Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο forum «Global Progress 2016», στον Καναδά συμμετέχει ο υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς
  • [02] Π. Καμμένος στην 81η ΔΕΘ : «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γονιός που λέει ότι τα προσφυγόπουλα είναι μολυσμένα και δεν πρέπει να έρχονται
  • [03] Τσίπρας:"Η 14η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας, μας υπενθυμίζει ένα σημαντικό κομμάτι της
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα είναι το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
  • [05] Π.Σκουρλέτης : Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η συμφωνία ΔΕΗ-CMEC
  • [06] "Θα αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα σα να 'ναι δικά μας παιδιά"
  • [07] Στις 25 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη
  • [08] Z.K. Γιούνκερ: Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη
  • [09] Σε συμφωνία για παράταση 48 ωρών της εκεχειρίας στην Συρία, συμφώνησαν Κέρι και Λαβρόφ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
  • [10] Δ. Αβραμόπουλος: Ισχυρά σύνορα και έξυπνες πληροφορίες θα θωρακίσουν την ασφάλεια της Ευρώπης
  • [11] Σεπτέμβριος με Νύχτες Πρεμιέρας και 180 ταινίες
  • [12] Μαζί, συνεχίζουμε, ακόμα και μέσα στην τρικυμία, τόνισε η Μαριάννα Κάλμπαρη στην παρουσίαση του προγράμματος του Θεάτρου Τέχνης
  • [13] Π. Παυλόπουλος: Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους δικαίου επικίνδυνη για την δημοκρατία
  • [14] Δ. Κουτσούμπας στο περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ΔΕΘ: Παλιά δοκιμασμένη συνταγή το αναπτυξιακό μοντέλο που πρότεινε ο κ. Τσίπρας
  • [15] Η μετανάστευση και η προστασία των εξωτερικών συνόρων στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
  • [16] Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσημα τη σύσταση ομάδας διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας

  • [01] Στο forum «Global Progress 2016», στον Καναδά συμμετέχει ο υπ. Επικρατείας Νίκος Παππάς

    «Στον Καναδά βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Στο Μόντρεαλ, ο υπουργός Επικρατείας θα συμμετάσχει στο forum «Global Progress (Παγκόσμια Πρόοδος) 2016», μια διοργάνωση που δικτυώνει προοδευτικά think tanks, πρωτοβουλίες, ινστιτούτα και κινήσεις από όλο τον κόσμο», σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας.

    «Το forum φιλοξενείται φέτος από το ανεξάρτητο προοδευτικό think tank του Καναδά, «Canada 2020» και συγκεντρώνει περισσότερους από 200 εκπροσώπους 20 χωρών, οι οποίοι θα διερευνήσουν την προοπτική μιας κοινωνικής και οικονομικά προοδευτικής διεθνούς κοινότητας, συζητώντας -μεταξύ άλλων- θέματα όπως η ευημερία, η διαφορετικότητα, η καινοτομία και η ψηφιακή δημοκρατία (http://canada2020.ca/events/globalprogress2016/). Στο forum συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Καναδός πρωθυπουργός, Justin Trudeau, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan.

    O Νίκος Παππάς είναι προσκεκλημένος ομιλητής στο αυριανό σε πάνελ με θέμα: «Δίνοντας μορφή στην Παγκοσμιοποίηση: Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί και Εθνική Ευημερία σε ένα Παγκόσμιο Πλαίσιο», το οποίο επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: «Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κοινό αφήγημα προόδου και ευημερίας στον 21ο αιώνα, το οποίο να είναι ελκυστικό, περιεκτικό και ρεαλιστικό; Ποιες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις πρέπει να εξεταστούν στη διαμόρφωση μιας ατζέντας παγκόσμιας ευημερίας;».

    Με τον υπουργό Επικρατείας θα συζητήσουν ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας, Bill Shorten, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας, Jonas Gahr Store και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εμπορίου της Σουηδίας, Ann Linde. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά, Chrystia Freeland.

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενταχθεί στην αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την πρώτη Σύνοδο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

    [02] Π. Καμμένος στην 81η ΔΕΘ : «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γονιός που λέει ότι τα προσφυγόπουλα είναι μολυσμένα και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα παιδιά μας»

    «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει γονιός ο οποίος μπορεί να πει ότι αυτά τα παιδάκια είναι μολυσμένα και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα δικά μας. Είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο από όλους μας. Εάν έγιναν τέτοιες δηλώσεις είναι θλιβερές και πραγματικά δεν θέλω να το πιστέψω ότι μπορεί να υπάρχει γονιός ο οποίος έκανε τέτοιες δηλώσεις», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για το θέμα που έχει δημιουργηθεί από γονείς, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν θέλουν προσφυγόπουλα στα σχολεία.

    Με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή «οι πολίτες, οι Έλληνες, στο σύνολό τους, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων, δείξαμε ένα πολύ ανθρώπινο πρόσωπο κι αυτό το εισπράττουμε. Σε μια δύσκολη στιγμή αυτός ο λαός τους αγκάλιασε τους πρόσφυγες», είπε ο κ. Καμμένος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην 81η ΔΕΘ και σημείωσε πως «αυτή η χώρα έχει μνήμες», υπενθυμίζοντας τους Έλληνες που έφυγαν από τη Σμύρνη το 1922 και τα πρώτα καράβια που τους φιλοξένησαν ήταν από τη Συρία.

    [03] Τσίπρας:"Η 14η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας, μας υπενθυμίζει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας μας

    "Η 14η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας, μας υπενθυμίζει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας μας: Αυτό του ξεριζωμού και της προσφυγιάς", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε αναρτήσεις του στο Twitter, για να υπογραμμίσει:"Η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή ενισχύοντας τις αξίες μας".

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Βάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα είναι το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

    «Ήταν μία διερευνητική και διαδικαστική συζήτηση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους θεσμούς για τα εργασιακά.

    Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, βάση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Είναι τόσο ακραίες οι διαφορές μας με το ΔΝΤ, όπου κάθε ουσιώδης συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε ένα κείμενο αναφοράς, όπως είναι αυτό της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Για τις ομαδικές απολύσεις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η οποιαδήποτε ουσιαστική, δεσμευτική συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

    Επίσης, όπως σημείωσε, η επόμενη συνάντηση που θα αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.

