Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέγαρο Μαξίμου: Απαράδεκτη η παρέμβαση της ΝΔ στη Δικαιοσύνη και στο έργο της ΤτΕ
  • [02] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει
  • [03] Αλ Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη για όλους
  • [04] ΙΟΒΕ: Σημαντική ώθηση στην οικονομία από την αξιοποίηση του Ελληνικού
  • [05] Κατάλογο με 1.207.047 «ύποπτα» για φοροδιαφυγή ΑΦΜ διερευνά το ΣΔΟΕ
  • [06] Σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης οι μετοχές της Attica Bank
  • [07] ΟΟΣΑ: Το κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2016
  • [08] Το πρώτο «facebook» για άτομα με αναπηρία είναι ελληνικό
  • [09] Γ. Πάλλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οφείλουμε να έχουμε ορθάνοιχτες τις πόρτες των σχολείων μας για όλα τα παιδιά
  • [10] Γ. Μουζάλας: Εμβολιασμένο το 90% των παιδιών από τη Συρία
  • [11] Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και των συνταξιούχων στο Ζάππειο
  • [12] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας
  • [13] Σουλτς: Oι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία στο προσφυγικό
  • [14] Ιστορικά θραύσματα της υπερχιλιετούς «ζωής» του Αγίου Όρους στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Αθωνικά τετράδια»
  • [15] «Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του» από την ΚΟΑ, στον Κήπο του Μεγάρου
  • [16] Ένα διαφορετικό ΑΤΜ
  • [17] Φ. Γεννηματά: Ευθύνη των σοσιαλιστών η κοινωνική Ευρώπη
  • [18] Συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Γιάννη Μπουτάρη και τον μητροπολίτη Άνθιμο
  • [19] Μη κρατικά πανεπιστήμια μέσα στο πλαίσιο του άρθρου 16, πρότεινε ο Θ. Φορτσάκης

  • [01] Μέγαρο Μαξίμου: Απαράδεκτη η παρέμβαση της ΝΔ στη Δικαιοσύνη και στο έργο της ΤτΕ

    Απάντηση προς τη ΝΔ έδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την εισαγγελική έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα. Ωστόσο, μολονότι η ανακοίνωση τιτλοφορείται ως «απάντηση προς τη ΝΔ», αναφορά γίνεται και στην υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Η ανακοίνωση διαλαμβάνει και μια επισήμανση: Ότι ο διοικητής της ΤτΕ δεν είναι ένα πολιτικό πρόσωπο και ο θεσμικός ρόλος που έχει αναλάβει είναι ρόλος πολιτικής ουδετερότητας.

    «Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας», αναφέρει ειδικότερα το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι «η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στο ρόλο του».

    «Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και προσθέτει: «Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία. Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει».

    [02] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει

    Έχω αγωνία για την Δημοκρατία, με την έννοια ότι εάν δεν προστατεύεις την Δημοκρατία καθημερινά, η Δημοκρατία απειλείται, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ .

    «Το έχω πει, είναι εύθραυστο αγαθό η Δημοκρατία κι έχει ανάγκη από προστασία γιατί είναι συστατικό στοιχείο του ίδιου του Πολιτισμού μας. Βλέπω με αγωνία την άνοδο ακραίων κομμάτων που θυμίζουν τους εφιάλτες του φασισμού και του ναζισμού και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες. Δεν αρκεί να παρατηρούμε το φαινόμενο. Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και εάν καταπολεμήσουμε τις αιτίες, υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, υπερασπιζόμαστε τον Πολιτισμό μας» ανέφερε ο ΠτΔ.

    Ο κ Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «η μέγιστη σύγχρονη πρόκληση κατά την άποψή μου -όχι μόνο για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο- είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων. Ζούμε μία οικονομική πολιτική η οποία διευρύνει τις ανισότητες, αποδυναμώνει το Κοινωνικό Κράτος, δημιουργεί προϋποθέσεις ρήξης του κοινωνικού ιστού. Αυτό είναι εκείνο που διευκολύνει όλες εκείνες τις δυνάμεις του λαϊκισμού, και πολύ περισσότερο τις εχθρικές προς την Δημοκρατία δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού, να επιβιώνουν.

    Υπάρχει όμως και μία άλλη αιτία: Είναι η αιτία των πολέμων που δημιουργούν πρόσφυγες και υπάρχουν ρατσιστικά φαινόμενα τα οποία επιχειρούν να πουν ότι η κρίση οφείλεται στους πρόσφυγες. Άρα λοιπόν ο κόσμος μας, ο Πολιτισμός μας, η Δημοκρατία μας πρέπει υπερασπισθούν τον Άνθρωπο από τις ανισότητες, από τη μια πλευρά. Και από την άλλη, πρέπει να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο στο πρόσωπο των προσφύγων. Βεβαίως και πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αλλά πρέπει να κάνουμε και μια βασική διάκριση: Άλλο η τρομοκρατία και οι λόγοι που τη γεννούν και άλλο ο Άνθρωπος-πρόσφυγας που πρέπει να τον προστατεύσουμε. Γιατί εάν δεν τον προστατεύσουμε, εάν αποκτήσουμε κι εμείς φοβικά σύνδρομα ως προς τον Άνθρωπο και τον πρόσφυγα, τότε από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι παίζουμε στο «γήπεδο» -ας το πω έτσι- όλων αυτών των ακραίων δυνάμεων που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία».

    Για το προσφυγικό ο ΠτΔ ανέφερε πως «η Ευρώπη δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί. Διότι ήδη τα πρώτα σημάδια τα είχε. Η Ευρώπη είχε ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο το οποίο είχε θεσπίσει από το 2008: Το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Είχε, λοιπόν, τα «εργαλεία». Μπορούσε να δει πάρα πολύ απλά ότι ερχόταν αυτό το φαινόμενο. Επίσης, η Ευρώπη έπρεπε να παρέμβει γρήγορα για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι χρειάστηκε η παρέμβαση των ΗΠΑ και μετέπειτα της Ρωσίας, και πολύ ύστερα της Ευρώπης. Ήταν δουλειά της Ευρώπης να το κάνει. Το έλεγα από νωρίς στους ομολόγους μου, αυτό ήταν χρέος της Ευρώπης να το κάνει. Δυστυχώς η Ευρώπη έχει καθυστερήσει σε αυτά τα θέματα. Και αιφνιδιάστηκε και από το Προσφυγικό. Πέραν του ότι δείξανε ορισμένοι λαοί της Ευρώπης -δεν θέλω να μπω σε ονόματα- ότι δεν έχουν την Ευρωπαϊκή παιδεία για να προστατεύσουν τον Άνθρωπο. Γιατί οι Ευρωπαϊκές αξίες είναι κοινές. Δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε στην Ευρώπη για να προστατευτούμε από φόβους του παρελθόντος.

    Στην Ευρώπη είμαστε γιατί έχουμε τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές. Και ό,τι κόστος και να έχει αυτό εμείς παραδείγματος χάριν ως Έλληνες έχουμε τεράστιο κόστος, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, για την παραμονή μας στην Ευρώπη πλην όμως υπερασπιζόμαστε πάντα την Ευρώπη - οφείλουμε να εκπληρώνουμε το χρέος μας προς την Ευρώπη. Δυστυχώς άλλοι λαοί, άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν αυτή την νοοτροπία. Πρέπει να την αποκτήσουν: Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει. Σας θυμίζω την κραυγή αγωνίας του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του Προέδρου της Κομισιόν. Ευρώπη -το τονίζω- χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς κοινές αρχές και αξίες, δεν υπάρχει. Δεν είναι μόνο το νόμισμα, δεν είναι μόνο η οικονομία. Είναι για να υπηρετεί τον Άνθρωπο η οικονομία και όχι το αντίθετο».

