Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Τσιρώνης: Η σύμβαση για το Ελληνικό είναι εξαιρετικά καλύτερη από αυτή που παραδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση
  • [02] Π. Κουρουμπλής: Υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Η λογική της ξενοφοβίας είναι ντροπή για την Ευρώπη
  • [04] Γ. Δραγασάκης: Πίσω από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στόχος είναι η απαξίωση της Τράπεζας Αττικής
  • [05] Ευ. Τσακαλώτος: Λάθος της αντιπολίτευσης να επενδύει στην πτώση της κυβέρνησης
  • [06] Χ. Γκότσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η συγκυρία δείχνει ευνοϊκή, στο χέρι μας να πείσουμε τους ξένους ότι η χώρα αλλάζει σελίδα
  • [07] Σε δίκη ο πρώην υπουργός Γκ. Χαρδούβελης για πλημμεληματική παράλειψη δήλωσης «πόθεν έσχες»
  • [08] Χρ. Καπάταης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είναι σαφείς και ξεκάθαρες οι θέσεις της Περιφέρειας για το Ελληνικό
  • [09] Ι. Παντής στο «Πρακτορείο FM» Δεν θα ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων που δεν έχουν εμβολιαστεί
  • [10] Θ. Δρίτσας: Ζητήσαμε επιβατηγά, οχηματαγωγά, για να καλύψουν όποια ανάγκη προκύψει
  • [11] Τουλάχιστον 29 νεκροί από ναυάγιο σκάφους με 600 μετανάστες στην Αίγυπτο
  • [12] Βρετανία: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου ηγέτη των Εργατικών
  • [13] «Δημήτρια»: Το παλαιότερο πολιτιστικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, αναζητά την έννοια του «πολιτισμού»
  • [14] ΚΑΣ: «Πράσινο φως» για την αποκατάσταση περιοχών του βορείου τείχους της Ακρόπολης
  • [15] Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τα γλυπτά του Παρθενώνα
  • [16] Ψηφίστηκε η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού
  • [17] Οι δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στη συνάντηση Μάρδας-Μουρτεζάι
  • [18] Υπέρβαση εσόδων από ΦΠΑ κατά 62,3% στα νησιά, τον Αύγουστο
  • [19] Περίπου 60 σχολεία και πανεπιστήμια στον Καναδά εκκενώθηκαν εξαιτίας μιας «απειλής»
  • [20] Οριστικά στις 4 Δεκεμβρίου οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία

  • [01] Γ. Τσιρώνης: Η σύμβαση για το Ελληνικό είναι εξαιρετικά καλύτερη από αυτή που παραδόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση

    Με την φράση «είμαστε περήφανοι που σώσαμε ό,τι μπορούσαμε να σώσουμε», ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, υπεραμύνθηκε έναντι της κριτικής που άσκησε η αντιπολίτευση για την σύμβαση για το Ελληνικό.

    Όπως είπε, το πρόβλημα δεν είναι «αν βελτιώσαμε την σύμβαση γιατί αυτό το παραδέχθηκαν όλοι». Το πρόβλημα είναι ότι «η σύμβαση που παραλάβαμε ήταν καταστρεπτική», προσθέτοντας πως πλέον έγινε γνωστό πως δεν υπήρχε καν «μάστερ πλαν». Προσέθεσε πως ουδεμία πρόβλεψη έγινε για το αν χωράνε 90.000 άνθρωποι στην περιοχή (αφού σύμφωνα με την ανάλυση τόσοι αντιστοιχούν σε κατοικίες 2,5 εκατ. τ.μ.) και αναρωτήθηκε πώς θα κυκλοφορούν, πού θα πηγαίνουν σχολείο και αν αντέχει το τραμ και το μετρό.

    «Δεν έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις, είναι αλήθεια. Πραγματικά δεν σώθηκε η παρτίδα. Όμως αν δεν είχε αλλάξει η κυβέρνηση, θα είχε υπογραφεί αυτούσια η σύμβαση που είχε φέρει η ΝΔ. Το ότι είμαστε χρήσιμοι σε αυτό το πόστο αποδείχθηκε κι από και πέρα τα κινήματα ας κάνουν το καθήκον τους» υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

    [02] Π. Κουρουμπλής: Υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση

    Για οργανωμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση λόγω του διαγωνισμού αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών και της προσπάθειας της να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μιλά ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

    «Υπάρχει μια οργανωμένη προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση. Αυτή είναι η όλη ουσία. Ή θα καταργηθεί η ιστορία των αδειοδοτήσεων, γιατί κλήθηκαν επιτέλους στα 27 χρόνια κάποιοι να πληρώσουν, ή θα πέσει η κυβέρνηση...», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει διάταξη στις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ότι αν αύριο διαπιστωθεί ότι και ένας εκ των υπερθεματιστών έχει πρόβλημα, η πρώτη δόση συν τα 3 εκατομμύρια της εγγύησης αυτά καταπίπτουν υπέρ του Δημοσίου. «Αυτό είναι πρόνοια του νόμου που προστατεύει το Δημόσιο. Αν αποδειχθεί ότι κάποιος έχει προβλήματα θα πάμε στον επόμενο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά θα έχει πάρει το δημόσιο άλλα 18 εκατ.».

    Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προέκυψε ένα θέμα, όπως έχουν προκύψει στο παρελθόν πολλά τέτοια θέματα, εξηγώντας ότι μιλά γενικά, όχι μόνο στην υπόθεση Καλογρίτσα, και επισήμανε ότι πριν από τρία χρόνια ο ίδιος προσωπικά έκανε μια εμπεριστατωμένη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη, με την έννοια ότι ακόμα δεν έχει εκείνος ενημερωθεί για τα πορίσματα μιας τέτοιας έρευνας που αφορά τα θαλασσοδάνεια της τελευταίας δεκαετίας.

