Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να επιδιώκουν την αριστεία, παρότρυνε τους μαθητές ο ΠτΔ
  • [02] Γ. Κουμουτσάκος: «Ο κ. Τσίπρας, για μια ακόμη φορά, διαψεύδει τον εαυτό του»
  • [03] Επιταχύνει τους ρυθμούς του ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου. Το Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή
  • [04] Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας υποδέχεται την Alibaba στην Ελλάδα
  • [05] Επιστρέφουν οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα
  • [06] Αυστριακός καγκελάριος: Nα δοθεί τέλος στην αυστηρή λιτότητα για να ξαναγίνει η Ευρώπη ήπειρος της ελπίδας
  • [07] Τηλεδιάσκεψη Αλ.Τσίπρα και Ν.Φίλη με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης
  • [08] Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου δρομολογείται από την Περιφέρεια Αττικής
  • [09] Ι. Παντής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κοινωνία αποδέχθηκε τις αλλαγές στο Γυμνάσιο
  • [10] Πρώτη μέρα στο σχολείο και για τα προσφυγόπουλα
  • [11] Έκρηξη στην πόλη Βαν της Τουρκίας-Τουλάχιστον 48 οι τραυματίες
  • [12] Ο δήμος του Αματρίτσε μηνύει για δυσφήμιση τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo
  • [13] Ανώνυμοι άνθρωποι γίνονται συλλογικό μνημείο από την γλύπτρια Ελένη Ζευγαρίδου
  • [14] Κ. Γκιουλέκας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Είδαμε την σκιά του Αλέξη Τσίπρα», στη ΔΕΘ
  • [15] Διεθνές συνέδριο, με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας», από το υπ. Εργασίας
  • [16] Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

  • [01] Να επιδιώκουν την αριστεία, παρότρυνε τους μαθητές ο ΠτΔ

    Κοντά στους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες του 14ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω βρέθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον αγιασμό για την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

    Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά, παρότρυνε τους μαθητές να επιδιώκουν την αριστεία, και τόνισε ότι μέσα σ' αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, εφόσον έχετε την ανάλογη θέληση, «ο κόσμος είναι δικός σας».

    «Τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει στον δρόμο προς την πρόοδο αν είσθε αποφασισμένοι. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να σας προβληματίζει η Αριστεία αλλά, όλως αντιθέτως πρέπει να επιδιώκετε να είσθε άριστοι, αφού έτσι μπορείτε να επιτύχετε την τελική σας κοινωνική - και όχι μόνο - καταξίωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πέραν τούτου, να τιμάτε τους δασκάλους σας για την ανεκτίμητη εκπαιδευτική προσφορά τους προς εσάς, καθώς και τους γονείς και την εν γένει οικογένειά σας, για τις θυσίες που υφίστανται, προκειμένου εσείς «ν' ανοίξετε την περπατησιά σας» στον δρόμο της ζωής και της δημιουργίας».

    Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος συμβούλευσε τους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες να μελετούν ευσυνείδητα και μεθοδικά και υπογράμμισε ότι κανένας «δείκτης ευφυΐας» δεν αντικαθιστά τη μελέτη. Ταυτόχρονα, σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να αγαπούν αυτό που μελετούν, δίχως βέβαια, όπως ανέφερε, να θεωρούν ό,τι μελετούν ως «θέσφατο» σε βαθμό που να καταπιέζει τις δικαιολογημένες απορίες, οι οποίες αναφύονται σταδιακώς καθώς εμβαθύνουν στη γνώση, και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υποτιμούν ότι το προϊόν της κριτικής μελέτης είναι εκείνο που διαμορφώνει, εν τέλει, την προσωπικότητά τους και τον χαρακτήρα τους.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι πάνω σ' αυτό που μελετούν πρέπει ν' αρχίσουν σιγά-σιγά, όσο «ανεβαίνουν» από τάξη σε τάξη, να «χτίζουν» τη δική τους συμβολή στη γνώση. Κι αυτό-όπως παρατήρησε- πρέπει να γίνει χωρίς αλαζονεία αλλά με λελογισμένη και τεκμηριωμένη αποφασιστικότητα.

    [02] Γ. Κουμουτσάκος: «Ο κ. Τσίπρας, για μια ακόμη φορά, διαψεύδει τον εαυτό του»

    «Ο κ. Τσίπρας, για μια ακόμη φορά, βρίσκεται στη δεινή θέση να αναγκάζεται να διαψεύσει τον εαυτό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και πρόσθεσε:

    «Όμως, αυτό που είπε χθες δεν αλλάζει. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά από το ΣτΕ, είπε: "Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα". Πρόκειται για ωμή, δημόσια παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Όλα τα άλλα είναι φτηνή προπαγάνδα».

    [03] Επιταχύνει τους ρυθμούς του ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου. Το Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

    Με τον προσυνεδριακό διάλογο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και μερικούς μήνες και παράλληλα με τη δραστηριότητά του εντός της κοινωνίας, καθώς και εκείνης που εφάπτεται με το κυβερνητικό έργο και συμβάλει σε αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει τους ρυθμούς του, ενόψει και του 2ου συνεδρίου, που πραγματοποιείται από 13 έως και 16 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερχόμενο Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου του κόμματος, ενώ νωρίτερα, εντός της εβδομάδας, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προετοιμασία της ΚΕ.