    [05] Π.Σκουρλέτης : Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία η συμφωνία ΔΕΗ-CMEC

    Ως ψήφο εμπιστοσύνης προς τη ΔΕΗ και την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της ελληνικής εταιρείας με την κινεζική CMEC, με αντικείμενο τη σύσταση κοινής εταιρείας με συμμετοχή και ιδιωτών για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Φλώρινα.

    Το μνημόνιο υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της κινεζικής εταιρείας στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ παρουσία του υπουργού, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Τσίπρα, του πρέσβη της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli και των κ.κ. Δ. Κούτρα και Γ. Περιστέρη, εκπροσώπων των εταιρειών - ιδιοκτητών των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός της Μελίτης.

    «Η υπογραφή του μνημονίου είναι άλλη μια απόδειξη ότι η ελληνική οικονομία έχει περάσει τα πιο δύσκολα και από τη φάση της σταθεροποίησης βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης», τόνισε ο κ. Σκουρλέτη και πρόσθεσε: «Η συνεργασία αυτή αποτελεί μέρος μιας νέας στρατηγικής για τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού, στρατηγικής συμπράξεων με αξιόπιστους εταίρους που μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στον αντίποδα των επιλογών που ήθελαν τη ΔΕΗ συρρικνωμένη».

    Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αδιατάρακτη πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταθερότητα του συστήματος ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως πρώτο βήμα που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα πεδία.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης τόνισε ότι η ΔΕΗ φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά ενέργειας των Βαλκανίων (χθες εγκρίθηκε από το ΔΣ η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στην Αλβανία) και στην κατεύθυνση αυτή η συνεργασία με την CMEC θα είναι καθοριστική. Σημείωσε επίσης, ότι η συμφωνία υπογράφεται σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα στην Κίνα το καλοκαίρι και μπορεί να γίνει η αρχή για στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών.

    «Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει να φαίνονται», σημείωσε και ο γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Τσίπρας και υπογράμμισε τα σημεία σύμπτωσης ανάμεσα στην πρωτοβουλία της Κίνας για τον σύγχρονο δρόμο του μεταξιού και της ελληνικής προσπάθειας να αναδειχθεί η Ελλάδα σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κέντρο.

    «Η Ελλάδα έχει πλούσιο δυναμικό λιγνίτη, αιολικής και ηλιακής ενέργειας, η Κίνα έχει την τεχνολογία τα κεφάλαια και την ανταγωνιστικότητα και η κινεζική κυβέρνηση θέλει να αναπτύξει τη συνεργασία με την Ελλάδα κυρίως με στόχο την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην επιτυχία του πρότζεκτ της COSCO.

    Ο κ. Fang Yanshui, Assistant President της κινεζικής εταιρείας τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών πέρασε σε νέο στάδιο μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και περιέγραψε τη δραστηριότητα του ομίλου στο εμπόριο, την ανάπτυξη μεγάλων έργων σε διάφορες χώρες του κόσμου, την έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων, τις μεταφορές κ.α.

    Η συνεργασία της CMEC με τη ΔΕΗ επικεντρώνεται στο λιγνιτικό σταθμό της Μελίτης Φλώρινας. Προβλέπεται η σύσταση κοινής εταιρείας στην οποία η ΔΕΗ θα εισφέρει την υφιστάμενη μονάδα ισχύος 330 μεγαβάτ, την υποδομή και την άδεια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας καθώς και τις συμμετοχές σε λιγνιτωρυχεία της περιοχής. Αντίστοιχα οι ιδιώτες μέτοχοι των λιγνιτωρυχείων θα εισφέρουν τα κοιτάσματα που ελέγχουν ενώ η κινεζική πλευρά θα εισφέρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κατασκευή δεύτερης μονάδας. Η συμμετοχή κάθε πλευράς θα αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και ανάλογα θα καθοριστούν τα ποσοστά συμμετοχής στη νέα εταιρεία. Η επένδυση για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας, ισχύος 450 μεγαβάτ υπολογίζεται σε 750 εκατ. ευρώ ενώ αν υπολογισθούν και οι απαιτούμενες επενδύσεις για την ανάπτυξη των ορυχείων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Πλεονέκτημα της νέας μονάδας θα είναι ο υψηλός βαθμός απόδοσης (41.5%) και η υψηλή ποιότητα του λιγνίτη της περιοχής. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εταιρεία μπορεί να συσταθεί το 2017 ενώ η κατασκευαστική περίοδος απαιτεί 4-5 χρόνια.

    Αύριο το πρωί οι διοικήσεις των δύο εταιρειών θα γίνουν δεκτές από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [06] "Θα αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα σα να 'ναι δικά μας παιδιά"

    «Θέλουμε ένα σχολείο που γεννά το φόβο και το μίσος; Θέλουμε ένα σχολείο που σπέρνει στις καρδιές και τα μυαλά των παιδιών μας την αποστροφή για τον διωγμένο και τον κατατρεγμένο;», αναρωτιούνται, σε σχετική ανακοίνωση, γονείς και κηδεμόνες του 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, όπου μάλιστα φοιτούν κανονικά, από τη νέα σχολική χρονιά, δύο προσφυγόπουλα. Καταδικάζουν δε, «με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις ανακοινώσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που αρνούνται στα προσφυγόπουλα το δικαίωμα να ζήσουν όπως πρέπει να ζουν όλα τα παιδιά του κόσμου».

    «Θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων σαν να 'ναι δικά μας παιδιά. Είναι δικά μας παιδιά», τονίζουν. Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, Βάνα Παπαχριστοδούλου, «θεωρήσαμε ότι μετά τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο, έπρεπε να αντιδράσουμε άμεσα και να πούμε ότι οι λόγοι που επικαλούνται οι γονείς εκείνης της περιοχής για τα παιδιά, δεν έχουν βάση, αφού μάλιστα φοιτούν ήδη στο σχολείο μας, χωρίς κανένα πρόβλημα, δύο παιδιά από τη Συρία».

    Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η ελληνική κοινωνία παρότι μαστίζεται από την οικονομική κρίση, έδωσε την προηγούμενη περίοδο μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς σ΄ολόκληρη την υφήλιο, με τον τρόπο που αγκάλιασε και βοήθησε τους πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας και που η συντριπτική τους πλειοψηφία άλλωστε βρίσκεται ήδη στους τόπους προορισμού τους».

    «Θεωρούμε ντροπή», συμπληρώνουν οι γονείς των Συκεών, «την προσπάθεια ορισμένων να αμαυρώσουν αυτή την τόσο όμορφη εικόνα είτε από άγνοια είτε από ρατσιστικά κίνητρα».

    [07] Στις 25 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη

    Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα συναντηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Αυτό ανακοινώθηκε μετά τη σημερινή συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων, οι οποίες άρχισαν στις 23 Αυγούστου.

    Ο Τύπος προβάλλει τη χθεσινή αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ, Μπαρθ Άιντε. Πολιτικοί αναλυτές χαρακτήρισαν τη συνέντευξη «προσεκτική και προσγειωμένη», σε σχέση με δηλώσεις του κ. Άιντε.

    Η σημερινή, τελευταία συνάντηση των ηγετών ολοκληρώθηκε με κοινό δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρεται: «Σήμερα ο Τουρκοκύπριος και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης έκαναν έναν απολογισμό μετά από 16 μήνες διαπραγματεύσεων. Χρόνος και προσπάθεια δόθηκαν. Όλα τα κεφάλαια συζητήθηκαν, σημαντική πρόοδος έχει γίνει σε θέματα οικονομίας, περιουσίας, ΕΕ και αλλού, αλλά μένουν ακόμη ανοιχτά θέματα».

    Όπως επισημαίνεται, γίνεται ανταλλαγή απόψεων για το εδαφικό και την ασφάλεια, «αλλά υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες, που οι Αναστασιάδης και Ακιντζί είναι αποφασισμένοι να επιλύσουν και παραμένουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια για λύση μέσα στο 2016». Γι' αυτό, προστίθεται, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον γγ του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και θα τον ενημερώσουν για την κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες, ενώ θα του ζητήσουν «να αυξήσει τη δική του εμπλοκή στις συνομιλίες».

    Το απόγευμα, σε φορτισμένο κλίμα, λόγω αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ρήγμα με τα κόμματα».

    Εν τω μεταξύ, συνέρχεται εκτάκτως το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος συνήλθε το πρωί, αλλά δεν έλαβε απόφαση, αφού τα μισά μέλη τάχθηκαν υπέρ της συμμετοχής και τα μισά κατά.

    Ο Αλ. Τσίπρας

    "Η Ελλάδα στηρίζει τις αποφάσεις της κυπριακής κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter σχετικά με τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Μ. Μαξίμου με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη.

    [08] Z.K. Γιούνκερ: Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης», τόνισε, στηνομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας

    «Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και τη σεβόμαστε...Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από το Brexit», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖαν-Κλοντ Γιούνκερ.Το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν μορφή.«Δεν μπορεί να υπάρχει α-λα καρτπρόσβαση στην ενιαία αγορά», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί

    Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την έναρξη της ομιλίας του.«Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

    Η ΕΕ δεν είναι αρκετά κοινωνική

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αρκετά κοινωνική. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο περίπλοκη, πρόσθεσε.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025

    «Προτείνουμε ένα νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στις συνδέσεις Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας», είπεο Γιούνκερ.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025, πρόσθεσε.

    Η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει τώρα

    Η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα. Στηρίζω τους δύο ηγέτες

    Οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

    Οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Ο Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να απαντήσουμε δραστικά στο ντάμπινγκ όπως κάνουν οι ΗΠΑ ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τη δική της βιομηχανία χάλυβα.

    Πρόταση για διπλασιασμό του «σχεδίου Γιούνκερ» στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022

    «Προτείνω μία θετική ατζέντα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού.Προτείνουμε τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ» στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020 είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

    Εκκληση στην Ελλάδα για προστασία ασυνόδευτων παιδιών

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της.

    Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από το έδαφός της θα καταγράφεται

    Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών», τόνισε.

    Οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους

    «Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων» είπε ο Γιούνκερ.«Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους» συμπλήρωσε.Δεν μπορώ να δεχθώ η γενιά Υ να είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της ανέφερε.

    Η ανεργία και το χρέος στην Ευρώπη συνεχίζουν να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα

    Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,προσθέτοντας ότι και το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

    Αλ. Τσίπρας στο Twitter: Βήμα στη σωστή κατεύθυνση η δήλωση του προέδρου Γιούνκερ

    Η δήλωση του προέδρου Γιούνκερ πως η ΕΕ δεν είναι αρκούντως κοινωνική κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση, τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε αναρτήσεις του στο Twitter αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ΕΕ, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι η «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως πρότεινε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, είναι αναγκαία για ανάπτυξη και απασχόληση.

    Διαβάστε επίσης

    Κυβερνητικές πηγές αποτιμούν την ομιλία Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    [09] Σε συμφωνία για παράταση 48 ωρών της εκεχειρίας στην Συρία, συμφώνησαν Κέρι και Λαβρόφ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Σε συμφωνία για την παράταση 48 ωρών της παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία, κατέληξαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, για να επιτραπεί μεγαλύτερη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ σε συνέντευξη Τύπου.

    "Κατά την διάρκεια της συνομιλίας που πραγματοποίησαν σήμερα (Κέρι και Λαβρόφ), συζήτησαν και συμφώνησαν για την χρονική επέκταση της εκεχειρίας για επιπλέον 48 ώρες, με τον στόχο να είναι ότι αυτή να διαρκέσει για επτά μέρες και τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η εγκαθίδρυση ενός κοινού κέντρου υλοποίησης" τόνισε ο Τόνερ.

    Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η συμφωνία εκεχειρίας (που ξεκίνησε να ισχύει από την Δευτέρα το βράδυ) τηρείται και πως οι βίαιες συγκρούσεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

    Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ έχουν παρατηρήσει παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και από τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

    Παράλληλα σήμερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να ασκήσουν την επιρροή τους προς τις ένοπλες οργανώσεις στην Συρία και την συριακή κυβέρνηση αντίστοιχα να διατηρήσουν την εκεχειρία.