    «Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι Ιανός, για να σας θυμίσω την αρχαία παράδοση των Ρωμαίων. Τέτοιος Ιανός λοιπόν εάν γίνει η Ευρώπη, θα είναι απλώς μια χαλαρή ένωση κρατών αλλά τότε θα έχει αποτύχει να υπερασπισθεί τους λόγους για τους οποίους γεννήθηκε. Σας θυμίζω γιατί γεννήθηκε η Ευρώπη: Γεννήθηκε για να μην ξαναζήσουμε τους εφιάλτες του Β'Παγκόσμιου Πολέμου. Και αυτό προϋποθέτει μία Ευρώπη που υπάρχει αλληλεγγύη και ισότητα. Ισότητα μεταξύ των Λαών. Ισότητα αναλογική, που σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδών όμοιων καταστάσεων αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Εάν δεν υπηρετήσουμε λοιπόν αυτή την αλληλεγγύη και αυτή την ισότητα, εάν δεν βαδίσουμε από κοινού τον δύσκολο δρόμο, εάν δεν καταλάβουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες της, την παγκόσμια Δημοκρατία και τον παγκόσμιο Πολιτισμό, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Και δεν είναι σωβινισμός, είναι μια αλήθεια, η Ευρώπη είναι η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού. Αυτό πρέπει να το υπερασπισθούμε, και με δύο ταχύτητες δεν γίνεται. Δεν μπορεί να είσαι πολύ ή λίγο Ευρωπαίος. Ή είσαι Ευρωπαίος ή δεν είσαι.»

    Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του νομπελίστα οικονομολόγου Πωλ Κρούγκμαν για έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη ο ΠτΔ ανέφερε πως «τιμώ ιδιαιτέρως τον Πωλ Κρούγκμαν και λόγω, εάν θέλετε, της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας. Δεν σημαίνει όμως ότι συμφωνούμε και σε όλα τα πράγματα. Συμφωνούμε σε ό,τι αφορά τις ακρότητες του νεοφιλελευθερισμού, την ανάγκη να μπουν κανόνες στις Αγορές και στους Οίκους Αξιολόγησης. Αλλά ειλικρινά διαφωνώ σε αυτόν τον τομέα διότι πρώτον, η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης θα είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα.

    Από τη στιγμή που μπαίνεις στην Ευρωζώνη, θα τον ακολουθήσεις αυτό τον δρόμο. Και θα επιχειρήσεις να γίνει καλύτερος, να γίνει πιο δίκαιη η Ευρωζώνη. Να αποκτήσουμε κοινή οικονομική πολιτική, κοινές θεσμικές βάσεις. Εάν βγεις από την Ευρωζώνη υπό αυτές τις συνθήκες, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι. Θα σας πω και τούτο, και μην το εκλάβετε ως αλαζονεία: Επειδή ενδιαφέρομαι πάρα πολύ, και ενδιαφέρεται ο Ελληνικός Λαός με τόσες θυσίες για την Ευρώπη και το μέλλον της, θέλω να σας πω ότι όσοι σκεφτήκανε πως μπορεί η Ευρωζώνη να μείνει αλώβητη μετά από μία έξοδο της Ελλάδας -ή έστω κι ενός μέλους της- κάνουν μεγάλο λάθος. Η έξοδος της Ελλάδας θα είχε τεράστια προβλήματα για την Ελλάδα αλλά θα είχε προβλήματα και για την Ευρωζώνη. Θα ήταν σαν να άρχιζε να «ξηλώνεται το πουλόβερ».

    Όταν δημιουργήθηκε η Ευρωζώνη, δημιουργήθηκε για να έχει ενότητα και να μεγεθύνεται, όχι να μειώνεται. Δείτε σε ό,τι αφορά το ευρύτερο «κάδρο» της Ευρώπης, τι πρόβλημα παρουσιάζει η Ευρώπη σήμερα λόγω του Brexit. Εγώ πιστεύω ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει ένα κομμάτι από την γοητεία του, αλλά δυστυχώς χάνει και η Ευρώπη ένα κομμάτι από τη δική της γοητεία. Άρα λοιπόν η Ευρώπη είναι φτιαγμένη για να «αυξάνεται και να πληθύνεται». Όχι για να αρχίσει να συρρικνώνεται. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα, και για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, οποιαδήποτε έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες».

    Για τη οικονομική κρίση υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα ορισμένες μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα. Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη «βίαια», ίσως να μην ταιριάζει. Πάντως επιχειρήθηκαν πολύ γρήγορα. Ξέρετε, ένας Λαός, μια κοινωνία, χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες υπήρχαν στο 1ο και όχι στο 2ο μνημόνιο και δεν ήταν πάντα προς την σωστή κατεύθυνση.

    Θυμηθείτε ότι στην τελευταία έκθεση που αφορούσε την δράση του ΔΝΤ, υπήρξε ομολογία ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις ήταν στη λάθος κατεύθυνση, και ιδίως εκείνες που είχαν δραματική υφεσιακή επιρροή πάνω στην Ελληνική οικονομία. Άρα λοιπόν, χωρίς να υποτιμώ τα λάθη και τις καθυστερήσεις για τα οποία ευθυνόμαστε κι εμείς, θέλω να τονίσω στους Εταίρους μας ότι αυτή η τόσο ταχεία επιχείρηση μεταρρυθμίσεων δεν είναι πάντα ό,τι το καλύτερο. Θα τις κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, και δεσμεύομαι και προσωπικά για αυτό, αλλά χρειαζόμαστε λίγο καιρό για να μπορέσει και η Ελληνική κοινωνία να ανασάνει. Ειλικρινά, βρισκόμαστε στο όριο της ρήξης του κοινωνικού ιστού. Με τόσες θυσίες παραμένουμε πιστοί στο ευρωπαϊκό μας όραμα, και προορισμός μας είναι πάντα η Ευρώπη.

    Ας το καταλάβουν αυτό οι Εταίροι μας. Ας περιμένουν πολύ λίγο. Άλλωστε να σας πω επισημάνω κάτι; Κι εμείς έχουμε αναμείνει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μην ξεχνάτε ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι μια δέσμευση του 2012. Δυστυχώς δεν την έχουν ξεκινήσει κι εκείνοι. Όταν λοιπόν μας κοιτάνε στα μάτια, τους κοιτάμε κι εμείς στα μάτια και λέμε: Ξέρουμε τα λάθη μας, ξέρετε τα δικά σας, ας αποφασίσουμε ότι ο δρόμος είναι κοινός. Ας έχουν εμπιστοσύνη στον Ελληνικό Λαό, στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις με προ-ευρωπαϊκή πορεία. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Και να θυμούνται: Έχουμε πολύ περισσότερη αγωνία για την Ευρώπη εμείς οι Έλληνες, από ό,τι πολλοί άλλοι Ευρωπαϊκοί λαοί οι οποίοι δεν πέρασαν αυτές τις δοκιμασίες που περνάμε εμείς».

    Ο κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως «ο ρόλος μου κατά το Σύνταγμα δεν είναι να βλέπω εάν υπάρχει δημοτικότητα ή όχι, εάν υπάρχουν ορισμένα ζητήματα φθοράς της κυβέρνησης που πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι κοινά στις κυβερνήσεις καθ'όλο το διάστημα της μνημονιακής -ας το πω έτσι- περιόδου της Ελλάδας.

    Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να αποτιμά και να παρατηρεί τη φθορά. Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Συντάγματος, είναι να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο δυνατό. Είναι αυτό που σας είπα: Αυτή η κρίση δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε ακραίες δυνάμεις να αποκτούν δύναμη. Εγώ δεν μπορούσα να φανταστώσας διαβεβαιώ, και ως καθηγητής, όχι μόνο ως πολιτικός- ότι η Ελλάδα, αυτή η χώρα που ξέρει τι θα πει Δημοκρατία, έχει ζήσει δικτατορίες, θα μπορούσε να βιώσει φαινόμενα σαν τη Χρυσή Αυγή. Δεν μπορούσα να το διανοηθώ. Ε, λοιπόν, αντί να κοιτάζω ποια φθορά υπάρχει ή όχι, αυτό που πρέπει να προσπαθώ είναι πώς μπορούμε, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις από κοινού να στηρίξουμε την Ελληνική κοινωνία και την Ευρωπαϊκή μας πορεία.

    Το πολιτικό κόστος έρχεται σε πολύ δεύτερη μοίρα στην περίπτωση αυτή. Μόνο μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος μπορούμε να αποκρούσουμε αυτές τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις που έχουμε και στον Τόπο μας. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται στην Ελλάδα, το βλέπουμε και σε άλλες Χώρες της ΕΕ. Δείτε τι συμβαίνει στην Γερμανία. Μειώνεται η δημοτικότητα της κας Μέρκελ παραδείγματος χάριν. Αυτό είναι μια αλήθεια. Και σας διαβεβαιώ ότι είμαι υπερήφανος για την κα Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική που ακολουθεί. Μένει σταθερή σε μια πορεία Ευρώπης, Ανθρωπισμού, χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Γιατί η ουσία αυτή είναι. Το λέω και θα το επαναλαμβάνω: Ο πραγματικός ηγέτης, που είναι άξιος του Λαού του και της Δημοκρατίας, διαλέγεται με την Ιστορία όχι με τη συγκυρία. Αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει να ενστερνισθούμε.»

    Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Πρ.Παυλόπουλου στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ:https://youtu.be/6frclFRk_ts

    [03] Αλ Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη για όλους

    «Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    «Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της», τόνισε ο κ. Τσίπρας κατά την είσοδότου στο κάστρο της Μπρατισλάβας όπου διεξάγεται η σύνοδος.

    «Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με ένα τρόπο ανθρώπινο συμπλήρωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναιη πρώτη συζήτηση μετά τη βρετανική ψήφο στην οποία ελπίζει να βρεθείμία κοινή καιθετική βάση..

    Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού κατά την προσέλευσήτου στην άτυπη σύνοδο των 27 της ΕΕ.

    «Είναι η πρώτη συζήτηση μετά τη βρετανική ψήφο. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε μία κοινή βάση, μία θετική βάση.Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με ένα τρόπο ανθρώπινο.

    Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ.»

    [04] ΙΟΒΕ: Σημαντική ώθηση στην οικονομία από την αξιοποίηση του Ελληνικού

    Μελέτη με αντικείμενο την αποτίμηση των επιδράσεων που θα έχει η αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού στην ελληνική οικονομία, με βάση τους όρους που προβλέπει η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην Hellinikon Global I S.A. δημοσιοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), μία ημέρα μετά την κατάθεση της σχετικής σύμβασης προς κύρωση στην Βουλή.

    Σύμφωνα με την μελέτη αυτή "βασική προϋπόθεση για να τεθεί η ελληνική οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης είναι η πραγματοποίηση σημαντικού όγκου επενδύσεων το συντομότερο δυνατό. Ρυθμοί ανόδου του ΑΕΠ που υπερβαίνουν αισθητά το 2,5%, τουλάχιστον για τα έτη 2017 και εφεξής, απαιτούν ένα λόγο επενδύσεων προς ΑΕΠ που προσεγγίζει το 18% από 11% που ήταν περίπου το 2015. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου επενδυτικού προγράμματος προϋποθέτει και τις ανάλογες αποταμιεύσεις που θα στηρίξουν την επενδυτική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι αναγκαστικά η Ελλάδα έχει ανάγκη πόρων από το εξωτερικό για την επιτυχία των οικονομικών της στόχων".

    Κρίσιμη συμβολή στο πλαίσιο αυτό θα έχει η υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

    Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το πρόγραμμα έχει σαφείς αναπτυξιακούς στόχους, ενώ αναμένεται να έχει σημαντική θετική συμβολή και στη δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, η συμβολή του στην προσέλκυση αμέσων ξένων επενδύσεων μπορεί να είναι καθοριστική για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το πρόγραμμα αξιοποίησης του Ελληνικού είναι ένα πολυδιάστατο έργο, στο οποίο, με βάση τον προτεινόμενο σχεδιασμό, φιλοξενούνται ποικίλες χρήσεις (κατοικία, τουρισμός - αναψυχή, εμπόριο, γραφεία, περίθαλψη, εκπαίδευση, αθλητισμός, πολιτισμός, πρότυπες αστικές υποδομές, πρόνοια και εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας).

    Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας για την αγορά των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. από την Hellinikon Global I S.A., προβλέπεται η καταβολή 915 εκ. ευρώ, τμηματικά βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που καλύπτει την περίοδο 2016-2026. Επιπλέον, η εκτέλεση του σχεδίου ανάπλασης προϋποθέτει τη διάθεση 7,2 δισεκ. ευρώ για επενδύσεις μέσα σε μια 25ετή περίοδο αναφοράς.

    Η μελέτη εξετάζει τις οικονομικές επιδράσεις από την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παράκτιου μετώπου του Αγ. Κοσμά σε όλη τη διάρκεια του επενδυτικού προγράμματος, με βάση τους όρους που προβλέπει η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην Hellinikon Global I S.A.

    Η ανάλυση πραγματοποιείται σε δυο επίπεδα: επιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανάπλασης (μικροοικονομικές επιδράσεις) και επιδράσεις στο σύνολο της οικονομίας (μακροοικονομικές επιδράσεις).

    Στην ευρύτερη περιοχή της ανάπλασης, η κατασκευή και η λειτουργία των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων τονώνουν τη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες και δημιουργούν δημοσιονομικά έσοδα και θέσεις απασχόλησης. Επιπλέον, τα εισοδήματα, αλλά και η τεχνογνωσία που δημιουργούνται από το έργο, επιδρούν στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς πρόκειται για έργο με ιδιαίτερα υψηλό προϋπολογισμό. Παράλληλα, το τίμημα που λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο για τις μετοχές της Ελληνικό ΑΕ έχει αξιοσημείωτο δημοσιονομικό αντίκτυπο.

    [05] Κατάλογο με 1.207.047 «ύποπτα» για φοροδιαφυγή ΑΦΜ διερευνά το ΣΔΟΕ

    Μία λίστα με 1.207.047 ονόματα φορολογουμένων, που περιλαμβάνονταν σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής, από τη λίστα Λαγκάρντ έως αυτή με τους διοικητές και τους υποδιοικητές του ΕΣΥ που ελέγχονται, έχει συντάξει η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ. Η λίστα αυτή αποτελεί πλέον τον οδηγό για τη διενέργεια των ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης της του ΣΔΟΕ επιταχύνθηκαν κατά το 2015 έως και σήμερα.

    Ο συγκεκριμένος κατάλογος με τα 1.207.047 ΑΦΜ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

    - το αρχείο καταθετών από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ? για χρονικό διάστημα από 2000 έως 2012.

