Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Η ΝΔ λειτούργησε ακόμη μια φορά ως Γραφείο Τύπου των καναλιών
  • [02] Συνάντηση σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Φαληρικό Δέλτα
  • [03] Όλγα Γεροβασίλη:«Εκ του πονηρού» οι αντιδράσεις για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
  • [04] O υφυπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»
  • [05] Μέρα χαράς και ελπίδας, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης για τα εγκαίνια της ΔΕΘ
  • [06] Αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενόψει των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ και των συλλαλητηρίων
  • [07] «Επιτέλους ο Ολάντ είναι μαζί μας», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι για την Σύνοδο της Αθήνας
  • [08] Συρία: ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός
  • [09] Περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας
  • [10] Απολογισμός του κυβερνητικού έργου στη ΔΕΘ κάθε χρόνο έως το 2019, είπε Αλέξης Τσίπρας

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Η ΝΔ λειτούργησε ακόμη μια φορά ως Γραφείο Τύπου των καναλιών

    "H NΔ για μια ακόμη φορά λειτούργησε ως γραφείο Τύπου των καναλιών", είναι η απάντηση που δίνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη χθεσινή ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που την επέκρινε για τη δήλωσή της αναφορικά με τον τρόπο που καλύφθηκε από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος.

    «Το αυτονόητο δικαίωμα του Ελληνικού λαού στην ενημέρωση για τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η χθεσινή Σύνοδος Προέδρων και Πρωθυπουργών στο Ζάππειο, καταπατήθηκε απ΄ την επιλογή των ιδιωτικών καναλιών να προβάλλουν ή να αποκρύπτουν ότι νομίζουν», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    «Στη Δημοκρατία είναι δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης να το επισημαίνει δημόσια, ειδικά όταν θεωρεί ότι η πρακτική αυτή υποκρύπτει σκοπιμότητα. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν εξέπληξε κανέναν καθώς έσπευσε να στηρίξει μια πρακτική επιλεκτικής πληροφόρησης. Λειτούργησε ακόμη μια φορά σαν γραφείο τύπου των καναλιών. Καλώς για τις μικροπολιτικές της επιδιώξεις, κάκιστα όμως για τα εθνικά και λαϊκά συμφέροντα», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη και σχολίασε πως η ΝΔ «μάλλον έχει διαβάσει τον Όργουελ ανάποδα».

    Η ΝΔ «προφανώς, στενοχωρήθηκε από την επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης και την διεθνή απήχηση της χθεσινής Συνόδου», δήλωσε επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Τα βαθύτατα αντιδημοκρατικά τους χαρακτηριστικά ακόμη μια φορά ξεχειλίζουν μέσα απ' την άθλια, προκλητική ανακοίνωσή τους. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να διαφύγει απ΄ την ιδεολογική της μήτρα και αποκαλύπτεται καθημερινά».

    Χθες η κ. Γεροβασίλη είχε δηλώσει ότι η Σύνοδος Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μάλλον δεν αποτέλεσε σημαντική είδηση για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, προφανώς, ως μη συμβατή με την εικόνα καταστροφολογίας, που συστηματικά προβάλλουν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε ειδικότερα πως κανένας ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός δεν διέκοψε το πρόγραμμά του για να προβάλλει τις δηλώσεις δύο Προέδρων Δημοκρατίας και τεσσάρων πρωθυπουργών και ότι τα ιδιωτικά κανάλια προτίμησαν να παίζουν επαναλήψεις και εκπομπές μαγειρικής.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλγα Γεροβασίλη:«Εκ του πονηρού» οι αντιδράσεις για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

    [02] Συνάντηση σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Φαληρικό Δέλτα

