Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΜΕΔΙ: «Λάσπη, ψέματα και συκοφαντία» τα περί κατάργησης του νόμου για τον βασικό μέτοχο
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: Ένοχη σιωπή της κυβέρνησης για το «πόθεν έσχες» των πλειοδοτών για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [03] Με μεγάλη ατζέντα επαφών η συμμετοχή του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στην 71η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ
  • [04] H Eλλάδα στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ
  • [05] Με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε ο διοικητής της ΤτΕ
  • [06] Π. Κουρουμπλής: «¶τυχη στιγμή» οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου
  • [07] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας το β΄ τρίμηνο
  • [08] Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 13χρονο, που ήταν οπλισμένος με αεροβόλο, στο Οχάιο
  • [09] Κίνα: Εκτοξευτηκε με επιτυχία το ερευνητικό διαστημόπλιο Τιανγκόνγκ -2
  • [10] Μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν οι "αδυναμίες" της Ευρώπης θα προτείνουν Ολάντ και Μέρκελ στη σύνοδο της Μπρατισλάβας
  • [11] «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες», μία δράση στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016
  • [12] Με χορό στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ανοίγει η καλλιτεχνική περίοδος της Στέγης
  • [13] Έκθεση για τη φιλία και την παράλληλη διαδρομή των Γ. Μόραλη και Χρ. Καπράλου
  • [14] Πρόγραμμα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα στην Μπρατισλάβα
  • [15] Βουλή: «Δεν είχα καμία ανάμειξη στα δάνεια που πήρε το ΑΛΤΕΡ" δήλωσε ο Γ. Κουρής στην Εξεταστική
  • [16] Οριστική λύση - ανάσα για τα τουριστικά καταλύματα, με την κατάργηση του καθεστώτος των ΠΕΤΑ

  • [01] ΥΠΟΜΕΔΙ: «Λάσπη, ψέματα και συκοφαντία» τα περί κατάργησης του νόμου για τον βασικό μέτοχο

    Ψευδή και συκοφαντικά χαρακτηρίζει το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων τα δημοσιεύματα αλλά και τις αναφορές σε συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης για κατάργηση του νόμου περί βασικού μετόχου, σημειώνοντας ότι ποτέ δεν καταργήθηκε αλλά μνημονεύεται ρητώς στο Νόμο αλλά και στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών.

    «Τόση λάσπη δεν έπεσε ποτέ», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «η σπίλωση του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστου Σπίρτζη, και επιλεγμένων υπουργών της κυβέρνησης από τη ΝΔ, το ΠAΣOΚ και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έστησαν τα προηγούμενα χρόνια καλά κρατεί...».

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «με βάση τη νομοθεσία που η κυβέρνηση περιφρουρεί και εφαρμόζει στη διακήρυξη για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών είναι και θα παραμείνει -όσο κι αν λυσσάνε και φωνάζουν- ασυμβίβαστη η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης μέσων ενημέρωσης, με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης, που συνάπτει δημόσιες συμβάσεις (έργα και προμήθειες)». «Αυτό», προστίθεται, «προβλέπει ο Νόμος 3310/2005 που ισχύει κανονικότατα. Η προκήρυξη για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών ρητώς αναφέρει τον Νόμο 3310/2005 που ποτέ δεν καταργήθηκε, δεσμεύει τους συμμετέχοντες και εν συνεχεία υπερθεματιστές και μνημονεύεται και στα τεύχη του διαγωνισμού. Δεν μπορεί οι διατάξεις σε ισχύ να επαναλαμβάνονται σε κάθε Νόμο. Το ξέρουν και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής Σχολής και ο κάθε νοήμων άνθρωπος. Αυτή είναι η μόνη και μοναδική αλήθεια».

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: Ένοχη σιωπή της κυβέρνησης για το «πόθεν έσχες» των πλειοδοτών για τις τηλεοπτικές άδειες

    Για ένοχη σιωπή της κυβέρνησης για το «πόθεν έσχες» των πλειοδοτών για τις τηλεοπτικές άδειες έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    «Η πρόεδρος της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας κ. Χριστοδουλοπούλου ανέβαλε για την Τρίτη την απόφαση της επιτροπής στο αίτημά μας να προσκληθούν στην επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς και οι 4 πλειοδότες του διαγωνισμού», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    «Όσο σκοτεινιάζει ο πολιτικός της ορίζοντας, τόσο η κυβέρνηση βυθίζεται σε έλος αυταρχισμού. Κάθε μέρα βλέπουμε χτυπήματα στη Δημοκρατία», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτοντας πως «σκοτεινές εικόνες κυβερνητικού αυταρχισμού εκπέμπει σταθερά ο υπουργός κ. Πολάκης». «Η κυβέρνηση αποκτά πρόσωπο, το πρόσωπο του κ. Πολάκη», συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση για το βασικό μέτοχο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε ότι «για εμάς εκείνος ο αγώνας παραμένει ζωντανός και θα κάνουμε ό,τι πρεπει να δικαιωθεί».Σχετικά με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και τι θα κάνει η ΝΔ με το τίμημα αν γίνει κυβέρνηση είπε ότι «ο νόμος Πάππά» θα καταργηθεί, ότι η ΝΔ θεωρεί πως είναι αντισυνταγματικός και η θέση της είναι περισσότερα κανάλια, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερη δημοκρατία, περισσότεροι εργαζόμενοι. Για το τίμημα είπε πως πρόκειται για εξίσωση που αυτή τη στιγμή έχει μόνο αγνώστους και δεν μπορεί τώρα η ΝΔ να πάρει θέση.

