Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερώτημα του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ προς τον υπουργό Επικρατείας για τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών
  • [02] Έκπληξη για τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Μπρατισλάβας
  • [03] Σ.Αναγνωστοπούλου: Ο θεσμός των Συμβουλίων Ιδρύματος, αποδείχτηκε μη επιτυχημένος
  • [04] Θ. Φορτσάκης: Το ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον πτωχεύσει
  • [05] Άρθρο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παιδεία
  • [06] Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι αρχές, για τη σύλληψη των τριών γεωργιανών σε ταχύπλοο
  • [07] Η Πιονγιάνγκ δεν θα υποκύψει στον αμερικανικό «εκβιασμό»
  • [08] Ο Μανγκανιέλο στη νέα ταινία του Μπάτμαν
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Το μετρό Θεσσαλονίκης μπήκε στις ράγες
  • [10] Πρόγραμμα για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη από τον πρωθυπουργό
  • [11] Θάσος: Μεγάλη πυρκαγιά σε τέσσερα μέτωπα.
  • [12] Με δικό του περίπτερο το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην 81η ΔΕΘ

  • [01] Ερώτημα του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ προς τον υπουργό Επικρατείας για τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών

    Το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα επιλέξει τη διαφάνεια και θα φέρει τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή όπως ζητά η ΝΔ θέτει απευθυνόμενος στον Νίκο Παππά ο Μακάριος Λαζαρίδης.

    Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ σε ανάρτησή του στο twitter ρωτά ουσιαστικά τον υπουργό Επικρατείας τί έγινε με τα πόθεν έσχες που θα «έβγαιναν χθες» στη δημοσιότητα , όπως λέει χαρακτηριστικά και επαναφέρει το αίτημα της ΝΔ που εκφράστηκε και με την επιστολή Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για δημοσιοποίηση και πλήρη έλεγχο των πόθεν έσχες όσων υπερθεμάτισαν για τις τηλεοπτικές άδειες.

    [02] Έκπληξη για τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Μπρατισλάβας

    Μια πρωτότυπη έκπληξη περίμενε τους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup της Μπρατισλάβας, στη Σλοβακία.

    Όταν πήγαν να καθίσουν στο τραπέζι για το γεύμα εργασίας βρήκαν στο κάθισμά τους το... σκίτσο τους! Η κορνίζα είχε τα χρώματα της Σλοβακίας, ενώ ο σκιτσογράφος ήταν, προφανώς, πολύ καλά ενημερωμένος για το ακαδημαϊκό προφίλ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

    Στο t - shirt του ξεχώριζαν τα γράμματα "ΟXF", παραπέμποντας στην Οξφόρδη όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σπούδασε!

    [03] Σ.Αναγνωστοπούλου: Ο θεσμός των Συμβουλίων Ιδρύματος, αποδείχτηκε μη επιτυχημένος

    «Τόσο η Ιστορία όσο και τα Θρησκευτικά είναι κατ' εξοχήν μαθήματα που οξύνουν την κριτική ικανότητα των μαθητών», δηλώνει στην συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, διαψεύδοντας τις φήμες για κατάργηση αυτών των μαθημάτων.

    Για τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, η υπουργός, υποστηρίζει την άποψη ότι «το υπάρχον σύστημα εξετάσεων φαίνεται να κλείνει πια τον κύκλο του», ωστόσο διευκρινίζει ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μέσα από διάλογο, συναίνεση των κομμάτων και χωρίς κανένα αιφνιδιασμό.

    Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δηλώνει ότι προτεραιότητα είναι να αναμορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών κυρίως στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, με στόχο τον περιορισμό της παραπαιδείας.

    Η Σία Αναγνωστοπούλου, στην συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοινώνει ότι έχουν πιστωθεί και πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα 500 θέσεις ΔΕΠ και δηλώνει ότι το υπουργείο Παιδείας έχει κάνει έκκληση στους πρυτάνεις και στους προέδρους των ΑΕΙ να επιταχύνουν τον ρυθμό προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων.

    Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός δηλώνει ότι «ο θεσμός των Συμβουλίων Ιδρύματος, όπως λειτούργησε, αποδείχθηκε ένας μη επιτυχημένος θεσμός, καθώς οι εμπνευστές τους τον υπονόμευσαν ευθύς εξαρχής».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου:

    Κυρία υπουργέ, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων προκάλεσε αντιδράσεις στην Πανεπιστημιακή κοινότητα. Γιατί προχωρήσατε στην κατάργησή τους;

    «Η ερώτησή σας με υποχρεώνει να ξεκινήσω διατυπώνοντας μια κριτική. Διαπιστώνω ότι με μεγάλη ευκολία αναπαράγονται όχι μόνο ανακριβή αλλά τελικά αναληθή στοιχεία σχετικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διευκρινίζω λοιπόν ότι τα μέλη των Σ.Ι. δεν παραιτήθηκαν εξαιτίας της κατάργησής τους αλλά για λόγους για τους οποίους μέχρι σήμερα δεν μας έχουν αιτιολογήσει. Εμείς προχωρήσαμε καταρχάς στην «αφαίρεση» εκείνων των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων που δυσχέραναν τη λειτουργία των ΑΕΙ και υπονόμευσαν τη δημοκρατικότητα των δημόσιων Ιδρυμάτων. Η κύρια αρμοδιότητα που επί θητείας μου αφαιρέθηκε από τα Συμβούλια Ιδρύματος ήταν αυτή της προεπιλογής των υποψηφίων πρυτάνεων, κοσμητόρων κ.τ.λ. και αυτό προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που αφορούσαν την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Και θέλω να σταθώ σε ένα σημείο που έχει τη σημασία του: η ουσιαστική αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια Ιδρύματος ξεκίνησε ?όπως το ίδιο το Συμβούλιο Επικρατείας έχει δεχθεί- με τον νόμο 4076/2012, τον νόμο Αρβανιτόπουλου δηλαδή, μόλις ένα χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου. Ο θεσμός των Συμβουλίων Ιδρύματος όπως λειτούργησε, αποδείχθηκε ένας μη επιτυχημένος θεσμός, πρέπει όμως να αναζητήσουμε τους πραγματικούς λόγους της αποτυχίας τους και να πάψουμε να συντηρούμε τον βολικό μύθο ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς είναι αυτή που τον υπονόμευσε. Οι εμπνευστές τους τον υπονόμευαν ευθύς εξαρχής.»

    Τα Συμβούλια, όμως, είναι θεσμοθετημένα στις περισσότερες εκ των ευρωπαϊκών χωρών?

