Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της προοπτικής για ανάπτυξη
  • [02] Μέγαρο Μαξίμου: Απαράδεκτη η παρέμβαση της ΝΔ στη Δικαιοσύνη και στο έργο της ΤτΕ
  • [03] Διήμερη η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Την Κυριακή η ομιλία του Αλ. Τσίπρα
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Οι λύσεις που θα δοθούν στην διαπραγμάτευση θα γυρίσουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη
  • [05] Α. Χαρίτσης: Μέσω ΕΣΠΑ θα αποκατασταθούν οι υποδομές στους Δήμους που επλήγησαν από τις πλημμύρες
  • [06] Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών
  • [07] «Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στο τέλος της σύνταξης του πορίσματος» δήλωσε ο Ιωάννης Κουκιάδης
  • [08] Αλ. Τσίπρας: «Η ανθρωπότητα πρέπει να απαλλαγεί δια παντός από την πυρηνική απειλή»
  • [09] Διάψευση του υπ. Παιδείας για το νόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης
  • [10] Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ημερίδα: «Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο και το μέλλον της
  • [11] Αυστρία: Μειώνεται το προβάδισμα του υποψήφιου της Ακροδεξιάς
  • [12] Πακιστάν: Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος
  • [13] Το πρώτο «facebook» για άτομα με αναπηρία είναι ελληνικό
  • [14] Η Samsung αποσύρει 1 εκατ. συσκευές Galaxy Note 7 στις ΗΠΑ
  • [15] Διάλογος Αλ. Τσίπρα, ¶. Μέρκελ, Αντ. Κόστα σε χαλαρό κλίμα, στο περιθώριο των εργασιών
  • [16] Σε εξέλιξη η δεύτερη συνεδρία εργασιών στη Σύνοδο των 27 στην Μπρατισλάβα
  • [17] Ν. Παρασκευόπουλος: Καταστροφολογία οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Ισ. Ντογιάκου
  • [18] Το Grexit δεν θεωρείται πλέον ένα πιθανό σενάριο, υποστηρίζει η τράπεζα Citi που επινόησε τον όρο αυτό
  • [19] Την σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προτείνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης

  • [01] Ν. Παππάς: Η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της προοπτικής για ανάπτυξη

    «Η Ελλάδα των προηγούμενων ετών είναι παράδειγμα προς αποφυγή για το πώς να αντιμετωπίσεις μια κρίση. Δεν πρέπει να αφήνουμε την κρίση να σαμποτάρει τις κοινωνικές μας αξίες» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, κατά την παρέμβασή του στο forum «Global Progress (Παγκόσμια Πρόοδος) 2016», που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά.

    Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «όταν ήρθε στην εξουσία -μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες- βρήκε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ασφάλιση. Ανθρώπους που τους έπληξε η κρίση και τους άφησε χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία και φάρμακα».

    «Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής μας ήταν ακριβώς να διασφαλίσουμε την περίθαλψη αυτών των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας» ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

    «Οι κοινωνίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η απομόνωση δεν είναι η λύση για να γλιτώσεις την κρίση. Οι κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω της κοινής προσέγγισης λαών και κυβερνήσεων. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οφείλουν να εργαστούν για την ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Σήμερα, ο Γάλλος αγρότης, ο Ελληνας και ο Δανός εργαζόμενος νιώθουν ότι οι αποφάσεις για το μέλλον τους λαμβάνονται κάπου αλλού, μακριά από το δημοκρατικό τους έλεγχο», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

    «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους είναι κρίσιμο ζήτημα, αλλά δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της προοπτικής των λαών για ανάπτυξη. Το κύριο μήνυμα που πρέπει να στείλουν τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα είναι η ανάγκη να διεθνοποιηθούν οι αξίες που οδήγησαν στην επιτυχημένη τους παρουσία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: Δημοκρατία, διαφάνεια, νομιμότητα» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

    Το «Global Progress» δικτυώνει προοδευτικά think tanks, πρωτοβουλίες, ινστιτούτα και κινήσεις από όλο τον κόσμο. Το forum φιλοξενήθηκε φέτος από το ανεξάρτητο προοδευτικό think tank του Καναδά, «Canada 2020» και συγκέντρωσε περισσότερους από 200 εκπροσώπους 20 χωρών.

    O Νίκος Παππάς ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε πάνελ με θέμα: «Δίνοντας μορφή στην Παγκοσμιοποίηση: Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί και Εθνική Ευημερία σε ένα Παγκόσμιο Πλαίσιο». Με τον υπουργό Επικρατείας συζήτησαν ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας, Bill Shorten, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, Jonas Gahr Store και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου της Σουηδίας, Ann Linde.

    Τη συζήτηση συντόνισε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Chrystia Freeland.

    [02] Μέγαρο Μαξίμου: Απαράδεκτη η παρέμβαση της ΝΔ στη Δικαιοσύνη και στο έργο της ΤτΕ

    Απάντηση προς τη ΝΔ έδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την εισαγγελική έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα. Ωστόσο, μολονότι η ανακοίνωση τιτλοφορείται ως «απάντηση προς τη ΝΔ», αναφορά γίνεται και στην υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Η ανακοίνωση διαλαμβάνει και μια επισήμανση: Ότι ο διοικητής της ΤτΕ δεν είναι ένα πολιτικό πρόσωπο και ο θεσμικός ρόλος που έχει αναλάβει είναι ρόλος πολιτικής ουδετερότητας.