    Στην περίπτωση που το ΣΤΕ αποφασίσει ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου απάντησε ότι «η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι σεβαστή, όπως και η αρχή της πλειοψηφίας και αν υπάρξει κυβέρνηση της ΝΔ ο «νόμος Παππά» θα καταργηθεί.

    Αναφερόμενος στα ζητήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν πως ήταν ψεύτικα τα κηρύγματα ανθρωπισμού της κυβέρνησης και «αποδεικνύονται προκάλυμμα πλουτισμού».

    «Ο κ. Τσίπρας αντί να ελέγξει τι πράγματι συμβαίνει έκανε δεκτή την παραίτηση Βουδούρη», συνέχισε αναφέροντας τις καταγγελίες του έως πρόσφατα γγ Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Παράλληλα αναφέρθηκε σε καταγγελίες της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Α. Σταμπούλη ότι μέλος της τοπικής νομαρχιακής του κυβερνώντος κόμματος με την κόρη του -συντονίστρια του χώρου φιλοξενίας- έχουν αναλάβει έργο σίτισης προσφύγων ύψους 75.000 ευρώ. «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που εγείρονται τόσο για το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και για την ηθική διάσταση αυτής της επιλογής. Ζητήσαμε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια. Απάντηση δεν πήραμε», προσέθεσε προαναγγέλλοντας ότι η ΝΔ θα αντιδράσει και κοινοβουλευτικά.

    Σχετικά με το θέμα που προέκυψε στο Ωραιόκαστρο μίλησε για σύνθετο πρόβλημα που αγγίζει της καρδιά της λειτουργίας κάθε κοινωνίας. «Πρέπει να λυθεί με τρεις βασικές αρχές. Τα παιδιά δεν μπορεί παρά να πάνε σχολείο. Να εξασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Να ακουστούν οι τοπικές κοινωνίες με λογική επίλυσης του προβλήματος και οχι διόγκωσής του», τόνισε και προσέθεσε, μεταξύ άλλων: «Οποιαδήποτε κηρύγματα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, ακρότητας πέρα και μακριά από την αντίληψη της ΝΔ. Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να αγνοήσουν οι κυβερνώντες πώς αισθάνεται η τοπική κοινωνία. Οφείλει να μπει σε διάλογο μαζί τους».

    Ειδικά για όσα είπε ο δήμαρχος ανέφερε ότι «η καταδίκη των λεχθέντων, της έντασης και περιεχομένου τους γίνεται από το πιο επίσημο βήμα. Γίνεται σήμερα με τον τρόπο που έγινε».

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση μιλώντας για ζοφερή και αποπνικτική ατμόσφαιρα παρασκηνίου στο χώρο της δικαιοσύνης. «Προστίθεται πλέον η χθεσινή απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ι. Ντογιάκου με την οποία ουσιαστικά λίγες ημέρες πριν από τις αρχαιρεσίες για τη ανάδειξη της νέας διοίκησης της Εισαγγελίας Εφετών, τίθεται εκτός μάχης, μετά από έφεση που άσκησε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος. Η πολιτική σκοπιμότητα είναι ολοφάνερη, δεν κρύβεται», σημείωσε μιλώντας για «πρωτοφανές μαγείρεμα που αποκαλύπτει τη νοσηρή αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για την ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης».

    Για το θέμα του χρέους ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε αυτολεξεί τις φράσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Όταν ο αντιπρόεδρος αδειάζει τον πρωθυπουργό, δείχνει ότι υπάρχουν σημάδια διάλυσης στη συνοχή της κυβέρνησης», υπογράμμισε.

    [03] Με μεγάλη ατζέντα επαφών η συμμετοχή του ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, στην 71η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ

    Με ένα γεμάτο πρόγραμμα από επαφές, εντός και εκτός συνόδου, αναχωρεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για την Νέα Υόρκη. Ο κ. Κοτζιάς ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην 71η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα συμμετάσχει στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Συνόδου, από την Παρασκευή 16 έως το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Κοτζιάς, θα έχει σειρά επαφών με ξένους ομόλογούς του, καθώς και με εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, ενώ θα παρευρεθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη διατλαντική συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΕΕ και ΝΑΤΟ. Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για θέματα περιφερειακού και παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπου θα έχει την ευκαιρία να προβάλει τις ελληνικές θέσεις.

    Στο πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνονται, επίσης, η διμερής συνάντησή του με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ενώ θα έχει επαφές και με ομογενειακές και εβραϊκές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, έχει προγραμματιστεί τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας, καθώς και τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου. Επίσης, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Παλαιστίνης.

    Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών θα παρευρεθεί σε πληθώρα εκδηλώσεων για θέματα περιφερειακού και παγκοσμίου ενδιαφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη Διαχείριση των Προσφυγικών και Μεταναστευτικών Μετακινήσεων Μεγάλης Κλίμακας και στην ετήσια εκδήλωση για τη Μέση Ανατολή.