    «Τώρα ξαφνικά υπάρχει μια σπουδή για την περίπτωση αυτή. Βεβαίως να κατατεθεί για να ξέρουμε γιατί μιλάμε, γιατί ακούγονται διάφορα πράγματα, και τελικά οι πληροφορίες που έρχονται τελευταία δεν επιβεβαιώνουν αυτά που κυκλοφορούν με τόσο εύκολο τρόπο. Να δούμε... Τι δάνεια υπήρξαν? Γιατί δεν υπήρξαν μόνο στην περίπτωση αυτού του κυρίου δάνεια. Ας πούμε, η περίπτωση Μαρινόπουλο, από 2011 χωλαίνει και έφτασαν τα 1 δισ., να μας πούνε πώς τα δίνανε τόσο εύκολα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Προσέθεσε ότι «υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι όποιος παίρνει δάνεια είναι και επιλήψιμος. Να ελεγχθεί αν είναι ενήμερος, αν πληρώνει κάποιος? Έχουμε ζήσει στην Ελλάδα τα φαινόμενα να παίρνουν δάνεια να τα συμψηφίζουν, να τα διαγράφουν?».

    [03] Αλ. Τσίπρας: Η λογική της ξενοφοβίας είναι ντροπή για την Ευρώπη

    Σε ανοιχτή καταγγελία του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και σε κάλεσμα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της Προσφυγικής κρίσης προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του ομιλία στην Σύνοδο Ηγετών για το Προσφυγικό, που συγκάλεσαν οι ΗΠΑ, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

    Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός:

    -Κατήγγειλε την λογική του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που εκδηλώνεται και καλλιεργείται με την έγερση φρακτών και τειχών απέναντι στις προσφυγικές ροές, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η λογική της ξενοφοβίας είναι ντροπή για την Ευρώπη».

    -Επισήμανε την ανάγκη να εξαρθρωθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα δίκτυα παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

    -Εξέφρασε για μια φορά ακόμα σαφή θέση για την επίλυση του μεταναστευτικού και συγκεκριμένα την ανάγκη για:

    αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και

    κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και την αντικατάσταση τους με νόμιμες.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη, για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων δικτύων διακίνησης, όσο και των ξενοφοβικών αντιλήψεων - αντιλήψεων όπως αυτές που θεωρούν ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι πολυτέλεια και υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις στην θάλασσα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτής της τοποθέτησης, η Ελλάδα τόσο μέσω των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, όσο και στις κατ ιδίαν συναντήσεις, έχει θέσει επιτακτικά την ανάγκη για:

    -'Αμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων.

    -Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές.

    -'Αμεση αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού γραφείου για το άσυλο για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας. (Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα μέσα στα τελευταία τρία χρόνια έχει βρεθεί να χειρίζεται τον 4ο μεγαλύτερο φόρτο αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη).

    -Ενίσχυση συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες.

    -'Αμεση εφαρμογή της απόφασης για ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή.

    [04] Γ. Δραγασάκης: Πίσω από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στόχος είναι η απαξίωση της Τράπεζας Αττικής

    «Πίσω από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στόχος είναι η απαξίωση της Τράπεζας Αττικής και η ιδέα του παράλληλου τραπεζικού συστήματος» αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε μήνυμα που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter.

    Ο κ. Δραγασάκης απαντά επίσης σε αναφορές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η επαγγελματική σχέση που είχε με την Τράπεζα Αττικής είναι γνωστή σε όλους και αφορούσε την περίοδο 2010-2012, όταν δεν ήταν βουλευτής.

    [05] Ευ. Τσακαλώτος: Λάθος της αντιπολίτευσης να επενδύει στην πτώση της κυβέρνησης

    Επίθεση στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι έχει πολύ θράσος να επενδύει στην πτώση της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι έχει λάθος στρατηγική να επενδύει στην ελπίδα ότι σύντομα θα πέσει, γιατί πολύ γρήγορα, όπως είπε, θα διαψευστεί.

    «Ιστορικά στην Ευρώπη, η Αριστερά πηγαίνει καλά, όχι όταν χειροτερεύει ο οικονομικός δείκτης, αλλά όταν αρχίζει να ανεβαίνει. Ο κόσμος φοβάται όταν χειροτερεύουν οι οικονομικοί δείκτες και έχει συντηρητικά αντανακλαστικά. Εμπιστεύεται την Αριστερά όταν ανεβαίνει ο οικονομικός δείκτης, γιατί ξέρει ότι θα διαχειριστεί την ανάπτυξη με πιο δίκαιο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και εμείς, με όλους τους περιορισμούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος στη παρέμβασή του στη Βουλή και υπεραμυνόμενος της σύμβασης για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

    Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ, σημειώνοντας ότι το «Μάστερ Πλαν», για το οποίο διατείνεται ότι είχε συμφωνήσει με τους επενδυτές, δεν ήταν δεσμευτικό.

    «Άρα, εδώ μιλάμε ότι θα είναι ανοιχτό. Και αυτό είναι μια νίκη. Θα έχει το Ελληνικό μια ?ανοιχτή αυλή? για τους πολίτες. Για τη ΝΔ όμως αυτές οι αλλαγές δεν υπάρχουν», σημείωσε.

    Απαντώντας δε, στον αντιπρόεδρο της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ως αντιπολίτευση έλεγε ότι δεν θα εγκαταλείψει την μάχη για να γίνει ανοιχτό στους πολίτες το πάρκο του Ελληνικού, ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι αυτό ακριβώς κατοχυρώνει η νέα τροποποιητική σύμβαση που κατάφερε η σημερινή κυβέρνηση και η οποία προβλέπει σε ένα μεγάλο κομμάτι γης, ελεύθερη κοινόχρηστη πρόσβαση στους πολίτες, μέχρι τη θάλασσα.

