Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να επιδιώκουν την αριστεία, παρότρυνε τους μαθητές ο ΠτΔ
  • [02] ΝΔ:«Ιταμή απόπειρα τρομοκράτησης των δημοσιογράφων από τον κ. Πολάκη»
  • [03] Σχόλιο του Ν.Φίλη για ερωτήσεις δημοσιογράφων στη ΔΕΘ
  • [04] Συνάντηση Ν. Κοτζιά- Ε.Μπ. ¶ϊντα σήμερα για το Κυπριακό
  • [05] Moody's: Θετική για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
  • [06] Αυστριακός καγκελάριος: Nα δοθεί τέλος στην αυστηρή λιτότητα για να ξαναγίνει η Ευρώπη ήπειρος της ελπίδας
  • [07] Αγώνας κολύμβησης για την ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού
  • [08] ¶μεσα μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
  • [09] Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ζήτησε "διευκρινίσεις" από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τον διορισμό του στην Goldman Sacks
  • [10] Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ζήτησε "διευκρινίσεις" από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τον διορισμό του στην Goldman Sacks
  • [11] Μέγαρο Μαξίμου: Η ΝΔ λειτουργεί ως γραφείο Τύπου των καναλαρχών
  • [12] Ν. Φίλης: Το δημόσιο σχολείο πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά

  • [01] Να επιδιώκουν την αριστεία, παρότρυνε τους μαθητές ο ΠτΔ

    Κοντά στους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες του 14ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω βρέθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον αγιασμό για την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

    Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά, παρότρυνε τους μαθητές να επιδιώκουν την αριστεία, και τόνισε ότι μέσα σ' αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, εφόσον έχετε την ανάλογη θέληση, «ο κόσμος είναι δικός σας».

    «Τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει στον δρόμο προς την πρόοδο αν είσθε αποφασισμένοι. Γι΄ αυτό δεν πρέπει να σας προβληματίζει η Αριστεία αλλά, όλως αντιθέτως πρέπει να επιδιώκετε να είσθε άριστοι, αφού έτσι μπορείτε να επιτύχετε την τελική σας κοινωνική - και όχι μόνο - καταξίωση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «Πέραν τούτου, να τιμάτε τους δασκάλους σας για την ανεκτίμητη εκπαιδευτική προσφορά τους προς εσάς, καθώς και τους γονείς και την εν γένει οικογένειά σας, για τις θυσίες που υφίστανται, προκειμένου εσείς «ν' ανοίξετε την περπατησιά σας» στον δρόμο της ζωής και της δημιουργίας».

    Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος συμβούλευσε τους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες να μελετούν ευσυνείδητα και μεθοδικά και υπογράμμισε ότι κανένας «δείκτης ευφυΐας» δεν αντικαθιστά τη μελέτη. Ταυτόχρονα, σημείωσε πόσο σημαντικό είναι να αγαπούν αυτό που μελετούν, δίχως βέβαια, όπως ανέφερε, να θεωρούν ό,τι μελετούν ως «θέσφατο» σε βαθμό που να καταπιέζει τις δικαιολογημένες απορίες, οι οποίες αναφύονται σταδιακώς καθώς εμβαθύνουν στη γνώση, και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υποτιμούν ότι το προϊόν της κριτικής μελέτης είναι εκείνο που διαμορφώνει, εν τέλει, την προσωπικότητά τους και τον χαρακτήρα τους.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι πάνω σ' αυτό που μελετούν πρέπει ν' αρχίσουν σιγά-σιγά, όσο «ανεβαίνουν» από τάξη σε τάξη, να «χτίζουν» τη δική τους συμβολή στη γνώση. Κι αυτό-όπως παρατήρησε- πρέπει να γίνει χωρίς αλαζονεία αλλά με λελογισμένη και τεκμηριωμένη αποφασιστικότητα.