    - τη λίστα από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο

    - τη λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη

    - τη λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο Ε.Σ.Υ. κ.α.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον απολογισμό δράσης του ΣΔΟΕ, το έτος 2013 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 3 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και σε 1 πρόσωπο συσχετιζόμενο, το 2014 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 49 πρόσωπα της λίστας και σε 4 συσχετιζόμενα και το 2015 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 116 πρόσωπα της λίστας και 3 πρόσωπα συσχετιζόμενα. Έτσι, κατά τα έτη 2014-2015 οι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν ήταν 2,2 φορές περισσότεροι συγκριτικά με το 2014. Ως αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών, το έτος 2014 βεβαιώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 26.620.923,80 ευρώ ενώ το έτος 2015 178.313.978,08 ευρώ.

    Συνολικά, το 2015 το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 24.273 ελέγχους και εντόπισε 10.469 παραβάτες ( ποσοστό παραβατικότητας 43%). Το ίδιο έτος άνοιξαν για έλεγχο 27.041 νέες υποθέσεις οι οποίες προστέθηκαν στο σύνολο των 170.135 υποθέσεων που ερευνά η υπηρεσία.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλήθος των καταγγελιών που δέχθηκε το ΣΔΟΕ για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία, υποβλήθηκαν 12.716 καταγγελίες από τις οποίες οι 3.681 μέσω ταχυδρομείου, οι 2.827 μέσω e-mail, οι 5.810 τηλεφωνικά ενώ 398 υποβλήθηκαν με φυσική παρουσία

    [06] Σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης οι μετοχές της Attica Bank

    Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναστέλλεται από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου 2016 η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας ATTICA BANK ATE.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του τύπου σχετικά με εξελίξεις που αφορούν στην εταιρεία και κυρίως σχετικά με χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος για προσωρινό πάγωμα της χορήγησης νέων δανείων, αποφάσισε, για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού, να ζητήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως προβεί σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ATTICA BANK ATE μέχρις ότου η ως άνω εταιρεία ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις τρέχουσες εξελίξεις.

    Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank

    Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Θοδωρή Πανταλάκη.

    Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις εξελίξεις στη διοίκηση της τράπεζας.

    [07] ΟΟΣΑ: Το κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο του 2016

    Το κόστος εργασίας (ανά μονάδα προϊόντος) μειώθηκε στην Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά είναι αυξημένο κατά 3,8% σε ετήσια βάση (σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015), σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    H τριμηνιαία μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (unit labour cost, ULC) στην Ελλάδα προέκυψε από τη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων κατά 1% και τη μείωση της παραγωγικότητας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο) κατά 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Σε ετήσια βάση, οι αποδοχές των εργαζόμενων αυξήθηκαν 1,5%, ενώ η παραγωγικότητα μειώθηκε 2,2%, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους εργασίας κατά 3,8%.

    Στο σύνολο της Ευρωζώνης, το ULC αυξήθηκε 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι του πρώτου τριμήνου, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν 0,2%, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας μειώθηκε 0,1%. Στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ το κόστος εργασίας αυξήθηκε 0,5% έναντι 0,1% στο πρώτο τρίμηνο, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων αυξήθηκαν 0,6% έναντι μείωσης 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο και η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά 0,1%, μετά τη μείωση που σημείωσε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

    Ισχυρή ήταν η αύξηση του κόστους εργασίας στις ΗΠΑ (0,9% στο δεύτερο τρίμηνο), λόγω της αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων κατά 1,1% και της παραγωγικότητας κατά 0,2%.

    [08] Το πρώτο «facebook» για άτομα με αναπηρία είναι ελληνικό

    «Παράθυρο» στον κόσμο του Διαδικτύου για τα άτομα με αναπηρία ανοίγει ο προγραμματιστής, Πέτρος Καλούπης που έχει δημιουργήσει το πρώτο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δίνει βήμα σε τυφλούς, κωφούς και άτομα με κινητικά προβλήματα. Πρόκειται για το πρώτο «facebook» για ΑμεΑ, το disabled book.

    Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδρυτής του, Πέτρος Καλούπης «λειτουργεί πάρα πολύ εύκολα όπως το Facebook, μπαίνεις στη σελίδα, αποκτάς λογαριασμό, κάνεις ένα προφίλ και έπειτα μπορείς και ανεβάζεις φωτογραφίες, βίντεο που σε ενδιαφέρουν, μπορείς να μιλήσεις με μηνύματα με άλλους, να κάνεις like, να ποστάρεις τις απόψεις, τα ενδιαφέροντά, τους προβληματισμούς σου».

    Ο κ. Καλούπης διευκρινίζει ότι «η πλατφόρμα αναγνωρίζει εάν ο χρήστης έχει κάποιου είδους αναπηρία και του δίνει τη δυνατότητα να "διαβάσει" εάν είναι τυφλός, ή να κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις θέλει εάν έχει κινητικά προβλήματα. Μπορεί να κουνήσει το "ποντίκι" δίνοντας εντολή, είτε με κίνηση του ποδιού, είτε να ενεργοποιήσει την κάμερά του υπολογιστή κουνώντας το κεφάλι του».

    Η ιδέα για τη δημιουργία της πλατφόρμας ήρθε όταν «πριν περίπου από έξι μήνες έλαβα ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο από έναν φίλο με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης, ο οποίος μου έλεγε μακάρι να υπήρχε ένα facebook για άτομα που έχουν προβλήματα, όπως εμείς. Έτσι, επειδή κι εγώ αντιμετωπίζω κινητικά προβλήματα, δημιούργησα αυτή την πλατφόρμα από το σπίτι μου, για να καλύψω μια ανάγκη για επικοινωνία και εξωστρέφεια των ανθρώπων με αναπηρία, που είμαστε θα έλεγα αποκλεισμένοι και παραγκωνισμένοι».

    Το disabled book μέχρι στιγμής μετρά πάνω από 100.000 χρήστες κι εκτός από τα ελληνικά είναι μεταφρασμένο και σε άλλες γλώσσες, όπως αγγλικά, γαλλικά και «τώρα βρίσκομαι σε διαδικασία να ενσωματώσω τα ιταλικά και τα ισπανικά» δηλώνει ο κ. Καλούπης. «Η πλατφόρμα δεν στοχεύει μόνο στους ανθρώπους με αναπηρίες, αλλά και στον κόσμο χωρίς αναπηρίες, για να τους δώσει την εμπειρία να έρθουν σε επικοινωνία με όλα τα ΑμεΑ και να αλληλεπιδράσουν θετικά μεταξύ τους, βλέποντας με αυτόν τον τρόπο, όλες τις νέες τεχνολογίες που αφορούν στην αναπηρία και την υγεία. Εύχομαι να το αγκαλιάσει όλος ο κόσμος και μακάρι τα μέλη μας να φτάσουν μέχρι και 3 εκατομμύρια».

    [09] Γ. Πάλλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οφείλουμε να έχουμε ορθάνοιχτες τις πόρτες των σχολείων μας για όλα τα παιδιά

    «Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να μορφώσουμε» τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών, δηλώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, σχολιάζοντας το θέμα που προκλήθηκε με αφορμή τηναρνητική στάση μερίδας πολιτών στο Ωραιόκαστρο, στο πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών. Αναφερόμενος στην κατάσταση στα hot spots, τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για την παροχή ασύλου για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη, στο Πρακτορείο:

    Ερ: Κύριε Πάλλη, εκλέγεστε στο νομό Λέσβου, που έχει δεχτεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Θα θέλαμε να σχολιάσετε το φαινόμενο της άρνησης μερίδας πολιτών του Ωραιοκάστρου να δεχτούν παιδιά προσφύγων και μεταναστών σε σχολεία της περιοχής.

