Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στην εκπαίδευση προαναγγέλλει ο Νίκος Φίλης
  • [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο
  • [03] Τρ. Αλεξιάδης: «Υπερβολές» και «ανακρίβειες» οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη φορολογία
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Καμία επιβάρυνση για το 90% των συνταξιούχων από την αύξηση των εισφορών υγείας
  • [05] Πρ. Παυλόπουλος: Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο ιερό χρέος
  • [06] Ι. Αμανατίδης: Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας αδιαμφισβήτητο, απόλυτα τεκμηριωμένο γεγονός
  • [07] Το ΕΜΠ ανοίγει τις πύλες του στη «Βραδιά του Ερευνητή»
  • [08] Στο νοσοκομείο με λοίμωξη των πνευμόνων ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ
  • [09] Κυρ. Μητσοτάκης: Το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο
  • [10] Τοπικές εκλογές στο Bερολίνο: Ήρθε η ώρα του συνασπισμού SPD-Die Linke -Πρασίνων;

  • [01] Αλλαγές στην εκπαίδευση προαναγγέλλει ο Νίκος Φίλης

    Αλλαγές στη διαδικασία διορισμών εκπαιδευτικών, στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ προαναγγέλλει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».

    Όπως αναφέρει, τους επόμενους μήνες θα θεσμοθετηθεί το νέο σύστημα διορισμών στο οποίο «θα μετρά η μακρά προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή, που αποτελεί μορφωτικό κεφάλαιο για κάθε εκπαιδευτικό, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα σε νέα παιδιά να εξασφαλίσουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση».

    Σημειώνει ότι το υπάρχον σύστημα των εισαγωγικών για τα πανεπιστήμια «έχει εξαντλήσει τη δυναμική του» και προαναγγέλλει ότι αναμένεται νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση «το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο». Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, αυτό προϋποθέτει αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο τελευταίων τάξεών του, ενώ διευκρινίζει ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τους φετινούς μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

    Αναφέρει, επίσης, ότι σύντομα θα παρουσιαστούν αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων με επανασύσταση του πρυτανικού συμβουλίου με διευρυμένη σύνθεση και τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα.

    Ο κ. Φίλης κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σκοπεύει να προωθήσει «τη διάλυση της δημόσιας χρηματοδότησης για την Παιδεία» και την «ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης», ενώ τονίζει ότι αντιθέτως στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή αύξηση των δημοσίων δαπανών για την Παιδεία ώστε να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    [02] Κυρ. Μητσοτάκης: Όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο το καλύτερο

    Πρότεινα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής κοστολόγησα το ύψος του οικονομικού προγράμματος, κατά συνέπεια το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινοβραδινή ομιλία του στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

    Είπα όμως ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους το ύψος των πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Μπορούμε να τους πείσουμε, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή

    Ένας τρόπος υπάρχει ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με τις εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γα την οικονομία αλλά γιατί υπονομεύει τους θεσμούς, πρόσθεσε για να συνπληρώσει στη συνέχεια: Έχω μιλήσει εκτεταμένα για αυτό έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση ότι η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας. Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Λόγω των καθυστερήσεων δεν έχουν εισπραχθεί 2,8 δισ. ευρώ

    Για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα, καθυστέρησε 8 μήνες να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα τον κόφτη.Υπάρχουν 2,8 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την απορία για την καθυστέρηση.

    Και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσω ευρύτερες συμμαχίες για να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτηθείς για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είπε ότι δεν βιάζεται εκείνος για εκλογές αλλά το 85% των πολιτών.Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες για να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο.

    Η ΝΔ θα καταργήσει τον νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις τηλεοπτικές άδειες

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει υποστηρίξει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.Τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά θέματα για τα πόθεν έσχεν των υπερθεματιστών και πρόσθεσε: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα, να λέει, πως όποιου υπερθεματιστή το πόθεν έσχες είναι προβληματικό, η άδεια θα πάει στον επόμενο».

    «Αλήθεια;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης,«δεν έγινε έλεγχος στα Πόθεν Έσχες;».Πάντως υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις άδειες. «Θέλουμε πολυφωνία και όχι έλεγχο»είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Το θέμα του κ. Γεωργίου για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στη δικαιοσύνη

    Το θέμα του κ. Γεωργίου είναι στη δικαιοσύνη, δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο, είπε ο Κ. Μητσοτάκης ερωτηθείςγια την υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το 2009 ο Κώστας Καραμανλής ζητούσε εθνική συνεννόηση, λίγο καιρό μετά ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν», ωστόσο 8 μήνες μετά μπήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα.

    Διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα, έχουμε άλλο ιδεολογικό προσανατολισμό

    Διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλο ιδεολογικό προσανατολισμό, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.Σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «δεν θα σηκώσει τους τόνους», αλλά σε ερώτηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού, περί σύλληψης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είναι σωστό να αφήνονται υπονοούμενα για τη σύλληψήτου».

    Ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις

    «Ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει επενδύσεις.

    Σημαντική ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

    Σημαντική ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς, με ποιούς θα κυβερνήσει.Υπογράμμισε ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις στην αξιοκρατία, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εμπλουτιστεί με αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Υπογράμμισε δε, πως όλοι αξιολογούνται καθημερινά, όπως και ο ίδιος.

    Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν και δεν είναι ατζέντα ούτε αριστερή, ούτε δεξιά

    Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το δόγμα νόμος και τάξη.Υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί πολιτικά και επιχειρησιακά με τους μπαχαλάκηδες. «Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν και δεν είναι ατζέντα ούτε αριστερή, ούτε δεξιά»υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα

    Όπως ζητώ ανταγωνισμό στους τηλεοπτικούς σταθμούς, έτσι ζητώ ανταγωνισμό και στις τράπεζες τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι θα πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες. Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα».

    Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε δε, ότι περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Θα επανέλθει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση

    Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτηθείς εάν θα ψηφίσουν το κόμμα του οι δημόσιοι υπάλληλοι.«Όταν δεν υπάρχει αξιολόγηση, ο καλός υπάλληλος χάνεται ανάμεσα στους κακούς υπαλλήλους»είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ συμπλήρωσε ότι θα επαναφέρει και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση το οποίο είχε ετοιμάσει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να υπάρξει ελαστικότητα ώστε να μην υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις με υπεράριθμο αριθμό εργαζομένων και άλλοι οργανισμοί οι οποίοι να μην έχουν υπαλλήλους.

    Θα καθόμουν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλ. Τσίπρα για τη διευθέτηση του χρέους

    Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι στον αέρα, μίλησα για περικοπές φορολογικών συντελεστών με παράλληλη περικοπή δαπανών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ερωτηθείς για τη μείωση των πλεονασμάτων, υπενθύμισε πως πρώτος έβαλε το θέμα ο ίδιος, ακολούθησε ο Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας, όμως «ο πρωθυπουργός δεν είναι αξιόπιστος και δεν μπορεί να το διαπραγματευτεί με τους εταίρους», τόνισε.

    Για το χρέος είπε ότι πράγματι χρειάζεται διευθέτηση αλλά να προηγηθούν άλλα πράγματα, ενώ ερωτηθείς εάν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διευθέτηση του, απάντησε θετικά.

    Τεράστιο το χρηματοδοτικό κενό στην πραγματική οικονομία

    Υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην πραγματική οικονομία, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτή τη ρευστότητα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ερωτηθείς για τον αφελληνισμό των τραπεζών απάντησε πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη. Όπως πάντως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «αυτά ανήκουν στο παρελθόν, θα πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα τι θα γίνει».

    Ο Κ. Μητσοτάκηςαναφέρθηκε και στην ανάγκη επιστροφής των καταθέσεων που θα γίνει μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

    Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια

    Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις αναφορικά με τους υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών,απάντησε: «Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια» και χαρακτήρισε όλες αυτές τις αποκαλύψεις γελοιότητες.

    Επέμεινε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι υπερθεματιστές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε ότι έχουμε ζήσει τη δεκαετία του '80 περιστατικά τύπου Κοσκωτά, δεν χρειάζεται να γυρίσουμε σε αυτά.

    Απόλυτη εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

    Την απόλυτη εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική του ομάδα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ερωτηθείς για τους αντιπροέδρους του κόμματος είπε ότι δεν θα κάνει δηλώσεις , ενώ ερωτηθείς για την αξιολόγηση είπε ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι ακόμα και ο ίδιος.

