Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει
  • [02] Ν. Παππάς: Η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της προοπτικής για ανάπτυξη
  • [03] Ι. Δραγασάκης: Πρόθεση της κυβέρνησης, η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
  • [04] Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την 81η Διεθνή Εκθεση
  • [05] Κατάλογο με 1.207.047 «ύποπτα» για φοροδιαφυγή ΑΦΜ διερευνά το ΣΔΟΕ
  • [06] Γ. Πάλλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οφείλουμε να έχουμε ορθάνοιχτες τις πόρτες των σχολείων μας για όλα τα παιδιά
  • [07] Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Ζάππειο με στόχο το Συνέδριο για τα εργασιακά
  • [08] Άνδρας έχασε τη ζωή του από πυρκαγιά σε κατοικία, στην Κηφισιά
  • [09] ΥΠΕΞ: Παραδόθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα η μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens
  • [10] Σουλτς: Oι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία στο προσφυγικό
  • [11] Β. Όρμπαν: Οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ θα καταθέσουν κοινές προτάσεις στη σύνοδο της ΕΕ
  • [12] «Γυμνή Θεολογία» του Κώστα Μαρδά. Παρουσίαση της νέας ποιητικής του συλλογής
  • [13] Η Κίνα εκτόξευσε τον δεύτερο «μίνι» διαστημικό σταθμό της Τιανγκόνγκ-2
  • [14] Απενεμήθη στον Κένεθ Ροθ το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών»

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει

    Έχω αγωνία για την Δημοκρατία, με την έννοια ότι εάν δεν προστατεύεις την Δημοκρατία καθημερινά, η Δημοκρατία απειλείται, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και στην Κριστιάν Αμανπούρ .

    «Το έχω πει, είναι εύθραυστο αγαθό η Δημοκρατία κι έχει ανάγκη από προστασία γιατί είναι συστατικό στοιχείο του ίδιου του Πολιτισμού μας. Βλέπω με αγωνία την άνοδο ακραίων κομμάτων που θυμίζουν τους εφιάλτες του φασισμού και του ναζισμού και πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες. Δεν αρκεί να παρατηρούμε το φαινόμενο. Πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες και εάν καταπολεμήσουμε τις αιτίες, υπερασπιζόμαστε τη Δημοκρατία, υπερασπιζόμαστε τον Πολιτισμό μας» ανέφερε ο ΠτΔ.

    Ο κ Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «η μέγιστη σύγχρονη πρόκληση κατά την άποψή μου -όχι μόνο για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τον κόσμο- είναι η καταπολέμηση των ανισοτήτων. Ζούμε μία οικονομική πολιτική η οποία διευρύνει τις ανισότητες, αποδυναμώνει το Κοινωνικό Κράτος, δημιουργεί προϋποθέσεις ρήξης του κοινωνικού ιστού. Αυτό είναι εκείνο που διευκολύνει όλες εκείνες τις δυνάμεις του λαϊκισμού, και πολύ περισσότερο τις εχθρικές προς την Δημοκρατία δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού, να επιβιώνουν.

    Υπάρχει όμως και μία άλλη αιτία: Είναι η αιτία των πολέμων που δημιουργούν πρόσφυγες και υπάρχουν ρατσιστικά φαινόμενα τα οποία επιχειρούν να πουν ότι η κρίση οφείλεται στους πρόσφυγες. Άρα λοιπόν ο κόσμος μας, ο Πολιτισμός μας, η Δημοκρατία μας πρέπει υπερασπισθούν τον Άνθρωπο από τις ανισότητες, από τη μια πλευρά. Και από την άλλη, πρέπει να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο στο πρόσωπο των προσφύγων. Βεβαίως και πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα για να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αλλά πρέπει να κάνουμε και μια βασική διάκριση: Άλλο η τρομοκρατία και οι λόγοι που τη γεννούν και άλλο ο Άνθρωπος-πρόσφυγας που πρέπει να τον προστατεύσουμε. Γιατί εάν δεν τον προστατεύσουμε, εάν αποκτήσουμε κι εμείς φοβικά σύνδρομα ως προς τον Άνθρωπο και τον πρόσφυγα, τότε από εκεί και πέρα φοβάμαι ότι παίζουμε στο «γήπεδο» -ας το πω έτσι- όλων αυτών των ακραίων δυνάμεων που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία».

    Για το προσφυγικό ο ΠτΔ ανέφερε πως «η Ευρώπη δεν έπρεπε να αιφνιδιαστεί. Διότι ήδη τα πρώτα σημάδια τα είχε. Η Ευρώπη είχε ένα πολύ σημαντικό πλαίσιο το οποίο είχε θεσπίσει από το 2008: Το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Είχε, λοιπόν, τα «εργαλεία». Μπορούσε να δει πάρα πολύ απλά ότι ερχόταν αυτό το φαινόμενο. Επίσης, η Ευρώπη έπρεπε να παρέμβει γρήγορα για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία. Είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι χρειάστηκε η παρέμβαση των ΗΠΑ και μετέπειτα της Ρωσίας, και πολύ ύστερα της Ευρώπης. Ήταν δουλειά της Ευρώπης να το κάνει. Το έλεγα από νωρίς στους ομολόγους μου, αυτό ήταν χρέος της Ευρώπης να το κάνει. Δυστυχώς η Ευρώπη έχει καθυστερήσει σε αυτά τα θέματα. Και αιφνιδιάστηκε και από το Προσφυγικό. Πέραν του ότι δείξανε ορισμένοι λαοί της Ευρώπης -δεν θέλω να μπω σε ονόματα- ότι δεν έχουν την Ευρωπαϊκή παιδεία για να προστατεύσουν τον Άνθρωπο. Γιατί οι Ευρωπαϊκές αξίες είναι κοινές. Δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε στην Ευρώπη για να προστατευτούμε από φόβους του παρελθόντος.

