Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρ. Βερναρδάκης: Όραμα-εφιάλτης οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τον Δημόσιο Τομέα
  • [02] Κ. Καραγκούνης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ρεαλιστικό το σχέδιο της ΝΔ
  • [03] Σ. Φάμελλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Πρέπει να επιστρέψουμε στις κοινωνίες των ανθρώπινων και δημοκρατικών αξιών
  • [04] Ποτάμι: Ο κ. Πελεγρίνης να ζητήσει συγγνώμη και μετά να παραιτηθεί
  • [05] ΕΚΤ: Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις
  • [06] Συνάντηση Τσακαλώτου-Βελκουλέσκου για την έκθεση ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
  • [07] Ευ. Τσακαλώτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αναλγησία της ΝΔ προς τους συνταξιούχους
  • [08] «Ξινή» για την τσέπη των Ελλήνων η χρήση λεμονιού
  • [09] H Ρέα, ο Ροξ και η Γιούνι... έκλεψαν την παράσταση στην 81η ΔΕΘ
  • [10] Διακόπηκε η δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχ. Ταμιευτηρίου
  • [11] FBI: Επιβεβαιώνει ότι ανακαλύφθηκε σακίδιο με εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Ν. Τζέρσεϊ
  • [12] Η «Ενωμένη Ρωσία» κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών
  • [13] Η Μέρκελ δέχεται αυξημένη πίεση μετά τη νέα εκλογική ήττα στο Βερολίνο
  • [14] Χρ. Σταϊκούρας: Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να επιτυγχάνουμε αυτά που έχουμε δεσμευτεί
  • [15] Η Νέα Δεξιά θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, είπε ο πρόεδρός της, Φαήλος Κρανιδιώτης

  • [01] Χρ. Βερναρδάκης: Όραμα-εφιάλτης οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για τον Δημόσιο Τομέα

    Μαζικές απολύσεις, υποχρεωτική κινητικότητα και πάγωμα στις αυξήσεις μισθών είναι το «όραμα - εφιάλτης» του προέδρου της ΝΔ για τους δημοσίους υπαλλήλους, τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η ανακοίνωση αναφέρει:

    «Με τον απίστευτο κυνισμό που διακρίνει κάθε ακραιφνή νεοφιλελεύθερο και ορκισμένο εχθρό των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε με τον πλέον σαφή τρόπο από τη Θεσσαλονίκη, το «όραμά» του για τον Δημόσιο Τομέα. Ένα όραμα - εφιάλτη για τους εργαζόμενους στη Δημόσια Διοίκηση, οι οποίοι το βίωσαν όταν ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε:

    1) Ένα μεγάλο πρόγραμμα απολύσεων στο Δημόσιο τομέα. Όσο κι αν προσπάθησε να εξωραΐσει την πραγματικότητα που επιφυλάσσει για το δημόσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι θα επαναφέρει το νόμο για την αξιολόγηση που είχε νομοθετήσει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική ποσόστωση κακής αξιολόγησης έως και 15% των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση. Δυνητικές απολύσεις με άλλα λόγια περίπου 80.000 δημοσίων υπαλλήλων.

    2) Ένα πογκρόμ σε βάρος των μη αρεστών στο κόμμα του δημοσίων υπαλλήλων, στο γνωστό και δοκιμασμένο πλαίσιο διακυβέρνησης της παλαιοκομματικής Δεξιάς. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε «πρόγραμμα κινητικότητας». Απέφυγε να πει ωστόσο, όπως έχει κάνει πολύ πρόσφατα, ότι «το πρόγραμμα της κινητικότητας θα είναι υποχρεωτικό για όλους». Υποχρεωτική κινητικότητα και υποχρεωτική ποσόστωση είναι τα δύο εργαλεία της νεοφιλελεύθερης ΝΔ για απολύσεις στο δημόσιο.