    Ο κόφτης στην ουσία βρίσκεται σε ισχύ

    Ο κόφτης στην ουσία βρίσκεται σε ισχύ, εάν αναλογιστούμε ότ κυρίως πληρώνονται δημόσιο και συντάξεις , τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.Το επιχειρείν στραγγαλίζεται, η υπερφορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές στέλνουν πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Τμήμα των επιχειρηματιών έγινε κρατικοδίαιτο

    Ένα μέρος των επιχειρηματιών και δεν αναφέρομαι μόνο σε εκείνους που έχουν τηλεοπτικά μέσα, έγινε κρατικοδίαιτος και ασχολήθηκε μόνο με το προσωπικό του συμφέρον και για αυτό είπα ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα αυτά, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει με τις αρμόδιες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και σίγουρα η δουλειά των επιχειρηματιών δεν είναι να συναναστρέφονται με τους πολιτικούς αλλά να επενδύουν στη χώρα τους. Να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να μένουν εδώ οι επιχειρηματίες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας στη ΝΔ

    Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας στη ΝΔ και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, τόνισεο πρόεδροςΚυριάκος Μητσοτάκης.Ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς δεν τηρήθηκε τίποτα από όσα συμφωνήσαμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός προσφύγων- οικονομικών μεταναστών, όπως οι χώροι φιλοξενίας. «Όταν υπάρχουν κενά, έρχεται να τα καλύψει η ξενοφοβία»υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.

    [03] Τρ. Αλεξιάδης: «Υπερβολές» και «ανακρίβειες» οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τη φορολογία

    «Υπερβολές» και «ανακρίβειες» χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, τις χθεσινές εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ, για τη φορολογία.

    Σε ανακοίνωσή του ο κ. Αλεξιάδης αναφέρει ότι «αποκαλύφθηκε επιτέλους το πρόγραμμα της ΝΔ για την ελληνική οικονομία και προσδιορίστηκαν (με όχι μεγάλη σαφήνεια) οι προτάσεις της στα θέματα φορολογίας. Θα ακολουθήσει σίγουρα κοστολογημένη απάντηση στις υπερβολές και τις ανακρίβειες των πυροτεχνημάτων»

    Στην ανακοίνωση του ο κ. Αλεξιάδης επισημαίνει τονίσω ορισμένα σημεία:

    «1. Γιατί δεν υπάρχει αναφορά σε έσοδα από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο; Δεν προγραμματίζουν τέτοια έσοδα ή θα μας γυρίσουν πίσω στις εποχές με τα κουκουλώματα της λίστας Lagarde και των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για "ορισμένους";

    2. Η μοναδική πρόταση για θέματα φοροδιαφυγής είναι το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι είναι έτοιμο και στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης! Γιατί όμως η ΝΔ δεν αναφέρει τίποτα για την ανάγκη θέσπισης ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, ρυθμίσεων για την αποκάλυψη κεφαλαίων, ρυθμίσεων για χρέη προς το Δημόσιο κλπ, που ζητούν (δικαίως) επίμονα κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς;

    3. Η πρότασή της για ύπαρξη δύο συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, σημαίνει κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5%; Ας εξηγήσουν τις επιπτώσεις σε φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες κλπ!

    4. Μόνο για τον ΕΝΦΙΑ, οι εξαγγελίες της ΝΔ απαιτούν ισοδύναμα 960 εκατομμυρίων (3,2 δις Χ 30%). Αν προστεθούν και τα υπόλοιπα, οι εξαγγελίες τους απαιτούν τεράστια ποσά, τα οποία δεν καλύπτονται από το άθροισμα των 1.475 εκατομμυρίων ευρώ από δήθεν εξοικονόμηση δαπανών».

    «Ευτυχώς οι πολίτες διαθέτουν μνήμη. Διαθέτουν πλέον και τη δυνατότητα σύγκρισης των όσων προσπαθεί και αγωνίζεται η κυβέρνηση και της επιστροφής στο "σκοτεινό χθες" που εξαγγέλλει η ΝΔ», καταλήγει ο κ. Αλεξιάδης.

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Καμία επιβάρυνση για το 90% των συνταξιούχων από την αύξηση των εισφορών υγείας

    «Το 90% των συνταξιούχων δεν θα έχει επιβάρυνση», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ερωτηθείς από δημοσιογράφους, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου, που διοργανώνεται από το υπουργείο Εργασίας. Όπως είπε μάλιστα η αύξηση, κατά 6% των εισφορών υγείας, θα επιφέρει μικρή ωφέλεια σχεδόν σε όλους τους συνταξιούχους.

    Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι 251.000 συνταξιούχοι - περίπου το 10% του συνόλου- που λαμβάνουν τουλάχιστον δύο συντάξεις, θα έχουν μικρή επιβάρυνση. Και εξήγησε ότι «αυτό συμβαίνει, γιατί υπολογίζεται πια το 6% όχι στο εικονικό ποσό που ήταν η σύνταξη, πριν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά στο πραγματικά σήμερα καταβαλλόμενο».

