρόκειται για προσωπική επιλογή, άλλωστε δεν μου πρότειναν να είμαι υποψήφια και αρνήθηκα, και η επιλογή αυτή δεν σχετίζεται ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την Αριστερά και δεν σημαίνει απογοήτευση, ούτε αδιαφορία για τα κοινά. Η ιδεολογία μου και η προσπάθειά μου είναι και θα είναι εκεί», τόνισε, ενώ εξέφρασε την έκπληξή της για τον θόρυβο που προκλήθηκε.

    «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, έκανα μια προσπάθεια την οποία θα συνεχίσω ως ενεργός πολίτης και ως αριστερή. Καμιά φορά ένας ενεργός πολίτης είναι και πιο χρήσιμος από ένα βουλευτή», υπογράμμισε η κ. Βαγενά.

    «Πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε χώρο να ασχοληθούν με την πολιτική νεότεροι άνθρωποι. Εγώ θα ήθελα στο εξής να ασχοληθώ απερίσπαστη με το θέατρο το οποίο λατρεύω», κατέληξε η κ. Βαγενά.

    [03] Αλ. Χαρίτσης: Έντονο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα

    Ολοκληρώνεται σήμερα το 11ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (11th Annual Greek Roadshow) στο Λονδίνο. Το φετινό Roadshow σημείωσε για μία ακόμη φορά σημαντική επιτυχία, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρείες που συμμετείχαν να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τις προοπτικές ανάπτυξής τους σε εκπροσώπους διεθνών επενδυτών. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 550 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες στις οποίες συμμετείχαν 80 επενδυτικά funds και 120 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του Roadshow, με θέμα: «Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά επιταχύνει την πραγματική οικονομία», κύριος ομιλητής ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ, υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Τα θέματα που καλύφθηκαν, αφορούσαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετούνται για την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

    Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι: «Από τη συμμετοχή μας στο Roadshow και τις σχετικές συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με την ελληνική και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα προκύπτει πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και για τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται. Από την πλευρά μας, παρουσιάσαμε με αναλυτικό τρόπο τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης σε δημοσιονομικό, μακροοικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο, που εξασφαλίζουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά».

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Το φετινό Roadshow στο Λονδίνο είναι το ενδέκατο στη σειρά. Μαζί με το αντίστοιχο της Νέας Υόρκης, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, στόχο έχουν την προβολή των επιχειρήσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο πλαίσιο προώθησης της ελληνικής οικονομίας στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής.

    Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, όπως φαίνεται από τις συναντήσεις μας αυτές τις δύο ημέρες στο Λονδίνο, παρακολουθούν στενά τις ελληνικές εταιρείες - αυτό υποδηλώνουν, άλλωστε και τα στοιχεία συμμετοχής των επενδυτικών οίκων, αλλά και το πλήθος των συναντήσεων με τις εταιρείες - μελετούν τα εταιρικά αποτελέσματα, αξιολογούν τις επενδυτικές εναλλακτικές και προετοιμάζονται για υλοποίηση τοποθετήσεων. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, φαίνεται να θεωρούν τα σημεία που καθορίζουν την επενδυτική τους συμπεριφορά. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η διεθνής τάση για αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών όχι μόνο για τη χρηματοδότηση, αλλά και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων σε ένα περιβάλλον στο οποίο είναι επιτακτική η ανάγκη για μείωση της μόχλευσης».

    [04] Περαιτέρω μείωση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ μετά από αίτημα της ΤτΕ

    Σε περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τις τράπεζας προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Συγκεκριμένα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 51,9 δισεκ. ευρώ έως και την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,9 δισεκ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

    [05] Ενεργοποιείται αύριο, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης

    Αύριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, θα ενεργοποιηθεί, για 15η φορά, η κάρτα αλληλεγγύης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Το ποσό που θα πιστωθεί για την επιδότηση σίτισης ανέρχεται σε 13.563.590,00 ευρώ και αφορά 120.425 δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την οικονομική ενίσχυση που δίδεται, μέσω της κάρτας και αποτελεί την επιδότηση σίτισης πουέχουν δηλώσει.