    Στην Ευρώπη είμαστε γιατί έχουμε τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές. Και ό,τι κόστος και να έχει αυτό εμείς παραδείγματος χάριν ως Έλληνες έχουμε τεράστιο κόστος, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, για την παραμονή μας στην Ευρώπη πλην όμως υπερασπιζόμαστε πάντα την Ευρώπη - οφείλουμε να εκπληρώνουμε το χρέος μας προς την Ευρώπη. Δυστυχώς άλλοι λαοί, άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν αυτή την νοοτροπία. Πρέπει να την αποκτήσουν: Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει. Σας θυμίζω την κραυγή αγωνίας του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, του Προέδρου της Κομισιόν. Ευρώπη -το τονίζω- χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς κοινές αρχές και αξίες, δεν υπάρχει. Δεν είναι μόνο το νόμισμα, δεν είναι μόνο η οικονομία. Είναι για να υπηρετεί τον Άνθρωπο η οικονομία και όχι το αντίθετο».

    «Η Ευρώπη θα υπάρχει με ένα πρόσωπο, με μία ταχύτητα, αλλιώς δεν θα υπάρξει» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι Ιανός, για να σας θυμίσω την αρχαία παράδοση των Ρωμαίων. Τέτοιος Ιανός λοιπόν εάν γίνει η Ευρώπη, θα είναι απλώς μια χαλαρή ένωση κρατών αλλά τότε θα έχει αποτύχει να υπερασπισθεί τους λόγους για τους οποίους γεννήθηκε. Σας θυμίζω γιατί γεννήθηκε η Ευρώπη: Γεννήθηκε για να μην ξαναζήσουμε τους εφιάλτες του Β'Παγκόσμιου Πολέμου. Και αυτό προϋποθέτει μία Ευρώπη που υπάρχει αλληλεγγύη και ισότητα. Ισότητα μεταξύ των Λαών. Ισότητα αναλογική, που σημαίνει ίση μεταχείριση ουσιωδών όμοιων καταστάσεων αλλά και άνιση μεταχείριση ουσιωδώς ανόμοιων καταστάσεων. Εάν δεν υπηρετήσουμε λοιπόν αυτή την αλληλεγγύη και αυτή την ισότητα, εάν δεν βαδίσουμε από κοινού τον δύσκολο δρόμο, εάν δεν καταλάβουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες της, την παγκόσμια Δημοκρατία και τον παγκόσμιο Πολιτισμό, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Και δεν είναι σωβινισμός, είναι μια αλήθεια, η Ευρώπη είναι η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού. Αυτό πρέπει να το υπερασπισθούμε, και με δύο ταχύτητες δεν γίνεται. Δεν μπορεί να είσαι πολύ ή λίγο Ευρωπαίος. Ή είσαι Ευρωπαίος ή δεν είσαι.»

    Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του νομπελίστα οικονομολόγου Πωλ Κρούγκμαν για έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη ο ΠτΔ ανέφερε πως «τιμώ ιδιαιτέρως τον Πωλ Κρούγκμαν και λόγω, εάν θέλετε, της ακαδημαϊκής μου ιδιότητας. Δεν σημαίνει όμως ότι συμφωνούμε και σε όλα τα πράγματα. Συμφωνούμε σε ό,τι αφορά τις ακρότητες του νεοφιλελευθερισμού, την ανάγκη να μπουν κανόνες στις Αγορές και στους Οίκους Αξιολόγησης. Αλλά ειλικρινά διαφωνώ σε αυτόν τον τομέα διότι πρώτον, η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης θα είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα.

    Από τη στιγμή που μπαίνεις στην Ευρωζώνη, θα τον ακολουθήσεις αυτό τον δρόμο. Και θα επιχειρήσεις να γίνει καλύτερος, να γίνει πιο δίκαιη η Ευρωζώνη. Να αποκτήσουμε κοινή οικονομική πολιτική, κοινές θεσμικές βάσεις. Εάν βγεις από την Ευρωζώνη υπό αυτές τις συνθήκες, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι. Θα σας πω και τούτο, και μην το εκλάβετε ως αλαζονεία: Επειδή ενδιαφέρομαι πάρα πολύ, και ενδιαφέρεται ο Ελληνικός Λαός με τόσες θυσίες για την Ευρώπη και το μέλλον της, θέλω να σας πω ότι όσοι σκεφτήκανε πως μπορεί η Ευρωζώνη να μείνει αλώβητη μετά από μία έξοδο της Ελλάδας -ή έστω κι ενός μέλους της- κάνουν μεγάλο λάθος. Η έξοδος της Ελλάδας θα είχε τεράστια προβλήματα για την Ελλάδα αλλά θα είχε προβλήματα και για την Ευρωζώνη. Θα ήταν σαν να άρχιζε να «ξηλώνεται το πουλόβερ».

    Όταν δημιουργήθηκε η Ευρωζώνη, δημιουργήθηκε για να έχει ενότητα και να μεγεθύνεται, όχι να μειώνεται. Δείτε σε ό,τι αφορά το ευρύτερο «κάδρο» της Ευρώπης, τι πρόβλημα παρουσιάζει η Ευρώπη σήμερα λόγω του Brexit. Εγώ πιστεύω ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει ένα κομμάτι από την γοητεία του, αλλά δυστυχώς χάνει και η Ευρώπη ένα κομμάτι από τη δική της γοητεία. Άρα λοιπόν η Ευρώπη είναι φτιαγμένη για να «αυξάνεται και να πληθύνεται». Όχι για να αρχίσει να συρρικνώνεται. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι θα ήταν καταστροφικό όχι μόνο για την Ελλάδα, και για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, οποιαδήποτε έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες».