    [05] Πρ. Παυλόπουλος: Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο ιερό χρέος

    Πρώτη φορά από το 1998, οπότε καθιερώθηκε από τη Βουλή ο εορτασμός, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας με κατάθεση στεφάνου, γεγονός που αναβιβάζει την εκδήλωση στο επίπεδο εθνικής εορτής.

    Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στον Καθεδρικό Ναών Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και δήλωσε: «Σήμερα εκπληρώνουμε ένα οφειλόμενο ιερό χρέος, το οποίο πηγάζει από την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και από την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων του 1998. Αιωνία η μνήμη των σεπτών θυμάτων της στυγερής Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας»

    Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε με εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων και έγινε δέκτης επιδοκιμασιών τους για τη στάση του στο θέμα των γενοκτονιών.

    [06] Ι. Αμανατίδης: Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας αδιαμφισβήτητο, απόλυτα τεκμηριωμένο γεγονός

    «Η ιστορική μνήμη είναι ζωντανή, όχι μόνο για να μας θυμίζει, αλλά και για να μας καθοδηγεί», τόνισε ο υφυπουργός Γιάννης Αμανατίδης στην κορύφωση σήμερα των εκδηλώσεων Μνήμης για τους μάρτυρες και ήρωες της Μικρασιατικής Καταστροφής που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας που έλαβαν χώρα παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Πρικόπη Παυλόπουλου.

    «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο, απόλυτα τεκμηριωμένο γεγονός» υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι 94 χρόνια πριν «το έθνος έζησε την πιο βαριά συμφορά της νεώτερης Ιστορίας του», «τότε που οριστικά ξεριζώθηκε η μακραίωνη ελληνική παρουσία στην περιοχή, με τον πιο δραματικό τρόπο» σε έναν χώρο ο οποίος «για τον Ελληνισμό πάντα είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτέλεσε το λίκνο της ελληνικής φιλοσοφίας, των επιστημών, των τεχνών και της Ορθοδοξίας».

    Κάνοντας μία αναδρομή ο υφυπουργός Εξωτερικών στα δραματικά γεγονότα της εποχής αναφέρθηκε στο «ελληνικό θαύμα εν ώρα ειρήνης», όπως ονομάστηκε η αποκατάσταση ενάμισι εκατομμυρίου προσφύγων σε 18 μόλις χρόνια, σε μια χώρα κατεστραμμένη από τις συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις» υπογραμμίζοντας ότι αυτό «αποδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και είναι πάντα επίκαιρο, φτάνοντας ως τις μέρες μας».

    Ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη μεγάλη σημασία του διαλόγου για αυτό το θέμα ο οποίος, όπως είπε, «σε συνδυασμό με την αναγνώριση και εξάλειψη του ταμπού για την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας θα συμβάλλουν στην αυγή μιας νέας εποχής».

    Σημείωσε δε ότι «το δύσκολο έργο του τερματισμού της μη αποδοχής της ιστορικής αλήθειας από τη γείτονα χώρα, η οποία θα πρέπει αναμφισβήτητα να συμπορευτεί με τη συγχώρεση, θα πρέπει να αναλάβουν οι ίδιες οι κοινωνίες σε απευθείας γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, ώστε μια τέτοια ειλικρινής προσέγγιση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν παρόμοιες αποτρόπαιες πράξεις, οπουδήποτε στον κόσμο».

    Ανέφερε επίσης ότι «αποτελεί κορυφαία πολιτική κίνηση η παραχώρηση από την κυβέρνηση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Περιφέρεια Αττική» και επισήμανε ότι «τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας, κομμάτι μνήμης και σύγχρονης ιστορίας του ελληνισμού, δεν θα καταστραφούν». «Δεν θα περάσουν στη λήθη. Δεν θα απαξιωθούν. Αλλά θα αποδοθούν στους πολίτες, με εκείνον τον τρόπο που θα υπηρετεί την κοινωνία, καθώς και τους αγώνες εκείνων που πάλεψαν επί τόπου για τη σωτηρία και τη διατήρησή τους».

    Διότι, όπως υπογράμμισε τέλος ο υφυπουργός Εξωτερικών, «η Μικρασιατική καταστροφή αποτελεί εθνικό ορόσημο για όλους, όχι μόνο γιατί μας προφυλάσσει από την επανάληψη μιας διχαστικής πολιτικής, αλλά κυρίως γιατί μας θυμίζει με τον πιο εμβληματικό τρόπο τις εθνικές μας αξίες, αυτές της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας».