    Στο επικείμενο συνέδριο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για «ένα συνέδριο σημαντικό, στο οποίο θα συζητήσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, τον οδικό χάρτη, το σχέδιο για την έξοδο από την κρίση» και τονίζοντας την προσδοκία, να αποτελέσει μια τομή. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το συνέδριο θα απασχολήσουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου.

    Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εφημερίδα των Συντακτών» το περασμένο Σάββατο, αναφέρθηκε εκτενώς σε ζητήματα που άπτονται των διαδικασιών, της λειτουργίας και του ρόλου του κόμματος σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ενόψει μιας σειράς εξελίξεων που αναμένει η κυβέρνηση να τροχοδρομήσουν μια λύση στην βιωσιμότητα του χρέους, παράλληλα με τις προσπάθειες της για την επίτευξη και υλοποίηση μιας «δίκαιης ανάπτυξης».

    Ο κ. Ρήγας υπογράμμισε, ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «παραμένει η οριστική έξοδος το 2018 από τη μέγγενη των μνημονιακών δεσμεύσεων και της επιτροπείας και η χάραξη του δρόμου μιας δίκαιης και βιώσιμης Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι η υλοποίηση της δέσμευσης των Ευρωπαίων εταίρων μας για την απομείωση του χρέους». Επισήμανε δε, ότι καθ? όλο αυτό το διάστημα «το κόμμα και η κυβέρνηση, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έχουν συγκεντρώσει πολύτιμες εμπειρίες και έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

    Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις σχέσεις κυβέρνησης- κόμματος, τονίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να διαμορφώσει ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης και σχέσης με την κοινωνία», επισημαίνοντας περιπτώσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ παρενέβη με απτό και θετικό αποτέλεσμα: «Η συμφωνία για μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να μην υπάρξουν νέες οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις, είναι μια τέτοια περίπτωση, καθώς επίσης και το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης συνολικά». Ανέφερε ότι «η συλλογική λειτουργία κυβέρνησης- κόμματος - ΚΟ είναι το μοντέλο που ενισχύει την αποτελεσματικότητα και εξασφαλίζει την υλοποίηση του πολιτικού μας σχεδίου». Ο κ. Ρήγας τόνισε ακόμη, ότι «το κόμμα είναι αυτό που έχει την υποχρέωση, ως συλλογικός διανοούμενος, να συμβάλλει στην αναδιάταξη των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα είναι στον αντίποδα όλων όσων επιδιώκουν την παλινόρθωση ακραίων νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών και την επαναφορά ενός διαβρωμένου αξιακού μοντέλου».

    Μιλώντας για το ζήτημα των τάσεων, ο κ. Ρήγας επισήμανε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από την ίδρυσή του ένα πολυτασικό δημοκρατικό κόμμα, στο οποίο οι διαφορετικές πολιτικές απόψεις αποτελούν πλούτο και όπου η δυνατότητα έκφρασής τους εντός του κόμματος συνιστά στοιχείο σεβασμού στην ελευθερία της γνώμης, είναι στοιχείο αριστερής αντίληψης και δημοκρατίας. «Το ζητούμενο ωστόσο είναι οι τάσεις να λειτουργούν αμιγώς πολιτικά και όχι ως μηχανισμοί νομής της εξουσίας, είτε εντός, είτε εκτός κόμματος», πρόσθεσε. «Οφείλουμε», είπε, «να υπερβούμε τις αδυναμίες μας και να απευθυνθούμε προς την κοινωνία με μία ενιαία έκφραση άποψης, με ένα ενιαίο τρόπο, που θα πείθει τους πολίτες ότι υπηρετούμε όλοι μας ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο».

    Στο ερώτημα εάν με τις αλλαγές στις τάσεις εντυπώνεται ο αρχηγισμός στην ηγεσία του κόμματος, ο Πάνος Ρήγας τόνισε ότι «ο ειλικρινής και συλλογικός τρόπος λειτουργίας αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας απέναντι σε κάθε είδους μηχανισμούς εξουσίας και αρχηγισμό». Υπογράμμισε στο ίδιο πλαίσιο ότι «οι ανοικτές, δημοκρατικές, πλουραλιστικές διαδικασίες είναι αυτές που διασφαλίζουν ακριβώς το αντίθετο». «Συμφωνούμε όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε, «ότι όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από μια διαδικασία σύνθεσης απόψεων στα όργανα του κόμματος και τα μέλη εμπλέκονται στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων, διασφαλίζεται η εσωκομματική δημοκρατία και η συλλογική ευθύνη των οργάνων».

    [04] Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας υποδέχεται την Alibaba στην Ελλάδα

    Ο κινέζος κολοσσός Alibaba φτάνει στην Ελλάδα. Υψηλόβαθμα στελέχη της μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, αναμένονται στην Αθήνα το μεσημέρι της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 για άμεσες επαφές με εκπροσώπους της Κυβέρνησης, φορείς, κοινωνικούς εταίρους και επιχειρηματίες.

