Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Δήμιος των εργασιακών δικαιωμάτων ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [02] Βουλευτές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα που προέκυψε στο Ωραιόκαστρο
  • [03] Γ. Κουμουτσάκος: Ένοχη σιωπή της κυβέρνησης για το «πόθεν έσχες» των πλειοδοτών για τις τηλεοπτικές άδειες
  • [04] Τρ. Αλεξιάδης: Ελπίζουμε οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να μην είναι η συνέχεια του προγράμματός του
  • [05] Ο Κρούγκμαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό
  • [06] Τα δημοσιονομικά στη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς
  • [07] Η προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην Γερμανία στην συνάντηση Αποστόλου-Φούχτελ
  • [08] Γ. Στουρνάρας: Η χρηματοδότηση κρίσιμος παράγοντας στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας
  • [09] Με 5,5 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι πληγέντες δήμοι από την πρόσφατη κακοκαιρία
  • [10] M. Βέμπερ: Οι χώρες της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία
  • [11] Νέο ταξιδιωτικό ευρωπαϊκό έγγραφο για την επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων
  • [12] Έκθεση για τη φιλία και την παράλληλη διαδρομή των Γ. Μόραλη και Χρ. Καπράλου
  • [13] Ρ. Σβίγκου: Η Ελλάδα πέτυχε για πρώτη φορά ρητή δέσμευση για την απομείωση του χρέους
  • [14] Μ. Βαρβιτσιώτης: Η κυβέρνηση επιδεικνύει πρωτοφανή ολιγωρία στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης
  • [15] Ρ. Αντωνοπούλου: Αυξήθηκαν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης
  • [16] Επαγγελματικά ταμεία και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ στην συνάντηση Κατρούγκαλου-θεσμών
  • [17] Γ. Δραγασάκης: Η οικονομία έχει μπει σε φάση σταθεροποίησης

  • [01] Δ. Κουτσούμπας στη ΔΕΘ: Δήμιος των εργασιακών δικαιωμάτων ο Γ. Κατρούγκαλος

    «Δήμιο των εργασιακών δικαιωμάτων» χαρακτήρισε τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ και σημείωσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα εργασιακά είναι «αιτία πολέμου».

    «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το νέο αποφασιστικό χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, απαγορεύοντας ντε φάκτο απεργίες, την πάλη των εργαζομένων, απελευθερώνοντας τις ομαδικές απολύσεις» είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Αλέξης Τσίπρας και ο δήμιος -να τον ονομάσω έτσι- των εργασιακών δικαιωμάτων Κατρούγκαλος, η κοινή στάση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Προσπαθούν να ξεδοντιάσουν πραγματικά το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα, να αφήσουν τους εργαζόμενους χωρίς κανένα όπλο στην πάλη τους απέναντι σε αυτή την επίθεση. Τα σχέδια αυτά πρέπει να συναντήσουν ισχυρές αντιστάσεις, είναι αιτία πολέμου».

    Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προωθεί νέα αφαίμαξη, με φόρους, με περικοπές δαπανών, επιπρόσθετα 2 δισ. Ευρώ το 2017 και άλλα επιπρόσθετα 3,5 δισ. ευρώ το 2018, ενώ σχετικά με το χρέος, είπε ότι ο πρωθυπουργός «αποδέχεται να το πληρώσει στο ακέραιο ο ελληνικός λαός».

    Για τη Νέα Δημοκρατία παρατήρησε ότι «με λύπη και με πολιτική αμηχανία παρακολουθεί και βλέπει τον ΣΕΒ, τους θεσμούς της Ευρώπης και τους υπερατλαντικούς, να επικροτούν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα που κάνει πιο αποτελεσματικά από τις προηγούμενες δικές της κυβερνήσεις, για λογαριασμό του συστήματος. Η ΝΔ προβάλλει τη δική της αντιλαϊκή πρόταση, αφού με τον τίτλο ?λιγότεροι φόροι? απευθύνεται κυρίως στο μεγάλο κεφάλαιο, σε αυτούς λέει ότι θα βάλει λιγότερους φόρους. Και λέγοντας λιγότερες κρατικές δαπάνες, εννοεί το πετσόκομμα, κυρίως όσων κρατικών κονδυλίων έχουν ακόμα απομείνει -και δεν έχουν μείνει και πάρα πολλά- για τις λαϊκές, για τις κοινωνικές ανάγκες».

    Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για «κάλπικη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, που εστιάζεται μόνο σε κάποια θέματα διαφθοράς, στην αναποτελεσματικότητα της διοίκησης, της διαχείρισης».