    Για τη οικονομική κρίση υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα ορισμένες μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν πάρα πολύ γρήγορα. Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη «βίαια», ίσως να μην ταιριάζει. Πάντως επιχειρήθηκαν πολύ γρήγορα. Ξέρετε, ένας Λαός, μια κοινωνία, χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες υπήρχαν στο 1ο και όχι στο 2ο μνημόνιο και δεν ήταν πάντα προς την σωστή κατεύθυνση.

    Θυμηθείτε ότι στην τελευταία έκθεση που αφορούσε την δράση του ΔΝΤ, υπήρξε ομολογία ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις ήταν στη λάθος κατεύθυνση, και ιδίως εκείνες που είχαν δραματική υφεσιακή επιρροή πάνω στην Ελληνική οικονομία. Άρα λοιπόν, χωρίς να υποτιμώ τα λάθη και τις καθυστερήσεις για τα οποία ευθυνόμαστε κι εμείς, θέλω να τονίσω στους Εταίρους μας ότι αυτή η τόσο ταχεία επιχείρηση μεταρρυθμίσεων δεν είναι πάντα ό,τι το καλύτερο. Θα τις κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, και δεσμεύομαι και προσωπικά για αυτό, αλλά χρειαζόμαστε λίγο καιρό για να μπορέσει και η Ελληνική κοινωνία να ανασάνει. Ειλικρινά, βρισκόμαστε στο όριο της ρήξης του κοινωνικού ιστού. Με τόσες θυσίες παραμένουμε πιστοί στο ευρωπαϊκό μας όραμα, και προορισμός μας είναι πάντα η Ευρώπη.

    Ας το καταλάβουν αυτό οι Εταίροι μας. Ας περιμένουν πολύ λίγο. Άλλωστε να σας πω επισημάνω κάτι; Κι εμείς έχουμε αναμείνει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Μην ξεχνάτε ότι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι μια δέσμευση του 2012. Δυστυχώς δεν την έχουν ξεκινήσει κι εκείνοι. Όταν λοιπόν μας κοιτάνε στα μάτια, τους κοιτάμε κι εμείς στα μάτια και λέμε: Ξέρουμε τα λάθη μας, ξέρετε τα δικά σας, ας αποφασίσουμε ότι ο δρόμος είναι κοινός. Ας έχουν εμπιστοσύνη στον Ελληνικό Λαό, στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις με προ-ευρωπαϊκή πορεία. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Και να θυμούνται: Έχουμε πολύ περισσότερη αγωνία για την Ευρώπη εμείς οι Έλληνες, από ό,τι πολλοί άλλοι Ευρωπαϊκοί λαοί οι οποίοι δεν πέρασαν αυτές τις δοκιμασίες που περνάμε εμείς».

    Ο κ.Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας πως «ο ρόλος μου κατά το Σύνταγμα δεν είναι να βλέπω εάν υπάρχει δημοτικότητα ή όχι, εάν υπάρχουν ορισμένα ζητήματα φθοράς της κυβέρνησης που πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι κοινά στις κυβερνήσεις καθ'όλο το διάστημα της μνημονιακής -ας το πω έτσι- περιόδου της Ελλάδας.

    Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι να αποτιμά και να παρατηρεί τη φθορά. Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του Συντάγματος, είναι να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο δυνατό. Είναι αυτό που σας είπα: Αυτή η κρίση δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε ακραίες δυνάμεις να αποκτούν δύναμη. Εγώ δεν μπορούσα να φανταστώσας διαβεβαιώ, και ως καθηγητής, όχι μόνο ως πολιτικός- ότι η Ελλάδα, αυτή η χώρα που ξέρει τι θα πει Δημοκρατία, έχει ζήσει δικτατορίες, θα μπορούσε να βιώσει φαινόμενα σαν τη Χρυσή Αυγή. Δεν μπορούσα να το διανοηθώ. Ε, λοιπόν, αντί να κοιτάζω ποια φθορά υπάρχει ή όχι, αυτό που πρέπει να προσπαθώ είναι πώς μπορούμε, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις από κοινού να στηρίξουμε την Ελληνική κοινωνία και την Ευρωπαϊκή μας πορεία.

    Το πολιτικό κόστος έρχεται σε πολύ δεύτερη μοίρα στην περίπτωση αυτή. Μόνο μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος μπορούμε να αποκρούσουμε αυτές τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις που έχουμε και στον Τόπο μας. Το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται στην Ελλάδα, το βλέπουμε και σε άλλες Χώρες της ΕΕ. Δείτε τι συμβαίνει στην Γερμανία. Μειώνεται η δημοτικότητα της κας Μέρκελ παραδείγματος χάριν. Αυτό είναι μια αλήθεια. Και σας διαβεβαιώ ότι είμαι υπερήφανος για την κα Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική που ακολουθεί. Μένει σταθερή σε μια πορεία Ευρώπης, Ανθρωπισμού, χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Γιατί η ουσία αυτή είναι. Το λέω και θα το επαναλαμβάνω: Ο πραγματικός ηγέτης, που είναι άξιος του Λαού του και της Δημοκρατίας, διαλέγεται με την Ιστορία όχι με τη συγκυρία. Αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει να ενστερνισθούμε.»

    [02] Ν. Παππάς: Η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της προοπτικής για ανάπτυξη

    «Η Ελλάδα των προηγούμενων ετών είναι παράδειγμα προς αποφυγή για το πώς να αντιμετωπίσεις μια κρίση. Δεν πρέπει να αφήνουμε την κρίση να σαμποτάρει τις κοινωνικές μας αξίες» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, κατά την παρέμβασή του στο forum «Global Progress (Παγκόσμια Πρόοδος) 2016», που πραγματοποιήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά.

    Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «όταν ήρθε στην εξουσία -μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες- βρήκε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ασφάλιση. Ανθρώπους που τους έπληξε η κρίση και τους άφησε χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία και φάρμακα».