    [07] Το ΕΜΠ ανοίγει τις πύλες του στη «Βραδιά του Ερευνητή»

    Την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, 30 του μήνα, 1.500.000 επισκέπτες σε περισσότερες από 300 Ευρωπαϊκές πόλεις συμμετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, σε ένα θεσμό που κρατά 11 χρόνια. Βασικός στόχος της Βραδιάς είναι η προβολή και ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και την κοινωνία στο ευρύ κοινό.

    Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανοίγει τις πύλες του και φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, διοργανώνοντας τη Βραδιά του Ερευνητή, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 στο εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων του Πολυτεχνείου από τις πέντε το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα.

    Σημειώνεται ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη

    Το ιστορικό κτίριο Αβέρωφ στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής και αποκατάστασης, φιλοξενεί ιδανικά τη μοναδική ευκαιρία για το ευρύ κοινό να δει ταυτόχρονα, μια μόνο βραδιά το χρόνο, σημαντικά καινοτόμα ερευνητικά επιτεύγματα από όλες τις Σχολές του Πολυτεχνείου, που στεγάζονται στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

    [08] Στο νοσοκομείο με λοίμωξη των πνευμόνων ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ

    Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ εισήχθη σήμερα το πρωί σε νοσοκομείο του Παρισιού για "θεραπεία οξείας λοίμωξης των πνευμόνων", ανακοίνωσε η οικογένειά του.Επιστρέφοντας στο Παρίσι από το Μαρόκο όπου βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του Μπερναντέτ, ο 83χρονος πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους (1995-2007) "εισήχθη σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ για θεραπεία λοίμωξης των πνευμόνων όπου θα παραμείνει τις προσεχείς ημέρες", εξήγησε ο σύζυγος της κόρης του Κλοντ Σιράκ, Φρεντερίκ Σαλάτ-Μπαρού.

    Ο Σιράκ, που φημιζόταν για τη πολύ καλή υγεία του, υπέστη εγκεφαλικό το 2005, κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής θητείας του. Το πρόβλημα αυτό εξασθένησε σε μεγάλο βαθμό την υγεία του και του άφησε σημάδια.Μετά την αναχώρηση του από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο πρώην Πρόεδρος νοσηλεύτηκε επανειλημμένα, κυρίως για δεκαπέντε ημέρες τον Δεκέμβριο του 2015, για αδυναμία.

    Ο Σιράκ δοκιμάστηκε πολύ από τον θάνατο τον περασμένο Απρίλιο της Λοράνς, της πρωτότοκης κόρης του η οποία υπέφερε πολλά χρόνια από ανορεξία.Οι οικείοι του, ωστόσο, έκαναν λόγο τις τελευταίες εβδομάδες για μια βελτίωση της κατάστασης της υγείας του.

    [09] Κυρ. Μητσοτάκης: Το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο

    Πρότεινα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής κοστολόγησα το ύψος του οικονομικού προγράμματος, κατά συνέπεια το σχέδιο που προτείναμε είναι απολύτως εφαρμόσιμο, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινοβραδινή ομιλία του στη ΔΕΘ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

    Είπα όμως ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους το ύψος των πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Μπορούμε να τους πείσουμε, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή

    Ένας τρόπος υπάρχει ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, με τις εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πιστεύουμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, όχι μόνο γα την οικονομία αλλά γιατί υπονομεύει τους θεσμούς, πρόσθεσε για να συνπληρώσει στη συνέχεια: Έχω μιλήσει εκτεταμένα για αυτό έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Νίκο Βούτση ότι η Βουλή λειτουργεί στα όρια της συνταγματικότητας. Οι εκλογές έχουν ένα κόστος αλλά η παραμονή της Κυβέρνησης είναι ακόμα πιο ακριβή» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Λόγω των καθυστερήσεων δεν έχουν εισπραχθεί 2,8 δισ. ευρώ

    Για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα, καθυστέρησε 8 μήνες να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα τον κόφτη.Υπάρχουν 2,8 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την απορία για την καθυστέρηση.

    Και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσω ευρύτερες συμμαχίες για να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτηθείς για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είπε ότι δεν βιάζεται εκείνος για εκλογές αλλά το 85% των πολιτών.Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες για να προχωρήσει ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό έργο.

    Η ΝΔ θα καταργήσει τον νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις τηλεοπτικές άδειες

    Ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει υποστηρίξει πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός.Τόνισε ότι εγείρονται σοβαρά θέματα για τα πόθεν έσχεν των υπερθεματιστών και πρόσθεσε: «Άκουσα τον κ. Τσίπρα, να λέει, πως όποιου υπερθεματιστή το πόθεν έσχες είναι προβληματικό, η άδεια θα πάει στον επόμενο».