    «Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας», αναφέρει ειδικότερα το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι «η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στο ρόλο του».

    «Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει: «Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία. Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει».

    [03] Διήμερη η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Την Κυριακή η ομιλία του Αλ. Τσίπρα

    Διήμερη θα είναι τελικά η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει το Σάββατο, 17 και την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο «DIVANI CARAVEL» (Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2).

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της ΚΕ είναι οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το συνέδριο.

    Οι εργασίες της συνόδου της ΚΕ θα ξεκινήσουν το Σάββατο 17/09 στις 10.00 πμ, με ομιλία του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Ρήγα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα μιλήσει την Κυριακή 18/09 στις 10:30πμ.

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Οι λύσεις που θα δοθούν στην διαπραγμάτευση θα γυρίσουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη

    «Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους "σημαιοφόρους" του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν, θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη».

    Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, πριν από την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Πρακτικά, όπως είπε, αυτό σημαίνει επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Παράλληλα, με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Συνάντηση Κορυφής στην Μπρατισλάβα», είπε, «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μία αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα».

    Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι το συνέδριο καθυστέρησε, λόγω αντιδράσεων. «Και αυτές οι δυνάμεις είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας» υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτόν το συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών.

    «Ο λόγος που διοργανώνουμε το συνέδριο είναι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Γιατί, αν η Ευρώπη χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα πάψει να είναι Ευρώπη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί» τόνισε.

    Και συνέχισε: «Έχουμε καλέσει τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, αυτούς που είναι με το 99% και όχι αυτούς που είναι με το 1% που ευνοείται από τον κυρίαρχο έως σήμερα νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε καλέσει, επίσης, τον υπουργό της Πορτογαλίας και τον υπουργό της Αυστρίας σε μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν διαχωρισμό Βορρά-Νότου. Είναι εδώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων».

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απολύτως ανακριβή τα σημερινά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι απορρίφθηκε από τους εκπρόσωπους των δανειστών το σχέδιο για το «πάγωμα» των οφειλών. «Ισχύει η χθεσινή μου δήλωση στην έξοδό μου από τη διαπραγμάτευση, που είπα ότι οι δανειστές συσχετίζουν το θέμα αυτό με τις άλλες προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα».

    «Το σημερινό συνέδριο είναι σημαντικό, γιατί πραγματοποιείται ακριβώς στο ξεκίνημα της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, σκοπός της οποίας είναι η επιστροφή της χώρας στην κοινωνική Ευρώπη, η επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

    Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «περιμένουμε το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα αποτελέσει χρήσιμο εφαλτήριο για τη διαπραγμάτευση. «Δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω από το σεβασμό στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι, γι'αυτό το λόγο, η κυβέρνηση προώθησε προς κύρωση στη Βουλή, τον Ιανουάριο, τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ημερίδα:«Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο και το μέλλον της εργασίας»

    ΓΣΕΒΕΕ: Αυξητική τάση εμφανίζει η αδήλωτη επιχειρηματικότητα

    ΟΑΕΔ:Ο συνδυασμός ενός σχετικά υψηλού κατώτατου μισθού με ισχυρές συλλογικές διαπραγματεύσεις, το μέσο για τη μείωση των φτωχών εργαζομένων

    Την σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προτείνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης

    «Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στο τέλος της σύνταξης του πορίσματος» δήλωσε ο Ιωάννης Κουκιάδης

    [05] Α. Χαρίτσης: Μέσω ΕΣΠΑ θα αποκατασταθούν οι υποδομές στους Δήμους που επλήγησαν από τις πλημμύρες

    Την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες για τις πλημμύρες που έπνιξαν τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν έργα κατά το παρελθόν και δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα, «τα οποία τελικά αποδεικνύεται ότι δεν οδήγησαν σε επαρκείς υποδομές», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης «Μεσόγειος».

    Με αφορμή τη δέσμευση 5,5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας, με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών, για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων Δήμων ανά την επικράτεια, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό χρηματοδότησης έργων υποδομής μέσω ΕΣΠΑ.

    Όπως είπε: «Πέρα από τις έκτακτες αποζημιώσεις που ήδη ανακοινώσαμε, και τη διαδικασία τακτικών αποζημιώσεων, ύστερα και από το σχετικό αίτημα προς το ευρωπαϊκό ταμείο Αλληλεγγύης, εμείς θα προχωρήσουμε και μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, στην έκδοση προσκλήσεων που θα βοηθήσουν τους Δήμους να αποκαταστήσουν και να κατασκευάσουν υποδομές που έλειπαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, με αγροτικούς δρόμους. Απαραίτητες, τόσο για την ποιότητα ζωής των πολιτών, όσο και για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών».