    Την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 16:00 ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου θα υποδεχθεί την κινέζικη αντιπροσωπεία στα γραφεία του Επιμελητηρίου, (Πανεπιστημίου 44, 2ος όροφος) όπου θα δοθεί η δυνατότητα και για μία πρώτη επικοινωνία με τους εκπροσώπους του Τύπου.

    Θα ακολουθήσει στις 18.00 εκδήλωση στο υπουργείο Εξωτερικών όπου θα υποδεχθεί τα στελέχη της Alibaba και του επιμελητηρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ενώ θα παρευρεθούν εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων από όλη την Ελλάδα.

    Το μεγάλο ραντεβού της Ελληνικής Επιχειρηματικής Κοινότητας με την Alibaba θα δοθεί την επόμενη ημέρα, 14 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton. Τα στελέχη της κινέζικης εταιρείας θα προχωρήσουν στην παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Alibaba, ενώ θα δοθεί η ευκαιρία για Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών, καθώς έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 600 επιχειρηματίες από τον χώρο των εξαγωγών και του τουρισμού.

    [05] Επιστρέφουν οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα

    Την επιστροφή των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα επιβεβαίωσε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

    Ερωτηθείσα σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψης του κουαρτέτου στην Αθήνα, απάντησε πως πρόκειται για μία αποστολή «τεχνικού» χαρακτήρα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε πως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα τεθεί, επίσης, επί τάπητος κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και αποτελεί «μέρος της συνεχιζόμενης, στενής συνεργασίας μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας».

    Ωστόσο, η κ. Μπράιτχαρντ δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να δώσει «λεπτομέρειες» για το περιεχόμενο των συζητήσεων, παραπέποντας στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, για την Ελλάδα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα την περασμένη Παρασκευή.

    [06] Αυστριακός καγκελάριος: Nα δοθεί τέλος στην αυστηρή λιτότητα για να ξαναγίνει η Ευρώπη ήπειρος της ελπίδας

    «Πολλοί στην Ευρώπη έχουν υποφέρει από την πολιτική της λιτότητας, όπως έχει υποφέρει και η πίστη τους στις υποσχέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας για ευημερία», γράφει σε άρθρο του o Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν στην Frankfurter Allgemeine Zeitung της Δευτέρας.

    O σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καταδικάζει την πολιτική της αυστηρής λιτότητας των περασμένων ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία θεωρεί ως την αιτία των αυξανόμενων αντιευρωπαϊκών διαθέσεων των πολιτών της και ζητά την ριζική αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

    Για να ξαναγίνει η Ευρώπη «ήπειρος της ελπίδας», θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι δημόσιες επενδύσεις της Ευρωπαϊκης Ενωσης κατά τον Αυστριακό καγκελάριο. Οι προβλεπόμενες επενδύσεις ύψους 315 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ λίγες. «Ούτε καν ο διπλασιασμός τους δεν θα ήταν αρκετός». Την Ευρωπαϊκή Ενωση «οι πολίτες της την βλέπουν ως συνήγορο ενός ανέντιμου εκμοντερνισμού», ενώ παράλληλα εκείνη δεν ανταποκρίνεται «στην αποστολή της να τους προστατέψει από τις στρεβλώσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας», όπως τονίζει.

    Πρόσθέτει δε ότι «οι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού και συντηρητικοί πολιτικοί προσπαθούν παρερμηνεύσουν την δημοσιονομική και οικονομική κρίση ως κρίση του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας» και αυτό οδηγεί τους πολίτες στην ανασφάλεια και τους κάνει ευάλωτους σε λαϊκιστικά συνθήματα.

    Ως κύρια αιτία για τη απόρριψη της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)από την Αυστρία ο καγκελάριος Κερν θεωρεί «την απομάκρυνση από την καθιερωμένη ευρωπαϊκή πράξη, να αποζημιώνονται μέσω των κρατικών μηχανισμών όσοι χάνουν από το μέτρα απελευθέρωσης (των αγορών)».

    [07] Τηλεδιάσκεψη Αλ.Τσίπρα και Ν.Φίλη με τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης

    Την πύλη του υπουργείου Παιδείας θα περάσει, αργότερα σήμερα (περίπου στις 15:00), ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, προκειμένου να πληροφορηθεί από «πρώτο χέρι» αν υπήρξαν προβλήματα κατά την πρώτη ημέρα του διδακτικού έτους, αλλά και το αν βελτιώθηκε η κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη θα έχουν τηλεδιάσκεψη, μέσω skype, με τους δεκατρείς Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.

    [08] Η ανάπλαση του φαληρικού όρμου δρομολογείται από την Περιφέρεια Αττικής

    Η αντιπλημμυρική θωράκιση του φαληρικού όρμου και η ευρύτερη ανάπλασή του, μέσα από μια πυκνή σύνθεση έργων υποδομής και προοπτικής για την ποιότητα ζωής των πολιτών, δρομολογήθηκε από την Περιφέρειας Αττικής, με την ένταξη του έργου και τη δέσμευση ποσού, ύψους 150.000.000 ευρώ, στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της.