    Απ: Σε ότι αφορά το νομικό ζήτημα και το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου καθώς και για τον αυτεπάγγελτο ρόλο της δικαιοσύνης, μπορούμε με χαρά να διαπιστώσουμε ότι το ελληνικό κράτος πράττει τα δέοντα. Συνεπώς δεν θα αναλύσω την νομική διάσταση του θέματος.

    Θ' αναφερθώ όμως στο ηθικό κομμάτι και στην ανηθικότητα όλων αυτών που σε βάρος ανήλικων παιδιών - θυμάτων πολέμου-, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα δικά τους (εντός και εκτός εισαγωγικών) παιδιά, αποδεικνύουν την ανεπάρκεια τους και ως γονείς αλλά και ως πολιτικοί εκπρόσωποι. Τα παιδιά αυτά οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να τα μορφώσουμε με σκοπό να γίνουν ισότιμοι και ισάξιοι πολίτες σε όποια χώρα επιλέξουν και καταφέρουν να ζήσουν και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε όλους και κυρίως σε αυτούς που παρασύρθηκαν, αλλά σε αυτούς που δημιούργησαν και πρωταγωνίστησαν σε αυτό το ατυχές περιστατικό που μας προσβάλει όλους μας σαν Έλληνες.

    Και στη Λέσβο και στο Ωραιόκαστρο όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οφείλουμε να έχουμε ορθάνοιχτες τις πόρτες των σχολείων μας για όλα τα παιδιά και να ακολουθήσουμε τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση.

    Ερ: Παρότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Χίο, παρατηρείται συσσώρευση προσφύγων και μεταναστών, με συνέπεια στους χώρους φιλοξενίας να προκαλούνται εντάσεις και επεισόδια. Ποια είναι η λύση που πρέπει να δοθεί και πως απαντάτε στις ανησυχίες που εκφράζουν οι κάτοικοι των νησιών;

    Απ: Οι ροές πραγματικά είναι μειωμένες τελευταία. Δυστυχώς μήνες μετά την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας παρατηρούνται σοβαρότατες καθυστερήσεις από όλες τις πλευρές ως προς την υλοποίηση της, με συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά μας. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο οι διαχρονικές αγκυλώσεις της ΕΕ στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, όσο και οι αξιοσημείωτες καθυστερήσεις στα συμφωνηθέντα και από τους ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

    Είναι φυσικό, η πολύμηνη παρουσία και η έλλειψη ελπίδας αυτών των ανθρώπων σε συνδυασμό με την παρουσία υπερδιπλάσιου αριθμού προσφύγων στα κέντρα υποδοχής, σε σχέση με το δυναμικό τους, να τροφοδοτούν εντάσεις και επεισόδια. Είναι λογικό οι κάτοικοι των νησιών να εκφράζουν την ανησυχία και την αγωνία τους. Αυτό όμως επ' ουδενί δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι θα πρέπει να ανέχονται ή ακόμη χειρότερα να υιοθετούν ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις και πρακτικές.

    Για να βοηθηθεί το πρόβλημα είναι επιτακτική η ανάγκη ταχύτερης απόδοσης απαντήσεων στους αιτούντες άσυλο αλλά και η άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής, ώστε αυτά να λειτουργούν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Τέλος θα πρέπει η πολιτεία να επιταχύνει την μεταφορά όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών σε κατάλληλες δομές.

    [10] Γ. Μουζάλας: Εμβολιασμένο το 90% των παιδιών από τη Συρία

    Σχεδόν το 90% των παιδιών που προέρχονται από τη Συρία είναι εμβολιασμένα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

    Ταυτόχρονα, υιοθέτησε την πρόταση του Ε? Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να χορηγείται μετά από εξετάσεις βιβλιάριο υγείας σε κάθε προσφυγόπουλο, σημειώνοντας ότι «είναι σωστή και πρέπει να υλοποιηθεί».

    Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Χίος, ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ψευδή τα όσα υποστηρίζονται ότι θα δημιουργηθούν τρία νέα hot spots στο νησί, τονίζοντας ότι αυτό που γίνεται είναι ο εκσυγχρονισμός των δομών και των εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν.

    Ο κ. Μουζάλας, αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχουν προβλήματα από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο στη Χίο αλλά και σε Μυτιλήνη και Σάμο. Απέρριψε όμως αιτιάσεις περί αδράνειας και ευθύνες της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το προσφυγικό πρόβλημα διογκώθηκε γιατί άλλαξε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

    Κάλεσε δε τη ΝΔ, να ξεκαθαρίσει αν υπερασπίζεται ή όχι τη συμφωνία και να βάλει πλάτη, όπως είπε, στον αγώνα για να εξισορροπήσει η κατάσταση και να μην συντάσσεται με φωνές που θέλουν να πετάξουν τα παιδιά έξω από τα σχολεία.

    Νωρίτερα, ο κ. Μηταράκης μίλησε για έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Χίο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «το μόνο που πετυχαίνει είναι τον εγκλωβισμό των προσφύγων στο νησί αλλά και να ρίχνει νερό στο μύλο των ρατσιστών».

    «Δεν επιλέξαμε εμείς τα νησιά αυτά. Τα βρήκαμε. Η κυβέρνηση θα παλέψει για να ισχύσουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θα λύσουν πρακτικά ζητήματα και θα ανακουφίσουν το λαό της Χίου. Πρέπει να συνταχθείτε με τη λύση και όχι με την δημιουργία καινούργιων προβλημάτων», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι τα νούμερα για τη χορήγηση ασύλου τρομάζουν, καθώς όπως είπε, ενώ οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν εικοσαπλασιαστεί η εξέταση αιτήσεων απλά έχει τριπλασιαστεί.

    «Δεν έχετε δίκαιο και δεν ισχύουν αυτά που είπατε» αντέτεινε ο κ. Μουζάλας, και προσέθεσε ότι, αντί η ΝΔ να φωνάζει και να καταγγέλλει την κυβέρνηση, είναι καλύτερα να πιέσει το Λαϊκό Κόμμα ώστε να έρθουν οι 400 εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταγραφής Αιτήσεων Ασύλου για να στελεχώσουν τις υποδομές.

    [11] Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και των συνταξιούχων στο Ζάππειο

    Αποχώρησαναπό το Ζάππειο μέλη του ΠΑΜΕ και συνταξιούχοι, που είχαν αποκλείσει, από το πρωί, την είσοδο του κτιρίου, με στόχο τη μη πραγματοποίηση του συνεδρίου για εργασιακά θέματα, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων.

    [12] Ζ. Κ. Γιούνκερ: Η σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας

    "Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο στη Μπρατισλάβα.

    [13] Σουλτς: Oι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία στο προσφυγικό

    Η Γερμανία επωμίζεται στο προσφυγικό "τεράστια βάρη" λόγω της άρνησης ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτούν πρόσφυγες. Ιδίως οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία, η οποία είναι διατεθειμένη να σηκώσει το μεγάλο βάρος, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στη Frankfurter ALlgemiene Zeitung (FAZ).