    [04] H Eλλάδα στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον θα βρεθεί η Ελλάδα, όπωςανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Ταμείου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ επισήμανε ότι η αποστολή του Ταμείου που βρίσκεται στην Αθήνα θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρώσει τον τακτικό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος διεξάγεται στο πλαίσιο του αρθρ.4 και δεν αφορά τη διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

    Ερωτηθείς για τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Αρκέστηκε ωστόσο να αναφέρει ότι το Ταμείο συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα αποτελέσουν κεντρικό τμήμα της επόμενης αξιολόγησης.

    [05] Με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε ο διοικητής της ΤτΕ

    Με τον πρωθυπουργό επικοινώνησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και τον ενημέρωσε για την έρευνα των εισαγγελικών αρχών στην οικία του. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε για την εξέλιξη από τον κ. Στουρνάρα.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή και οι δύο συμφώνησαν ότι πρόκειται για έρευνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην οποία έχουν εμπιστοσύνη.

    Συμφώνησαν επίσης ότι αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνεργασία της κυβέρνησης με την ΤτΕ

    Η έρευνα

    Νωρίτερα,εφοδο στο σπίτι του ζεύγους Στουρνάρα έκαναν Εισαγγελείς Διαφθοράς στο πλαίσιο της έρευνας για διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ποσά από τις οποίες φαίνεται να είχε λάβει και η σύζυγος του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Σταυρούλα Νικολοπούλου- Στουρνάρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι Εισαγγελείς που έλεγξαν το σπίτι της κ. Νικολοπούλου-Στουρνάρα προχώρησαν σε κατασχέσεις εγγράφων και ηλεκτρονικών αρχείων που αφορούν τις δραστηριότητες της εταιρίας της συζύγου του κ. Στουρνάρα στο πλαίσιο των οποίων φαίνεται να είχε λάβει από το ΚΕΕΛΠΝΟ ποσά για διαφημιστικές δαπάνες.

    Η έρευνα των εισαγγελέων είναι η δεύτερη για τις δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφού έχει προηγηθεί άλλη που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης τον Απρίλιο του 2015 σε βάρος των μελών του ΔΣκαι του διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, γιααπιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίωξη αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά που, όπως προέκυψε μετά από διαχειριστικό έλεγχο, είχε δαπανήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων που θα μπορούσαν να έχουν προβληθεί-μεταδοθεί δωρεάν.

    Από τα στοιχεία που συνέλλεξαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς και περιλαμβάνονται στην δικογραφία που οδηγήθηκε σε ανακριτή διαφθοράς προκύπτει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δαπάνησε, το επίμαχο διάστημα, συνολικά ποσά που υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικές προβολές θεμάτων αρμοδιότητας του, όπως η εποχική γρίπη κ.λπ., ενώ θα μπορούσαν να προβάλλονται δωρεάν καθώς αφορούσαν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου. Επιπλέον στην δικογραφία που σχηματίστηκε διαπιστώνεται ότι για κάποιες από τις επίμαχες συμβάσεις δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες διαγωνισμού ενώ σε μία περίπτωση επιλέχθηκε εταιρία η οποία θα έπρεπε να έχει αποκλειστεί λόγω προηγούμενης καταδίκης του υπευθύνου της για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

    Την είδηση για τον έλεγχο στην οικία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι φερόμενοι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται να επιδείξουν την ταυτότητα τους.

    [06] Π. Κουρουμπλής: «¶τυχη στιγμή» οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου

    «¶τυχη στιγμή» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου για την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

    Αναφερόμενος στα επεισόδια που κατά καιρούς σημειώνονται σε hot spots νησιών, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι το πρόβλημα θα είναι μικρότερο όταν οι πρόσφυγες κατανεμηθούν ανά 100-200 σε όλους τους Δήμους.

    Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέα Βουδόυρη, για σπατάλες στο προσφυγικό, άφησε αιχμές κατά του επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, για τον τρόπο κατανομής κονδυλίων σε ΜΚΟ.

    Ο υπουργός εξήγησε ότι χρηματοδοτούνται ξένες ΜΚΟ, οι οποίες «έχουν έναν τρόπο λειτουργίας, σχεδόν ανεξάρτητο, χωρίς να θέλουν να δώσουν λογαριασμό στο κράτος», ενώ αντίθετα δεν δίνονται χρήματα σε αντίστοιχες ελληνικές, στην Εκκλησία και στην τοπική Αυτοδιοίκηση «η οποία σηκώνει το μέγα βάρος».

    Διαβάστε επίσης

    Βουλευτές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα που προέκυψε στο Ωραιόκαστρο

    [07] ΕΛΣΤΑΤ: Στο 23,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας το β΄ τρίμηνο

    Στο 23,1% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα το β΄ τρίμηνο εφέτος από 24,9% το α΄ τρίμηνο 2016 και έναντι 24,6% το β΄ τρίμηνο 2015, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1.112.075 άτομα.