    Πρόκειται για ένα υποτροπικής σημασίας έργο, το οποίο δίνει νέο προσανατολισμό σε όλη την Αττική, αφού ουσιαστικά στρέφει την περιοχή με «πρόσωπο» προς το παράκτιο μέτωπο και η θάλασσα πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και συνέχεια του αστικού ιστού της.

    Επίσης, τα προβλεπόμενα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ύψους 40 εκατ. ευρώ, στην κρίσιμη αυτή περιοχή των εκβολών του Κηφισού και του Ιλισού, συνδυαστικά με την οριοθέτηση του ρέματος της Πικροδάφνης, απομακρύνουν δια παντός τον μόνιμο εφιάλτη της υπερχείλισης- πλημμυρίδας, «θωρακίζοντας αποτελεσματικά τη νότια Αττική», όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Χρήστος Καπάταης.

    Προσθέτει δε, ότι για την Περιφέρεια Αττικής, η ασφάλεια των πολιτών, μέσω της αντιπλημμυρικής προστασίας, είναι πρώτη προτεραιότητα και τονίζει ότι με το έργο αυτό, «βάζουμε τέλος στην αγωνία των συμπολιτών μας στον Δήμο Μοσχάτου ?Ταύρου και της ευρύτερης περιοχής, όπου με την παραμικρή βροχή ανησυχούν για την περιουσία, αλλά και τη σωματική τους ακεραιότητα».

    Η περιοχή του φαληρικού όρμου καταλαμβάνει δημόσια έκταση 480 στρεμμάτων και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη Μοσχάτου και Καλλιθέας (μεταξύ του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας έως την πλατεία νερού, δίπλα στο στάδιο TAE KWON DO) και από την παλαιά Ποσειδώνος έως την θάλασσα. Περιλαμβάνει δε και τα κτίσματα της έκτασης αυτής, που χρησιμοποιήθηκαν στον φαληρικό όρμο για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Σημειώνεται ότι η περιοχή παραχωρήθηκε με το Νόμο 4413/8-8-2016 στην Περιφέρεια Αττικής για 40 χρόνια. Η παραχώρηση αυτή, επισημαίνει ο κ. Καπάταης, μαζί με τις πρόσφατες, τα Προσφυγικά, τον Ασύρματο, τα Λιπάσματα και το Σκοπευτήριο Καισαριανής προς τους ΟΤΑ, σηματοδοτούν μια διαφορετική πορεία από αυτήν που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στην διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Ενώ έως σήμερα η δημόσια περιουσία παραχωρείται ή πωλείται σε ιδιώτες, στις παραπάνω περιπτώσεις ακολουθείται αντίθετη πορεία, για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Η Κεντρική Διοίκηση παραχωρεί σε Περιφέρειες και Δήμους δημόσια περιουσία και ζωτικό χώρο για τους πολίτες, δικαιώνοντας έτσι πολύχρονους, διεκδικητικούς ως προς τους χώρους, αγώνες των πολιτών. H παραπάνω διαχείριση και αντιμετώπιση της δημόσιας περιουσίας είναι ουσιώδης πολιτική διαφοροποίηση από νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και πρακτικές», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης. Και συμπληρώνει: «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει επίσης την πρόθεση της κεντρικής διοίκησης να αναβαθμίσει το ρόλο των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, αλλά και να τις εμπιστευτεί».

    To masterplan της ανάπλασης εκπονήθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano, που σχεδίασε και το Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Νιάρχου, είναι άμεσα υλοποιήσιμο και σύντομα ανοίγει ο δρόμος για τους διαγωνισμούς.

    Τα έργα κατανέμονται σε δύο άξονες: Στα έργα υποδομής, που είναι συγκοινωνιακά, λιμενικά και αντιπλημμυρικά και στη διαμόρφωση ενός μεγάλου πάρκου που θα εκτείνεται και εντός των Δήμων της περιοχής, περιλαμβάνοντας χώρους πρασίνου και περιπάτου, ποδηλατοδρόμους, εμπορικές και αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λ.π.

    Μέρος της πρώτης φάσης αποτελούν τα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ο κ. Καπάταης χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας» και «απολύτως απαραίτητα» για την ασφάλεια των πολιτών των Δήμων Μοσχάτου Ταύρου και Καλλιθέας, καθώς τα υπάρχοντα είναι στα όρια των αντοχών τους.

    Επίσης, τα έργα οδοποιίας, τα οποία, όπως διευκρινίζει, για να κατασκευαστούν τα αντιπλημμυρικά και το ξηρό κανάλι, είναι απαραίτητη η ταπείνωση και μετατόπιση του υπάρχοντος δρόμου (υπερυψωμένου) και η δημιουργία νέου προς τη μεριά της θάλασσας. Έτσι το χρόνιο αίτημα των πολιτών, για σύνδεση του αστικού ιστού με την παραλία, γίνεται πραγματικότητα, με το γκρέμισμα του υπάρχοντος δρόμου, μήκους 1.800 μέτρων, που σήμερα λειτουργεί ως υπερυψωμένο τείχος και δεν επιτρέπει την πρόσβαση στην παραλία.

