Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Αδιανόητο να χάνουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι στα ΜΜΕ
  • [02] «Παλιά δοκιμασμένη συνταγή» το αναπτυξιακό μοντέλο που πρότεινε ο κ. Τσίπρας, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, κατά την επίσκεψή του
  • [03] Ο Στ. Θεοδωράκης στο περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 81η ΔΕΘ
  • [04] Άνοδο 6,5% σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου
  • [05] Μειώθηκε τον Αύγουστο ο δανεισμός των τραπεζών από το ευρωσύστημα
  • [06] Παράταση προθεσμιών κατά έξι μήνες για την πληρωμή φόρου στις πληγείσες περιοχές
  • [07] Παράταση προθεσμιών κατά έξι μήνες για την πληρωμή φόρου στις πληγείσες περιοχές
  • [08] Θ. Θεοχαρόπουλος: Απαράδεκτες οι αντιδράσεις του συλλόγου γονέων στο Ωραιόκαστρο
  • [09] Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσημα τη σύσταση ομάδας διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας
  • [10] Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βούτσιτς φοβάται μόνο "την αστάθεια στα Βαλκάνια"
  • [11] Η κατάσταση του Σιμόν Πέρες παρουσιάζει «κάποια βελτίωση» όμως παραμένει κρίσιμη
  • [12] Σεπτέμβριος με Νύχτες Πρεμιέρας και 180 ταινίες
  • [13] Με συμπράξεις, συνεργασίες και χορηγίες συνεχίζει για 58η χρονιά την παρουσία της στη μουσική ζωή Θεσσαλονίκης η ΚΟΘ
  • [14] Ο Στ. Θεοδωράκης στο περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 81η ΔΕΘ

  • [01] Κ. Μητσοτάκης: Αδιανόητο να χάνουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

    Συνάντηση με τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Πηγές της ΝΔ αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η συνάντηση έγινε «προκειμένου να έχουμε ενημέρωση για το πώς αντιμετωπίζει η ΕΣΗΕΑ το ζήτημα που έχει προκύψει με την εφαρμογή του "νόμου Παππά" και τις επιπτώσεις του από το προβλεπόμενο, από τον εν λόγω νόμο και την κυβέρνηση, κλείσιμο των καναλιών με την εργασία των δημοσιογράφων».

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη σταθερή θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάγκη να διασφαλιστούν «η πολυφωνία, η ελεύθερη ενημέρωση των πολιτών μέσω της αποκατάστασης του αποφασιστικού ρόλου του ΕΣΡ, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Σύνταγμα, καθώς και η πλήρης αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος που σημαίνει πολλά κανάλια και όχι ο αυθαίρετος περιορισμός τους από την κυβέρνηση μόνο σε 4».

    Όπως προσθέτουν, ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο να χάνουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα τονπεριορισμό των αδειών σε 4, διαμορφώνοντας ολιγοπώλιο στην ενημέρωση».

    Στη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι η θέση του κόμματος κωδικοποιείται ως εξής: Περισσότερη δημοκρατία, περισσότερα κανάλια, περισσότερα χρήματα, περισσότεροι εργαζόμενοι.

    Κυβερνητικοί κύκλοι: Επιτέλους κύριε Μητσοτάκη, πείτε ευθέως στους καναλάρχες αν θα επιστρέψετε τα χρήματα του διαγωνισμού

    «Για πολλοστή φορά σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος εμμέσως στους καναλάρχες που δεν πήραν άδεια, είπε ότι η ΝΔ θα προκηρύξει νέες τηλεοπτικές άδειες» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας: «Παρέλειψε, όμως, επίσης για πολλοστή φορά, να πει τι θα κάνει με τους καναλάρχες που πήραν άδεια. Και που υπερθεμάτισαν με 246 εκατομμύρια στον πρόσφατο διαγωνισμό:

    1. Θα τους δώσει πίσω τα 246 εκατομμύρια;

    2. Θα προκηρύξει τις νέες άδειες με ανάλογο τίμημα;

    3. Θα εφαρμόσει σύστημα αδειών δύο ταχυτήτων;

    4. ΔΞ/ΔΑ;»

    «Περιμένουμε με αγωνία από το γραφείο Τύπου της ΝΔ μια ακόμη ασαφή και γενικόλογη απάντηση που θα πετάει την μπάλα στην εξέδρα» καταλήγουν οι ίδιοι κύκλοι.