    Ωστόσο, δεν έχουν επιλυθεί τα δύο βασικά προβλήματα: ότι σχεδόν ένας στους δύο νέους έως 24 ετών (ποσοστό 49,1%) είναι άνεργος, ενώ ειδικά στις νέες γυναίκες η ανεργία εκτοξεύεται στο 52,5%. Και ότι περίπου 803.000 άτομα ή το 72,2% των ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι, ήτοι αναζητούν εις μάτην εργασία για πάνω από 12 μήνες. Παράλληλα, περίπου 935.000 άτομα ή το 84% του συνόλου των ανέργων αναγκάζεται να δεχθεί και τη μερική απασχόληση για να καλύψει μέρος των αναγκών του.

    Ειδικότερα, από την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής:

    Ο αριθ?ός των ανέργων ?ειώθηκε κατά 6,9% σε σχέση ?ε το α΄ τρί?ηνο εφέτος και κατά 5,8% σε σχέση ?ε το β΄ τρί?ηνο του 2015.

    Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας (27,6% το β΄ τρίμηνο 2016 από 28,3% το β΄ τρίμηνο 2015) είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο των ανδρών (19,4% από 21,5%).

    Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις ομάδες 15- 24 ετών (49,1% το β΄ τρίμηνο 2016 από 49,5% το β΄ τρίμηνο 2015) και 25- 29 ετών (32,6% από 35,7%). Ακολουθούν οι ηλικίες 30- 44 ετών (21,5% από 23,8%), 45- 64 ετών (19,1% από 18,8%) και 65 ετών και άνω (11,9% από 9,9%).

    Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Δυτική Ελλάδα (31,3% το β΄ τρίμηνο 2016 από 27,8% το β΄ τρίμηνο 2015), η Δυτική Μακεδονία (30,6% από 30,1%) και η Θεσσαλία (24,9% από 25,8%). Ακολουθούν, η Στερεά Ελλάδα (24,4% από 25,3%), η Κεντρική Μακεδονία (24,2% από 25,6%), η Ήπειρος (24% από 23,8%), η Αττική (22,6% από 25%), η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη (21,9% από 23,4%), η Κρήτη (20,4% από 22,7%), η Πελοπόννησος (19,6% από 22,9%), το Νότιο Αιγαίο (18,4% από 13,4%), το Βόρειο Αιγαίο (17,3% από 19,4%) και οι Ιόνιοι Νήσοι (11,7% από 19,8%).

    Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (31,6%) και σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας ?έσης εκπαίδευσης (27,4%). Τα χα?ηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή ?εταπτυχιακό τίτλο σπουδών (11,8%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθ?ιας εκπαίδευσης (17,3%).

    Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν ?ισθωτή απασχόληση, το 11,4% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 84% αναζητεί πλήρη αλλά, στην ανάγκη, είναι διατεθει?ένο να εργαστεί και ?ε ?ερική απασχόληση. Τέλος, το 4,5% είτε αναζητεί ?ερική απασχόληση είτε δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει ?ερική ή πλήρη απασχόληση.

    Ένα ποσοστό ανέργων (6%) απέρριψε κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (25,2%), δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (23%) και δεν εξυπηρετούσε το ωράριο εργασίας (20,4%).

    Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν ανέρχεται στο 21,4% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι ?ακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 ?ήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εργαστεί στο παρελθόν), αποτελούν αντίστοιχα το 72,2%.

    Το ποσοστό ανεργίας των ατό?ων ?ε ξένη υπηκοότητα είναι ?εγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (28,2% έναντι 22,7%). Επίσης, το 72,7% των ξένων υπηκόων είναι οικονο?ικά ενεργό, ποσοστό ση?αντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 51,1%.

    Σε επίπεδο απασχόλησης, το β΄ τρίμηνο εφέτος ο αριθ?ός των απασχολού?ενων ανήλθε σε 3.702.613 άτο?α και η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,7% σε σχέση ?ε το προηγού?ενο τρί?ηνο και κατά 2,1% σε σχέση ?ε το β΄ τρί?ηνο του 2015.

    Ειδικότερα, βρήκαν απασχόληση 143.836 άτο?α, τα οποία δήλωσαν ότι ήταν άνεργα πριν από ένα έτος. Παράλληλα, 46.772 άτο?α ?ετακινήθηκαν από τον οικονο?ικά ?η ενεργό πληθυσ?ό σε θέσεις απασχόλησης. Αντίθετα, 115.103 άτο?α, τα οποία πριν από έναν χρόνο ήταν απασχολού?ενα, σή?ερα είναι άνεργα και άλλα 56.862 άτο?α που ήταν απασχολού?ενα είναι πλέον οικονο?ικά ?η ενεργά. Επιπλέον, 105.904 άτο?α, που πριν από ένα έτος ανήκαν στον οικονο?ικά ?η ενεργό πληθυσ?ό, εισήλθαν στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση αλλά είναι άνεργα.

    Ανά το?έα της οικονο?ίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή το?έα υπάρχει ?είωση 0,3% στον αριθ?ό των απασχολού?ενων, στον δευτερογενή το?έα παρατηρείται αύξηση 6% και στον τριτογενή αύξηση 1,7%.