    Ο Μπαν ζήτησε από την Ουάσιγκτον και την Μόσχα να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκούμενες συριακές κοινότητας, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για τις κατάλληλες "ρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας"

    [10] Δ. Αβραμόπουλος: Ισχυρά σύνορα και έξυπνες πληροφορίες θα θωρακίσουν την ασφάλεια της Ευρώπης

    Η Ευρώπη δημιουργώντας ισχυρά σύνορα σε συνδυασμό με τα έξυπνα συστήματα πληροφοριών θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τις σοβαρές μεταναστευτικές προκλήσεις, για την θωράκιση της ασφάλειας της.

    Τα παραπάνω μεταξύ άλλων, τόνισε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο παρουσίασης του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια στην Ευρώπη μέσω της βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων.

    Η Επιτροπή Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας παρουσίασε σήμερα τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια στην Ευρώπη, μέσω της βελτίωσης της ανταλλαγής πληροφοριών στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσης των εξωτερικών συνόρων.

    Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν:

    - την ταχεία επιχειρησιακή λειτουργικότητα της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής,

    - την ταχεία έγκριση και εφαρμογή ενός ενωσιακού συστήματος εισόδου - εξόδου,

    - τις επικείμενες προτάσεις για τη δημιουργία ενός συστήματος πληροφοριών και αδειοδότησης για ταξίδια στην ΕΕ.

    Επιπλέον, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Επιτροπής να προλειάνει το έδαφος για μια ουσιαστική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας, η ανακοίνωση προτείνει, επίσης:

    - την ανάληψη περαιτέρω δράσεων για τη βελτίωση της ασφάλειας των ταξιδιωτικών εγγράφων,

    - την πρόληψη της πλαστογράφησης εγγράφων,

    - την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Αντιτρομοκρατικού Κέντρου της Ευρωπόλ.

    [11] Σεπτέμβριος με Νύχτες Πρεμιέρας και 180 ταινίες

    Με τη «λιγότερη επιτήδευση και τη μεγαλύτερη αγάπη - υλικό αρκετό για να προσφέρει ένα καλό φεστιβάλ», όπως είπε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής τους Λουκάς Κατσίκας, οι Νύχτες Πρεμιέρας για 22η συνεχή χρονιά, επιστρέφουν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά 180 ταινίες απ'όλο τον κόσμο.

    Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 60 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στις αίθουσες Δαναός 1&2, Odeon Opera 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Παλλάς. Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ο Λουκάς Κατσίκας, που βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες στο τιμόνι της διοργάνωσης, αναφέρθηκε σε προσωπικό τόνο στη δική του σχέση, ως απλού θεατή, με το φεστιβάλ από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης, το 1995. «Ηταν κάτι το μοναδικό για την Αθήνα, το γεγονός ότι απέκτησε για πρώτη φορά κινηματογραφικό φεστιβάλ. Ήμουν φοιτητής τότε και εγκατέλειψα πανεπιστήμια, εξεταστικές και είδα όσες περισσότερες ταινίες μπορούσα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έφτανα τώρα να σας μιλάω από αυτή τη θέση για την 22η διοργάνωση» είπε.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον εμπνευστή της διοργάνωσης, Γιώργο Τζιώτζιο. «Εκείνη τη χρόνια ο Γιώργος αναρωτιόταν στο editorial που είχε φτιάξει για το φεστιβάλ: «...Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε κι εμείς αν αυτή η ιδέα, που έμοιαζε στην αρχή με τρελό όνειρο, μπορεί να εξελιχθεί σ? ένα μεγάλο, ετήσιο φεστιβάλ, μια γιορτή όπου θα μαζευόμαστε κάθε χρόνο και περισσότεροι». Λοιπόν δύο και κάτι δεκαετίες μετά, γνωρίζουμε όλοι, ότι αυτό το τρελό όνειρο του Γιώργου, μεταμορφώθηκε σε ένα φεστιβάλ που όχι μόνο είναι αξιοπρεπές για την Αθήνα και την Ελλάδα αλλά στέκεται επάξια δίπλα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κινηματογραφικές διοργανώσεις», υπογράμμισε. Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου με τη «Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ - επίσημη υποβολή της Ισπανίας για το ξενόγλωσσο όσκαρ, και κλείνει το με το αριστοτεχνικό «Elle» του Πολ Βερχόφεν που ενθουσίασε στο 69ο Φεστιβάλ Καννών.

    [12] Μαζί, συνεχίζουμε, ακόμα και μέσα στην τρικυμία, τόνισε η Μαριάννα Κάλμπαρη στην παρουσίαση του προγράμματος του Θεάτρου Τέχνης

    Απαγγέλλοντας την «Φαντασία» του Γιάννη Σκαρίμπα, ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματος για τη φετινή σεζόν 2016 - 2017, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη. Ένα πρόγραμμα που δόθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου τυλιγμένο με μια «κορδέλλα φανταιζί», όπως αυτή που περιγράφει ο Χαλκιδέος ποιητής, να μας χαιρετά «έως ότου -φως μου- βγούμε από την τρικυμία αυτού του κόσμου».

    «Το Θέατρο Τέχνης παλιό γερό σκαρί άντεξε τόσο χρόνια και συνεχίζει την πορεία του ακόμα και μέσα στην τρικυμία», τόνισε στην ομιλία της η Μαριάννα Κάλμπαρη, επισημαίνοντας ότι αυτό που κρατάει από το συγκεκριμένο ποίημα του Σκαρίμπα είναι η ανάγκη του «να ?μαστε μαζί, να πορευτούμε μαζί, είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά».

    Και είναι αυτό το μαζί, σύμφωνα με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, που έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσουν να ολοκληρωθούν εργασίες, ζωτικής σημασίας, και για τις δυο σκηνές του Θεάτρου. «Το Ίδρυμα Ωνάση, σταθερός αρωγός του πολιτισμού, στρατηγικός εταίρος του act4Greece και υποστηρικτής της δράσης ενίσχυσης του ? Θεάτρου Τέχνης ? συνέδραμε πρώτο, προσφέροντας το μισό του ποσού που απαιτούνταν να συγκεντρωθεί, ?54.100, ξεκινώντας παράλληλα μία μεγάλη εκστρατεία ενεργοποίησης των ανθρώπων που αγαπούν και πιστεύουν στην αξία της θεατρικής παιδείας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν θερμά και μέσα σε ενάμιση μήνα συγκέντρωσαν το υπόλοιπο μισό».

    Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις απαραίτητες εργασίες πυροπροστασίας, αντικατάσταση δαπέδου στις σκηνές και γύρω από αυτές, στο χώρο των καθισμάτων, ανακατασκευή σκηνής για την αύξηση του σκηνικού χώρου με συρόμενα πάνελ μπακστέιτζ και μαύρη κουρτίνα.

    Σ? αυτό το πλαίσιο, του «μαζί», και η φετινή σύμπραξη με το Εθνικό Θέατρο. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα δύο θέατρα συνεργάζονται στο ανέβασμα της εμβληματικής τριλογίας του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες Πολιτείες», το πρώτο μέρος της οποίας θα ανέβει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τον Μάρτιο του 2017. Το δεύτερο μέρος η «Αριάγνη» θα ανέβει σε σκηνή του Εθνικού, ενώ η «Νυχτερίδα», σε χώρο που θα επιλεγεί αργότερα.

    «Τελειώνει η έχθρα»

    «Οι παλιότεροι μιλούσαν για έχθρα ανάμεσα στο Τέχνης και το Εθνικό. Είμαστε εδώ για να τελειώσουμε αυτή την έχθρα», ανέφερε, χαριτολογώντας, ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθηνός, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικό το φετινό ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του, που «προκαλεί δέος».

    Ο Στάθης Λιβαθηνός χαρακτήρισε «λιγάκι πιο δυσκίνητο, λιγάκι πιο βαρύ το Εθνικό Θέατρο» τονίζοντας ότι τα χρήματα της «μειωμένης πια» επιχορήγησης που λαμβάνει, δεν είναι για να συντηρηθεί κάτι, ούτε μόνο για να διασκεδάσει ο κόσμος, αλλά για «να προτείνουμε κάτι καινούριο, να τολμάμε να ανοιχτούμε σε νέα πράγματα και προτάσεις», κάτι αυτονόητο για την υπόλοιπη Ευρώπη. Αναφερόμενος στις Ακυβέρνητες Πολιτείες ο διευθυντής του Εθνικού έκανε λόγο για ένα μεγάλο ρίσκο, που παίρνουν τα δύο θέατρα. «Αν δεν τα καταφέρουμε θα πρόκειται τουλάχιστον για μια μεγάλη αποτυχία, μια σημαντική αποτυχία που θα δώσει ώθηση στους επόμενους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Το φετινό πρόγραμμα του Θεάτρου Τέχνης ξεκινά, στις 17 Σεπτεμβρίου, εκτός των δύο σκηνών του, και συγκεκριμένα στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του 45ου Φεστιβάλ Βιβλίου, καθώς στις παράλληλες δράσεις του θεάτρου περιλαμβάνεται Μια Γιορτή για τον Σαίξπηρ. Ένα σπονδυλωτό έργο με ελισαβετιανό άρωμα, που προέκυψε από Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Τέχνης, με τίτλο «Γράφοντας θέατρο με χαρακτήρες από τα έργα του Σαίξπηρ», και εισηγητή τον συγγραφέα Ανδρέα Φλουράκη θα παρουσιαστεί σε μορφή προχωρημένου αναλογίου.

    Μια παραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art, το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, με την Αλεξάνδρα Καζάζου «ανοίγει» τη σεζόν για το θέατρο της οδού Φρυνίχου, στις 22 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια στις 30 του μήνα τη σκυτάλη παίρνει το Φεστιβάλ «Αναλόγιο 2016», με αφετηρία, το κείμενο ως πρώτη ύλη του θεάτρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σίσσυς Παπαθανασίου. Ακολουθούν ο «Ερωτόκριτος» από τους Χαίνηδες και τους «Κι Όμως Κινείται» και η παράσταση του Βασίλη Παπαβασιλείου «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι». Τον Οκτώβριο η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αλβανίας και η Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά, παρουσιάζουν στο Θέατρο Τέχνης σε μια δίγλωσση παράσταση, το έργο του Θόδωρου Γράμψα «Μιά πέτρα λάθος».

    Στο Υπόγειο, το πρόγραμμα ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου, με την «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, με την Μάνια Παπαδημητρίου, μια παράσταση που αγαπήθηκε ιδιαίτερα την περσινή χρονιά.

    Στις παραστάσεις που περιμένουμε να δούμε τη χειμερινή περίοδο συγκαταλέγονται «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» του Ζοέλ Πομερά, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με την ανανεωμένη ομάδα ηθοποιών της περυσινής επιτυχίας του Υπογείου «Τα παιδιά του ήλιου», η Φαίδρα της Αντζελας Μπρούσκου, η διασκευή του Σίμου Κακάλα πάνω στο «Ο φόβος τρώει τα σωθικά» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με την Τάνια Τσανακλιδου, ο Ιβάνωφ της Σύλβιας Λιούλιου.

    Παράλληλα, «παίζοντας με μουσική και τραγούδια» θα δούμε τον Χρήστο Στέργιογλου σε διήγημα του Ευθύμη Φιλίππου για την ακραία παρεκτροπή μιας σχέσης και την επιλογή 16 ελληνικών λαϊκών και άλλων τραγουδιών γραμμένων σε κασέτα, που διακόπτουν και συνδέουν τον πεζό λόγο. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου μαζί με τον Γιάννο Περλέγκα στη σκηνή στο «RELAX... MYNOTIS», ενώ ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι υπεύθυνος για το λιμπρέτο και τη μουσική σύνθεση στην παράσταση «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ. Έργο του γνωστού μπλόγκερ Πιτσιρίκου θα ερμηνεύσουν η Κάτια Γέρου και ο Σπύρος Γραμμένος, ενώ πλούσιο είναι και φέτος το πρόγραμμα της Παιδικής Σκηνής του Θεάτρου.

    Όπως ανακοίνωσε η Μαριάννα Κάλμπαρη επαναλαμβάνεται και φέτος η πρωτοβουλία του Θεάτρου Τέχνης να προσφέρει εισιτήρια των 3 ευρώ για όλες τις παραστάσεις του. Οι λεπτομέρειες της συμμετοχής, όπως και ο αριθμός των εισιτηρίων που θα διατεθούν, θα ανακοινωθούν σύντομα.