    [02] ΝΔ:«Ιταμή απόπειρα τρομοκράτησης των δημοσιογράφων από τον κ. Πολάκη»

    «Η αήθης επίθεση του κ. Πολάκη στη δημοσιογράφο Ε. Τσικρίκα, επειδή τόλμησε να ρωτήσει τον κ. Τσίπρα για το "μαύρο" στα κανάλια και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων, επιβεβαιώνει την κατρακύλα της κυβέρνησης στον αυταρχισμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    «Είναι θλιβερή συνέχεια στην απειλή του να χώσει δημοσιογράφους "τρία μέτρα κάτω από τη γη". Είναι ιταμή απόπειρα τρομοκράτησης των δημοσιογράφων και φίμωσης κάθε ελεύθερης φωνής, που εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση», προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Σχόλιο του Ν.Φίλη για ερωτήσεις δημοσιογράφων στη ΔΕΘ

    Την άποψη οτι πρεπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να απευθύνουν τις ερωτήσεις στο πλαίσιο του χρόνου που διατίθεται, εξέφρασε ο υπουργος Παιδειας, Έρευνας και Θρησκευματων, Νίκος Φιλης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το γεγονός οτι στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού τέσσερις εφημερίδες δεν απήυθυναν ερωτήσεις.

    "Δεν το γνωρίζω το θέμα, αλλά νομίζω ότι υπήρξε μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων, που ρώτησαν χθες. Πάντως,πιστεύω οτι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να απευθύνουν τις ερωτήσεις στο πλαίσιο του χρόνου που διατίθεται» είπε ο κ. Φίλης.

    [04] Συνάντηση Ν. Κοτζιά- Ε.Μπ. ¶ϊντα σήμερα για το Κυπριακό

    Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ ¶ϊντα, ο οποίος θα έχει συνάντηση, το απόγευμα (4 μμ) με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται ότι θα βρίσκεται το ζήτημα των εγγυήσεων, καθώς ο κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι αναγκαία η κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί, για μία δίκαιη και ορθά δημοκρατική λύση του Κυπριακού.

    [05] Moody's: Θετική για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

    Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των λειτουργικών δαπανών των ελληνικών τραπεζών είναι θετική για το αξιόχρεό τους (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του (Moody's Credit Outlook).

    Όπως αναφέρει ο οίκος, «στις 30-31 Αυγούστου οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, τα οποία έδειξαν συνολικά μία μείωση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), μετά από μία σημαντική επιβράδυνσή τους στα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη βάση δαπανών, είναι credit positive, αν και οι προβλέψεις για τις ζημιές από χορηγήσεις δανείων συνεχίζουν να απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των προ προβλέψεων κερδών των τραπεζών».

    Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σημειώνει ο οίκος, τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, για 90 ημέρες και πλέον, μειώθηκαν κατά περίπου 375 εκατ. ευρώ, με μόνο την Alpha Bank να καταγράφει έναν θετικό (αλλά επιβραδυνόμενο) σχηματισμό NPL, ύψους 110 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, και οι τέσσερις τράπεζες κατέγραψαν χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες στο ίδιο διάστημα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα σημαντικών μέτρων μείωσης του κόστους, περιλαμβανομένης της μείωσης θέσεων απασχόλησης. «Τα χαμηλότερα NPL και η μικρότερη βάση δαπανών θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επιστρέψουν στην κερδοφορία, μετά από μεγάλες ζημιές τα τελευταία λίγα χρόνια», σημειώνει ο Moody's.

    Οι προβλέψεις για ζημιές από χορηγήσεις δανείων συνέχισαν να απορροφούν περίπου το 88% των προ προβλέψεων κερδών τον Ιούνιο του 2016, έχοντας αυξηθεί σημαντικά το 2015, αναφέρεται στην ανάλυση. Μία περαιτέρω μείωση στα NPLs θα μειώσει, επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών (NPEs), τα οποία ήταν σημαντικά υψηλότερα από τα NPLs, κατά μέσο όρο στο 50% των συνολικών δανείων τον Ιούνιο του 2016, προσθέτει ο οίκος. «Αναμένουμε το ποσοστό των NPE να βελτιωθεί με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους σε σχέση με το ποσοστό των NPL», αναφέρεται.