    [02] «Παλιά δοκιμασμένη συνταγή» το αναπτυξιακό μοντέλο που πρότεινε ο κ. Τσίπρας, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας, κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην ΔΕΘ

    "Το αναπτυξιακό μοντέλο που πρότεινε ο κ. Τσίπρας είναι μια παλιά δοκιμασμένη συνταγή, που όχι μόνο έχει αποτύχει αλλά μας έχει φέρει σ' αυτή την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός σήμερα" δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

    Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο περίπτερο του Πρακτορείου στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απ' όπου εκπέμπει ζωντανά ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείου 104,9 FM", ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις "που πληρώνουν το βάρος της κρίσης" και πρόσθεσε: "Ουσιαστικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το σύστημα που ακολουθούμε είναι για κάποιους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, το μεγάλο κεφάλαιο, τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κάποιες μεσαίες μπορεί να ανακάμψουν σ' αυτή την πορεία. Όμως η πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ή θα φυτοζωεί ή θα βάζει συνεχώς λουκέτα".

    Σε ό,τι αφορά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως "κρατιέται χάρη στη δύναμη των ανθρώπων της, του λαού της Θεσσαλονίκης, της ευρύτερης περιοχής και ολόκληρης της Ελλάδας, που στηρίζει αυτή την προσπάθεια γιατί θέλει ο κόσμος και να δει πώς προχωράνε τα ζητήματα της οικονομίας, πώς προχωράνε τα προβλήματα των ίδιων των εργαζομένων, θέλει να ψυχαγωγηθεί, να δει καινούργια πράγματα, νέες καινοτομίες".

    Για το ενδεχόμενο συνεργασιών του ΚΚΕ με άλλα κόμματα, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε: "Το πρόβλημα της συνεργασίας πρέπει να το αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Διότι να συνεργαστείς με πολιτικές δυνάμεις που σου λένε ανάκαμψη και εννοούν ανάκαμψη των κερδών μόνο των μονοπωλιακών ομίλων και κάποιων μεγάλων επιχειρήσεων κι ενός τμήματος κάποιων κλάδων είναι δώρον άδωρον. Μετά θα βράζουμε σ' ένα καζάνι και όλοι θα πετροβολούν όλους. Το ΚΚΕ έχει ριζικά διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Αυτή πρέπει να υπηρετεί λαϊκές ανάγκες, να υπηρετεί πρώτα απ' όλα τον εργαζόμενο λαό και όχι το μεγάλο κεφάλαιο ή πολύ περισσότερο ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους".

    Ο κ. Κουτσούμπας ευχήθηκε, τέλος, "καλή δύναμη" σε όλους τους εργαζόμενους του ΑΠΕ-ΜΠΕ και "καλή δύναμη και αποτελέσματα στην ενημέρωση του ελληνικού λαού".

    [03] Ο Στ. Θεοδωράκης στο περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 81η ΔΕΘ

    Ευχές για τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας από την ίδρυση του «Πρακτορείου FM» απηύθυνε από το περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην 81η ΔΕΘ, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι εποχές είναι δύσκολες για την ενημέρωση, δύσκολες για την οικονομία, αλλά είναι καλό να γίνονται προσπάθειες τέτοιες, που μπορεί να εκφράζουν ευρύτερα σχήματα κι όχι μόνο τους ιδιώτες, και είναι πολύ χρήσιμα να συνυπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη χώρα», ανέφερε ο κ.Θεοδωράκης.

    Σε ερώτηση σχετικά με το τι εισπράττει από τις επαφές που είχε με τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Ο κόσμος είναι ανήσυχος, όχι όμως για τα πολιτικά, γιατί δεν ενδιαφέρεται για την τύχη των κομμάτων.

    Ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ οικονομικά. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην κοινωνία που έχουν σχέση με την υγεία, υπάρχει μία ανασφάλεια για την παιδεία. Αυτό που προσπαθεί ο κόσμος να μας πει είναι να βρούμε λύσεις. Οι λύσεις, βέβαια, δεν είναι εύκολες και φοβάμαι ότι δεν είναι και στο χέρι μας να κάνουμε κάτι. Έχουμε μία μεγάλη απόσταση από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστεύουμε ότι κάνει πολλά λάθη. Παρόλα αυτά, εμείς θα προσπαθούμε όσο μπορούμε και θα υποδεικνύουμε κάποιες λύσεις και στη Βουλή, που είναι προς όφελος των πολλών».