    Ο Μάρτιν Σουλτς απέκρουσε δε την κατηγορία ότι η Γερμανία ασκεί "ηθικό ιμπεριαλισμό": «Η γερμανική κυβέρνηση δεν κραδαίνει κανένα ηθικό ρόπαλο, αλλά αναγνώρισε απλώς ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής ?Ενωσης και πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος», διότι δεν γίνεται διαφορετικά και «για αντάλλαγμα εγκαταλείπεται». Υπερασπίστηκε μάλιστα ρητά τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντας: O,τι είπε η Μέρκελ πριν ένα χρόνο "ήταν σωστό".

    Ο σοσιαλδημοκράτη πολιτικός απείλησε εμμέσως ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει τακτική, διότι φέρει "τεράστιο βάρος", υποστηρίζοντας οικονομικά χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες. Η Γερμανία έχει το δικαίωμα μπροστά σ΄αυτήν την κατάσταση να πει: «Τότε θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για την ευρωπαϊκή πολιτική και την κατανομή των βαρών». Τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία λαμβάνει η Πολωνία καθαρά κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ «συγχρηματοδοτούνται από σκληρά εργαζόμενους πολίτες στη Γερμανία» είπε με νόημα.

    Ο κ. Σουλτς συνέκρινε μάλιστα την πολιτική απέναντι στη Ρωσία με την προσφυγική κρίση. Χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες αισθάνονται να απειλούνται από τη Ρωσία, έλαβαν στρατιωτική βοήθεια και απολαμβάνουν «αλληλεγγύη στην πράξη», υπό τη μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. ?Οταν όμως «έλθουν πρόσφυγες οι ίδιες αυτές χώρες, οι οποίες χτες ακόμα ζητούσαν αλληλεγγύη, λένε πως δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν».

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τους 27 να λύσουν στη Μπρατισλάβα το προσφυγικό πρόβλημα με ευρωπαϊκό τρόπο. Τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Μάρτιν Σουλτς τη χαρακτήρισε επικίνδυνη.

    [14] Ιστορικά θραύσματα της υπερχιλιετούς «ζωής» του Αγίου Όρους στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Αθωνικά τετράδια»

    Ένας αγιορείτης μοναχός -βιβλιοδέτης 88 ετών-ο τελευταίος, εν ζωή, των τεχνιτών που διακοσμεί εδώ και περίπου εξήντα χρόνια τα εξώφυλλα και τις σελίδες βιβλίων και τα δένει μ' εκείνα τα παλαιά «αγινορείτικα χρυσοστόλιδα» (Μπάμπης Λέγγας: «Τα διακοσμητικά εργαλεία του μοναχού βιβλιοδέτη π.Αρσενίου Καρουλιώτη»),

    - ένας «κνιάζ» (Knyaz, kniaz, knjaz ή knez /σλαβικός τίτλος ευγενείας που συναντάται στις περισσότερες σλαβικές γλώσσες, καθώς και στη ρουμανική (cneaz) και δηλώνει συγγένεια με βασιλικό οίκο) της εκχριστιανισμένης απ τον 13ο αιώνα αλλά ...παγανιστικής ακόμα Λιθουανίας του 16ου αιώνα, ο Φέντορ Αντρέγιεβιτς Σανγκούσκο (Σανγκουσκόβιτς), κυβερνήτης της Βολυνίας (περιοχή που βρίσκεται σήμερα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας), φέρεται ως ..."χορηγός"(με βάση απόσπασμα της διαθήκης της ... 9ης Νοεμβρίου 1547) της αγιογράφησης του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου της αγιορείτικης μονής του Αγίου Παύλου (η οποία είχε Σέρβους κτήτορες). Κι όλα αυτά για χάρη της ...εκ Σερβίας καταγόμενης ευγενούς και χριστιανής συζύγου του. Και ...καθώς η μονή είχε αρχικά κτήτορες Σέρβους ευγενείς και η εξαιρετική τοιχογράφησή του αρχίζει -σύμφωνα με διασωθέντα κείμενα- πέντε μόλις χρόνια μετά την κοινοποίηση της διαθήκης (Boguslaw Andrzej Baczynski και Malgorzata Baczynska: «Η εκ διαθήκης δωρεά του κνιάζ Φεντόρ Σανγκούσκο για την ιερά μονή του Αγίου Παύλου Ξηροποτάμου στο Άγιον Όρος -9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1547»).

    - Η συσχέτιση δύο τμημάτων μιας ενιαίας επιγραφής του πρώιμου 3ου αιώνα μΧ, που εντοπίστηκαν σε διαφορετικές εποχές και σε διαφορετικά σημεία της Χαλκιδικής, εκ των οποίων το ένα φυλάσσεται στην Μονή Αγίου Παντελεήμονος ήδη από τον 19ο αιώνα, αποτελεί το αντικείμενο έρευνας του καθηγητή Γιώργου Βελένη, (Γιώργος Βελένης «Ένα ταφικό επίγραμμα από τη Χαλκιδική»), ο οποίος εξετάζει την αλληλουχία και το είδος του επιγραφικού κειμένου, σχολιάζει το περιεχόμενό του και το χρονολογεί με βάση παλαιογραφικά στοιχεία, υφαίνοντας ένα άρθρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με σασπένς αστυνομικής ιστορίας.

    [15] «Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του» από την ΚΟΑ, στον Κήπο του Μεγάρου

    Στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανήκει ο επίλογος των φετινών συναυλιών κλασικής μουσικής, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956), η ΚΟΑ ετοίμασε για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου το αφιέρωμα «Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του» που επικεντρώνεται στον Κουρτ Βάιλ (1900-1950) και στον Χανς 'Αισλερ (1898-1962), τους δύο μεγάλους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά ο σπουδαίος Γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης. Θα ακουστούν ορχηστρικά έργα αλλά και τραγούδια που θα ερμηνεύσουν η υψίφωνος Μάιρα Μηλολιδάκη και ο βαρύτονος Θοδωρής Βουτσικάκης. Μαζί τους, ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης. Την ΚΟΑ διευθύνει ο Στάθης Σούλης.

    Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει τη σουίτα από την όπερα «Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ», τη σουίτα από την «Όπερα της πεντάρας» καθώς και τραγούδια από το ίδιο έργο, αποσπάσματα από τα έργα «Ηappy End» και «Βερολινέζικο Ρέκβιεμ» και συνθέσεις για φωνή και πιάνο του Κουρτ Βάιλ.

    Η ΚΟΑ θα ερμηνεύσει επίσης τη «Μικρή Συμφωνία» του Χανς 'Αισλερ και αποσπάσματα από τις χολιγουντιανές ελεγείες του ίδιου συνθέτη. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Κουρτ Βάιλ που έχουν πει κατά καιρούς σημαντικές καλλιτέχνιδες όπως η Λόττε Λένυα, η Τερέζα Στράτας ή η Ούτε Λέμπερ: το «September Song» (στίχοι Μάξουελ 'Αντερσον), το «Youkali» (στίχοι Ροζέ Φερναί) και το «Surabaya Johnny» (στίχοι Μπέρτολτ Μπρεχτ).

    Μέρος των εσόδων της συναυλίας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 και της δράσης «Διωγμοί: παλιές και νέες ιστορίες»που συντονίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ.

    [16] Ένα διαφορετικό ΑΤΜ

    Στο περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Τεχνολογίας και Έρευνας, στην 81η ΔΕΘ"φιλοξενείται" και το Σύστημα Αυτοματοποιημένης και Πιστοποιημένης Κατάθεσης και Έκδοσης Εγγράφων. Πρόκειται για ένα καινοτόμο μηχάνημα, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Unixfor SA και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιες υπηρεσίες ίσως σαν έναηλεκτρονικό ΚΕΠ, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η ώρα διεκπεραίωσης ενός αιτήματος, όπως εξήγησε η Κατερίνα Κοκολιού, ηλεκτρολόγος μηχανικός στην εταιρεία.