    3) Τη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας για τους εργαζόμενους στη Δημόσια Διοίκηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε ότι θα αναστείλει τις προβλεπόμενες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για να εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό (!). Απέφυγε ωστόσο να πει ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν από φέτος με το νέο μισθολόγιο οφείλονταν στο ότι από το 2011 είχαν παγώσει το βαθμολόγιο και το μισθολόγιο και δεν είχε γίνει η επανακατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προέβλεπε ο νόμος που ήταν σε ισχύ και είχε εισηγηθεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το 2011 ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι «οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τις δικές μας παρεμβάσεις». Αλήθεια, ποιος τον πιστεύει;

    [02] Κ. Καραγκούνης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Ρεαλιστικό το σχέδιο της ΝΔ

    «Ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση» είπε ο Κώστας Καραγκούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», αναφορικά με την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

    Ο βουλευτής της ΝΔ επέμεινε ότι πρέπει να ισχύσει η συμφωνία αλήθειας με το λαό, καθώς, όπως τόνισε, ο λαϊκισμός και τα ψέματα έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην απόφαση να γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει να σταθεροποιήσει τη χώρα οικονομικά, γεγονός που καταγράφεται στα spreads των ελληνικών ομολόγων που κινούνται πάνω από το 8%, καθιστώντας τη χώρα απαγορευτική για τους επενδυτές.

    [03] Σ. Φάμελλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Πρέπει να επιστρέψουμε στις κοινωνίες των ανθρώπινων και δημοκρατικών αξιών

    Ανησυχία για τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη ΔΕΘ, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», εκτιμώντας ότι χτύπησε καμπανάκι απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε, πως η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνει πως τον ενδιαφέρει οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι και του καταλόγισε αδιαφορία ως προς την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι. «Θα αφήσουμε την αντιπολίτευση στο στείρο λόγο της, εμείς έχουμε να δουλέψουμε για την κοινωνία» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

    Ερωτηθείς για την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, απάντησε πως θα πρέπει να λυθεί το θέμα και εξέφρασε την ελπίδα στην αυριανή συνάντηση των εργαζομένων στο υπουργείο Μεταφορών, να υπάρξει ανακωχή για να λειτουργήσει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να σχολιάσει και την υπόθεση με τους δημοσιογράφους Θάνο Δημάδη, από τον Alpha και Δημήτρη Σουλτογιάννη, από το Star στη Νέα Υόρκη, οι οποίο μεταμφιεσμένοι παρακολουθούσαν τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. «Υπάρχει μια ένταση που τροφοδοτείται από τους ιδιοκτήτες σταθμών, κάνω έκκληση για ηρεμία» δήλωσε, και κάλεσε τη ΝΔ να συμφωνήσουν στη σύσταση ΕΣΡ, ενώ ζήτησε την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ.

    Τέλος, για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, είπε ότι η ελληνική πλευρά και ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει για μία ακόμα φορά μεγάλα θέματα, όπως άλλωστε το κάνει στα διεθνή φόρα, με αιχμή το μεταναστευτικό, καθώς η χώρα μας σηκώνει δυσανάλογο βάρος. «Πρέπει να επιστρέψουμε στις κοινωνίες των ανθρώπινων και δημοκρατικών αξιών», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

    [04] Ποτάμι: Ο κ. Πελεγρίνης να ζητήσει συγγνώμη και μετά να παραιτηθεί

    Οι δηλώσεις του κ. Πελεγρίνη «είναι ένα βήμα πριν από το νεγκασιονισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, που αποτελεί αγώνα ζωής για τους ακροδεξιούς όλων των εποχών και όλου του κόσμου» σχολίασε το Ποτάμι, για τις αναφορές του υφυπουργού Παιδείας στη Βουλή, ότι «οι Εβραίοι εξασφάλισαν την οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος, για να εξασφαλίσουν τη δικαίωσή τους. Να κάνουμε και εμείς το ίδιο για τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατοχυρώνοντας διεθνώς τη λέξη Καταστροφή».

    «Να θυμίσουμε στον κ. υφυπουργό ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης εξολοθρεύθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Εκατομμύρια πέθαναν στα κρεματόρια. Δεν έκαναν δικό τους το Ολοκαύτωμα (αυτό σημαίνει το ρήμα οικειοποιούμαι). Η ιστορική μνήμη δεν είναι ερασιτεχνική θεατρική παράσταση, ούτε παιχνίδι λέξεων. Ιδίως όταν μιλάς για το Απόλυτο Κακό, το Ολοκαύτωμα.