    [06] Γ. Πάλλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι φασίστες σύντομα θα γυρίσουν στο καβούκι τους, τονίζει ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ

    «Θα παρθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει ο νόμος με την πάταξη όλων των προβοκατόρικων στοιχείων. Οι φασίστες δε θα τα καταφέρουν και σύντομα στη δημοκρατική Λέσβο θα γυρίσουν στο καβούκι τους» δήλωσε μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σχολιάζοντας τις καταγγελίες που πληθαίνουν καθημερινά και μιλάνε για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο στη Λέσβο με στόχο να δημιουργηθούν επεισόδια και να στραφούν οι κάτοικοι εναντίον προσφύγων και μεταναστών. Αλλά και όλων εκείνων των πολιτών που υπήρξαν αλληλέγγυοι.

    Σημαντικό ρόλο σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες που παρακολουθούν το σκηνικό έπαιξαν αναρτήσεις σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναπαρήγαγαν ανυπόστατες φήμες. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σταθμού Αιγαίου της ΕΡΤ, η είδηση σχετικά με την «παρεμπόδιση» της υποστολής της σημαίας στη Μυτιλήνη, η οποία διαψεύστηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού! Η μετάδοση όμως και η αναπαραγωγή της ψευδούς αυτής είδησης οδήγησε στα όσα συνέβησαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στην προκυμαία της Μυτιλήνης.

    Φήμη όμως και μάλιστα την ώρα που γινόταν στην πόλη της Μυτιλήνης η πορεία των κατοίκων της Μόριας περί δήθεν μαζικών απελάσεων Αφρικανών μεταναστών στην Τουρκία προκάλεσε τις πρώτες αψιμαχίες και στις συγκρούσεις τελικά το βράδυ της ίδια μέρας που είχαν σαν αποτέλεσμα να καεί μεγάλο μέρος του χοτ σποτ της Μόριας. Το ίδιο βράδυ η φυγή των προσφύγων και των μεταναστών από το καιόμενο χοτ σποτ μετατράπηκε σε φήμες περί ξεσηκωμού και κίνησης «να καταληφθεί η Μυτιλήνη».

    Ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων με δήθεν ξεσηκωμό χιλιάδων προσφύγων, οι οποίοι ξεκίνησαν για να «καταλάβουν» τη Μυτιλήνη. Όπως αναφέρεται και στη σελίδα της Χρυσής Αυγής Λέσβου, μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν στα μπλόκα περιφρούρησης. «Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έρχονται αυτή τη στιγμή (ώρα 02.13) αν και τα επεισόδια έχουν λήξει και οι μετανάστες επιστρέφουν στο καμένο χοτ σποτν οι κάτοικοι της Μόριας αλλά και των άλλων μικρών γειτονικών χωριών αποφάσισαν να μην κοιμηθούν (όπως τους προηγούμενους μήνες). Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές ΟΛΟΙ οι κάτοικοι βρίσκονται στις εισόδους του χωριού και δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν το χωριό τους. Στην ενημέρωση της αστυνομίας περί της λήξης των επεισοδίων δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται το κράτος και θα λάβουν μόνοι τους μέτρα προστασίας της ακεραιότητας τους και της περιουσίας τους!» έγραφε η ιστοσελίδα της οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στη Λέσβο.

    Την ίδια μέρα μέλη της οργάνωσης είχαν παρεισφρήσει στη διαδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Μόριας. Στην κάμερα της ΕΡΤ τόσο οι κάτοικοι όσο και ο πρόεδρος του χωριού Νίκος Τρακέλλης είχαν δηλώσει πως στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων από την πρώτη στιγμή και το χωριό τους απέχει από οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά. Αυτό που ζητούν μάλιστα είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που διαμένουν στο πρώην στρατόπεδο και να σταματήσει η εξαθλίωση αυτών των ανθρώπων που οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Επίσης προέβαλαν το βασικό και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Μόριας για αποζημίωση από το κράτος σχετικά με τις ζημιές στις περιουσίες τους. Όλα αυτά όμως πνίγηκαν από τα αντικυβερνητικά συνθήματα και τα επεισόδια έξω από το δημαρχείο με πρωταγωνιστές μέλη της «Χρυσής Αυγής».