    «Υποθέτοντας ότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, αναμένουμε ότι μία ουσιαστική μείωση των NPL των τραπεζών θα χρειασθεί τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι τα πλαίσια της χώρας για την κατάσχεση ενεχύρων και την πώληση NPLs αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικά προβλήματα», υπογραμμίζει ο οίκος. «Η πώληση χαρτοφυλακίων δανείων θα παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην ελάφρυνση του βάρους των NPL στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Η διάθεση ξένων ταμείων να συμμετάσχουν σε τέτοιες συναλλαγές εξαρτάται από τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει επιτυχώς τις διάφορες αξιολογήσεις του προγράμματος στήριξης από τους δανειστές της έγκαιρα», σημειώνεται.

    [06] Αυστριακός καγκελάριος: Nα δοθεί τέλος στην αυστηρή λιτότητα για να ξαναγίνει η Ευρώπη ήπειρος της ελπίδας

    «Πολλοί στην Ευρώπη έχουν υποφέρει από την πολιτική της λιτότητας, όπως έχει υποφέρει και η πίστη τους στις υποσχέσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας για ευημερία», γράφει σε άρθρο του o Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν στην Frankfurter Allgemeine Zeitung της Δευτέρας.

    O σοσιαλδημοκράτης πολιτικός καταδικάζει την πολιτική της αυστηρής λιτότητας των περασμένων ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία θεωρεί ως την αιτία των αυξανόμενων αντιευρωπαϊκών διαθέσεων των πολιτών της και ζητά την ριζική αλλαγή πορείας στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.

    Για να ξαναγίνει η Ευρώπη «ήπειρος της ελπίδας», θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι δημόσιες επενδύσεις της Ευρωπαϊκης Ενωσης κατά τον Αυστριακό καγκελάριο. Οι προβλεπόμενες επενδύσεις ύψους 315 εκατομμυρίων ευρώ είναι πολύ λίγες. «Ούτε καν ο διπλασιασμός τους δεν θα ήταν αρκετός». Την Ευρωπαϊκή Ενωση «οι πολίτες της την βλέπουν ως συνήγορο ενός ανέντιμου εκμοντερνισμού», ενώ παράλληλα εκείνη δεν ανταποκρίνεται «στην αποστολή της να τους προστατέψει από τις στρεβλώσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας», όπως τονίζει.

    Πρόσθέτει δε ότι «οι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού και συντηρητικοί πολιτικοί προσπαθούν παρερμηνεύσουν την δημοσιονομική και οικονομική κρίση ως κρίση του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας» και αυτό οδηγεί τους πολίτες στην ανασφάλεια και τους κάνει ευάλωτους σε λαϊκιστικά συνθήματα.

    Ως κύρια αιτία για τη απόρριψη της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)από την Αυστρία ο καγκελάριος Κερν θεωρεί «την απομάκρυνση από την καθιερωμένη ευρωπαϊκή πράξη, να αποζημιώνονται μέσω των κρατικών μηχανισμών όσοι χάνουν από το μέτρα απελευθέρωσης (των αγορών)».

    [07] Αγώνας κολύμβησης για την ενίσχυση του Χαμόγελου του Παιδιού

    Ένας αγώνας κολύμβησης, στο θαλάσσιο στενό ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Αλβανία, για φιλανθρωπικό σκοπό, την οικονομική ενίσχυση του σπιτιού από το Χαμόγελο του Παιδιού, που εδώ και 20 χρόνια λειτουργεί στο νησί , πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι Σαββάτου.