    «Μετά την ολοκλήρωση του έργου, οι Δήμοι Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου, ύστερα από 40 χρόνια αποκλεισμού, θα ξανααποκτήσουν την παραλία τους» όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρ. Καπάταης, εισηγούμενος την ανάπλαση του όρμου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο το ενέκρινε.

    Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «έντονα αναπτυξιακό» χαρακτήρα του έργου αναφορικά με τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την φάση εκτέλεσης, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του, την ένταξη της περιοχής στον τουριστικό χάρτη της Αττικής και τη συνολικότερη αναβάθμιση της περιοχής. «Αυτά είναι μερικά από τα θετικά του έργου, τα οποία βέβαια, για μικροπολιτικούς λόγους, δεν αξιολογήθηκαν και το έργο καταψηφίστηκε με έωλες δικαιολογίες από την αντιπολίτευση» πρόσθεσε, σχολιάζοντας την αρνητική στάση της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ.

    [09] Ι. Παντής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η κοινωνία αποδέχθηκε τις αλλαγές στο Γυμνάσιο

    Με τα σχολεία σε κάθε γωνιά της χώρας ανοιχτά και χωρίς σημαντικά κενά ξεκινά η νέα σχολική χρονιά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής.

    «Ήταν ένας τεράστιος αγώνας δρόμου τους τελευταίους πέντε μήνες, για να καταφέρουμε αυτό που τριάντα χρόνια δεν είχε γίνει, να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά» είπε ο κ.Παντής, διευκρινίζοντας ότι «για να γίνει αυτό χρειάστηκε η συνέργεια τριών υπουργείωνΒ· του υπουργείου Οικονομίας, που εξασφάλισε τα χρήματα, του υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και των μετακινήσεων και του υπουργείου Παιδείας στον κεντρικό ρόλο, για να κάνουμε τους διαγωνισμούς, να προχωρήσουν γρήγορα οι προσλήψεις, να καλύψουμε τα κενά στον χρόνο που χρειάζεται».

    «Έχουμε προχωρήσει σχεδόν σε 9.000 τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και προβλέπουμε και τις υπόλοιπες, αλλά ουσιαστικά ό,τι ανάγκη υπήρχε, για να ξεκινήσουν τα σχολεία, έχει καλυφθεί» διαβεβαίωσε.

    Σε ό,τι αφορά τις σημαντικές αλλαγές, που τίθενται σε ισχύ με το σημερινό πρώτο κουδούνι, ιδίως για τους μαθητές του Γυμνασίου, ο γγ του υπ. Παιδείας εκτίμησε ότι «θα περάσουν ομαλά, καθώς τις αποδέχθηκε η κοινωνία και αυτό είναι μία πολύ θετική εξέλιξη».

    «Παιδαγωγικά, το νέο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, άρα έχουμε την πλήρη πιστοποίηση και έγκριση του βασικού φορέα, που έχει τον ρόλο του παιδαγωγικού συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας, δεν έχουμε κανένα θέμα» σημείωσε ο κ.Παντής.

    «Το Γυμνάσιο χώρος ανακάλυψης της γνώσης»

    «Το Γυμνάσιο πλέον δε θα είναι χώρος μόνο ασκήσεων, απομνημόνευσης και εξετάσεων, αλλά χώρος ανακάλυψης της γνώσης με τη βοήθεια του καθηγητή μέσα από διαθεματική προσέγγιση, ομαδοσυνεργατική μάθηση, έχοντας οδηγό το βιβλίο και βοηθό άλλες σημειώσεις, τη βιβλιοθήκη και το διαδίκτυο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

    Ειδικά για τις σχολικές μονάδες στην Κεντρική Μακεδονία διευκρίνισε ότι «η δουλειά που πραγματοποιήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις αποδίδει τους καρπούς, που όλοι οι εμπλεκόμενοι προσδοκούσαν», ενώ «το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών και της εκπαιδευτικής κοινότητας να ιδρυθούν νέα ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης καθίσταται πραγματικότητα».

    «Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων αυτή τη στιγμή, η σωστή εκτίμηση και η καλή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού είναι σε προτεραιότητα. Βασικό μας μέλημα είναι και η ορθή κατανομή του μαθητικού δυναμικού σε συνεργασία με τους δήμους, που θα αποσυμφορήσει και θα βελτιώσει τη λειτουργία των σχολείων» επισήμανε ο κ.Ανανιάδης.

    «Έντονο το πρόβλημα σχολικής στέγης εκεί που υπάρχει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη»

    Εξάλλου, ο κ.Ανανιάδης επισήμανε ότι παρά το ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση της κατάστασης των σχολικών υποδομών, το πρόβλημα της σχολικής στέγης παραμένει οξύ σε ορισμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. «Το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο κυρίως σε περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, στις οποίες υπάρχει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και συνακόλουθη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν στη Δυτική Θεσσαλονίκη ο Εύοσμος, η Πολίχνη, η Σταυρούπολη, τα Πεύκα κ.λπ. Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, οι δήμοι Πυλαίας-Πανοράματος-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης κλπ.» είπε ο περιφερειακός διευθυντής.