    Αν και το μηχάνημα -το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε το 2013- δεν έχει μπει στην ελληνική αγορά, παρόμοιό του και πιο καινούργιο μοντέλο έχει πωληθεί στο εξωτερικό.

    Ο χρήστης έχει δύο επιλογές είτε την κατάθεση δικαιολογητικών, είτε την έκδοση πιστοποιητικών. Στο πρώτο στάδιο, ο πολίτης ταυτοποιείται με την εισαγωγή κάρτας είτε με την πληκτρολόγηση στοιχείων (κωδικού), τόνισε η κ. Κοκολιού.

    Τα στοιχεία του χρήστη συνδέονται ηλεκτρονικά με βάση δεδομένων, που κάνει και την πιστοποίησή του. Όταν ο χρήστης θέλει να κάνει κατάθεση, εισάγει το έγγραφο στην είσοδο του μηχανήματος για σάρωση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το σύστημα δημιουργεί εξώφυλλο και συρράπτει τις σελίδες ως τεύχος. Ακολούθως, οδηγούνται αυτόματα στο ασφαλές κιβώτιο φύλαξης. Ο πολίτης λαμβάνει μία απόδειξη πιστοποίησης συναλλαγής, ενώ ηλεκτρονικά αντίγραφα αποστέλλονται σε συγκεκριμένους παραλήπτες.

    Όταν ο πολίτης θέλει να κάνει έκδοση πιστοποιητικών, αφού ταυτοποιηθεί, στην οθόνη του μηχανήματος εμφανίζονται όλα τα διαθέσιμ προς εκτύπωση πιστοποιητικά. Το σύστημα εκτυπώνει το πιστοποιητικό που ζήτησε ο πολίτης. Πριν την παράδοση, το σύστημα συρράπτει όλα τα πιστοποιητικά μαζί και, τέλος, ο πολίτης παραλαμβάνει τα πιστοποιητικά και η συναλλαγή καταγράφεται για λόγους ασφάλειας.

    [17] Φ. Γεννηματά: Ευθύνη των σοσιαλιστών η κοινωνική Ευρώπη

    Την ανάγκη, να τεθεί ως προτεραιότητα ο επαναπροσδιορισμός της Κοινωνικής Ευρώπης, με σαφή οριοθέτηση τόσο προς τη συντηρητική Δεξιά όσο και στη λαϊκίστικη Αριστερά, τόνισε η Φώφη Γεννηματά, από τη Μπρατισλάβα, όπου διεξάγεται το συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπως συνηθίζεται πριν από κάθε σύνοδο κορυφής.

    «Εμείς, οι σοσιαλιστές, πρέπει να πάρουμε επάνω μας την υπόθεση της Κοινωνικής Ευρώπης. Δεν μπορεί να αφήσουμε την υπόθεση στους συντηρητικούς που τα βασίζουν όλα στη λιτότητα και όταν μιλούν για Κοινωνική Ευρώπη εννοούν συσσίτια. Πρέπει να ανανεώσουμε τις ιδέες μας τολμηρά και αυτό, κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα το πετύχουμε, αγκαλιάζοντας τους λαϊκιστές της δογματικής Αριστεράς»ανέφερε χαρακτηριστικά στη παρέμβασή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Η κ.Γεννηματά αναφερόμενη στην κατάσταση στην ΕΕ, μετά τοBrexit, επισήμανε ότι είναι η ώρα των αποφάσεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να αλλάξει με πρωταγωνιστές τους σοσιαλιστές.

    «Έχουμε διαφορές από τους συντηρητικούς που δεν βοηθάει να υποβαθμίζουμε, να τις κρύβουμε κάτω από το χαλί.Δίνουμε την εντύπωση ότι ταυτιζόμαστε με το Λαϊκό Κόμμα και τις συντηρητικές απόψεις τους. Ο κ. Γιούνκερ εξαφάνισε τη λιτότητα από την ομιλία του, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εξαφανίστηκε η λιτότητα και οι συνέπειές της από τη ζωή μας» σημείωσε και συνέχισε: «Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αδικούμε τον εαυτό μας. Εμείς δεν έχουμε τις πιο προοδευτικές προτάσεις; Γιατί να είναι το μήνυμά μας θολό και ασαφές;»

    Υποστήριξε ότι είναι ώρα οι σοσιαλιστές να θέσουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη, αναπροσαρμόζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας (για παράδειγμα να εξαιρεθούν οι δαπάνες εκπαίδευσης και κατάρτισης).

    Σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, είπε ότιπέρα από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, χρειάζεται άμεσα κοινή μεταναστευτική πολιτική στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και ίσης κατανομής των βαρών. Κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών. «Εγκαίρως είχαμε θέσει το ευαίσθητο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, στη Μάλτα τον Νοέμβριο του 2015. Είναι η ώρα για δράση, να προλάβουμε τις καταστάσεις πριν μας προλάβουν για άλλη μια φορά» υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

    [18] Συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με τον Γιάννη Μπουτάρη και τον μητροπολίτη Άνθιμο

    "Η Θεσσαλονίκη και οι Θεσσαλονικείς έχουν δείξει πολύ μεγάλη αντοχή στα χρόνια της κρίσης" δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

    "Θα αδικούσαμε τη Θεσσαλονίκη και τις προοπτικές της, αν περιορίζαμε τη συζήτηση στα πλαίσια της ετήσιας επίσκεψης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ.Μπουτάρη.

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, γιατί "έχει μεγάλη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση και ακούει με άλλο αυτί όλες τις απόψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση".

    Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετέβη στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης όπου συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Άνθιμο.

    [19] Μη κρατικά πανεπιστήμια μέσα στο πλαίσιο του άρθρου 16, πρότεινε ο Θ. Φορτσάκης

    Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων -ακόμη και εντός του αυστηρού πλαισίου του άρθρου 16 του Συντάγματος- και η συνολική ανασυγκρότηση του χώρου των δημόσιων πανεπιστημίων, μέσα από τη συνένωσή τους σε 10 πανεπιστημιακούς πόλους, καθώς και η επαναφορά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση, σε εκδήλωση με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία για μία σύγχρονη Δημοκρατία», που διοργάνωσε, χθες βράδυ, στη Θεσσαλονίκη το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής».

    Λ. Αυγενάκης: Αυτοδυναμία ΝΔ για να στηρίξει κάθε δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια

    «Φοβούνται την αριστεία, που για εμάς είναι το όπλο για την επόμενη μέρα, για την πολυπόθητη ανάπτυξη» καταλόγισε στην κυβέρνηση ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, ανοίγοντας την εκδήλωση, γνωστοποιώντας ότι προτάσεις της ΝΔ για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα περιλαμβάνει και η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δείπνο της ΔΕΘ, καθώς και ότι θα προηγηθούν συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της πόλης.

    «Από τη Δευτέρα σε ένα μεγάλο οδοιπορικό με 55 βουλευτές, κομματικά στελέχη, το Ινστιτούτο, σαρώσαμε τη Βόρεια Ελλάδα και τους 15 νομούς, επισκεφθήκαμε επιχειρήσεις, κοινωνικές δομές, στείλαμε μήνυμα ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές» είπε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε:«Πολύ σύντομα εκλογές θα γίνουν και η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι, πρέπει να είναι αυτοδύναμη κοινοβουλευτικά, για να μπορεί να στηρίξει την κάθε δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια».