    [06] Χ. Γκότσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η συγκυρία δείχνει ευνοϊκή, στο χέρι μας να πείσουμε τους ξένους ότι η χώρα αλλάζει σελίδα

    Η συμμετοχή των ξένων διαχειριστών, στο 11ο roadshow στο Λονδίνο, είναι μεγάλη και το ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις εισηγμένες επιχειρήσεις είναι επίσης υψηλό, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότσης, από τη βρετανική πρωτεύουσα, στην οποία χτυπά η καρδιά του ελληνικού χρηματιστηρίου και των μεγάλων επιχειρήσεων.

    Η παρουσία της ελληνικής οικονομίας, των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο του πλανήτη, είναι γεγονός με τεράστια σημασία.

    Η παρουσίαση της κατάστασης της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και κυρίως των μελλοντικών προοπτικών τους, ενδιαφέρει όλα τα μεγάλα αλλά και μικρότερα Funds, οι δε διαχειριστές τους έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι και να συλλέξουν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τους διαχειριστές των κεφαλαίων να θέσουν την κεφαλαιαγορά μας στο ραντάρ των επενδυτικών τους επιλογών, αφού η χώρα πλέον αλλάζει σελίδα. Η ελληνική οικονομία, υλοποιώντας πιστά το τρίτο πρόγραμμα, περνάει πλέον από τη φάση της σταθεροποίησης στη φάση της ανάκαμψης.

    Παρά την ανησυχία και τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και οικονομίες, οι σημαντικότεροι δείκτες παραπέμπουν σε επανεκκίνηση της οικονομίας μας με τις προβλέψεις για το διάστημα Ιούνιος 2016- Ιούνιος 2017 να κυμαίνονται για την πορεία του ΑΕΠ μεταξύ 2,5-2,9 %.

    Είναι σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Χ. Γκότση, ότι «η ουρά της πρώτης αλλά και η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος θα κλείσουν το συντομότερο και έτσι θα ανοίξει το θέμα της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ καθώς και η διαπραγμάτευση για το χρέος με στόχο να καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο. Αυτό θα μας οδηγήσει και σε μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές με στόχο την απεμπλοκή από τα μνημόνια».

    Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «για τους ξένους επενδυτές έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχει πολιτική, κοινωνική και τραπεζική σταθερότητα. Το γεγονός αυτό βελτιώνει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεται η ελληνική οικονομία και η χώρα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις μεγάλες αποδόσεις που υπόσχονται οι ελληνικοί τίτλοι, αλλά και το μειωμένο κόστος ανά μονάδα προϊόντος για τις παραγωγικές επενδύσεις, η χώρα μας παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο για συμμετοχικές επενδύσεις σε υπάρχουσες εταιρείες, αλλά και σε άμεσες που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους. Άλλωστε μια οικονομία της οποίας οι περισσότερες επιχειρήσεις χρειάζονται αναδιάρθρωση χρειάζεται κεφάλαια και αυτά δείχνουν τα Funds που συμμετέχουν στο Roadshow είναι διατεθειμένα να κινητοποιήσουν αφού υπόσχονται καλές αποδόσεις».

    «Η συγκυρία δείχνει να είναι ευνοϊκή, στο χέρι μας είναι η μεν κυβέρνηση να πείσει τους ξένους ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, οι δε επιχειρήσεις ότι τα φιλόδοξα σχέδιά τους έχουν προοπτική» επισημαίνει ο κ. Χ. Γκότσης και καταλήγει: « Έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι σ?αυτό το Roadshow να υπενθυμίσει στους ξένους επενδυτές, ότι συμμετέχουν σε μία αγορά η οποία λειτουργεί, εποπτεύεται και ρυθμίζεται σύμφωνα με όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

    [07] Σε δίκη ο πρώην υπουργός Γκ. Χαρδούβελης για πλημμεληματική παράλειψη δήλωσης «πόθεν έσχες»

    Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για το αδίκημα της παράλειψης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης παραπέμπεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

    Με το βούλευμά του (αριθμός 1604/2016) το δικαστικό Συμβούλιο διατάσσει την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών, κάνοντας δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. Η κατηγορία σε βάρος του κ. Χαρδούβελη αφορά την περίοδο 2011-2012 οπότε, αν και ήταν υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης ως σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, δεν είχε καταθέσει «πόθεν έσχες».

    Η υπόθεση είχε διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη από την από την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής.

    [08] Χρ. Καπάταης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Είναι σαφείς και ξεκάθαρες οι θέσεις της Περιφέρειας για το Ελληνικό

    Η Περιφέρεια Αττικής έχει σαφώς εκφρασμένη θέση και άποψη για τον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, χώρος στον οποίο εξ΄ αντικειμένου εμπλέκεται αφού πέραν της αυτοδιοικητικής ευθύνης της, εντός του χώρου των 6.300 στρεμμάτων, έχει στην ιδιοκτησία της 42 στρέμματα συν τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ Ελληνικό, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθ' ύλην αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης.

    Για τους λόγους αυτούς, προσθέτει, η Περιφέρεια Αττικής ήταν ο μόνος φορέας που πήρε συγκεκριμένη θέση, εξαντλώντας μάλιστα κάθε νομικό περιθώριο «ως όφειλε», προκειμένου να τροποποιηθεί η αρχική πρόταση «εκχώρησης» του Ελληνικού, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί 2014. Βεβαίως η σημερινή πρόταση αξιοποίησης είναι κατά πολύ βελτιωμένη, εκτιμά ο αντιπεριφερειάρχης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σαφώς το τίμημα είναι πολύ μικρό και υπερβολική η προβλεπόμενη δόμηση». Σημειώνει ότι πρέπει να επανεξεταστούν ζητήματα που σχετίζονται και επηρεάζουν την αναπτυξιακή πορεία των γύρω περιοχών, ενώ θεωρεί επιβεβλημένη την παραχώρηση ενός χώρου 15-20 στρεμμάτων για την διαχείριση των απορριμμάτων από τους όμορους δήμους.