    [04] Άνοδο 6,5% σημείωσαν οι αεροπορικές αφίξεις κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου

    Ολοταχώς προς νέο ρεκόρ αφίξεων βαδίζει και εφέτος ο ελληνικός τουρισμός.

    Συγκεκριμένα με θετικό πρόσημο +6,5% ή περίπου +753.000 περισσότερες αφίξεις, στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με πέρυσι έκλεισε το οκτάμηνο Ιανουάριος -Αύγουστος 2016, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας.

    Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το πρώτο οκτάμηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -3,8% ή περίπου -322.000 αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2015, όπως δημοσιοποιεί με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

    Κατά τον μήνα Αύγουστο 2016, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με +10,7%, +11% και +10,6% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο +6,4% και +7,1% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο -15,1%, -26,1% και -59,5% αντίστοιχα. Όσον αφορά στις οδικές αφίξεις, κατά τον μήνα Αύγουστο 2016, το τριεθνές σημείο εισόδου, η ΠΓΔΜ και η Τουρκία σημείωσαν αύξηση +16,5%, +2,8%, +2,1% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η Αλβανία και η Βουλγαρία κατέγραψαν μείωση ? 2,5% και -15,4%, αντίστοιχα.

    [05] Μειώθηκε τον Αύγουστο ο δανεισμός των τραπεζών από το ευρωσύστημα

    Mείωση καταγράφει τον Αύγουστο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος, η οποία περιλαμβάνει την απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA).

    Όπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα υποχώρησε στα 78,45 δισ. ευρώ από 82,83 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου.

    Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση της απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ στα 29,56 δισ. ευρώ από 31,39 δισ. ευρώ, καθώς και τον περιορισμό του ELA στα 48,89 δισ. ευρώ από 51,44 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

    Η μείωση της εξάρτησης αποδίδεται στην επιστροφή μέρους των καταθέσεων, καθώς και στην περαιτέρω μείωση των δανειακών υπολοίπων. (απομόχλευση).

    [06] Παράταση προθεσμιών κατά έξι μήνες για την πληρωμή φόρου στις πληγείσες περιοχές

    Υπογράφηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες παρατείνεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές για έξι μήνες, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Οι αποφάσεις αυτές εκδόθηκαν, βάσει σχετικών αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), το οποίο και κηρύσσει την κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, την περιοχή και το χρονικό διάστημα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνονται για έξι μήνες ως τις 7 Μαρτίου 2017 οι προθεσμίες για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στις ακόλουθες περιοχές:

    - Στους δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας.

    - Στις τοπικές κοινότητες Νεοχωρίου, Πύργου, Σαιδώνας, Καστανιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομίστη, Θαλαμών Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του δήμου Δυτικής Μάνης.

    - Στις Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιχωριών του δήμου Πύλου Νέστορος.

    - Της Δημοτικής Ενότητας Μολάων του δήμου Μονεμβασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    - Στις Δημοτικές Ενότητες Θεραπνών, Οινούντος, Φαρίδος, Καρυών και Σπάρτης του Δήμου Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    - Στο δήμο Ευρώτα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    [07] Παράταση προθεσμιών κατά έξι μήνες για την πληρωμή φόρου στις πληγείσες περιοχές

    Υπογράφηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, με τις οποίες παρατείνεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές για έξι μήνες, λόγω των πρόσφατων καταστροφών από φυσικά φαινόμενα. Οι αποφάσεις αυτές εκδόθηκαν, βάσει σχετικών αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), το οποίο και κηρύσσει την κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, την περιοχή και το χρονικό διάστημα.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, παρατείνονται για έξι μήνες ως τις 7 Μαρτίου 2017 οι προθεσμίες για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στις ακόλουθες περιοχές:

    - Στους δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας.