    Ένας Έλληνας που ζει στο Λονδίνο, δεκαέξι επιχειρηματίες από την Βρετανία και 3 από την Γαλλία που έχουν εξοχικές κατοικίες στην Β.Α Κέρκυρα, διέσχισαν κολυμπώντας την απόσταση των 2 μιλίων από τις αλβανικές ακτές μέχρι το λιμανάκι του Αγίου Στεφάνου για να στηρίξουν το Χαμόγελο του Παιδιού.

    Οι κολυμβητές, ανάμεσα στους 5 γυναίκες και το γνωστό μοντέλο, η Γαλλίδα Leah de Warnin, που η οικογένειας της έχει μία πολυτελή έπαυλη στην Κερασιά, έφτασαν το πρωί του Σαββάτου με ταχύπλοα στους Αγίους Σαράντα για τις διατυπώσεις. Στην στην συνέχεια, πήγαν στις ακτές των Εξαμιλίων, συνοδεία της αλβανικής ακτοφυλακής που τους συνόδευσε μέχρι τα διεθνή ύδατα. Εκεί τους περίμεναν ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος και 4 ιδιωτικά ταχύπλοα με ναυαγοσώστες, γιατρό, καθώς και εκπρόσωπο του Χαμόγελου του Παιδιού, που ακολούθησαν τους κολυμβητές μέχρι την Κέρκυρα. Να σημειωθεί πως, δεν ήταν μία εύκολη διαδρομή αν και μόλις 2 μίλια, γιατί η θαλάσσια περιοχή σε εκείνο το σημείο έχει πολλά ρεύματα και παράλληλα αποτελεί δίαυλο για πλοία.

    Ο εκπρόσωπος του Χαμόγελου του Παιδιού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους κολυμβητές και τους διοργανωτές, οι οποίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσόν των 12 χιλιάδων λιρών Αγγλίας και έδωσαν την υπόσχεση , ο διάπλους των στενών θα γίνει και την επόμενη χρονιά για τον ίδιο σκοπό.

    [08] ¶μεσα μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

    ¶μεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά στη Θάσο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπειτα από σύσκεψη με τοπικούς φορείς.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες από την πυρκαγιά γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ. Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν από τη φωτιά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει τις ζημιές τους σε ποσοστό 80% και πως το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό.

    Ο κ. Τσίπρας είχε φτάσει νωρίτερα στον Πρίνο της Θάσου με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πυρκαγιά. Στο ελικοδρόμιο, τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του έργου κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για την υγεία των πέντε πυροσβεστών που τραυματίστηκαν και ο δήμαρχος του είπε πως οι τέσσερις έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και ένας μόνο εξακολουθεί να νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τού προξένησε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά (σ.σ.από κεραυνούς) και η γρήγορη εξάπλωσή της.

    Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο Σινούκ και πέταξε πάνω από δασικές εκτάσεις που έκαψε η πυρκαγιά. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Καρατζιάς.

    Νωρίτερα, με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ έφτασε στον Πρίνο της Θάσου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την πυρκαγιά.

    Στο ελικοδρόμιο, τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του έργου κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Ο πρωθυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για την υγεία των πέντε πυροσβεστών που τραυματίστηκαν και ο δήμαρχος του είπε πως οι τέσσερις έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και ένας μόνο εξακολουθεί να νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι τού προξένησε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά (σ.σ.από κεραυνούς) και η γρήγορη εξάπλωσή της.

    Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο Σινούκ και πέταξε πάνω από δασικές εκτάσεις που έκαψε η πυρκαγιά.

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννης Καρατζιάς.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει σύσκεψη στο επιχειρησιακό κέντρο που έχει στηθεί στον Πρίνο, στο κοινοτικό κατάστημα.ης κατάσβεσης των πυρκαγιών.

    Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

    Σημειώνεται πως ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε τρία τουλάχιστον πύρινα μέτωπα έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, των εθελοντών και των εκατοντάδων κατοίκων στο νησί της Θάσου, προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιές στις Τοπικές Κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών.

    Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση πολλών εστιών στις παραπάνω περιοχές του νησιού, με αποτέλεσμα οι φωτιές να προχωρήσουν επικίνδυνα και λίγο έλλειψε να περικυκλωθούν τα χωριά. Ωστόσο, χάρη στοn συντονισμό των επίγειων δυνάμεων και τη συστηματική προσπάθεια, τα μέτωπα περιορίστηκαν αισθητά χωρίς να χρειαστεί οι τοπικές Aρχές να προχωρήσουν σε εκκένωση χωριών και οικισμών.

    Με το πρώτο φως της ημέρας τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν και πάλι ρίψεις νερού και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τής πυροσβεστικής υπηρεσίας όλα τα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, ενώ οι φωτιές έχουν τεθεί σε πλήρη έλεγχο ωστόσο τονίζεται πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.

    Με απόφαση του δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ αναβάλλεται η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί και με το δεδομένο ότι πολλές σχολικές μονάδες, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, βρίσκονται κοντά σε πύρινα μέτωπα.

    Χρηματοδότηση για έργα που θα «θωρακίσουν» το νησί από τις πυρκαγιές θα διεκδικήσει ο δήμος

    Χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων πυροπροστασίας, δασικής οδοποιίας και ό,τι άλλο σχετίζεται με τη "θωράκιση" της Θάσου προκειμένου να μην βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τέτοιου είδους καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτή των τελευταίων δύο 24ώρων, θα διεκδικήσει ο δήμος, όπως δήλωσε, σήμερα, ο δήμαρχος του νησιού, Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

    "Έχουν συμπληρωθεί δύο 24ωρα. Ήταν μια πολύ δύσκολη φωτιά. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που έχουμε ανασάνει" ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

    Οι προσπάθειες για την κατάσβεση των πύρινων μετώπων στη Θάσο συνεχίζονται τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα και, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, υπάρχουν τρεις εστίες, "τις οποίες έχουμε υπό τον έλεγχό μας και στόχος είναι σήμερα να καθαρίσουμε".

    Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι "τελειώνοντας μ' αυτές τις εστίες δεν σημαίνει πως τελειώσαμε με τη φωτιά" καθώς απαιτείται φύλαξη για να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις.

    Σήμερα και αύριο, τα σχολεία στη Θάσο είναι κλειστά.

    Η κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον που έχει για το νησί, δήλωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαφιλίππου

    «Πρακτική και συμβολική σημασία» έχει η μετάβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θάσο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής από την καταστροφική πυρκαγιά των τελευταίων δύο 24ώρων, εκτιμά ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου.

    «Δείχνει έμπρακτα η κυβέρνηση το ενδιαφέρον που έχει για τη Θάσο και την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές» δήλωσε ο κ. Παπαφιλίππου και εκτίμησε πως με την κίνηση αυτή «θα τονωθεί το συναίσθημα των πολιτών της Θάσου που θα δουν ότι έχουν δίπλα τους την κυβέρνηση ολόκληρη και τον πρωθυπουργό τον ίδιο».

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στον τρόπο που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, λέγοντας:«Τη γλιτώσαμε από εμπρησμούς και συνέβη το κακό από καιρικά φαινόμενα». Ωστόσο, όπως τόνισε, ευτυχώς δεν έχει εκκενωθεί το νησί. «Ο τουρισμός εξακολουθεί να υπάρχει. Δεν συνέβη αυτό που συνέβη το '89, όταν μέσα σε λίγες ώρες εκκενώθηκε όλη η Θάσος. Αυτό είναι σημαντικό για την οικονομία του νησιού και πιστεύω πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Ειδικά, αυτή την περίοδο το έχει ανάγκη η Θάσος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαφιλίππου.