    Ειδικότερα, για τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων σημείωσε ότι «υπάρχει ευρεία παρέμβαση της κυβέρνησης πολύ γρήγορα, ήδη στις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή, για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών», επισημαίνοντας το σύνολο των μέτρων ενίσχυσης, που μέχρι στιγμής προωθεί η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων το 6μηνο πάγωμα πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, το επίδομα ύψους περίπου 600 ευρώ, η έκτακτη ενίσχυση των Δήμων, καθώς επίσης ο σχεδιασμός που υπάρχει για παρέμβαση από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, όπως και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    [06] Πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προωθεί το υπουργείο Οικονομικών

    Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο για όσα ορόσημα - ουρά της πρώτης αξιολόγησης- χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

    Κατά τη συνάντηση έγινε σύνοψη των διαπραγματεύσεων αυτής της εβδομάδας, και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος παράγοντας, «σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ' ό,τι ήμουν τη Δευτέρα, καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».

    Σύμφωνα επίσης με το εν λόγω στέλεχος, στο θέμα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες, ενώ υπήρξε μεγάλη πρόοδος στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές («πλαστικό χρήμα»).

    Παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να μην προχωρήσει τελικά ο «ακατάσχετος λογαριασμός» και η νομοθετική ρύθμιση να συνοδεύεται από μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε να αυξηθεί η χρήση «πλαστικού χρήματος» και η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Στο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος, υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση, αλλά και οι δυο πλευρές φέρονται να είναι πολύ κοντά.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα και τα όποια ανοικτά ζητήματα στα ορόσημα θα συζητηθούν και θα επιλυθούν σε τεχνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ρεαλιστικό το χρονικό ορόσημο της 29ης Σεπτεμβρίου οπότε συνεδριάζει το Euro Working Group και της 10ης Οκτωβρίου (συνεδρίαση Eurogroup), για την έγκριση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ στη βάση υλοποίησης των ορόσημων.

    [07] «Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στο τέλος της σύνταξης του πορίσματος» δήλωσε ο Ιωάννης Κουκιάδης

    «Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εργάζεται πυρετωδώς και βρίσκεται στο τέλος της σύνταξης του πορίσματος για τα εργασιακά» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Κουκιάδης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών διεθνούς συνεδρίου, που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας.

    Όπως είπε, το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. «Τα 10 επίμαχα θέματα με τα οποία απασχολείται η Επιτροπή, τα έχουμε επεξεργαστεί και μπορώ να πω ότι σε αρκετά σημεία υπάρχει σύγκλιση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Κουκιάδης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το πόρισμα θα βοηθήσει σε μία ουσιαστική διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή δεν είναι εντολοδόχος ούτε της κυβέρνησης ούτε των θεσμών. Αντίθετα, όπως σημείωσε, πρόκειται για μία ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία αναζητά τις βέλτιστες πρακτικές.

    Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο καθηγητής είπε ότι η δική του εισήγηση είναι να προηγηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα των συνδικάτων, σχολίασε ότι, επειδή είναι ένα ζήτημα πολύπλοκο, δεν υπήρξε χρόνος «να το δούμε εκτενώς, διότι κάθε χώρα έχει δική της νομοθεσία, ιδιαιτερότητες, που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα χαρακτηριστικά μίας άλλης χώρας». «¶ρα, ουσιαστικά ή πρέπει να γίνει μία νέα Επιτροπή ή πρέπει να το διαπραγματευτεί απευθείας η κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Ιωάννης Κουκιάδης.

    [08] Αλ. Τσίπρας: «Η ανθρωπότητα πρέπει να απαλλαγεί δια παντός από την πυρηνική απειλή»

    «Η ανθρωπότητα πρέπει να απαλλαγεί δια παντός από την πυρηνική απειλή», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετιστήριο μήνυμα που απευθύνει στο πλαίσιο εκδηλώσεων στην Αθήνα και τον Πειραιά, για την υποδοχή στην Ελλάδα του «πλοίου της Ειρήνης», στο οποίο επιβαίνουν Επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι («Χιμπακούσα»).

    Ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του υπογραμμίζει την ανάγκη για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την επικράτηση της ειρήνης στην πολύπαθη Μέση Ανατολή επισημαίνοντας, ότι ένα από τα αιτήματα του «Πλοίου της Ειρήνης» είναι και η μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, αίτημα που και η Ελλάδα υποστηρίζει.

    «Ως κυβέρνηση και λαός, παρά τη δυσχερή οικονομική μας θέση, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες και να τους εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εγκατάστασης και προστασίας. Διεκδικούμε και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί», σημειώνει ο πρωθυπουργός. Το χαιρετιστήριο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους «Χιμπακούσα» και το «Πλοίο της Ειρήνης» έχει αναλυτικά ως εξής:

    «Σας υποδεχόμαστε με θέρμη στην Ελλάδα και σας ευχόμαστε καλό ταξίδι στα λιμάνια του κόσμου. Δεν ξεχνούμε ότι ο επίλογος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου γράφτηκε με τα πυρηνικά ολοκαυτώματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που τραγικά σηματοδότησαν την είσοδο της ανθρωπότητας στην πυρηνική εποχή. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι η εποχή αυτή θα γίνει η εποχή του τέλους της ανθρωπότητας και κάθε ζωής στη Γη. Για αυτό ταυτιζόμαστε με το μήνυμα που μεταφέρετε σε όλο τον κόσμο για την πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων και την απαλλαγή της ανθρωπότητας δια παντός από την πυρηνική απειλή. Ξέρουμε ότι διαπλέοντας τη Μεσόγειο έχετε στραμμένη την σκέψη σας στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, όπου διαδοχικοί πόλεμοι όχι μόνο εξοντώνουν αλλά και ξεριζώνουν από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους.