    Όπως είπε, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα δίνουν «πάτημα» στην κυβέρνηση να εγκλωβίζει ένα κόσμο. Κόμματα που λένε ότι κινούνται στον χώρο της Αριστεράς, καλλιεργούν αυταπάτες και λένε στον κόσμο να περιμένει «μήπως κάνει κάτι καλό το παιδί εκεί πάνω (σσ ο Αλέξης Τσίπρας)». Γι? αυτό ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους εργαζόμενους που είδαν τι σημαίνει «πρώτη φορά Αριστερά» να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες που λένε ότι «σιγά- σιγά θα βγούμε από το τούνελ».

    Σε ερώτηση για τις σχέσεις του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος και το κόμμα ψήφισε στη Βουλή διατάξεις που φέρνουν έστω και μικρή ανακούφιση στον λαό.

    Σχετικά με την έκκληση για μέτωπο των δημοκρατικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, που απευθύνουν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισήμανε ότι αυτό δοκιμάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετείχαν μέχρι να αποχωρήσουν και είχε τα αποτελέσματα που είχε.

    Ως προς τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία είπε ότι ακόμα και στους κόλπους της Εκκλησίας έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να σταματήσει να έχει ένα στείρο περιεχόμενο και να αφορά όλες τις θρησκείες. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι δεν είναι αυτό το κύριο πρόβλημα στην Παιδεία.

    Για το θέμα που δημιουργήθηκε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης με αφορμή τις αντιδράσεις στην απόφαση της κυβέρνησης να παρακολουθούν προσφυγόπουλα μαθήματα στα σχολεία, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε «απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να καταδικαστούν από όλους». Παράλληλα καταλόγισε ευθύνες και στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτά τα φαινόμενα και αν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των κομμάτων. Ο ίδιος είπε ότι μπορούν να γίνονται μαθήματα για τα προσφυγόπουλα μέσα στα κέντρα φιλοξενίας και σε κοντινά σχολεία τα απογεύματα.

    [02] Βουλευτές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ζήτημα που προέκυψε στο Ωραιόκαστρο

    «Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε μικρά παιδιά να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης», δηλώνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει χάσει το ηθικό κύρος για να πείσει για τις καλές προθέσεις της και τη σοβαρότητά της», με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει από την άρνηση μερίδας πολιτών του Ωραιοκάστρου να δεχθούν προσφυγόπουλα σε σχολεία της περιοχής.

    «Η κοινωνία του Ωραιοκάστρου πρέπει να ζητήσει την παραίτηση του Δημάρχου», δηλώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, κληθείς να σχολιάσει την άρνηση μερίδας πολιτών να δεχτούν σε σχολεία της περιοχής παιδιά προσφύγων και μεταναστών, προσθέτοντας ότι «το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ούτε εξαρτάται από την αυθαίρετη κρίση του οποιουδήποτε».

    Την αντίθεση του στη στάση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, δηλώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. «Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αγκαλιάσει το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση όπως σε όλη την Ευρώπη», τονίζει.

    «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδικάζει κάθε φαινόμενο ρατσισμού και ξενοφοβίας», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, ο οποίος εκλήθη να σχολιάσει τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο, με δεδομένο μάλιστα ότι ο ίδιος εκλέγεται στο νομό Λέσβου, μια περιοχή που έχει δεχτεί τον κύριο όγκο του μεταναστευτικού και προσφυγικού κύματος.

    [03] Γ. Κουμουτσάκος: Ένοχη σιωπή της κυβέρνησης για το «πόθεν έσχες» των πλειοδοτών για τις τηλεοπτικές άδειες

    Για ένοχη σιωπή της κυβέρνησης για το «πόθεν έσχες» των πλειοδοτών για τις τηλεοπτικές άδειες έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    «Η πρόεδρος της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας κ. Χριστοδουλοπούλου ανέβαλε για την Τρίτη την απόφαση της επιτροπής στο αίτημά μας να προσκληθούν στην επιτροπή ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς και οι 4 πλειοδότες του διαγωνισμού», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    «Όσο σκοτεινιάζει ο πολιτικός της ορίζοντας, τόσο η κυβέρνηση βυθίζεται σε έλος αυταρχισμού. Κάθε μέρα βλέπουμε χτυπήματα στη Δημοκρατία», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτοντας πως «σκοτεινές εικόνες κυβερνητικού αυταρχισμού εκπέμπει σταθερά ο υπουργός κ. Πολάκης». «Η κυβέρνηση αποκτά πρόσωπο, το πρόσωπο του κ. Πολάκη», συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση για το βασικό μέτοχο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε ότι «για εμάς εκείνος ο αγώνας παραμένει ζωντανός και θα κάνουμε ό,τι πρεπει να δικαιωθεί».Σχετικά με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και τι θα κάνει η ΝΔ με το τίμημα αν γίνει κυβέρνηση είπε ότι «ο νόμος Πάππά» θα καταργηθεί, ότι η ΝΔ θεωρεί πως είναι αντισυνταγματικός και η θέση της είναι περισσότερα κανάλια, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερη δημοκρατία, περισσότεροι εργαζόμενοι. Για το τίμημα είπε πως πρόκειται για εξίσωση που αυτή τη στιγμή έχει μόνο αγνώστους και δεν μπορεί τώρα η ΝΔ να πάρει θέση.