    [07] Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν από αύριο οι μηχανικοί ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ

    Προβλήματα στις πτήσεις σε ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να υπάρξουν από αύριο έως και έως την ερχόμενη Πέμπτη, λόγω των κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι ηλεκτρονικοί μηχανικοί ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της ΥΠΑ αντιδρώντας στην «εκχώρηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

    Συγκεκριμένα οι ηλεκτρονικοί αποφάσισαν στάσεις εργασίας: αύριο από τις 11:00 έως 15:00 και από τις 19:00 έως 23:00 και από μεθαύριο Σάββατο έως και την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου από τις 03:00 έως 07:00, από τις 11:00 έως 15:00 και από τις 19:00 έως τις 23:00.

    Επίσης, προκήρυξαν και δύο 24ωρες απεργίες για την ερχόμενη Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΥΠΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «η αιφνιδιαστική αλλαγή που προέκυψε κατά την διαπραγμάτευση που τώρα γίνεται για την εξασφάλιση της περίφημης «δόσης», δρομολογεί την εκχώρηση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας σε ιδιωτικά συμφέροντα».

    [08] Έχει λήξει το θέμα της ολυμπιακής υποψηφιότητας της Ρώμης για την ιταλική κυβέρνηση

    Σύμφωνα με τα όσα γράφει σήμερα ο ιταλικός τύπος, η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι θεωρεί ότι η υπόθεση της ολυμπιακής υποψηφιότητας της Ρώμης έχει λήξει οριστικά. Μετά την απόφαση της δημάρχου της Αιώνιας Πόλης, Βιρτζίνια Ράτζι, να επισημοποιήσει το «όχι» της στην υποψηφιότητα για την διοργάνωση των αγώνων του 2024, όπως γράφει η εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο, ο Γκρατσιάνο Ντελρίο, υπουργός Μεταφορών και στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι, θεωρεί ότι η δεν μπορεί να δοθεί κανενός είδους συνέχεια στην συγκεκριμένη προσπάθεια.

    «Είναι δύσκολο να οργανωθεί μια Ολυμπιάδα, όταν υπάρχει η αντίθετη γνώμη της άμεσα ενδιαφερόμενης δημοτικής αρχής. Τυπικά, για την κυβέρνηση το θέμα δεν έχει κλείσει, αλλά ουσιαστικά ναι», δήλωσε ο Ντελρίο, σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

    Παράλληλα, αναμένεται να εξακριβωθεί, τώρα, αν η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία υποστήριξε θερμά την πρόταση για την διοργάνωση των Αγώνων του 2024, θα αποφασίσει να ζητήσει αποζημίωση από τον δήμο της ιταλικής πρωτεύουσας, λόγω των εξόδων που έκανε έως τώρα για την προετοιμασία της υποψηφιότητας, όπως έγραψαν πολλοί σχολιαστές, τις περασμένες ημέρες.

    [09] Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις και η προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης του Ν. Ξυδάκη με τον Ρ. Στιούαρτ

    Οι ελληνοβρετανικές σχέσεις στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο από την ΕΕ και η προσφυγική κρίση και τα ζητήματα που προκύπτουν ως προς την αντιμετώπισή της βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στην Αθήνα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη με τον Βρετανό υπουργό Επικρατείας για τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία Ρόρι Στιούαρτ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρα φιλικό κλίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Στιούαρτ ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές και ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση για την προσπάθεια που καταβάλλουν για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και εξέφρασε την πρόθεση για παροχή περαιτέρω βρετανικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Ο κ. Ξυδάκης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αποκρίθηκε πως οι βρετανικές αρχές έχουν υψηλή τεχνογνωσία σε θέματα επιστροφών αλλά και σε θέματα σχετιζόμενα με τις διαδικασίες ασύλου και σημείωσε πως η συνεισφορά της Μ. Βρετανίας τόσο σε τεχνικό όσο και σε επίπεδο ανθρώπινων πόρων θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είχε στηριχθεί στην προϋπόθεση διάθεσης τεράστιων ανθρώπινων πόρων από ειδικούς, πράγμα που δεν έχει εκπληρωθεί» ανέφερε και διατύπωσε την εκτίμηση πως η πρόταση για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών, που η Ελλάδα στηρίζει, βρίσκει θετική ανταπόκριση.