    Το ποσοστό της ?ερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 9,8% του συνόλου των απασχολου?ένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζο?ένων, το 69,7% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν ?πόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, το 8,2% για άλλους προσωπικούς ή οικογενειακούς λόγους, το 4,8% διότι εκπαιδεύεται, το 1,7% διότι φροντίζει ?ικρά παιδιά ή εξαρτώ?ενους ενήλικες και το 15,6% για διάφορους άλλους λόγους.

    Το ποσοστό των ?ισθωτών, το οποίο εκτι?άται σε 65,9%, εξακολουθεί να είναι το χα?ηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανέρχεται στο 83,9 του συνόλου των απασχολου?ένων (εκτί?ηση 2015).

    [08] Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 13χρονο, που ήταν οπλισμένος με αεροβόλο, στο Οχάιο

    Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν χθες το βράδυ, στο Κολόμπους, στις βόρειες ΗΠΑ, έναν 13χρονο έφηβο, που οπλοφορούσε έχοντας στην κατοχή του ένα αεροβόλο πιστόλι και τον οποίον υποψιάζονταν οι αρχές ότι συμμετείχε σε μια ένοπλη επίθεση.

    Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τον θάνατο του Τάιρι Κινγκ, ο θάνατος του οποίου επιβεβαίωθηκε στις 20.22 τοπική ώρα (03.22 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη το βράδυ στο παιδιατρικό νοσοκομείο Nationwide, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της αστυνομίας του Κολόμπους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

    Βάσει της ανακοίνωσης, οι αστυνομικοί εστάλησαν γύρω στις 19.42 τοπική ώρα σε περιοχή καθώς τους είχαν ειδοποιήσει ότι είχε διαπραχθεί μια ένοπλη ληστεία με περίστροφα με την εμπλοκή πολλών υπόπτων. Κατόπιν εντόπισαν τρεις άνδρες τα χαρακτηριστικά των οποίων έμοιαζαν με την περιγραφή που είχε δώσει το φερόμενο θύμα σχετικά με τους δράστες. Όταν επιχείρησαν να τους μιλήσουν, δύο εξ αυτών το έβαλαν στα πόδια και οι αστυνομικοί άρχισαν να τους καταδιώκουν.

    Σε ένα σοκάκι σε κοντινή απόσταση, ενώ οι αστυνομικοί «προσπαθούσαν να τους συλλάβουν ο ένας εξ αυτών έβγαλε ένα πιστόλι από τη ζώνη του» προστίθεται στο κείμενο.

    «Ο ένας εκ των αστυνομικών πυροβόλησε πολλές φορές και τραυμάτισε τον ύποπτο»

    Κανείς εκ των αστυνομικών που ενεπλάκησαν ούτε ο δεύτερος ύποπτος τραυματίστηκε, διευκρινίζουν οι αρχές, υπογραμμίζοντας ότι και άλλοι ύποπτοι αναζητούνται.

    Τα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας εντόπισαν στο σημείο της τραγωδίας «κάτι που έμοιαζε με ένα περίστροφο», το οποίο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είναι ένα αεροβόλο με λέιζερ.

    [09] Κίνα: Εκτοξευτηκε με επιτυχία το ερευνητικό διαστημόπλιο Τιανγκόνγκ -2

    Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση του δεύτερου κινεζικού ερευνητικού διαστημοπλοίου Τιανγκόνγκ-2, στόχος του οποίου είναι να ανοίξει τον δρόμο για την κατασκευή, εντός των επόμενων έξι ετών, ενός κατοικήσιμου διαστημικού σταθμού.

    Όπως μετέδωσαν πολλά κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, ο πύραυλος Long March-2F T2, που μεταφέρει το "διαστημικό εργαστήριο", απογειώθηκε επιτυχώς γύρω στις 17.04 (ώρα Ελλάδας) από τη βάση του Τζιουκουάν, στην έρημο Γκόμπι.

    Στις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV διακρίνονται οι μηχανές του πυραύλου να ανάβουν και να υψώνεται αργά προς τον ουρανό, αφήνοντας πίσω του ένα "καφέ νέφος καπνού".

    Ο Τιανγκόνγκ-2 (που σημαίνει "Ουράνιο Σκάφος") ζυγίζει 8,6 τόνους και θα τεθεί αρχικά σε τροχιά σε ύψος 380 χιλιομέτρων από τη Γη, για να φτάσει κατόπιν στα 393 χιλιόμετρα. Στην τροχιά αυτή το διαστημόπλοιο Shenzhou-11 θα μπορεί να μεταφέρει δύο αστροναύτες στο ερευνητικό σκάφος.

    Οι δύο αστροναύτες θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στον σταθμό αυτό για 30 ημέρες το πολύ, προκειμένου να κάνουν πειράματα φυσικής, βιολογίας, ιατρικής ή να μελετήσουν τις ηλιακές καταιγίδες.

    Το επόμενο βήμα είναι προγραμματισμένο για τον Απρίλιο του 2017, όταν θα σταλεί στον Τιανγκόνγκ-2 ένα μεταφορικό διαστημόπλοιο για να τον εφοδιάσει με καύσιμα και άλλα υλικά.

    Ο Τιανγκόνγκ-1, το πρώτο ερευνητικό σκάφος της Κίνας, πρόκειται να πέσει στη Γη την επόμενη χρονιά, αφού θα έχει κλείσει έξι χρόνια στο διάστημα.