    [05] ΕΚΤ: Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

    Η γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας, οι ανησυχίες για τη ζήτηση και θέματα της αγοράς εργασίας αποτελούν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    Στην έρευνα συμμετείχαν 44 εταιρείες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης (EEA), η οποία περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, ενώ περιλήφθηκε και η Ελβετία. Από τις παραπάνω εταιρείες, οι 25 δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα (περιλαμβανομένων των κατασκευών) και οι 19 στον τομέα των υπηρεσιών. Οι εταιρείες αυτές απασχολούν περίπου 2,2 εκατομμύρια άτομα και ο συνολικός τζίρος τους είναι μεγαλύτερος από 600 δις ευρώ.

    Σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις ανέφεραν την τεχνολογική εξέλιξη, λόγω της ταχείας ψηφιακής προόδου, ως μία από τις τρεις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν σήμερα. Όπως σημείωσαν, όλες οι πλευρές των δραστηριοτήτων τους επηρεάσθηκαν από την τεχνολογική πρόοδο - από τους τρόπους προσέγγισης των πελατών (ηλεκτρονικό εμπόριο) έως το θέμα της προστασίας των δεδομένων, τις τιμές και το κόστος και τα αποτελέσματα που έχουν οι τεχνολογίες αιχμής στον τόπο της παραγωγής/δραστηριοτήτων και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ανησυχίες για τη ζήτηση - παγκοσμίως και στην EEA - διατύπωσαν λίγο πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέφεραν ως πρόκληση τα προβλήματα της αγοράς εργασίας (ανησυχίες, ειδικότερα, για το σχετικό κόστος εργασίας καθώς και για τους ευρύτερους περιορισμούς στην προσφορά εργασίας και τις ανάγκες σε δεξιότητες).

    [06] Συνάντηση Τσακαλώτου-Βελκουλέσκου για την έκθεση ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

    Συνάντηση με την επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, είχε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η συνάντηση, που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, ήταν «εισαγωγική» και αφορούσε στα στοιχεία που συλλέγει το Ταμείο για την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Ενδέχεται δε, να υπάρξει μια ακόμη συνάντηση κατά το κλείσιμο της διαδικασίας αυτής.

    Το κλιμάκιο του ΔΝΤ έχει παραμείνει στην Αθήνα (οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής πλευράς των θεσμών έχουν αποχωρήσει από την περασμένη Παρασκευή), προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του Ταμείου για όλα τα κράτη εκτός προγράμματος (έκθεση Άρθρου 4).

    Για την Ελλάδα, το ΔΝΤ συνέτασσε τη συγκεκριμένη έκθεση έως το 2010 και εν συνεχεία για μια ακόμη φορά, το 2013. Η δημοσίευση της έκθεσης αναμένεται τον προσεχή Νοέμβριο και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει και τη βάση για την Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) που θα συντάξει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

    [07] Ευ. Τσακαλώτος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Αναλγησία της ΝΔ προς τους συνταξιούχους

    Ο κ. Χατζηδάκης ξεχνά τις αυξήσεις που προτείνει ο πρόεδρός του για τα φάρμακα, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δήλωσή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος σε συνέντευξή του στον Σκάι ανέφερε, μεταξύ άλλων πως ο κ. Τσακαλώτος «πήγε από το 13% στο 24% το φόρο στα συσκευασμένα τρόφιμα και δείχνει ευαισθησία για τα εισιτήρια του θεάτρου».

    Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Ο κ. Χατζηδάκης ξεχνά τις αυξήσεις που προτείνει ο πρόεδρός του για τα φάρμακα και εστιάζει στο θέατρο. Αποδεικνύει ταυτόχρονα και την αδιαφορία του προς τον πολιτισμό και την κοινωνική του αναλγησία προς τους συνταξιούχους και τους φτωχούς συμπολίτες μας.