    «Μία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής μας ήταν ακριβώς να διασφαλίσουμε την περίθαλψη αυτών των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας» ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

    «Οι κοινωνίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η απομόνωση δεν είναι η λύση για να γλιτώσεις την κρίση. Οι κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω της κοινής προσέγγισης λαών και κυβερνήσεων. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οφείλουν να εργαστούν για την ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Σήμερα, ο Γάλλος αγρότης, ο Ελληνας και ο Δανός εργαζόμενος νιώθουν ότι οι αποφάσεις για το μέλλον τους λαμβάνονται κάπου αλλού, μακριά από το δημοκρατικό τους έλεγχο», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

    «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους είναι κρίσιμο ζήτημα, αλλά δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της προοπτικής των λαών για ανάπτυξη. Το κύριο μήνυμα που πρέπει να στείλουν τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα είναι η ανάγκη να διεθνοποιηθούν οι αξίες που οδήγησαν στην επιτυχημένη τους παρουσία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: Δημοκρατία, διαφάνεια, νομιμότητα» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

    Το «Global Progress» δικτυώνει προοδευτικά think tanks, πρωτοβουλίες, ινστιτούτα και κινήσεις από όλο τον κόσμο. Το forum φιλοξενήθηκε φέτος από το ανεξάρτητο προοδευτικό think tank του Καναδά, «Canada 2020» και συγκέντρωσε περισσότερους από 200 εκπροσώπους 20 χωρών.

    O Νίκος Παππάς ήταν προσκεκλημένος ομιλητής σε πάνελ με θέμα: «Δίνοντας μορφή στην Παγκοσμιοποίηση: Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί και Εθνική Ευημερία σε ένα Παγκόσμιο Πλαίσιο». Με τον υπουργό Επικρατείας συζήτησαν ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας, Bill Shorten, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, Jonas Gahr Store και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου της Σουηδίας, Ann Linde.

    Τη συζήτηση συντόνισε η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Chrystia Freeland.

    [03] Ι. Δραγασάκης: Πρόθεση της κυβέρνησης, η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

    Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ταχεία ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για παροχή επιπλέον ρευστότητας στην αγορά, αλλά και για να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

    Αυτό ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτημε αντιπροσωπεία της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

    Υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε, το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων.

    "Η Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις, ιδιαίτερα σε εκείνες που έχουν μακροχρόνιο ορίζοντα, όπως αυτές που χρηματοδοτεί η EBRD", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Κατά τη συνάντηση ο Γιάννης Δραγασάκης, παρουσίασε επίσης, τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τα κίνητρα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και τα εργαλεία για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

    [04] Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την 81η Διεθνή Εκθεση

    Τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, για την 81η Διεθνή Εκθεση, πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Το σημερινό πρόγραμμα του προέδρου της Ν.Δ. περιλαμβάνει: Στις 9.30π.μ. χαιρετισμός στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στις 10.45' συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στις 11.30 με τον μητροπολίτη Ανθιμο, στις 12 με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στη 1.30μ.μ. επίσκεψη στα γραφεία της εταιρίας MLS Multimedia, στις 7.30μ.μ. συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και στις 8μ.μ. συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.

    Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει σύσκεψη με τους πρυτάνεις και προέδρους των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, στις 11.30 θα επισκεφθεί περίπτερα της 81ης ΔΕΘ και στις 8 το βράδυ θα μιλήσει προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Την Κυριακή, στη 1μ.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    [05] Κατάλογο με 1.207.047 «ύποπτα» για φοροδιαφυγή ΑΦΜ διερευνά το ΣΔΟΕ

    Μία λίστα με 1.207.047 ονόματα φορολογουμένων, που περιλαμβάνονταν σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής, από τη λίστα Λαγκάρντ έως αυτή με τους διοικητές και τους υποδιοικητές του ΕΣΥ που ελέγχονται, έχει συντάξει η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ. Η λίστα αυτή αποτελεί πλέον τον οδηγό για τη διενέργεια των ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης της του ΣΔΟΕ επιταχύνθηκαν κατά το 2015 έως και σήμερα.

    Ο συγκεκριμένος κατάλογος με τα 1.207.047 ΑΦΜ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

    - το αρχείο καταθετών από όλα τα ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα με ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ή 100.000 ? για χρονικό διάστημα από 2000 έως 2012.

    - τη λίστα από Έλληνες φορολογούμενους στην Ελλάδα, που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο

    - τη λίστα που αφορά 2.062 φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν ή διατηρούσαν λογαριασμούς στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη

    - τη λίστα που αφορά διοικητές και υποδιοικητές που υπηρέτησαν στο Ε.Σ.Υ. κ.α.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον απολογισμό δράσης του ΣΔΟΕ, το έτος 2013 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 3 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ, καθώς και σε 1 πρόσωπο συσχετιζόμενο, το 2014 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 49 πρόσωπα της λίστας και σε 4 συσχετιζόμενα και το 2015 ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 116 πρόσωπα της λίστας και 3 πρόσωπα συσχετιζόμενα. Έτσι, κατά τα έτη 2014-2015 οι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν ήταν 2,2 φορές περισσότεροι συγκριτικά με το 2014. Ως αποτέλεσμα των ελέγχων αυτών, το έτος 2014 βεβαιώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 26.620.923,80 ευρώ ενώ το έτος 2015 178.313.978,08 ευρώ.