    Αναφερόμενος στο BREXIT, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών το χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός που θα μπορούσε να αποβεί πολιτικό και διανοητικό σοκ για την Ευρώπη, σημειώνοντας πως τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει τώρα να εργαστούν για την εγκαθίδρυση των καλύτερων δυνατών σχέσεων στο νέο πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό, οι δυο υπουργοί εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι οι παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας - Μ. Βρετανίας θα εξακολουθήσουν να ενισχύονται.

    Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους, ο Βρετανός υπουργός αναφέρθηκε στην προγραμματιζόμενη επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Αμερικής, Σερ ¶λαν Ντάνκαν.

    [10] Συνάντηση Ν. Κοτζιά - Ν. Πόποσκι στη Νέα Υόρκη

    Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η πορεία υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Πόποσκι στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την δεύτερη τετραμερή συνάντηση, μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, τον προσεχή Οκτώβριο με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των τεσσάρων χωρών.

    [11] Το ρεπερτόριο για το 2016-2017 στο Θέατρο Πορεία

    Ξεκινώντας με μια μικρή ανασκόπηση της «ιδιαίτερα επιτυχημένης» χρονιάς που πέρασε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Πορεία Δημήτρης Τάρλοου παρουσίασε το μεσημέρι σε, μια ανοιχτή για το κοινό, συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα του ιστορικού θεάτρου για την φετινή σεζόν.

    Αυτό περιλαμβάνει τρεις επαναλήψεις, δύο συμπαραγωγές, που «επανασυστήνονται στο κοινό» και μια καινούρια παραγωγή - με πρόθεση να μας «ταξιδέψουν σε τόπους, όπου μονάχα το θέατρο μπορεί να μας πάει».

    Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχεται στο θέατρο Πορεία, στις 28 Σεπτεμβρίου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, ενώ, μετά τη θερμή ανταπόκριση από το κοινό, ανεβαίνουν για δεύτερη χρονιά, από τις 26 Οκτωβρίου οι «Τρεις Αδελφές» του Αντον Τσέχοφ. Και οι δυο παραστάσεις σκηνοθετημένες από τον Δημήτρη Τάρλοου.

    Μια ακόμα παράσταση που ανέβηκε πέρυσι στο θέατρο Πορεία, η εξαιρετική «Μιράντα», βασισμένη στην Τρικυμία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σκηνοθετημένη από τον Οσκάρας Κορσουνόβας, θα παιχτεί από τις 14 έως τις 16 Οκτωβρίου, στο Φεστιβάλ Δημητρίων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, επαναλαμβάνεται φέτος η «Σκακιστική Νουβέλα», μια διασκευή πάνω σε κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ, σκηνοθετημένη από την Μαριλίτα Λαμπροπούλου, με τον Γιάννη Νταλιάνη, σε «ένα μονόλογο που εξερευνά τα όρια του ανθρώπινου μυαλού, την ελευθερία έξω και μέσα μας», ενώ στην σκηνή του Θεάτρου Πορεία, έρχεται -μετά το Φεστιβάλ Αθηνών- και το «'21» του Αρη Μπινιάρη, μια συρραφή αυθεντικών κειμένων της Επανάστασης του 1821, υπό τη μορφή ροκ ορατορίου για τους «ανώνυμους εκείνους ανθρώπους που τα έβαλαν με μια αυτοκρατορία ντόπιων και ξένων δυναστών και τελικά επιβραβεύθηκαν με την βασιλεία ενός νέου δυνάστη».