    Γνωστοποίησε δε, ότι στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται προσπάθεια για μεταφορά του ΕΕΕΕΚ Πεύκων σε νέα σχολική μονάδα του δήμου Παύλου Μελά, ενώ γίνονται ενέργειες για εύρεση κατάλληλου χώρου για το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού και αντίστοιχα για εύρεση χώρου εγκατάστασης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου και Λυκείου Αμπελοκήπων, που τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σε 2 σχολικές μονάδες και παρουσιάζονται προβλήματα στη διοίκηση του σχολείου και στην ασφάλεια των μαθητών.

    [10] Πρώτη μέρα στο σχολείο και για τα προσφυγόπουλα

    Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε για όλους τους μαθητές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. Το ΑΠΕ - ΜΠΕ βρέθηκε στον αγιασμό του 2ου γυμνασίου διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Αθήνας, όπου φοιτούν 140 παιδιά από περισσότερες από 25 χώρες.

    Η Ελένη από την Ελλάδα, η Γκάλια από τη Βουλγαρία και η Ιλόνα από τη Μολδαβία είναι τρεις μητέρες, των οποίων οι κόρες, 13 χρονών και οι τρεις, θα πάνε φέτος στη β' Γυμνασίου. Συμμαθήτριες από πέρυσι, φίλες και γειτόνισσες, περιμένουν στη σειρά να ακούσουν το όνομά τους για να πάρουν τα βιβλία τους. Οι μητέρες τους τις καμαρώνουν και το δείχνουν. «Το σχολείο είναι πολύ καλό και οι καθηγητές εξαιρετικοί», αναφέρουν οι μητέρες. «Η κόρη μου δεν πέτυχε στην κλήρωση του πειραματικού και θα παρακολουθήσει εδώ σχολείο, αλλά από την εμπειρία μας πέρσι ήμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, οπότε δεν μας πείραξε», περιγράφει η Γκάλια. «Η δική μου ήταν αδύνατη στα μαθηματικά, μέχρι τέλος του χρόνου αρίστευσε. Κάθε τάξη έχει τρία τμήματα, από 15 παιδιά η κάθε μία, είναι σαν ιδιαίτερα», λέει η Ελένη και προσθέτει πως οι καθηγητές συμπεριφέρονται σε όλα τα παιδιά το ίδιο, ανεξάρτητα από πού κατάγεται το καθένα. «Τα ελληνάκια αποτελούν μειοψηφία, όμως δεν με πειράζει καθόλου, όλα τα παιδιά ίδια είναι. Το περιβάλλον του σχολείου παραμένει καθαρό και πολιτισμένο, η ύλη καλύπτεται με το παραπάνω. Τι σημασία έχει από πού κατάγεται ο καθένας; Μόρφωση χρειαζόμαστε όλοι και να μάθουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι», υπογραμμίζει.

    Ο διευθυντής του γυμνασίου, Θωμάς Κρεμιώτης, εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως τα προσφυγάκια που παρακολουθούν το σχολείο στην αρχή δεν μιλούν λέξη ελληνικά. «Πολύ γρήγορα όμως τα μαθαίνουν και εγκλιματίζονται.Την πρώτη μέρα είναι μαζεμένα, αλλά από τη δεύτερη μέρα κιόλας χαμογελούν. Από τους περσινούς μαθητές, όλοι εντάχθηκαν και προήχθησαν στην επόμενη τάξη. Φέτος διαπιστώσαμε πως κάποια παιδιά έφυγαν από την Ελλάδα, τα υπόλοιπα συνεχίζουν, ενώ ήρθαν καινούργια», επισημαίνει.

    «Το σχολείο μας είναι ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα στα παιδιά - πρόσφυγες, που το χρειάζονται τόσο. Εφαρμόζεται ειδικό καθεστώς αξιολόγησης για τα δύο πρώτα χρόνια και είμαστε επιεικείς, αφού στόχος μας είναι να ενταχθούν, όχι να τα διώξουμε», συμπληρώνει ο κ. Κρεμιώτης. Τα προσφυγάκια που φοιτούν στο 2ο διαπολιτισμικό γυμνάσιο, όπως και σε άλλα δημόσια σχολεία, έρχονται από οικογένειες που φιλοξενούνται σε κάποιο σπίτι στην περιοχή ή είναι ασυνόδευτα και μένουν σε ξενώνες. Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται η λειτουργία νηπιαγωγείων για προσφυγόπουλα, μέσα στα κέντρα φιλοξενίας και ειδικών τάξεων δημοτικών και γυμνασίων στα δημόσια σχολεία. Στην Ελλάδα λειτουργούν 13 διαπολιτισμικά δημοτικά σχολεία (Αττική, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Ροδόπη), οχτώ γυμνάσια (Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ροδόπη, Κοζάνη) και πέντε λύκεια (Αττική, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Κοζάνη).

    [11] Έκρηξη στην πόλη Βαν της Τουρκίας-Τουλάχιστον 48 οι τραυματίες

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας κοντά στα τουρκο-ιρανικά σύνορα σήμερα, πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Άντχα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

    Η έκρηξη σημειώθηκε ανάμεσα στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος AKP και το κτίριο του κυβερνείου. Τουλάχιστον 48 οιτραυματίες. Ασθενοφόρα έχουν σπεύσει επιτόπου.