    «Ακριβώς αυτή η λογική της αυτούσιας μεταφοράς μιας πρακτικής που ευδοκιμεί σε μια άλλη χώρα, υπό διαφορετικές εντελώς παραμέτρους και συνθήκες, είναι κατά τη γνώμη μου ένας από τους βασικούς λόγους που απέτυχε στην πράξη και ο νόμος 4009/2011. Αυτά τα «εμφυτεύματα» από πρακτικές των πανεπιστημίων της αλλοδαπής που αποτέλεσαν τον πυρήνα της φιλοσοφίας του νόμου Διαμαντοπούλου απορρίφθηκαν τελικά από το σώμα της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο εντασσόταν ήδη από δεκαετίες στην πρωτοπορία μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής παράδοσης και καθόλου δεν είχε ανάγκη από τέτοιου είδους «μοσχεύματα». Πράγματι υπάρχουν καλά παραδείγματα από τη λειτουργία αντίστοιχων διοικητικών μοντέλων σε πανεπιστήμια της Ευρώπης ή διεθνώς. Σε ορισμένες πάντως περιπτώσεις τα συμβούλια αυτά έχουν έναν αμιγώς γνωμοδοτικό χαρακτήρα που επιτρέπει την ευελιξία στη λειτουργία τους χωρίς να στερεί το πανεπιστήμιο από αυτονομία ή να απομειώνει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται από τα αντιπροσωπευτικά συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων. Στις περιπτώσεις όμως χωρών, όπως η δική μας, που «εμφυτεύτηκαν» (με τον τρόπο που «εμφυτεύτηκαν»), ήταν για να επιβληθούν «από πάνω μεταρρυθμίσεις», χωρίς αντιστάσεις από την ακαδημαϊκή κοινότητα.»

    Η εν λόγω κατάργηση προκάλεσε, μάλιστα, και πολιτική αντιπαράθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δηλώνει δημόσια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα φέρει την κανονικότητα στα Πανεπιστήμια. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: θα γίνουν και άλλες αλλαγές στο Νόμο για τα ΑΕΙ;

    «Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα στα οποία θα βρίσκατε σύμφωνη όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα ήταν ότι το πανεπιστήμιο λειτούργησε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο όχι μόνο σε συνθήκες κανονικότητας αλλά και ειρήνευσης κι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να παραβλέπουμε, παρά το τεχνητό κλίμα όξυνσης που ορισμένοι επιχειρούν να δημιουργήσουν. Όσον αφορά όμως το νόμο για τα ΑΕΙ, επιτρέψτε μου το εξής σχόλιο. Ο νόμος 4009/2011 προδιέγραψε ο ίδιος την αδυναμία εφαρμογής του, αφήνοντας ιδιαιτέρως πολΒ­λά θέματα αρρύθμιστα και μεταβιβάζοντας την αρΒ­μοδιότητα για τη ρύθμιση αυτών σε όργανα που προβλέπονται μεν από το νόμο, αλλά δεν υφίσταΒ­νται. Τα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας λειτουργούσαν και λειτουργούν ακόμα με μεταβατικές διατάξεις είτε με παραπομπές σε προϊσχύουσα νομοθεσία, αφού ο Νόμος 4009/2011 στερείται κανονιστικού περιεχομένου σε μια σειρά ζητημάτων. Ήδη έχουν υπάρξει σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που ρύθμισαν τις πολλές εκκρεμότητες που άφησε ο νόμος 4009/2011 και οι επόμενοι. Τις επόμενες μέρες κατατίθεται Σχέδιο Νόμου με το οποίο θα νομοθετηθεί επιτέλους το πλαίσιο λειτουργίας του Δεύτερου και Τρίτου Κύκλου Σπουδών(δηλαδή μεταπτυχιακά και Διδακτορικά), καθώς και θέματα που αφορούν τη θεσμική θωράκιση των συλλογικών οργάνων των ΑΕΙ.»

    Αναφορικά με τα ΑΕΙ πότε θα καλυφθούν οι 500 θέσεις ΔΕΠ που έχουν ήδη προκηρυχθεί;

    «Οι θέσεις αυτές έχουν πιστωθεί και πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα. Έχουμε κάνει έκκληση προς τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΑΕΙ να επιταχύνουν το ρυθμό προκήρυξης των θέσεων»

    Κυρία Αναγνωστοπούλου, τι θα κάνετε ως υπουργείο ώστε να ενισχύσετε την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

    «Το μεγάλο ζήτημα της υποστελέχωσης των Ιδρυμάτων αποτελεί προτεραιότητα για την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Μετά τις 500 θέσεις μελών ΔΕΠ οι οποίες κατανεμήθηκαν στα ΑΕΙ τον Απρίλιο του 2016, δόθηκαν μόλις σήμερα 500 νέες θέσεις και έχουν δεσμευτεί άλλες 500 για το 2019. Καταλαβαίνετε πως μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ενίσχυση των ΑΕΙ με 1500 νέες θέσεις μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια, είναι μια σημαντική βοήθεια. Έχει δοθεί επίσης μετά από 6 χρόνια ένας μεγάλος αριθμός υποτροφιών ενώ ενισχύθηκαν τα Ιδρύματα με νέους επιστήμονες για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας(Ενδεικτικά οι δύο τελευταίες Πράξεις: «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες, Κατόχους Διδακτορικού» και «Ενίσχυση Μεταδιδακτόρων ερευνητών/ ερευνητριών»)

    Τι γίνετε με το θέμα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, καθώς πολλά ακούγονται για την κατάργησή τους;

    «Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα καταργηθούν μαθήματα και μάλιστα ένα μάθημα όπως αυτό της Ιστορίας. Τόσο η Ιστορία, όσο και τα Θρησκευτικά, είναι κατ εξοχήν μαθήματα που οξύνουν την κριτική ικανότητα των μαθητών/τριών. Όπως ο ίδιος ο Υπουργός έχει δημοσίως δηλώσει, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) εργάζεται προς την κατεύθυνση ώστε αφενός η Ιστορία να μην έχει κενές σελίδες, αφετέρου τα Θρησκευτικά να αποκτήσουν θρησκειολογικό περιεχόμενο. Καμία ιδέα περί κατάργησης.»

    Τελικά, η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια θα γίνεται χωρίς εξετάσεις;

    «Το υπάρχον σύστημα εξετάσεων φαίνεται ότι κλείνει πια τον κύκλο του. Τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε την παραπαιδεία και υπονόμευσε τη λειτουργία των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου. Πρέπει να σταματήσει το Λύκειο να λειτουργεί ως προθάλαμος της Γ΄βαθμιας αλλά και η ελληνική οικογένεια να θυσιάζει τόσα χρήματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος και εκεί χρειάζεται συναίνεση. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν μέσα από διάλογο, συναίνεση των κομμάτων και χωρίς κανέναν αιφνιδιασμό για τους μαθητές. Οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι πάνω από κόμματα και οποιαδήποτε κομματικά συμφέροντα, άρα η συζήτηση θα είναι ευρεία, συναινετική για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που η κοινωνία θα αισθανθεί σιγουριά γι αυτό τον τρόπο εισαγωγής στα ιδρύματα.»