    Συνολικά, το 2015 το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 24.273 ελέγχους και εντόπισε 10.469 παραβάτες ( ποσοστό παραβατικότητας 43%). Το ίδιο έτος άνοιξαν για έλεγχο 27.041 νέες υποθέσεις οι οποίες προστέθηκαν στο σύνολο των 170.135 υποθέσεων που ερευνά η υπηρεσία.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πλήθος των καταγγελιών που δέχθηκε το ΣΔΟΕ για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία, υποβλήθηκαν 12.716 καταγγελίες από τις οποίες οι 3.681 μέσω ταχυδρομείου, οι 2.827 μέσω e-mail, οι 5.810 τηλεφωνικά ενώ 398 υποβλήθηκαν με φυσική παρουσία

    [06] Γ. Πάλλης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οφείλουμε να έχουμε ορθάνοιχτες τις πόρτες των σχολείων μας για όλα τα παιδιά

    «Οφείλουμε να προστατεύσουμε και να μορφώσουμε» τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών, δηλώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, σχολιάζοντας το θέμα που προκλήθηκε με αφορμή τηναρνητική στάση μερίδας πολιτών στο Ωραιόκαστρο, στο πρόγραμμα για την εκπαίδευση των παιδιών αυτών. Αναφερόμενος στην κατάσταση στα hot spots, τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για την παροχή ασύλου για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη, στο Πρακτορείο:

    Ερ: Κύριε Πάλλη, εκλέγεστε στο νομό Λέσβου, που έχει δεχτεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Θα θέλαμε να σχολιάσετε το φαινόμενο της άρνησης μερίδας πολιτών του Ωραιοκάστρου να δεχτούν παιδιά προσφύγων και μεταναστών σε σχολεία της περιοχής.

    Απ: Σε ότι αφορά το νομικό ζήτημα και το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα κράτος δικαίου καθώς και για τον αυτεπάγγελτο ρόλο της δικαιοσύνης, μπορούμε με χαρά να διαπιστώσουμε ότι το ελληνικό κράτος πράττει τα δέοντα. Συνεπώς δεν θα αναλύσω την νομική διάσταση του θέματος.

    Θ' αναφερθώ όμως στο ηθικό κομμάτι και στην ανηθικότητα όλων αυτών που σε βάρος ανήλικων παιδιών - θυμάτων πολέμου-, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τα δικά τους (εντός και εκτός εισαγωγικών) παιδιά, αποδεικνύουν την ανεπάρκεια τους και ως γονείς αλλά και ως πολιτικοί εκπρόσωποι. Τα παιδιά αυτά οφείλουμε να τα προστατεύσουμε και να τα μορφώσουμε με σκοπό να γίνουν ισότιμοι και ισάξιοι πολίτες σε όποια χώρα επιλέξουν και καταφέρουν να ζήσουν και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε όλους και κυρίως σε αυτούς που παρασύρθηκαν, αλλά σε αυτούς που δημιούργησαν και πρωταγωνίστησαν σε αυτό το ατυχές περιστατικό που μας προσβάλει όλους μας σαν Έλληνες.

    Και στη Λέσβο και στο Ωραιόκαστρο όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα οφείλουμε να έχουμε ορθάνοιχτες τις πόρτες των σχολείων μας για όλα τα παιδιά και να ακολουθήσουμε τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για την ένταξη των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση.

    Ερ: Παρότι οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν περιοριστεί το τελευταίο διάστημα, τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στη Χίο, παρατηρείται συσσώρευση προσφύγων και μεταναστών, με συνέπεια στους χώρους φιλοξενίας να προκαλούνται εντάσεις και επεισόδια. Ποια είναι η λύση που πρέπει να δοθεί και πως απαντάτε στις ανησυχίες που εκφράζουν οι κάτοικοι των νησιών;

    Απ: Οι ροές πραγματικά είναι μειωμένες τελευταία. Δυστυχώς μήνες μετά την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας παρατηρούνται σοβαρότατες καθυστερήσεις από όλες τις πλευρές ως προς την υλοποίηση της, με συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά μας. Σε αυτό συμβάλλουν τόσο οι διαχρονικές αγκυλώσεις της ΕΕ στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, όσο και οι αξιοσημείωτες καθυστερήσεις στα συμφωνηθέντα και από τους ευρωπαίους εταίρους μας αλλά και από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

    Είναι φυσικό, η πολύμηνη παρουσία και η έλλειψη ελπίδας αυτών των ανθρώπων σε συνδυασμό με την παρουσία υπερδιπλάσιου αριθμού προσφύγων στα κέντρα υποδοχής, σε σχέση με το δυναμικό τους, να τροφοδοτούν εντάσεις και επεισόδια. Είναι λογικό οι κάτοικοι των νησιών να εκφράζουν την ανησυχία και την αγωνία τους. Αυτό όμως επ' ουδενί δεν σημαίνει ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι θα πρέπει να ανέχονται ή ακόμη χειρότερα να υιοθετούν ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις και πρακτικές.

    Για να βοηθηθεί το πρόβλημα είναι επιτακτική η ανάγκη ταχύτερης απόδοσης απαντήσεων στους αιτούντες άσυλο αλλά και η άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής, ώστε αυτά να λειτουργούν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Τέλος θα πρέπει η πολιτεία να επιταχύνει την μεταφορά όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών σε κατάλληλες δομές.

    [07] Κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο Ζάππειο με στόχο το Συνέδριο για τα εργασιακά

    Kινητοποίηση πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ, από τις 6 το πρωί, έξω από το Ζάππειο Μέγαρο όπου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει, σε λίγη ώρα, συνέδριο με θέμα τον κατώτατο μισθό και τα εργασιακά, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, εργοδοτικών οργανώσεων, της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικάτων.

    Ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κίνηση αυτή γίνεται «για να καταγγείλουμε όλους αυτούς που συμμετέχουν στο συνέδριο αυτό, οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι για το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων. Θέλουμε να καλέσουμε τον λαό να μην περιμένει βέλτιστες πρακτικές, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς όλο αυτό είναι προσχηματικό που επί της ουσίας θα οδηγήσει σε επίσπευση των αντιλαϊκών μέτρων».