    Τέλος, το Θέατρο Τέχνης εισάγει φέτος τον θεσμό των First Reviewers, η αλλιώς της Πρώτης Γνώμης. Άνθρωποι των γραμμάτων, της διανόησης, των τεχνών και της επιστήμης, παρακολουθούν την πρεμιέρα κάθε παράστασης και δίνουν γραπτώς το πρώτο feedback, το πρώτο ερέθισμα από το κοινό, ο καθένας με το δικό του ξεχωριστό ύφος.

    Η «Πρώτη Γνώμη» Θα δημοσιεύεται την επομένη της πρεμιέρας των παραστάσεων, ακριβώς στις 15.00 το μεσημέρι, στο site του Θεάτρου Τέχνης και θα κοινοποιείται αυτόματα στα media και τα social media, μαζί με τις πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση.

    Η ανακοίνωση του θεσμού της «Πρώτης Γνώμης» προκάλεσε την αντίδραση του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος ήταν παρών στην παρουσίαση του προγράμματος, ερμήνευσε μάλιστα και την «Φαντασία» του Γιάννη Σκαρίμπα, την οποία έχει μελοποιήσει.

    Ο γνωστός συνθέτης υποστήριξε ότι μόνο το κοινό είναι αρμόδιο να δίνει κρίσεις για τις παραστάσεις, τονίζοντας ότι δεν του αρέσει καθόλου που το Θέατρο Τέχνης θα χρησιμοποιήσει την αυθαίρετη γνώμη διανοούμενων. «Περίμενε ν? ακούσεις ποιοι θα είναι αυτοί που θα πουν τη γνώμη τους και θα κρίνεις μετά» απάντησε στις ενστάσεις του η Μαριάννα Κάλμπαρη.

    Κλείνοντας την παρουσίαση η Κάτια Γέρου, τόνισε ότι το Θέατρο Τέχνης μας δίνει ένα καταπληκτικό παράδειγμα επιβίωσης, συνεχίζοντας την πορεία του παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις. Γιατί, το Θέατρο Τέχνης είναι σπίτι όχι μόνο για εμάς που εργαζόμαστε σ? αυτό, αλλά και για το κοινό, σημείωσε η γνωστή ηθοποιός. Και όλοι χρειαζόμαστε το σπίτι μας, κατέληξε.

    [13] Π. Παυλόπουλος: Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους δικαίου επικίνδυνη για την δημοκρατία

    Στους «εχθρούς» της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας στις ημέρες μας και

    στην ανάγκη αδιάλειπτης υπεράσπισής της, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της

    Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην έναρξη των

    εργασιών του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum» με θέμα «Religion,

    Migration Power and Money», στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Εστιάζοντας στις σύγχρονες προκλήσεις ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως

    κάθε τι που υπονομεύει την Δημοκρατία δρα, κατ αναλογία υπονομευτικώς

    και για τον Ευρωπαϊκό και Δυτικό Πολιτισμό γενικότερα, και υπογράμμισε

    ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο, πλην όμως,

    εύθραυστο αγαθό.

    Όπως τόνισε, ουδείς μπορεί ν αμφισβητήσει ότι η Αντιπροσωπευτική

    Δημοκρατία, σήμερα κινδυνεύει, και μάλιστα όχι μόνο στις υπανάπτυκτες ή

    αναπτυσσόμενες αλλα ακόμη και στις πολύ αναπτυγμένες χώρες.

    Περιγράφοντας τους κινδύνους αυτούς, χαρακτήρισε πιο υπονομευτικούς:

    Πρώτον, τον «κυβερνητικό δεσποτισμό», ήτοι την αυθαίρετη ή και

    καταχρηστική επιβολή της εκτελεστικής εξουσίας έναντι των δύο άλλων

    εξουσιών, δηλαδή της νομοθετικής και της δικαστικής.

    Δεύτερον, τα μεγάλα εμπόδια που συναντά ο άνθρωπος όταν επιχειρεί να

    υπερασπισθεί τα δικαιώματά του μέσω της δικαστικής εξουσίας, με κύριο

    αρνητικό σύμπτωμα την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης, η οποία

    φθάνει στα όρια της αρνησιδικίας.

    «Αυτή η μειωμένη εμβέλεια του δικαιώματος αίτησης και παροχής δικαστικής

    προστασίας συνιστά επιπλέον και καταστροφικό πλήγμα στο «μαλακό

    υπογάστριο» του Κράτους Δικαίου», παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Τρίτον, την επικυριαρχία του «οικονομικού» επί του «θεσμικού», η οποία

    εκδηλώνεται, κατά βάση, μέσω της χωρίς φραγμούς επέμβασης των «Αγορών»

    και των «Οίκων Αξιολόγησης» στον πυρήνα της κυριαρχίας των κρατών.

    Έτσι -όπως σημείωσε- οντότητες, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση,

    αδρανοποιούν τα κρατικά όργανα, τα οποία έχουν γνήσια δημοκρατική

    νομιμοποίηση.

    Επισήμανε, επίσης, ότι η προαναφερόμενη επικυριαρχία του «οικονομικού»

    επί του «θεσμικού» επιχειρεί να βρει προσχηματικό έρεισμα στο

    νεοφιλελεύθερο «μύθο» της, δήθεν νομοτελειακής, «αυτορρύθμισης της

    αγοράς» και, συνακόλουθα, της ανάγκης «απορρύθμισης», δηλαδή της

    σταδιακής κατάργησης των κανόνων δικαίου που προβλέπουν παρεμβατική

    αρμοδιότητα κρατικών οργάνων.

    «Κάτι τέτοιο, όμως, είναι ουτοπικό κι επικίνδυνο, διότι ακόμη και η

    νεοκλασική οικονομική θεωρία κρίνει απαραίτητη την υπό την οπτική γωνία

    του δημόσιου συμφέροντος κρατική παρέμβαση ("public interest approach")

    για την εξάλειψη κραυγαλέων αστοχιών της αγοράς ("market failures")»

    υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «τέτοιες αστοχίες

    είναι ιδίως η πληροφοριακή ασυμμετρία μεταξύ των επιχειρήσεων και των

    πελατών τους, καθώς και η επέλευση «αρνητικών εξωτερικοτήτων» ("negative

    externalities") που απειλούν τα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού

    συστήματος, τόσο στο σύνολό του όσο και σ επιμέρους πεδία του, με

    ιδιαίτερη έμφαση στο τραπεζικό πεδίο».