    Ως κυβέρνηση και λαός, παρά τη δυσχερή οικονομική μας θέση, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες και να τους εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες εγκατάστασης και προστασίας. Διεκδικούμε και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στα αιτήματα του Πλοίου της Ειρήνης είναι και η μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, αίτημα που και εμείς υποστηρίζουμε.

    Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα ότι από τον Πειραιά θα επιβιβαστεί για λίγες μέρες στο Πλοίο της Ειρήνης η κ. Ολυμπία Βαζαίου - Νικηφορίδη, αδελφή του 22χρονου Νίκου Νικηφορίδη, ο οποίος σε άκρως χαλεπούς για τη χώρα μας καιρούς και σε περίοδο έξαρσης του ψυχρού πολέμου έγινε δυστυχώς ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε με την κατηγορία ότι διακινούσε την Έκκληση της Στοκχόλμης για την κατάργηση και απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Λέμε, λοιπόν: Όχι άλλη Χιροσίμα, όχι άλλο Ναγκασάκι! Ποτέ ξανά Μάρτυρες Ειρήνης στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο».

    [09] Διάψευση του υπ. Παιδείας για το νόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης

    Κατηγορηματικά διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας την πληροφορία ότι οι θεσμοί ζήτησαν την απόσυρση του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά οι σχετικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν κανονικά, ενώ σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «γνωστά συμφέροντα» που διακινούν αυτές τις πληροφορίες.

    Αυτές οι πληροφορίες ήθελαν τους εκπροσώπους των θεσμών, στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, να ζητούν την απόσυρση των διατάξεων σχετικά με τις μη αιτιολογημένες απολύσεις των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται, ότι οι διατάξεις αυτές είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων.

    [10] Δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ημερίδα: «Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο και το μέλλον της εργασίας»

    Στο πλαίσιο της ημερίδας με τίτλο «Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό μοντέλο και το μέλλον της εργασίας» που διοργανώθηκε σήμερα στο Ζάππειο υπό την αιγίδα του Προέδρου Δημοκρατίας σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ο ομιλητής Ιωάννης Κουκιάδης, ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αναφερόμενος στο θέμα «συνδικαλισμός σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο: «Η βασική μου θέση είναι ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εθνικές επιλογές τόσο στο επίπεδο της πολιτικής όσο και στο επίπεδο της βάσης που είναι τα συνδικάτα. Για έναν απλούστατο λόγο, ότι το κυρίαρχο στοιχείο είναι η ανταγωνιστικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν, λοιπόν, τα θεσμικά όργανα της Κοινότητας ορίζουν τους όρους τους παιχνιδιού και συγχρόνως κάθε χώρα ανταγωνίζεται μια άλλη στο κοινωνικό μοντέλο για να το πάει προς τα κάτω, η απάντηση πρέπει να είναι κοινή για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Με κοινές διεκδικήσεις, με κοινά θέματα, με κοινές συλλογικές συμβάσεις. Γιατί, αυτό που γίνεται σήμερα, να διαμαρτύρονται στις πλατείες και να ζητάνε λύσεις από τις κυβερνήσεις που είναι εντολοδόχοι, δεν έχει νόημα, καθώς τα όργανα που αποφασίζουν είναι έξω από το παιχνίδι».

    Ο έτερος ομιλητής καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ¶ρις Καζάκος αναφερόμενος για τις «συλλογικές διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και οι μηχανισμοί ισχυροποίησής τους», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε: «Το κρισιμότερο από τα θέματα που έρχονται στην επόμενη διαπραγμάτευση είναι το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επειδή η χώρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις που πιθανό να καταστήσουν την επόμενη διαπραγμάτευση μία φάρσα, η οποια διαπραγμάτευση μπορεί να εκφυλιστεί και πάλι σε μια δυναμική διαδικασία επιβολής της θέλησης των δανειστών. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε, ανυποχώρητα, τη συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι το κλειδί όχι μόνο για την προστασία των εργαζομένων από τη βία της ατομικής διαπραγμάτευσης, αλλά για και τη λειτουργία της οικονομίας. Ένα υγιές σύστημα συλλογικών συμβάσεων και διαιτησίας επιτελεί τρεις κυρίως λειτουργίες. Πρώτον, εξασφαλίζει τη συλλογική ρύθμιση των όρων εργασίας, δεύτερον και ταυτοχρόνως μειώνει την εγγενή στις ατομικές εργασιακές σχέσεις βία, και τρίτον αποτελεί την πηγή από την οποία αρδεύονται και οι επιχειρήσεις, με την έννοια ότι προστατεύοντας τη βιοποριστική λειτουργία του μισθού στηρίζει την ενεργό ζήτηση που είναι το καύσιμο των επιχειρήσεων- ιδίως, σε χώρες όπως η δική μας, η οικονομία των οποίων, ζει από την εσωτερική ζήτηση. Στην ομιλία μου ανέλυσα τους βασικούς πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηρίζεται ένα σύστημα συλλογικών συμβάσεων και διαιτησίας που να μπορεί να επιτελεί τις λειτουργίες που περιέγραψα πριν».