    Ο κ.Τασιούλας κάλεσε τον λαό σε αγωνιστική δράση και ετοιμότητα ενώ όπως τόνισε «θα παραμείνουμε σήμερα εδώ για όσο χρειαστεί».

    Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί κατάληψη του χώρου εισόδου του Ζαππείου με πανό και συνθήματα, με κύριο αποδέκτη τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

    [08] Άνδρας έχασε τη ζωή του από πυρκαγιά σε κατοικία, στην Κηφισιά

    Ενας μεσήλικας άνδρας έχασε τη ζωή του, έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα, σε διώροφη κατοικία στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, στην Κηφισιά.

    Οι πυροσβέστες τον απεγκλώβισαν χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο, όπου και κατέληξε, παρά τις προσπάθειες των γιατρών. Η Πυροσβεστική, που επιχείρησε με 15 πυροσβέστες και 5 οχήματα για την κατάσβεση της φωτιάς, ερευνά τα αίτιά της, ενώ προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από την αστυνομία.

    Παράλληλα, πριν από λίγη ώρα κατασβέστηκε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο, στην οδό Ξενοφώντος, στον Κορυδαλλό.

    [09] ΥΠΕΞ: Παραδόθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα η μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens

    Διαβιβάστηκε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν , προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, (Τμήμα Βουλευμάτων, υπόψη του Εισαγγελέως κ. Προβατάρη) η μετάφραση στην γερμανική γλώσσα του βουλεύματος για την υπόθεση της Siemens από την Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στο έγγραφο της Μεταφραστικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι "ολοκληρώθηκε το μεταφραστικό έργο που αφορά τη μεταφορά του υπ. αριθμ. 399/15 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών στην γερμανική γλώσσα. Η μετάφραση του βουλεύματος ανέρχεται σε συνολικά 4.529 σελίδες, η οποία σας αποστέλλεται εις απλούν σε φυσική μορφή".

    Πλην της μετάφρασης του βουλεύματος, έχει αποσταλεί και η μετάφραση του πίνακα αναγνωστέων εγγράφων της ίδιας υπόθεσης, ενώ σημειώνεται ότι "η αποστολή της γερμανικής μετάφρασης γίνεται νωρίτερα από την προκαθορισμένη, με το ανωτέρο σχετικό έγγραφό μας, ημερομηνία παράδοσης", η οποία ήταν η 23η Σεπτεμβρίου 2016.

    Παράλληλα, παραδόθηκε σήμερα προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, όπως ακριβώς προβλεπόταν από το χρονοδιάγραμμα και η μετάφραση του υπ.αιρθμ. 343/2016 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την υπόθεση της Johnson.

    Η μετάφραση αποτελείται από 2.196 εκτυπωμένες σελίδες και από 2.233 χρεώσιμες σελίδες.

    Ηδη χθες από την Κωνσταντινούπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης είχε προαναγγείλει την παραπάνω εξέλιξη, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, επισήμανε ότι θα ήταν άμεση «η παράδοση της μετάφρασης των γερμανικών του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens, σύνολο 4.188 σελίδων, στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε προβλέψει» καθώς και ότι «τις επόμενες ημέρες θα παραδοθεί και η μετάφραση των γαλλικών. Όπως είχαμε υποσχεθεί, προχωρούμε, και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση Siemens θα εκδικαστεί».

    [10] Σουλτς: Oι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία στο προσφυγικό

    Η Γερμανία επωμίζεται στο προσφυγικό "τεράστια βάρη" λόγω της άρνησης ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτούν πρόσφυγες. Ιδίως οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία, η οποία είναι διατεθειμένη να σηκώσει το μεγάλο βάρος, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στη Frankfurter ALlgemiene Zeitung (FAZ).

    Ο Μάρτιν Σουλτς απέκρουσε δε την κατηγορία ότι η Γερμανία ασκεί "ηθικό ιμπεριαλισμό": «Η γερμανική κυβέρνηση δεν κραδαίνει κανένα ηθικό ρόπαλο, αλλά αναγνώρισε απλώς ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής ?Ενωσης και πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος», διότι δεν γίνεται διαφορετικά και «για αντάλλαγμα εγκαταλείπεται». Υπερασπίστηκε μάλιστα ρητά τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντας: O,τι είπε η Μέρκελ πριν ένα χρόνο "ήταν σωστό".

    Ο σοσιαλδημοκράτη πολιτικός απείλησε εμμέσως ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει τακτική, διότι φέρει "τεράστιο βάρος", υποστηρίζοντας οικονομικά χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες. Η Γερμανία έχει το δικαίωμα μπροστά σ΄αυτήν την κατάσταση να πει: «Τότε θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για την ευρωπαϊκή πολιτική και την κατανομή των βαρών». Τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία λαμβάνει η Πολωνία καθαρά κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ «συγχρηματοδοτούνται από σκληρά εργαζόμενους πολίτες στη Γερμανία» είπε με νόημα.

    Ο κ. Σουλτς συνέκρινε μάλιστα την πολιτική απέναντι στη Ρωσία με την προσφυγική κρίση. Χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες αισθάνονται να απειλούνται από τη Ρωσία, έλαβαν στρατιωτική βοήθεια και απολαμβάνουν «αλληλεγγύη στην πράξη», υπό τη μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. ?Οταν όμως «έλθουν πρόσφυγες οι ίδιες αυτές χώρες, οι οποίες χτες ακόμα ζητούσαν αλληλεγγύη, λένε πως δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν».

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τους 27 να λύσουν στη Μπρατισλάβα το προσφυγικό πρόβλημα με ευρωπαϊκό τρόπο. Τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο Μάρτιν Σουλτς τη χαρακτήρισε επικίνδυνη.