    Τέταρτον, την παρακμιακή πορεία του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου.

    «Ειδικότερα, ο νεοφιλελεύθερος ?μύθος? περί της ανάγκης κατάργησης των

    παρεμβατικών αρμοδιοτήτων του κράτους οδηγεί και στην απομείωση ή και

    εξαφάνιση και των αρμοδιοτήτων εκείνων, οι οποίες διασφαλίζουν την

    προστασία των οικονομικώς ασθενέστερων» ανέφερε ο Πρόεδρος της

    Δημοκρατίας και παρατήρησε ότι «Έτσι όμως, αφενός, διευρύνονται οι ήδη

    μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και, αφετέρου, απειλείται με ρήξη ο

    κοινωνικός ιστός, ενώ παραλλήλως δυναμιτίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα

    ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Και τούτο διότι το δικαίωμα αυτό

    προϋποθέτει ότι κατά την άσκησή του διασφαλίζονται οι όροι του υγιούς

    ανταγωνισμού, συνακόλουθα δε οι εγγυήσεις με βάση τις οποίες καθένας

    πρέπει, στο πλαίσιο ανάπτυξης της προσωπικότητάς του, να τελεί υπό όρους

    ισότητας ευκαιριών και ισότητας στην αφετηρία».

    Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε λόγο και για τη διεύρυνση των

    ανισοτήτων και, ακόμη περισσότερο, την προοπτική ρήξης του κοινωνικού

    ιστού, υπογραμμίζοντας, ότι εκτρέφουν τον πιο επικίνδυνο "εχθρό" της

    Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας που είναι, κυρίως, πολιτικά μορφώματα

    αναβίωσης του εφιάλτη του φασισμού και του ναζισμού, με όποια ?λεοντή?

    κι αν αυτά εμφανίζονται.

    Σχετικά με την Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    τόνισε ότι υπερέχει της Άμεσης Δημοκρατίας, κυρίως διότι στο πλαίσιο της

    τελευταίας δεν νοείται, ουσιαστικώς, αντιπολίτευση και σεβασμός των

    δικαιωμάτων της μειοψηφίας. Βεβαίως, παρατήρησε, ότι η Αντιπροσωπευτική

    Δημοκρατία μπορεί να εμπλουτισθεί ευεργετικώς με θεσμούς Άμεσης

    Δημοκρατίας, όπως είναι κυρίως το δημοψήφισμα, ιδίως δε το νομοθετικό

    δημοψήφισμα και το δημοψήφισμα για κρίσιμα πολιτικά, κοινωνικά και

    οικονομικά θέματα.

    Σημείωσε, επίσης, ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία υπερέχει της Άμεσης

    Δημοκρατίας πρωτίστως στα εξής σημεία:

    Προϋποθέτει την λειτουργία «θεσμικών αντιβάρων ("checks and

    balances"), δια των οποίων ελέγχεται η εκάστοτε εξουσία. Βασικός

    μηχανισμός ελέγχου στο πλαίσιο της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας είναι

    το Κράτος Δικαίου, ήτοι η μέσω κυρώσεων επιβολή, στα όργανα άσκησης της

    εξουσίας, της υποχρέωσης τήρησης τους αρχής της νομιμότητας.

    Η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία εγγυάται, έναντι των κρατικών οργάνων

    και όχι μόνον, αποτελεσματικά την άσκηση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του

    Ανθρώπου και την αποφυγή του υπερβολικού περιορισμού τους, ενώ

    παραλλήλως ενεργοποιεί τους κατάλληλους μηχανισμούς οι οποίοι αποτρέπουν

    την καταχρηστική άσκηση των Δικαιωμάτων τούτων.

    Καταλήγοντας, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η Αντιπροσωπευτική

    Δημοκρατία είναι ένα πολύτιμο, πλην όμως εύθραυστο, αγαθό, το οποίο

    οφείλουμε να το υπερασπιζόμαστε αδιαλείπτως έναντι των «εχθρών» του,

    διαφορετικά κινδυνεύει η ίδια η Δημοκρατία, επέκεινα δε ο ίδιος ο

    Ευρωπαϊκός και, εν γένει, ο Δυτικός Πολιτισμός».

    [14] Δ. Κουτσούμπας στο περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ΔΕΘ: Παλιά δοκιμασμένη συνταγή το αναπτυξιακό μοντέλο που πρότεινε ο κ. Τσίπρας

    "Το αναπτυξιακό μοντέλο που πρότεινε ο κ. Τσίπρας είναι μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή, που όχι μόνο έχει αποτύχει αλλά μας έχει φέρει σ' αυτή την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός σήμερα" δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο του Πρακτορείου στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απ' όπου εκπέμπει ζωντανά ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείου 104,9 FM", ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις "που πληρώνουν το βάρος της κρίσης" και πρόσθεσε: "Ουσιαστικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το σύστημα που ακολουθούμε είναι για κάποιους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, το μεγάλο κεφάλαιο, τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κάποιες μεσαίες μπορεί να ανακάμψουν σ' αυτή την πορεία. Όμως η πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ή θα φυτοζωεί ή θα βάζει συνεχώς λουκέτα".

    Σε ό,τι αφορά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως "κρατιέται χάρη στη δύναμη των ανθρώπων της, του λαού της Θεσσαλονίκης, της ευρύτερης περιοχής και ολόκληρης της Ελλάδας, που στηρίζει αυτή την προσπάθεια γιατί θέλει ο κόσμος και να δει πώς προχωράνε τα ζητήματα της οικονομίας, πώς προχωράνε τα προβλήματα των ίδιων των εργαζομένων, θέλει να ψυχαγωγηθεί, να δει καινούργια πράγματα, νέες καινοτομίες".