    Από πλευράς Περιφέρειας, τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης, οι αξιώσεις συνεχίζονται και συμπυκνώνονται στο ψήφισμα που υιοθέτησε στις 16 Ιουνίου 2016 το περιφερειακό συμβούλιο. Θέσεις τις οποίες επαναδιατύπωσε και ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στην ειδική συνεδρίασή τους, χθες.

    Τέλος, ο κ. Καπάταης παραθέτει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία από το Ψήφισμα της Περιφέρειας Αττικής τα οποία είναι:

    - Η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου και πολιτισμού σύμφωνα με την πρόταση των Δήμων της περιοχής και του ΕΜΠ (Δεκέμβριος 2010).

    - Η διαχείριση των ακτών της Αττικής οι οποίες αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της, πρέπει να περιέλθει επιτέλους στα αιρετά θεσμικά όργανα που βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες, δηλαδή τον Α΄ και Β΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξασφαλίζοντας στο σύνολό τους την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

    - Κανένα σχέδιο που αφορά τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να έχουν γνώση και λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.

    [09] Ι. Παντής στο «Πρακτορείο FM» Δεν θα ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων που δεν έχουν εμβολιαστεί

    Δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν στα σχολεία παιδιά προσφύγων, που δε θα έχουν εμβολιαστεί, διαβεβαίωσε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τα μέλη της Ένωσης Γονέων του Κηδεμόνων του δήμου Ωραιοκάστρου, προκειμένου να ενημερώσει για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα. Για τον ίδιο λόγο κ. Παντής θα συναντηθεί το μεσημέρι στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με δημάρχους της ευρύτερης περιοχής.

    Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα εμβολιασμού των παιδιών διευκρίνισε: «Η επίσημη διαβεβαίωση, κάτι το οποίο οφείλουμε θεσμικά, θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας και από το υπουργείο Υγείας».

    Ο κ. Παντής γνωστοποίησε ότι χθες ξεκίνησε η επιλογή των σχολείων, όπου θα λειτουργήσουν οι τάξεις με παιδιά προσφύγων, καθώς, όπως εξήγησε «η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με βάση την οποία θα διαμορφωθεί όλο το πρόγραμμα και η επιλογή των σχολείων, δημοσιεύθηκε μόλις τη Δευτέρα».

    «Έπρεπε να γίνουν κάποιες συνεννοήσεις σε θέματα εκπαιδευτικά με τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να έχουμε μία ΚΥΑ, που θα κάλυπτε όλες μας τις ανάγκες» είπε και εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπήρξε κενό πληροφόρησης, καθώς εάν δεν είχε δημοσιευθεί η ΚΥΑ, η οποία μέχρι τελευταία στιγμή διαμορφωνόταν με βάση τα εκπαιδευτικά, οικονομικά και άλλα ζητήματα, που έπρεπε να λυθούν, δεν είχαμε το δικαίωμα να μιλήσουμε για τέτοια θέματα».

    «Δεν έχει νόημα να συζητάμε γενικώς και αορίστως, διότι θα δημιουργούσαμε περισσότερα προβλήματα, εάν αλλάζαμε τελευταία στιγμή κάποια πράγματα και έτσι θα εθεωρείτο ότι το υπουργείο Παιδείας εμπαίζει τον κόσμο ή δημιουργεί θέματα εκεί που δεν πρέπει» σημείωσε και κάλεσε: «Να μας έχει λίγη εμπιστοσύνη ο κόσμος, γιατί δουλεύουμε πολύ μεθοδικά και με επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς όρους».

    Αναφορικά με τις λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος ο γγ του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσε: «Έχουμε φροντίσει και για την καθαριότητα και για τη φύλαξη και για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων τις απογευματινές ώρες, που θα γίνονται τα μαθήματα στα παιδιά των προσφύγων, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στο σχολικό συγκρότημα, έχουμε μεριμνήσει και για το διδακτικό υλικό, το οποίο θα πάει εκεί».

    Σχετικά με το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος ο κ. Παντής επισήμανε: «Έχουμε μία τεράστια εμπειρία σαν υπουργείο Παιδείας σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης τα τελευταία 20 χρόνια». Το πρόγραμμα «έχει διαμορφωθεί με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής». Σημείωσε δε: «Επειδή δεν γνωρίζουμε πόσα από τα παιδιά αυτά θα μείνουν τελικά στην Ελλάδα και πόσα θα φύγουν, γιατί υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες μεταφοράς, το πρόγραμμα αυτό έχει μία ευελιξία και έτσι προβλέπει και μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αλλά και μαθήματα μίας ξένης γλώσσας, η οποία θα είναι επιλογή τους, με βάση τις δυνατότητες ή τις πιθανότητες μεταφοράς σε άλλη χώρα. Μπορεί να είναι δηλαδή και τα Γερμανικά και τα Αγγλικά και τα Γαλλικά και τα Ιταλικά ή όποια άλλη γλώσσα».

    «Χρειαζόμαστε τους εξειδικευμένους δασκάλους εκπαιδευτικούς να διδάξουν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα και εκεί θα κάνουμε εξειδικευμένη πρόσκληση μέσα στην εβδομάδα» γνωστοποίησε, ενώ για τους γενικούς εκπαιδευτικούς που θα στελεχώσουν τις τάξεις είπε: «Θα τους πάρουμε από τον κατάλογο που έχουμε των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, είτε είναι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, είτε εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με καλλιτεχνικά κ.λπ.».