    [12] Ο δήμος του Αματρίτσε μηνύει για δυσφήμιση τη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo

    Ο δήμος της σεισμόπληκτης περιοχής Αματρίτσε αποφάσισε να καταθέσει μήνυση για δυσφήμιση στην εισαγγελία της πόλης Ριέτι κατά της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Σαρλί Εμπντό.

    Η εφημερίδα, λίγο μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε στις 24 Αυγούστου την κεντρική Ιταλία προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 200 ανθρώπων, δημοσίευσε σκίτσο στο οποίο οι σεισμόπληκτοι και τα ερείπια με τους τραυματίες και τους νεκρούς παρομοιάζονταν με παραδοσιακά εδέσματα της ιταλικής κουζίνας. Σε δεύτερο σκίτσο, η αιτία του σεισμού εντοπιζόταν στην δράση της μαφίας.

    [13] Ανώνυμοι άνθρωποι γίνονται συλλογικό μνημείο από την γλύπτρια Ελένη Ζευγαρίδου

    Μια συλλογή από ολόσωμα, μικρά, ανθρώπινα γλυπτά σε πηλό, μνημονεύουν ανθρώπους καθημερινούς, απλούς, που μετατρέπονται σε συλλογικό μνημείο, στα χέρια της γλύπτριας Ελένης Ζευγαρίδου.

    Είναι οι «Νοματαίοι» από την ομώνυμη έκθεσή της, που εγκαινιάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου, στην γκαλερί Genessis, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φύσης και θέσης του κάθε ανθρώπου στην κοινωνία, ακόμα και του φαινομενικά πιο ασήμαντου.

    Οι «Νοματαίοι» της Ζευγαρίδου, «μας μοιάζουν ενοχλητικά», παρατηρεί η επιμελήτρια της έκθεσης, τεχνοκριτικός Ίρις Κρητικού. «Εισχωρούν στα κατάλοιπα της δικής μας σκόνης του γαλαξία...ξετυλίγουν τα υφάδια στο κουκούλι της δικής μας ψυχής. Είναι ένα συλλογικό αντί-μνημείο ?προς τους μη αναγνωρισμένους ανθρώπους?, ένα έξοχο ?monument? ολόσωμων εξατομικευμένων πορτρέτων...η καθημερινή ρουτίνα της ετερότητάς τους, η στάση και η γλώσσα του σώματός τους, οι αμήχανες σιωπές τους και οι βιαστικές συνομιλίες τους, τα αθόρυβα νεύματά τους και τα εύγλωττα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά, τρέπονται σε γοργά τρισδιάστατα σχέδια από πηλό, που διατηρώντας μια οργανική φωτεινή αφαίρεση, κουβαλώντας τις ίδιες τις ιστορίες τους, τις μικρές νίκες και τις μεγάλες απώλειές τους, οδηγούν σε πολλαπλές σωματοποιημένες αφηγήσεις», σημειώνει η τεχνοκριτικός.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου. (Γκαλερί Genessis, οδός Χάριτος, Κολωνάκι)

    [14] Κ. Γκιουλέκας στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: «Είδαμε την σκιά του Αλέξη Τσίπρα», στη ΔΕΘ

    «Μας προβλημάτισε όλους η εμφάνιση του πρωθυπουργού, γιατί είδαμε ουσιαστικά την σκιά του κ. Τσίπρα» σχολίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ.

    «Δεν έχει καμία σχέση ο Αλέξης Τσίπρας με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που ερχόταν εδώ και σάρωνε τα πάντα, υποσχόμενος προς όλες τις κατευθύνσεις. Είδαμε ξαφνικά έναν Αλέξη Τσίπρα φοβισμένο, εκνευρισμένο, να μιλάει για τις τηλεοπτικές άδειες, χωρίς να εξηγεί γιατί αποφάσισε να έχουμε τελικά 4 και πώς δόθηκε μία από τις άδειες σε έναν άνθρωπο που σχετίζεται με εργολαβίες του Δημοσίου» ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας.

    [15] Διεθνές συνέδριο, με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας», από το υπ. Εργασίας

    «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας» είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου.

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 16-17 Σεπτεμβρίου 2016. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει ιδιαίτερη σημασία, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τη συλλογική αυτονομία και την επιστροφή της χώρας στις αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Ταυτόχρονα, το συνέδριο αυτό αποτελεί τη συνδρομή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το μέλλον της εργασίας.

    Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο site του υπουργείου,www.ypakp.gr.

    [16] Άμεσα μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

    Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στη Θάσο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από σύσκεψη με τοπικούς φορείς, στον Πρίνο.

    Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Καρατζιάς, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης, Τάκης Εμμανουηλίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.

    Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν από τη φωτιά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει τις ζημιές τους σε ποσοστό 80% και πως το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό.

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως η κυβέρνηση θα προβεί άμεσα στην εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ενώ θα έχει επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας για να διερευνηθεί η δυνατότητα άμεσης μετάβασης κλιμακίου του Μηχανικού του Στρατού στο νησί προκειμένου να εξετάσει τι μπορεί να γίνει άμεσα με τις βροχοπτώσεις.

    Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι αυτό της γρήγορης αναδάσωσης.