    Στην περίπτωση που το ΣΤΕ αποφασίσει ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου απάντησε ότι «η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι σεβαστή, όπως και η αρχή της πλειοψηφίας και αν υπάρξει κυβέρνηση της ΝΔ ο «νόμος Παππά» θα καταργηθεί.

    Αναφερόμενος στα ζητήματα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν πως ήταν ψεύτικα τα κηρύγματα ανθρωπισμού της κυβέρνησης και «αποδεικνύονται προκάλυμμα πλουτισμού».

    «Ο κ. Τσίπρας αντί να ελέγξει τι πράγματι συμβαίνει έκανε δεκτή την παραίτηση Βουδούρη», συνέχισε αναφέροντας τις καταγγελίες του έως πρόσφατα γγ Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Παράλληλα αναφέρθηκε σε καταγγελίες της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Α. Σταμπούλη ότι μέλος της τοπικής νομαρχιακής του κυβερνώντος κόμματος με την κόρη του -συντονίστρια του χώρου φιλοξενίας- έχουν αναλάβει έργο σίτισης προσφύγων ύψους 75.000 ευρώ. «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα που εγείρονται τόσο για το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και για την ηθική διάσταση αυτής της επιλογής. Ζητήσαμε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια. Απάντηση δεν πήραμε», προσέθεσε προαναγγέλλοντας ότι η ΝΔ θα αντιδράσει και κοινοβουλευτικά.

    Σχετικά με το θέμα που προέκυψε στο Ωραιόκαστρο μίλησε για σύνθετο πρόβλημα που αγγίζει της καρδιά της λειτουργίας κάθε κοινωνίας. «Πρέπει να λυθεί με τρεις βασικές αρχές. Τα παιδιά δεν μπορεί παρά να πάνε σχολείο. Να εξασφαλιστεί η δημόσια υγεία. Να ακουστούν οι τοπικές κοινωνίες με λογική επίλυσης του προβλήματος και οχι διόγκωσής του», τόνισε και προσέθεσε, μεταξύ άλλων: «Οποιαδήποτε κηρύγματα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, ακρότητας πέρα και μακριά από την αντίληψη της ΝΔ. Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να αγνοήσουν οι κυβερνώντες πώς αισθάνεται η τοπική κοινωνία. Οφείλει να μπει σε διάλογο μαζί τους».

    Ειδικά για όσα είπε ο δήμαρχος ανέφερε ότι «η καταδίκη των λεχθέντων, της έντασης και περιεχομένου τους γίνεται από το πιο επίσημο βήμα. Γίνεται σήμερα με τον τρόπο που έγινε».

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση μιλώντας για ζοφερή και αποπνικτική ατμόσφαιρα παρασκηνίου στο χώρο της δικαιοσύνης. «Προστίθεται πλέον η χθεσινή απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ι. Ντογιάκου με την οποία ουσιαστικά λίγες ημέρες πριν από τις αρχαιρεσίες για τη ανάδειξη της νέας διοίκησης της Εισαγγελίας Εφετών, τίθεται εκτός μάχης, μετά από έφεση που άσκησε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος. Η πολιτική σκοπιμότητα είναι ολοφάνερη, δεν κρύβεται», σημείωσε μιλώντας για «πρωτοφανές μαγείρεμα που αποκαλύπτει τη νοσηρή αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για την ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο της Δικαιοσύνης».

    Για το θέμα του χρέους ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε αυτολεξεί τις φράσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Όταν ο αντιπρόεδρος αδειάζει τον πρωθυπουργό, δείχνει ότι υπάρχουν σημάδια διάλυσης στη συνοχή της κυβέρνησης», υπογράμμισε.

    [04] Τρ. Αλεξιάδης: Ελπίζουμε οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να μην είναι η συνέχεια του προγράμματός του

    Να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τις πηγές, από τις οποίες θα καλυφθεί η υστέρηση εσόδων από το Πρόγραμμα Φοροελαφρύνσεων, που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, λίγα 24ωρα πριν την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη.

    «Για τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλοι περιμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε πού θα βρεθεί το 1 εκατ. και παραπάνω, ετησίως, ώστε να είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι εξαγγελίες που έγιναν μέχρι τώρα, αλλά κι αυτές που πρόκειται να γίνουν», είπε ο κ. Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι εδώ και έναν χρόνο, που βρίσκεται στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, δεν έχει ακούσει ούτε μία πρόταση για τις πηγές αύξησης των δημοσίων εσόδων, ούτε και πρόταση για τις δαπάνες που θα πρέπει να περικοπούν. «Στη λογιστική υπάρχει το ισοζύγιο, η χρέωση, η πίστωση το υπόλοιπο. Δεν μπορείς να λες πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε όλοι να γίνουμε σοφότεροι από την ομιλία του προέδρου της ΝΔ». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, όσα θα πει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ να είναι η συνέχεια του προγράμματος που είχε ξεκινήσει, δηλαδή περιορισμός των δαπανών στην υγεία, την παιδεία, ή περιορισμός δαπανών με απολύσεις που είχαν ξεκινήσει «και ευτυχώς σταμάτησαν».