    Ο καθηγητής Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ¶γγελος Στεργίου αναφορικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η πρόταση των θεσμών για τον συνδικαλιστικό νόμο, που θα απαιτεί το 50+1 των εγγεγραμμένων μελών για να προχωρήσει μια απεργιακή κινητοποίηση, στην πραγματικότητα αδρανοποιεί τον νόμο για την απεργία». Μάλιστα συγκρίνοντας και τον αντίστοιχο νόμο που ψηφίστηκε στη Γαλλία, τον χαρακτήρισε υστερόβουλο καθώς, όπως μας εξήγησε, στην πραγματικότητα αδρανοποιεί το συνδικαλιστικό κίνημα και βάζει τον εργαζόμενο απευθείας απέναντι στον εργοδότη. Ο κ. Στεργίου κατέληξε συμπερασματικά πως μια τέτοια ρύθμιση απενεργοποιεί το δικαίωμα στην απεργία, ωστόσο τόνισε στο Πρακτορείο, ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, είπε πως η ελληνική πλευρά δεν θα αποδεχτεί τη συγκεκριμένη πρόταση.

    [11] Αυστρία: Μειώνεται το προβάδισμα του υποψήφιου της Ακροδεξιάς

    Σχεδόν δυόμισι μήνες πριν την επανάληψη, στις 4 Δεκεμβρίου, του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου, που είχε ακυρωθεί από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της αυστριακής εφημερίδας "΄Εστεραιχ", εμφανίζει μείωση στο προβάδισμα που διέθετε έως τώρα στις δημοσκοπήσεις ο υποψήφιος των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, έναντι του υποψηφίου των Πράσινων και νικητή του δευτέρου γύρου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

    Η δημοσκόπηση φέρει τον υποψήφιο της Ακροδεξιάς να προηγείται μεν του αντιπάλου του, με ποσοστό 51% έναντι 49%, ωστόσο, η διαφορά τους έχει μειωθεί σε σχέση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις στις οποίες ο Νόρμπερτ Χόφερ προηγείτο με ποσοστό 53%, έναντι 47% του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που υπήρξε νικητής στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, επικρατώντας με ποσοστό 50,3% έναντι 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ.

    Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της δημοσκόπησης -η οποία φέρεται να έχει ποσοστό διακύμανσης 4% -μέσα στις δύο προηγούμενες εβδομάδες παρουσιάζεται ανάκαμψη για τον υποψήφιο των Πράσινων με σταδιακή αύξηση του ποσοστού του κατά μία μονάδα ανά εβδομάδα, ενώ οι ίδιοι κάνουν λόγο για μία πιθανή αναμέτρηση "στήθος με στήθος" στις 4 Δεκεμβρίου.

    Αρχικά, ο επαναληπτικός γύρος είχε προσδιοριστεί για τις 2 Οκτωβρίου, η ανακάλυψη όπως, την περασμένη εβδομάδα, προβλημάτων στους φακέλους για τις επιστολικές ψήφους -κάτι που επικρίθηκε τόσο από τον αυστριακό όσο και το διεθνή Τύπο, ως νέο "φιάσκο"- οδήγησε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στην αναβολή του, που, έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ορίσθηκε για τις 4 Δεκεμβρίου.

    Ο νέος επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, κατέστη αναγκαίος έπειτα από την απόφαση που είχε λάβει την 1η Ιουλίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας -αποδεχόμενο προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων- για ακύρωση και επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Μαΐου, απόφαση που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και αμφισβητείται από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτές ως "νομικίστικη".

    Ενόψει του επαναληπτικού γύρου, το Κόμμα των Ελευθέρων είχε διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια, την πρόθεσή του να προσβάλει, αν κρίνει απαραίτητο, το αποτέλεσμα και αυτού του γύρου ή και άλλων γύρων, προφανώς μέχρις ότου υπάρξει ένα αποτέλεσμα αρεστό στο κόμμα.

    Οι Ελεύθεροι ισχυρίζονται πως μία εκ νέου προσφυγή, είναι πιθανή αν συμβούν και πάλι παρατυπίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός πως στην απόφαση του, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διαπιστώνει απολύτως καμία περίπτωση νοθείας κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά κάνει απλά και μόνο λόγο για παρατυπίες που θα μπορούσαν ίσως να είχαν επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως, να εξηγεί το πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

    Σύμφωνα με αναλυτές στην Βιέννη, η συνέχιση των ισχυρισμών των Ελευθέρων για δήθεν νοθεία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών -την οποία, όπως καταγγέλλεται σήμερα από μερίδα του αυστριακού Τύπου, ακόμη και έως σήμερα δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν- είναι ενδεικτική για το ό, τι το κόμμα υποδαυλίζει εκ νέου μία ανασφάλεια στον πληθυσμό και καλλιεργεί ένα αρνητικό κλίμα.