  • Τη συνέντευξη πήραν ο Κώστας Παπαδάκης και η Σοφία Παπαδοπούλου

    [10] Θ. Δρίτσας: Ζητήσαμε επιβατηγά, οχηματαγωγά, για να καλύψουν όποια ανάγκη προκύψει

    "Επιβατηγά, οχηματαγωγά" ζητήθηκαν στον διαγωνισμό, για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων/μεταναστών, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα fm". «Πρέπει κανείς να έχει δυνατότητα να μην τρέχει την τελευταία στιγμή. Όταν βγάζει μια πρόσκληση ενδιαφέροντος ή ένα διαγωνισμό, να μπορεί να καλύψει όλο το φάσμα των αναγκών και όχι μόνο μία, γιατί μετά δεν θα είχαμε νομιμότητα, να χρησιμοποιήσουμε, δηλαδή, ένα οχηματαγωγό και να μεταφέρουμε κοντέινερ», εξήγησε και ανέφερε ότι με αυτό τον τρόπο ανταποκρίθηκε το υπουργείο στην κάλυψη των αναγκών για μεταφορές οικιακών και άλλων αναγκών.

    Ερωτηθείς γιατί ο διαγωνισμός γίνεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος είπε πως «το κατεπείγον, δεν προέκυψε από μία δική μου αυθαίρετη εκτίμηση, ήταν το αίτημα και του δημάρχου Λέσβου και της περιφερειάρχου Βορείου Αιγαίου, και όλων των παραγόντων του νησιού» και προσέθεσε: «Κάποιοι μάλιστα, παράγοντες με προέτρεπαν -οι παράγοντες, όχι ο δήμαρχος ή η περιφερειάρχης- να παρανομήσω κιόλας, να στείλω ένα πλοίο έτσι, χωρίς σύμβαση, να το στείλω εκείνη την ώρα, το οποίο βέβαια δεν μπορούσε να γίνει. Ο νόμος ο οποίος ρυθμίζει όλα αυτά τα ζητήματα, ο 4366 του 2016, μας έδινε το δικαίωμα και απευθείας ανάθεση να κάναμε. Στην επιτακτικότητα και στο επείγον του πράγματος, μέτρησε και το γεγονός ότι από αύριο τα ξημερώματα, έχουμε απεργία της ΠΝΟ και επομένως κανένα πλοίο δεν θα μπορούσε να αναχωρήσει ούτε και αυτό».

    Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν δυο εταιρείες και πως το πλοίο μπορεί «εφόσον χρειαστεί, όπως χρειάστηκε εχθές το βράδυ, να φιλοξενήσει κόσμο».

    «Δεν θα αναθέσουμε στον πλοίαρχο και στο πλήρωμα αστυνομικά καθήκοντα για ένα πλοίο που ναυλώνεται για αυτό το πράγμα. Το Λιμενικό Σώμα είναι παρόν και ελέγχει.

    Δεν θα βάλουμε ανεξέλεγκτη σύνθεση ανθρώπων εκεί, θα βάλουμε τους ανθρώπους που έχουν κυρίως ανάγκη, τα μικρά παιδιά, τις οικογένειες, τους ασθενείς», επισήμανε επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

    [11] Τουλάχιστον 29 νεκροί από ναυάγιο σκάφους με 600 μετανάστες στην Αίγυπτο

    Ένα πλοίο που μετέφερε περίπου 600 μετανάστες βυθίστηκε στα ανοιχτά των αιγυπτιακών αρχών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 29 από τους επιβαίνοντες, σε άλλη μια τραγωδία με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη.

    Το σκάφος βυθίστηκε στα ανοιχτά του Ρασίντ (Ροζέτα), στην επαρχία Μπεχέιρα της βόρειας Αιγύπτου. Από τους 29 νεκρούς που έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής, οι 18 ήταν άνδρες, 10 γυναίκες και 1 παιδί, ανέφεραν ντόπιοι αξιωματούχοι.

    "Οι αρχικές πληροφορίες είναι ότι το πλοίο βυθίστηκε επειδή ήταν υπερφορτωμένο. Το πλοίο πήρε κλίση και οι μετανάστες έπεσαν στο νερό", είπε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Μπεχέιρα μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Οι διασώστες έχουν ανασύρει ζωνταντούς από τη θάλασσα 150 ανθρώπους. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες ήταν Αιγύπτιοι, Σύροι και Αφρικανοί.

    "Υπάρχουν 29 νεκροί και πέντε τραυματίες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι στην περιοχή έχουν σπεύσει 15 ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους διασωθέντες.

    ν ίδια περίοδο πέρσι ο αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μικρότερος, 1.838.

    [12] Βρετανία: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου ηγέτη των Εργατικών

    Διχασμένο εδώ και έναν χρόνο, το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας αναμένει πλέον την ανακοίνωση του ονόματος του νέου ηγέτη του, καθώς ολοκληρώθηκε σήμερα η ψηφοφορία των μελών του.

    Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας δι' αλληλογραφίας, που πιθανολογείται ότι θα ισχυροποιήσει τη θέση του Τζέρεμι Κόρμπιν, θα γίνει γνωστό το Σάββατο, στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στο Λίβερπουλ.

    Αρχηγός του κόμματος από πέρσι, ο 67χρονος Κόρμπιν που προέρχεται από τη αριστερή πτέρυγα των Εργατικών, πιστεύεται ότι θα βγει νικητής από αυτή τη διαδικασία. Μοναδικός αντίπαλός του και διεκδικητής της ηγεσίας είναι ο Ουαλός βουλευτής Όουεν Σμιθ, 46 ετών.

    Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται ότι θα δώσει και μια λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι Εργατικοί: τα μέλη του κόμματος, περίπου μισό εκατομμύριο, στηρίζουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία τον Κόρμπιν όμως οι βουλευτές δεν τον θεωρούν ικανό να τους οδηγήσει στη νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το 2020. Οι 173 από τους 230 βουλευτές υπέγραψαν το καλοκαίρι πρόταση μομφής σε βάρος του, κατηγορώντας τον ότι δεν κατάφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος κατά του Brexit Και περίπου 20 μέλη της σκιώδους κυβέρνησής του παραιτήθηκαν για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

    Η αναταραχή στους κόλπους των Εργατικών ενδέχεται να ενθαρρύνει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές του χρόνου, για να επωφεληθεί από την αδυναμία της αντιπολίτευσης, εκτιμά ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες εβδομάδες, το Συντηρητικό Κόμμα προηγείται με διαφορά στην πρόθεση ψήφου.

    [13] «Δημήτρια»: Το παλαιότερο πολιτιστικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, αναζητά την έννοια του «πολιτισμού»

    Νεωτερικά, με στόχο την προσαρμογή και το συγχρονισμό στους καιρούς που αλλάζουν, ακόμα και τον -επιτέλους- επαναπροσδιορισμό του όρου "Πολιτισμός", τον οποίο "υπηρετούν" (είτε ως "παλαιό" -το παλαιότερο όλων, είτε ως σύγχρονο πολιτιστικό φεστιβάλ ή "αστυβάλ", όπως το προσδιορίζει η διοργανώτρια αντιδημαρχία πολιτισμού Θεσσαλονίκης), τα φετινά 51α "Δημήτρια" έρχονται να ...ταράξουν τα λιμνάζοντα -και στον πολιτισμό- "νερά" της πόλης και της χώρας.

    Ως "βαρύ χαρτί" της φετινής διοργάνωσης χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές η ήδη πολυσυζητημένη "εγκατάσταση" -"διαδραστικό πρότζεκτ" ή "performances" της 83χρονης Γιόκο Όνο -χήρας του Τζον Λένον (η οποία στο μεταξύ εξελίχθηκε σε εικαστική "persona" διεθνούς φήμης). Φέρετρα, σκάλες και καθρέφτες (αλλά όχι και η ίδια, η οποία δεν είναι δυνατό να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη) θα καλέσουν εικαστικά την πόλη και τους πολίτες να ..."ανατινάξουν τις συμβάσεις και να απελευθερώσουν ενέργεια". (Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σ' όλη τη διάρκεια των Δημητρίων, από 1-23 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο).

    Τα αχαρτογράφητα όρια μεταξύ της καθημερινής ζωής και της τέχνης, ψηλαφούν οι θεατρικές παραστάσεις που εντάσσονται στα φετινά Δημήτρια (πέραν των συμμετοχών του ΚΘΒΕ και ελληνικών θεατρικών ομάδων, με ενδιαφέρον αναμένονται προτάσεις θεάτρου -ντοκουμέντο όπως αυτή της Βερολινέζικης Σάουμπίνε, στις 5/10, στην ΕΜΣ, αλλά και η διαδραστική performance της αυστριακής ομάδας God's Entertainment, που θα ...στηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 8/10, για να μετρήσει με ειδικό τεστ τις ...τιμές ξενοφοβίας των περαστικών που θα τολμήσουν να συμμετάσχουν).

    "Πρέπει να προσανατολιστούμε στις επιταγές των καιρών και να καθοδηγήσουμε την πόλη σε αναζητήσεις τέτοιες, που να ξεφεύγουν από τον λαϊκισμό. Φέραμε κάποτε τον Παβαρότι να τραγουδήσει στα Δημήτρια. Ε και; Χέστηκε η φοράδα στα αλώνι... Προσωπικά αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι η Θεσσαλονίκη να μπορεί να παράγει Τέχνη" έλεγε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την παρουσίαση των φετινών Δημητρίων, που έγινε για "συμβολικούς λόγους" -σύμφωνα με τους διοργανωτές- στο τρίτο υπόγειο του εργοταξίου του σταθμού του μετρό "Πανεπιστήμιο".

    Η ένταση που σημειώθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης αφορούσε αρχικά τις φαινομενικά "άσχετες" με το "πολιτιστικό" αντικείμενο της πρόσκλησης (το "αστυ-βάλ" των Δημητρίων) που απηύθυναν προς τον δήμαρχο οι δημοσιογράφοι σχετικά με την πέμπτη μέρα της συνεχιζόμενης απεργίας του ΟΑΣΘ, το κυκλοφοριακό χάος και την ταλαιπωρία των πολιτών...

    "Είναι κοινωνική λειτουργία οι συγκοινωνίες. Θα έπρεπε ίσως οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ να επιταχθούν- ανεξάρτητα από τα δίκαια ή μη αιτήματα τους. Είναι κι αυτό Πολιτισμός..." απάντησε ο δήμαρχος, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων για το "άσχετο" της ερώτησης.

    "Μπορεί η τέχνη να απαντήσει σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία; Είναι Πολιτική η Τέχνη. Και τι τελικά είναι πολιτιστική και πολιτισμός;". Τα ερωτήματα έθεσε η αντιδήμαρχος πολιτισμού -εικαστικός η ίδια- Έλλη Χρυσίδου, προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα των διαφορετικά αντιλαμβανόμενων την έννοια του πολιτισμού, του σύγχρονου ή πεπερασμένου και του πρωτοποριακού ή μη των φετινών "performance- Δημητρίων".... και του αμφιλεγόμενου "συνθήματος": "Όχι πια χθες, μόνο αύριο"...

    Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.dimitria.thessaloniki.gr.

    Τα εισιτήρια στην πλειονότητα των εκδηλώσεων (πέραν αυτών με ελεύθερη είσοδο και δύο εκδηλώσεων -της όπερας "Αΐντα" και της συναυλίας της ορχήστρας Δωματίου του "Teatro alla scala" του Μιλάνο στο Μέγαρο Μουσικής που κοστίζουν 30-15 ευρώ) κυμαίνονται μεταξύ 5-12 ευρώ.