    Υ.Γ. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει διευκρινίσει: Προτείνει ο ΦΠΑ στα φάρμακα να πάει στο 11% ή στο 22%;»

    [08] «Ξινή» για την τσέπη των Ελλήνων η χρήση λεμονιού

    Σε είδος πολυτελείας φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί τα τελευταία χρόνια τα λεμόνια. Ιδίως κατά τους θερινούς μήνες και έως τον Οκτώβριο, οπότε δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή, οι τιμές αυξάνονται σημαντικά, καθώς τα εισαγόμενα Αργεντινής κοστίζουν ως και 3,30 ευρώ/κιλό, ενώ αυτά της Ισπανίας κυμαίνονται πέριξ των τριών ευρώ/κιλό επίσης. "Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τον Οκτώβριο δεν υπάρχει ελληνική παραγωγή λεμονιού", επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος και εξήγησε ότι η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα είναι σημαντικά μειωμένη συγκριτικά με το 2004, οπότε και "γκρεμίστηκε το μαγαζί" λόγω παγετού. Παρότι στη συνέχεια έγιναν κάποιες προσπάθειες, ώστε η καλλιέργεια είχε μπει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, η θετική της πορεία ανεκόπη και πάλι το 2008, λόγω παγετού επίσης.

    Στο πλαίσιο αυτό, ενώ η παραγωγή λεμονιού στην Ελλάδα έφθανε τους 100.000 τόνους λίγο πριν από το 2004, σήμερα στην "καλή των περιπτώσεων ανέρχεται το πολύ στους 40.000 τόνους" υπογράμμισε ο κ. Σωτηρόπουλος. Κι αυτό ενώ η εσωτερική αγορά απορροφά 40.000-50.000 τόνους. Στη χώρα μας καλλιεργούνται περίπου 4,5 εκατ. λεμονιές, σε 100.000 στρέμματα (κυρίως σε Πελοπόννησο, Χανιά, Άρτα και Χίο).

    Μετά το 2004, υπογράμμισε, έγιναν μεν κάποιες "γενναίες" προσπάθειες για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και για να γίνει ανασύσταση των κτημάτων, ωστόσο τα μέτρα στήριξης δεν ήταν επαρκή. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις έγιναν αλλαγές χρήσης γης για την υλοποίηση έργων υποδομής στις μεταφορές κυρίως, με αποτέλεσμα να "χαθούν" στρέμματα καλλιεργειών λεμονιάς. Για να αλλάξει η κατάσταση, "θα πρέπει οι παραγωγοί λεμονιού να τυγχάνουν γενναίας στήριξης από την πολιτεία και αυτό δεν συνάδει αποκλειστικά και μόνο σε οικονομική βοήθεια", υπογράμμισε ο κ.Σωτηρόπουλος.

    [09] H Ρέα, ο Ροξ και η Γιούνι... έκλεψαν την παράσταση στην 81η ΔΕΘ

    Τα βήματά τους είναι αργά και σταθερά και το βλέμμα τους προσηλωμένο στον δρόμο. Ο σκοπός τους, ένας: να οδηγήσουν με ασφάλεια τον κηδεμόνα τους στον τελικό του προορισμό. Ο λόγος για τους σκύλους οδηγούς, που βοηθούν τα άτομα με προβλήματα όρασης να κινούνται με ασφάλεια.

    Τρία απ' αυτά τα συμπαθή τετράποδα έκλεψαν την παράσταση καθ' όλη τη διάρκεια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που έριξε χθες «αυλαία». Η Ρέα, ο Ροξ και η Γιούνι, τρία από τα σκυλιά του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών ΑΜΕΑ «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας», ταξίδεψαν από την Αθήνα, προκειμένου να δείξουν πώς μία πολύβουη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, μπορεί να είναι φιλική σε άτομα με προβλήματα όρασης και όχι μόνον.