    Ο κ. Αλεξιάδης, αξιοποίησε ερώτηση που είχε κάνει ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος, για υστέρηση εσόδων από τον ΦΠΑ και την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής, προκειμένου να παρουσιάσει στοιχεία για τα βήματα που έχει κάνει το υπουργείο, με στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

    Τέλος, τόνισε ότι πολύ σύντομα θα έρθει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης των φορολογικών μηχανισμών και άρα καλύτερους και ταχύτερους ελέγχους.

    [05] Ο Κρούγκμαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό

    «Αν νεοφιλελευθερισμός σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», τονίζει ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times βρίσκεται στην Αθήνα για να μετάσχει στις εργασίες του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum» που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

    Συναντήσαμε τον κ. Κρούγκμαν στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ με θέμα: «Η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι εχθροί της».

    Ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εντυπωσιασμένος από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, υπήρχαν κάποια θέματα σε αυτήν που είναι πολύ σημαντικά για μένα. Είναι καλό να βλέπουμε να μιλάει κάποιος για την ανάγκη να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό . Θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην λειτουργία των αγορών. Χάρηκα πολύ που το άκουσα αυτό από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πολ Κρούγκμαν.

    «Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους δικαίου. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί αν είναι καλό πράγμα για να βοηθήσουν στην δίκαιη ανάπτυξη, αλλά συχνά εκλαμβάνονται ως άδεια για να άρουμε όλους τους περιορισμούς στις δυνάμεις της αγοράς. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε».

    Ο Πολ Κρούγκμαν δηλώνει πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας των αγορών. «Ο νεοφιλελευθερισμός μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά αν σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», σημειώνει.

    «Τρομακτικό» το ενδεχόμενο να νικήσει ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές

    Στη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήσαμε φυσικά τον αμερικανό οικονομολόγο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αναμέτρηση ανάμεσα στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. « Δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος. «Αλλά το μοντέλο προβλέψεων των New York Times δίνει ποσοστό περίπου 80% για νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Ελπίζω να ισχύει αυτό. Να σας πω, δεν επιτρέπεται να δηλώσω δημόσια τη στήριξή μου, συγγνώμη. Είναι τρομακτικό όμως το ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί ένα πολύ, πολύ άσχημο ατύχημα. Δεν θα ηρεμήσω, δεν θα ησυχάσω μέχρι την επομένη των εκλογών. Πρέπει να αποφευχθεί ακόμη και το παραμικρό ενδεχόμενο ενός ατυχήματος».

    [06] Τα δημοσιονομικά στη συνάντηση Τσακαλώτου-Χουλιαράκη με τους θεσμούς

    Η πορεία των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος παρουσιάστηκαν αναλυτικά, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.

    Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν από την ελληνική πλευρά τα εξής:

    - Η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις, και

    - Η πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017.

    Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό «βηματισμό» και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος στα έσοδα είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.

    Θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα ασφαλιστικά (κυρίως για το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών) με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια (με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και εκπροσώπων της Τραπέζης της Ελλάδος), και για την πάταξη της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο.

    Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν αύριο από την Αθήνα και η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει κλείσει το σύνολο των ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης, αλλά και να έχει προετοιμάσει σε βασικά σημεία της τη δεύτερη αξιολόγηση που θα ακολουθήσει από τα μέσα Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Επαγγελματικά ταμεία και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ στην συνάντηση Κατρούγκαλου-θεσμών

    [07] Η προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην Γερμανία στην συνάντηση Αποστόλου-Φούχτελ

    Θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου με τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, Χανς-Χοακίμ Φούχτελ. "Ιδιαίτερα σταθήκαμε", δήλωσε ο κ. Αποστόλου, ?σε ζητήματα που έχουν σχέση με την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στη Γερμανία", σημειώνοντας ότι σήμερα για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε άλλες χώρες υλοποιούνται 11 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Αποστόλου επισήμανε στις δηλώσεις του ότι χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων που διασφαλίζει υψηλή προστιθέμενη αξία και πρόσθεσε πως "δυστυχώς αυτήν την προστιθέμενη αξία των αγροτικών μας προϊόντων δεν την απολαμβάνει ο Έλληνας παραγωγός, καθώς φτάνουν μέχρι τον Γερμανό καταναλωτή με τιμές τις οποίες εισπράττουν άλλοι στη διαδρομή".