    Με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για μια Ευρώπη προοδευτική, με κοινωνικό πρόσωπο ενόψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μπρατισλάβας και μία ημέρα μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθέτησαν οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ στο Ζάππειο, ξεκίνησαν οι εργασίες της συνόδου σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μελών του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης υποδέχθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ.Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα, διαδοχικά τον Γάλλο υπουργό Επικρατείας, για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αρλέμ Ντεζίρ, τον Ιταλό υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω πρωθυπουργώ Σάντρο Γκότσι, την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μάλτας Λουίς Γκρες, τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη και τον αντιπρόεδρο της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ενρίκε Γκερέρο, και στη συνέχεια όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στην αίθουσα Φάρος, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της συνόδου. Στη συνάντηση συμμετέχει, επίσης, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών και υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μελών του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, πολιτικές για την αναβάθμιση της ΕΕ, εμβάθυνση της ενοποίησης, καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας, προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, δίκαιη ανάπτυξη, αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ασφάλεια και ενωσιακή εξωτερική πολιτική καθώς και η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της ΕΕ.

    Η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια ανάλογης συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών την 15η Ιουλίου στη Ρώμη, στην οποία είχαν προσκληθεί οι Έλληνες υπουργοί Νίκος Παππάς και Νίκος Ξυδάκης.

    [03] Όλγα Γεροβασίλη:«Εκ του πονηρού» οι αντιδράσεις για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο

    "Εκ του πονηρού" χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, οποιεσδήποτε αντιδράσεις στην προσπάθεια που, όπως τόνισε, κάνει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" που εκπέμπει ζωντανά μέσα από το περίπτερο του Πρακτορείου στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    "Η θέση της κυβέρνησης (στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών) είναι σαφής: η απόφαση της κυβέρνησης ήταν και εξακολουθεί να είναι και δουλεύουμε με στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Αυτός είναι ο τίτλος που τα εμπεριέχει όλα. Οποιεσδήποτε αντιδράσεις έχουν δημιουργηθεί απ' αυτό είναι εκ του πονηρού" ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Σχολιάζοντας δε την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, που την επέκρινε για τη δήλωσή της αναφορικά με τον τρόπο που καλύφθηκε από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, η κ. Γεροβασίλη έκανε λόγο για μία "απαράδεκτη δήλωση για τη Δημοκρατία" και σημείωσε: "Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα αλλά στον δημόσιο λόγο αποκαλύπτονται οι πραγματικές ιδεολογικές αποχρώσεις. Και αναφέρομαι στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας".

    "Είναι μια χρονιά με αναβαθμισμένη τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και μια χρονιά που μας δήλωσαν και το προεδρείο και η διοίκηση και οι εργαζόμενοι, στη συζήτηση που είχαμε προηγουμένως, ότι πραγματικά η πορεία της Έκθεσης είναι ανοδική και όσον αφορά την ποιότητα και όσον αφορά το οικονομικό της αποτέλεσμα" σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε: "Προφανώς είναι πολύ ικανοποιητικό να το ακούμε αυτό και από τη διοίκηση και από τους εργαζόμενους, που έχουν υιοθετήσει τους στόχους της Έκθεσης και δουλεύουν σκληρά πάνω σ' αυτό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή του επιθυμητού αποτελέσματος, όταν όλοι μαζί συνεργάζονται".

    Εξέφρασε την πεποίθηση πως "αν δουλέψουμε με τον ίδιον τρόπο, μ' αυτόν που πρέπει και μ' αυτόν που αποδεικνύεται με τη δουλειά που έγινε και εδώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η χώρα μπορεί να πάει μπροστά, να αναρρώσει, να βγει από το κομμάτι της οικονομικής κρίσης και να περάσουμε πια στο μέλλον, μακριά από τη στασιμότητα και την οπισθοχώρηση".

    Σε ό,τι αφορά δε το υπό κατασκευή μετρό Θεσσαλονίκης, η κ. Γεροβασίλη επισήμανε πως "ο ορίζοντας να ολοκληρωθεί είναι πλέον ορατός και κοντά" και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που θα ολοκληρωθεί, μάλιστα, με ένα σημαντικό οικονομικό κέρδος σε σχέση με το πώς είχε κλειστεί η συμφωνία αυτή και πώς κατέληξε τελικά. "Εκατοντάδες εκατομμύρια υπέρ του ελληνικού Δημοσίου" τόνισε.

    Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στον έναν χρόνο λειτουργίας του "Πρακτορείου 104,9 FM" αλλά και στην "πολύ σημαντική", όπως τόνισε, συνεργασία του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

    [04] O υφυπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης στο «Πρακτορείο 104,9 FM»

    Τα βήματα που θα ακολουθηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι καταστροφές στον Δήμο Θερμαϊκού από τις πρόσφατες πλημμύρες, περιέγραψε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", που εκπέμπει ζωντανά μέσα από το περίπτερο του Πρακτορείου στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    "Θεωρώ ότι πρέπει αυτού του είδους οι καταστροφές να αντιμετωπίζονται σε δύο χρόνους: πρώτα να δούμε άμεσα τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία στην πόλη. Γι' αυτό έχουμε κινητοποιήσει άμεσα τον μηχανισμό του υπουργείου μας έτσι ώστε, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, να χρηματοδοτήσουμε άμεσα και κατ' εξαίρεση τα αιτήματα που θα μας έρθουν από τον Δήμο μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο είμαστε σε στενή συνεργασία, για εργασίες αποκατάστασης που θα πρέπει να γίνουν τις επόμενες ημέρες" ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

    Μετά, όπως είπε, "θα ξεκινήσει μία σοβαρή και λεπτομερής καταγραφή όλων των ζημιών σε περιουσίες, σε σπίτια, σε κτήματα, σε επιχειρήσεις για να εκκινήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας τη διαδικασία του αιτήματος και για τις αποζημιώσεις, οι οποίες θα πρέπει να έρθουν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπιστούν αυτές οι καταστροφές".

    Ο κ. Χαρίτσης, αύριο το πρωί, θα επισκεφθεί τον Δήμο Θερμαϊκού προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος των ζημιών.

    Σε ό,τι αφορά τη φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση της Έκθεσης και τα οποία δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, η Έκθεση φέτος σπάει κάθε ρεκόρ και ως προς τους εκθέτες και ως προς το ενδιαφέρον που υπάρχει διεθνώς πλέον για την Έκθεση. "Η Έκθεση διεθνοποιείται και αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο" τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Χαρίτσης.

    [05] Μέρα χαράς και ελπίδας, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης για τα εγκαίνια της ΔΕΘ

    Μέρα χαράς και ελπίδας και "απόδειξης ότι όλοι οι Έλληνες και μέσα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και οι Μακεδόνες και οι Θράκες συνεχίζουν να ονειρεύονται, να οραματίζονται, να αγωνίζονται να μην εγκαταλείπουν την ελπίδα και την προσπάθειά τους, μέσα στα χρόνια της κρίσης" χαρακτήρισε τη σημερινή -ημέρα εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ- η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", που εκπέμπει ζωντανά από το περίπτερο του Πρακτορείου στη ΔΕΘ, η υφυπουργός τόνισε: "Μας δυναμώνει πάρα πολύ κι αποδεικνύει ότι ο Ελληνας δεν χάνεται, το γεγονός, ότι η ΔΕΘ ξαναστήνεται στα πόδια της μετά από πολλά χρόνια. Περυσι είχαμε βεβαια τα capital controls και όλα αυτά αλλά φέτος έχουμε τις περισσότερες διεθνείς συμμετοχές και πολλών επιχειρηματιών κι επιμελητηρίων απ' όλη την Ελλάδα κι αυτό για μας είναι η απόδειξη της ελπίδας που μας δίνει δύναμη και φτερά να συνεχίσουμε τον αγώνα μας".