    Εκείνοι που έσπευσαν να ενημερωθούν για τους σκύλους οδηγούς ήταν πολλοί. Ανάμεσά τους κι ένας νεαρός με προβλήματα όρασης, που ήρθε στην Έκθεση από τον Βόλο, προκειμένου να συζητήσει με τους εκπαιδευτές του Κέντρου και να διερευνήσει τη δυνατότητα υιοθεσίας ενός τέτοιου σκύλου, που μπορεί να αλλάξει άρδην την καθημερινότητά του.

    «Στόχος της παρουσίας μας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να του γνωρίσουμε τον νέο συνοδοιπόρο των ανθρώπων με προβλήματα όρασης, τον σκύλο οδηγό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αιμιλία Κλεφτόγιαννη, εκπαιδεύτρια του Κέντρου, ενώ ο Άγγελος Νιώτης, περιέγραψε τον ρόλο και τις υποχρεώσεις ενός ανάδοχου εθελοντή, αφού ο ίδιος μεγαλώνει τον Ροξ.

    Μεταξύ άλλων, η κ. Κλεφτόγιαννη αναφέρθηκε στη νομοθεσία που έχει πλέον θεσπιστεί και επιτρέπει την πρόσβαση των σκύλων οδηγών σε όλους τους χώρους, δημόσιους και ιδιωτικούς, καθώς και των εκπαιδευόμενων σκύλων, προκειμένου να πάρουν την κοινωνικοποίηση που χρειάζονται, χωρίς φίμωτρο και χωρίς να βρίσκονται σε κάποια ειδική θήκη μεταφοράς.

    Έδωσε δε οδηγίες για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε περίπτωση που συναντήσουμε μια ομάδα σκύλου οδηγού και χειριστή, ενώ λίγο αργότερα ο Λευτέρης Κιταντζής έδειξε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η σχέση.

    «Το καλύτερο που κάνουμε είναι να αδιαφορήσουμε παντελώς για τον σκύλο, προκειμένου να μην τον αποσπάσουμε απ' αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει πρόσβαση για να μποροεί να λειτουργήσει. Σε περίπτωση δε που αντιληφθούμε ότι σκύλος - οδηγός και κηδεμόνας χρειάζονται βοήθεια, ρωτάμε και σε καμία περίπτωση δεν αποσπάμε την προσοχή του σκύλου» ανέφερε η κ. Κλεφτόγιαννη.

    Βλέποντας με τα μάτια ενός σκύλου οδηγού

    Το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών ΑΜΠΟ και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοήθειας για ΑΜΕΑ «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2008. Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε ένα σύγχρονο, πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με βασικό στόχο την εκπαίδευση εκπαιδευτών σκύλων οδηγών και την εκπαίδευση σκύλων οδηγών. Υπεύθυνος εκπαίδευσης είναι ο Ολλανδός εκπαιδευτής σκύλων οδηγών Peter Lasaroms, ενώ η όλη προσπάθεια στηρίζεται από οκτώ εταίρους που είναι και οι επίσημοι φορείς του χώρου των τυφλών και από άλλους δύο εταίρους που δραστηριοποιούνται σε θέματα εκπαίδευσης τυφλών και φιλοζωίας.

    Ένας σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή -όπως ο Ροξ αυτή τη στιγμή- στη 10η εβδομάδα της ζωής του. Ο ανάδοχος εθελοντής είναι αυτός που αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα και την κοινωνικοποίησή του και μετά τον πρώτο χρόνο περνά στα χέρια του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για έξι μήνες. Ακολουθεί η εκπαίδευση του τυφλού χρήστη ή του χρήστη με πρόβλημα όρασης, ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με τον σκύλο οδηγό, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 6-7 χρόνια έως ότου ο σκύλος ολοκληρώσει την πορεία του και επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.

    [10] Διακόπηκε η δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχ. Ταμιευτηρίου

    Το αμετάφραστο βούλευμα σε κατηγορούμενο σερβικής καταγωγής, δημιουργεί προβλήματα στην εκδίκαση της υπόθεσης των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που διακόπηκε για τις 6 Οκτωβρίου από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

    Με την έναρξη της διαδικασίας, σήμερα, ο συνήγορος του αλλοδαπού κατηγορούμενου υπέβαλε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, καθώς δεν έχει παραδοθεί στον εντολέα του, μεταφρασμένο στην «γλώσσα που κατανοεί» όπως ορίζει ο νόμος.