    Τη συνάντηση απασχόλησε, επίσης, η ρευστότητα στον αγροτικού τομέα και η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας εξειδικευμένος φορέας, η είσοδος των ελληνικών προϊόντων σε γερμανικά δίκτυα, καθώς και ζητήματα που αφορούν στο συνεργατισμό.

    [08] Γ. Στουρνάρας: Η χρηματοδότηση κρίσιμος παράγοντας στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας

    Το μη διατηρήσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που είχε υιοθετήσει η Ελλάδα άλλαξε στην περίοδο της κρίσης, ωστόσο το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει κρίσιμο προκειμένου να συνεχιστεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας.

    Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).

    Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας το μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας έχει αλλάξει μέσα από την κρίση. Το χάσμα της ανταγωνιστικότητας, η οποία είχε ανοίξει μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, είχε εξαλειφθεί μέσω της εσωτερικής υποτίμησης. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι τώρα σχεδόν μηδενισμένο.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό της προσαρμογής του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από το 2008 έχει συντελεστεί λόγω της πτώσης των εισαγωγών, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (με εξαίρεση τη ναυτιλία) αυξήθηκαν κατά 27% σε πραγματικούς όρους. Επιπλέον, το μερίδιο των ελληνικών προϊόντων στις εξαγωγές έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2010, ιδιαίτερα στις χώρες εκτός ΕΕ. Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ, κυμαίνονται πλέον στο 63% του ΑΕΠ.

    [09] Με 5,5 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι πληγέντες δήμοι από την πρόσφατη κακοκαιρία

    Με 5,5 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι πληγέντες δήμοι των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Τρικάλων, ο δήμος Θάσου, ο δήμος Θερμαϊκού, καθώς και άλλοι δήμοι της χώρας που επλήγησαν πρόσφατα από θεομηνίες. Το ποσό δίνεται με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή και του υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Α. Χαρίτση και θα διατεθεί αποκλειστικά για έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τις φυσικές καταστροφές των προηγούμενων ημερών.

    Τα χρήματα προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν στους δήμους, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών. Προορίζονται να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες και πρόκειται να δοθούν απολογιστικά. Η πρωτοβουλία των δύο υπουργείων εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση των πληγεισών περιοχών. Για την υλοποίηση των έργων, οι δήμοι θα μπορούν να υποστηριχτούν από εξειδικευμένες ομάδες της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ), κατ' εφαρμογή της πρόσφατης Υπουργικής Απόφασης του υφυπουργού Οικονομίας για την υποστήριξη των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας: «Πέρα από την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απαιτείται η υλοποίηση έργων τοπικών υποδομών που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις και παθογένειες δεκαετιών. Τα έργα αυτά θα πρέπει να είναι μελετημένα, στη βάση ενός ολιστικού σχεδιασμού, έργα ουσίας και όχι πια αποσπασματικά έργα βιτρίνας. Ζητούμενο είναι η πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες να μην διαπιστώνουμε πια τα προβλήματα και να σπεύδουμε για την έκτακτη αντιμετώπισή τους μόνο μετά από τραγικές, αλλά αποτρέψιμες, φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα, με την έκδοση προσκλήσεων από τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, έργα τοπικών υποδομών (π.χ. για δίκτυα ομβρίων υδάτων). Τα αρμόδια υπουργεία θα σταθούν αρωγοί στους δήμους και τις Περιφέρειες για την υποβολή καλά σχεδιασμένων προτάσεων και την υλοποίηση κοινωνικά χρήσιμων έργων. Με άστοχες δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επιχειρεί να μεταφέρει δικές του ευθύνες στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι ανταποκρίθηκε με τον πιο άμεσο τρόπο και αυτό το γνωρίζουν οι αυτοδιοικητικοί, οι πληγέντες και οι τοπικές κοινωνίες».

    [10] M. Βέμπερ: Οι χώρες της ΕΕ να δείξουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία

    Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (ΕΛΚ) προέτρεψε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία στο θέμα της κατανομής των προσφύγων. "Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει μόνες την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία", είπε χαρακτηριστικά ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (DLF).

    Ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής πιστεύει όμως ότι "επί της ουσίας η Ευρώπη λειτουργεί". Mόνο από το γεγονός ότι κολλάει στο θέμα των προσφύγων δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τεθεί το θεμελιώδες ερώτημα της ύπαρξής της. Είναι όμως βέβαιο ότι η ΕΕ χρειάζεται να δείξει περισσότερη αλληλεγγύη λ.χ. στο θέμα της κατανομής των προσφύγων, εκτιμά ο Βέμπερ.

    Συγχρόνως ο Βέμπερ υπεραμύνθηκε της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό. Ο βαλκανικός διάδρομος είναι κλειστός και από το Πάσαου (στα βαυαρο-αυστριακά σύνορα) δεν έρχονται πλέον πρόσφυγες στη Γερμανία, είπε στο DLF.