    [11] Β. Όρμπαν: Οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ θα καταθέσουν κοινές προτάσεις στη σύνοδο της ΕΕ

    Τα τέσσερα κράτη-μέλη της ΕΕ από την κεντρική Ευρώπη θα υποβάλουν στη σημερινή σύνοδο κορυφής στη Μπρατισλάβα ένα κείμενο κοινών προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ένωσης, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στο δημόσιο ραδιόφωνο.

    «Οι χώρες της V4 (της ομάδας Βίσεγκραντ) ετοιμάζουν ένα (κείμενο) και θα το υποβάλουμε... ως κοινή πρόταση της V4 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία αυτών των τεσσάρων χωρών», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξη που δόθηκε χθες αλλά δημοσιοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

    Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι αναμένει η μεταναστευτική πίεση να αυξηθεί και πάλι στα Βαλκάνια, μόλις επιδεινωθεί ο καιρός και δυσκολέψει ο διάπλους των θαλασσίων οδών προς την Ιταλία.

    [12] «Γυμνή Θεολογία» του Κώστα Μαρδά. Παρουσίαση της νέας ποιητικής του συλλογής

    «Η ποίηση είναι μια σπουδαία τέχνη για να την αφήσουμε στους ποιητές» ανέφερε ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς στην παρουσίαση της νέας του ποιητικής συλλογής «Γυμνή Θεολογία» στο Ζάππειο, στις 15/9, μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό στο πλαίσιο της 45ης Έκθεσης Βιβλίου. Σχολιαστές της ποιητικής βραδιάς ήταν ο Νέστωρ Πουλάκος, εκδότης του οίκου Vakxikon, o δικηγόρος Φώτης Κουβέλης, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς και η ηθοποιός Μαρία Σπαντιδάκη.

    «Η ποίηση του Κώστα Μαρδά είναι ακάλυπτη, θέλει να προβάλει το σώμα της, εκτίθεται και εκθέτει. Είναι γυμνή, χωρίς στολίδια, δεν είναι μεγαλόστομη αλλά και δεν της λείπειη κραυγή και η οργή» παρατήρησε ο Φώτης Κουβέλης: «Είναι ποίηση έντιμη και ειλικρινής. Σαν ένα γυμνό μαχαίρι που κόβει όσα προσβάλλουν τον άνθρωπο. Θεολογία? γιατί μιλά για τους δικούς τους Θεούς και κρύβει τα δάκρυά του με την ειρωνεία που τον διακρίνει. Ο ποιητής κατεδαφίζει στερεότυπα, χτίζει εικόνες, ελέγχεται και ελέγχει όσα υπονομεύουν τον άνθρωπο. Είναι ποίηση πολιτική, βαθιά και αιφνιδιαστική».

    Η ποίηση του Μαρδά «απευθύνεται στον Θεό με τρόπο θρησκευτικό αλλά και ειδωλολατρικό» τόνισε οΓιώργος Χρονάς. «Η οργή του είναι συγκροτημένη, δεν κάνει μυθιστόρημα, κάνει ποίηση και τραγούδι. Μυκηναϊκός και Θηβαϊκός ρυθμός διακρίνουν τα ποιήματά του, αφού παρουσιάζει ιστορίες ανθρώπων που έχουν τραγικότητα. Η κομψότητα του τίτλου της ποιητικής συλλογής παραπέμπει όχι στον Θεό αλλά στον άνθρωπο. Στον άνθρωπο που ταλαιπωρείται στη ζωή του, και «γυμνός» κοιτάει βαθύτερα τον κόσμο γύρω του. Η ποίησή του έχει όλες τις ιστορίες που δεν φωτίζονται στη δημοσιογραφία, ιστορίες ανθρώπων που δεν εμφανίζονται στις στήλες των εφημερίδων».

    Στην παρουσίαση του βιβλίου, οδημοσιόγραφος ποιητής Κώστας Μαρδάςείπε για την ενασχόληση του με την ποίηση :«Πολλοί απορούν γιατί ξαφνικά, μετά από 35 χρόνια δημοσιογραφίας, γράφω ποιήματα. Τους πληροφορώ ότιέγραφα από τότε που 18 άρηςβίωσα την ποιητική έκρηξη της Μεταπολίτευσης. Και σκοπεύω να συνεχίσω...'Αλλωστε, η ποίηση είναι μια σπουδαία τέχνηγια να την αφήσουμε στους ποιητές».

    Επίσης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους δύο ομιλητές επισημαίνοντας ότι «πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί να επιλέξω ως αναλυτή τον Φώτη Κουβέλη. Πέρα από το αν είναι ποιητής ή όχι, ο Φώτης κάνει πολιτικές επιλογές...ποιητικές. Δηλαδή, αντισυμβατικές και μη εξουσιαστικές. Και τον ΓιώργοΧρονά, γιατί καταυγάζει ως σπουδαίος ποιητής του σήμερα και του αύριο, που γράφει, αμύνεται και επιτίθεται ως πολιτικοποιημένος ζώνταςποιητικά».

    Ο τιμώμενος αφιέρωσε την βραδιά στον αείμνηστοδημοσιογράφο Αλέξανδρο Βέλιο , χωρίς- όπως υπογράμμισε - να προτρέπει κανέναν σε ευθανασία. «Αλλά, σε μια εποχή, που οι οθόνες της επιχειρηματικής τηλεόρασης είναι τόσο λερωμένες, ο απελθών έδειξε, σε όλους εμάς τους δειλούς, ότιείναι ποιητής. Αφού η ποίηση δεν σου δείχνει μόνο πώς να ζεις, μα και πώς να πεθαίνεις...».

    Η ηθοποιός Μαρία Σπαντιδάκη, με εκφραστικότητα διάβασε, μεταξύ άλλων, και το ποίημα «Μεταπολιτευόμενη»:

    Υπέστη καρδιακό ο 'Αναξ.

    Οι δε προδόσαντες αξιωματικοί εξέτισαν

    τα 3/5 της ποινής τους.