    Και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση καταλήγετε στην αύξηση των χρόνων του γυμνασίου σε τέσσερα και μείωσης του λυκείου σε δύο κατά τα πρότυπα του international baccalaureate;

    «Δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, το σύστημα 4 + 2 τη συγκεκριμένη στιγμή. Όπως έχει δηλώσει και ο Υπουργός, υπάρχουν πολλές διεθνείς πρακτικές, τις οποίες θα μελετήσουμε και θα προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Μπορεί όμως και να αποτελέσει βάση διαλόγου. Θα πάμε βήμα βήμα, ξεκινώντας από την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών και των μεθόδων διδασκαλίας, κατά προτεραιότητα στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, με στόχο να περιορισθεί δραστικά η παραπαιδεία και να ενταχθεί μέσα στο σχολείο το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.»

    Τι θα κάνετε ώστε να ενισχύσετε ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα τη Δημόσια Εκπαίδευση;

    «Ενίσχυση του προσωπικού, νομοθετικό πλαίσιο αντάξιο της Παιδείας-δημόσιο αγαθό, ενίσχυση των υποτροφιών και θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. »

    Υπάρχει προκατάληψη για τα Ιδιωτικά Σχολεία; Σας ρωτώ γιατί έχει διαμορφωθεί η εικόνα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «έχει βάλει στο στόχαστρο» τα ιδιωτικά σχολεία;

    «Γιατί κάνουμε πρόβλημα ένα θέμα που στην ουσία δεν υπάρχει; Πέρασε ένα σημαντικό νομοσχέδιο που αποκαθιστά την Παιδεία ως δημόσιο αγαθό. Το άρθρο 28 του νόμου 4415/2016 που αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί τομή. Αποτελεί τομή γιατί μια κυβέρνηση, με κύριο κορμό την Αριστερά, βάζει φρένο σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη αντίληψη η οποία προσπαθούσε να μετατρέψει την εκπαίδευση σε εμπόρευμα. Από το 2011 ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, μετατροπής των μαθητών σε «πελάτες» και των καθηγητών σε «εξυπηρετητές των πελατών». Το νομοσχέδιο σταματάει την «αντιμεταρρύθμιση» στην παιδεία. Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό φορέα, είναι λειτουργοί και πρέπει να προστατεύονται με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο από το κράτος και να μην είναι όμηροι στα χέρια του κάθε ιδιοκτήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι το άρθρο 28 το ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ψήφισαν παρών η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, και καταψήφισαν η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή. Τι σημαίνει αυτό για τη ΝΔ, ας ψάξει να το βρει μόνη της.»

    Κυρία υπουργέ μήπως ήλθε η ώρα το πολιτικό σύστημα, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, να ανοίξει τη συζήτηση για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια;

    «Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Ως κόμμα, αγωνιστήκαμε για την υπεράσπιση του άρθρου 16 κι αυτός ο αγώνας είχε ιδεολογικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό περιεχόμενο. Είχε θέση για την Παιδεία. Πέρα από αυτό όμως, πολλοί/ές από την αντιπολίτευση «θορυβούν» για το μεγάλο αριθμό πτυχιούχων σε σχέση με την αγορά εργασίας. Για ποιο λόγο λοιπόν να ανοίξουν και ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Εκτός και αν η αντιπολίτευση, συνεπής με τις «αρχές της Παιδείας-εμπόρευμα», επιδιώκει να τις μεταφέρει και στην Τριτοβάθμια. »

    [04] Θ. Φορτσάκης: Το ισχύον σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον πτωχεύσει

    «Τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν τον νούμερο ένα στόχο του Υπουργείου Παιδείας», αναφέρει στην συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης και προσθέτει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απεχθάνεται γενικά την ιδιωτική πρωτοβουλία και αποσκοπεί στην ικανοποίηση του ακραίου κομματικού ακροατηρίου που επιθυμεί την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

    Αναφορικά με την κατάργηση των Συμβουλίων των ΑΕΙ, ο Θεόδωρος Φορτσάκης κάνει λόγο για μεγάλη οπισθοδρόμηση καθώς, όπως λέει, τα συμβούλια αποτέλεσαν έναν νεωτεριστικό θεσμό.

    Για την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια ο Θεο. Φορτσάκης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το σχέδιο που οραματίζεται το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να αποσκοπεί σε λαϊκίστικη προσέλκυση των νέων». Υπογραμμίζει, όμως, ότι το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον «πτωχεύσει» και χρήζει αναμόρφωσης.

    Αναφερόμενος ειδικότερα το μάθημα των Θρησκευτικών ο Θεόδωρος Φορτσάκης εκφράζει στην άποψη ότι «όλοι πρέπει να διδάσκονται τα ουσιώδη στοιχεία της επικρατούσας θρησκείας», ενώ, αναφορικά με τις αλλαγές στο μάθημα της ιστορίας, υπογραμμίζει ότι «οι αντιλήψεις του υπουργού Παιδείας για την ιστορία είναι συχνά προβληματικές, καθώς μεταξύ άλλων έχει αρνηθεί και τη Γενοκτονία των Ποντίων».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Θεόδωρου Φορτσάκη στο Πρακτορείο:

    Κύριε Φορτσάκη, πως κρίνετε ως ΝΔ τις αλλαγές στην Παιδεία, έτσι όπως προκύπτουν από τον πρόσφατο νόμο του υπουργού κυρίου Φίλη;

    «Ο πρόσφατος νόμος για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση πάσχει πανταχόθεν. Δεν προηγήθηκε αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης ούτε επαρκής διαβούλευση με τους ομογενείς. Έτσι, οι λύσεις που δίνονται είναι πρόχειρες. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η άκριτη μετατροπή όλων των σχολείων μας στο εξωτερικό σε δίγλωσσα, χωρίς την αναγκαία προεργασία. Περιορίζονται επίσης οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Η ιδιωτική εκπαίδευση πλήττεται με πρωτοφανή τρόπο, καθώς τα ιδιωτικά σχολεία στερούνται τη δυνατότητα να επιλέγουν το προσωπικό τους. Συγχρόνως αποθαρρύνονται από τις καινοτόμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες τους. Ανάλογα προβλήματα εμφανίζουν οι ρυθμίσεις για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, την εκπαίδευση των μεταναστών και την ειδική αγωγή.»

    Πως κρίνετε τον χαρακτηρισμό «λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας» που έκανε ο υπουργός κύριος Φίλης προαναγγέλλοντας αλλαγές στα προγράμματα σπουδών της Ιστορίας;

    «Ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης έχει δηλώσει ότι επιθυμεί αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας. Θεωρεί ότι συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα δεν διδάσκονται όπως πρέπει στα σχολικά βιβλία. Όμως οι αντιλήψεις του υπουργού για την ιστορία είναι συχνά προβληματικές. Μεταξύ άλλων, έχει αρνηθεί τη Γενοκτονία των Ποντίων. Αυτό, αν συνδυαστεί με τις ιδεοληπτικές θέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τις επερχόμενες αλλαγές.»