    Ο Μάνφρεντ Βέμπερ εξήρε στο πλαίσιο αυτό τη συμφωνία με την Τουρκία. Στο Αιγαίο δεν πεθαίνουν πια άνθρωποι και στη Μεσόγειο η ΕΕ αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τους παράνομους διακινητές ανθρώπων. "Καταφέρνουμε πολλά στα εξωτερικά σύνορα", τόνισε.

    Επισήμανε δε ότι ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει μια καθαρή πλειοψηφία υπέρ της προταθείσας από την Κομισιόν ποσόστωσης κατανομής των προσφύγων, υφίσταται μια απερίγραπτη διαμάχη μεταξύ των ηγετών των χωρών μελών.

    [11] Νέο ταξιδιωτικό ευρωπαϊκό έγγραφο για την επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων

    Ένα νέο είδος ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού εγγράφου πρόκειται σύντομα να εφαρμοστεί στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο να διευκολύνει την επαναπροώθηση στις πατρίδες τους εκείνων των μη Ευρωπαίων πολιτών που έχουν ζητήσει άσυλο όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, με ψήφους 494 υπέρ έναντι 112 κατά και 50 αποχές τη δημιουργία αυτού του νέου ταξιδιωτικού εγγράφου.

    Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το μέτρο θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο Υπουργών των χωρών της ΕΕ.

    Οι ευρωβουλευτές που προώθησαν αυτό το μέτρο είχαν διαπιστώσει ότι πάρα πολλά πρόσωπα των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου απορρίπτονταν στην ΕΕ, δεν επέστρεφαν στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014 ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναπροώθησης για λιγότερο από το 40% του συνολικού αριθμού των προσώπων που δεν έλαβαν άσυλο. "Το χαμηλό ποσοστό εφαρμογής των αποφάσεων επαναπροώθησης υπονομεύει σοβαρά την αξιοπιστία και τη νομιμότητα των ευρωπαϊκών πολιτικών ασύλου και μετανάστευσης στα μάτια των πολιτών. Ενθαρρύνει επίσης την κατάχρηση του συστήματος ασύλου στην Ευρώπη", σημείωσε ο Φινλανδός ευρωβουλευτής Γιούσι Χάλα-άχο.

    Ο κανονισμός που ισχύει σήμερα στην ΕΕ (και δεν είναι δεσμευτικός) χρονολογείται από το 1994. Καθορίζει την έκδοση ένα είδος ταξιδιωτικού εγγράφου για εκείνους των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται και δεν διαθέτουν ταυτότητα ή διαβατήριο. Ωστόσο, η ανεπάρκεια των κανόνων ασφαλείας οδηγεί συχνά τις χώρες προέλευσης των προσώπων αυτών να μην αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο τύπο ταξιδιωτικού εγγράφου.

    [12] Έκθεση για τη φιλία και την παράλληλη διαδρομή των Γ. Μόραλη και Χρ. Καπράλου

    Έκθεση με θέμα τη «Φιλία ζωής και τέχνης» των Γιάννη Μόραλη και Χρήστου Καπράλου παρουσιάζει το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, στο χώρο του Φάρου στο Κέντρο Πολιτισμού.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 8 μμ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

    Η έκθεση δίνει έμφαση τόσο στα έργα των δύο σημαντικών καλλιτεχνών, όσο και στη μεταξύ τους σχέση, που ακολουθεί μια παράλληλη πορεία. Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν και συνδέθηκαν με φιλία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Πενήντα αριστουργήματα του Γιάννη Μόραλη θα παρουσιαστούν μαζί με 18 χάλκινα έργα του Καπράλου.

    Το βασικό σώμα των έργων του Γιάννη Μόραλη, απαρτίζεται από έργα που ο καλλιτέχνης δώρισε το 1988 στην Εθνική Πινακοθήκη. Οι τελευταίες δεκαετίες του έργου του αντιπροσωπεύονται στην έκθεση από έργα που προέρχονται από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση, τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου (Ίδρυμα «Ή Άλλη Αρκαδία»), συλλογή της Alpha Bank, καθώς και από ιδιωτική συλλογή. Τα έργα του Χρήστου Καπράλου ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στην κατοχή της οποίας περιήλθαν το 2006 με την διάλυση του Ιδρύματος Χρήστου και Σούλης Καπράλου.