    Για άλλους παρατηρητές, αποτελεί επίσης απόδειξη ότι το κόμμα αυτό δεν σέβεται ούτε το Σύνταγμα, ούτε την Δημοκρατία, ούτε την ετυμηγορία των ψηφοφόρων, και θα επιδιώκει -προφανώς μέσω προσφυγών- την επίτευξη πλειοψηφίας έως ότου το εκλογικό αποτέλεσμα είναι υπέρ του υποψηφίου του.

    [12] Πακιστάν: Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος

    Ένας βομβιστής αυτοκτονίας φώναξε "Αλλαχού Ακμπάρ" (Ο Θεός είναι ο πιο μεγάλος) και ανατινάχθηκε σε ένα γεμάτο κόσμο τέμενος στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 30 στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο Παγί Χαν, ένα χωριό στην περιοχή Μοχμάντ που αποτελεί τμήμα των Ομοσπονδιακά Διοικούμενων Περιοχών των Φυλών (FATA), στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

    "Ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν σε ένα κατάμεστο τέμενος, φώναξε 'Αλλαχού Ακμπάρ' και ακολούθησε μια τεράστια έκρηξη", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Ναβίντ Ακμπάρ, αναπληρωτής διοικητής της περιοχής Μοχμάντ.

    Ο Ακμπάρ πρόσθεσε πως κάποια από τα θύματα καταπλακώθηκαν όταν ένα τμήμα του τεμένους κατέρρευσε λόγω της ισχύος της έκρηξης.

    "'Ενα τμήμα του τεμένους και το μπαλκόνι κατέρρευσαν από την έκρηξη και έπεσαν πάνω στους πιστούς. Εξακολουθούμε να ανασύρουμε πτώματα από τα μπάζα", είπε.

    Ο τοπικός πρεσβύτερος των φυλών Χάτζι Σουμπχανουλάχ Μοχμάντ είπε πως την επίθεση μπορεί να πραγματοποίησαν ισλαμιστές μαχητές σε αντίποινα επειδή δύναμη εθελοντών που συνέστησαν τοπικοί φύλαρχοι σκότωσε έναν μαχητή και συνέλαβε άλλον έναν.

    "Φαίνεται πως εξόργισαν τους μαχητές και πήραν την εκδίκησή τους εξαπολύοντας τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στο τέμενος", είπε ο Μοχμάντ.

    Ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση και είπε πως οι "επιθέσεις από τρομοκράτες δεν μπορούν να κλονίσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαλείψει την τρομοκρατία από τη χώρα".

    [13] Το πρώτο «facebook» για άτομα με αναπηρία είναι ελληνικό

    «Παράθυρο» στον κόσμο του Διαδικτύου για τα άτομα με αναπηρία ανοίγει ο προγραμματιστής, Πέτρος Καλούπης που έχει δημιουργήσει το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δίνει βήμα σε τυφλούς, κωφούς και άτομα με κινητικά προβλήματα. Πρόκειται για το πρώτο «facebook» για ΑμεΑ, το disabled book.

    Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής του, Πέτρος Καλούπης «λειτουργεί πάρα πολύ εύκολα όπως το Facebook, μπαίνεις στη σελίδα, αποκτάς λογαριασμό, κάνεις ένα προφίλ και έπειτα μπορείς και ανεβάζεις φωτογραφίες, βίντεο που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να μιλήσεις με μηνύματα με άλλους, να κάνεις like, να ποστάρεις τις απόψεις, τα ενδιαφέροντά, τους προβληματισμούς σου».

    Ο κ. Καλούπης διευκρινίζει ότι «η πλατφόρμα αναγνωρίζει εάν ο χρήστης έχει κάποιου είδους αναπηρία και του δίνει τη δυνατότητα να "διαβάσει" εάν είναι τυφλός, ή να κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις θέλει εάν έχει κινητικά προβλήματα. Μπορεί να κουνήσει το "ποντίκι" δίνοντας εντολή, είτε με κίνηση του ποδιού, είτε να ενεργοποιήσει την κάμερά του υπολογιστή κουνώντας το κεφάλι του».

    Η ιδέα για τη δημιουργία της πλατφόρμας ήρθε όταν «πριν περίπου από έξι μήνες έλαβα ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από έναν φίλο με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης, ο οποίος μου έλεγε μακάρι να υπήρχε ένα facebook για άτομα που έχουν προβλήματα, όπως εμείς. Έτσι, επειδή κι εγώ αντιμετωπίζω κινητικά προβλήματα, δημιούργησα αυτή την πλατφόρμα από το σπίτι μου, για να καλύψω μια ανάγκη για επικοινωνία και εξωστρέφεια των ανθρώπων με αναπηρία, που είμαστε θα έλεγα αποκλεισμένοι και παραγκωνισμένοι».