    [09] Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ζήτησε "διευκρινίσεις" από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τον διορισμό του στην Goldman Sacks

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον πρώην πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο "διευκρινίσεις" για τα νέα καθήκοντά του στην τράπεζα Goldman Sacks, τις οποίες θα υποβάλει στην επιτροπή δεοντολογίας της, ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε επιστολή του που δημοσιοποίησε η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια (Συνήγορος του Πολίτη).

    Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο'Ράιλι είχε ζητήσει η ίδια διευκρινίσεις την περασμένη εβδομάδα σε μια επιστολή υπό τη μορφή προειδοποίησης που απέστειλε στον Γιούνκερ για τις "κατανοητές" δεοντολογικές ανησυχίες που είχε προκαλέσει η πρόσληψη αυτή.

    Ο πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, προσελήφθη τον Ιούλιο από την επιχειρηματική τράπεζα Goldman Sacks ως σύμβουλος θεμάτων που συνδέονται με το Brexit.

    Ο διορισμός του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στη Γαλλία και στην Πορτογαλία, και ένα ψήφισμα του προσωπικού της ΕΕ.

    [10] Ο Ζ.Κ.Γιούνκερ ζήτησε "διευκρινίσεις" από τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τον διορισμό του στην Goldman Sacks

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον πρώην πρόεδρό της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο "διευκρινίσεις" για τα νέα καθήκοντά του στην τράπεζα Goldman Sacks, τις οποίες θα υποβάλει στην επιτροπή δεοντολογίας της, ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε επιστολή του που δημοσιοποίησε η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια (Συνήγορος του Πολίτη).

    Η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη Έμιλι Ο'Ράιλι είχε ζητήσει η ίδια διευκρινίσεις την περασμένη εβδομάδα σε μια επιστολή υπό τη μορφή προειδοποίησης που απέστειλε στον Γιούνκερ για τις "κατανοητές" δεοντολογικές ανησυχίες που είχε προκαλέσει η πρόσληψη αυτή.

    Ο πορτογάλος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, προσελήφθη τον Ιούλιο από την επιχειρηματική τράπεζα Goldman Sacks ως σύμβουλος θεμάτων που συνδέονται με το Brexit.

    Ο διορισμός του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, κυρίως στη Γαλλία και στην Πορτογαλία, και ένα ψήφισμα του προσωπικού της ΕΕ.

    [11] Μέγαρο Μαξίμου: Η ΝΔ λειτουργεί ως γραφείο Τύπου των καναλαρχών

    Όψιμη χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου την ανησυχία της ΝΔ για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την κατηγορεί ότι εξακολουθεί να λειτουργεί ως γραφείο Τύπου των καναλαρχών.

    Στη συνέντευξή του στην ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δήλωσε επί λέξει ότι "η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η Κυβέρνηση θα την σεβαστεί απολύτως". Ας μην ανησυχεί λοιπόν η Νέα Δημοκρατία, που θυμήθηκε προσφάτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Και κυρίως ας βρει κάτι άλλο να κάνει, από το να λειτουργεί σαν γραφείο τύπου των καναλαρχών» αναφέρει ειδικότερα η κυβέρνηση.

    [12] Ν. Φίλης: Το δημόσιο σχολείο πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά

    Το 132ο δημοτικό σχολείο Αθηνών, στη Γκράβα, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, με αφορμή τον αγιασμό που σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συμβολική η κίνηση εκ μέρους και των δυο, καθώς στο σχολείο, το οποίο έχει αναγνωριστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις καλές εκπαιδευτικές πρακτικές του, φοιτούν παιδιά από 15 διαφορετικές εθνότητες. Μάλιστα, το 80% περίπου των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών.