    Μα κύριε Φορτσάκη ο Νίκος Φίλης υποστηρίζει, αναφορικά με την ιστορία, ότι δεν διδάσκονται, για παράδειγμα, τα γεγονότα του εμφυλίου πολέμου. Άρα δεν χρειάζεται έναν ιστορικό εμπλουτισμό η ιστορία που διδάσκονται τα παιδιά;

    «Η ιστορία ασφαλώς δεν αποτελεί στατικό γνωστικό αντικείμενο. Η πάροδος του χρόνου δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την αναθεώρηση παλιών ιστορικών παραδοχών. Γεννάται επίσης η ανάγκη καταγραφής των νέων γεγονότων. Συνεπώς, η επανεξέταση όσων διδάσκονται δικαιολογείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Θεωρούμε όμως ότι από διάφορες δηλώσεις και τη γενικότερη στάση του Υπουργού προκύπτει ότι του λείπει η απαραίτητη αντικειμενικότητα και αμεροληψία.

    Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών και την προσευχή ποια είναι η τοποθέτηση της ΝΔ; Το υπουργείο τα βάζει ως προαιρετικά.

    «Και για τα δύο αυτά ζητήματα το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ο κ. Φίλης έχει κατά καιρούς δηλώσει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να αναθεωρηθεί. Έχει ήδη εξαγγείλει νέο περιεχόμενο για το μάθημα, που μεταβάλλει τον μέχρι σήμερα χαρακτήρα του. Η Ορθοδοξία για όλους τους Έλληνες, είτε είναι ορθόδοξοι είτε όχι, αποτελεί στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Όλοι πρέπει να διδάσκονται τα ουσιώδη στοιχεία της επικρατούσας θρησκείας. Στη φετινή εγκύκλιο για τα δημοτικά σχολεία ο υπουργός παραλείπει να αναφερθεί στην πρωινή προσευχή και έτσι διαφαίνεται ότι προσπαθεί αθόρυβα να την καταργήσει. Οι μαθητές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πρωινής προσευχής. Εξάλλου το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θρησκευτικής συνείδησης αποτελεί και αυτή βασικό σκοπό της παιδείας μας.»

    Ωστόσο μία, ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή, που συζητά το υπουργείο Παιδείας είναι η αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Διαφωνείτε με την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων και γιατί;

    «Το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων έχει πλέον «πτωχεύσει» και χρήζει αναμόρφωσης. Οι μαθητές απουσιάζουν μαζικά από το σχολείο για να παρακολουθούν το φροντιστήριο, ιδίως κατά την τελευταία τάξη του Λυκείου. Μόνο το 10% των υποψηφίων έγινε δεκτό στην πρώτη επιλογή του. Σχεδόν το 1/4 των υποψηφίων δεν πέτυχε τη βάση. Στα πανεπιστήμια εισήχθησαν και υποψήφιοι με βαθμό μέχρι και 1,5/20. Χρειάζεται, λοιπόν, να θεσμοθετήσουμε ένα καινούριο σύστημα.

    Πως κρίνετε την εξαγγελία για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια;

    « Το σχέδιο για κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων, που οραματίζεται το Υπουργείο Παιδείας, δημιουργεί ανησυχία, διότι φαίνεται να αποσκοπεί σε λαϊκιστική προσέλκυση των νέων μας. Για τις σχολές υψηλής ζήτησης είναι φανερό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα επιλογής. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι την ανάγκη ανάπτυξης των επαγγελματικών σπουδών, ώστε να απορροφηθεί τουλάχιστον το ήμισυ των σημερινών υποψηφίων. Έτσι συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Οποιαδήποτε αλλαγή για τις εισαγωγικές εξετάσεις χρειάζεται τουλάχιστον εξαετή ορίζοντα πρώτης εφαρμογής. Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και σοβαρότητα. Προσωπικά θα προτιμούσα, όπως συμβαίνει με όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, να ανατεθεί και στα δικά μας η επιλογή των φοιτητών τους.»

    Το σύστημα που συζητιέται, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που προβλέπει αύξηση των χρόνων του γυμνασίου σε τέσσερα και μείωση του Λυκείου σε δύο κατά τα πρότυπα του διετούς International Baccalaureate, θα το συζητούσατε ως ΝΔ;

    «Ο κ. Φίλης δήλωσε πρόσφατα ότι το σύστημα 4+2 δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή. Η σχετική πρόταση «πεθαίνει», λοιπόν, μόλις λίγους μήνες μετά τη διατύπωσή της από την Επιτροπή του κ. Λιάκου. Κατά την προσωπική άποψή μου η θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου Εθνικού Απολυτηρίου αποτελεί την αφετηρία για την αναμόρφωση του υπάρχοντος συστήματος.»

    Πως χαρακτηρίζετε την κατάργηση των Συμβουλίων στα ΑΕΙ που προκάλεσε και αντιδράσεις στην καθηγητική κοινότητα; Τι προσέφεραν τα Συμβούλια στα ΑΕΙ κύριε Φορτσάκη; Και σας ρωτώ και με την ιδιότητα σας ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    «Τα Συμβούλια του Ιδρύματος αποτέλεσαν ένα νεωτεριστικό θεσμό. Η εισαγωγή του έθεσε τις βάσεις για ενίσχυση του κύρους των πανεπιστήμιων μας, την προώθηση της εξωστρέφειάς τους, του εξορθολογισμού της λειτουργίας τους για την αποκομματικοποίηση τους. Οι προσωπικότητες που τα στελέχωσαν, ιδίως οι επιστήμονες διεθνούς κύρους του εξωτερικού, αποτέλεσαν καύχημα για τα ιδρύματα. Ο εξαναγκασμός των μελών τους σε παραίτηση και η ουσιαστική κατάργησή τους από τον υπουργό Παιδείας σηματοδοτεί μεγάλη οπισθοδρόμηση.»

    .Κύριε Φορτσάκη στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις οι διευκολύνουν ειδικές κατηγορίες προσωπικού στα ΑΕΙ εις βάρος άλλων, όπως καταγγέλλει η ΝΔ;

    «Ο νόμος για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση προβλέπει ότι ειδικές κατηγορίες προσωπικού των πανεπιστημίων μπορούν να καταλάβουν θέση λέκτορα, χωρίς προκήρυξη και ανοιχτές διαδικασίες. Η ρύθμιση αυτή είναι συνέχεια παλιότερης, πάλι της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που άνοιξε τις πόρτες των πανεπιστημίων σε μετατάξεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Με αυτές τις αυθαίρετες νομοθετικές επεμβάσεις εξυπηρετούνται σωματειακά και συνδικαλιστικά συμφέροντα ειδικών κατηγοριών και πλήττεται η δυνατότητα επιλογής με αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες αυτών που αξίζουν περισσότερο για το πανεπιστήμιο.»

    Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας δείχνουν «ιδεοληψία και πολιτικό αμοραλισμό» κατά των ιδιωτικών σχολείων όπως συχνά καταγγέλλετε;

    «Τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν το νούμερο ένα στόχο του Υπουργείου Παιδείας. Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τον πρόσφατο νόμο για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση καταργούνται σημαντικές δυνατότητές τους που τα διακρίνουν από τα δημόσια σχολεία, όπως ήδη είπα στην πρώτη μου απάντηση. Ο κ. Φίλης φαίνεται να επιθυμεί τη λήψη και άλλων εξαιρετικά δυσάρεστων μέτρων σε βάρος τους. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απεχθάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία γενικά. Με τις πρόσφατες αλλαγές αποσκοπεί στην ικανοποίηση του ακραίου κομματικού ακροατηρίου της που επιθυμεί την κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.»

    Τέλος θα ήθελα να μου πείτε εσείς, ως ΝΔ, αν γίνετε κυβέρνηση τι κρατήσετε και τι θα καταργήσετε από τον πρόσφατο Νόμο για την Παιδεία;

    «Ο πρόσφατος νόμος για την ελληνόγλωσση και διαπολιτισμική εκπαίδευση αποτελεί μέρος του γενικότερου εκπαιδευτικού προγράμματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Λοιπόν, να μη σταθούμε μόνο σε αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι η παιδεία μας χρειάζεται πλήρη ανασυγκρότηση σε όλες τις βαθμίδες της. Η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να διατρέχεται από ορισμένες, θεμελιώδεις αρχές. Ενδεικτικά αναφέρω την αριστεία, την εξωστρέφεια, τη διασύνδεση με την οικονομία, την αποκομματικοποίηση. Όλα τα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Παιδείας και αντιτίθενται σε αυτές τις αρχές χρήζουν άμεσης αναμόρφωσης. Αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό για το καλό του εκπαιδευτικού συστήματός μας και γενικότερα του τόπου μας»

    [05] Άρθρο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παιδεία

    «Που το πάει η κυβέρνηση στην Παιδεία;» τιτλοφορείται άρθρο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στο άρθρο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει και πολλές φορές βαθαίνει και επεκτείνει την αστική στρατηγική για την εκπαίδευση».

    Σημειώνεται επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας «έχει βαλθεί σε έναν «επικοινωνιακό αγώνα δρόμου» για να πείσει ότι όλα τα σχολεία θα ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς ελλείψεις από τον Σεπτέμβρη του 2016», ενώ ταυτόχρονα διατυπώνεται εμπεριστατωμένη κριτική του ΚΚΕ ως προς το εκπαιδευτικά προγράμματα Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

    Το άρθρο του Τμήματος Παδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ολοκληρώνεται με την πρόταση του κόμματος για την σχολική εκπαίδευση.

    Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ

    Που το πάει η κυβέρνηση στην Παιδεία;

    Έχει συσσωρευθεί ήδη αρκετή πείρα για να βγουν κρίσιμα συμπεράσματα για την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στην παιδεία, συνολικά. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει α) σε μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις β) στη δημοσιοποίηση των κατευθύνσεων που δίνονται ως βασικά πορίσματα του διαλόγου για την παιδεία και γ) κυρίως συνεχίζει και πολλές φορές βαθαίνει και επεκτείνει την αστική στρατηγική για την εκπαίδευση.

    Φυσικά, για να μην ξεχνιόμαστε, η συνέχιση της αντιλαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής πατάει ?ανάμεσα στα άλλα- στο 3ο Μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΑΝΕΛ στη βουλή, τον Αύγουστο του 2015. Σε αυτό λοιπόν ελέγχονται, όχι μόνο τα δημοσιονομικά της εκπαίδευσης αλλά και βασικές στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου στη βάση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και της ΕΕ οι οποίες δεν αλλάζουν (δεν θα μπορούσαν άλλωστε γιατί αφορούν τον σκληρό πυρήνα της στρατηγικής του κεφαλαίου). Άλλωστε, η διαπραγμάτευση της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την παιδεία, καταλήγει τελικά στα ίδια. Δηλαδή, η αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια της αγοράς, η αυτονομία των σχολικών μονάδων που δεν είναι άλλο πράγμα από την αναζήτηση χορηγών και την ανοιχτή πια κατηγοριοποίηση των σχολικών προγραμμάτων. Αυτό είναι το πραγματικό ταξικό περιεχόμενο των «μεταρρυθμίσεων» στην παιδεία που προβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συμφωνούν τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

    Περιορισμός δαπανών?και όποιος αντέξει

    Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει βαλθεί σε έναν «επικοινωνιακό αγώνα δρόμου» για να πείσει ότι όλα τα σχολεία θα ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς ελλείψεις από τον Σεπτέμβρη του 2016. Φυσικά το τι σημαίνει «κανονικά», έχει να κάνει με τις σοβαρές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί ώστε να μην φαίνονται οι τρύπες, τα τεράστια κενά στα σχολεία. Γιατί μπορεί η προπαγάνδα του Υπουργείου να στοχεύει στο «κανένα σχολεία δεν θα κλείσει», όμως δεν λέει κουβέντα για την κατάσταση των αναγκαίων δομών που βρίσκονται εντός σχολείων. Δεν απαντά τελικά στο πώς θα λειτουργούν ουσιαστικά τα σχολεία;

    Γιατί τα σχολεία-που σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν θα κλείσουν- δεν είναι απρόσωπα κτίρια. Έχουν Τμήματα Ένταξης που επί της ουσίας κλείνουν και αφορούν τουλάχιστον 20.000 παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Έχουν ολοήμερα τμήματα από τα οποία αποκλείονται χιλιάδες παιδιά που οι γονείς τους είτε είναι άνεργοι είτε δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας. Έχουν εργαστήρια για τα οποία καταργείται ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός. Θα έπρεπε να έχουν Ενισχυτική διδασκαλία η οποία για φέτος λειτούργησε ούτε έναν μήνα... Και φυσικά μέσα στα σχολεία γίνονται διάφορα μαθήματα τα οποία πρέπει να διδάσκονται από εκπαιδευτικούς με την αντίστοιχη επιστημονική ειδίκευση, κάτι που δια στόματος υπουργού Παιδείας δεν πρέπει να θεωρείται και δεδομένο, αφού προτείνει ότι τα Μαθηματικά και η Φυσική μπορούν να γίνονται από Μηχανολόγους και Ηλεκτρολόγους.

    Άρα, η διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, επί της ουσίας ισοδυναμεί με την εξασφάλιση ότι θα γίνει αγιασμός και ότι θα υπάρχουν βιβλία?Όμως εκπαιδευτικοί δεν θα υπάρχουν.