    Το disabled book μέχρι στιγμής μετρά πάνω από 100.000 χρήστες κι εκτός από τα ελληνικά είναι μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά και «τώρα βρίσκομαι σε διαδικασία να ενσωματώσω τα ιταλικά και τα ισπανικά» δηλώνει ο κ. Καλούπης. «Η πλατφόρμα δεν στοχεύει μόνο στους ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά και στον κόσμο χωρίς αναπηρίες, για να τους δώσει την εμπειρία να έρθουν σε επικοινωνία με όλα τα ΑμεΑ και να αλληλεπιδράσουν θετικά μεταξύ τους, βλέποντας με αυτόν τον τρόπο, όλες τις νέες τεχνολογίες που αφορούν στην αναπηρία και την υγεία. Εύχομαι να το αγκαλιάσει όλος ο κόσμος και μακάρι τα μέλη μας να φτάσουν μέχρι και 3 εκατομμύρια».

    [14] Η Samsung αποσύρει 1 εκατ. συσκευές Galaxy Note 7 στις ΗΠΑ

    H εταιρεία Samsung Electronics ανακοίνωσε επίσημα χθες την απόσυρση 1 εκατομμυρίου "έξυπνων κινητών" τύπου Galaxy Note 7 που πουλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την ανταλλαγή συσκευών ή επιστροφή χρημάτων, λόγω του κινδύνου ανάφλεξης της μπαταρίας η οποία έχει πλήξει την εικόνα της νοτιοκορεάτικης εταιρείας.

    Η Samsung έχει λάβει 92 αναφορές από καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι μπαταρίες των νέων εμβληματικών κινητών της έχουν αναφλεγεί. Στις αναφορές συμπεριλαμβάνονται 26 αναφορές για εγκαύματα και 55 περιπτώσεις υλικής καταστροφής, είπε η εταιρεία, ενώ ανακοίνωνε την απόσυρση σε συνεργασία με την Αμερικανική Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Αγαθών (CPSC).

    Για την εταιρεία, η απόσυρση αποτελεί ακριβό πλήγμα, καθώς βασιζόταν στο μοντέλο αυτό να αυξήσει πωλήσεις ενώ ανταγωνίζεται τις νέες συσκευές κινητών ανταγωνιστές της όπως η Apple. Το μέγεθος της απόσυρσης είναι πρωτόγνωρο για την Samsung, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής "έξυπνων κινητών" (smartphones) στον κόσμο.

    [15] Διάλογος Αλ. Τσίπρα, ¶. Μέρκελ, Αντ. Κόστα σε χαλαρό κλίμα, στο περιθώριο των εργασιών

    Διάλογο σε χαλαρό κλίμα είχαν ο Αλέξης Τσίπρας, η ¶γγελα Μέρκελ και ο Αντόνιο Κόστα, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος των εργασιών στη Μπρατισλάβα, η Γερμανίδα καγκελάριος πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό που συνομιλούσαν και ξεκίνησαν μια συζήτηση για την ομορφιά του Νότου τους καλοκαιρινούς μήνες και τις διακοπές στις θάλασσες του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ είπε τότε αστειευόμενη ότι ίσως η Γερμανία πρέπει να γίνει μέλος της ευρωμεσογειακής ομάδας, με τον Αντόνιο Κόστα να της λέει ότι στην επόμενο σύνοδο στην Λισσαβόνα θα την προσκαλέσουν (σ.σ. στη σύνοδο της Αθήνας την περασμένη Παρασκευή είχε αποφασιστεί ότι η δεύτερη σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα).

    [16] Σε εξέλιξη η δεύτερη συνεδρία εργασιών στη Σύνοδο των 27 στην Μπρατισλάβα

    Σε εξέλιξη είναι η δεύτερη συνεδρία εργασιών της άτυπης Συνόδου των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, μετά την ολοκλήρωση του ανεπίσημου γεύματος.

    [17] Ν. Παρασκευόπουλος: Καταστροφολογία οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Ισ. Ντογιάκου

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, με αφορμή τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πειθαρχική δίωξη κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου, χαρακτηρίζει επιλεκτική «καταστροφολογία» τις αντιδράσεις αυτές, ενώ σημειώνει ότι η επιβολή της πειθαρχικής ποινής έγινε από τα αρμόδια προβλεπόμενα όργανα και τονίζει ότι η Δικαιοσύνη απονέμεται χωρίς παρεμβάσεις.

    Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

    «Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή κάποια αρμόδια στελέχη της αντιπολίτευσης στηλιτεύουν το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι παραβιάζει την ανεξαρτησία της. Τρίτη- Πέμπτη- Σάββατο το στηλιτεύουν ότι είναι απόν και άπραγο, τη στιγμή που η Δικαιοσύνη σπαράσσεται.