    Για το ενδεχόμενο συνεργασιών του ΚΚΕ με άλλα κόμματα, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε: "Το πρόβλημα της συνεργασίας πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Διότι να συνεργαστείς με πολιτικές δυνάμεις που σου λένε ανάκαμψη και εννοούν ανάκαμψη των κερδών μόνο των μονοπωλιακών ομίλων και κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων κι ενός τμήματος κάποιων κλάδων είναι δώρον άδωρον. Μετά θα βράζουμε σ' ένα καζάνι και όλοι θα πετροβολούν όλους. Το ΚΚΕ έχει ριζικά διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Αυτή πρέπει να υπηρετεί λαϊκές ανάγκες, να υπηρετεί πρώτα απ' όλα τον εργαζόμενο λαό και όχι το μεγάλο κεφάλαιο ή πολύ περισσότερο ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους".

    Ο κ. Κουτσούμπας ευχήθηκε, τέλος, "καλή δύναμη" σε όλους τους εργαζόμενους του ΑΠΕ-ΜΠΕ και "καλή δύναμη και αποτελέσματα στην ενημέρωση του ελληνικού λαού".

    [15] Η μετανάστευση και η προστασία των εξωτερικών συνόρων στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

    Στα ζητήματα μετανάστευσης και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων αναμένεται να εστιάσουν οι 27 ηγέτες κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής στην Μπρατισλάβα, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο βασικός στόχος της συνάντησης δεν είναι να συζητηθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά να τεθεί επί τάπητος το μέλλον της ΕΕ των 27 -πλέον- μελών. «Το ζητούμενο είναι να επιστρέψει η σταθερότητα και η ελπίδα και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Όχι μόνο μεταξύ των θεσμών και των κυβερνήσεων αλλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην ΕΕ» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι είναι ευκαιρία να δείξουν οι ηγέτες ότι «έλαβαν το μήνυμα» για όσα «φοβούνται» οι Ευρωπαίοι πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, η προτεραιότητα είναι να αντιμετωπιστούν οι φόβοι που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων καθώς και η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια. Ο εν λόγω αξιωματούχος αναφέρθηκε και στη βούληση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ να αποτιμήσει με «ειλικρίνεια» τα «λάθη» και τα «ελλείμματα» και να μην διαλέξει τον εύκολο δρόμο της «αισιοδοξίας», παρ' όλο που σε κάποια ζητήματα υφίστανται ακόμα αντιπαραθέσεις μεταξύ των 27.

    Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε πως πρωτίστως οι 27 θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους να μη επαναληφθεί ποτέ το «χάος» του 2015 στα σύνορα της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά όμως το έλλειμμα «αλληλεγγύης», όπως είπε, δεν υπάρχει προσδοκία να αμβλυνθούν εντελώς οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σε αυτή τη σύνοδο αλλά η «ελπίδα» ότι θα βρεθεί λύση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, τον ερχόμενο Μάρτιο στην ιταλική πρωτεύουσα. Ο εν λόγω αξιωματούχος πρόσθεσε πως η συνάντηση των 27 στη Μπρατισλάβα ανοίγει μια σειρά άτυπων Συνόδων, τη λεγόμενη «διαδικασία της Μπρατισλάβα», μέχρι να ξεκινήσουν οι επίσημες Σύνοδοι Κορυφής για το Brexit, με πιο πιθανή συνέχεια στη Βαλέτα της Μάλτας, τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Τέλος, ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης απασχολεί πολλά κράτη-μέλη και ως εκ τούτου θα τεθεί στη Μπρατισλάβα έτσι ώστε οι 27 να κάνουν μια πρώτη συζήτηση για το πως θα μπορούσαν να εκλείψουν τα περιστατικά «καταχρήσεων». Σε ό,τι αφορά, δε, τις σημερινές προτάσεις της Επιτροπής για την κοινή άμυνα και την τόνωση των επενδύσεων, ο ίδιος ανέφερε πως δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά να επισημανθεί η «ετοιμότητα» των 27 να βάλουν τα συγκεκριμένα ζητήματα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.

    [16] Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσημα τη σύσταση ομάδας διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε και πάλι σήμερα το Λονδίνο ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρώπης, αν απαγορεύσει σε ορισμένους πολίτες της ΕΕ να εργάζονται στη Βρετανία μετά το Brexit.

    "Δεν μπορεί να υπάρξει α λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ετήσια ομιλία του για την "κατάσταση της Ένωσης". "Απεριόριστη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορούν να έχουν μόνο εκείνοι που αποδέχονται ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση ανθρώπων και αγαθών".

    Χθες το ίδιο σημείο είχε επισημάνει και ο Γκι Φέρχοφστατ, ο διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit. Είπε πως οι τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες ?αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας? είναι αδιαίρετες και πως η Βρετανία δεν μπορεί να έχει μία από αυτές χωρίς τις υπόλοιπες.

    Στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, ο Φέρχοφστατ είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως μια ευκαιρία για πρόοδο παρά για να πάρει εκδίκηση.

    "Το Brexit δεν είναι μειονέκτημα. Το βλέπω περισσότερο ως ευκαιρία", είπε. "Το καθήκον μας, η ευθύνη μας είναι να κάνουμε το Brexit μια επιτυχία για την Ευρώπη, για όλους τους πολίτες της Ευρώπης.

    "Το Brexit δεν είναι θέμα τιμωρίας, δεν είναι θέμα εκδίκησης", είπε, απευθυνόμενος στους βρετανούς ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές που τον χαρακτήρισαν ώς έναν "φανατικό" κατά της Βρετανίας, καθώς επιδιώκει μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ.

    Ο Νάιτζελ Φάρατζ, από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε πως η επιμονή του Φέρχοφστατ αυτή την εβδομάδα ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ αν δεν αποδεχθεί πλήρως της ελεύθερη μετανάστευση από την ΕΕ σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή μια συμφωνία.

    Ο Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, είπε: "Ας σταματήσουμε κι από τις δύο πλευρές της Μάγχης την ομαδική κατάθλιψή μας, ας σταματήσουμε την πολιτική της διαίρεσης κι ας εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία όχι για να σκοτώσουμε την Ευρώπη όπως επιθυμούν κάποιοι από εσάς αλλά για να επανεπινοήσουμε την Ευρώπη".

    Ο Φέρχοφστατ θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 September 2016 - 18:32:21 UTC