    [10] Μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν οι "αδυναμίες" της Ευρώπης θα προτείνουν Ολάντ και Μέρκελ στη σύνοδο της Μπρατισλάβας

    Η καγκελάριος της Γερμανίας ¶γγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν σήμερα ότι είναι σημαντικό, η αυριανή σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας ?η πρώτη αφότου η Βρετανία αποφάσισε με δημοψήφισμα να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση? να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της Ένωσης, προτείνοντας ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

    Το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου προκάλεσε σοκ στις Βρυξέλλες μολονότι πολλοί ψηφοφόροι εδώ και χρόνια έκριναν την Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβολικά γραφειοκρατική και αδιάφορη απέναντι στις ανησυχίες τους. Ταυτόχρονα, έδωσε ώθηση στα αντιμεταναστευτικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

    "Τώρα το ζήτημα είναι να εφαρμόσουμε μια ατζέντα που θα αποσαφηνίζει ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε από κοινού (για να αντιμετωπίσουμε) τις αδυναμίες, στα δύσκολα καθήκοντα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε" είπε η καγκελάριος Μέρκελ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Παρίσι μετά τη συνάντησή της με τον Ολάντ.

    Ο τελευταίος σημείωσε ότι το "διαζύγιο" της Βρετανίας από την ΕΕ πυροδότησε μια κρίση που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της Ένωσης. Κάλεσε τους ηγέτες των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών που θα βρίσκονται αύριο στην Μπρατισλάβα να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα και έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

    Η ασφάλεια θα είναι ένα από τα τρία βασικά θέματα που θα συζητηθούν στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, είπε. "Η βασική προτεραιότητα είναι η ασφάλεια... η συνοριακή ασφάλεια, η ασφάλειά μας απέναντι στις εξωτερικές απειλές", τόνισε.

    Γαλλία και Γερμανία έχουν προτείνει σχέδια για την εντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρώπη καθώς η αποχώρηση της Βρετανίας αφαιρεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Η Μέρκελ είπε ότι οι δύο χώρες θα ζητήσουν από το Συμβούλιο να υιοθετήσει τις προτάσεις τους, όμως πρόσθεσε: "Θέλουμε να εργαστούμε από κοινού, έτσι ώστε και οι 27 χώρες μέλη να έχουν φυσικά τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να αποφασίσουμε μαζί".

    Η καγκελάριος σημείωσε ότι χρειάζεται να δοθεί μια απάντηση στο θέμα της μετανάστευσης καθώς πολλοί άνθρωποι έρχονται στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους και όχι για πολιτικούς ή επειδή είναι πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες. "Πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας και φυσικά χρειάζεται να λάβουμε από κοινού την ευθύνη για αυτό", υπογράμμισε.

    [11] «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες», μία δράση στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016

    Περισσότεροι από 45 πολιτιστικοί φορείς, κρατικοί και μη, συνεργάζονται στο πλαίσιο του θεσμού Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παρουσιάζουν 65 δράσεις γύρω από την ευρύτερη θεματική των διωγμών, της βίας και της ανεκτικότητας, όπως ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Μουσική, χορός, θέατρο, εικαστικά, ψηφιακές τέχνες, γκράφιτι, εκθέσεις και ντοκιμαντέρ, κινηματογράφος, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια, συνθέτουν το πλούσιο πρόγραμμα, στο οποίο η συμμετοχή είναι δωρεάν για το κοινό.

    Εξάλλου, για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο αυτού του ευρωπαϊκού θεσμού, τρεις κεντρικές διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Διεύθυνση Μουσείων, η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και ¶υλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας -υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Μουσείων- διοργανώνουν μία σπονδυλωτή εκδήλωση με τίτλο «ΔΙΩΓΜΟΙ: ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ».

    Σύμφωνα με το υπουργείο, οι παραπάνω διευθύνσεις προτείνουν έναν πολυεπίπεδο τύπο συνέργειας σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε χώρους πολιτισμού της Αθήνας και του Πειραιά, που στοχεύει στο άνοιγμα των μνημείων και των μουσείων της πόλης στο ευρύ κοινό και στη συνομιλία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη ζωή.

    Η αρχαία και νεότερη πολιτιστική κληρονομιά συναντά τη σύγχρονη δημιουργία μέσα από ένα πλέγμα διαδρομών, που εκτείνονται από τις βόρειες παρυφές της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο της Πειραϊκής, με ιδιαίτερη έμφαση στους τρεις πολιτιστικούς άξονες της Βασ. Σοφίας, Πατησίων και Πειραιώς, καθώς και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

    Η υλοποίηση της δράσης «ΔΙΩΓΜΟΙ: ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» βασίστηκε αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των συμμετεχόντων, «τους οποίους το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά για την προσφορά τους», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η δράση των «ΔΙΩΓΜΩΝ» θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016. Ο φετινός εορτασμός είναι για δεύτερη φορά αφιερωμένος στο δίπολο Βία και Ανεκτικότητα, με περισσότερες από 130 εκδηλώσεις, που θα υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

    Σημειώνεται, ότι το Σαββατοκύριακο του εορτασμού, 24 και 25 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία της επικράτειας είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα των εκδηλώσεων, στο yppo.gr και new.culture.gr.