    Τα φετινά Δημήτρια θα διαρκέσουν από την 1-23 Οκτωβρίου.

    [14] ΚΑΣ: «Πράσινο φως» για την αποκατάσταση περιοχών του βορείου τείχους της Ακρόπολης

    Μελέτες για την αποκατάσταση περιοχών του βορείου τείχους της Ακρόπολης, που πρέπει να συντηρηθούν για λόγους στατικότητας και ασφάλειας, εγκρίθηκαν χτες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    Μια από αυτές τις περιοχές βρίσκεται βορειανατολικά της βόρειας πρόστασης του Ερεχθείου, όπου σώζονται σημαντικές μαρτυρίες: Αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαϊκό ναό και τον προ-Παρθενώνα, όπως η σειρά των αράβδωτων σπονδύλων, τα οποία ενσωματώθηκαν κατά τη Θεμιστόκλεια οχύρωση και είναι σήμερα ορατά από απόσταση, το στηθαίο (πάνω μέρος) του κλασικού τείχους (της εποχής του Θεμιστοκλή) σε πλήρες ύψος, καθώς και λαξεύματα στην εσωτερική πλευρά, τα οποία αποτελούν τεκμήρια για την αυλή του Ερεχθείου (από την οποία δεν σώζονται παρά μόνο ίχνη της, όπως η πώρινη θεμελίωσή της).

    Η περιοχή πάσχει κυρίως από διαβρώσεις και οξειδώσεις που δημιουργήθηκαν από τα σιδερένια στοιχεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά τις αποκαταστάσεις του Ν. Μπαλάνου, όπως συνδετήρες και λάμες στους οριζοντίους αρμούς, ενώ τα τσιμεντοκονιάματα για τη συγκράτηση των διαβρωμένων μελών επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι προτάσεις που πήραν το «πράσινο φως» αποσκοπούν στην αποκατάσταση της περιοχής, στην εξασφάλιση της στατικής επάρκειας και στην αισθητική αναβάθμισή της.

    [15] Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τα γλυπτά του Παρθενώνα

    «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο» είναι ο τίτλος του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει ο «Σύλλογος των Αθηναίων» στο Μουσείο της Ακροπόλεως, το Σάββατο, 24 και την Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016.

    Στο συνέδριο, το οποίο τίθεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές - μηχανικοίκαι έγκριτοι νομικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων που αφορούν τα γλυπτά του Παρθενώνα. Επίσης, για πρώτη φορά σχεδόν μετά από δυο δεκαετίες, θα παραστούν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών που υποστηρίζουν την επιστροφή τους, ενώ θα ανανεωθεί -μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο- η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση και Επιστροφή των Γλυπτών, γνωστή ως IARPS (InternationalAssociationfortheReunificationoftheParthenonSculptures).

    Νέα στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Έλγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η Ζωφόρος του Παρθενώνος, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικαταστάσεως τους, το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλεως, είναι μερικά από τα θέματα των επιστημονικών παρουσιάσεων. Επίσης παρουσιάζεται το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος. Οι διαλέξεις αναμένεται αφενός να πλουτίσουν τις γνώσεις μας και αφετέρου να αναζωογονήσουν καθοριστικά τις συζητήσεις περί του υπέρτατου μνημείου της αθηναϊκής Ακροπόλεως.

    Τα αποτελέσματα των εργασιών του συνεδρίου θα εκδοθούν και θα παραδοθούν στη δημοσιότητα και στον επιστημονικό κόσμο, ενώ το πρόγραμμα και το υλικό, φωτογραφικό και μη, θα διατεθεί μέσω του site του Συλλόγου των Αθηναίωνhttp://www.syllogostonathinaion.gr/, καθώς επίσης και βιντεοσκόπηση και οπτικοαουστικό των ομιλιών των συνέδρων.

    Από την ίδρυσή του το 1895, ο «Σύλλογος των Αθηναίων» στοχεύει στη φροντίδα διασώσεως και συντηρήσεων των μνημείων και των έργων τέχνης που συνδέονται με την ιστορία των Αθηνών, στη διατήρηση της αθηναϊκής παραδόσεως, στην προστασία των θησαυρών της πόλεως και στην προαγωγή των τοπικών ζητημάτων και του πολιτισμού. Επίσης, στα ιδρυτικά του μέλη συμμετείχαν απόγονοι των Αθηναίων, οι οποίοι αντιστάθηκαν στη σύληση του Παρθενώνος από τον λόρδο Έλγιν. Στις προγραμματισμένες δράσεις του έχουν ενταχθεί η στενότερη συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές και η στήριξη των ενεργειών τους, καθώς και η δημιουργία ντοκιμαντέρ με θέμα το ταξίδι των Γλυπτών από τον Παρθενώνα μέχρι το Βρετανικό Μουσείο.

    [16] Ψηφίστηκε η σύμβαση για την αξιοποίηση του Ελληνικού

    Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων) το νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης αξιοποίησης του Ελληνικού. Καταψήφισαν η ΧΑ και το ΚΚΕ.

    [17] Οι δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας στη συνάντηση Μάρδας-Μουρτεζάι

    Τις δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας και ο Κοσοβάρος υφυπουργό Εξωτερικών, Βάλον Μουρτεζάι.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο υφυπουργοί συμφώνησαν να διοργανωθεί συνάντηση στην Αθήνα εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου του Κοσόβου με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και εταιρείες παραγωγής και εμπορίας δομικών υλικών. Σκοπός της συνάντησης θα είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες συμπράξεων, με σκοπό την ανάληψη έργων στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση προγράμματος δημοπράτησης έργων υποδομής στο Κόσοβο.