    - Στις τοπικές κοινότητες Νεοχωρίου, Πύργου, Σαιδώνας, Καστανιας, Καρυοβουνίου, Μηλέας, Αγίου Νικολάου, Ριγκλίων, Τραχήλας, Πλάτσας, Νομίστη, Θαλαμών Λαγκάδας και Αγίου Νίκωνα του δήμου Δυτικής Μάνης.

    - Στις Δημοτικές Ενότητες Νέστορος, Πύλου, Μεθώνης και Χιλιχωριών του δήμου Πύλου Νέστορος.

    - Της Δημοτικής Ενότητας Μολάων του δήμου Μονεμβασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    - Στις Δημοτικές Ενότητες Θεραπνών, Οινούντος, Φαρίδος, Καρυών και Σπάρτης του Δήμου Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    - Στο δήμο Ευρώτα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

    [08] Θ. Θεοχαρόπουλος: Απαράδεκτες οι αντιδράσεις του συλλόγου γονέων στο Ωραιόκαστρο

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Ωραιόκαστρο εναντίον των προσφυγόπουλων στα σχολεία, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, εκτιμώντας ότι δεν εκφράζουν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, ούτε την πλειοψηφία των γονέων στα σχολεία.

    Συγκεκριμένα, μιλώντας για το θέμα στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο κ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε:

    «Είναι απαράδεκτες αυτές οι αντιδράσεις, δεν έχουν σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε οι Έλληνες πολίτες το θέμα της προσφυγικής κατάστασης στη χώρα μας, πρέπει να κατανοήσουμε επιτέλους ότι πρέπει τα προσφυγόπουλα να μορφωθούν σε σχολεία, ώστε να μην δημιουργηθούν καταστάσεις γκέτο. Για να μην δημιουργηθούν καταστάσεις γκέτο, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις. Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω δεν εκφράζουν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, δεν πιστεύω ότι εκφράζουν ούτε την πλειοψηφία των γονέων στα σχολεία».

    [09] Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσημα τη σύσταση ομάδας διαπραγμάτευσης για την έξοδο της Βρετανίας

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε και πάλι σήμερα το Λονδίνο ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρώπης, αν απαγορεύσει σε ορισμένους πολίτες της ΕΕ να εργάζονται στη Βρετανία μετά το Brexit.

    "Δεν μπορεί να υπάρξει α λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά", δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την ετήσια ομιλία του για την "κατάσταση της Ένωσης". "Απεριόριστη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορούν να έχουν μόνο εκείνοι που αποδέχονται ότι θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση ανθρώπων και αγαθών".

    Χθες το ίδιο σημείο είχε επισημάνει και ο Γκι Φέρχοφστατ, ο διαπραγματευτής του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit. Είπε πως οι τέσσερις ευρωπαϊκές ελευθερίες ?αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργασίας? είναι αδιαίρετες και πως η Βρετανία δεν μπορεί να έχει μία από αυτές χωρίς τις υπόλοιπες.

    Στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, ο Φέρχοφστατ είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χειριστεί τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως μια ευκαιρία για πρόοδο παρά για να πάρει εκδίκηση.

    "Το Brexit δεν είναι μειονέκτημα. Το βλέπω περισσότερο ως ευκαιρία", είπε. "Το καθήκον μας, η ευθύνη μας είναι να κάνουμε το Brexit μια επιτυχία για την Ευρώπη, για όλους τους πολίτες της Ευρώπης.

    "Το Brexit δεν είναι θέμα τιμωρίας, δεν είναι θέμα εκδίκησης", είπε, απευθυνόμενος στους βρετανούς ευρωσκεπτικιστές ευρωβουλευτές που τον χαρακτήρισαν ώς έναν "φανατικό" κατά της Βρετανίας, καθώς επιδιώκει μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ.

    Ο Νάιτζελ Φάρατζ, από το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε πως η επιμονή του Φέρχοφστατ αυτή την εβδομάδα ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ αν δεν αποδεχθεί πλήρως της ελεύθερη μετανάστευση από την ΕΕ σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή μια συμφωνία.

    Ο Φέρχοφστατ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, είπε: "Ας σταματήσουμε κι από τις δύο πλευρές της Μάγχης την ομαδική κατάθλιψή μας, ας σταματήσουμε την πολιτική της διαίρεσης κι ας εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία όχι για να σκοτώσουμε την Ευρώπη όπως επιθυμούν κάποιοι από εσάς αλλά για να επανεπινοήσουμε την Ευρώπη".