    Σύμφωνα με την υπεράσπιση του Σέρβου κατηγορούμενου, το θέμα της μετάφρασης έχει τεθεί προ ενός έτους στην Εισαγγελία Εφετών, αλλά απορρίφθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Μετά όμως την απόφαση του δικαστηρίου της SIEMENS, που ανέβαλε επ? αόριστον την εκδίκαση, κρίνοντας ότι αποτελεί ακυρότητα η μη μετάφραση του βουλεύματος, το θέμα της μετάφρασης για τον Σέρβο κατηγορούμενο, τέθηκε από την Εισαγγελία Εφετών στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, η επίμαχη μετάφραση για την υπόθεση του ΤΤ θα είναι έτοιμη μετά τον Ιανουάριο του 2017.

    Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, καλούνται να λογοδοτήσουν συνολικά 35 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων, ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλλιπίδης, στελέχη της Τράπεζας, επιχειρηματίες κ.α.

    [11] FBI: Επιβεβαιώνει ότι ανακαλύφθηκε σακίδιο με εκρηκτικούς μηχανισμούς στο Ν. Τζέρσεϊ

    Το FBI επιβεβαίωσε σήμερα ότι εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν μέσα σε ύποπτο σακίδιο που εντοπίστηκε χθες βράδυ στην πόλη Ελίζαμπεθ, στο Νιού Τζέρσεϊ, και ότι η εξουδετέρωση ενός από τους μηχανισμούς πραγματοποιήθηκε με την πυροδότησή τουμ χωρίς να προκληθούν θύματα.

    "Υπήρχε ένα ύποπτο πακέτο που περιείχε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς χθες βράδυ στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελίζαμπεθ, στο Νιού Τζέρσεϊ", ανακοίνωσε το FBI σε μήνυμά του στο Twitter. Πυροτεχνουργοί από το FBI, το Γιούνιον Κάουντι και το Νιού Τζέρσεϊ μετείχαν στην επιχείρηση πυροδότησης εκρηκτικού μηχανισμού, ενός από τους πολλούς που εντοπίστηκαν στο σημείο, διευκρίνισε.

    [12] Η «Ενωμένη Ρωσία» κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών

    Το κόμμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν Ενωμένη Ρωσία κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία τις εκλογές που διεξήχθησαν χθες, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία και τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών μετά την ίδρυσή του το 2001.

    Το μοναδικό πρόβλημα για το Κρεμλίνο ήταν ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή, μια ένδειξη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ένα μέρος των Ρώσων αδιαφόρησαν για τις εκλογές ή θεωρούσαν ότι είχαν κριθεί εκ των προτέρων. Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, μόνο το 47,8% των ψηφοφόρων προσήλθαν στις κάλπες, έναντι 60% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2011.

    Το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, που υποστηρίχθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από τα κρατικά ΜΜΕ, εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό περίπου 54% των ψήφων μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 93% των ψηφοδελτίων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

    Όμως το εκλογικό σύστημα ?κατά το ήμισυ αναλογικό, κατά το ήμισυ πλειοψηφικό? ενίσχυσε τον έλεγχο της βουλής από τον σχηματισμό που πρόσκειται στο Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τις προβολές μετά τη μερική καταμέτρηση, η Ενωμένη Ρωσία φαίνεται να εξασφαλίζει τουλάχιστον 343 από τις 450 έδρες της Δούμας, της κάτω βουλής του Κοινοβουλίου, έναντι 238 προηγουμένως.

    Με την υποστήριξη των δύο τρίτων και πλέον των βουλευτών, το Κρεμλίνο θα έχει έναν χωρίς προηγούμενο έλεγχο της Δούμας και μπορεί να είναι ακόμα πιο εύκολο να εξασφαλίσει την έγκριση συνταγματικών αλλαγών.

    Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDPR, άκρα δεξιά) και το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνουν, αντίστοιχα, το 13,2% και το 13,5%. Το LDPR του πολύ λαϊκιστή Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι βελτίωσε τα ποσοστά του σχεδόν κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2011, ενώ οι κομμουνιστές έχασαν περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Το κόμμα Δίκαιη Ρωσία, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, κερδίζει ποσοστό 6,2% και εξασφαλίζει επίσης την είσοδό του στη Δούμα.

    [13] Η Μέρκελ δέχεται αυξημένη πίεση μετά τη νέα εκλογική ήττα στο Βερολίνο

    Η Άγγελα Μέρκελ και η πολιτική της του ανοίγματος προς τους πρόσφυγες βρίσκονται περισσότερο παρά ποτέ στο στόχαστρο μετά τη δεύτερη διαδοχική εκλογική ήττα που υπέστησαν χθες, Κυριακή, σε μια ψηφοφορία η οποία σηματοδοτήθηκε από την εγκατάσταση της λαϊκιστικής δεξιάς στο γερμανικό πολιτικό τοπίο.

    Οι αντίπαλοι της πορείας που ακολουθήθηκε από την καγκελάριο στο θέμα της μετανάστευσης δεν καθυστέρησαν να αποκτήσουν φωνή, ενώ οι ανησυχίες της κοινής γνώμης για την έλευση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από το καλοκαίρι του 2015 δεν έχουν πάψει να αυξάνονται.

    Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ "απειλείται από μια τεράστια και διαρκή απώλεια εμπιστοσύνης στην καρδιά του εκλογικού της σώματος", προειδοποίησε ένα από τα στελέχη του βαυαρικού κλάδου του κινήματος, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), ο Μάρκους Σέντερ, ο οποίος ζητεί τη ριζική σκλήρυνση των μέτρων που αφορούν τη μετανάστευση.

    Καθώς συγκέντρωσε μόλις το 17,6% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές στο Βερολίνο, το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα της μεταπολεμικής ιστορίας του στην πόλη.

    Χάνει έδαφος κυρίως προς όφελος της νέας ανερχόμενης πολιτικής δύναμης, του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που, συγκεντρώνοντας το 14,2% των ψήφων, κατάφερε να σπάσει ένα μεταπολεμικό ταμπού: να εγκαταστήσει στο γερμανικό πολιτικό τοπίο έναν σχηματισμό της λαϊκιστικής δεξιάς ο οποίος σε ορισμένους τομείς φλερτάρει με τις θέσεις της άκρας δεξιάς.

    Αφού είχε εμφανιστεί αρχικά ως εξαίρεση, η Γερμανία φαίνεται πως βρίσκεται κι αυτή αντιμέτωπη με το παγκόσμιο κύμα των εθνικοσυντηρητικών λαϊκιστικών κινημάτων. Στην Ευρώπη με τη Βρετανία και το Brexit της, στην Αυστρία, στη Γαλλία όπου το Εθνικό Μέτωπο μπορεί να φθάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της άνοιξης του 2017, στην Πολωνία ή την Ουγγαρία, αλλά και στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Η άνοδος του AfD σε μια μεγάλη κοσμοπολίτικη μητρόπολη, όπως το Βερολίνο, επιβεβαιώνει ότι το κόμμα που γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια δεν περιορίζεται πλέον στις υποβαθμισμένες ζώνες της πρώην ΓΛΔ, όπου έχει τα προπύργιά του, γεγονός που το φέρνει σε πολύ καλή θέση για να μπει σ' έναν χρόνο στην ομοσπονδιακή βουλή με τις βουλευτικές εκλογές.

    "Είμαστε πλέον ένα καθιερωμένο κόμμα", δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ένας από τους ηγέτες του, ο Γεργκ Μόιτεν.

    Η CDU από την πλευρά της κατέγραψε στην πρωτεύουσα την πέμπτη οπισθοδρόμησή της σε τέτοιες εκλογές. Το κόμμα δεν θα εκπροσωπείται πλέον παρά μόνο σε έξι από τις 16 κυβερνήσεις των περιφερειακών κρατιδίων της χώρας, σε δύο από τις οποίες ως ήσσων εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Ο εταίρος της CDU στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), εξέρχεται κι αυτό πολύ εξασθενημένο από τις εκλογές στο Βερολίνο, καταγράφοντας το χειρότερο μεταπολεμικό αποτέλεσμά του (21,6%) σ' ένα όλο και πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.