    Και η διακήρυξη για 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών, κύριε; Αυτοί τελικά μετατράπηκαν σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών, δηλαδή τουλάχιστον τρία εκατομμύρια διδακτικές ώρες χαμένες μέσα στον χρόνο! Τα αδιέξοδα που διαχειρίζεται αντιλαϊκά η κυβέρνηση είναι εκρηκτικά. Ενδεικτικό είναι ότι από τα 350 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για προσλήψεις αναπληρωτών έως το 2020, το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποίησε τα 160 μόνο για το σχολικό έτος 2015-2016, χωρίς φυσικά να επιλύει με πληρότητα το πρόβλημα. Επιπρόσθετα βρίσκεται σε ισχύ η αναλογία 1 διορισμός προς 5 αποχωρήσεις που φυσικά ούτε καν αυτή εφαρμόζεται? (στα έτη 2014 και 2015 είχαμε 3000 συνταξιοδοτήσεις δασκάλων και νηπιαγωγών και ούτε έναν μόνιμο διορισμό). Η προσθαφαίρεση ωρών στα Δημοτικά, στο όνομα του «ενιαίου τύπου ολοήμερου» οδηγεί τελικά σε 3000 εκπαιδευτικούς λιγότερους. Η ρύθμιση για τα νηπιαγωγεία (στον νόμο για την Έρευνα) και η εφαρμογή της κατάργησης διθέσιων νηπιαγωγείων με λιγότερα από 14 νήπια απειλεί περίπου 800 αναπληρωτές νηπιαγωγούς, ανοίγει το δρόμο σε συμπτύξεις νηπιακών τμημάτων.

    Συν τοις άλλοις, έχουμε και μια δρομολογημένη κυβερνητική πολιτική στην παιδεία που εκτός της αντιλαϊκής διαχείρισης κομμένων δαπανών, ήδη συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Για παράδειγμα, θυμίζουμε ότι παρά την αλλαγή στα Δημοτικά και την εξίσωση προς τα κάτω, (δηλαδή την εξίσωση της φτώχειας) με δήθεν παιδαγωγικό κριτήριο, το Υπουργείο Παιδείας διατηρεί και επεκτείνει ακριβώς εκείνα τα προβληματικά στοιχεία παιδαγωγικού χαρακτήρα τα οποία έγκαιρα είχαν επισημανθεί από το ΚΚΕ, όπως και από εκπαιδευτικούς φορείς και γονείς. Πιο συγκεκριμένα, την ξένη γλώσσα και την πληροφορική από την Α Δημοτικού που εντάσσονται ακριβώς στην ευρωενωσιακή στρατηγική της παροχής δεξιοτήτων. Επίσης οι αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ειδικά στο Γυμνάσιο, ουσιαστικά κρύβουν κάτω από το χαλί τα χιλιάδες κενά που έχουν δημιουργηθεί από την χρόνια πολιτική αδιοριστίας που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, η κοροϊδία της κυβέρνησης πάει σύννεφο γιατί με τις αλλαγές στις αναθέσεις των μαθημάτων, εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν μαθήματα για τα οποία δεν έχουν ειδικευτεί. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το σχολείο χρόνια πίσω. Στην εποχή που τέσσερις-πέντε καθηγητές δίδασκαν όλα τα μαθήματα.

    Όσο δε για τις αλλαγές στο Λύκειο, όταν και αν έρθουν, αυτές επί της ουσίας γενικεύουν έναν ατέλειωτο εξεταστικό μαραθώνιο εντός Λυκείου (συνυπολογισμός βαθμών του Λυκείου για την πρόσβαση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ), που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιλογή του Γενικού Λυκείου, φέρνοντας έτσι το «όνειρο» της κυβέρνησης για ελκυστικά ΕΠΑΛ πιο κοντά στην πραγματικότητα. Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για τον πόνο και το άγχος των παιδιών της λαϊκής οικογένειας μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις, τότε θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα για δικαίωμα επανάληψης της διαδιΒ­κασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, για τη δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας. «Δόξα τον θεό», η τροπολογία πάει σύννεφο?

    Υπάρχει δρόμος για τις ανάγκες του λαού κι όσο δεν τον επιλέγουμε θα χάνουμε κι άλλα!

    Είναι ο δρόμος που σου προτείνει το ΚΚΕ και δίνει απάντηση στο σήμερα

    Γιατί το ΚΚΕ προτείνει:

    Ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, όταν όλοι «κλείνουν το μάτι» στους εμπόρους της γνώσης.

    Ένα σχολείο ενιαίο που θα παρέχει την ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές, χωρίς να χωρίζει τα παιδιά και τα σχολεία σε πολλές ταχύτητες, ανάλογα με την περιοχή και την τσέπη του καθενός.

    Ένα σχολείο που θα είναι ασφαλές και με όλους τους βοηθητικούς χώρους που χρειάζονται οι μαθητές (εργαστήρια, χώρους άθλησης-γυμναστήρια, βιβλιοθήκη, θέατρα, χώρους μουσικής, τραπεζαρία, κτλ).

    Ένα σχολείο που θα βοηθά όλα τα παιδιά με αναπηρίες και με μαθησιακές δυσκολίες.

    Ένα πραγματικά ενιαίο και σύγχρονο σχολείο είναι αυτό που έχει διευρυμένη χρονική λειτουργία για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά στο σχολείο το μορφωτικό τους πρόγραμμα (μελέτη, εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες κ.ά. με παράλληλη δωρεάν σίτιση και ανάπαυση), ενώ θα μπορούν να αξιοποιούν τις δομές του στον ελεύθερο χρόνο τους για δραστηριότητες που θα παρέχει δωρεάν.

    Καλή σχολική χρονιά με αγώνες!

    [06] Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι αρχές, για τη σύλληψη των τριών γεωργιανών σε ταχύπλοο

    Εκτός κινδύνου και φρουρούμενος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ρόδου, ο 25χρονος Γεωργιανός υπήκοος που τραυματίστηκε στο χέρι από προειδοποιητικά πυρά στελεχών του λιμενικού σώματος, όταν το ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαινε ο ίδιος, μαζί με δύο ομοεθνείς του, 35 και 33 ετών αντίστοιχα, αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο.

    Σύμφωνα με το αρχηγείο του λιμενικού, το ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν οι τρεις αλλοδαποί ανέπτυξε ταχύτητα πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς και εμβολίζοντας επανειλημμένα το πλωτό περιπολικό του λιμενικού σώματος.

    'Ανδρες του λιμενικού έκαναν χρήση προειδοποιητικών βολών προς την εξωλέμβια μηχανή του σκάφους που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους ενός εκ των επιβαινόντων σε αυτό, μετά από εξοστρακισμό σφαίρας.

    Οι δύο από τους αλλοδαπούς κρατούνται και ανακρίνονται στο λιμεναρχείο Ρόδου, ενώ για την υπόθεση οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αυτό της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

    [07] Η Πιονγιάνγκ δεν θα υποκύψει στον αμερικανικό «εκβιασμό»

    Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε σήμερα πως δεν θα υποκύψει στον αμερικανικό "εκβιασμό", μια μέρα μετά τη διεξαγωγή της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, η οποία καταδικάστηκε ευρέως από τη διεθνή κοινότητα.