    Ο Φέρχοφστατ θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις από τη στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία του Brexit

    [10] Ο Σέρβος πρωθυπουργός Βούτσιτς φοβάται μόνο "την αστάθεια στα Βαλκάνια"

    Η αστάθεια στα Βαλκάνια είναι "ο μόνος φόβος" του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος επανέλαβε σήμερα, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι ο ίδιος διατηρεί τον στρατηγικό στόχο της ένταξης της χώρας του στη Ευρωπαϊκή Ένωση, μολονότι ένα μέρος του πληθυσμού διάκειται εχθρικά απέναντι στις Βρυξέλλες.

    "Δεν φοβάμαι για το μέλλον στον οικονομικό τομέα. Ο μοναδικός μου φόβος είναι η περιφερειακή (ασφάλεια)", δήλωσε ο Βούτσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία σήμερα και αύριο.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του θα αντιταχθεί στην ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ. Πρόσθεσε όμως "δεν θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Βαλκανίων" είναι οι σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, καθώς ανησυχεί για "τις σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Βοσνίων" από τη μια και "των Κροατών και με τους δύο" από την άλλη. "Έχουμε 250.000 Βόσνιους μουσουλμάνους στη Σερβία και εκείνοι έχουν ένα εκατομμύριο Σέρβους στη Βοσνία", σημείωσε ο κεντροδεξιός πολιτικός που επανεξελέγη στην πρωθυπουργία τον περασμένο Απρίλιο.

    "Το όνειρό μου είναι μια τελωνειακή ένωση με όλες τις χώρες των Βαλκανίων", συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η ένωση δε θα ήταν "μια νέα Γιουγκοσλαβία".

    [11] Η κατάσταση του Σιμόν Πέρες παρουσιάζει «κάποια βελτίωση» όμως παραμένει κρίσιμη

    Η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου του Ισραήλ και βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης Σιμόν Πέρες παρουσιάζει "κάποια βελτίωση" όμως παραμένει κρίσιμη, μετά τη νοσηλεία του στην μονάδα εντατικής θεραπείας αφού υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσε ένας από τους γιατρούς του σήμερα.

    "Αφού υποβλήθηκε σε εξετάσεις ένα 24ωρο, μπορώ να πως ότι παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, όμως παρατηρούμε κάποιου βαθμού βελτίωση" δήλωσε ο καθηγητής Γιτζάκ Κρέις, διευθυντής του νοσοκομείου Τελ Ασομέρ στο Ράματ Γκαν κοντά στο Τελ Αβίβ, όπου ο ένατος πρόεδρος του Ισραήλ διακομίστηκε εκτάκτως χθες το βράδυ.

    [12] Σεπτέμβριος με Νύχτες Πρεμιέρας και 180 ταινίες

    Με τη «λιγότερη επιτήδευση και τη μεγαλύτερη αγάπη - υλικό αρκετό για να προσφέρει ένα καλό φεστιβάλ», όπως είπε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής τους Λουκάς Κατσίκας, οι Νύχτες Πρεμιέρας για 22η συνεχή χρονιά, επιστρέφουν από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά 180 ταινίες απ'όλο τον κόσμο.

    Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 60 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που θα προβληθούν στις αίθουσες Δαναός 1&2, Odeon Opera 1&2, Ιντεάλ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος και Παλλάς. Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος ο Λουκάς Κατσίκας, που βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες στο τιμόνι της διοργάνωσης, αναφέρθηκε σε προσωπικό τόνο στη δική του σχέση, ως απλού θεατή, με το φεστιβάλ από την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης, το 1995. «Ηταν κάτι το μοναδικό για την Αθήνα, το γεγονός ότι απέκτησε για πρώτη φορά κινηματογραφικό φεστιβάλ. Ήμουν φοιτητής τότε και εγκατέλειψα πανεπιστήμια, εξεταστικές και είδα όσες περισσότερες ταινίες μπορούσα. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έφτανα τώρα να σας μιλάω από αυτή τη θέση για την 22η διοργάνωση» είπε.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον εμπνευστή της διοργάνωσης, Γιώργο Τζιώτζιο. «Εκείνη τη χρόνια ο Γιώργος αναρωτιόταν στο editorial που είχε φτιάξει για το φεστιβάλ: «...Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε κι εμείς αν αυτή η ιδέα, που έμοιαζε στην αρχή με τρελό όνειρο, μπορεί να εξελιχθεί σ? ένα μεγάλο, ετήσιο φεστιβάλ, μια γιορτή όπου θα μαζευόμαστε κάθε χρόνο και περισσότεροι». Λοιπόν δύο και κάτι δεκαετίες μετά, γνωρίζουμε όλοι, ότι αυτό το τρελό όνειρο του Γιώργου, μεταμορφώθηκε σε ένα φεστιβάλ που όχι μόνο είναι αξιοπρεπές για την Αθήνα και την Ελλάδα αλλά στέκεται επάξια δίπλα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κινηματογραφικές διοργανώσεις», υπογράμμισε. Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου με τη «Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ - επίσημη υποβολή της Ισπανίας για το ξενόγλωσσο όσκαρ, και κλείνει το με το αριστοτεχνικό «Elle» του Πολ Βερχόφεν που ενθουσίασε στο 69ο Φεστιβάλ Καννών.

    [13] Με συμπράξεις, συνεργασίες και χορηγίες συνεχίζει για 58η χρονιά την παρουσία της στη μουσική ζωή Θεσσαλονίκης η ΚΟΘ

    Με συνεργασίες, συμπράξεις και παραχώρηση αιθουσών από τοπικούς πολιτιστικούς φορείς (Μέγαρο Μουσικής, ΑΠΘ, ΚΘΒΕ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ΧΑΝΘ), οικονομική στήριξη χορηγών (Γενικό προξενείο Γερμανίας, Ένωση Ρώσων συνθετών, ΧΑΝΘ), παγίως διεκδικούμενη την αύξηση της ενίσχυσης της πολιτείας για την αντιμετώπιση παγίων εξόδων, αλλά και την εξασφάλιση μόνιμης στέγης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε σήμερα το πρόγραμμα της νέας σεζόν.

    Η έναρξη γίνεται μεθαύριο (16 Σεπτεμβρίου) με το καθιερωμένο πλέον γκαλά στη μνήμη (39η επέτειος από τον θάνατο της) της Μαρία Κάλλας που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την ορχήστρα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός, ενώ τα αποσπάσματα απο όπερες ("Ναμπούκο", "Αίντα", "Τραβιάτα", "Οθέλλος" του Τζιουζέπε Βέρντι, "Κάρμεν" του Ζωρζ Μπιζέ, "Μανόν Λεσκώ" του Τζ. Πουτσίνι κ.α ) θα ερμηνεύσει (αντικαθιστώντας την Αλεξία Βουλγαρίδου) η σοπράνο Τσέλια Κωστέα.

    Ακολουθεί στις 23 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του έργου το Ρίχαρντ Στράους "Η συμφωνία των Αλπεων". Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη.

    Με την υποστήριξη και την οικονομική στήριξη του Γερμανικού προξενείου εξάλλου οργανώνεται ήδη και θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου του 2017 στο Μόναχο, μεγάλη συναυλία με έργα Εβραίων, Ελλήνων και Γερμανών συνθετών, αφιερωμένη στην μνήμη των 45.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που θανατώθηκαν κατά το ολοκαύτωμα.

    "Αντιμέτωπη με προκλήσεις και επιπτώσεις μιας γενικευμένης κρίσης, η ΚΟΘ επιδιώκει και ενισχύει τις συνεργασίες και συμπράξεις με πολιτιστικούς φορείς της πόλης, επιχειρεί τακτοποίηση παλαιότερων οικονομικών εκκρεμοτήτων του οργανισμού, εργάζεται για τη συχνότερη εμφάνιση της ορχήστρας σε αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και την μετακίνηση και εμφάνιση της σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας", τόνιζε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΤΟΣ (Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών) της ΚΟΘ Ούβε Ματσκε, υπογραμμίζοντας το κεφαλαιώδες πρόβλημα της μόνιμης στέγασης της ΚΟΘ, η οποία παραμένει άστεγη 58 χρόνια μετά από την ίδρυση της.