    [12] Με χορό στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ανοίγει η καλλιτεχνική περίοδος της Στέγης

    Με έργα τεσσάρων χορογράφων από όλο τον κόσμο που θα παρουσιαστούν σε μουσεία, δρόμους και πλατείες του ιστορικού κέντρου της Αθήνας ανοίγει η φετινή καλλιτεχνική περίοδο της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

    Το «Dancing Athens» είναι ένα μίνι φεστιβάλ «ανοιχτού χώρου» με ελεύθερη είσοδο, που θα απλωθεί σε διάφορες ώρες της μέρας στη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, με τοπία νυχτερινά από τον Boris Charmatz, μια «αναδρομική» της πρώιμης δουλειάς της Τρίσα Μπράουν, intimate εμπειρίες από τον Γιάννη Μανταφούνη, αλλά και απροσδόκητες, ακτιβιστικού τύπου παρεμβάσεις στο αθηναϊκό κέντρο από τον Willi Dorner.

    Η Κάτια Αρφαρά, καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου και Χορού της Στέγης σημειώνει για το «Dancing Athens»: «Ήταν Απρίλιος του 1970, όταν η Αμερικανίδα χορογράφος Trisha Brown έδεσε έναν χορευτή της με σχοινιά ορειβασίας και τον έβαλε να κατέβει περπατώντας την πρόσοψη ενός επταώροφου κτιρίου στον αριθμό 80 της Wooster street στο Μανχάταν, αναζητώντας τρόπους να απορρυθμίσει την σχέση του σώματος με τη βαρύτητα, τη σχέση του σώματος με το χώρο, αλλά και τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο οι θεατές είχαν συνηθίσει να αντιλαμβάνονται καθημερινές κινήσεις όπως το περπάτημα. Και ήταν εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν οι ριζοσπαστικές αλλαγές και οι πειραματισμοί των μεταμοντέρνων της Judson Church βγήκαν πλέον στους δρόμους, στα πάρκα, στις πλατείες, στις ταράτσες και στα μουσεία της Νέας Υόρκης με μια ακατανίκητη διάθεση για αλλαγή.

    Το άνοιγμα της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου στο χορό και το θέατρο με τέσσερις σημαντικές outdoor δράσεις, συνδέεται ακριβώς με μια αντίστοιχη ανάγκη, σήμερα, να συνδιαλλαγούμε εκ νέου με το δημόσιο χώρο προτείνοντας νέους τρόπους χρήσης του, που δεν έχουν απαραίτητα να κάνουν με κάποιο συγκεκριμένο πολιτικοκοινωνικό περιεχόμενο, αλλά με μια απλή πρόταση - πρόσκληση μετατόπισης στον τρόπο με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να κινούμαστε και να μετακινούμαστε στο δημόσιο χώρο, στον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζουμε την κίνηση και το χορό, στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στο απρόβλεπτο και το τυχαίο.

    Το «Dancing Athens» είναι ένα φεστιβάλ «ανοιχτού χώρου», το οποίο ίσως σήμερα, με τον περιορισμό πρόσβασης ολοένα και περισσότερων ανθρώπων στο κοινό αγαθό της τέχνης, αλλά και με τον αυξανόμενο έλεγχο και περιορισμό των κινήσεων και των μετακινήσεών μας στον αστικό χώρο, έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη».

    [13] Έκθεση για τη φιλία και την παράλληλη διαδρομή των Γ. Μόραλη και Χρ. Καπράλου

    Έκθεση με θέμα τη «Φιλία ζωής και τέχνης» των Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου παρουσιάζει το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, στο χώρο του Φάρου στο Κέντρο Πολιτισμού.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 8 μμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

    Η έκθεση δίνει έμφαση τόσο στα έργα των δύο σημαντικών καλλιτεχνών, όσο και στη μεταξύ τους σχέση, που ακολουθεί μια παράλληλη πορεία. Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν και συνδέθηκαν με φιλία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πενήντα αριστουργήματα του Γιάννη Μόραλη θα παρουσιαστούν μαζί με 18 χάλκινα έργα του Καπράλου.

    Το βασικό σώμα των έργων του Γιάννη Μόραλη, απαρτίζεται από έργα που ο καλλιτέχνης δώρισε το 1988 στην Εθνική Πινακοθήκη. Οι τελευταίες δεκαετίες του έργου του αντιπροσωπεύονται στην έκθεση από έργα που προέρχονται από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση, τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου (Ίδρυμα «Ή ¶λλη Αρκαδία»), συλλογή της Alpha Bank, καθώς και από ιδιωτική συλλογή. Τα έργα του Χρήστου Καπράλου ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στην κατοχή της οποίας περιήλθαν το 2006 με την διάλυση του Ιδρύματος Χρήστου και Σούλης Καπράλου.