    "Με την απογοήτευση που εγκαθίσταται, ο φόβος για μια απώλεια της εξουσίας το 2017 θα μπορούσε να πάρει έκταση στους κόλπους της CDU" και "να αυξήσει την πίεση επί της κυρίας Μέρκελ για να εξηγήσει περισσότερο την πολιτική στρατηγική της", εκτιμά στην εφημερίδα Handelsblatt ο πολιτειολόγος Γκέρο Νοϊγκεμπάουερ.

    Σήμερα, αντί να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η καγκελάριος επέλεξε να παραμείνει στο Βερολίνο για να μιλήσει το μεσημέρι στους δημοσιογράφους.

    Πάντως η καγκελάριος δεν φαίνεται ακόμη να απειλείται, καθώς στο κόμμα της δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. "Η Μέρκελ εκμεταλλεύεται την αβεβαιότητα της CDU για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που έφευγε", εκτιμά σήμερα η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

    Υπέρ της Μέρκελ είναι ακόμη το γεγονός ότι δεν έχει πλέον να αντιμετωπίσει σημαντικές τοπικές εκλογές πριν από τα τέλη Μαρτίου του 2017. "Είναι η μοναδική καλή είδηση για εκείνη", εκτιμά η εφημερίδα Die Welt.

    [14] Χρ. Σταϊκούρας: Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να επιτυγχάνουμε αυτά που έχουμε δεσμευτεί

    «Δεν μειώσαμε φόρους το 2014; Μειώσαμε και χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα. Άρα έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να επιτυγχάνουμε και τους στόχους και αυτά που έχουμε δεσμευτεί» δήλωσε ο συντονιστής Οικονομικών και βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real» είπε ότι «όσο περισσότερο υλοποιείς διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο έχεις να ασκείς δημοσιονομική πολιτική κατά τον τρόπο που επιλέγεις. Και η κυβέρνηση της ΝΔ είχε επιλέξει και θα επιλέξει η δημοσιονομική προσαρμογή να είναι από το σκέλος των δαπανών και όχι των φόρων. Η βούληση και ο στόχος είναι σταθερή, λελογισμένη, μείωση φορολογικών συντελεστών, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα».

    [15] Η Νέα Δεξιά θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές, είπε ο πρόεδρός της, Φαήλος Κρανιδιώτης

    Η Νέα Δεξιά θα κατέβει αυτόνομα στις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Φαήλος Κρανιδιώτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του στη Θεσσαλονίκη.

    «Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν γρήγορα εκλογές, αλλά εμείς ετοιμαζόμαστε, γιατί ένα κόμμα πρέπει να είναι πάντα έτοιμο» είπε ο κ. Κρανιδιώτης και πρόσθεσε πως προχωρά η συγκρότηση δικτύων της Νέας Δεξιάς σε πανελλαδική κλίμακα και πως σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα ανθρώπων που έχουν προσχωρήσει στο κόμμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία το επόμενο διάστημα να υπάρχει καταγραφή και σε δημοσκοπήσεις.

    «Είμαστε κανονικοί άνθρωποι, που αγαπάμε την πατρίδα, πιστεύουμε στο έθνος και υπερασπιζόμαστε την ταυτότητά μας. Διαχωριζόμαστε από την παλιά δεξιά και απαντάμε σε ένα πραγματικό πολιτικό κενό» τόνισε για το όνομα του κόμματος.

    Ο κ. Κρανιδιώτης επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τα όσα είπε κατά την επίσκεψή του στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η χώρα είναι εταιρεία, χρειάζεται μάνατζερ και το μόνο θέμα είναι αν θα αλλάξει ο φοροεισπράκτορας» παρατήρησε. Επιπλέον επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε καθόλου στο Μακεδονικό και τα εθνικά θέματα, ενώ συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα του Μεταναστευτικού και του συμφώνου συμβίωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 September 2016 - 12:32:23 UTC