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές και πρώην υπουργοί της ΝΔ, ο πρύτανης του ΑΠΘ, συνδικαλιστές του κόμματος από τον χώρο της Παιδείας. Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Ινστιτούτου πρώην ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, ενώ ομιλίες απηύθυναν οι βουλευτές της ΝΔ, Θ. Φορτσάκης και Μ. Χαρακόπουλος,ο πρ. πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο αν. καθ. του ΠΑΜΑΚ Σπύρος Λίτσας, ο επ. καθ. του ΔΠΘ, Γιάννης Κτιστάκις και ο καθ. Ιστορίας του ΑΠΘ Β. Γούναρης. Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης συνόψισε η διευθύντρια του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής» Κωνσταντίνα Μπότσιου.

    Θ. Φορτσάκης: Να δεχθούμε στο Σύνταγμά μας το Νομικό Πανεπιστημιακό Πρόσωπο

    Την προσωπική του εκτίμηση ότι το κυβερνών κόμμα δε θα αποδεχθεί την πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, να ανοίξει η συζήτηση για όλα τα άρθρα που θα προτείνει ο καθένας και τις τελικές αποφάσεις να λάβει η επόμενη Βουλή, διατύπωσε ο καθηγητής Νομικής Σχολής και πρ. πρύτανης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, βουλευτής Επικρατείας και συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Φορτσάκης. Κατέθεσε μάλιστα μία εναλλακτική πρόταση για να μπορούν να λειτουργήσουν μη κρατικά πανεπιστήμια και εντός του αυστηρού πλαισίου του άρθρου 16 του Συντάγματος.

    «Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει δεκτό ότι υπάρχει παραχώρηση δημόσιας υπηρεσίας στο πλαίσιο ενός ΝΠΔΔ και επομένως θα μπορούσε η Πολιτεία -όπως κάνει με το λιμάνι του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης ή με τα αεροδρόμια- να έχει παραχωρήσει αυτή τη δημόσια υπηρεσία σε κάποιον ιδιώτη, να τη λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο ενός ΝΠΔΔ» είπε ο κ. Φορτσάκης, προσθέτοντας:«Αν υπάρξει θέληση και αν υπάρχει η ελάχιστη προσαρμογή, θα μπορούσαμε να έχουμε επιλύσει το πρόβλημα και χωρίς συνταγματική αναθεώρηση».

    «Η δική μου ιδέα για το ζήτημα αυτό είναι ότι θα έπρεπε να ξεφύγουμε από ιδεοληπτική αντιπαράθεση δημόσιο - ιδιωτικό πανεπιστήμιο και να δεχθούμε στο Σύνταγμά μας μία νέα κατηγορία νομικού προσώπου, το Νομικό Πανεπιστημιακό Πρόσωπο, ειδική κατηγορία νομικού προσώπου και να προβλέπεται στο Σύνταγμα ο νόμος που θα ορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης, λειτουργίας και ελέγχου αυτής της κατηγορίας νομικού προσώπου και όποιος -δημόσιο ή ιδιώτης- πληροί τις προϋποθέσεις να μπορεί να ιδρύει πανεπιστήμιο» εξήγησε.

    Σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση των δημοσίων πανεπιστημίων, ο συντονιστής μορφωτικών υποθέσεων της ΝΔ κατέθεσε την πρόταση «τα κρατικά μας πανεπιστήμια να συνενωθούν, όχι χάνοντας την αυτονομία τους, αλλά μέσα στο πλαίσιο ενός πανεπιστημιακού πόλου, όπου θα έχουμε περίπου 10 πόλους, έναν ανά 1 εκατ. κατοίκων, έτσι ώστε να ενοποιηθούν οι προϋπολογισμοί και τα ερευνητικά τους προγράμματα».

    «Οι σπατάλες σήμερα είναι τεράστιες» είπε ο κ. Φορτσάκης, φέροντας ως παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου «τα κτίρια χρησιμοποιούνται στο 30% των δυνατοτήτων τους και τα φωτίζουμε και τα ζεσταίνουμε όλα».

    Ο κ. Φορτσάκης επισήμανε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να πάψει να ασχολείται με ζητήματα που δεν είναι της αρμοδιότητας του υπουργού Παιδείας και «να αφήσει τα πανεπιστήμια να κάνουν τη δουλειά τους, αναγνωρίζοντας πλήρη αυτονομία, όχι μόνο διοικητική αλλά και οικονομική». Διευκρίνισε:«Να δώσει στα Πανεπιστήμια την προίκα που τους ανήκει και να τους δώσει ακόμη και τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, με την αυστηρή προϋπόθεση ότι τα πανεπιστήμια από εκεί και πέρα θα τα βγάλουν πέρα μόνα τους».

    Αναφερόμενος τέλος στις ομάδες που «κάνουν τη φασαρία» στον χώρο των πανεπιστημίων, είπε ότι «είναι από πίσω οι μαφίες που πουλάνε ναρκωτικά και λαθραία αντικείμενα και εκεί, δυστυχώς, η Πολιτεία -η λέξη φαίνεται πολύ απαλή- ολιγωρεί». Κατέληξε:«Πρέπει να δούμε πού οφείλεται αυτή η ολιγωρία, ποιοι και γιατί ολιγωρούν και να δώσουμε την απάντηση που χρειάζεται».

    Μ. Χαρακόπουλος: Θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα της πρώτης αξιολόγησης

    Στο ζήτημα της αξιολόγησης «θέμα ταμπού που επί 30 έτη το κοσκινίζουμε», αναφέρθηκε ο βουλευτής Λάρισας και υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος. «Δεν υπάρχει κουλτούρα αξιολόγησης παρά μόνο μία λογική ισοπέδωσης προς τα κάτω, στο όνομα της ισότητας. Δεν το θεωρώ έντιμο, αν δε θέλουμε την αξιολόγηση, να οχυρωνόμαστε πίσω από το πώς και ποιος θα την κάνει. Ας δούμε τι κάνουν οι χώρες, που είναι πρώτες στα συστήματα παιδείας» είπε ο κ. Χαρακόπουλος, κάνοντας αναφορά σε ιδεοληπτικές απόψεις συγκεκριμένων κύκλων, περιθωριακών και εξυπηρέτηση ομάδων συμφερόντων, που αντιδρούν σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, φοβούμενες ότι θα χάσουν τα προνόμιά τους.

    «Το εκπαιδευτικό περιβάλλον, η νομοθεσία, οι δομές, τα προγράμματα σπουδών, το εκπαιδευτικό έργο, δε μπορεί να τεκμηριωθεί η αξία τους αν δεν υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης» εξήγησε ο κ. Χαρακόπουλος, προσθέτοντας:«Το σύστημα αξιολόγησης πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου, να έχει διαπιστωτικό, παιδαγωγικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα».

    Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ αναφέρθηκε στην αξιολόγηση που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2013-2014 σημειώνοντας:«Όλοι οι χωρίς παρωπίδες εκπαιδευτικοί αναγνωρίζουν ότι με την ενεργοποίηση της αξιολόγησης άρχισαν τα σχολεία να ανοίγονται στην κοινωνία, άρχισαν να ζωντανεύουν». Η διαδικασία «πάγωσε με ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες από τον τότε υπ. Παιδείας Αρ. Μπαλτά». «Ως κυβέρνηση αύριο θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση, στηριζόμενοι και στην εμπειρία αυτής της πρώτης έστω και ημιτελούς εφαρμογής. Είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί Μπαλτά ότι δεν υπήρχε κανένα 15% απολύσεων» είπε ο κ. Χαρακόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 September 2016 - 10:32:33 UTC