    Αισίως συνελήφθησαν οι τρομοκράτες.

    Οι χρεοκόποι αγορεύουν ακωλύτως.

    Τα λείψανα ανευρέθησαν των αγνοουμένων.

    Οι πόρνες μας παροπλίσθηκαν.

    Επιταχύνθησαν οι γυναίκες μας.

    Αλλά, ω, εσύ ζωήλατη πατρίδα

    ιέρεια και βιζιτού

    ποτέ δεν τελειώνεις!

    Ανανεώνοντας το μαύρο κραγιόν

    στα ιδιόλεκτα χείλη σου,

    τσογλάνια μαζί με ήρωες

    στον ίδιο τάφο

    ανάμεσα σε ψαλμωδίες και τσάμικα

    κηδεύεις κηδευόμενη

    και νεκραναστημένη!

    [13] Η Κίνα εκτόξευσε τον δεύτερο «μίνι» διαστημικό σταθμό της Τιανγκόνγκ-2

    Η Κίνα, που τρέφει ολοένα μεγαλύτερες διαστημικές φιλοδοξίες, εκτόξευσε χθες το απόγευμα ένα δεύτερο επιστημονικό εργαστήριο, ουσιαστικά έναν ακόμη μίνι -προς το παρόν μη επανδρωμένο- διαστημικό σταθμό, τον Τιανγκόνγκ-2. Το εγχείρημα εντάσσεται στο σχέδιο της χώρας να αποκτήσει ένα μόνιμο επανδρωμένο κανονικό διαστημικό σταθμό στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

    Η εκτόξευση έγινε από το κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων στην έρημο Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα, πάνω σε ένα πύραυλο 'Λονγκ Μαρτς'. Αν όλα πάνε καλά, το βάρους εννέα τόνων, πλάτους 18 μέτρων και μήκους 15 μέτρων Tiangong-2 (σημαίνει «Ουράνιο Παλάτι» στα κινεζικά) θα τεθεί σε τροχιά σε ύψος 380 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη.

    Θα ακολουθήσουν, με τη διαστημική κάψουλαΣεντσού-11, τον επόμενο μήνα δύο Κινέζοι αστροναύτες, οι οποίοι θα μείνουν στον μικρό διαστημικό σταθμό για ένα μήνα, εκτελώντας 14 πειράματα βιολογίας (καλλιέργεια φυτών κ.α.), φυσικής (κβαντικών επικοινωνιών, μετρήσεων μικροβαρύτητας κ.α.) και διαστημικής ιατρικής, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχούα. Θα δοκιμάσουν επίσης ένα ατομικό ρολόι, που χάνει μόνο ένα δευτερόλεπτο κάθε 30 εκατομμύρια χρόνια.

    [14] Απενεμήθη στον Κένεθ Ροθ το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών»

    Σε μία διεθνή προσωπικότητα που έχει συνδυάσει την προσωπική διαδρομή του με την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, τον Κένεθ Ροθ, εκτελεστικό διευθυντή του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Human Rights Watch, απενεμήθη το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών».

    Η απονομή έγινε το απόγευμα σε ειδική τελετή, στη Στοά του Αττάλου, από το Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, παρουσία μεταξύ άλλων και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για το Μεταναστευτικό, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Με το Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών, ο δήμος Αθηναίων τιμά άτομα ή οργανισμούς με διεθνές κύρος και αναγνώριση, που το έργο, η δουλειά αλλά και η ηθική τους ακεραιότητα, προασπίζουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ομιλία του, ο κ. Καμίνης, υπογράμμισε ότι η Δημοκρατία, την περίοδο αυτή «καλείται να αποδείξει την προσαρμοστικότητα και τη βιωσιμότητα των παραδοσιακών θεσμών πολιτικής αντιπροσώπευσης». Επίσης «να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας, του πλουραλισμού, της αλληλεγγύης, της Κοινωνίας Πολιτών, της διασφάλισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Το κυριότερο; Να επανακτήσει την αξιοπιστία της και στις γενιές των νέων, δημιουργώντας νέους διαύλους επικοινωνίας και συμμετοχής». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τα προσφυγόπουλα, λέγοντας «η δημοκρατία καλείται επίσης να διασφαλίσει την πρόσβαση στα βασικά δημοκρατικά αγαθά, για τα παιδιά του κόσμου. Γιατί τα παιδιά, δεν είναι οι αυριανοί-όπως συνηθίζουμε να λέμε- αλλά σημερινοί πολίτες. Όλοι οι θεσμοί πρέπει να εγγυηθούμε, ότι κάθε παιδί θα έχει πρόσβαση στο αγαθό της εκπαίδευσης και στο σχολείο. Να αντισταθούμε στη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις. Όλοι διαφορετικοί αλλά όλοι ίσοι στις ευκαιρίες όπως και στην ευθύνη. Αυτό σημαίνει δημοκρατία» είπε .

    Το βραβείο που θεσμοθετήθηκε από τον δήμο Αθηναίων, θα απονέμεται κάθε χρόνο την 15η Σεπτεμβρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας .

    Το Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών, φιλοτεχνήθηκε και κατασκευάστηκε από τη διεθνούς φήμης πολυβραβευμένη σχεδιάστρια, Έλενα Βότση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μετάλλιο δύο όψεων, το οποίο στη μία πλευρά σηματοδοτεί τη δύναμη του «Δήμου», του πλήθους των πολιτών, όπου ενωμένοι έχουν τη δύναμη για τα μεγάλα και τα σπουδαία, με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Στη δεύτερη όψη, αποτυπώνεται ο χάρτης (έτσι όπως αυτός εμφανίζεται στους σύγχρονους οδηγούς που οι επισκέπτες κρατούν στα χέρια τους) εστιάζοντας όμως στην Αρχαία Αγορά, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 September 2016 - 6:32:28 UTC