    «Η έκθεση αυτή συνεχίζει τη συνεργασία του ΙΣΝ και της Εθνικής Πινακοθήκης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με το ?Φως και χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση?. Σκοπός της σύμπραξης είναι όχι μόνο να δώσει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να δει έργα θεμελιωδών μοντέρνων Ελλήνων ζωγράφων από τη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, σε μια περίοδο που το κεντρικό κτίριό της είναι κλειστό λόγω εργασιών για μια σημαντική επέκταση, αλλά επίσης να επεκτείνει περαιτέρω τη συζήτηση πάνω στη σχέση και τον αέναο διάλογο ανάμεσα στη ζωγραφική, τη γλυπτική και την αρχιτεκτονική», δηλώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

    Η έκθεση, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Μόραλη, πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», στο πλαίσιο των ανοιχτών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται καθημερινά στο ΚΠΙΣΝ. Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό, καθημερινά από τις 9 πμ. έως τις 10 μμ.

    [13] Ρ. Σβίγκου: Η Ελλάδα πέτυχε για πρώτη φορά ρητή δέσμευση για την απομείωση του χρέους

    «Η Ελλάδα έχει πετύχει για πρώτη φορά ρητή δέσμευση για την απομείωση του χρέους και μέτρα σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η ΝΔ δήλωνε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, οπότε δεν χρειάζεται να ληφθεί καμία πολιτική απομείωσής του. Η δική μας προσπάθεια για μείωση του χρέους έχει καταστεί ρητή δέσμευση από την πλευρά των εταίρων και σίγουρα δεν είναι αντιπαραθετική με την αναγκαιότητα για ευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους, η οποία είναι μία πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ξεκομμένο από το ευρωπαϊκό πρόβλημα της διευθέτησης του χρέους». Αυτό ανέφερε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1».

    Ερωτηθείσα για τις απαντήσεις του πρωθυπουργού σε ερωτήσεις για τις θέσεις εργαζομένων σε κανάλια, είπε ότι «ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, όταν ο Γ. Παπανδρέου το 2011 ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός που απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων», προσθέτοντας: «Ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε, απάντησε με ευθύτητα και ειλικρίνεια σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις θέσεις εργασίας, παραθέτοντας και μία πρώτη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον κ. Κατρούγκαλο. Καλό θα ήταν και τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν με προτάσεις για τις θέσεις εργασίας και πώς θα μπορέσουν να προστατευτούν οι εργαζόμενοι».

    Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, η κ. Σβίγκου σημείωσε: «Οι υπουργοί είναι πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ασκούν κυβερνητικό έργο και η πρώτη κριτική, την οποία οφείλουν να τους ασκούν και οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι, προφανώς, πρέπει να αφορά στο κυβερνητικό έργο. Την πολιτική κριτική θα πρέπει να την επιδιώκουμε για να γίνεται καλύτερο και το κυβερνητικό έργο και το έργο του ΣΥΡΙΖΑ».

    [14] Μ. Βαρβιτσιώτης: Η κυβέρνηση επιδεικνύει πρωτοφανή ολιγωρία στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης

    Για «πρωτοφανή ολιγωρία» της κυβέρνησης στον τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης, καθώς δεν θέτει σε το νομικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, «την ίδια στιγμή που στη χώρα μας Ναυτικές Ακαδημίες άλλων χωρών όχι μόνο διαφημίζονται, αλλά και λειτουργούν κανονικά», κάνει λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που κατέθεσε στη Βουλή.

    Ο βουλευτής Β'Αθηνών αναφέρει στην ερώτησή του ότι η παγκόσμια πρωτοπορία που κατέχει η Ελλάδα στον τομέα της ναυτιλίας, καθιστά αναγκαία τη διαρκή αναβάθμιση της παρεχόμενης ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. «Γι'αυτό το λόγο, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε θέσει ως ύψιστο στόχο τον εκσυγχρονισμό της Ναυτικής Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα», και «προχώρησε σε μια σημαντική μεταρρύθμιση, προωθώντας για υπογραφή, μέσα από σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, τις κανονιστικές διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης», σχέδιο το οποίο η νέα πολιτική ηγεσία δεν υιοθέτησε, όπως σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    «Επιδεικνύει και σε αυτόν τον τομέα μια πρωτοφανή ολιγωρία, καθώς, μέχρι στιγμής, δεν έχει μεριμνήσει στο ελάχιστο για τη μια και μόνο υπογραφή που απαιτείται, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή. Την ίδια στιγμή, επιδεικνύει ανοχή σε Ναυτικές Ακαδημίες άλλων χωρών όχι μόνο στο να διαφημίζονται, αλλά και να λειτουργούν κανονικά στη χώρα μας», με αποτέλεσμα «οι Έλληνες αξιωματικοί του εμπορικού ναυτικού να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους, αποστερώντας, με αυτόν τον τρόπο, από τη ναυτιλιακή μας κοινότητα σημαντικό αριθμό καταρτισμένου και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού», προσθέτει ο βουλευτής της ΝΔ, κει ερωτά τον υπουργό για ποιον λόγο δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή των κανονιστικών διατάξεων για την ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και εάν προτίθεται να το κάνει, και ποιες είναι οι μέχρι τώρα ενέργειές του για την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

    [15] Ρ. Αντωνοπούλου: Αυξήθηκαν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης

    Την αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης, τους τελευταίους επτά μήνες, επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με αφορμή τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία καταγράφουν περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, στο 23,1% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας το β' τρίμηνο του 2016, έναντι 24,9% το β' τρίμηνο του 2015 και 26,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες βασίζονται στην τριμηνιαία έρευνα του εργατικού δυναμικού, οι απασχολούμενοι το β' τρίμηνο αυξήθηκαν κατά περίπου 200.000 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015.