    [06] Αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενόψει των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ και των συλλαλητηρίων

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας τέθηκαν από το πρωί σε εφαρμογή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέπτεται αυτή την ώρα τις εγκαταστάσεις της 81ης ΔΕΘ, συνοδευόμενος από πολυμελές κλιμάκιο υπουργών. Στα μέτρα ασφαλείας συμμετέχουν εκατοντάδες αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΕΛ.ΑΣ. μετά τις 2 το μεσημέρι θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και οι πορείες, την ώρα που ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάζει την 81η ΔΕΘ, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

    Αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν γύρω από το συνεδριακό κέντρο, θα στηθούν οδοφράγματα με κλούβες της Αστυνομίας και μεταλλικά κιγκλιδώματα σε κομβικά σημεία προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να προσεγγίσουν διαδηλωτές στο χώρο των εγκαινίων, ενώ στην αστυνομική επιχείρηση συμμετέχει και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

    Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης από τις 2 το μεσημέρι και μέχρι να ολοκληρωθούν τα συλλαλητήρια δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δόμους: Λ.Στρατού, από Καυτανζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Γ΄Σεπτεμβρίου, από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Αγίου Δημητρίου, Βασ. Όλγας, από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος, Βασ. Γεωργίου, από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου, Λεωφ. Νίκης, καθ? όλο το μήκος της, Κουντουριώτη, καθ? όλο το μήκος της, Κων. Καραμανλή, από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου, Εγνατία, από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου, Εθν. Αμύνης, από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου, Τσιμισκή, καθ? όλο το μήκος της, Αγίου Δημητρίου, από Λαγκαδά μέχρι Στεφάνου Δραγούμη, Αγίας Σοφίας, από Εγνατία μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας, καθώς και περιμετρικά της πλατείας Αγίας Σοφίας, Π.Μελά, καθ? όλο το μήκος της, Βενιζέλου, καθ? όλο το μήκος της και Καυτανζόγλου, καθ? όλο το μήκος της.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται, από ανατολικά προς δυτικά, μέσω των οδών Κατσιμίδη ? Περιφερειακής οδού ? Αγ. Δημητρίου (όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν) ? Ολυμπιάδος και από δυτικά προς ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου ? Λαγκαδά και Περιφερειακής οδού, καθώς και από την Αγίου Δημητρίου, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

    Στο μεταξύ, έξι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είναι προγραμματισμένες από τα συνδικάτα και άλλες οργανώσεις στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, στην πλατεία Αριστοτέλους του ΠΑΜΕ, της Λαϊκής Ενότητας, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Μητροπολίτου Γενναδίου και στη διασταύρωση των οδών Εγνατία με Αγίας Σοφίας, της Επιτροπής ?Ξεκίνημα? και της ΟΚΔΕ. Μία ώρα νωρίτερα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι επιτροπές αγώνα ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, το Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης και αντιεξουσιαστικές οργανώσεις θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα, ενώ την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη και η συγκέντρωση της Αντιεξουσιακής Κίνησης Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Σιντριβανίου. Ταυτόχρονα, στις 5 το απόγευμα θα συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο αλληλέγγυοι, μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες από κέντρα φιλοξενίας.

    [07] «Επιτέλους ο Ολάντ είναι μαζί μας», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι για την Σύνοδο της Αθήνας

    «Επιτέλους ο Ολάντ είναι μαζί μας, ξεπέρασε την αναποφασιστικότητα. Τώρα είμαστε πολλοί, μπορούμε να κινητοποιηθούμε», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, μετά την λήξη της Συνόδου της Αθήνας, γράφει η εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.

    «Κατά την πτήση που τον μετέφερε στην Ρώμη από την Αθήνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιημένος», προσθέτει η «Κορριέρε».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι επιτέλους το Παρίσι υπέγραψε μια διακήρυξη η οποία συμπίπτει με τις πολιτικές οι οποίες προωθούν η Ιταλία και οι άλλες πέντε χώρες που συναντήθηκαν στην Αθήνα. Παράλληλα, συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, τόνισε: « Τώρα είμαστε πολλοί και μπορούμε να ενοχλήσουμε». Για τον λόγο αυτό, γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου, είναι πεπεισμένος ότι «στο μέλλον, οι συσχετισμοί δυνάμεων πρόκειται να αλλάξουν».