    Κατά τις τελευταίες ημέρες η καταστροφολογία έχει ως αφορμή την είδηση για επιβολή πειθαρχικής ποινής σε Εισαγγελέα του Εφετείου Αθηνών. Υπενθυμίζω ότι:

    - Η αναφερόμενη ποινή στηρίχθηκε στην απόφαση του αρμόδιου οργάνου, απαρτιζόμενου από 9 ανώτατους δικαστές που ορίζονται με κλήρωση.

    - Η άσκηση της πειθαρχικής αγωγής από τον υπουργό Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την κατά νόμο αρμοδιότητά του έλαβε χώρα 16.2.2016 και η έφεση ασκήθηκε 1.7.2016. Είναι ολοφάνερο ότι και οι ημερομηνίες διαψεύδουν κάθε κακόβουλο συσχετισμό της είδησης με πρόσφατες εξελίξεις και με δήθεν επίκαιρες συμπαιγνίες Κυβέρνησης-Δικαιοσύνης.

    - Η καταγραφή πειθαρχικών ευθυνών δικαστικών λειτουργών, αφορά εξαιρέσεις, που φυσικά δεν μπορούν να λείπουν τελείως. Η καταδίκη ενός λειτουργού εφόσον δεν οδηγεί σε έκπτωση δεν τον καθιστά αποσυνάγωγο, αλλά απλώς αντιμετωπίζει αναλογικά μια συγκεκριμένη παρεκτροπή.

    Αυτό που εκπλήσσει όμως εδώ είναι το εξής: Ενώ οι πειθαρχικές ευθύνες, αναζητούμενες είτε από τον υπουργό είτε το συχνότερο με βάση δικαστική πρωτοβουλία, αφορούν αρκετές περιπτώσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν επιλεκτικά: Επικεντρώνονται σε ορισμένες περιπτώσεις και δεν διστάζουν για χάρη τους να στιγματίζουν τη Δικαιοσύνη γενικότερα και τελείως ατεκμηρίωτα για δήθεν υπόγειες επαφές με την Κυβέρνηση, συμμετοχές σε ιδιοτέλεια κ.λπ.

    Με δυο λόγια: αυτοί που αντιδρούν αβάσιμα, με επιλεκτικές συνηγορίες και αμετροέπεια, οι ίδιοι ταυτόχρονα αναφέρονται σε "θύελλα αντιδράσεων". Το φαινόμενο μοιάζει να κινείται μεταξύ αυτοεκπληρούμενης προφητείας και φάρσας.

    [18] Το Grexit δεν θεωρείται πλέον ένα πιθανό σενάριο, υποστηρίζει η τράπεζα Citi που επινόησε τον όρο αυτό

    Η τράπεζα Citi, ο επικεφαλής οικονομολόγος της οποίας Βίλεμ Μπάτερ ήταν εκείνος που επινόησε τον όρο Grexit για να περιγράψει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν πιστεύει πλέον ότι αυτό το σενάριο είναι πιθανό, γράφει η εφημερίδα Financial Times.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αναλυτές της Citi θεωρούν ότι οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη -από το προσφυγικό μέχρι το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική Τουρκία- θα έχουν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των πιέσεων στην Ελλάδα από τους πιστωτές της. Έτσι, η τράπεζα έβγαλε το Grexit από τα ενδεχόμενα "βασικά σενάρια" της για τα επόμενα 1-3 χρόνια.

    «Το πολιτικό σκηνικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη έχει γίνει λιγότερο πρόσφορο για πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, αποσύρουμε από το βασικό σενάριό μας την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη για τα επόμενα 1-3 χρόνια», ανέφερε η επικεφαλής αναλύτρια της τράπεζας, Τζάντα Τζάνι.

    [19] Την σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού προτείνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης

    Την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ) πρότεινε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης στο στρογγυλό τραπέζι των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο στο Ζάππειο, με θέμα «Κοινωνικός Διάλογος και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο».

    Ακόμη σημείωσε ότι "Θα μπορούσαν να συζητηθούν με την εργατική πλευρά σύμφωνα απασχόλησης που ως σκοπό τους θα έχουν τη μείωση του κόστους αλλά και την διευθέτηση των ωραρίων ειδικά για τις επιχειρήσεις με πρόβλημα βιωσιμότητας και με σκοπό την διάσωσή τους και την διάσωση των θέσεων εργασίας τους".

    Σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως είπε, αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται να γίνεται κατάχρηση των συμβάσεων αυτών, προκειμένου να κατέβουν αναγκαστικά οι μισθοί στο επίπεδο των κατώτατων αποδοχών, δεν παύουν να είναι εργαλείο επιβίωσης του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. "Σε κάθε περίπτωση η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι μία συλλογική σύμβαση, έστω και με ένωση προσώπων είναι προτιμότερη από την γενίκευση της καταφυγής στην ατομική σύμβαση εργασίας".

    Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι η ΕΣΕΕ δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού, αφού η εν λόγω κίνηση, θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα και υπογράμμισε ότι η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μεικτά) θα αναθερμάνει την οικονομία.

    Η επιβάρυνση των εργοδοτών από την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί εν μέρει μεσοπρόθεσμα τόσο από την επιδότηση της εργασίας (αντί της ανεργίας), όσο και από την ενίσχυση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 September 2016 - 16:32:25 UTC