    «Για ακόμη μία φορά, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν πτώση της ανεργίας, διαψεύδοντας την καταστροφολογική ρητορική της αντιπολίτευσης περί δήθεν εκτόξευσης της ανεργίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει η κ. Αντωνοπούλου. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στρατηγικούς μας στόχους, τη σταδιακή μείωση της ανεργίας, αλλά και τη δημιουργία συνθηκών για πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, τους τελευταίους επτά μήνες, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 4% (από 44% στο 48%) και, αντίστοιχα, μειώθηκαν οι θέσεις εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης», σημειώνει.

    [16] Επαγγελματικά ταμεία και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ στην συνάντηση Κατρούγκαλου-θεσμών

    Τα δύο μείζονα ζήτηματα, που αφορούν την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων, όπως ζητούν και οι φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κ.ά., καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί «παγώματος» ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, μέχρι τις 31/12/2016 και της δυνατότητας να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα οι οφειλέτες, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν, από 1/1/2017, μόνο τις τρέχουσες εισφορές τους, βρέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, οι θεσμοί ζήτησαν «να δουν συγκεκριμένα νούμερα, καθώς και τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις επί αυτών των θεμάτων». Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι τα στοιχεία θα τους σταλούν τις προσεχείς ημέρες και θα συζητηθούν, μέσω τηλεδιάσκεψης, την επόμενη εβδομάδα.

    Ερωτηθείς για το αγγελιόσημο, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση. Όπως είπε, αύριο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, για να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις.

    [17] Γ. Δραγασάκης: Η οικονομία έχει μπει σε φάση σταθεροποίησης

    Το φάρμακο αποτέλεσε στο παρελθόν μέρος της χρεοκοπίας της χώρας και στη συνέχεια υπέστη μονόπλευρη πολιτική μείωσης της δαπάνης, σήμερα όμως υπάρχουν οι δυνατότητες να αποτελέσει συστατικό της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας.

    Αυτό επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας το πρωί σε εκδήλωση για την παρουσίαση σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας που διοργανώνουν από κοινού τα Υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υγείας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

    Όπως τόνισε ο κ. Δραγασάκης, πριν την κρίση υπήρχε ένα προστατευτικό καθεστώς που ευνόησε την κερδοσκοπία και την ανεξέλεγκτη αύξηση της δαπάνης. Στη συνέχεια εφαρμόστηκε μια μονόπλευρη πολιτική μείωσης των τιμών και της δαπάνης, ερήμην των αναγκών της κοινωνίας και της ανάγκης να έχει η χώρα εγχώρια παραγωγική βάση. "Η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα μας οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανέφερε ωστόσο ότι έχουμε βάσιμα στοιχεία να θεωρήσουμε ότι οι εγχώριες δυνατότητες και οι παγκόσμιες τάσεις δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες ώστε η έρευνα και παραγωγή να στηριχθούν και να αποτελέσουν συστατικό της νέας παραγωγικής ταυτότητας της χώρας.

    Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης για το φάρμακο αποτελεί υπόδειγμα για το πως θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την πολιτική μας αυτονομία, εντάσσοντας τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις σε ευρύτερα πλαίσια πολιτικής που θα υπερβαίνουν τα μνημόνια και θα θέτουν τις βάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

    "Δεν είναι στόχος μας, πρόσθεσε, να δημιουργήσουμε ένα παλαιού τύπου προστατευτικό καθεστώς αλλά ένα σύγχρονο πλαίσιο βιωσιμότητας που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες διεθνούς συνεργασίας με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις."

    Τόνισε ακόμη ότι η οικονομία έχει μπει σε φάση σταθεροποίησης και συντρέχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις για να περάσουμε την ανάκαμψη. "Φαίνεται ότι το 2016 θα είναι το έτος που θα κλείσει ο κύκλος της ύφεσης. Δεν είναι αυτόματη διαδικασία αλλά θα εξαρτηθεί από την ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας, από τη δυνατότητα της δημόσιας διοίκησης να υπερβεί τον κατακερματισμό του παρελθόντος και από την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας που αναφέρεται όχι μόνο στους μετόχους αλλά και στους εργαζόμενους και την κοινωνία", σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 September 2016 - 14:32:24 UTC