    "Η εποχή όπου οι ΗΠΑ μπορούσαν να εκβιάσουν μονομερώς για τα πυρηνικά τη ΛΔΚ είναι παρελθόν", γράφει η "Rodong Sinmun", επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος στη Πιονγιάνγκ, κάνοντας αναφορά στην επίσημη ονομασία της Βόρειας Κορέας (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας).

    "Οι ΗΠΑ έχουν εξοργιστεί από τα ισχυρά στρατιωτικά μέτρα που παίρνει σταδιακά η ΛΔΚ", προσθέτει το άρθρο.

    Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα προκάλεσε την έντονη αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε χθες να ετοιμάσει νέα απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στη Πιονγιάνγκ.

    Σε ομόφωνο ψήφισμά τους, τα 15 κράτη μέλη του, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ, τόνισαν ότι θα "αρχίσουν αμέσως να εργάζονται για τη λήψη κατάλληλων μέτρων, βάσει του άρθρου 41 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, και πάνω σε μια απόφαση του Συμβουλίου".

    Το άρθρο 41 αφορά σε "μέτρα που δεν προβλέπουν τη χρήση της ένοπλης δύναμης". Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιαπωνία ζήτησαν νέες και αυστηρές κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ.

    [08] Ο Μανγκανιέλο στη νέα ταινία του Μπάτμαν

    Ο Τζο Μανγκανιέλο θα είναι ο νέος Deathstroke στην επερχόμενη ταινία του Μπάτμαν, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας DC Entertainment, Geoff Johns, μέσω της «The Wall Street Journal».

    Στις 29 Αυγούστου ο Μπεν 'Αφλεκ, ανέβασε ένα βίντεο στην σελίδα του στο Twitter, στο οποίο εμφανίζεται ο χαρακτήρας του Deathstroke, να πλησιάζει απειλητικά προς την κάμερα δίνοντας το στίγμα ότι ο Μπάτμαν στην επόμενή του περιπέτεια θα έχει να αντιμετωπίσει τον «χωρίς αμφιβολία, μεγαλύτερο δολοφόνο του κόσμου και μία από τις πιο θανάσιμες απειλές των ανθρώπων στον πλανήτη», όπως περιγράφεται ο χαρακτήρας του Deathstroke από την DC.

    Ο μισθοφόρος του στρατού εμφανίστηκε παράλληλα με τον Μπάτμαν στα κόμικς, και έχει διασυνδέσεις με τους χαρακτήρες του Λεξ Λούθορ και την Talia al Ghul, την αιώνια εχθρό του Μπάτμαν μέσα στην μυστική κοινωνία των υπέρ-κακοποιών. Ο Deathstroke, όταν δεν φοράει τη μάσκα του κακού είναι γνωστός ως Slade Wilson (και δεν πρέπει να συγχέεται με τον Wade Wilson, γνωστό και ως Deadpool).

    Κι ενώ ο Μπεν 'Αφλεκ που θα σκηνοθετήσει τη νέα ταινία του Μπάτμαν δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την ημερομηνία κυκλοφορίας της, ο Μανγκανιέλο ξεκίνησε ήδη της προετοιμασίες για το νέο του ρόλο.

    [09] Αλ. Τσίπρας: Το μετρό Θεσσαλονίκης μπήκε στις ράγες

    Το μετρό Θεσαλονίκης ξαναμπήκε στις ράγες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στον σταθμό του υπό κατασκευή μετρό, στη Νέα Ελβετία της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα έργο πνοής για τους Θεσσαλονικείς, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία ότι το έργο αυτό, που αποτελεί επίσης ένα σημαντικό αναπτυξιακό μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη χώρα θα ολοκληρωθεί στα χρονοδιαγράμματα που έχουν καθοριστεί.

    Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα ένα έργο που έχει γίνει το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, αλλά για τη Θεσσαλονίκη. Εδώ και πέντε χρόνια σταματημένο, με μια πόλη να ταλαιπωρείται, χωρίς να υπάρχει κάποια προοπτική. Ένα έργο που ξεκίνησε το '06 και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί εδώ και αρκετό καιρό. Κι όμως το έργο αυτό ξεκόλλησε, δεν χρειάστηκε να βάλουμε στα θεμέλια τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Χρειάστηκε όμως να κάνουμε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εργολάβους, που ωφέλησαν το ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

    »Βρέθηκε λύση για τα αρχαία της Εγνατίας, λύση που θα δώσει προστιθέμενη αξία στο ίδιο έργο καθώς θα έχουμε έναν σταθμό που θα είναι ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος αλλά και ένας εξαιρετικά σύγχρονος σταθμός μετρό. Από τον Μάρτιο που μας πέρασε, 28 Μαρτίου που ξεκίνησαν τα έργα, έχουν φτιαχτεί περίπου 750 μέτρα. Απομένουν περίπου 1.100-1.200 μέτρα σήραγγας, που μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν διανοιχτεί. Το οποίο σημαίνει ότι ένα έργο πνοής για του πολίτες της Θεσσαλονίκης, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τους έχει ξαναμπεί σε ράγες κι αυτό είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα, που το έχουμε πολύ ανάγκη μετά από πέντε χρόνια καταστροφικής κρίσης. θέλω να πω ότι μετά απ' αυτή την επίσκεψη, που είχα την ευκαιρία να δω ιδίοις όμασι τις εργασίες και να αισθανθώ κι εγώ λίγο ως μηχανικός -που το είχα ξεχάσει- φεύγω εξαιρετικά αισιόδοξος».

    Στο μετρό Θεσσαλονίκης

    Ο πρωθυπουργός έφτασε στον χώρο στις 9:40 και τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό", Γιάννης Μυλόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και οι βουλευτές του κόμματος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία του έργου και με ειδικό βαγονάκι προχώρησεσε βάθος 650 μέτρων για να συναντήσει τον μετροπόντικα και να δει πώς δουλεύει.

    Το πρόγραμμα της κυβέρνησηςαναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

    Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πολιτικές των Μνημονίων, αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 8μ.μ. θα μιλήσει προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, εγκαινιάζοντας την 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει και απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

    Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Στις 9.30 το πρωί θα επιθεωρήσει το έργο του Μετρό. Στις 11 θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς και στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τη Διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και το σωματείο των εργαζομένων. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί Περίπτερα της ΔΕΘ και θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του Περιπτέρου της Ρωσίας που είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

    Στις 2.30μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα γευματίσει με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

    Αύριο, Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Την αντίθεση τους στην πολιτική της κυβέρνησης θα διαδηλώσουν τα συνδικάτα που έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ), στην πλατεία Αριστοτέλους (ΠΑΜΕ) και στην Καμάρα (σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

    Η επετειακή 81η ΔΕΘ, που συμπίπτει με τα 90 χρόνια από την ίδρυση του εκθεσιακού φορέα της χώρας, θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου κι αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.