    «Αλήθεια;», διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης,«δεν έγινε έλεγχος στα Πόθεν Έσχες;».Πάντως υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά και δεν θα ορίσει αριθμητικά τις άδειες. «Θέλουμε πολυφωνία και όχι έλεγχο»είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Το θέμα του κ. Γεωργίου για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ βρίσκεται στη δικαιοσύνη

    Το θέμα του κ. Γεωργίου είναι στη δικαιοσύνη, δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο, είπε ο Κ. Μητσοτάκης ερωτηθείςγια την υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως το 2009 ο Κώστας Καραμανλής ζητούσε εθνική συνεννόηση, λίγο καιρό μετά ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές με το «λεφτά υπάρχουν», ωστόσο 8 μήνες μετά μπήκαμε στο πρώτο πρόγραμμα.

    Διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα, έχουμε άλλο ιδεολογικό προσανατολισμό

    Διαφωνούμε με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλο ιδεολογικό προσανατολισμό, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.Σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «δεν θα σηκώσει τους τόνους», αλλά σε ερώτηση για τη δήλωση του πρωθυπουργού, περί σύλληψης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν είναι σωστό να αφήνονται υπονοούμενα για τη σύλληψήτου».

    Ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις

    «Ο κ. Τσίπρας φοράει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή αλλά στην ουσία διώχνει τις επενδύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα διαθέτει στελεχιακό δυναμικό και έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για να προσελκύσει επενδύσεις.

    Σημαντική ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ

    Σημαντική ανανέωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς, με ποιούς θα κυβερνήσει.Υπογράμμισε ότι δεν θα κάνει εκπτώσεις στην αξιοκρατία, και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εμπλουτιστεί με αρκετά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Υπογράμμισε δε, πως όλοι αξιολογούνται καθημερινά, όπως και ο ίδιος.

    Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν και δεν είναι ατζέντα ούτε αριστερή, ούτε δεξιά

    Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ανάκαμψης, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το δόγμα νόμος και τάξη.Υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί πολιτικά και επιχειρησιακά με τους μπαχαλάκηδες. «Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν και δεν είναι ατζέντα ούτε αριστερή, ούτε δεξιά»υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα

    Όπως ζητώ ανταγωνισμό στους τηλεοπτικούς σταθμούς, έτσι ζητώ ανταγωνισμό και στις τράπεζες τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πιστεύω», πρόσθεσε, «ότι θα πρέπει να υπάρχουν και μη συστημικές τράπεζες. Το πόρισμα για την Τράπεζα Αττικής πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα».

    Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε δε, ότι περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Γιάννη Στουρνάρα.

    Θα επανέλθει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση

    Η ΝΔ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ερωτηθείς εάν θα ψηφίσουν το κόμμα του οι δημόσιοι υπάλληλοι.«Όταν δεν υπάρχει αξιολόγηση, ο καλός υπάλληλος χάνεται ανάμεσα στους κακούς υπαλλήλους»είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ συμπλήρωσε ότι θα επαναφέρει και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση το οποίο είχε ετοιμάσει ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

    Υπογράμμισε πάντως την ανάγκη να υπάρξει ελαστικότητα ώστε να μην υπάρχουν δημόσιες επιχειρήσεις με υπεράριθμο αριθμό εργαζομένων και άλλοι οργανισμοί οι οποίοι να μην έχουν υπαλλήλους.

    Θα καθόμουν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλ. Τσίπρα για τη διευθέτηση του χρέους

    Το πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι στον αέρα, μίλησα για περικοπές φορολογικών συντελεστών με παράλληλη περικοπή δαπανών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ερωτηθείς για τη μείωση των πλεονασμάτων, υπενθύμισε πως πρώτος έβαλε το θέμα ο ίδιος, ακολούθησε ο Γιάννης Στουρνάρας και στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας, όμως «ο πρωθυπουργός δεν είναι αξιόπιστος και δεν μπορεί να το διαπραγματευτεί με τους εταίρους», τόνισε.

    Για το χρέος είπε ότι πράγματι χρειάζεται διευθέτηση αλλά να προηγηθούν άλλα πράγματα, ενώ ερωτηθείς εάν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διευθέτηση του, απάντησε θετικά.

    Τεράστιο το χρηματοδοτικό κενό στην πραγματική οικονομία

    Υπάρχει τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην πραγματική οικονομία, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτή τη ρευστότητα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ερωτηθείς για τον αφελληνισμό των τραπεζών απάντησε πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη. Όπως πάντως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «αυτά ανήκουν στο παρελθόν, θα πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα τι θα γίνει».