    Σε ότι αφορά την Γερμανία, δε, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρθηκε και στα προβλήματα του Βερολίνου: «Και η Μέρκελ, σπίτι της, έχει τα δικά της προβλήματα. Έχει ένα πλεόνασμα 80 με 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν επενδύει, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Είναι κάτι που θα έδινε ανάσα ανακούφισης στην οικονομία μας και όχι μόνον», πρόσθεσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, Σύμφωνα με τον οποίο -αναφέρει η Κορριέρε- «είναι λανθασμένο να μην σέβεται, κανείς, κάποιους κανόνες, και αμέσως μετά να είναι άκαμπτος με τους άλλους, σε ότι αφορά την ευελιξία».

    H εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα αναφέρεται, επίσης, στην Σύνοδο των Αθηνών, τονίζοντας ότι «παρά την σκληρή στάση του Βερολίνου, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την συνάντηση, εξηγώντας πως όλες μαζί, οι χώρες αυτές , αντιπροσωπεύουμε πάνω από το 50% της Ένωσης και ότι το συγκεκριμένο στοιχείο είναι κάτι που βαραίνει. «Δημιουργήθηκε κινητικότητα και η Ιταλία έχει ρόλο κεντρικής σημασίας», είπε ο Ρέντσι. Στην Αθήνα, ο «αντάρτης» Αλέξης Τσίπρας, με την σύνοδο αυτή των ευρωμεσογειακών χωρών, κατάφερε να σπάσει την απομόνωση, προσθέτει η Λα Ρεπούμπλικα.

    «Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η σύνοδος αυτή δεν θέλει να αποτελέσει μια ακόμη διχαστική πρωτοβουλία, αλλά μια θετική συνεισφορά στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσσατζέρο. Υπογραμμίζει, δε, την θέση του Ματέο Ρέντσι υπέρ της επιστροφής στις μεγάλες αξίες που επέτρεψαν στην Γηραιά Ήπειρο να μεγαλουργήσει, με έμφαση στα ιδεώδη και στην κοινωνική διάσταση.

    «Μπορεί να διαπιστώσει, κανείς, ότι η πολιτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα πέτυχε τον στόχο της», γράφει η αριστερή εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο. «Απέδειξε- συνεχίζει- ότι δεν υπάρχει, πλέον αποκλειστικά και μόνο η νεοφιλελεύθερη σκέψη, κατάφερε να προτείνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες (όπως την ενίσχυση του σχεδίου Γιούνκερ) και να μετατρέψει την συνάντηση των ηγετών της Νότιας Ευρώπης, σε σταθερή πολιτική πρωτοβουλία. Όσο για τις γερμανικές αντιδράσεις, η Μανιφέστο θεωρεί πως «πρόκειται για ακραίες αντιδράσεις, οι οποίες δείχνουν ότι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός».

    [08] Συρία: ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν σε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσαν αργά το βράδυ ένα σχέδιο για την κήρυξη εκεχειρίας στη Συρία, έπειτα από μια ημέρα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

    Η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή ταυτόχρονα με την έναρξη της Έιντ αλ Άντχα, της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, διευκρίνισε ο Κέρι, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον ρώσο ομόλογό του.

    «Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ανακοινώνουν ένα σχέδιο το οποίο, όπως ελπίζουμε, θα επιτρέψει να μειωθεί η βία» και να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη «ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων και μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

    Το ρωσοαμερικανικό σχέδιο θα επιτρέψει «να υπάρξει ένας αποτελεσματικός συντονισμός του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πάνω απ' όλα στο Χαλέπι, και να ενισχυθεί η κατάπαυση του πυρός. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την επάνοδο στην πολιτική διαδικασία», ανέφερε ο Λαβρόφ.