    «Το δημόσιο σχολείο, όπως το δικό σας, πρέπει να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, να μην κάνει διακρίσεις» είπε ο κ. Φίλης, απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές και επισήμανε ότι ο ενιαίος τύπος ολοήμερου είναι μια έμπρακτη κίνηση εκπαιδευτικής ισότητας και ποιότητας. «Τέτοιο σχολείο θέλουν όλοι, εκπαιδευτικοί και γονείς. Το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας είναι μια ανοικτή αγκαλιά για τα παιδιά όλα, χωρίς διακρίσεις καταγωγής, διακρίσεις θρησκείας, διακρίσεις φύλου» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

    Νωρίτερα, ο υπουργός είχε μικρής διάρκειας συνάντηση με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου, ενώ μετά το πέρας του αγιασμού, μιλώντας σε δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, "μέρα χαράς", καθώς «μετά από 30 χρόνια, ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά».

    «Θέλω να απευθύνω έναν χαιρετισμό προς όλους και προς τους δασκάλους, τους μαθητές και τους γονείς, και να τους διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όλα τα δυνατά βήματα, ούτως ώστε να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο τον στόχο για ένα σχολείο που είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας» είπε ο υπουργός.

    «Φέτος, για πρώτη φορά, σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας αναβαθμίζεται το ολοήμερο. Έχουμε νέα μαθήματα, έχουμε ειδικότητες και δασκάλους που θα διδάσκουν τα νέα μαθήματα. Από την Α΄ δημοτικού σε όλα τα δημοτικά θα έχουμε ξένη γλώσσα, θα έχουμε επίσης, πληροφορική, θεατρική αγωγή, θα είναι ένα πλούσιο πρόγραμμα. Είναι μεγάλη μέρα γιατί έχουμε ένα δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, πιο πλούσιο. Όλα τα άλλα ζητήματα τα συζητούμε και με τους εκπαιδευτικούς και με τους γονείς, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων που έχουμε και συνεχώς διευρύνουμε, με προτεραιότητα το δημόσιο σχολείο. Ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει χωρίς να είμαστε προκατειλημμένοι και χωρίς να προτρέχουμε» τόνισε ο κ. Φίλης.

    Εξάλλου, υπογράμμισε ότι φέτος δεν έγιναν μειώσεις ωρών. «Όποιες επιλογές γίνανε, δεν γίνανε για εξοικονόμηση των ωρών και χρημάτων, αλλά για παιδαγωγικούς λόγους. Το 7ωρο στα δημοτικά είχε αρνητική επίπτωση. Δεν θέλουμε αντιπαιδαγωγικού τύπου επιλογές, αλλά επιλογές που θα σέβονται το παιδί και θα το βοηθούν να χαίρεται τη γνώση» εξήγησε ο υπουργός.

    Τέλος, αναφέρθηκε στα ανοικτό σχολείο, που εφαρμόζεται ήδη σε 25 σχολεία της πρωτεύουσας, ένα εκ των οποίων είναι και το 132ο δημοτικό. «Είμαστε εδώ με τον δήμαρχο Αθηναίων, ακριβώς για να επιβεβαιώσουμε αυτήν την επιλογή που έχουμε: το σχολείο να λειτουργεί ανοικτό προς την κοινωνία. Το σχολείο που βρισκόμαστε αποτελεί ένα από τα βέλτιστα παραδείγματα στην εκπαίδευση που έχει αναγνωρίσει και η Ευρώπη. Έχουμε και νέα παιδιά, προσφυγόπουλα, φέτος, και προτιθέμεθα, τα απογεύματα, να δημιουργήσουμε τάξεις υποδοχής σε πολλά σχολεία, προκειμένου τα παιδιά αυτά να αρχίσουν να μαθαίνουν τη γλώσσα την ελληνική, κάποια ξένη γλώσσα και να συνεχίσουν την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας, όπου αυτό είναι δυνατό. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε και ενισχυτική διδασκαλία σε παιδάκια που είναι από άλλες πατρίδες και συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μαζί με τα ελληνάκια» είπε ο κ. Φίλης, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Καμίνη για την πολιτική και πρακτική του δήμου Αθηναίων, στο θέμα των ανοικτών σχολείων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 September 2016 - 10:32:34 UTC