    Ο Κ. Μητσοτάκηςαναφέρθηκε και στην ανάγκη επιστροφής των καταθέσεων που θα γίνει μόλις αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

    Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια

    Ερωτηθείς για τις αποκαλύψεις αναφορικά με τους υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών,απάντησε: «Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια» και χαρακτήρισε όλες αυτές τις αποκαλύψεις γελοιότητες.

    Επέμεινε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι υπερθεματιστές.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε ότι έχουμε ζήσει τη δεκαετία του '80 περιστατικά τύπου Κοσκωτά, δεν χρειάζεται να γυρίσουμε σε αυτά.

    Απόλυτη εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ

    Την απόλυτη εμπιστοσύνη στην κοινοβουλευτική του ομάδα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Ερωτηθείς για τους αντιπροέδρους του κόμματος είπε ότι δεν θα κάνει δηλώσεις , ενώ ερωτηθείς για την αξιολόγηση είπε ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι ακόμα και ο ίδιος.

    Ο κόφτης στην ουσία βρίσκεται σε ισχύ

    Ο κόφτης στην ουσία βρίσκεται σε ισχύ, εάν αναλογιστούμε ότ κυρίως πληρώνονται δημόσιο και συντάξεις , τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.Το επιχειρείν στραγγαλίζεται, η υπερφορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές στέλνουν πολλές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Τμήμα των επιχειρηματιών έγινε κρατικοδίαιτο

    Ένα μέρος των επιχειρηματιών και δεν αναφέρομαι μόνο σε εκείνους που έχουν τηλεοπτικά μέσα, έγινε κρατικοδίαιτος και ασχολήθηκε μόνο με το προσωπικό του συμφέρον και για αυτό είπα ότι πρέπει να τα αλλάξουμε όλα αυτά, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πρέπει το κράτος να παρεμβαίνει με τις αρμόδιες επιτροπές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και σίγουρα η δουλειά των επιχειρηματιών δεν είναι να συναναστρέφονται με τους πολιτικούς αλλά να επενδύουν στη χώρα τους. Να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για να μένουν εδώ οι επιχειρηματίες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

    Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας στη ΝΔ

    Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας στη ΝΔ και θέλω να είμαι ξεκάθαρος, τόνισεο πρόεδροςΚυριάκος Μητσοτάκης.Ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς δεν τηρήθηκε τίποτα από όσα συμφωνήσαμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπως για παράδειγμα ο διαχωρισμός προσφύγων- οικονομικών μεταναστών, όπως οι χώροι φιλοξενίας. «Όταν υπάρχουν κενά, έρχεται να τα καλύψει η ξενοφοβία»υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης.

    [10] Τοπικές εκλογές στο Bερολίνο: Ήρθε η ώρα του συνασπισμού SPD-Die Linke -Πρασίνων;

    Περίπου 2,5 εκατομμύρια Βερολινέζοι ψηφίζουν σήμερα για τη νέα Γερουσία, δηλαδή την τοπική κυβέρνηση, της οποίας επικεφαλής είναι ο δήμαρχος της πόλης.

    Η καγκελάριος Μέρκελ, μετά την ταπεινωτική ήττα του κόμματός της στην εκλογική της πατρίδα, το κρατίδιο Mecklemburg-Vorpommern, θα έχει σήμερα στραμμένη με αγωνία την προσοχή της στην ίδια την πρωτεύουσα της χώρας που κυβερνά. Η ίδια έχει ήδη ψηφίσει με επιστολή, δεδομένου ότι ψηφίζει στον τόπο κατοικίας της. Η αύξηση των ενοικίων, η έλλειψη κατοικίας, η κατάσταση της δημόσιας διοίκησης και η εσωτερική ασφάλεια, είναι μερικά από τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν στον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων.

    Οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) αγωνιούν μήπως έρθουν τρίτο κόμμα (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα λάβουν 17-20%), χάνοντας ψήφους από το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο ενδέχεται να φτάσει το 15%. Ο επικεφαλής του (CDU) Φράνκ Χένκελ δεν είναι ο τύπος του πολιτικού ο οποίος μπορεί να συνεγείρει τους ψηφοφόρους.