    «Η έκθεση αυτή συνεχίζει τη συνεργασία του ΙΣΝ και της Εθνικής Πινακοθήκης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με το ?Φως και χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση?. Σκοπός της σύμπραξης είναι όχι μόνο να δώσει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να δει έργα θεμελιωδών μοντέρνων Ελλήνων ζωγράφων από τη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, σε μια περίοδο που το κεντρικό κτίριό της είναι κλειστό λόγω εργασιών για μια σημαντική επέκταση, αλλά επίσης να επεκτείνει περαιτέρω τη συζήτηση πάνω στη σχέση και τον αέναο διάλογο ανάμεσα στη ζωγραφική, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

    Η έκθεση, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Μόραλη, πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο των ανοιχτών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά στο ΚΠΙΣΝ. Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό, καθημερινά από τις 9 πμ. έως τις 10 μμ.

    [14] Πρόγραμμα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα στην Μπρατισλάβα

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην άτυπη σύνοδο των 27 Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 έχει ως εξής:

    09:00-09:30 '¶φιξη στον χώρο της Συνόδου (Κάστρο Μπρατισλάβας) και υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας

    10:00-12:30 1η συνεδρία εργασιών

    12:45-13:00 Οικογενειακή φωτογραφία

    13:30-15:00 Ανεπίσημο γεύμα

    15:00-15:30 Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας

    16:00-18:00 2η συνεδρία εργασιών

    18:30-19:30 Συνέντευξη Τύπου / Ενημέρωση Απεσταλμένων Συντακτών

    Αναχώρηση προς Αθήνα

    [15] Βουλή: «Δεν είχα καμία ανάμειξη στα δάνεια που πήρε το ΑΛΤΕΡ" δήλωσε ο Γ. Κουρής στην Εξεταστική

    «Είμαι ο μόνος εκδότης που δεν έκλεψε το κράτος και το κράτος τον έχει ληστέψει και τον έκλεισε στη φυλακή. Από το 2000 και μετά που το πούλησα, δεν είχα καμία ανάμειξη στα δάνεια που πήρε το τηλεοπτικό κανάλι ?ΑΛΤΕΡ?, ούτε και πως λειτουργούσε. Δεν ασχολήθηκα ξανά με αυτό. Εξουσιοδοτώ την Επιτροπή σας, να ελέγξει τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς και αν σε οποιαδήποτε χώρα στο εξωτερικό βρει προσωπικό μου λογαριασμό, να το δεσμεύσει υπέρ του Δημοσίου».

    Αυτό δήλωσε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Kontra Chanel», Γιώργος Κουρής, στην πολύωρη κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από Τράπεζες, σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.

    Ο κ. Κουρής χαρακτήρισε τον εαυτό του «έντιμο και καθαρό επιχειρηματία» που έβαλε, όπως είπε, 10 εκατ. δραχμές από την τσέπη του για το «ΑΛΤΕΡ» και έχει εξοφλήσει το δάνειο που είχε πάρει τότε από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Υποστήριξε ότι μέχρι το 2000 που είχε ο ίδιος το «ΑΛΤΕΡ», το κανάλι ήταν βιώσιμο, ενώ επέρριψε όλες τις ευθύνες για το κλείσιμό του και τα χρέη που δημιούργησε, στους άλλους τρεις μετόχους του καναλιού.

    Ο κ. Κουρής, μίλησε για παιχνίδια που έκαναν οι τρεις άλλοι μέτοχοι του καναλιού στο Χρηματιστήριο και για εξωφρενικές αμοιβές που δίνονταν σε δημοσιογράφους, ενώ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη για το δάνειο, ύψους 534 εκατ. ευρώ, που πήρε το «ΑΛΤΕΡ» για την αγορά προγράμματος.

    Ο κ. Κουρής ανέφερε ακόμα, ότι δεν είχε ιδέα, ούτε ασχολήθηκε, για τα δύο δάνεια, συνολικού ύψους 867 εκατ. ευρώ που πήρε το «ΑΛΤΕΡ», με εγγύηση την ταινιοθήκη του, από Τράπεζες, τονίζοντας ότι καμία Τράπεζα δεν τον είχε ενημερώσει, παρότι ήταν μέτοχος.

    [16] Οριστική λύση - ανάσα για τα τουριστικά καταλύματα, με την κατάργηση του καθεστώτος των ΠΕΤΑ

    Στην κατάργηση του καθεστώτος των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης που ίσχυε από το 1986, προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με υπουργική απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Έλενας Κουντουρά, που δίνει οριστική λύση στην εξάλειψη των προβλημάτων λειτουργίας, επαναλειτουργίας και αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων στις περιοχές αυτές.

    Η κατάργηση της εν λόγω απόφασης του 1986 κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω του αναχρονιστικού της χαρακτήρα, καθώς βρισκόταν σε απόλυτη δυσαρμονία με την σημερινή πραγματικότητα στην τουριστική αγορά και εντελώς ξένη με το πνεύμα των μεταγενέστερων ρυθμίσεων και με τις τάσεις που διαμορφώνονται στον κλάδο.

    Με την νέα απόφαση, δίδεται πλέον διέξοδος σε σημαντικό αριθμό λειτουργουσών και αδειοδοτημένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κατηγορίας 1, 2, και 3 αστέρων, που βρίσκονταν εντός των περιοχών αυτών, για να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν ποιοτικά και να έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε αναπτυξιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2016 - 16:32:30 UTC