    Η 81η ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας σε επίπεδο εκθετών (1.015) και εκθεσιακού χώρου (έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι), ενώ οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες.

    Τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία, η οποία είναι παρούσα στην έκθεση με πολλές επιχειρήσεις και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά από αύριο σε ανώτατο επίπεδο το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.

    «Με 13 θεματικά αφιερώματα και ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που καλύπτει κάθε επιθυμία και ηλικία, η 81η ΔΕΘ έχει θέσει ως προτεραιότητες την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια, αλλά και την διασκέδαση» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση τής διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE.

    To πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

    Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου

    9:30: Επιθεώρηση των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης

    11:00: Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς

    11:45: Συνάντηση με τη διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ Helexpo, επίσκεψη σε περίπτερα της 81ης ΔΕΘ, εγκαίνια του περιπτέρου της Ρωσίας (Τιμώμενη Χώρα στην 81η ΔΕΘ)

    14:30: Γεύμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα

    20:00: Ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

    Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου

    13:00: Συνέντευξη Τύπου, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

    [10] Πρόγραμμα για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη από τον πρωθυπουργό

    Τον σταθμό του υπό κατασκευή μετρό, στη Νέα Ελβετία Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός έφτασε στον χώρο στις 9:40 και τον υποδέχθηκαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, η υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της "Αττικό Μετρό", Γιάννης Μυλόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και οι βουλευτές του κόμματος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία του έργου και με ειδικό βαγονάκι προχώρησεσε βάθος 650 μέτρων για να συναντήσει τον μετροπόντικα και να δει πώς δουλεύει.

    Το πρόγραμμα της κυβέρνησηςαναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

    Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πολιτικές των Μνημονίων, αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 8μ.μ. θα μιλήσει προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, εγκαινιάζοντας την 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κάνει και απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

    Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη. Στις 9.30 το πρωί θα επιθεωρήσει το έργο του Μετρό. Στις 11 θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβορκόβιτς και στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τη Διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και το σωματείο των εργαζομένων. Αμέσως μετά θα επισκεφθεί Περίπτερα της ΔΕΘ και θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του Περιπτέρου της Ρωσίας που είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

    Στις 2.30μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα γευματίσει με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

    Αύριο, Κυριακή, στη 1 μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    Την αντίθεση τους στην πολιτική της κυβέρνησης θα διαδηλώσουν τα συνδικάτα που έχουν προγραμματίσει συλλαλητήρια στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ), στην πλατεία Αριστοτέλους (ΠΑΜΕ) και στην Καμάρα (σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

    Η επετειακή 81η ΔΕΘ, που συμπίπτει με τα 90 χρόνια από την ίδρυση του εκθεσιακού φορέα της χώρας, θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου κι αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.

    Η 81η ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας σε επίπεδο εκθετών (1.015) και εκθεσιακού χώρου (έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι), ενώ οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες.

    Τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία, η οποία είναι παρούσα στην έκθεση με πολλές επιχειρήσεις και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά από αύριο σε ανώτατο επίπεδο το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.

    «Με 13 θεματικά αφιερώματα και ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που καλύπτει κάθε επιθυμία και ηλικία, η 81η ΔΕΘ έχει θέσει ως προτεραιότητες την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια, αλλά και την διασκέδαση» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση τής διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE.

    To πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

    Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου

    9:30: Επιθεώρηση των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης

    11:00: Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς

    11:45: Συνάντηση με τη διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ Helexpo, επίσκεψη σε περίπτερα της 81ης ΔΕΘ, εγκαίνια του περιπτέρου της Ρωσίας (Τιμώμενη Χώρα στην 81η ΔΕΘ)

    14:30: Γεύμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα

    20:00: Ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

    Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου

    13:00: Συνέντευξη Τύπου, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

    [11] Θάσος: Μεγάλη πυρκαγιά σε τέσσερα μέτωπα.

    Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στο νησί της Θάσου, ενώ ήδη με εντολή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του Δήμου Θάσου δόθηκε εντολή για άμεση εκκένωση του ορεινού κατάφυτου οικισμού του Καζαβιτίου Πρίνου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής λόγω των κεραυνών που έπεφταν στην περιοχή τα ξημερώματα ξέσπασαν πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα και ειδικότερα στο Ραχώνι, τον Πρίνο, τις Αλυκές και τον Λιμενάρια δυσχεραίνοντας το έργο των δυνάμενων κατάσβεσης.

    Οι πυρκαγιές και στα τέσσερα μέτωπα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δασικές ορεινές περιοχές και για την κατάσβεση τους επιχειρούν συνολικά 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα και έξι αεροσκάφη. Για τις ανάγκες της κατάσβεσης της πυρκαγιάς πυροσβεστικές δυνάμεις μετακινήθηκαν από την Καβάλα και την Ελευθερούπολη νωρίς το πρωί με κατεύθυνση το νησί της Θάσου.

    Σε συναγερμό βρίσκεται ο Δήμος Θάσου καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς και προς άλλους ορεινούς οικισμούς. Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της φωτιάς καθώς όπως είπε οι εστίες είναι πολλές και δύσκολα μπορούν να τεθούν σε έλεγχο.

    Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές είναι μεγάλη καθώς ζωντανεύουν μνήμες του 1985 όταν από πυρκαγιά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου του νησιού.

    [12] Με δικό του περίπτερο το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στην 81η ΔΕΘ

    Με δικό του Περίπτερο συμμετέχει στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Το Περίπτερο βρίσκεται στον υπαίθριο χώρο αμέσως μετά την είσοδο στη ΔΕΘ από την πύλη της πλατείας Συντριβανίου και αποτελείται από ένα κιόσκι, στο οποίο δεσπόζει εξωτερικά μια μεγάλη έγχρωμη γραφική παράσταση με τις δράσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τελευταία για τη Μακεδονία και τη Θράκη το sitewww.praktoreio-macedonia.gr

    Μέσα στο κιόσκι έχει διαμορφωθεί ένα ραδιοφωνικό στούντιο από όπου γίνονται ζωντανές μεταδόσεις του ραδιοφώνου του ΑΠΕ-ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM", με συνεντεύξεις από μέλη της κυβέρνησης, πολιτικούς, εκπροσώπους φορέων και ρεπορτάζ από τη δραστηριότητα στους χώρους της 81ης ΔΕΘ.

    Στο κιόσκι διατίθεται το τελευταίο τεύχος του περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ "ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ", το οποίο είναι αφιερωμένο στην 81η ΔΕΘ και φιλοξενεί άρθρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του μητροπολίτη Ανθιμου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 September 2016 - 8:32:46 UTC