    Ο επίσης μη χαρισματικός σοσιαλδημοκράτης και νυν δήμαρχος Μίχαελ Μίλερ επεδίωξε να προσελκύσει ψηφοφόρους τονίζοντας ότι το Βερολίνο ήταν ανέκαθεν μια ανεκτική και ανοικτή πόλη. O συνήθως διπλωματικός υπουργός Εξωτερικών, ο επίσης σοσιαλδημοκράτης, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ χρησιμοποίησε πιο δραματικούς τόνους: «Κοιτάξτε τους λαϊκιστές και εθνικιστές είτε το AfD στη Γερμανία είτε του ανεύθυνους τύπους στην Μ. Βρετανία οι οποίοι οδήγησαν στη χώρα τους στην κόπρο του Brexit και δεν μπορούν να βγουν από αυτά. Κοιτάξτε τον φωνακλά στην Αμερική ο οποίος λέγεται Ντόναλντ Τραμπ. Είναι όλοι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν πολιτική με τον φόβο των πολιτών. Είναι πραγματικός εμπρησμός για την Ευρώπη. Ανάβουν τη σπίθα, η οποία θα βάλει αργότερα φωτιά στα σπίτια των προσφύγων. Αυτή τη φωτιά μπορούμε να τη σβήσουμε στις κάλπες. Δεν χρειαζόμαστε το AfD στη Γερουσία του Βερολίνου»

    Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), αν και με απώλειες, αναμένεται να έρθει πάντως πρώτο κόμμα στο Βερολίνο, με ποσοστό 20-23% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η επιθυμία του Μίχαελ Μίλερ είναι να κυβερνήσει και πάλι συνασπιζόμενος αυτή τη φορά με τους πράσινους (μέχρι σήμερα συγκυβερνούσε με τους χριστιανοδημοκράτες) οι οποίοι ίσως καταφέρουν να είναι το δεύτερο κόμμα.

    Η ανάγκη να σχηματισθεί συνασπισμός τριών κομμάτων, δηλαδή με τη συμμετοχή και της Αριστεράς (Die Linke), προβάλλει όμως κατά τους παρατηρητές αδήριτη. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστεράς Κλάους Λέντερερ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια κοκκινο-κοκκινο-πράσινη (SPD - Die Linke ? Πρασίνων) κυβέρνηση στην πρωτεύουσα. Στην περίπτωση αυτή ο συνασπισμός αυτός θα δοκιμαζόταν για πρώτη φορά στη Γερμανία. Δεδομένου ότι κανείς δεν εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστεί μετεκλογικά με τους χριστιανοδημοκράτες μοιάζει πλέον αναπότρεπτος. Το ποσοστό της Αριστεράς θα είναι 15% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

    Δεδομένου ότι τόσο το χριστιανοδημοκρατικό (CDU) όσο και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) έχουν πάρει τις αποστάσεις τους από αλλήλους, ιδίως στο θέμα τις απαγόρευσης της μπούρκας στο Βερολίνο, το AfD προβάλλει πλέον ως ένα είδος ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν 15%, αλλά ουδείς βέβαια γνωρίζει τι θα ψηφίσουν -αν πάνε όλοι στις κάλπες- οι αναποφάσιστοι οι οποίοι μόλις προχτές ανέρχονταν σε 41%.

    Ο επικεφαλής του ΑfD Γκέοργκ Πατσντέρσκι εξέφρασε τη ελπίδα ότι το κόμμα του θα καταφέρει να τους φέρει στις κάλπες και «να πουν, αυτή τη φορά θα ψηφίσω, διότι θέλουν να αλλάξω κάτι στην πολιτική». Αριστερά και πράσινοι έκαναν πάντως προεκλογικό αγώνα επικρίνοντάς του σφοδρά.

    Η επικεφαλής των πρασίνων Ραμόνα Ποπ τάσσεται μαζί με την αριστερά υπέρ της αλλαγής στο Βερολίνο. Το κόμμα της μπορεί να πάρει 15-20% και να γίνει μάλιστα και το δεύτερο κόμμα μετά τους σοσιαλδημοκράτες.

    Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP), δεν κατάφερε στις περασμένες τοπικές εκλογές να μπει στη Γερουσία (1,8%), αλλά αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις του δίνουν έως 6% και ίσως καταφέρει να εκπροσωπηθεί (το όριο είναι 5%). Αν συμβεί αυτό -και αναλόγως εδρών- ίσως μπορέσει να διεκδικήσει τη συμμετοχή του σε έναν τρικομματικό συνασπισμό μαζί με τo SPD και το CDU.

    Οι Πειρατές φαίνεται πως έχουν σβήσει μετά την προσχώρηση του επικεφαλής τους Μάρτιν Ντέλιους και στελεχών του κόμματος στο κόμμα της Αριστεράς και τους σοσιαλδημοκράτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 September 2016 - 12:32:22 UTC