    Το πρόγραμμα της ΚΟΘ συνεχίζεται με: "Αριστουργήματα της Ρωσικής και της Ταταρικής μουσικής" - 30/9 στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ (σε συνεργασία με την Ένωση Ρώσων Συνθετών), συναυλία με έργα Σαμαρά, Σούμαν και Ντβόρζακ - 7/10 στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ (σε συνεργασία με το ΑΠΘ), "Αφιέρωμα στον Σαίξπηρ: 400 χρόνια από το θάνατό του - 14/10 στο Βασιλικό θέατρο (σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ), συναυλία με "Έργα Τραυλού και Προκόφιεφ" - 21/10 σε συνεργασία με το ΑΠΘ, "Η Βιέννη ανά τους αιώνες" - 4/11 στην αίθουσα Τελετών ΑΠΘ (επίσης σε συνεργασία με το ΑΠΘ), "Μουσική για τον κινηματογράφο" - 11/11 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με το ΜΜΘΘ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου), "Ρώσοι συνθέτες" - 18/11 στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, "Μουσικό παραμύθι: Ο Πέτρος και ο Λύκος" - 24 & 25 /11 στην αίθουσα συναυλιών ΚΟΘ "Σόλων Μιχαηλίδης", "Ο υπερβατικός Μάλερ" - 2/12 στην αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, "F. Chopin: τα έργα για πιάνο και ορχήστρα" - 9 & 10/12 στην αίθουσα Τελετών ΑΠΘ, "Χριστουγεννιάτικη συναυλία για τη ΧΑΝΘ" - 22/12, ώρα 20:30 στο Αθλητικό Κέντρο ΧΑΝΘ "Μίμης Τσικίνας" (σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ) και τέλος το "Πρωτοχρονιάτικο γκαλά όπερας - Τζάκομο Πουτσίνι" - 1/1 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Στην διάρκεια του περασμένου καλλιτεχνικού έτους 2015 - 2016, η ΚΟΘ πραγματοποίησε 62 συναυλίες τις οποίες παρακολούθησαν 37.150 θεατές (30% αύξηση των εισιτηρίων της σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) σε εννέα διαφορετικούς χώρους της πόλης, δυο ανοιχτές συναυλίες ενώπιον 9.000 θεατών (στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και πρόσφατα στη Ρόκκα Κισσάμου στην Κρήτη, ηχογράφησε και κυκλοφόρησε δύο νέα CD, πραγματοποίησε οκτώ τριήμερα μουσικά εργαστήρια με συναυλίες σε μουσικά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και οκτώ συναυλίες για 6.000 μαθητές 18 διαφορετικών σχολείων της πόλης.

    [14] Ο Στ. Θεοδωράκης στο περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 81η ΔΕΘ

    Ευχές για τη συμπλήρωση ενός χρόνου λειτουργίας από την ίδρυση του «Πρακτορείου FM» απηύθυνε από το περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην 81η ΔΕΘ, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι εποχές είναι δύσκολες για την ενημέρωση, δύσκολες για την οικονομία, αλλά είναι καλό να γίνονται προσπάθειες τέτοιες, που μπορεί να εκφράζουν ευρύτερα σχήματα κι όχι μόνο τους ιδιώτες, και είναι πολύ χρήσιμα να συνυπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη χώρα», ανέφερε ο κ.Θεοδωράκης.

    Σε ερώτηση σχετικά με το τι εισπράττει από τις επαφές που είχε με τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε: «Ο κόσμος είναι ανήσυχος, όχι όμως για τα πολιτικά, γιατί δεν ενδιαφέρεται για την τύχη των κομμάτων.

    Ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ οικονομικά. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην κοινωνία που έχουν σχέση με την υγεία, υπάρχει μία ανασφάλεια για την παιδεία. Αυτό που προσπαθεί ο κόσμος να μας πει είναι να βρούμε λύσεις. Οι λύσεις, βέβαια, δεν είναι εύκολες και φοβάμαι ότι δεν είναι και στο χέρι μας να κάνουμε κάτι. Έχουμε μία μεγάλη απόσταση από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστεύουμε ότι κάνει πολλά λάθη. Παρόλα αυτά, εμείς θα προσπαθούμε όσο μπορούμε και θα υποδεικνύουμε κάποιες λύσεις και στη Βουλή, που είναι προς όφελος των πολλών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 September 2016 - 16:32:22 UTC