    Η ολοκαίνουρια φετινή παραγωγή του θεάτρου είναι οι «Τρειςευτυχισμένοι» του Ευγένιου Λαμπίς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, που κάνει πρεμιέρα τον Ιανουάριο. Στο «διαβολικό χιούμορ» του Λαμπίς αναφέρθηκαν τόσο ο Δημήτρης Τάρλοου όσο και ο Γιάννης Χουβαρδάς, με τον τελευταίο να εξομολογείται την αμηχανία του απέναντι στην κωμωδία, ως είδος και να αναφέρει ότι διαβάζοντας το κείμενο του Λαμπίς για δέκατη φορά, ένιωσε σαν «κάποιος να 'χει κλείσει, νύχτα, σ'ένα δωμάτιο τον Ίψεν και τον Στρίντμπεργκ και τους υποχρέωσε να γράψουν φάρσα», δίνοντας το στίγμα στο τι μπορεί να συμβεί στην συγκεκριμένη παράσταση, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Λαέρτης Μαλκότσης, ¶γγελος Παπαδημητρίου, Χρήστος Λούλης, ¶λκηστις Πουλοπούλου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Λένα Παπαληγούρα και ο Δημήτρης Τάρλοου.

    «Το θέατρο Πορεία έχει κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να εφαρμόζει ρεπερτόριο εναλλάσσοντας δύο ή και τρεις παραγωγές του μέσα στην εβδομάδα, πράγμα που απαιτεί εξαιρετική οργάνωση, τεχνική επάρκεια, αλλά και εφευρετικότητα, ώστε το ένα πολύπλοκο σκηνικό να κουμπώνει πάνω στο άλλο. Επίσης, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εν μέρει σταθερό ensemble ηθοποιών που θα το παρομοίαζε κανείς με εκείνο ενός μικρού «Εθνικού θεάτρου»: φέτος στις παραστάσεις μας εμφανίζονται τριάντα ηθοποιοί, όλοι από τους καλύτερους της γενιάς τους!» επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου. Για να μπορεί να λειτουργήσει έτσι ένα θέατρο, πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης αρωγή, ανέφερε, ανοίγοντας τη συζήτηση για το φλέγον θέμα της διακοπής, εδώ και χρόνια, της κρατικής επιχορήγησης.

    [12] Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

    Κατά την συνομιλία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ιδιαίτερη συνεισφορά της Αρχιεπισκοπής στο συνολικότερο έργο της Ομογένειας, ενώ υπογράμμισε και τον σημαντικό της ρόλο στην προώθηση και την υπεράσπιση των ανθρωπιστικών αξιών, ειδικά κατά την παρούσα περίοδο της προσφυγικής κρίσης.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν και πραγματοποίησε επίσκεψη στο ομογενειακό σχολείο "¶γιος Δημήτριος" στην Αστόρια.

    [13] Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ν.Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα στην Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί.

    Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, στην οποία, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τεχεράνη και οι δύο πλευρές αποδίδουν στρατηγικό χαρακτήρα.

    Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν τον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

    [14] Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας για την καλλιτεχνική δημιουργία

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική δημιουργία την οποία στήριξε με ποικίλους τρόπους, επέδειξε η Εθνική Τράπεζα η παλαιότερη τράπεζα της χώρας, αμέσως μετά την ίδρυση της το 1841.

    Όπως αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση, η Εθνική Τράπεζα, είναι ένας από τους πρώτους οργανισμούς που συγκρότησαν συλλογή έργων τέχνης, στην οποία συγκαταλέγονται αντιπροσωπευτικά έργα των κυριότερων ζωγράφων και των καλλιτεχνικών ρευμάτων της χώρας μας.

    Η συλλογή συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα αποκτήματα που παρακολουθούν τις σύγχρονες εκφράσεις και εξελίξεις στην τέχνη. Παράλληλα, πραγματοποιεί παρεμβάσεις σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά, υιοθετώντας νέους τρόπους προσέγγισης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και ένταξής της στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

    Με την ευκαιρία του εορτασμού των 175 χρόνων από την ίδρυσή της, η Εθνική Τράπεζα επιλέγει την εξωστρέφεια στην επικοινωνία της με το κοινό, καθώς η πρόσοψή του κεντρικού κτιρίου της γίνεται χώρος υποδοχής ενός εμβληματικού έργου σε βίντεο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, του Νίκου Αλεξίου (1960 - 2011).