    Από τη Θάσο, όπου μετέβη νωρίς το πρωί, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως, παρά το μέγεθος της καταστροφής, η Θάσος παραμένει ένα στολίδι στο ΒΑ Αιγαίο. «Είναι μεγάλη η καταστροφή μεν, αλλά η Θάσος έχει τεράστια αποθέματα πρασίνου και θα παραμείνει ένας πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός», υπογράμμισε.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, περιέγραψε τη σημερινή εικόνα στο νησί που «είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες ημέρες» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέσα στην ημέρα τα μέτωπα της πυρκαγιάς να έχουν τεθεί υπό έλεγχο».

    Τόνισε δε την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης «προκειμένου να υπάρξει μία στοιχειώδης αποκατάσταση των ζημιών, των πληγέντων, μία πρόνοια για αντιπλημμυρικά έργα» και περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθηθούν: «Άμεσα, τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την κατάσβεση, θα έρθει ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) για να καταγράψει από ψηλά και να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές, θα έχουμε άμεση καταγραφή με κλιμάκια του δήμου, της περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών των ζημιών -κυρίως των ζημιών σε υλικοτεχνικές υποδομές, σπίτια, αγροτικές ζημιές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής αλλά και στους εθελοντές «που από την πρώτη στιγμή βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου», ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής που τραυματίστηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης και συνεχάρη τους «αφανείς ήρωες», τους πιλότους, που σε δύσκολες συνθήκες δίνουν κι αυτοί τη μάχη της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

    «Είχαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά φέτος σε όλη την Ελλάδα και πάνω που νομίζαμε ότι τελειώσαμε, έρχεται και μία πυρκαγιά από θεωρητικά απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα», σχολίασε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός.

    Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

    Σημειώνεται πως ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τρία τουλάχιστον πύρινα μέτωπα έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, των εθελοντών και των εκατοντάδων κατοίκων στο νησί της Θάσου, προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιές στις Τοπικές Κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών.

    Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση πολλών εστιών στις παραπάνω περιοχές του νησιού, με αποτέλεσμα οι φωτιές να προχωρήσουν επικίνδυνα και λίγο έλλειψε να περικυκλωθούν τα χωριά. Ωστόσο, χάρη στοn συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και τη συστηματική προσπάθεια, τα μέτωπα περιορίστηκαν αισθητά χωρίς να χρειαστεί οι τοπικές Aρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση χωριών και οικισμών.

    Με το πρώτο φως της ημέρας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν και πάλι ρίψεις νερού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής πυροσβεστικής υπηρεσίας όλα τα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ οι φωτιές έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο ωστόσο τονίζεται πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

    Με απόφαση του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ αναβάλλεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί και με το δεδομένο ότι πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκονται κοντά σε πύρινα μέτωπα.

    Χρηματοδότηση για έργα που θα «θωρακίσουν» το νησί από τις πυρκαγιές θα διεκδικήσει ο δήμος

    Χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων πυροπροστασίας, δασικής οδοποιίας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τη "θωράκιση" της Θάσου προκειμένου να μην βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή των τελευταίων δύο 24ώρων, θα διεκδικήσει ο δήμος, όπως δήλωσε, σήμερα, ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

    "Έχουν συμπληρωθεί δύο 24ωρα. Ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που έχουμε ανασάνει" ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

    Οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη Θάσο συνεχίζονται τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα και, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, υπάρχουν τρεις εστίες, "τις οποίες έχουμε υπό τον έλεγχό μας και στόχος είναι σήμερα να καθαρίσουμε".

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "τελειώνοντας μ' αυτές τις εστίες δεν σημαίνει πως τελειώσαμε με τη φωτιά" καθώς απαιτείται φύλαξη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

    Σήμερα και αύριο, τα σχολεία στη Θάσο είναι κλειστά.

    Η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον που έχει για το νησί, δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαφιλίππου

    «Πρακτική και συμβολική σημασία» έχει η μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θάσο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής από την καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων δύο 24ώρων, εκτιμά ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου.

    «Δείχνει έμπρακτα η κυβέρνηση το ενδιαφέρον που έχει για τη Θάσο και την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές» δήλωσε ο κ. Παπαφιλίππου και εκτίμησε πως με την κίνηση αυτή «θα τονωθεί το συναίσθημα των πολιτών της Θάσου που θα δουν ότι έχουν δίπλα τους την κυβέρνηση ολόκληρη και τον πρωθυπουργό τον ίδιο».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στον τρόπο που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, λέγοντας:«Τη γλιτώσαμε από εμπρησμούς και συνέβη το κακό από καιρικά φαινόμενα». Ωστόσο, όπως τόνισε, ευτυχώς δεν έχει εκκενωθεί το νησί. «Ο τουρισμός εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν συνέβη αυτό που συνέβη το '89, όταν μέσα σε λίγες ώρες εκκενώθηκε όλη η Θάσος. Αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία του νησιού και πιστεύω πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Ειδικά, αυτή την περίοδο το έχει ανάγκη η Θάσος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαφιλίππου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 September 2016 - 12:32:29 UTC