    Εάν η κατάπαυση του πυρός αυτή αντέξει «μία εβδομάδα», οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αρχίσουν να συνεργάζονται με τον ρωσικό στρατό στη Συρία, είπε ο Κέρι. Τη συνεργασία αυτή ζητούσε εδώ και καιρό η Μόσχα, παρά το ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στον πόλεμο, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 290.000 ανθρώπους αφότου ξέσπασε το 2011.

    «Οι ΗΠΑ αποδέχονται να κάνουν ένα επιπρόσθετο βήμα διότι θεωρούμε ότι η Ρωσία και ο συνάδελφός μου (σ.σ. Σεργκέι Λαβρόφ) έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στο καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ για να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Κέρι.

    Ο Λαβρόφ προειδοποίησε πάντως ότι δεν είναι δυνατόν να εγγυηθεί κανείς «κατά 100%» την επιτυχία του νέου ρωσοαμερικανικού σχεδίου. Η προηγούμενη κοινή πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας, την οποία είχαν επικυρώσει τα Ηνωμένα Έθνη τον Φεβρουάριο, απέτυχε.

    «Όσον αφορά τις προοπτικές της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας, δεν μπορεί να δοθεί από κανέναν εγγύηση 100%. Όπως έχω πει, είναι πολλοί οι παίκτες σε αυτό το παζλ (...). Πάντως, το γεγονός πως μπορέσαμε να δημιουργήσουμε τη Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας, στην οποία όλες ανεξαίρετα οι χώρες που επηρεάζονται από αυτή την κρίση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, είναι, θεωρώ, σημαντικό επίτευγμα», ανέφερε ο Λαβρόφ.

    Πέραν των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), τα δύο μέρη συμφώνησαν να εντείνουν τη δράση τους εναντίον όλων των τζιχαντιστικών δυνάμεων που δρουν στη Συρία, κυρίως του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας (Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ), του πρώην Μετώπου Υποστήριξης των Επαναστατών (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), που πρόσφατα αποκήρυξε κάθε σχέση με το δίκτυο της αλ Κάιντα.

    Η συνεργασία αυτή θα συνίσταται συγκεκριμένα, εάν η εκεχειρία αντέξει, στην ανταλλαγή πληροφοριών για τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών, κάτι στο οποίο η Ουάσινγκτον είχε αρνηθεί μέχρι τώρα να συναινέσει.

    Ο Λαβρόφ εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί ένα «κοινό κέντρο» για τον συντονισμό των αεροπορικών πληγμάτων, στο οποίο «στρατιωτικοί και εκπρόσωποι των ρωσικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θα διευθετούν τα πρακτικά ζητήματα», θα «διαχωρίζουν τους τρομοκράτες και την μετριοπαθή αντιπολίτευση» και ούτω καθεξής.

    Η ανακοίνωση του σχεδίου αυτού καταγράφηκε καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη στην πόλη του Χαλεπιού, την οποία από την Πέμπτη πολιορκούν ξανά ολοσχερώς οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

    Σύμφωνα με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, εάν το σχέδιο εφαρμοστεί με καλή πίστη, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι πολυμερείς προσπάθειες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να καρποφορήσουν.

    Ανάμεσα σε αυτά που συμφωνήθηκαν είναι ότι η Συρία δεν θα βομβαρδίζει από αέρος σε περιοχές που ορίστηκαν από κοινού και όπου είναι παρούσα η συριακή αντιπολίτευση.

    Η διακοπή των αεροπορικών βομβαρδισμών από τη συριακή Πολεμική Αεροπορία σε αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα τερματίσουν τις επιθέσεις με «βαρέλια με εκρηκτικά» και τους βομβαρδισμούς που γίνονται αδιακρίτως, και μπορεί να αλλάξει τη φύση της σύρραξης.