    Είναι το έργο με το οποίο εκπροσωπήθηκε η Ελλάδα στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας το 2007. Τίτλος του «Ένα τέλος - Μια αρχή». Ένα έργο που γεννάται και αναγεννάται από το υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο της Μονής Ιβήρων, όπου ο Νίκος Αλεξίου διέμεινε για αρκετούς μήνες. Χρωματικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε ατέλειωτες σχεδιαστικές παραλλαγές «ρέουν» στην επίπεδη επιφάνεια της πρόσοψης, μεταλλάσσοντας συνεχώς μορφή. «Αυτό το σχέδιο, αυτές οι γραμμές βρίσκονται σε ένα όριο, σε ένα μεταίχμιο -Είναι το τέλος και η αρχή μαζί» αναφέρει ο ίδιος σχολιάζοντας το έργο του. Και για την Εθνική Τράπεζα, με την ευκαιρία της επετείου, μια πρόκληση για το μέλλον. Ένα μεταίχμιο, ένα «τέλος» για ό,τι αφήνουμε πίσω μας, «μια αρχή» για ό,τι ελπιδοφόρα έρχεται.

    Το βίντεο θα προβάλλεται καθημερινά από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2016 και τις ώρες 19:30 - 23:30 καθημερινά.

    Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τον καλλιτέχνη: https://www.nbg.gr/el/175xronia-alexiou

    (Επιμέλεια: Εθνική Τράπεζα, Δρ Όλγα Μεντζαφού, καλλιτεχνική σύμβουλος, με την συνεργασία των: Ο Μεγάλος Κήπος. Αρχεία Νίκου Αλεξίου - Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Παραγωγή: Μάκης Φάρος, Αναπαράσταση, M-Spirit).

    [15] Έξι τραυματίες από επίθεση με ρουκέτα στην τουρκική πόλη Κιλίς κοντά τα σύνορα με τη Συρία

    Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως απάντησε σε πυρά ανοίγοντας πυρ εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αφού μια ρουκέτα έπληξε την τουρκική μεθοριακή πόλη Κιλίς.

    Έξι άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πέντε παιδιά, τραυματίσθηκαν από την έκρηξη της ρουκέτας, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ήταν το πρώτο τέτοιο πλήγμα αφότου οι υποστηριζόμενοι από την ¶γκυρα αντάρτες εκδίωξαν αυτόν τον μήνα τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την τουρκοσυριακή μεθόριο.

    Οι έξι τραυματίες είναι όλοι σύροι υπήκοοι, δήλωσε στο CNN Turk ο δήμαρχος του Κιλίς Χασάν Καρά, προσθέτοντας πως δεν απειλείται η ζωή τους. Στο Κιλίς διαμένουν πολλοί σύροι πρόσφυγες που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο και έχουν καταφύγει στη γειτονική Τουρκία.

    Στο μεταξύ, στην ¶γκυρα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν Ιμραήμ Καλίν δήλωσε σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber πως αποκλείεται οι τουρκικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε επιχείρηση των δυνάμεων του συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα της Συρίας, εφόσον συμμετάσχουν σ' αυτήν και κούρδοι μαχητές.

    "Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δεν υπάρχει ακόμη τίποτε σίγουρο. Η θέση μας είναι κατ' αρχήν η ίδια που ήταν για τη Μανμπίτζ και την Τζαραμπλούς. Είναι εκτός συζήτησης να πάρουμε μέρος σε μια επιχείρηση στην οποία θα είναι παρόν το PYD/YPG", δήλωσε ο Καλίν.

    Η Τουρκία θεωρεί πως οι κουρδικές δυνάμεις YPG που πολεμούν στη Συρία συνδέονται στενά με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και θεωρεί τρομοκρατικές αμφότερες τις οργανώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 September 2016 - 18:32:24 UTC