    Ακόμη, συμφωνήθηκε να επισκεφθούν την Πρίστινα εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της φαρμακοβιομηχανίας.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο κ. Μουρτεζάι, με γνώμονα την πρόσφατη ενεργοποίηση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Κοσόβου-Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση των ευκαιριών διμερούς συνεργασίας που προκύπτουν από αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υφυπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

    [18] Υπέρβαση εσόδων από ΦΠΑ κατά 62,3% στα νησιά, τον Αύγουστο

    Σημαντική υπέρβαση κατά 62,3% από τον στόχο σημείωσαν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα μεγάλα νησιά της χώρας τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, πιστοποιώντας έτσι την καλή πορεία των εσόδων τον συγκεκριμένο μήνα.

    Ειδικότερα, ο στόχος του Αυγούστου προέβλεπε εισπράξεις εσόδων από τον ΦΠΑ ύψους 83,351 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου του προϋπολογισμού, ύψους 51,360 εκατ. ευρώ.

    Αναλυτικά οι υπερβάσεις των εισπράξεων από ΦΠΑ ανά νησί (ή μεγάλη νησιωτική πόλη) τον Αύγουστο είναι οι ακόλουθες:

    Στη Μύκονο 170,1%, στη Ρόδο 165,6%, στη Θήρα 114,4%, στην Ζάκυνθο 91,2%, στη Κέρκυρα 78,6%, στα Χανιά 53,7%, στο Ηράκλειο 51,7%, στον Άγιο Νικόλαο 43,8%, στο Ρέθυμνο 42,9%, στην Κω 43,7% στη Σύρο 33,7%, στην Πάρο 11,9% , στην Κύμη 15,8%, στη Σάμο 25%, στη Χίο 2,5%, στην Λευκάδα 18,5%, στο Αργοστόλι 5,8% .

    Υστέρηση σημείωσαν οι εισπράξεις εσόδων από ΦΠΑ στη Σύμη κατά 9,1% και στη Νάξο 2,2%.

    Το Οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος 2016 σημειώθηκε υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ έναντι του στόχου κατά 5,5% . Είχαν προγραμματισθεί εισπράξεις 415,407 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 392,674 εκατ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη υστέρηση στο διάστημα αυτό, παρουσιάζουν τα έσοδα ΦΠΑ στην Κω κατά 25% και ακολουθούν η Πάρος, με υστέρηση 23,7%, το Αργοστόλι με 23,4%, η Λευκάδα με 22,4%, η Νάξος με 21,7%, ο Άγιος Νικόλαος Λασιθίου με 20,3%.

    [19] Περίπου 60 σχολεία και πανεπιστήμια στον Καναδά εκκενώθηκαν εξαιτίας μιας «απειλής»

    Όλα τα σχολεία στην Νήσο του Πρίγκιπα Εδουάρδου και τρία πανεπιστήμια στη γειτονική Νέα Σκωτία, στις ακτές του Ατλαντικού του Καναδά, δηλαδή περίπου 60 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, εκκενώθηκαν σήμερα εξαιτίας μιας ανώνυμης "απειλής", σύμφωνα με τις αρχές.

    Όπως έκανε γνωστό η αστυνομία, οι μαθητές μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς τοποθεσίες. Η επαρχία Νήσος του Πρίγκιπα Εδουάρδου είναι η μικρότερη στην χώρα με πληθυσμό περίπου 146.000 ανθρώπων.

    Η αστυνομία του Χάλιφαξ ανακοίνωσε ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνες σε μια πανεπιστημιούπολη σε αυτή την πόλη της Νέας Σκωτίας καθώς δέχθηκαν σε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα "μια προειδοποίηση για βόμβα". Άλλες δύο πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν στο Σίδνεϊ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας.

    Η ομοσπονδιακή αστυνομία προχώρησε στην απομάκρυνση μαθητών και προσωπικού από όλα τα σχολεία στη Νήσο του Πρίγκιπα Εδουάρδρου εξαιτίας μιας "πιθανής απειλής".

    [20] Οριστικά στις 4 Δεκεμβρίου οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία

    Την 4η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία επανάληψης του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαίου, ο οποίος ακυρώθηκε από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων κατά του εκλογικού αποτελέσματος, οριστικοποίησε σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στη Βιέννη, με διευρυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων του συνόλου των 183 βουλευτών της.

    Ταυτόχρονα η Ολομέλεια αποφάσισε την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων, στους οποίους θα προστεθούν ως ψηφοφόροι, που θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την 4η Δεκεμβρίου, οι νέοι οι οποίοι μέχρι την ημερομηνία αυτή θα έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους (σ.σ.: στην Αυστρία εκλογικό δικαίωμα έχει κάποιος από την ηλικία των 16 ετών), αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ψηφοφόρων κατά περίπου 45.000, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

    Αρχικά ο επαναληπτικός γύρος είχε προσδιοριστεί για τις 2 Οκτωβρίου, η ανακάλυψη όμως την προπερασμένη εβδομάδα προβλημάτων με την ποιότητα της κόλας συγκόλλησης στους φακέλους για τις επιστολικές ψήφους - κάτι που επικρίθηκε τόσο από τον αυστριακό όσο και το διεθνή Τύπο, ως νέο "φιάσκο" -- οδήγησε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην αναβολή του για τις 4 Δεκεμβρίου, κάτι που επικύρωσε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.

    Νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο η Αυστρία πρόκειται να αποκτήσει και πάλι επίσημα από τις 26 Ιανουαρίου του 2017, την ημερομηνία που ορίσθηκε για την ορκωμοσία του -δηλαδή σχεδόν επτά μήνες αφότου χήρευσε η θέση του υπάτου αξιώματος της χώρας, ελέω ακροδεξιάς--, εάν βέβαια μετά την εκλογή του κατά τον επαναληπτικό γύρο στις 4 Δεκεμβρίου, δεν προκύψει πάλι προσβολή του αποτελέσματος τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 21 September 2016 - 16:32:24 UTC