    Ο Κέρι είπε ότι η εξάλειψη του Μετώπου Κατάκτησης της Συρίας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ: «πρέπει να καταδιώξουμε τους τρομοκράτες» με στρατηγικό, συγκεκριμένο τρόπο, τόνισε.

    Κατά τον αμερικανό ΥΠΕΞ, πέραν της αναστολής των εχθροπραξιών συμφωνήθηκε ότι θα δοθεί ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλες τις πολιορκημένες και δυσπρόσιτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεπιού, ενώ όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τον δρόμο Καστέλο στο Χαλέπι.

    Παρά την πολυπλοκότητα του συριακού πολέμου, υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη επιλογή: πόλεμος ή ειρήνη, υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Το νέο σχέδιο πάντως σηματοδοτεί μια ευκαιρία και τίποτε περισσότερο έως ότου εφαρμοστεί, πρόσθεσε.

    Ο Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επισήμανε ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυσπιστία και κάποιοι θα προτιμούσαν η συμφωνία να μείνει ανεφάρμοστη και θα την υπονομεύσουν. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία ενημέρωσε τη συριακή κυβέρνηση για την συμφωνία και τους όρους της και η Δαμασκός είναι έτοιμη να την εφαρμόσει.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, παίρνοντας τον λόγο μετά τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, δήλωσε ότι «ήταν μια πολύ μακρά ημέρα, με ένα καλό αποτέλεσμα». Τόνισε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κι ελπίζει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των Σύρων που θα οδηγήσει στον τερματισμό της σύρραξης.

    Ο Ντε Μιστούρα συμπλήρωσε ότι θα διαβουλευθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν πριν ανακοινώσει τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία.

    [09] Περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας

    Τη σημαντική εμπορική και επιχειρηματική παρουσία της Ρωσίας στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) σηματοδοτεί το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.

    Αυτό το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας φάνηκε τόσο και από τις επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αγία Πετρούπολη όσο και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε.

    Ελλάδα και Ρωσία έχουν κοινές παραδόσεις, συνεργάζονται με αλληλοκατανόηση και μπορούν να έχουν κι ένα σημαντικό μέλλον, είπε ο κ. Τσίπρας και καλωσόρισε τον κ. Ντβορκόβιτς στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία. Ακολούθως ευχήθηκε να στεφθεί με επιτυχία η παρουσία της Ρωσίας στη διοργάνωση.

    Οι επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες και η συνάντηση του κ. Πούτιν με τον κ. Τσίπρα έδωσε ώθηση για ανάπτυξη της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, είπε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας,Αρκάντι Ντβορκόβιτς.

    Πρόσθεσε δε, ότι στη διάρκεια της παρουσίας της Ρωσίας στην 81η ΔΕΘ θα διεξαχθεί ελληνορωσικό επιχειρηματικό φόρουμ και είπε ότι σημείωσαν μεγάλη επιτυχία οι πολιτιστικές ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες και χθες υπήρξε συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι συμφώνησαν για τη συνεργασία τον επόμενο χρόνο.

    Ο κ. Ντβορκόβιτς μετέφερε επίσης στον κ. Τσίπρα τους χαιρετισμούς του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και είπε ότι εκτός από τον ίδιο στη ρωσική αντιπροσωπεία συμμετέχουν υπουργοί και υφυπουργοί.

    [10] Απολογισμός του κυβερνητικού έργου στη ΔΕΘ κάθε χρόνο έως το 2019, είπε Αλέξης Τσίπρας

    Θα έρχομαι στη Διεθνή Έκθεση να κάνω απολογισμό του κυβερνητικού έργου κάθε χρόνο μέχρι το 2019, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, παραπέμποντας στις δηλώσεις του ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

    Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην επόμενη ΔΕΘ τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα και πρότεινε να υπάρχει ένα πολιτικό και οικονομικό φόρουμ στη διάρκεια διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 September 2016 - 10:32:42 UTC